El govern presenta la consulta a les Botigues entre crítiques dels veïns en considerar-se oblidats per l’Ajuntament

El govern de Sitges ha presentat en audiència pública la consulta popular no referendària sobre la segregació de les Botigues entre els veïns del barri, que se celebrarà el proper 26 de maig. El batlle Miquel Forns, al costat del regidor de participació Pep Moliné i del gerent municipal Miquel Rodríguez, han explicat el procediment, han presentat un web amb les dades sobre la consulta, i han donat a conèixer l’anàlisi pressupostària que han fet serveis tècnics municipals sobre els ingressos i despeses del sector. Així, el darrer any, l’Ajuntament va recaptar 3.400.000 € a les Botigues, i hi va invertir 3.000.000€ en serveis i obres, el que genera un dèficit de 400.000€. Tanmateix, el gerent va matisar que l’estudi és només una aproximació, ja que hi ha moltes despeses que són difícilment segregables. Els nombrosos veïns i veïnes presents han mostrat el seu descontent per la crònica manca d’inversions i serveis al barri, i han expressat dubtes que aquest procés, sobre el que Castelldefels encara no s’ha pronunciat, condueixi a cap solució.

Escolteu-ho

“Sitges desaparegut” us agradarà. Així s’ha presentat avui al vespre al Retiro.

184 pàgines, en un format de 21×16 cm, i 160 imatges, entre el 1870 i el 1960, moltes d’elles reproduïdes per primera vegada en format llibre. Aquesta és la carta de presentació de Sitges desaparegut, el primer dels quatre volums que anirà publicant la editorial Efadós (coneguda pels sitgetans per els popularíssims L’Abans Sitges yé-yé), i amb els textos de l’historiador Roland Sierra, autor també d’aquells llibres molt difosos en el seu dia.  En aquest cas, en Roland ens proposa un recorregut pel sitges mariner i rural de finals del XIX, en aquell escenari en el qual començaren a arribar els primers estiuejants. Us oferim la presentació íntegra que ha tingut lloc aquest vespre al Retiro, amb la presència de la regidora de cultura Rosa Tubau, l’autor, i el cronista oficial de Sitges, Joan Yll, que s’ha encarregat de la presentació del llibre.

Escolteu-la

Caramelles 2018!

Un any més, us oferim la interpretació de les caramelles que les tres colles han interpretat la nit de Pasqua a la plaça de l’Ajuntament. Us recordem que si voleu descarregar-vos l’àudio de cadascuna de les interpretacions, només heu d’acostar el punter del ratolí al vincle Escolteu-les, prémer el botó de la dreta i escollir l’opció guardar el enlace como del menú contextual.

Les caramelles sitgetanes, dirigides per Joan Pinós, interpreten: Llevantina (Música: Vicenç Bou / LLetra: Joan Serracant) i T’estimo (Música: Jordi Panyella / Lletra: Juli Delclós) amb solo de Juli Delclós

Escolteu-les

Les caramelles del Retiro, dirigides per Jordi Martí, interpreten:  Cançó d’amor (Música de: Gabriel Pallarès / Lletra: Rafael Casanova) i Encís Amorós (Música: Gabriel Pallarès / Lletra: Felip Font) amb solo d’Eduard Vicente.

Escolteu-les

Les caramelles del Casino Prado, dirigides per Pere Camps, interpreten: La nit de Sitges (Música: Manuel Torrents i Girona / Lletra: Miquel Utrillo) i Caramella Postvertadera (Popurri de música popular del moment arranjat per Manel Torrents Camps / Lletra: Xavier Gimeno)

Escolteu-les

Aquest és el nou Sitges de La Plana. Ens hem passejat pels vials de la nova urbanització ja oberta.

Aquesta part de la urbanització ja ha estat recepcionada a l’Ajuntament

L’Ajuntament de Sitges ja ha recepcionat les obres de la part més oriental de la urbanització de La Plana i Santa Bàrbara, i, per tant, els vials peatonals i de trànsit ja han estat oberts al públic, així com un petit parc infantil i dues pistes de petanca, situades a tocar de la carretera de Ribes. Us oferim un clip de video amb algunes panoràmiques de la nova urbanització.

“Si em perdo, busqueu-me per Festa Major”. Un record per a Ramon Soler Fernández. En ‘Ramon de l’Eco’

En Ramon, de pendonista durant la FM de l’any passat

Fou la veu amb la qual finalitzaven les emissions durant els primers anys de Ràdio Maricel. Però això ara, és anècdota, com ho són tantes hores de tertúlies i converses durant un munt de matins radiofònics. Ahir va morir Ramon Soler, ex-president de la comissió de Festa Major, ex-president de Carnaval, pendonista de la Festa Major del 2017, i persona profundament implicada en una bona colla d’activitats de la vila, des del teatre al quinto, entre moltes altres. Volem compartir amb vosaltres dos records molt recents: el del seu paper com a feliç pendonista durant l’entrada de Sant Bartomeu del 2017, i l’entrevista que arran del seu nomenament li va fer Pitu Valera. Durant aquella entrevista, en Ramon va deixar anar la frase que millor defineix la seva passió de sempre: Si em perdo, busqueu-me per Festa Major.

Escolteu en Ramon

Les “Memòries d’Àfrica” de Lambert Gràcia

Una exposició de retrats, paisatges i animals salvatges. Aquest és el resultat d’un safari fotogràfic per Kènia i Tanzània, que Lambert Gràcia presenta a partir d’aquest dissabte i fins al 15 d’abril a l’espai cultural Pere Stämpfli. La crònica d’una experiència vital que l’ha captivat des de tots els punts de vista.

Escolteu-lo

Claudia Sauret s’ha ficat entre les bambalines del Carnestoltes, i el resultat es pot veure al primer pis de la perfumeria Júlia en l’exposició “L’essència del moment”

Ha estat l’ombra del Carnestoltes, del doctor Pere Poma, de la colla trastos i de tots els qui ho han fet possible. I ha fet prop de 7000 fotografies, des de tots els angles i durant tots i cadascun dels moments del Carnaval que hem passat. Claudia Sauret n’ha escollit 16 per a exposar-les en una petita mostra al primer pis de la perfumeria Júlia que us convidem a visitar. Estarà oberta fins al 14 d’abril. Amb ella parlem d’aquesta intenssissima experiència, i de la seva vocació professional.

Escolteu-la

Els alumnes de l’escola municipal de música Montserrat Almirall han participat del concert de banda més gran de Catalunya a Tarragona.

Aquest és el sensacional aspecte que oferia la Tarraco Arena

Amb motiu del 25è aniversari de l’associació catalana d’escoles de música, la Tarraco Arena va viure el passat diumenge un concert de banda històric, que va reunir prop de 1700 alumnes d’escoles de música d’arreu de Catalunya, entre els quals n’hi havia més d’una dotzena de l’escola Montserrat Almirall de Sitges. Amb Pinyu Martí, acompanyat de l’Aida, mare de l’Ernest i l’Aina, hem conversat sobre aquesta experiència inoblidable i sobre el paper de la música en la formació dels nens.

Escolteu-ho

Una aproximació a Subirachs, amb Judith Subirachs, Lourdes Cirlot i Vinyet Panyella

En el marc de la 25a edició de la Fira d’Art d’enguany, la galeria d’art Àgora 3 va acollir el passat dissabte una taula rodona sobre l’escultor Josep Maria Subirachs i la seva vinculació amb Sitges. La directora dels museus de Sitges, Vinyet Panyella, introduí a la filla de l’artista i especialista en la seva obra escultòrica, Judith Subirachs, i a Lourdes Cirlot, catedràtica d’història de l’art a la UB i autora d’una monografia de referència sobre l’artista. Subirachs, que volia ser arquitecte però el trasbals de la guerra va frustrar la seva il·lusió, acabà creant, segons la seva filla, un llenguatge artístic proper a l’escultoarquitectura, que admirava el món de Grècia, Roma i els artistes del Renaixement, i li agradava especialment treballar per als espais públics, ja que entenia que eren la forma d’art més democràtica. Us oferim la taula rodona íntegra.

*Agraïm a Alba Gràcia i a la Galeria d’Art Àgora 3 les facilitats donades per a l’enregistrament.

Escolteu-ho

L’ex-conseller de medi ambient Salvador Milà afirma que si l’Ajuntament no proposa una tarifa de l’aigua a la comissió de preus de Catalunya, de poc li servirà la moció que va aprovar contra l’augment de la tarifa.

Salvador Milà amb Carme Gasulla

La història és complexa però us la intentem explicar en poques paraules. El passat mes de desembre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aprovà un augment de la tarifa d’un 11,8% en el preu de l’aigua que Aigües del Ter Llobregat (ATLL) cobra a les empreses subministradores, entre elles la de Sitges, SOREA. Enmig d’aquesta decisió ha aparegut la sentència del tribunal suprem, que ha anul·lat el concurs pel qual la Generalitat de Catalunya traspassava la gestió d’ATLL a l’empresa Acciona, per 50 anys a partir del 2013, i per una quantitat de 1000M€ que havien de servir per a eixugar el dèficit crònic de l’ACA. La decisió del suprem ha motivat que Aigües de Barcelona (AGBAR) l’altra empresa que optava al concurs públic per a la gestió de l’aigua, hagi obert un pleit contra una adjudicació que la va perjudicar, i espera que l’ACA reverteixi l’encariment aprovat el desembre. Mentrestant, a casa nostra, de moment SOREA està assumint l’encariment del rebut sense repercutir-lo als clients, però ja ha avisat a l’Ajuntament que no podrà continuar mantenint aquesta situació. L’Ajuntament, a la vegada, va aprovar una moció contra l’augment de la tarifa de l’aigua, però, segons l’ex-conseller Milà, si la corporació no presenta un informe a la Comissió de Preus de Catalunya, amb una proposta alternativa a la de l’empresa subministradora, d’aquí 30 dies, i per silenci administratiu, és molt probable que s’accepti l’increment de SOREA i poc es pugui fer. Us oferim la part principal de l’acte que va organitzar IC-V el passat divendres al Retiro, amb la prèvia que va fer la regidora Carme Gasulla, i l’exposició -no sense un component irònic- de Salvador Milà, ex-conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, entre el 2003 i el 2006.

Escolteu-ho

La fira d’art arriba als 25 anys amb tot un seguit de propostes paral·leles

Núria Corretgé, Maribel Navarro, Horacio Elena i Rosa Tubau

45 artistes es trobaran a l’envelat de 1200 metres quadrats de la platja de la Fragata en la celebració del 25è aniversari de la fira d’art de Sitges, que es va presentar ahir a l’estudi Vidal. Enguany, la fira vindrà acompanyada de diferents activitats: dues exposicions (una dedicada al 21è aniversari del taller de Núria Corretgé i l’altra a l’obra d’Horacio Elena) una taula rodona sobre l’empremta de Josep Maria Subirachs a la vila, un taller infantil i un concert de jazz. La regidora Rosa Tubau, acompanyada per la comissària de la fira Maribel Navarro, i els artistes Núria Corretgé i Horacio Elena, va presentar a la premsa el programa d’actes d’enguany.

Escolteu-ho

S’inaugura oficialment el ME Sitges Terramar

La vista des del Radio Rooftop Bar, a la 8a planta.

L’hotel ja és ple, i això que encara no han passat ni dos mesos des de la seva obertura, i encara queden per obrir el Radio Rooftop bar, situat a la planta vuitena, i el xiringuito de Beso Beach a la platja de l’establiment. En aquest context tan favorable ahir es va inaugurar oficialment el ME Sitges Terramar, amb la presència dels representants de les diferents empreses i institucions que han viscut d’a prop el projecte. Us oferim un resum dels parlaments institucionals. Escoltareu, per aquest ordre: René Hoeltschl, director de l’hotel, Rodolfo Hidalgo, conseller delegat del grup Beso, Joan Aregio, secretari d’empresa i competitivitat de la Generalitat de Catalunya, i l’alcalde de Sitges Miquel Forns. En l’acte intervingueren, també, Sergio Carrascosa, de Hi-Partners, el fons d’inversió propietari de l’hotel, i Enrique Ortiz, vicepresident per a Europa, Àfrica i l’Orient Mitjà de Meliá.

Escolteu-ho