Gaudeix la festa: què celebra Andalusia el 4 de desembre? i una recomanació literària

El 4 de desembre de 1977 va esdevenir en transcendetal per a la història dels andalusos. La mort a trets en plena repressió policial d’un jove el va convertir en heroi involuntari del que molts ara consideren com el Dia Nacional d’Andalusia. Ens ho explica Joan Ignasi Gómez ‘Txatxi’ i ens fa una recomanació literària, ‘Foc, foc, correfoc’ una edició del Cep i la Nansa.

Escolteu-lo

Marta Sanahuja, nova ambaixadora de la Ruta del Xató 2019-2020

Fa sis anys, quan començava a cuinar i penjar fotos a les xarxes, no hagués imaginat que ara seria una influencer gastronòmica d’èxit, però ho és, els 276.000 seguidors que Marta Sanahuja té al seu perfil de Delicious Martha a Instagram l’avalen. Aquesta evolució, més enllà de l’èxit personal i professional l’ha convertit en la nova ambaixadora de la Ruta del Xató 2019-2020, un càrrec que ostentarà durant tot un any i per al que s’ha posat com a repte oferir una nova i particular versió del tradicional xató. Més enllà d’aquest plat típic del Garraf i Penedès, conversem amb Marta Sanahuja sobre què representa ser una influencer en el món de la cuina i de com va començar en aquest món tan present a les xarxes socials.

Escolteu-la

Alba Gràcia i el seu treball sobre els versos satírics del Ball de Diables i del Drac, XXVII Premi de Folklore Jofre Vilà de cultura i tradició sitgetana

foto de VisitSitges

La historiadora sitgetana Alba Gràcia i Pañella ha estat reconeguda amb el XXVVII Premi de Folklore Jofre Vilà de cultura i tradició sitgetana que atorga el Casino Prado Suburense en el marc de la Nit de Premis Sitges. Gràcia rep el premi pel seu treball ‘No t’espantis llucifer. Sàtira i història local a través dels versos del Ball de Diables i del Drac de Sitges. 40 anys de versos impresos 1979-20109’, en el que la sitgetana teoritza i conclou sobre l’origen, l’evolució, el procés creatiu i d’execució dels versos satírics. Sobre els versos, sobre els límits que no es poden traspassar i sobre el seu valor patrimonial conversem amb la historiadora.

Escolteu-la

Torna la Pantomime a Sitges, amb la Bella i la Bèstia

Després d’un any sense, el Sitges English Theater Company torna amb una Pantomime, les tradicionals representacions d’obres normalment clàssiques, típiques per Nadal en el món anglosaxó. En aquest cas, serà La Bella i la Bèstia al Retiro. N’hem parlat amb el seu director, Jean-Luc Herin.

Escolteu-lo

L’hotel Meliá, el bar El Cable i el Club Nàutic Garraf entre els distingits en la primera edició dels premis ‘Empreses origen Garraf’ que s’entregaren ahir al saló d’or.

Els premiats (Foto: Ajuntament Sitges)

Al saló d’or del palau maricel es va celebrar ahir al vespre la primera edició dels premis Origen Garraf, una iniciativa sorgida arran de la signatura del pacte per a la ocupació del Garraf 2018-2020, per part d’institucions, sindicats i associacions empresarials de la comarca, i vehiculada a través de l’agència de desenvolupament NODE. Els guardons volen reconèixer a les empreses que han esdevingut referents en la gestió de l’entorn i les persones, en una jornada on es va voler posar en valor la necessitat que els Ajuntaments no deixin de donar suport a emprenedors i petites i mitjanes empreses per a poder tirar endavant en l’actual context econòmic i social.

L’acte, que va comptar amb la presència de les sis alcaldesses del Garraf, i amb els representants sindicals i empresarials de la comarca, fou presidit per Abigail Garrido, presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Ribes, Rosa Huguet, presidenta de l’agència NODE i alcaldessa de Canyelles, i l’alcaldessa de Sitges Aurora Carbonell. Tres empreses sitgetanes han estat distingides en aquesta primera edició dels guardons: L’Hotel Meliá Sitges, el bar El Cable, i el Club Nàutic Garraf. En l’àmbit comarcal han rebut el reconeixement l’empresa d’snacks Productes Piqué de Vilanova i la Geltrú -molt popular per les seves patates xips-, la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere, de Sant Pere de Ribes, i Finques Montané 1943 de Vilanova i la Geltrú. L’acte va finalitzar amb les tradicionals fotos de família dels guardonats. El disseny del premi ha estat obra del pintor i escultor sitgetà Artur Duch: un arbre fet amb ferro, fang i pedra que simbolitza el temps i l’esforç de l’ésser humà per a guanyar-se la vida.

Us oferim, íntegres, els parlaments de la vetllada. Per aquest ordre intervingueren: Abigail Garrido, Rosa Huguet, Aurora Carbonell i Artur Duch.

Escolteu-ho

La seguretat acapara l’audiència de Les Botigues. Veïns demanen més presència policial i govern els convoca a una futura audiència temàtica en la matèria

Les Botigues ha estat l’espai i la temàtica de la darrera sessió participativa organitzada per l’Ajuntament de Sitges. L’audiència de Les Botigues va començar amb un to calmat, amb satisfacció des de govern i des de veïns per les millores realitzades en aquest nucli en l’àmbit de la neteja i amb l’anunci d’una nova promoció urbanística de caire privat que inclourà una residència de gent gran i un hotel de quatre estrelles de la cadena Fergus i que permetrà la construcció d’equipaments públics a l’Ajuntament. La tensió va començar quan el públic va manifestar problemes en seguretat i va demanar al govern resultats policials que no els van convèncer. Els veïns de Les Botigues reclamen més presència policial més enllà de la patrulla semipermanent que habitualment hi dóna servei. Per la seva banda des de govern es van donar xifres de patrullatge que no van convèncer i es va convocar els assistents a una nova audiència pública en aquest cas temàtica sobre seguretat en la que hi puguin participar policia municipal i mossos d’esquadra. Van intervenir en la sessió l’alcaldessa Aurora Carbonell, el regidor de promoció econòmica i platges Guillem Escolà, el regidor de serveis urbans i esports, Jaume Monasterio i el regidor de governació, espais naturals i sostenibilitat, Eduard Terrado.

Escolteu íntegra l’audiència de Les Botigues

La Tija, premi Janio Martí d’arts escèniques.

Van néixer el 2012 per vestir la història del Carnestoltes Carles Torres i la seva singular família, i amb els anys les titelles de corda, les titelles de mà i les ombres han anat fent encaix en el panorama cultural de Sitges. Enguany, la societat recreativa El Retiro ha decidit atorgar la primera edició del premi Janio Martí d’arts escèniques al grup La Tija. Del passat, del present, i del futur condicionat per la necessitat d’un local en parlem amb Josep Milán, Tuts Fernández i Florenci Salesas.

Escolteu-los

Conversa amb el cap de la policia local, Rafa Pino: patrulles preventives, VTC, furts per Nadal i drons.

La policia local divideix les patrulles preventives per tot el municipi, en funció de la població, incloent-hi el poble de Garraf i el nucli de les Botigues. Així ho ha explicat l’inspector de la policia local de Sitges, Rafa Pino, que ha destacat que, malgrat comprendre la preocupació que puguin manifestar veïns, el dispositiu està ben dimensionat a partir dels recursos disponibles. Amb l’inspector també hem conversat sobre els controls dels veghicles VTC, de la prevenció de furts per nadal, i del que cal tenir en compte a l’hora d’adquirir drons.

Escolteu-lo

Tertúlia

La tertúlia dels dimarts, amb Josep Maria Matas, Loreto Almirall, Ricard Cols i Eduard Tomás, al voltant de les estrelles dels restaurants, i de la cinema del clima.

Escolteu-los

Carme Panyella i Artur Duch es troben en La Cova del Gegant, un conte que posa en valor l’entorn de Miralpeix

Són amics de tota la vida però aquesta ha estat la seva primera col·laboració artística. Artur Duch com a l’il·ustrador i Carme Panyella en tant que escriptora són els autors de La Cova del Gegant, un conte ubicat a Miralpeix que, a banda d’entretenir, vol plasmar el valor arqueològic de la zona. El conte se situa en el Sitges de principis de segle XX i compta amb un nen i una cabreta com a protagonista, en Joanet i la saltirona, i no hi falta la presència del gegant marí que Duc ha il·lustrat amb cura i que és protagonista de multitud de llegendes a la vila. A l’espera que es publiqui el conte, l’editorial El Cep i la Nansa ha engegat un procés de micromecenatge destinat a recaptar fons per a la publicació en el que es pot participar a través del web edita.cat

Escolteu-ho

Els alumnes de sisè del Barrachina fan una crida a donar sang

Sota el títol “Donant sang, dones vida”, l’Escola Esteve Barrachina acollirà aquesta tarda i per tercer any consecutiu una campanya de donació de sang, organitzada pels 50 alumnes de sisè curs del centre. Així, les dues classes han estat treballant de manera col·laborativa per conèixer com funciona el procés de donació de sang, i per organitzar la donació pel Banc de Sang. Fins i tot, han elaborat un vídeo per animar a participar en la donació. N’hem parlat amb la tutora Bàrbara Aran, i dos dels alumnes, la Naiara i l’Elvis.

Escolteu-los

El sector del taxi espera que les VTC que s’implantin a Sitges compleixin el que marca la llei

El sector del taxi de Sitges espera que les plataformes de VTC (Vehicles de Transport amb Conductor) que operin a la vila compleixin la legislació, com així ho fan els taxistes. Salvador Paretas, en nom del col·lectiu, ha explicat que no els preocupa l’anunci que ha fet Cabify d’incorporar Sitges a les poblacions en les que presten servei, sempre que la plataforma jugui amb les regles que els marca la normativa de la Generalitat. Paretas creu que amb una certa reordenació de les parades, i alguns canvis concrets com que puguin incorporar publicitat als vehicles, es pot garantir la feina de les 37 famílies que conformen el sector a Sitges.

Escolteu-lo