Delicious Martha: galetes de cigrons

Sí sí, de cigrons! Sanes, saboroses, i fetes amb un dels llegums més populars que hi ha. I no cal que les amaniu, perquè són com les galetes de tota la vida. La Marta Sanahuja ens va deixar apuntar aquesta recepta la setmana passada, i ens la porta avui. A veure si us agraden! Aquesta i d’altres receptes les podeu trobar a Delicious Martha.

Escolteu-la

Les notícies de l’Utrillo

Una nova edició del butlletí setmanal de notícies de l’escola Miquel Utrillo, que realitzen els alumnes del taller de ràdio. Aquesta setmana ens parlen de les primeres vacunacions, la visita al museu de l’aigua, la realització d’un taller de consum responsable, entre altres temes.

Escolteu-lo

La tertúlia esportiva dels divendres

La fem petar amb Rosa Tutusaus, Salomé Solà, Pitu Valera i Toni Muñoz.

Escolteu-la

Gabi Serrano creu que el PSC no podia esperar que Iniciativa forcés la renúncia d’una candidata independent a la llista, per a possibilitar la incorporació dels dos candidats del PSC que havia decidit l’assemblea.

Responent a les declaracions del primer secretari del PSC, el coordinador d’IC-V a Sitges, Gabi Serrano, ha volgut incidir en el fet que el PSC no podia esperar que la seva formació influís en la decisió personal de la candidata número 12, pel simple fet de la seva condició d’independent. Serrano creu que els socialistes no han gestionat bé la presència d’independents a la seva llista.

Escolteu-lo

Un procés participatiu i no una consulta, alternativa del govern per a poder preguntar als veïns de Les Botigues

Foto: Ajuntament de Sitges

Els veïns del nucli de Les Botigues de Sitges podran opinar sobre si prefereixen pertànyer a Sitges o a Castelldefels tal com es va comprometre el govern local. Ho podran fer entre el 5 i el 10 de novembre previ registre, bé de manera presencial, els dies 9 i 10 a l’OAC de Les Botigues, o bé de manera telemàtica. Després de la suspensió de la consulta popular no refrendària del passat 26 de maig per part de la delegació del govern a Catalunya, el govern municipal proposa ara un procés participatiu -que no s’acull a cap reglament autònom o estatal- amb el mateix fi, que els veïns de Les Botigues expressin la seva opinió vers la proposta de segregar-se de Sitges i annexionar-se a Castelldefels. Dilluns vinent comença la campanya en favor de la participació que només podran exercir els majors de 16 anys sempre i quan siguin veïns de Les Botigues de Sitges.

Escolteu-ho

Apunteu-ho bé: el 26 d’octubre a les 21h arriba la 6a edició de la cursa de la Lluna Plena. En parlem amb Xavier Lahoz.

La 6a edició de la Cursa de la Lluna Plena ja és a punt. Els dorsals es comencen a entregar avui i les inscripcions continuen obertes al web de l’esdeveniment i a Ferran Sports. En 5 curses s’han recollit prop de 100.000€ per a l’unitat d’investigació del càncer infantil de Sant Joan de Déu. Amb Xavier Lahoz en comentem els detalls i fem balanç a les portes de l’edició d’enguany.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: del concurs de Tarragona a Santa Ursula

Foto: Rafael López-Monné

Retrobem el Gaudeix la festa amb Txatxi Gómez. I avui era previsible que els castells fossin tema de conversa. Entre el concurs de Tarragona i la diada de Santa Ursula, parlem de la Vella i la Joves de Valls, dels castellers de Vilafranca i dels Minyons de Terrassa.

Escolteu-ho

Espai Garraf: El massís acaba l’estiu sense incendis, amb molta aigua, i esperant els cavalls.

La Mola. A la seva falda estaran els cavalls

El Parc del Garraf ha viscut un estiu tranquil, un any més sense incendis destacables, i ha començat una tardor amb molta aigua. Ho hem comentat en l’espai del Parc amb el seu director, Santi Llacuna, a l’espera que el mes de novembre arribin per segon any els cavalls de la fundació Miranda. Enguany, el Garraf acollirà cinquanta, una vintena més, que s’afegiran als set que s’han instal·lat de manera permanent.

Escolteu-ho

Les botigues de sempre: la família Palomares, cinquanta anys venent tabac al Poble Sec

Florenci Cruz Palomares i la credencial del 1967 que atorgava la titularitat de l’estanc a la seva mare, Bienvenida Palomares.

Obert des del 1967 l’estanc número 4 de Sitges, el del Poble Sec, té una llarga història darrera que protagonitza Bienvenida Palomares i els seus fills Marta i Florenci Cruz Palomares. Amb ells hem conversat sobre com és la vida darrera el taulell d’un estanc i sobre l’evolució del tabac que ha estat molta en els darrers anys. L’estanc de la família Palomares supera els cinquanta anys de vida i va començar en una petita escala del carrer Escoles Pies després d’un moment tràgic en la vida de la Bienvenida.

Escolteu-ho

Elisabeth Pérez i Javier Fernández substituiran Ricard Vicente i Marc Macià. David Garcia lamenta el posicionament d’IC-V que ha condicionat la proposta inicial de l’assemblea dels socialistes, que preveia incorporar Pérez i Luís Miguel García, i Iniciativa afirma que menteix.

Finalment, Elisabeth Pérez i Javier Fernández, els dos ex-regidors del PSC que anaven de número 9 i 11 respectivament a la candidatura de Sitges en positiu les passades municipals, substituiran als ex-regidors Ricard Vicente i Marc Macià. Malgrat tot, aquest ha estat un procés complex, perquè l’assemblea local va decidir que Luis Miguel García, situat en el número 18 de la candidatura, acompanyés Elisabeth Pérez, però per això calia la renúncia dels aspirants anteriors a la llista. El secretari general apunta que la negativa de Maria Cristina Forner, independent avalada per Iniciativa situada en el número 12, a renunciar a la possibilitat d’esdevenir regidora, ha obligat al PSC a demanar a Javier Fernández, que en un primer moment havia declinat acceptar el càrrec, que s’ho repensés. David García entén que Iniciativa per Catalunya hagués hagut de ser sensible al criteri ètic que demana que siguin dos regidors del PSC els qui substitueixin als dos regidors del PSC que han deixat el càrrec. D’aquí que el primer secretari del PSC consideri que la relació amb IC-V està totalment trencada perquè el partit només ha pensat en els seus interessos.

Per la seva banda, en un comunicat enviat als mitjans IC-V afirma que el PSC menteix, que el regidor de la seva formació que anava de número 8 va renunciar fa dies, que el que anava de número 15 estava disposat a fer-ho, i que els independents a la llista no són de cap partit. En conseqüència, Iniciativa creu que els socialistes haurien d’explicar quina ha estat la gestió que han fet amb alguns dels candidats/es independents a la llista.

Cliqueu per a llegir el comunicat

Escolteu David Garcia

Els llibres. Del Planeta de Posteguillo a “L’hereu” de Jon Esbo

Rosanna Lluch ens acosta alguns suggeriments literaris per aquests dies. Els homes, d’Angelika Schrobsdorff, Ellos, de Francine du Plessix Gray, i l’hereu, de Jo Nesbo.

Escolteu-la

Coincidint amb el centenari de la construcció, el palau Maricel viurà la rehabilitació més important de la seva història, amb un pressupost de 3 milions d’euros. Vinyet Panyella presenta els actes commemoratius de l’esdeveniment.

cliqueu el gràfic per a tenir la visió de tots els espais de Maricel

Serà una commemoració nacional. Així la considera la Generalitat de Catalunya, i Sitges viurà tot un seguit d’accions culturals a l’alçada de l’esdeveniment. Des d’una exposició que s’inaugurarà el proper mes de novembre, fins a l’edició de publicacions, la digitalització de documentació, tallers escolars i familiars, espectacles teatrals o conferències a l’entorn del context històric de la seva construcció. Però de tot plegat, sens dubte el més important serà la reforma integral del palau Maricel, que comporta la rehabilitació de la seva estructura, la restauració dels incomptables elements decoratius que conté, i la museïtzació del conjunt per a recuperar-ne la unitat conceptual i artística original. El pressupost de l’obra és de 3 milions d’euros, l’executarà l’Ajuntament, i el projecte és responsabilitat d’Albert Bargués i Oriol Pascual. La directora del Consorci del Patrimoni, Vinyet Panyella, presentà el passat diumenge el recull d’iniciatives del centenari, acompanyada per la regidora de cultura, Rosa Tubau i l’alcalde Miquel Forns.

Escolteu l’acte íntegre