Josep Carner, protagonista del Correllengua 2020. Parlem amb el comissari de l’any Carner, el professor Jaume Coll

Sitges serà seu dels actes centrals del correllengua 2020, en els quals prendrà protagonisme el cinquantenari de la mort del poeta Josep Carner. Carner, autor fa 75 anys del popularíssim ‘Madrigal a Sitges’ fou poeta, periodista, escriptor i diplomàtic fins que la seva fidelitat al govern de la república l’abocà a un llarg exili. Amb el filòleg Jaume Coll, comissari de les commemoracions de l’any Carner, repassem la trajectòria de l’autor. Coll impartirà una conferència sobre Carner aquest divendres, en el marc de les celebracions del Correllengua 2020.

Escolteu-lo

El Biocom-SC de la UPC, les dades darrera del seguiment de la Covid-19

El grup de treball sobre Biologia Computacional i Sistemes Complexos Biocom-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya ofereix des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 informació sobre l’evolució epidemiològica a diversos nivells geogràfics, amb detallats informes que en el cas català descendeixen fins el nivell municipal. Gràcies a aquestes dades, cada dia es pot fer una fotografia del risc de rebrot i de la taxa de reproducció a Sitges. Sobre la dificultat de tenir, treballar i publicar dades sistemàtiques n’hem parlat amb Clara Prats, una de les responsables del grup.

Escolteu-la

El Club Patí Subur Sitges s’estrena a la lliga amb un triomf (4-2) davant el CP Congrés, a Pins Vens

Els jugadors del CP Subur Sitges fent pinya després de la victòria (foto de Miquel Alemany)

El primer equip del Club Patí Subur Sitges ha començat la temporada 2020-2021 amb un triomf davant el CP Congrés. Els sitgetans van sumar els tres primers punts del campionat en un matx que a manca de només 16 segons es trobava empatat (2-2). Dos gols de Sergi Sabater en aquest darrer tram li van acabar donant la victòria, en una temporada en la que els de homes de Carles Busquet tractaran de consolidar la seva candidatura a l’ascens. En fem la crònica, amb les declaracions del tècnic Carles Busquet, i afegim també altres resultats del cap de setmana esportiu, com els amistosos que va disputar el primer equip de la UE Sitges, imposant-se a l’Sporting Gavà (0-3) i a l’Atlètic Vilanova (1-8), mentre que el segon equip va empatar (2-2) el matx que va jugar dissabte passat a Aiguadolç davant el Vendrell.

Escolteu-ho

Joan Vidal, el xef de les postres, quarta generació de cuiner i tercera al restaurant Costa Dorada

El seu avi va obrir el Costa Dorada l’any 1968 però la tradició familiar la va començar abans la seva besàvia amb el restaurant Can Paixò al Passeig de la Ribera. Més de cinquanta anys després Joan Vidal és qui ara du el timò d’aquest restaurant que en les darreres setmanes ha estat protagonista per la seva aparició al programa Joc de Cartes. De l’experiència televisiva assegura que s’endú bon record, nous clients i fins i tot amics, ara encara la tardor i l’hivern amb l’incertesa del moment però amb l’energia de sempre, ha apostat fort per continuar amb el negoci familiar en el que poc a poc va introduint canvis i novetats com les postres, un dels seus grans talents culinaris, en breu signarà una línia de bombons. Ens ho explica el xef Joan Vidal.

Escolteu-lo

La lluita contra el plàstic arriba al litoral sitgetà

El Club Windsurfing Sitges és l’impulsor d’aquesta jornada de neteja del litoral sitgetà que pretén recollir el màxim possible de plàstics acumulats a l’espigó i al mar però que, més enllà de la recollida puntual, té per objectiu conscienciar la població de la necessitat de mantenir el litoral lliure de plàstics. Ens ho explica Sete Castillo del Club Windsurfing Sitges.

Escolteu-lo

Una història de PCR’s, explicada per Joana Fort.

És bioquímica i investigadora i, arran de la pandèmia de la Covid-19, ha viscut d’a prop el món de les proves PCR i tot el que l’envolta. D’aquí que, través del seu blog personal, Joana Fort hagi volgut difondre, de manera clara i entenedora, alguns conceptes propis dels professionals de laboratori, que ara formen part del nostre dia a dia. Amb ella hem conversat sobre allò bàsic que cal saber de les proves PCR.

Escolteu-la

Us he mirat Santa Tecla… Ofici de Santa Tecla 2020 amb l’ofrena de les pubilles i els hereus.

Us oferim un clip de video amb alguns moments de l’ofici de la Festa Major de Santa Tecla d’enguany, amb especial atenció a l’ofrena de les pubilles i els hereus de la vila, precedida de les paraules de la pubilla de Catalunya, Ona Almirall

De Salamanca a Sitges. La història de la porta de la església de San Adrián, que ha publicat ‘La gaceta de Salamanca’.

Localizada en un palacio de Sitges la portada gótica de la desaparecida iglesia de San Adrián. Així titulava ahir el periodista Roberto Zamarbide, de  la Gaceta de Salamanca, l’article on s’explica com aquesta portalada gòtica del S.XV va arribar a Sitges per embellir l’accés al palau Maricel. La història no és nova. Amb tot detall ja l’havia explicada l’investigador Jose Maria Hernández Pérez al seu blog Salamanca en el ayerperò Zamarbide l’ha viralitzada, tot afegint-hi una fotografia singular, del fons dels museus de Sitges, on apareixen tres persones pendents d’identificar..

Amb Roberto Zamarbide conversem sobre la curiosa història de la porta nord de l’església de San Adrián de Salamanca.

Escolteu-lo

Fina Fontanet, nova presidenta de la junta local de l’Associació contra el càncer.

La Covid-19 i les seves conseqüències també han afectat a les persones malaltes de càncer o pendents d’intervencions o diagnòstics. La nova presidenta de la junta local de l’associació contra el càncer, Fina Fontanet, reconeix que els malalts han viscut moments d’una certa angoixa, arran de la situació que han viscut els hospitals havent de reprogramar visites i operacions. Amb la situació reconduïda, l’associació es torna a posar en marxa i espera, ben aviat, tornar al carrer amb la campanya destinada a la prevenció del càncer de mama. Mentrestant, el correu electrònic sitges@aecc.es és la porta d’accés a qualsevol necessitat, orientació o proposta que es vulgui fer a la junta local. En parlem amb la seva presidenta, Fina Fontanet.

Escolteu-la

L’Ajuntament es planteja reubicar els contenidors d’Artur Carbonell a l’alçada de Pau Benazet. Jaume Monasterio fa balanç.

El regidor de serveis urbans, Jaume Monasterio, ha respost avui a la petició que ahir ens formulava Nassim Arjomandi de la floristeria Brisa, tot admetent que l’Ajuntament està buscant una ubicació més idònia a aquesta bateria de contenidors de l’avinguda Artur Carbonell. Una de les que es planteja és resituar-los a l’alçada del passatge Pau Benazet, on ja hi havien estat, però aleshores cal fer una obra que permeti resituar les reixes dels pluvials per evitar que es crein bassals d’aigua provinent de l’Oasis. Amb Monasterio hem repassat alguns dels aspectes de la gestió del servei de neteja, des de la ubicació dels contenidors, a la recollida d’andròmines, passant per l’incivisme…

Escolteu-lo

Aquí les teniu! Les (segures) Gitanes “d’antes” de Santa Tecla 2020. Un enregistrament de Vinyet Media.

Us oferim, amb la col·laboració de Ràdio Vinyet, l’enregistrament que Vinyet Media ha fet de la representació del ball de les Gitanes d’antes, que es va celebrar el passat dissabte al Prado. 

Un drama entre flors. La història dels contenidors davant de la floristeria Brisa ens l’explica Nassim Arjomandi.

Quan van obrir la floristeria, fa gairebé 10 anys, a la seva vorera ja hi havia contenidors, però no havien suposat mai cap problema perquè estaven desplaçats uns quants metres de la porta d’entrada de l’Avinguda Artur Carbonell, perquè davant mateix hi havia un gual.  Des de l’estiu de l’any passat, el gual ha estat substituït per una filera més llarga de contenidors, als quals se n’acaba d’afegir un més, fins a sumar-ne sis. Nassim Arjomandi, de la floristeria Brisa, lamenta que davant d’un dels dos accessos del seu establiment les males olors i les acumulacions d’escombraries hagin esdevingut una imatge recurrent, amb les conseqüències que això comporta pel seu negoci. Per aquest motiu, des de l’any passat que no ha deixat d’enviar requeriments a l’Ajuntament per trobar una solució, però encara no ha arribat. Aquesta és la història explicada per ella mateixa.

Escolteu-la