August Bover ens presenta ‘Tornaveu’, el poemari que tanca la trilogia iniciada fa 10 anys amb ‘Cloc!’

Fa deu anys va ser Cloc!. Fa cinc anys va ser Beabà, i ja ha sortit a la venda Tornaveu, el tercer llibre d’una trilogia que ha volgut jugar amb la llengua tot proposant-se reptes a l’hora d’elaborar poemes. En parlem amb l’autor. El poemari es presentarà el proper dimarts 28 de gener a la biblioteca Santiago Rusiñol.

Escolteu-lo

Janio Marti Project: The Harlem Group days. El concert de presentació del CD al Retiro.

Us oferim, en dues parts, el concert de presentació del CD Janio Marti Project: The Harlem group days, que es va celebrar el passat 24 de juliol al teatre de la societat recreativa El Retiro. Acompanyant Pinyu Martí a la bateria, intervingueren: Lluís Chacón (precussió), Jorge Valera (piano), Joan Pinós (contrabaix), Joan Caselles (guitarra) i Marta Valero com a solista.

Escolteu la primera part

Escolteu la segona part

Un concert memorable: la cobla Sant Jordi i la polifònica de Puig-Reig interpreten els clàssics d’Enric Morera a la parròquia.

De l’arxiu sonor de Ràdio Maricel recuperem un enregistrament digital del 21 de novembre de 1992. En aquella ocasió, i amb motiu del centenari de les Festes Modernistes, la cobla Sant Jordi, dirigida per Concepció Ramió, i la polifònica de Puig-Reig, dirigida per Ramon Noguera, oferiren un concert amb un repertori de clàssics d’Enric Morera.

Escolteu-ho

Recordem Josep Vadell amb el concert amb el que “La locomotora Negra” va homenatjar-lo el 2011.

De l’arxiu sonor de Ràdio Maricel recuperem, presentat pel mateix Josep Vadell, el concert organitzat per Joventuts Musicals de Sitges que va tenir lloc als jardins del Prado el 2 de juliol del 2011. La locomotora negra, una de les big bands més prestigioses del país, dirigida per Ricard Gili, actuà durant prop de dues hores en aquesta vetllada d’homenatge a la trajectòria de Josep Vadell, que també intervingué en la interpretació de dos temes.*

*El concert es pot descarregar amb la màxima qualitat que permet el format MP3: 320kbps.

Escolteu-lo

Els Pastorets del 2019!

Us oferim, íntegra, la representació de El primer Nadal dels Pastors, de Mossèn Rossend Fortunet i Busquets, tal i com es va representar el passat dissabte 21 de desembre al Prado. En els principals papers del repartiment hi trobem: Martin Tribaldos (Llucifer), César Villellas (Satanàs), Oleguer Arola (Farruc), Jan Carbonell (Grillat), Carme Almirall (Garrofa), Jordi Mella (Pallanga), Eduard Terrado (Herodes) Òscar Campillo (rodamón). La direcció escènica ha anat a càrrec de Josep Maria Esteban, i la direcció musical a càrrec d’Esteve Molero.

Escolteu-la

Josep Maria Tubau ens presenta ‘Aquella noia de l’anell’

Demà dijous, a quarts de vuit del vespre, es presenta a l’edifici Miramar la darrera novel·la de Josep Maria Tubau Aquella noia de l’anell, una història d’intriga ambientada durant la posguerra, i que protagonitza Anna Bartés, la filla d’un conegut actor de teatre català que es veu obligat a marxar a París per la seva condició de republicà, i per haver-se vist involucrat en la mort en extranyes circumstàncies d’un noble català quintacolumnista del franquisme. N’hem parlat amb l’autor.

Escolteu-lo

El govern presenta el Pla d’Acció Municipal 2019-2023, que, amb el lema ‘Per un Sitges com som’, parteix de tres eixos, dedicats a les persones, al territori i a la nova governança.

3 eixos, 18 objectius estratègics, 76 objectius operatius i 341 mesures reunides en un document que el govern vol que estigui obert a les aportacions de grups polítics i ciutadania. Aquests son els números del Pla d’actuació municipal que el govern de l’Ajuntament de Sitges va presentar ahir al Retiro, en dues sessions: al matí dedicada als treballadors municipals, i a la tarda pel públic en general. L’acte, conduït per la periodista Bibiana Ballbè, va tenir una llarga prèvia en la qual, a la manera de qualsevol sessió de coaching motivacional per a empreses, es desgranaren exemples que volien exposar valors com la creativitat, la singularitat i la iniciativa col·lectiva que s’entenen bàsics per a desenvolupar el canvi que Sitges necessita. Acompanyaren l’alcaldessa Aurora Carbonell en la explicació del PAM, la regidora de drets Socials, ciutadania i igualtat i habitatge, Júlia Vigó, que exposà l’apartat Garantia de drets i qualitat de vida, el regidor de  serveis urbans i mobilitat i esports, Jaume Monasterio, que exposà l’apartat Model urbà i entorn natural, i el regidor de tradicions i festes, educació i salut pública, David Martínez, que exposà l’apartat Nova governança, participació i convivència. L’acte va finalitzar amb la projecció d’un vídeo promocional amb el lema Per un Sitges com som. Us oferim la presentació íntegra i el video de la campanya. Podeu llegir tot el document del Pla d’Acció Municipal aquí.

Escolteu la presentació del PAM

 

La taula rodona sobre el turisme posa sobre la taula la necessitat que el sector es renovi i demana implicació als agents públics, privats i socials per tal de trobar la fórmula de gestió més idònia per a Sitges

Ha estat la sessió participativa que menys gent ha aplegat tot i debatre sobre el turisme, el principal motor econòmic de la vila. Moderada pel periodista Xavier Canalis i amb la participació d’Ángel Díaz, co-coodinador de l’Estratègia de Màrqueting Turístic de la Destinació de Barcelona; de Francesc Vila, Gerent de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona i  d’Àngels Pont, directora de GESOP la sessió va debatre sobre el moment actual de canvi del turisme i sobre la necessitat de renovar-se i de trobar noves fórmules de gestió público-privade. El debat es va estrendre a altres assumptes com perill de la massificació, l’incivisme o els avantatges i riscos de que Sitges formi part de la marca Barcelona de turisme sense perdre l’essència.

Escolteu íntegra la taula rodona de turisme

Una nit de premis, amb dos presentadors de cine!

Els premiats i els conductors de la cerimònia

Amb el clàssic tinc un clavell per a tu de Lluís Llach, versionat magníficament per les veus d’Anna Ferrer i d’Anna Barrachina, es va cloure una emotiva Nit de premis Sitges 2019, on cadascun dels guardonats s’endugueren a casa, a més dels reconeixements corresponents, un clavell com a símbol d’apreci i d’estima. La vetllada, dissenyada pels germans Anna i Jordi Barrachina, va tenir dos mestres de cerimònies inesperats. Mentre mantenien a l’actriu sitgetana emmanillada en un dels camerinos del Prado, Marta Dominguez i Jose María Barberà, dos dels actors del grup de teatre inclusiu de Sitges, que dirigeix la pròpia Anna Barrachina, s’encarregaren de la impecable conducció d’una cerimònia molt inspirada en la nit dels òscars, per la qual varen rebre incomptables aplaudiments del públic, que s’afegí a la seva reivindicació vers les persones amb diversitat funcional. No fou fins al final de l’espectacle, quan Anna Barrachina fou alliberada i es marcà un magnífic ball amb el conductor de la gala.

Us oferim l’enregistrament de l’acte, amb els següents parlaments per ordre d’intervenció:
Xavier Salmeron, regidor de cultura.
Carme Artigas, presidenta del Prado, presenta a Alba Gràcia com a guanyadora del 28è premi de folklore Jofre Vila.
Elena Ferré, presidenta del Retiro presenta al grup de teatre ‘La Tija’ com a guanyador del 1r premi Janio Martí d’arts escèniques. Va recollir el premi el director del grup Josep Milán.
Andreu Noguero, president de la secció fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans, presenta Carles Montserrat com a guanyador del Xè premi Josep Maria Jornet de fotografia.
Núria Amigó, presidenta del Grup d’Estudis Sitgetans, presenta Laura Estivill com a guanyadora del 38è premi Josep Carbonell i Gener.
Judith Puigbó Sanvisens i Lluís Jou entregaren, respectivament, els premis Sanvisens de pintura, a Katinka Hars, i Pere Jou d’escultura, a Stefano Dalle Vedove.
Ramon Artigas Coll, director del concurs Mirabent Magrans de cant i música de cambra, anuncià els guanyadors del concurs, que no varen poder assistir a la nit de premis. Es tracta de la soprano tailandesa Lalit Worathepnitiam i el dúo de piano format per Antón Dolgov i Maite León.
Alba López, en representació del col·lectiu de periodistes sitgetans, presentà el 44è premi Trinitat Catasús, atorgat al filòleg i docent Ignasi Maria Muntaner.
Finalment, el regidor de cultura, Xavier Salmeron, i l’alcaldessa Aurora Carbonell entregaren la 47a ploma d’or de l’Ajuntament de Sitges a l’escriptora Lídia Gázquez, i les dues distincions especials de la institució a l’Agrupació de Balls Populars -recollí el guardó Xavier Huete- i al cine club Sitges -recollí el guardó David Cuesta-.
La nit de premis Sitges es tancà amb el discurs de l’alcaldessa, que apuntà alguns dels titulars que també deixà el regidor de cultura a l’inici de la gala: l’any que ve s’ampliarà l’oferta cultural amb espectacles de primera línia, com la representació de la versió teatral de La plaça del diamant o la programació d’espectacles de circ, a l’edifici Miramar es programarà una exposició commemorativa del 40è aniversari del grup teatral La Cubana, o es posarà en marxa el procés participatiu que ha de decidir el l’ús definitiu del Mercat Vell, el Patronat i l’Escorxador. També es vol impulsar el talent local a través de diverses iniciatives.

Escolteu la Nit de Premis Sitges 2019

L’hotel Meliá, el bar El Cable i el Club Nàutic Garraf entre els distingits en la primera edició dels premis ‘Empreses origen Garraf’ que s’entregaren ahir al saló d’or.

Els premiats (Foto: Ajuntament Sitges)

Al saló d’or del palau maricel es va celebrar ahir al vespre la primera edició dels premis Origen Garraf, una iniciativa sorgida arran de la signatura del pacte per a la ocupació del Garraf 2018-2020, per part d’institucions, sindicats i associacions empresarials de la comarca, i vehiculada a través de l’agència de desenvolupament NODE. Els guardons volen reconèixer a les empreses que han esdevingut referents en la gestió de l’entorn i les persones, en una jornada on es va voler posar en valor la necessitat que els Ajuntaments no deixin de donar suport a emprenedors i petites i mitjanes empreses per a poder tirar endavant en l’actual context econòmic i social.

L’acte, que va comptar amb la presència de les sis alcaldesses del Garraf, i amb els representants sindicals i empresarials de la comarca, fou presidit per Abigail Garrido, presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Ribes, Rosa Huguet, presidenta de l’agència NODE i alcaldessa de Canyelles, i l’alcaldessa de Sitges Aurora Carbonell. Tres empreses sitgetanes han estat distingides en aquesta primera edició dels guardons: L’Hotel Meliá Sitges, el bar El Cable, i el Club Nàutic Garraf. En l’àmbit comarcal han rebut el reconeixement l’empresa d’snacks Productes Piqué de Vilanova i la Geltrú -molt popular per les seves patates xips-, la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere, de Sant Pere de Ribes, i Finques Montané 1943 de Vilanova i la Geltrú. L’acte va finalitzar amb les tradicionals fotos de família dels guardonats. El disseny del premi ha estat obra del pintor i escultor sitgetà Artur Duch: un arbre fet amb ferro, fang i pedra que simbolitza el temps i l’esforç de l’ésser humà per a guanyar-se la vida.

Us oferim, íntegres, els parlaments de la vetllada. Per aquest ordre intervingueren: Abigail Garrido, Rosa Huguet, Aurora Carbonell i Artur Duch.

Escolteu-ho

La seguretat acapara l’audiència de Les Botigues. Veïns demanen més presència policial i govern els convoca a una futura audiència temàtica en la matèria

Les Botigues ha estat l’espai i la temàtica de la darrera sessió participativa organitzada per l’Ajuntament de Sitges. L’audiència de Les Botigues va començar amb un to calmat, amb satisfacció des de govern i des de veïns per les millores realitzades en aquest nucli en l’àmbit de la neteja i amb l’anunci d’una nova promoció urbanística de caire privat que inclourà una residència de gent gran i un hotel de quatre estrelles de la cadena Fergus i que permetrà la construcció d’equipaments públics a l’Ajuntament. La tensió va començar quan el públic va manifestar problemes en seguretat i va demanar al govern resultats policials que no els van convèncer. Els veïns de Les Botigues reclamen més presència policial més enllà de la patrulla semipermanent que habitualment hi dóna servei. Per la seva banda des de govern es van donar xifres de patrullatge que no van convèncer i es va convocar els assistents a una nova audiència pública en aquest cas temàtica sobre seguretat en la que hi puguin participar policia municipal i mossos d’esquadra. Van intervenir en la sessió l’alcaldessa Aurora Carbonell, el regidor de promoció econòmica i platges Guillem Escolà, el regidor de serveis urbans i esports, Jaume Monasterio i el regidor de governació, espais naturals i sostenibilitat, Eduard Terrado.

Escolteu íntegra l’audiència de Les Botigues

Fins al febrer del 2020, al Maricel us espera una història dels origens del Cau Ferrat, amb alguns originals mai vistos…

L’icònica picaporta de la Casa de l’Ardiaca (cap al 1500) i el dibuix que en va fer un jove Rusiñol

Amb motiu de la commemoració del 125è aniversari de la obertura del Cau Ferrat com a casa-taller de Santiago Rusiñol, un 4 de novembre de 1894, el Consorci del Patrimoni de Sitges ha organitzat una exposició que amb el títol El Cau Ferrat: la construcció d’un ideal, vol acostar als visitants als origens del que fou un dels centres de referència del Modernisme català i de l’art europeu, a través de 9 àmbits temàtics repartits per la planta baixa de Maricel i que aborden aspectes troncals de la història de l’actual museu. Rusiñol trasbalssà la vida quotidiana de Sitges i, a la vegada, sacsejà l’stablishment artístic del seu temps. Des de les festes modernistes a la vindicació del Greco amb la primera escultura de l’artista erigida a Espanya, el llegat de Rusiñol és enorme i Sitges en fou la principal beneficiària quan l’artista deixà tot el seu llegat a la Vila. La mostra, que es podrà veure fins al 16 de febrer de l’any que ve, ha servit, a la vegada, per a presentar obra mai vista fins avui, com és la col·lecció de 38 dibuixos que un jove Rusiñol, només tenia 17 anys, va presentar a la primera exposició de belles arts a Girona, demostrant un mestratge i una capacitat tècnica extraordinària.  S’inaugura avui a les 20h, però aquest matí l’han presentada als mitjans el director del consorci del patrimoni, Pere Izquierdo i el comissari Ignasi Domènech.

Escolteu-los