Biodiversitat Sitges col·labora en la instal·lació de caixes niu per ocells i refugis per a Ratpenats a Santa Bàrbara, però alerta que Sitges va molt tard en la preservació del medi natural

Queda molt per fer. Tant, que la benvinguda instal·lació de caixes niu per ocells i refugis per a ratpenats al parc de Santa Bàrbara/bosc de Can Bruguera és una molt bona notícia però suposa una actuació menor davant les que es plantejaren sobre la taula de treball entre la junta de compensació de la zona, l’Ajuntament i l’associació Biodiversitat Sitges. Amb Jesus Coines hem conversat sobre la funció d’aquestes caixetes niu i refugis, sobre la situació de la zona, i sobre els reptes mediambientals de futur que te la vila.

Escolteu-lo

Els llibres. Comença demà la BCN Negra

Tot i la pandèmia, hi ha efervescència al món editorial. Estan a punt de sortir al mercat els premis que es donen durant les festes, i s’anuncia, entre d’altres, una nova novel·la de Jaume Cabré deu anys després de l’èxit de públic i crítica d’aquell Jo confesso. Mentrestant, la novel·la negra continua fidel a la cita dels lectors, i avui en repassem algunes de les novetats amb Rosanna Lluch.

Escolteu-la

Dues interpretacions històriques de ‘La processó de Sant Bartomeu’ i de ‘La Festa Major’

Diumenge 31 de gener, la cobla La principal de la Bisbal serà la protagonista del concert commemoratiu del centenari de la primera interpretació a Sitges de La processó de Sant Bartomeu del mestre Antoni Català, que va tenir lloc el 15 de novembre de 1920 al teatre Prado. El programa de la cobla també incorporarà La festa major d’Enric Morera, entre d’altres peces vinculades amb Sitges. En el marc d’aquesta commemoració us proposem dos enregistraments històrics de les nostres dues sardanes de capçalera. Per un costat, el de La processó de Sant Bartomeu que la Principal de la Bisbal enregistrà per la ‘Compañia del Gramófono/La voz de su Amo’ a finals dels anys 20 del segle passat, i per l’altre La Festa Major, que la cobla La principal de Peralada enregistrà per Victor Record cap a l’any 1915.

Escolteu-ho 

Els britànics de Sitges es resignen al Brexit amb un maldecap de paperassa

Mentre van allargar-se les inacabables negociacions, alguns d’ells van pensar que tornaria el seny i s’aturaria, però l’any nou ens ha deixat la sortida definitiva i acordada del Regne Unit de la Unió Europea. La nombrosa comunitat britànica expatriada a Sitges ha viscut el procés amb incertesa i neguit i, finalment, amb tristesa per la certificació de tot el que comporta la sortida: tràmits administratius relacionats amb la salut o el permís de conduïr, impossibilitat de traslladar la residència de les parelles, dubtes amb els permisos… Hem parlat amb tres d’ells, Brandon Jones, Tim Parfitt i Cerys Morgan, tots tres partidaris del Remain i que han viscut amb resignació un procés de quatre anys que ara pot obrir portes noves, com un segon referèndum escocès o una major integració irlandesa. Mentre, però, els dubtes amb la paperassa, l’increment de taxes a productes de l’illa, la fi del programa Erasmus o la impossibilitat d’obtar a places reservades a ciutadans europeus omplen de preocupació la nova realitat.

Escolteu-los

Temps de família. Els reis…de les pantalles

I de les pantalles a les xarxes socials i a l’exposició de la vida personal i de la vida dels altres… Els Reis han aterrat a moltes cases en forma de telèfon mòbil, i amb el mòbil han arribat algunes incerteses pels pares. Amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, conversem sobre com abordar la situació.

Escolteu-lo

L’Hora d’Europa: Brèxit efectiu, canvi als EUA i la lluita contra la Covid

El nou any ens ha deixat la separació, acordada però definitiva, del Regne Unit de la Unió, un nou inquilí a la Casa Blanca amb qui restabir les relacions, i la distribució mancomunada de les vacunes. Ho hem comentat a la primera Hora d’Europa de l’any amb el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer.

Escolteu-lo

L’Ajuntament ha aprovat avui l’enderroc de l’antic hotel Acapulco. El regidor Eduard Terrado admet que poques alternatives hi havia al compliment de la instrucció del jutge sobre la modificació del pla parcial proper al Parc Aquàtic

Definitivament, avui la junta de govern local ha aprovat l’enderroc de l’edifici de l’antic hotel Acapulco, protagonista de tristos successos els darrers temps. L’indret forma part de la futura urbanització de la zona de la Granja II, i, en conseqüència, s’espera que l’enderroc no trigui massa a produïr-se. Amb el regidor d’urbanisme i territori, Eduard Terrado, també hem conversat sobre el sobreseïment provisional del jutjat de Vilanova i la Geltrú respecte a l’acusació vers l’Ajuntament per un delicte sobre l’ordenació del territori a l’entorn de Pins Vens, i de la modificació puntual del POUM per respondre a l’ordre del jutge de resoldre una sentència judicial de fa 10 anys que donava la raó als propietaris dels terrenys propers al parc aquàtic, quan impugnaren el planejament que aprovà el pla general el 2006 per entendre que generava un greuge comparatiu amb les parcel·les adjacents que tenien una viabilitat més elevada.

Escolteu-lo

El Cine-Club Sitges celebra el seu 8è aniversari en un moment delicat, per la pandèmia i l’auge de les plataformes digitals

Amb la convicció de continuar apostant per un model d’exhibició cinematogràfica que pugui complementar-se amb xerrades o presentacions vinculades amb la temàtica o els protagonistes de les pel·lícules projectades, el Cine-Club Sitges arriba al seu 8è aniversari encarant un moment difícil per totes les sales d’exhibició i programadors. David Cuesta fa números i assenyala que el 2020 l’assistència al cinema Prado ha disminuït en prop d’un 65% d’espectadors per mor de les restriccions de la pandèmia, i que part d’aquest públic costarà de recuperar per l’auge de les plataformes digitals amb la potència de les majors darrera. Per celebrar el 8à niversari, el proper divendres es projectarà ‘My Mexican Bretzel’ amb la presència de la seva directora, Núria Giménez, i el dijous 28 de gener, ‘Isaac’, amb la presència de Ángeles Hernández i David Matamoros. En David Cuesta ens ho explica.

Escolteu-lo

Frederic Montornés, un sitgetà darrera l’experiència televisiva de ‘Territori contemporani’

Diumenge 31 de gener la xarxa de televisions locals emetrà el capítol 50, i de moment últim, de Territori contemporaniuna producció de Vallès Oriental Televisió, que ha volgut apropar al gran públic la realitat de la creació i l’exhibició d’art contemporani a través d’un extens recorregut per tot Catalunya, que finalitza a Barcelona. El projecte va néixer el 2017 d’una conversa entre Frederic Montornés i Albert Jordana, director de Vallès Oriental TV. Per Montornés, aquesta ha estat la primera experiència televisiva, i se’n mostra especialment satisfet pel resultat. Des de la seva primera emissió el març de 2018 el programa ha merescut cinc premis, a més del reconeixement del sector. Amb ell en parlem.

Escolteu-lo

La Pregonera 2021, més de 50 propostes culturals pensades per al públic de proximitat

Es tracta de la programació cultural estable que presenta l’Ajuntament de Sitges per aquest any i que inclou espectacles per a tot tipus de públic i de diferents disciplines com el teatre, la música, la dansa o el circ a banda de multitud d’exposicions. La proposta rescata alguns dels espectacles que la pandèmia no va permetre organitzar el 2020 i en proposa de nous pensant en un públic de proximitat per tal de complementar altres propostes culturals que se celebren a la vila. Es pot consultar tota la programació al web de La Pregonera. En parlem amb el regidor de cultura de Sitges, Xavier Salmeron.

Escolteu-ho

El Festival Jardins de Terramar anuncia edició per al 2021, segurament amb restriccions i pendent que la pandèmia permeti la presència d’artistes internacionals

Les dates seran del 29 de juliol al 12 d’agost i a l’espera que es presenti el cartell ja s’avança que els artistes nacionals estan gairebé tancats, queda veure si la pandèmia permetrà la participació d’artistes internacionals i com aquesta afectarà en la configuració del certamen per tal de garantir la seguretat. Pel que fa al talent local la direcció del festival confirma que manté l’esperit inicial i l’aposta per oferir espai a grups del territori. Ens ho explica un dels directors de l’esdeveniment, Juan Ramon Rodríguez.

Escolteu-lo

Tu, jo i la competència: vídeo, live i podcast, tres indispensables per al 2021

Si la vostra marca o negoci té presència a les xarxes socials preneu nota. Sandra Carbonell d’ Ad Comunicació ens parla d’allò que no podem deixar de fer aquest any 2021.

Escolteu-la