La taula rodona sobre el turisme posa sobre la taula la necessitat que el sector es renovi i demana implicació als agents públics, privats i socials per tal de trobar la fórmula de gestió més idònia per a Sitges

Ha estat la sessió participativa que menys gent ha aplegat tot i debatre sobre el turisme, el principal motor econòmic de la vila. Moderada pel periodista Xavier Canalis i amb la participació d’Ángel Díaz, co-coodinador de l’Estratègia de Màrqueting Turístic de la Destinació de Barcelona; de Francesc Vila, Gerent de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona i  d’Àngels Pont, directora de GESOP la sessió va debatre sobre el moment actual de canvi del turisme i sobre la necessitat de renovar-se i de trobar noves fórmules de gestió público-privade. El debat es va estrendre a altres assumptes com perill de la massificació, l’incivisme o els avantatges i riscos de que Sitges formi part de la marca Barcelona de turisme sense perdre l’essència.

Escolteu íntegra la taula rodona de turisme

Una nit de premis, amb dos presentadors de cine!

Els premiats i els conductors de la cerimònia

Amb el clàssic tinc un clavell per a tu de Lluís Llach, versionat magníficament per les veus d’Anna Ferrer i d’Anna Barrachina, es va cloure una emotiva Nit de premis Sitges 2019, on cadascun dels guardonats s’endugueren a casa, a més dels reconeixements corresponents, un clavell com a símbol d’apreci i d’estima. La vetllada, dissenyada pels germans Anna i Jordi Barrachina, va tenir dos mestres de cerimònies inesperats. Mentre mantenien a l’actriu sitgetana emmanillada en un dels camerinos del Prado, Marta Dominguez i Jose María Barberà, dos dels actors del grup de teatre inclusiu de Sitges, que dirigeix la pròpia Anna Barrachina, s’encarregaren de la impecable conducció d’una cerimònia molt inspirada en la nit dels òscars, per la qual varen rebre incomptables aplaudiments del públic, que s’afegí a la seva reivindicació vers les persones amb diversitat funcional. No fou fins al final de l’espectacle, quan Anna Barrachina fou alliberada i es marcà un magnífic ball amb el conductor de la gala.

Us oferim l’enregistrament de l’acte, amb els següents parlaments per ordre d’intervenció:
Xavier Salmeron, regidor de cultura.
Carme Artigas, presidenta del Prado, presenta a Alba Gràcia com a guanyadora del 28è premi de folklore Jofre Vila.
Elena Ferré, presidenta del Retiro presenta al grup de teatre ‘La Tija’ com a guanyador del 1r premi Janio Martí d’arts escèniques. Va recollir el premi el director del grup Josep Milán.
Andreu Noguero, president de la secció fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans, presenta Carles Montserrat com a guanyador del Xè premi Josep Maria Jornet de fotografia.
Núria Amigó, presidenta del Grup d’Estudis Sitgetans, presenta Laura Estivill com a guanyadora del 38è premi Josep Carbonell i Gener.
Judith Puigbó Sanvisens i Lluís Jou entregaren, respectivament, els premis Sanvisens de pintura, a Katinka Hars, i Pere Jou d’escultura, a Stefano Dalle Vedove.
Ramon Artigas Coll, director del concurs Mirabent Magrans de cant i música de cambra, anuncià els guanyadors del concurs, que no varen poder assistir a la nit de premis. Es tracta de la soprano tailandesa Lalit Worathepnitiam i el dúo de piano format per Antón Dolgov i Maite León.
Alba López, en representació del col·lectiu de periodistes sitgetans, presentà el 44è premi Trinitat Catasús, atorgat al filòleg i docent Ignasi Maria Muntaner.
Finalment, el regidor de cultura, Xavier Salmeron, i l’alcaldessa Aurora Carbonell entregaren la 47a ploma d’or de l’Ajuntament de Sitges a l’escriptora Lídia Gázquez, i les dues distincions especials de la institució a l’Agrupació de Balls Populars -recollí el guardó Xavier Huete- i al cine club Sitges -recollí el guardó David Cuesta-.
La nit de premis Sitges es tancà amb el discurs de l’alcaldessa, que apuntà alguns dels titulars que també deixà el regidor de cultura a l’inici de la gala: l’any que ve s’ampliarà l’oferta cultural amb espectacles de primera línia, com la representació de la versió teatral de La plaça del diamant o la programació d’espectacles de circ, a l’edifici Miramar es programarà una exposició commemorativa del 40è aniversari del grup teatral La Cubana, o es posarà en marxa el procés participatiu que ha de decidir el l’ús definitiu del Mercat Vell, el Patronat i l’Escorxador. També es vol impulsar el talent local a través de diverses iniciatives.

Escolteu la Nit de Premis Sitges 2019

L’hotel Meliá, el bar El Cable i el Club Nàutic Garraf entre els distingits en la primera edició dels premis ‘Empreses origen Garraf’ que s’entregaren ahir al saló d’or.

Els premiats (Foto: Ajuntament Sitges)

Al saló d’or del palau maricel es va celebrar ahir al vespre la primera edició dels premis Origen Garraf, una iniciativa sorgida arran de la signatura del pacte per a la ocupació del Garraf 2018-2020, per part d’institucions, sindicats i associacions empresarials de la comarca, i vehiculada a través de l’agència de desenvolupament NODE. Els guardons volen reconèixer a les empreses que han esdevingut referents en la gestió de l’entorn i les persones, en una jornada on es va voler posar en valor la necessitat que els Ajuntaments no deixin de donar suport a emprenedors i petites i mitjanes empreses per a poder tirar endavant en l’actual context econòmic i social.

L’acte, que va comptar amb la presència de les sis alcaldesses del Garraf, i amb els representants sindicals i empresarials de la comarca, fou presidit per Abigail Garrido, presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Ribes, Rosa Huguet, presidenta de l’agència NODE i alcaldessa de Canyelles, i l’alcaldessa de Sitges Aurora Carbonell. Tres empreses sitgetanes han estat distingides en aquesta primera edició dels guardons: L’Hotel Meliá Sitges, el bar El Cable, i el Club Nàutic Garraf. En l’àmbit comarcal han rebut el reconeixement l’empresa d’snacks Productes Piqué de Vilanova i la Geltrú -molt popular per les seves patates xips-, la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere, de Sant Pere de Ribes, i Finques Montané 1943 de Vilanova i la Geltrú. L’acte va finalitzar amb les tradicionals fotos de família dels guardonats. El disseny del premi ha estat obra del pintor i escultor sitgetà Artur Duch: un arbre fet amb ferro, fang i pedra que simbolitza el temps i l’esforç de l’ésser humà per a guanyar-se la vida.

Us oferim, íntegres, els parlaments de la vetllada. Per aquest ordre intervingueren: Abigail Garrido, Rosa Huguet, Aurora Carbonell i Artur Duch.

Escolteu-ho

La seguretat acapara l’audiència de Les Botigues. Veïns demanen més presència policial i govern els convoca a una futura audiència temàtica en la matèria

Les Botigues ha estat l’espai i la temàtica de la darrera sessió participativa organitzada per l’Ajuntament de Sitges. L’audiència de Les Botigues va començar amb un to calmat, amb satisfacció des de govern i des de veïns per les millores realitzades en aquest nucli en l’àmbit de la neteja i amb l’anunci d’una nova promoció urbanística de caire privat que inclourà una residència de gent gran i un hotel de quatre estrelles de la cadena Fergus i que permetrà la construcció d’equipaments públics a l’Ajuntament. La tensió va començar quan el públic va manifestar problemes en seguretat i va demanar al govern resultats policials que no els van convèncer. Els veïns de Les Botigues reclamen més presència policial més enllà de la patrulla semipermanent que habitualment hi dóna servei. Per la seva banda des de govern es van donar xifres de patrullatge que no van convèncer i es va convocar els assistents a una nova audiència pública en aquest cas temàtica sobre seguretat en la que hi puguin participar policia municipal i mossos d’esquadra. Van intervenir en la sessió l’alcaldessa Aurora Carbonell, el regidor de promoció econòmica i platges Guillem Escolà, el regidor de serveis urbans i esports, Jaume Monasterio i el regidor de governació, espais naturals i sostenibilitat, Eduard Terrado.

Escolteu íntegra l’audiència de Les Botigues

Fins al febrer del 2020, al Maricel us espera una història dels origens del Cau Ferrat, amb alguns originals mai vistos…

L’icònica picaporta de la Casa de l’Ardiaca (cap al 1500) i el dibuix que en va fer un jove Rusiñol

Amb motiu de la commemoració del 125è aniversari de la obertura del Cau Ferrat com a casa-taller de Santiago Rusiñol, un 4 de novembre de 1894, el Consorci del Patrimoni de Sitges ha organitzat una exposició que amb el títol El Cau Ferrat: la construcció d’un ideal, vol acostar als visitants als origens del que fou un dels centres de referència del Modernisme català i de l’art europeu, a través de 9 àmbits temàtics repartits per la planta baixa de Maricel i que aborden aspectes troncals de la història de l’actual museu. Rusiñol trasbalssà la vida quotidiana de Sitges i, a la vegada, sacsejà l’stablishment artístic del seu temps. Des de les festes modernistes a la vindicació del Greco amb la primera escultura de l’artista erigida a Espanya, el llegat de Rusiñol és enorme i Sitges en fou la principal beneficiària quan l’artista deixà tot el seu llegat a la Vila. La mostra, que es podrà veure fins al 16 de febrer de l’any que ve, ha servit, a la vegada, per a presentar obra mai vista fins avui, com és la col·lecció de 38 dibuixos que un jove Rusiñol, només tenia 17 anys, va presentar a la primera exposició de belles arts a Girona, demostrant un mestratge i una capacitat tècnica extraordinària.  S’inaugura avui a les 20h, però aquest matí l’han presentada als mitjans el director del consorci del patrimoni, Pere Izquierdo i el comissari Ignasi Domènech.

Escolteu-los

El Gremi d’Hostaleria celebra la I Nit del Turisme en el seu tradicional sopar anual

Foto de família dels premiats

El tradicional sopar del Gremi d’Hostaleria va servir per estrenar en el càrrec als nous presidents del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stover, i del Club de Tast, Zuleima Capo. Unes 150 persones van assistir a l’esdeveniment a l’Hotel Melià, amb la reivindicació del sector turisme com a motor de l’economia sitgetana i la necessitat de la col·laboració público-privada com a horitzó de futur. Els parlaments d’Stover, d’Octavi Bono, director general de Turisme de la Generalitat, de Juan Luís Ruiz, diputat de Turisme de la Diputació, i de l’alcaldessa de Sitges Aurora Carbonell, van anar en aquesta línea. El Club de Tast va donar els seus Tastets de l’Any a Enrique Rovira, del restaurant el Mascaron, a Jaume Balada, de l’Esmarris del Dolce Sitges, i a Juan Carlos Martínez, antic propietari de la cafeteria Menfis i un dels fundadors del Gremi. La nit també va reconèixer la trajectòria familiar de la família Carbonell Mellado, encapçalada per Magí Carbonell, 60 anys a l’hotel Capri, i els 70 del Mare Nostrum, amb la figura de Leopold Martí.

El Gremi també va entregar els seus guardons d’Amic Predilecte al Festival Jardins de Terramar, personalitzat en Carles Gilibets, a la durant 12 anys inspectora de mossos del Garraf, Rosa Gubianes, i al presentador del sopar durant els darrers 25 anys, Vicenç Morando. A més, es va entregar la primera Ensenya d’Or del Gremi al seu expresident, Joan Anton Matas.

Escolteu el discurs d’Orkar Stober

Escolteu el discurs d’Aurora Carbonell

El cansament dels veïns es fa evident en l’audiència pública del poble de Garraf amb el reclam de la depuradora o el mesurador de partícules PM10, peticions històriques amb les que el govern s’hi compromet malgrat no poder oferir dates d’execució

El Club Nàutic de Garraf va acollir l’audiència pública que el govern destinava en aquest nucli urbà sitgetà en el marc de les jornades de participació ciutadana ‘Thi sumes?’. Els veïns van manifestar el seu descontent i cansament amb les promeses incomplertes per part de tots els governs locals, per damunt de tot, van reclamar dates i terminis d’execució de grans projectes com és la instal·lació de la depuradora. En aquest cas el govern va manifestar el seu compromís de finançar aquesta instal·lació tot i que li pertocaria a la Diputació fer-ho, el regidor de serveis urbans Jaume Monasterio va confirmar que s’inclourà en el pressupost del 2020. El mesurador de partícules de pols PM10 és altre dels reclams històrics que, segons va explicar el govern, farà un pas endavant després de Nadal amb l’inici d’adequació de l’espai on s’ha d’instal·lar. Problemes de mobilitat, manca de tallers socials i espais esportius i una petició generalitzada per a cuidar i mantenir millor la platja de Garraf van ser altres dels temes exposats pels veïns de Garraf. Van intervenir en l’audiència el regidor de participació ciutadana, Xavier Salmeron; el regidor de serveis urbans i esports, Jaume Monasterio; el regidor de d’urbanisme, espais naturals i sostenibilitat i governació, Edudard Terrado i Guillem Escolà, regidor de platges i promoció econòmica. 

Escolteu íntegra l’audiència pública de Garraf

La plaça de l’Ajuntament s’omple de missatges d’empoderament, el dia internacional contra la violència envers les dones.

Aquest vespre s’ha celebrat, a la plaça de l’Ajuntament, l’acte institucional de commemoració del dia internacional contra la violència envers les dones. Us oferim en un clip de vídeo l’acte íntegre, durant el qual les alumnes de l’IES Benaprès, Celine Callejas i Clara Roig, han llegit algunes frases en rebuig a la violència masclista recollides entre l’alumnat del centre, i l’han tancat la regidora de drets Socials, ciutadania i igualtat i habitatge, Júlia Vigó, i l’alcaldessa Aurora Carbonell.

El ple de novembre aprova la creació d’una comissió d’investigació sobre el pàrquing de Pins Vens, reconeix la Gay Pride com a esdeveniment d’especial interès i oficialitza la comissió de Carnaval.


El ple ordinari del mes de novembre va acordar la creació d’una comissió especial d’investigació sobre el projecte de millora i condicionament de l’aparcament al voltant dels pavellons de Pins Vens, a iniciativa dels Comuns Verds de Sitges. L’oposició en bloc es va afegir a la iniciativa, mentre que el govern també ho va fer malgrat mostrar reticències, en ser un tema judicialitzat a partir d’una denúncia de la fiscalia.

Escolteu el debat sobre la moció de Pins Vens

El ple va aprovar la composició de la nova comissió de Carnaval, es va adherir al Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, i va aprovar la declaració de la Sitges Gay Pride com a esdeveniment d’especial interés per a la vila. Alguns grups van reclamar més implicació de l’AFGAL com a organitzadora en esdeveniments de Sitges, el que va ser contestat per Luís Enríquez, el seu president, al final de la sessió, declarant-se trist davant dels dubtes expressats.

Escolteu el debat sobre la Sitges Gay Pride

El govern va retirar l’aprovació inicial del reglament regulador d’ús de les instal·lacions esportives, després que una part majoritària de l’oposició (Junts per Sitges, PSC, Ciutadans i Nou Horitzó) en demanés la retirada, en considerar que hi havia mancances que volien que se subsanessin abans de l’aprovació inicial.

Els grups de l’oposició van presentar diverses propostes d’acord, una dels grups del govern (ERC, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges) i Comuns Verds en suport a les persones en situació de vulnerabilitat per haver exercit el seu dret a migrar, i dues de Ciutadans per demanar connectivitat wifi gratuita als espais públics i per la igualtat de tracte entre pareles de fet i matrimonis en l’accés a prestacions socials i beneficis fiscals. Per la seva banda, Junts per Sitges presentava una moció per fomentar i becar l’educació musical de grau professional i superior a alumnes de Sitges amb un mínim del 50%, el que va generar algunes reflexions sobre el model de l’Escola de Música.

En l’apartat de preguntes, el govern va dir que s’estava a l’espera de resoldre qüestions de tramitació per poder licitar la propera edició del Festival Jardins de Terramar, i que desconeix oficialment l’anunciada marxa de les Jornades del Cercle d’Economia.

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple íntegre

En l’audiència d’habitatge, l’ajuntament incideix en l’augment dels ajuts al lloguer i en les noves promocions d’habitatge protegit i el públic parla, sobretot, de pisos turístics.

L’audiència pública sobre l’habitatge, la tercera de les sessions participatives convocades per l’ajuntament, ha permès la regidoria d’habitatge donar a conèixer les darreres dades en la matèria. El 2019 s’han augmentat els ajuts al lloguer i s’ha superat el centenar, fet que representa 290.000€ de prestacions donades i 82 famílies beneficiades. D’altra banda s’ha posat sobre la taula la necessitat d’habitatge protegit, la primera promoció, pendent de construir i ubicada al sector de La Plana-Sta.Bàrbara-Vallpineda, oferirà 482 nous habitatges en règim de lloguer i l’Ajuntament estudia ara que sigui una entitat sense ànim de lucre l’encarregada de la construcció i gestió dels pisos però mantenir-ne la titularitat pública. Si tot va bé en dos anys s’entregarien les claus d’uns pisos que encara tenen per definir les característiques. Pel que fa a les intervencions del públic l’habitatge d’ús turístic ha centrat bona part del debat tot i que l’Ajuntament ha manifestat que no supera el 9% del conjunt d’habitatges del municipi i que es vol incidir en els il·legals. Van intervenir en l’audiència la regidora d’habitatge Júlia Vigó, la cap de l’àrea de territori, Mercè López Feliu, el cap del departament d’urbanisme i habitatge, Carles Cortés, i les dues tècniques que conformen l’oficina local de l’habitatge, Lola Mallen i Esther Sanz.

Escolteu íntegra l’audiència de l’habitatge

El Prado celebra els origens

La presidenta del Prado i l’alcaldessa descobreixen la placa commemorativa

Defugint qualsevol controvèrsia, la presidenta del Prado, Carme Artigas, afirmava ahir que en cap moment ha canviat l’any de fundació de l’entitat, el 1877, però  s’ha volgut celebrar el 150è aniversari de la data en la qual el mestre Josep Carbonell, Senalla, comprà la peça de terreny en la qual s’erigiria la seu social del Prado i, després, el saló teatre. Fou un 16 de novembre de 1869 quan Carbonell escripturà la compra del terreny a la notaria de Felip Font i Falp. La història no diu res sobre la data exacta de col·locació de la primera pedra, però no deuria trigar massa perquè ben aviat la documentació deixa constància de l’inici de l’activitat per a construir la seu social. A la façana del Prado es descobrí la placa commemorativa i a la sala d’actes Jofre Vila es presentà el llibre d’Isabel Coll El teatre Prado, un edifici amb ànima, del qual en vàrem parlar amb l’autora fa uns dies. Us oferim l’acte protocolari amb les paraules de la presidenta del Prado, la vicepresidenta del Grup d’Estudis Sitgetans, Beli Artigas, i l’alcaldessa de Sitges Aurora Carbonell, qui també va referir-se a la seva vinculació familiar amb el fundador.

Escolteu-ho

El regidor demana més civisme i el públic demana més sancions en l’audiència de la neteja

L’audiència de la neteja va servir Jaume Monasterio, regidor de serveis urbans, per a presentar totes les novetats que s’inclouen en el nou contracte amb Cespa, l’empresa que gestiona el servei de neteja municipal. Pel que fa als recursos destaquen la duplicació d’equips de treball, que passen de 4 a 9, l’augment d’escombrades, la presència de dos equips de reforç o el fregat amb aigua calenta en zones conflictives. El nou contracte inclou també més facilitats en matèria de reciclatge com són un nou servei de mini deixalleria mòbil o un de recollida d’oli a banda de dos educadors ambientals per tal d’augmentar-ne la consciència entre la població. És aquest punt en el que el regidor va incidir més, en la necessitat de civisme per tal que el servei de neteja sigui un èxit. Per la seva banda, el públic assistent va formular preguntes entorn diversos temes com la recollida d’escombraries comercials i va demanar augmentar-ne les sancions a qui no compleixi normativa. Per contestar les preguntes van intervenir en l’audiència el regidor Jaume Monasterio i Ona Riera, tècnica de medi ambient de l’Ajuntament.

Escolteu íntegra l’audiència de la neteja