Un tresor arqueològic a tres metres i mig sota la sorra de La Fragata

ChC_s-VWMAAc0Si.jpg large

Imatge de les anomalies detectades

Un grup d’arqueòlegs subaquàtics ha obert una nova campanya d’exploració en els derelictes (restes d’embarcacions enfonsades) de la batalla naval de Barcelona, un enfrontament naval que el 1642 van mantenir naus franco-catalanes i castellanes davant les costes de Sitges, en el marc de la Guerra dels Segadors. En la contesa, molt cruenta, es van trobar les dues flotes senceres dels contendents, i com a resultat, es van enfonsar les dues naus capitanes, la Guisa francesa i la Magdalena castellana. La pírrica victòria de la flota franco-catalana va impedir el rescat de la guarnició castellana de l’Empordà, i va tenir conseqüències que es van recollir a la línia fronterera traçada pel tractat dels Pirineus de 1659. Els investigadors estan utilitzant mètodes avançats de recerca, i han localitzat a 800 metres de la platja de la Fragata i sota tres metres i mig de sorra el que podrien ser les restes de les dues naus principals. Ara els treballs se centren en cartografiar la zona i començar a recuperar objectes, amb el suport de la draga. Si es confirma la troballa, estaríem davant d’un dels jaciments submarins més importants del món per la seva importància i accessibilitat, tal i com expliquen els arqueòlegs subaquàtics Pere Izquierdo i Raül Martínez.

Escolteu-ho