Sitges celebra un acte d’homenatge i record a les víctimes de la Covid-19

Les terrasses del Palau de Maricel varen acollir aquest divendres al vespre un emotiu acte de record i homenatge a les víctimes de la Covid-19. Amb mascareta obligatòria i aforament restringit, la celebració va ser conduïda per la periodista Anna Grimau, i va comptar amb la interpretació de dues peces a càrrec de Glòria Freixa, Joan Pinós i Pinyu Martí, i els testimonis de Núria Mir, que va passar la malaltia; de David Lanau, fill d’una interna de l’hospital de Sant Joan; de Jana Valera, de sis anys, que va rebre la felicitació d’aniversari de la Policia Local durant el confinament; i de Lluís Rei, que en nom del col·lectiu de la gent gran va agraïr la tasca dels voluntaris. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, va tancar l’acte amb un agraïment a tots els professionals i al conjunt de la ciutadania l’actitud i la tasca durant la pandèmia.

 

 

Robotsitges supera la primera fase d’uns premis de robòtica educativa

Robotsitges és una petita acadèmia dedicada al món de l’ensenyament de la robòtica, situada al carrer Verge Perpetu Socors, que ha superat la primera fase dels premis Bibot Challenge 2020 convocats per la Fundació i2CAT i el departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya. Així, durant l’estiu, s’obre a noies i nois d’entre 10 i 14 anys que vulguin participar en la construcció d’un sistema de rec a través de la tergeta Micro:bit. Dídac Marín és el responsable de Robotsitges, i hi hem conversat sobre l’aprenentatge de robòtica i les moltes eïnes que tenen els infants i els joves per entrar en aquest món.

Escolteu-lo

Tu, jo i la competència: TikTok, el fenòmen que triomfa entre les marques

És la més superficial de totes les xarxes socials, requereix de dosi interpretativa i poca vergonya però acumula l’engagement més gran de totes, un dels objectius principals de qualsevol marca. Amb Sandra Carbonell d’AD Comunicació parlem del fenòmen de TikTok i ens alerta que malgrat triomfi no necessàriament ens ha d’interessar.

Escolteu-la

Una llibreria al Patronat? la regidoria de cultura porta a debat la proposta que s’ubicaria a la planta baixa d’aquest equipament municipal

L’Ajuntament ha reactivat el procés participatiu sobre els espais culturals del Patronat, el Mercat Vell i l’Escorxador, que va quedar aturat per la Covid19, i ho ha fet amb un debat sobre la possibilitat d’ubicar una llibreria a la planta baixa del Patronat, una idea que neix a iniciativa de la Generalitat que s’encarregaria del condicionament de l’espai i que d’entrada proposa un model de llibreria-cafeteria fent ús també del jardí que té l’edifici del patronat. A tall d’exemple el debat va comptar amb la presència del llibreter Ricard Caba, de l’emblemàtica llibreria Els 9 rals, de Viladecans, que va explicar la seva experiència en tant que cooperativa.

Escolteu-ho

La companyia internacional de circ acrobàtic, Les Farfadais, aterra a Sitges

Després de mesos aturats per la pandèmia de la Covid19 han apostat per Sitges i el seu públic per oferir un nou espectacle creat expressament per a la vila. De títol Equality, el show, apte per a tots els públics, vol transmetre un missatge d’igualtat. A partir d’aquest divendres 10 de juliol i fins el proper 30 de d’agost el pati de l’Escola Pia de Sitges, al carrer Hort Gran, acollirà de dijous a diumenge aquest espectacle d’acrobàcies aèries. Les entrades es poden comprar a la taquilla que habilitaran al mateix pati de l’escola o bé anticipadament al web d’Equality. Ens ho ha explicat Stephane Haffner, director artístic de Les Farfadais.

Escolteu-lo

El Servei d’Atenció Integral al Col·lectiu LGTBI de Sitges percep entre el jovent més interès per la diversitat

El SAI atén tot tipus de consultes relacionades amb el col·lectiu LGTBI, principalment sobre accions discriminatòries però també ha rebut a familiars i amics que demanen consell i suport. L’objectiu és ser-hi i poder atendre totes les consultes per tal d’aconseguir sensibilitzar la població. Tot i que no hi ha dades concloents la responsable d’igualtat de l’Ajuntament de Sitges, Mireia Paretas, assegura que estan percebent que els joves s’hi apropen ara amb més ganes de conèixer i d’aprendre, fet que valora possitivament. Ens ho han explicat Mireia Paretas i la regidora de drets socials, ciutadania i igualtat Júlia Vigó.

Escolteu-ho

Gaudeix la festa: algunes reflexions sobre com canalitzar emocions o frustracions durant les festes majors d’enguany

Aquesta setmana, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i La Geltrú, per aquest ordre, han fet oficial que no podran celebrar les seves festes majors com sempre. Sense balls al carrer i adaptades a les actuals circumstàncies, a molts de nosaltres ens tocarà viure una Festa Major com no l’hem viscut mai i caldrà, en aquest sentit, canalitzar les diferents emocions o frustracions que vindran donades per tot plegat. En Txatxi Gómez ens deixa algunes reflexions, tot just l’endemà que Vilanova anunciés que només podrà “salvar”, i en un format diferent, actes com el Convit, l’Ofici i el Vot del Poble.

Escolteu-lo

El Gremi d’Hostaleria expressa indignació per la no aportació de sorra i per la situació dels apartaments il·legals, i es planteja la presència en el Pacte per la Reconstrucció Socioeconòmica de Sitges

L’Assemblea del Gremi d’Hostaleria de Sitges de la setmana passada va expressar un gran malestar per la manca de solució a tres temes que indignen a uns empresaris molt preocupats pel futur dels seus negocis: l’aportació de sorra a les platges, l’allotjament il·legal i la venda irregular al passeig. El president del Gremi, Oskar Stöber, ha explicat que la situació és molt complicada a molts establiments, i que alguns han decidit no obrir malgrat ser temporada alta. En la seva opinió, la manca de sorra perjudica la imatge de qualitat de Sitges, i els habitatges d’ús turístic il·legal poden esdevenir focus de contagi, en no haver traçabilitat dels usuaris com en el cas d’hotels o apartaments legals. La poca concrecció de mesures correctores per part de l’Ajuntament ha fet a l’entitat plantejar-se la seva participació en el Pacte Local per a la Recuperació Socioeconòmica de Sitges.

Escolteu-lo

Guillem Escolà no ha estat rotund, però difícilment la draga de sorra vindrà aquest estiu a Sitges

Un retard administratiu en els permisos que atorga la Generalitat per a l’ús de la draga va fer que els dies en que s’havia previst que la draga actués a la vila finalment no pogués treballar i ara, amb el permís ja en mà, l’Ajuntament no veu clar que vingui. Mentrestant s’ha activat una alternativa terrestre amb tractors per moure la sorra en un any en que les platges, més enllà de la pandèmia, van patir el temporal Glòria. Tot plegat en el marc de la Covid19 amb límit d’aforament a les platges que es pot consultar a través del web sitges.cat/platges i que s’actualitza diàriament tal com ha explicat el regidor de platges Guillem Escolà.

Escolteu-lo

Ajuntament i Comissió treballen per cercar alternatives a una Festa Major sense les 36 hores al carrer

Foto de Dani Morell

Una Festa Major sense les famoses 36 hores i tampoc la major part dels actes tradicionals per Santa Tecla. Ahir, en roda de premsa, l’alcaldessa Aurora Carbonell, acompanyada pel regidor de tradicions i festes, David Martínez, el president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, Agustí Marcet, i de Joan Duran, membre del Consell del Patrimoni Festiu de la festa Major, anuncià oficialment que la d’aquest 2020 serà una festa que caldrà adaptar-la i limitar-la a les actuals circumstàncies i apel.là a la responsabilitat de cara a no fer un mal ús de l’imaginari festiu i elements dels balls populars. Hores d’ara, Ajuntament i Comissió treballen per tal de cercar alternatives a una festa catalogada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i en aquest sentit es té molt clar que caldrà ser molt curosos i respectuosos amb aquells actes que es podran fer. Pel que fa a altres festes i esdeveniments, el regidor de tradicions i festes, David Martínez, va comentar que s’està treballant, de moment, per poder celebrar el Carnaval l’any vinent.

Escolteu-ho

L’Ajuntament s’ha fet càrrec de les quotes dels infants i dels sous de les educadores de les llars d’infants durant el tancament forçat per la pandèmia

El regidor d’educació de l’Ajuntament de Sitges, David Martínez, s’ha disculpat aquest matí per haver afirmat que les llars d’infants municipals obririen aquest juliol per les 10 famílies que ho havien sol·licitat, i ha garantit que l’Ajuntament de Sitges es farà càrrec de les seves responsabilitats tant davant de l’empresa com de les educadores. Martínez ha explicat que l’Ajuntament ha abonat aquesta setmana més de 200.000€, que corresponen a la totalitat de les despeses durant la suspensió total del contracte motivat per l’estat d’alarma, el que permetrà que les educadores puguin cobrar el seu sou d’aquest període. El regidor ha lamentat que la tramitació administrativa hagi retardat aquest primer pagament, i ha mostrat la seva intenció que l’abonament de la part que correspon entre la finalització de l’estat d’alarma i el 31 d’agost pugui fer-se per avançat. Martínez també ha explicat que el consistori ha d’abonar l’import de les dues primeres sentències favorables a les educadores en el litigi sobre els complements retirats el 2011, i que l’Ajuntament no recorrerà possibles sentències desfavorables futures sobre el mateix tema. Amb David Martínez hem parlat, també, de com la resta de centres educatius de Sitges afronten les incerteses del proper curs.

Escolteu-lo

La consulta telemàtica ha vingut per quedar-se. Al CAP de Sitges tots els professionals fan eConsulta i molts han començat a atendre per videoconferència

És un dels pocs aspectes positius que deixarà la pandèmia, a hores d’ara l’eConsulta funciona al 100% al CAP de Sitges i la videconsulta ha entrat amb força i onze professionals del centre ja la practiquen. Aquesta atenció que es du a terme a través de la plataforma La Meva Salut i permet el contacte amb el sanitari per correu electrònic, imatges o, fins i tot, per videoconferència evita desplaçaments innecessaris, agilitza processos i permet una atenció personalitzada presencial de més qualitat. Ens ho ha explicat la directora del CAP de Sitges, la doctora Hermina Palacín, que ens ha recordat que l’atenció primària ha estat i continua sent eix central en l’atenció de la Covid19.

Escolteu-la