Boye i Cuevillas expliquen que l’Estat posa l’article 2 de la Constitució sobre qualsevol dret fonamental, i que per tant, la partida jurídica la guanyaran a Europa.

Els advocats Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas van omplir el Miramar en un acte convocat per l’ANC, donant el seu punt de vista sobre el judici del Tribunal Suprem i el que pot anar passant en el futur, amb un estil entre didàctic i sorneguer. Segons els advocats, el procés contra l’1 d’octubre es basa en la criminalització del dret a decidir, i per fer-ho, l’Estat ha construït un relat, al que progressivament ha anat adaptant conceptes jurídics, a través d’una manipulació extrema en la interpretació de les lleis, per posar per sobre de qualsevol dret fonamental l’article 2 de la Constitució Espanyola, que parla de la “indissoluble unitat de la nació espanyola”. Com que, a més, no hi ha un sistema eficaç de contrapesos que faci que la cúpula judicial espanyola pugui ser controlada per un altre poder, aquest procés no té possibilitats de ser guanyat a Espanya. Cuevillas va explicar que juguen a dues vinyetes vista, el Constitucional, del que no esperen res, i Estrasburg, amb el que el camí serà llarg i dur. A més, van relatar anècdotes de com de difícil ha estat explicar-los a instàncies judicials europees el que està passant, ja que no acaben d’entendre que aquesta manipulació dels conceptes legals vingui de les instàncies jurídiques espanyoles. Segons Boye, però, el procés a Puigdemont ha servit perquè els jutges europeus vegin a què juga Espanya, i ara estaran preparats per a l’arribada de la tercera euroordre que, segons va pronosticar, s’activarà després de la sentència del Suprem. En un pla més polític, i en resposta a algunes intervencions del públic, tots dos van reclamar unitat d’acció del sobiranisme en allò fonamental, i no caure en el parany de la divisió, i Cuevillas s’ha postulat, si així li demanen, per formar part d’alguna llista.

Escolteu-los