Santa Tecla 2017: “I tu, els vols portar?” El debat de gènere arriba als gegants

Les limitacions físiques no són el principal problema a l’hora d’incorporar-se a una colla de gegants. Així ho han deixat clar els responsables de les tres colles sitgetanes, reunides per la regidora d’Igualtat al voltant d’una taula rodona amb el títol “I tu, els vols portar?”. Alba Gràcia ha volgut trencar els estereotips de gènere a la Festa Major, i ha destacat que poc a poc es van fent passes, moltes desapercebudes, en aquest sentit. De fet, Joan Duran, com a membre del nou Consell del Patrimoni Festiu, ha explicat que enlloc del protocol de Festa Major s’exposa que hi hagi limitacions sobre la incorporació a les colles en funció del gènere, motiu pel qual com a Consell no hi ha cap motiu per oposar-s’hi. Pel que fa a les colles, Maria Hernàndez i Anna Sànchez, caps de colla de les Cubanites, han explicat que no tenen cap petició masculina per sumar-se a la seixantena de noies que hi ha a la llista d’espera. Els gegants Moros, representats pel seu cap de colla, Pau Baqués, no han rebut petició de cap noia, i els de la Vila, segons Ricard Vicente, fa anys que compten amb la Sílvia Sentís a la Matinal. La mateixa Sílvia ha manifestat que li faria il·lusió fer una Festa Major sencera. Tanmateix, tant gegants de la Vila com Cubanitos han remarcat les dificultats que podria tenir una noia o un noi per incorporar-se a les dinàmiques d’una colla de gènere diferent. Al final de la xerrada, Cristina Canyellas ha explicat que per la Matinal d’enguany, la colla del Drac va anar a buscar tres noies, una d’elles ella mateixa, amb la intenció de trencar l’estereotip de gènere.

Escolteu la xerrada