L’abocador de la Vall de Joan ja està segellat, però el seu sanejament trigarà dècades

Imatge actual de l’abocador

Divendres es va presentar la finalització de segellament de l’antic abocador del Garraf a la Vall de Joan (situat entre Gavà i Begues, però a tocar de Sitges), una obra que ha consistit en la impermeabilització de la superfície, per evitar infiltracions d’aigua cap a els residus, que acaben generant lixiviats que contaminen el subsol d’un massís càrstic, i que malmeten el riu subterrani de la Falconera. A més, s’han instal·lat 150 pous per absorvir el biogàs generat i evitar el seu abocament a l’atmosfera, a més d’utilitzar-lo en una planta de generació elèctrica. L’actuació, que ha acabat tancant el 30% que restava per segellar del que va ser el principal abocador de l’àrea de Barcelona entre 1074 i 2006 -una instal·lació única a Europa, tant per la seva magnitut com per ser l’única autoritzada en terreny càrstic, i per tant, susceptible de provocar filtracions-, ha costat 33,4 milions d’euros. L’indret ha quedat cobert d’una capa de gespa, que oculta un total de 26,6 milions de tones de residus, amb blocs de fins a 100 metres de gruix. No es preveu, però, que en breu es pugui recuperar l’indret per a l’ús ciutadà, ja que el terreny s’ha d’estabilitzar, s’ha de controlar la combustió interna dels residus, i s’ha de mantenir un seguiment continu de l’evolució de les emanacions. El director de prevenció i gestió de residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan Miquel Trullols, s’ha mostrat optimista sobre uns primers resultats que semblen rebaixar la concentració de contaminants a coves properes, tancades de fa anys a la pràctica esportiva. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha participat d’una visita organitada per l’ÀMB, al costat d’autoritats d’altres ajuntaments i de la Generalitat.

Escolteu Joan Miquel Trullols

Escolteu el resum de l’acte