#FMSitges19: De quan Sitges va mentir al govern de Carles III per protegir les festes. Una història que ens explica Eduard Tomàs.

Al segle XVIII Sitges tenia 11 confraries, que organitzaven més de 80 processons durant l’any. I d’entre elles, la de Sant Bartomeu i Santa Tecla i la de la Minerva que n’organitzaven les dues més importants. La relació de les confraries amb l’església no fou sempre fluïda. A inicis de segle, des de la jerarquia eclesiàstica es criticava que els devots fessin més aportacions econòmiques a les confraries que a l’església i, a canvi, els rectors es veien obligats a participar de la majoria d’actes religiosos que organitzaven les confraries. A Sitges, però, poc a poc s’establí una molt bona entesa entre mossèn Francesc Rafecas -que fou rector de la parròquia durant 37 anys- les confraries i l’Ajuntament, fins al punt que, el 1770, els tres conxorxaren la redacció d’una documentació que falsificava els comptes de les confraries, i que estava destinada a justificar, davant del govern de Carles III, la hipotètica prohibició de la celebració de diferents festes, per entendre que es gastaven diners en desordenes generalizados. Eduard Tomàs, que el passat dissabte explicà les seves investigacions sobre aquest assumpte al Grup d’Estudis Sitgetans, ens ho comenta.

Escolteu-ho

#FMSitges19. El pregó de Toni Vigó i Julià.

Us oferim, íntegre, el pregó de la Festa Major 2019, declamat per Toni Vigó i Julià. Una passejada (emocionada) pel Sitges de la seva infantesa, de la seva joventut i de la Festa Major d’avui.

Escolteu la transmissió íntegra del pregó

Escolteu només el pregó

#FMSitges19. Senyores i senyors, Mia Muntanè ‘on fire’! El pregó satíric de l’ABPS.

Us oferim, íntegre, el pregó satíric de Festa Major, organitzat per l’Agrupació de Balls Populars, i declamat per Mia Muntanè, amb tota la intensitat que us podeu esperar!

Escolteu-lo

La salut de la Festa Major, en una de les xerrades del Janio’s més interessants i participatives dels darrers anys.

No es va parlar de tot, però gairebé. En l’única xerrada de Festa Major al Janio’s Bar d’aquest any es desgranaren un munt de temes que, encara avui, continuen generant petits/grans debats sobre l’organització de la festa. Des de la situació actual de l’entrada de grallers, el nivell de les colles i la seva retribució, tot passant per la renovació dels balls, l’ordre de les cercaviles, el respecte al que diu el protocol, el sentit religiós de la festa i la participació dels polítics en els actes religiosos, o la relació entre comissió i Ajuntament, entre d’altres assumptes. Hi van participar: Raimon Casals, tècnic de l’inventari de danses vives de Catalunya i estudiós de la cultura popular, Blai Fontanals, graller i president de l’escola de grallers de Sitges, i la presidenta de la comissió de Festa Major i Santa Tecla, Maica Díez. Us oferim la xerrada íntegra que va moderar Xavi Huete.

Escolteu-la

La Festa Major ja té el seu vi. Una edició especial del ‘Blanc Subur’ de l’hospital, amb l’etiqueta que reprodueix el cartell de Núria Fortuny.

Dissabte passat es va presentar, a les instal·lacions del Centre d’Interpretació de la Malvasia, l’edició especial del Blanc Subur anyada 2017 de l’Hospital de Sant Joan, guardonat amb la medalla d’or de L’Acadèmia Tastavins i la Denominació d’Origen Penedès com a millor vi blanc jove de l’any en tota la D. O. Penedès. L’interès d’aquesta edició especial rau en l’etiqueta que reprodueix el cartell de la Festa Major d’enguany, obra de l’artista Núria Fortuny. Us oferim, íntegre, l’acte de presentació que va comptar amb la presència de l’administrador de l’Hospital, Albert Oliver-Rodés, la presidenta de la comissió de Festa Major, Maica Díez, i el regidor de tradicions i festes David Martínez.

Escolteu-ho

Toni Vigó, pregoner. Josep Carbonell ‘Jepet’, pendonista. Tea Hill, pendonista de Santa Tecla, i Núria Fortuny autora del cartell de la Festa Major 2019. Us oferim l’acte de presentació al Retiro.

Ahir dijous es varen desvetllar tots els detalls de Festa Major i Santa Tecla 2019. En Josep Carbonell serà el pendonista de Sant Bartomeu i Tea Hill la pendonista de Santa Tecla. l’Antoni Vigó serà el pregoner. Núria Fortuny ha estat l’autora del cartell. Enguany, i amb motiu del centenari de l’estrena de La processó de Sant Bartomeu del mestre Antoni Català, músics que han interpretat la sardana seran els encarregats d’encendre els morterets el 23 d’agost. L’ofrena de l’ofici de Sant Bartomeu anirà a càrrec de la colla mitjana de bastons amb motiu del seu 40è aniversari. Les pubilles i els hereus encendran els morterets de la vigília de Santa Tecla i els gegants moros participaran a l’ofici amb motiu, també, del seu 40è aniversari.

Us oferim, íntegre, l’acte de presentació de la Festa Major 2019, que va tenir lloc ahir als jardins del Retiro, amb les intervencions, per aquest ordre de: Maica Diez, presidenta de la comissió, David Martínez, regidor de tradicions i festes, Pau Plana, representant del conjunt d’organitzadors de la Nit de foc, Josep Maria Tubau, en representació del col·lectiu de Barraques, el pregoner, Antoni Vigó, el pendonista, Josep Carbonell, la pendonista de Santa Tecla, Tea Hill, mossèn Josep Pausas i l’alcaldessa Aurora Carbonell. L’apunt musical de la nit el varen posar les variacions sobre La processó de Sant Bartomeu, amb la veu de Mercè Garcia acompanyada al piano per Juzz Ubach. L’acte fou presentat per Sergi Molina.

Escolteu-lo

El ‘Pop Up Terramar’, un món de botigues i espectacles de talent local, amb entrada gratuïta cada dia a partir de les 19h.

Durant el festival Jardins de Terramar, cada dia, a partir de les 19h, s’obre l’espai Pop Up on es pot trobar un market de productes de quilòmetre 0, i una zona d’actuacions de talent local. Carola Fernandez ha parlat amb Vinyet Zapater, organitzadora del Pop Up, amb Oriol Borràs, membre del col·lectiu La palmera torta i coordinador dels espectacles de talent local, amb Victor, Marc i Iu, components del grup Ninot, i amb la ballarina Silvia Cuesta i el seu fill Manuel, que varen participar amb un espectacle de dansa. El Pop Up estarà obert fins al diumenge 4 d’agost, darrer dia del festival Jardins de Terramar.

Escolteu-ho

Tots els colors del blau a ‘Orquídies i peixos’, l’exposició de Marga Miret al Miramar

Són les orquídies i peixos que el veterà pintor sabadellenc, Alfons Borrell, té a l’eixida del seu estudi. Allí, fa prop de tres anys i gràcies a una conversa, Marga Miret encetà el camí que l’ha portada a presentar l’exposició que es pot veure al primer pis del Miramar fins al 26 d’agost. Amb ella hem parlat d’aquest vincle amb l’art amb el qual viu des de petita.

Escolteu-la

An evening with… Joan Baez!

Als 77 anys, Joan Baez manté aquella força que, al costat de Dylan i tants d’altres, la convertí en una de les veus de l’Amèrica activista de finals dels 60.. Us deixem amb alguns fragments de la seva actuació d’ahir al Festival Jardins Terramar Sitges, en el marc de la seva gira de comiat ‘Fare Thee Well Tour 2019’. Imatges: Festival Terramar / Edició: Ràdio Maricel

Voleu ballar? Escolteu!

Els darrers minuts d’una vetllada maquíssima. La de la presentació del CD ‘Janio Marti project & The Harlem Group days’ a l’escenari del Retiro, sota la direcció d’en Pinyu Martí. Ràdio Maricel hi fou per enregistrar sencer tot el concert. Us deixem un tastet del ‘Tintarella di luna’ disfressat de ‘Black is Black’, amb Lluís Chacón a la percussió, Jorge Valera al piano, Joan Pinós al contrabaix, Joan Caselles a la guitarra i la veu de Marta Valero.

Un disc. Un projecte. Una il·lusió. Un homenatge al músic. ‘Pinyu’ Martí ens presenta ‘Janio Martí project’

La vindicació del Janio Martí músic, a partir d’un retorn als origens, quan en Janio va començar la seva carrera musical a finals dels 50 amb el Harlem Group. Pinyu Martí ha estat al darrera d’un projecte que, a partir d’alguns dels clàssics temes del repertori que va fer populars l’orquestra del seu pare, ha volgut donar-hi la seva empremta personal. Demà es presenta al Retiro, i us assegurem que val molt la pena..

Escolteu-lo

Judith Miralles Egea, néta de Josep Egea, deportat a Mauthausen, exposa al GES els inicis de la seva investigació sobre la vida del seu avi i el seu besavi.

A la dreta, Josep Egea de menut, acompanyat del seu pare.

A la dreta, Josep Egea de menut, acompanyat del seu pare.

Ella era una adolescent de setze anys quan el seu avi va morir el 2010, però, malgrat tot, Judith Miralles Egea mai no va deixar de preguntar-li sobre la seva vida, i no podia entendre com aquell home bó li explicava que havia estat en una presó. La presó era el camp de concentració de Mauthausen, on Josep Egea i el seu pare hi arribaren deportats el 27 de gener del 1941. La resta és una història de supervivència, de sacrifici, de dolor, de solidaritat i, sobretot, de denigració de l’ésser humà fins a límits incomprensibles. La néta de Josep Egea, Judith Miralles Egea, ha començat una recerca sobre tots aquells detalls que ajudin a reconstruir amb precisió la història del seu avi i el seu besavi. El passat dissabte exposà un resum dels resultats obtinguts fins ara en una conferència que comptà, també, amb el testimoni d’Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que féu valer la prometença a la qual els deportats es varen comprometre en el seu dia: qui surti viu haurà d’explicar-ho. Presentà l’acte la historiadora sitgetana Beli Artigas. Us oferim la conferència en la seva integritat.

Escolteu-la