Junts x Sitges proposa que l’Ajuntament destini 10M€ del romanent per a donar crèdits sense interès a autònoms i PIMES, en una operació que avala el banc d’Espanya.

Mònica Gallardo ahir durant la roda de premsa

Si no els podem gastar, els hem de poder deixar. Seguint aquest criteri, ahir en roda de premsa virtual el grup municipal de Junts per Sitges va presentar la proposta que l’Ajuntament destini 10 milions d’euros del romanent municipal -immobilitzat per la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, més coneguda com a llei Montoro- per donar microcrèdits sense interès per a autònoms i Pimes amb l’activitat econòmica afectada per la crisi del Covid 19. D’aquesta manera, no s’incompliria la regla de la despesa, ja que en imputar-se al capítol 8 -que són bestretes i crèdits-, la mesura no estaria afectada per les limitacions de la llei Montoro, en no comportar pèrdua patrimonial per la institució, atès que els diners es recuperarien un cop les empreses eixuguessin els crèdits.

Segons han manifestat la portaveu, Mònica Gallardo i el regidor Rafel Font, la proposta és dividir els crèdits entre 5 milions d’euros per a autònoms amb blocs de fins a 10 o 12.000€, i 5 milions més per a Pimes, amb un topall màxim de 150.000€ o del 4% de la facturació anual, proratejats en funció del nivell d’afectació demostrable per a cada sol·licitant. Els crèdits estarien vinculats a la continuïtat de l’activitat i dels llocs de treball, amb un any de carència i fins a 5 anys pel retorn, i sense interès. La formació va explicar que, en trobar-se amb reticències a la proposta per part del govern municipal, van fer la consulta directament al Banc d’Espanya, que els va respondre que era possible fer aquesta operació de crèdit sense comprometre la regla de la despesa. Com que els diners han de ser reemborsats, no es poden considerar un ajut ni tampoc impliquen una pèrdua de patrimoni municipal, pel que la regla de la despesa no es veuria afectada. Des del grup municipal creuen que aquesta mesura podria activar-se de manera immediata, sense esperar a que prosperi la reclamació de molts ajuntaments de l’estat i de les organitzacions municipalistes per flexibilitzar la regla de la despesa de cara a poder utilitzar els superàvits per fer front a les necessitats derivades de la pandèmia.

Mònica Gallardo també va explicar que encara no han tingut resposta per part del govern a algunes de les qüestions i propostes que ha fet la seva formació els darrers mesos, com la situació en què quedaran les terrasses, la preparació de les platges per aquest estiu, la possibilitat d’oferir espais de coworking per a teletreballadors o la bonificació i l’allargament excepcional de les activitats d’estiu. A més, Junts per Sitges també dona suport a la proposta del Gremi per fer la terrassa més gran de la Mediterrània, com una iniciativa que dona valor a la vila. A preguntes dels periodistes, Gallardo ha lamentat que no hi hagi hagut, segons creu, voluntat del govern de treballar amb els grups de l’oposició, i que d’entrada, no s’hagin canviat les bases d’execució del pressupost, retirades del ple d’abril, i que han d’anar al ple d’aquí a una setmana. La roda de premsa va comptar, també, amb la participació de Rosa Tubau i Natalia Matas.

Escolteu el resum de la roda de premsa

Escolteu la roda de premsa íntegra