Ha mort Arcadi Oliveres. El recordem amb la conferència ‘És legítim el deute?’ que va pronunciar el maig del 2014 a l’Ateneu de Sitges

Foto: Juanma Ramos

A l’edat de 75 anys ha mort l’economista, professor universitari i activista social Arcadi Oliveres. El recordem amb la conferència “És legítim el deute?” que va pronunciar a l’Ateneu de Sitges el 27 de maig de 2014 . Oliveres va centrar bona part del seu discurs en el frau fiscal de les grans fortunes privades i corporacions empresarials i les seves estratègies per a evitar el fisc, i en la necessitat de realitzar una auditoria del deute que separi aquell que s’ha de pagar per haver estat contret arran d’actuacions en benefici de la comunitat, del que no s’ha de pagar per haver assumit les pèrdues de les entitats financeres.

Escolteu-ho

I el Prado celebra la Pasqua evocant l’any 2022 i cantant l’himne del centenari de la societat

Les Caramelles del Casino Prado Suburense saluden la Pasqua del 2021 tot cantant l’himne del centenari de la societat, composat pel mestre Agustí Cohí Grau amb lletra de Salvador Soler i Forment!

I la caramella del 2021 del Retiro és…. ‘Dissabte de Glòria’!

Us oferim el clip de video amb el qual la colla de caramelles de El Retiro celebra la Pasqua del 2021. El clip ha estat realitzat per Ferran Vilanova.

Dues exposicions fotogràfiques per recordar els dies més durs del confinament. Les de Clàudia Sauret i el col·lectiu de fotògrafs del Grup d’Estudis

A l’espai cultural Pere Stämpfli es poden veure, des d’avui i fins al 25 d’abril dues exposicions fotogràfiques que ens acosten als dies més durs del confinament. Per un costat, la mostra ‘Des del balcó’, original de Clàudia Sauret, en la qual s’ofereix un recull d’imatges en blanc i negre que, preses des del balcó del domicili de la fotògrafa en un dels carrers més cèntrics de Sitges, ens acoste una reflexió sobre els canvis traumàtics en la quotidianeïtat diària que va suposar l’arribada de la pandèmia. Per l’altre, el conjunt de fotografies realitzades pels i les fotògrafes de la secció fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans entre el març i el novembre del 2020 en indrets i circumstàncies diversos. El regidor de cultura, Xavier Salmeron, acompanyat de Clàudia Sauret i Andreu Noguero, han presentat les exposicions.

Escolteu-ho

La Pasqua virtual de les Caramelles del Retiro, del Prado i de les caramelles sitgetanes

Amb la mirada posada en el dissabte de Glòria de l’any que ve, i amb l’esperança de poder tornar a celebrar la Pasqua com cal, les caramelles del Retiro presentaran aquest dissabte, a les 12 del migdia, el seu video per la Pasqua d’enguany, amb la versió del Dissabte de Glòria, un clàssic de l’entitat amb lletra de Trinitat Catasús i música del mestre Pallarès. El Prado presentarà el seu clip de video a les 11 de la nit, coincidint amb l’horari tradicional de cantades a l’Ajuntament, però ha deixat en la sorpresa el tema musical de les seves caramelles. I pel que fa a les caramelles sitgetanes, la proposta serà la publicació, entre dissabte i dilluns, de diversos continguts vinculats amb la colla a través de les seves xarxes socials. N’hem parlat de tot plegat amb Jordi Martí, mestre de les caramelles del Retiro, Carles Roig, membre de la junta de les caramelles del Prado, i Jesus Coines, president de les caramelles sitgetanes.

Escolteu-los

El ple extraordinari del pàrquing de Pins Vens es posa més d’acord en reconèixer les errades en la gestió del projecte i en la necessitat que no es repeteixin, que no pas en les mesures que cal aplicar per evitar-les en el futur

A partir de la petició dels grups de Comuns Verds, Nou Horitzó, Ciutadans i Junts per Sitges, ahir l’Ajuntament de Sitges va celebrar sessió extraordinària de ple municipal, durant la qual s’exposaren els treballs de la comissió d’investigació sobre el projecte de condicionament i millora de l’aparcament a l’entorn del pavelló de Pins Vens, i les conclusions a les quals han arribat els diferents grups polítics de la corporació que n’han format part.

I acabada la sessió, tres titulars amb els quals coincidiren tots els grups. Primer: ha estat important la creació d’aquesta comissió -la primera en la història de l’Ajuntament- per la voluntat de transparència vers la ciutadania, i es valora molt la feina desenvolupada. Segon: es reconeix que l’Ajuntament no va gestionar bé -per raons diverses- el procés de redacció i desenvolupament del projecte del pàrquing i que cal evitar que situacions així es repeteixin en el futur. I tercer: tenint en compte que en cap moment la comissió es plantejava com un òrgan per fiscalitzar ningú, també tots els grups coincidiren en que no hi va haver en cap moment mala intenció dels tècnics de la casa, però que cal millorar la gestió dels processos. En qualsevol cas, el govern també va refermar-se en la idea de valorar l’objectiu final del projecte, que entén que no és altre que dotar al veïnat d’un equipament necessari, com és un pàrking, en bones condicions.

A partir d’aquí les opinions sobre quines són les mesures que hauria d’adoptar l’Ajuntament per evitar que situacions com la viscuda es repeteixin en el futur, evidenciaren les raons del perquè es presentaren cinc documents de conclusions diferents en el ple d’ahir: el d’ERC, el de ‘El Margalló’, el de ‘Guanyem Sitges’, el de Sitges Grup Independent, i, finalment, el document que presentaren conjuntament Junts per Sitges, Ciutadans, Nou Horitzó i Comuns Verds. Així, el ventall d’arguments anà des dels grups que s’interpelaren sobre com fou possible que l’Ajuntament contractés a una empresa que no estava inscrita al registre mercantil perquè redactés el projecte del pàrquing, fins als qui creuen que cal una revisió del pla general per evitar errades com les que han desencadenat aquest conflicte, passant pels qui demanen a l’Ajuntament que escolti més al veïnat i tingui una millor coordinació entre els seus departaments per gestionar millor els projectes des del primer moment.

La creació d’aquesta comissió, impulsada per una moció dels Comuns-Verds, fou aprovada per unanimitat el mes de desembre del 2019 i l’objectiu ha estat analitzar la gestió del projecte d’aquesta obra, que va aprovar-se per ple el desembre del 2017, va iniciar-se l’octubre de l’any 2018, es va obrir el febrer del 2019, i es va tancar el setembre del 2020, arran d’una resolució de la direcció general d’urbanisme en la qual, i segons el resultat de diferents inspeccions, s’exposava que les obres es realitzaren en sòl qualificat de no urbanitzable, sense tenir l’aval de la direcció general d’urbanisme de la Generalitat de Catalunya.

El problema es vinculava a un conflicte entre la qualificació dels terrenys segons el pla territorial metropolità de Barcelona -carta urbanística de rang superior al nostre pla general- respecte a la qualificació dels terrenys segons el Pla General de Sitges. Aquesta incompatibilitat, que està en vies de solució, té unes raons que cal cercar fa 10 anys enrere. El nostre pla general, aprovat el 2006, qualificava d’urbanitzable la part del terreny on s’han fet les obres d’adequació, però el pla territorial metropolità, aprovat el 2011, qualificà una part d’aquest terreny, per raons que es desconeixen, com a sòl no urbanitzable. Com que l’Ajuntament de Sitges no va presentar al·legacions en el seu dia contra aquesta qualificació dels terrenys definida pel pla territorial metropolità, la qualificació quedà establerta d’aquesta forma. Quan arribà el moment de redactar el projecte d’adequació del pàrquing de Pins Vens, l’Ajuntament el va considerar com una ‘obra local ordinària’ que no requereix d’una documentació específica i, en conseqüència, ningú es va aturar a comprovar aquest conflicte de qualificacions entre les dues cartes urbanístiques, que partia d’un problema existent de fa anys. Com que aquesta incompatibilitat no fou resolta quan les obres del pàrquing van començar, la Generalitat va concloure que l’Ajuntament estava realitzant en aquell indret una alteració urbanística que afectava a sòl no urbanitzable, i d’aquí que demanés a l’Ajuntament que declarés la nul·litat del projecte amb l’obligació de restaurar la realitat urbanística alterada. Seguint aquesta instrucció, el ple municipal del maig del 2020 va declarar nul de ple dret l’acord del ple de l’11 de desembre del 2017 pel qual s’aprovà el projecte de les obres del pàrquing de Pins Vens, que van costar 212.000€. En paral·lel, i arran de la denúncia d’Àngels Llinàs, veïna del Poble Sec, el juliol del 2019 la fiscalia va interposar denúncia contra l’Ajuntament de Sitges al jutjat número 2 de Vilanova, per un pressumpte delicte contra l’ordenació del territori. El cas ha estat sobreseït provisionalment aquest mes de gener del 2021, tot i que encara es pot recórrer, però ha planat sobre els treballs de la comissió, que en tot moment ha volgut mantenir-se absolutament al marge del procés judicial i de qualsevol intenció de jutjar ningú, i també s’ha tingut en compte en les conclusions d’alguns dels grups municipals presentades ahir.

Els treballs de la comissió d’han desenvolupat entre el 21 de maig del 2021 i el 14 de gener del 2021, han comptat amb representants de tots els grups polítics, i ha permès escoltar el testimoni de tècnics, responsables polítics, veïns i membres d’associacions mediambientalistes. L’ha presidida la regidora de Comuns Verds, Carme Gasulla, actuant com a secretari el regidor de Nou Horitzó Nacho Rubí. Ambdós varen agraïr a tots els grups la seva col·laboració, però, a la vegada, denunciaren el poc suport de l’Ajuntament a l’hora de dotar d’eines suficients a la comissió per poder treballar amb eficàcia, i algun qüestionament sobre la neutralitat de la mateixa a l’hora d’expressar determinats posicionaments.

Us oferim diferents clips d’àudio amb les exposicions dels grups polítics.

Escolteu Carme Gasulla i Nacho Rubí en l’exposició inicial

Escolteu Josep Maria Martínez de El Margalló

Escolteu Carme Gasulla de Comuns Verds

Escolteu Nacho Rubí de Nou Horitzó

Escolteu Julia Vigó de Guanyem Sitges

Escolteu David Martinez de Sitges GI

Escolteu Maria Lores i Jose Tendero de Ciutadans

Escolteu Luis Miguel García del PSC

Escolteu Rafel Font de Junts per Sitges

Escolteu Jaume Monasterio d’ERC

Escolteu el ple sencer

Escolteu el resum del ple

Les Barraques d’aquest 2021 arriben amb més dies de concerts i la necessitat de donar un cop de mà als professionals del sector musical

El col.lectiu de Barraques va anunciar la setmana passada el cartell per a aquest 2021 i el cert és que l’edició d’enguany arriba amb un seguit de novetats i condicionada, òbviament, per l’actual situació de pandèmia. Hi hauran, d’entrada, més dies de concerts (del 12 al 16 d’agost) i, de manera excepcional, enguany els concerts seran de pagament, el que des del col.lectiu s’entèn també com una aposta ferma de suport al món cultural, en especial als professionals de la música i tècnics. Una altra de les novetats serà que aquest any els concerts es faran en un recinte tancat a l’aire lliure (encara per acabar de concretar). De moment, aquesta setmana està previst que es comencin a anunciar els concerts per dies i que d’aquí poc també es puguin començar a posar a la venda les entrades. En parlem de tot plegat amb el president del col.lectiu de Barraques, Josep Maria Tubau.

Escolteu-lo

 

 

Montse Marcet i Matias Krahn. Dues exposicions plenes de bones vibracions al Miramar, per desconnectar del dia a dia

‘Thalassa’ i ‘Permiso’. Aquests són els noms de les dues exposicions que, fins al 25 d’abril, podeu veure els caps de setmana (de divendres a diumenge) a l’edifici Miramar. A la planta baixa, Montse Marcet presenta un món de color inspirat, fonamentalment, en el mar. L’artista sitgetana, coneguda popularment per ser l’autora dels dibuixos del primer tram del carrer Jesús per Corpus, no ha deixat de treballar en aquest any de pandèmia, però reconeix que tenia moltes ganes de poder exposar tot el que va quedar ajornat quan l’any passat es va haver de suspendre la mostra. El regidor de cultura, Xavier Salmeron, ha celebrat el retorn de l’activitat expositiva al Miramar.

Escolteu Xavier Salmeron i Montse Marcet

Per la seva banda, al primer pis Matias Krahn exposa un món particular de color, que parteix d’un punt d’inflexió en la seva carrera artística, viscut l’any 2012 quan, segons confessa, va aprendre a ‘demanar permís’. Defineix la seva obra com molt propera al sincretisme, a la fusió d’elements provinents de moltes cultures diferents, i no obvia que entre les seves influències també hi ha la de Miró. És el primer cop que Sitges acull una exposició de Matias Krahn i l’artista se’n mostrava especialment satisfet i agraït.

Escolteu Matias Krahn

 

‘Sense sorra no hi ha Sitges’ Platges, comerç i hostaleria reivindiquen la petició de la draga per aquest estiu.

Representants i associats de platges, comerç i hostaleria es varen concentrar ahir a la plaça de l’Ajuntament per visualitzar la seva reivindicació sobre la sol·licitud de portar la draga aquest estiu. Les associacions entenen que l’acció que de regeneració de platges que es va fer l’any passat va ser insuficient i demanen, un cop més, que el govern municipal atengui la seva petició atesa l’excepcionalitat del moment. Hores d’ara, Ajuntament i sectors econòmics semblen estar d’acord només en una qüestió, que no és menor: la de la necessitat de redactar un pla definitiu per l’estabilització de les platges, que pugui acollir-se als fons europeus per la Covid-19. En aquest sentit, el diputat de turisme de la Diputació de Barcelona, Joan Lluís Ruiz, s’ha compromés a defensar el projecte que presenti Sitges amb l’objectiu d’aconseguir els fons per executar-lo. Només amb una condició: que la vila presenti un únic projecte.

Escolteu la crònica de l’acte

La draga no vindrà més, però el govern garanteix sorra a les platges. El ple de febrer aprova definitivament el pressupost i sol·licita la creu de Sant Jordi per l’Escola de Grallers

La draga no vindrà més, però el govern garanteix que les platges de Sitges tindran sorra aquest estiu, a través de mètodes sostenibles. El debat sobre la moció presentada per Junts per Sitges per garantir l’aportació urgent de sorra a les platges capitalitzà la sessió de ple del mes de febrer, amb la picabaralla soterrada sobre si s’estan prenent totes les mesures possibles per ajudar prou al sector del turisme i del comerç. L’alcaldessa Aurora Carbonell es va mostrar ferma a l’hora de defensar la negativa a portar la draga per entendre que és la solució menys sostenible, més cara i amb menys garanties de cara al manteniment de la sorra. A canvi, s’aposta per un mètode semblant al que es va utilitzar l’any passat, que consisteix, bàsicament, en redistribuir la sorra de les platges a través d’excavadores i camions. Mònica Gallardo, per la seva banda, li recordà a Carbonell el seu posicionament sobre la draga el 2017 -quan protagonitzà un video a bord de la draga Josefa Pérez- i li qüestionà el seu suport al sector argumentant que els testimonis que ha recollit en les reunions amb els responsables d’hostaleria i comerç no coincideixen en absolut amb la visió donada per l’alcaldessa. La moció no fou aprovada però el debat, que arribà a l’apartat de precs i preguntes amb la colpidora intervenció de Joan Antoni Carbonell i Gloria Freixas -propietaris d’una guingueta- s’allargà gairebé una hora.

Escolteu el debat de la moció de l’aportació de sorra

El ple va aprovar, definitivament, la plantilla i el pressupost de l’Ajuntament pel 2021, que ascendeix a 52 milions d’euros. La regidora d’hisenda, Carme Almirall, reiterà els arguments ja exposats durant el debat de l’aprovació inicial, i que se centren en donar suport a la ciutadania i als sectors culturals, econòmics i esportius, a partir d’una previsió molt realista dels ingressos i de la possibilitat d’utilitzar el romanent de tresoreria a partir dels canvis en la normativa estatal. Junts per Sitges, Ciutadans i Nou Horitzó li van retreure a Almirall que no hagi mantingut amb els seus grups cap mena de contacte des de l’aprovació inicial del pressupost, i que el govern no hagi estat prou valent a l’hora de plantejar bonificacions d’impostos. En el debat no hi va mancar la liquidació del consorci del Club Natació, que suposarà per l’Ajuntament una despesa de 3.475.000€, que pagarà a través del romanent.

Escolteu el debat de l’aprovació del pressupost

Més satisfacció hi va haver a l’hora de parlar de la proposta que l’Ajuntament de Sitges elevarà a la Generalitat perquè l’Escola de Grallers de Sitges rebi la creu de Sant Jordi, amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació, impulsada per Blai Fontanals. La proposta del govern incorporarà, també, a tots els grallers i timbalers sitgetans. A més de justificar els mèrits recollits per l’escola en tota la seva trajectòria històrica, en el seu discurs per raonar la proposta de la creu de Sant Jordi, el regidor de cultura Xavier Salmeron també hi afegí noms com els de Guillem Alemany o Josep Marcet. La proposta fou aprovada per unanimitat amb el desig que el govern de la Generalitat atorgui aquest reconeixement que, en els darrers anys, ja han recollit l’Eco de Sitges, el Casino Prado i la societat recreativa El Retiro.

Escolteu el debat sobre la Creu de Sant Jordi a l’Escola de Grallers

El ple també va aprovar inicialment la normativa que ha de regular el sector dels habitatges d’ús turístic. A més de sancionar els il·legals, el govern vol establir uns criteris molt estrictes pel que fa als topalls d’apartaments turístics per zones del municipi, i per les obligacions que en tindran els seus gestors, i les sancions que poden rebre si no en responen. Per altra banda, les llicències dels apartaments d’ús turístic no es podran transmetre, ni traslladar d’un habitatge a un altre, i caducaran als dos anys si no hi ha activitat. S’obre ara un periode d’alegacions que haurà de servir per polir l’ordenança. En aquest sentit, Ciutadans fou el grup que mostrà més reticències a algunes de les condicions de la normativa, per entendre que vulneren drets i depassen les competències de l’Ajuntament.

Escolteu el debat sobre l’ordenança dels HUT

En l’apartat de mocions, el ple va aprovar dues propostes d’acord vinculades, per un costat, amb el suport a portar la llei d’amnistia al congrès dels diputats -presentada per ERC, Junts x Sitges i Guanyem Sitges- i amb el rebuig a l’empresonament de Pablo Hasél -presentada per Guanyem Sitges, ERC, Junts x Sitges i Comuns Verds-. En clau municipal, Ciutadans en va presentar dues: una destinada a l’elaboració d’un pla específic d’ajuts per l’oci nocturn, que el govern tombà per entendre que alguns dels seus objectius eren inassumibles, i una altra destinada a la instal·lació de banys públics accessibles, intel·ligents i respectuosos amb el medi ambient, que fou aprovada per unanimitat.

Escolteu el debat sobre les mocions sobre l’oci nocturn i els banys públics

Escolteu l’apartat de precs i preguntes

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple sencer

I aquí teniu el ‘Manifest de la verdura’ de la Vella Quaresma

Una estona després del testament de S.M.Carnestoltes s’ha publicat el ‘Manifest de la Verdura’ de la Vella Quaresma.

Escolteu el manifest

Veieu el video del manifest

L’enterro i el testament d’un Carnaval…. diferent!

Les emissàries de S.M. Carnestoltes llegint el testament

El Carnaval acaba avui amb el testament de S.M.Carnestoltes, llegit per les seves emissàries. Aquí el teniu!

Escolteu el testament

Mireu el video de l’enterro i el testament