Santa Tecla 2021. Versos de les colles de diables infantils

Fotos: comissió Festa Major

Us oferim els versos de les tres colles de diables infantils, tal i com es declamaren durant l’exhibició de colles ahir a la tarda a la plaça de Catalunya.

Versos colla Vella

Versos colla Jove

Versos colla ABPS

11 de setembre: la vindicació d’una Catalunya plural i diversa, en una diada sense crits d’independència

La celebració institucional de la diada nacional de Catalunya ha tornat a la plaça de l’Ajuntament, en un any on les mesures Covid han obligat a restriccions d’aforament. Us oferim, íntegre, el discurs de l’alcaldessa Aurora Carbonell i la interpretació de l’himne nacional a càrrec de l’escola de grallers de Sitges, mentre la Jove ha aixecat el tradicional pilar. L’alcaldessa ha apel·lat a una Catalunya plural i diversa, on hi tenen cabuda totes les opinions en un marc de convivència i respecte, posant com exemple el posicionament dels diferents grups del govern municipal. Carbonell s’ha referit també, als reptes vinculats amb la pandèmia i el canvi climàtic.

Escolteu-ho

Apunteu-vos-ho bé. El president de la comissió, Agustí Marcet, ens explica allò bàsic que cal saber de la Santa Tecla d’enguany

Apunteu-vos, primer, aquestes dades, i després escolteu amb tranquil·litat l’entrevista.

NO hi haurà reserva de cadires per internet. Les cercaviles es realitzaran dins d’un recinte tancat i amb aforament controlat, que anirà de les 1035 places a les 3445, amb importants possibilitats d’ampliació.

El 19 de setembre, a la plaça Catalunya, tindran lloc les mostres de balls infantils. Al matí, els balls blancs i balls parlats. A la tarda, les bèsties de foc i els versos de les tres colles infantils de diables. NO es farà la cercavila prèvia a l’exhibició de les colles. Es compensarà amb una petita actuació a la mateixa plaça.

Santa Tecla quedarà exposada al local municipal de les Cases Noves el dia 21 de setembre. Aquesta vegada si que es farà el trasllat des de la Parròquia, amb els membres de la comissió, autoritats i el rector acompanyats per la colla de grallers La Sitja, amb motiu del seu 15è aniversari.

Hi haurà entrada de Santa Tecla a la Parròquia, però només acompanyaran la Santa el balls, músics, la pendonista i les cordonistes, la comissió, les autoritats i les pubilles i els hereus. La part final del recorregut de la cercavila de les 19h (a partir del carrer Nou) estarà tancada al públic. L’entrada de Santa Tecla es transmetrà en directe per Maricel TV/Canal Blau.

Per participar a les matinals infantils és obligatori omplir el formulari que podeu trobar al web de la Festa Major, i enviar-lo, abans del 15 de setembre, al correu electrònic de la regidoria de tradicions i festes. El dilluns 13, a les 19:30h a l’Escorxador es farà el curs de consumidor reconegut com expert per aquells participants que no el tinguin i vulguin participar a la matinal infantil de foc.

Amb el president de la comissió, Agustí Marcet, hem acabat d’arrodonir detalls d’aquesta Santa Tecla.

Escolteu-lo

La Cubana rep la menció honorífica del premi Catalunya de teatre. Jordi Milán anuncia que l’exposició del Miramar es prorroga fins Nadal

La imatge és prou eloqüent. Ahir, durant la celebració de la gala ‘Catalunya aixeca el teló’, celebrada al gran teatre del Liceu i transmesa per TV3, la companyia teatral La Cubana va rebre la menció honorífica premi Catalunya de teatre, que atorga ADETCA, l’associació d’empreses de teatre de Catalunya. Amb molts dels actors i actrius que han format part de la història de la companyia a l’escenari, el seu director, Jordi Milán, defensà la necessitat de fer reivindicar la ‘bogeria’ en el procés de creació. No hi van faltar referències a Sitges i l’anunci que l’exposició commemorativa que es pot veure a l’edifici Miramar es prorroga fins Nadal.

Escolteu el ‘moment Cubana’ de la gala

A Can Falç, un homenatge al món de la pedra seca i als sitgetans que l’han estudiat i difós: ‘Tota pedra fa paret’, una exposició que heu de veure

Fins al 13 d’octubre, Can Falç acull l’exposició ‘Tota pedra fa paret’, una mostra itinerant organitzada pel departament de cultura de la Generalitat i l’associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional. En el cas de Sitges, el Grup d’Estudis Sitgetans, amb la col·laboració de la regidoria de cultura, ha participat de la creació d’un àmbit concret de la mostra, dedicat a l’aportació que el grup ‘Drac Verd de Sitges’ ha fet a l’estudi, catalogació i recuperació d’aquestes construccions caracteritzades per ser bastides sense argamasa. En l’actualitat el grup Drac Verd està format per Andreu Camps, Joan Trius -autor d’unes maquíssimes maquetes dels diferents tipus de construcció de barraques de pedra seca- Robert Rovira i Ramon Artigas. L’exposició també dedica un apartat a la feina del qui fou membre del grup, Josep Pascual, que dibuixà els croquis de 7419 barraques en un munt de quaderns que han estat donats per la família a l’associació per la pedra seca. Actualment, al portal ‘Wikipedra’, impulsat també pels membres del Drac Verd, hi consten catalogades 29000 construccions arreu de Catalunya, de les quals 1133 estan al Garraf. Us oferim un resum de l’acte inaugural, amb les paraules de la comissària de la mostra, i vice-presidenta del Grup d’Estudis, Beli Artigas, de Ramon Artigas, d’Adelaida Moya, directora general de cultura popular, i del regidor de cultura, Xavier Salmeron.

Escolteu-ho

#FM2021: l’ofici i l’ofrena de l’Escola de grallers

Us oferim un video-resum de l’ofrena que l’Escola de Grallers de Sitges ha realitzat durant l’ofici de la Festa Major, amb motiu del seu 50è aniversari.

#FM2021: versos (2a part): versos colla Vella i colla Jove de diables

Us oferim els versos de les colles Vella i Jove de diables, tal i com s’han pogut escoltar a l’exhibició de les 19:30h a l’hort de Can Falç.

Versos de la colla Vella

Versos de la colla Jove

#FM2021: versos (1a part): Drac i diables Agrupació de Balls Populars

Us oferim el vers del Drac i els versos de la colla de diables de l’Agrupació de Balls Populars, que s’han declamat a l’exhibició de les 17h a l’hort de Can Falç

Vers del Drac

Versos dels diables de l’ABPS

#FM2021: totes les entrades de grallers a les places

Us oferim els àudios de les quatre entrades de grallers que ha viscut la Festa Major d’enguany.

A la plaça de Catalunya ha intervingut l’Escola de grallers de Sitges. Els grallers han interpretat: ‘La Festa Major’ d’Enric Morera, ‘Remembrança de Festa Major’ (darrer popurri que féu l’escola al Cap de la Vila, l’any 1996/97), ’50è aniversari de l’escola de grallers’ (Pasdoble de Juantxo Gómez, obsequi de els ‘gaiteros del Ciego’ arran de la seva visita enguany), ‘Toc de castells’ (versió de els grallers ‘Els Romeas’ del Vendrell), ’50 anys grallejant’ (original de Blai Fontanals Argenter en commemoració del 50è aniversari) i ‘La processó de Sant Bartomeu’ d’Antoni Català.

Escolteu la transmissió de l’entrada de grallers a la plaça de Catalunya

Escolteu únicament la interpretació de l’escola de grallers

A l’escola Esteve Barrachina han intervingut els grallers Marcets, interpretant: ‘Toc de castells’, ‘Setembre’ (peça del músic de Llíria Javi Alamà), ‘Gaztelugatxeko martxa’ de Kepa Junquera i ‘Popurri festamajorenc’. Després de les dues peces inicials, ha intervingut una de les colles de sac de gemecs.

Escolteu la interpretació dels grallers Marcets

Els grallers ‘La Sitja’ han protagonitzat l’entrada de grallers a l’hort de Can Falç. Han interpretat: ‘La Sitja’ (pasdoble de Javi López, fill d’en Paco López), ‘Vals jota de La Patum’, ‘La Festa Major’ d’Enric Morera i ‘Popurri de Festa Major’. Ha intervingut també una de les colles de sacs de gemecs que acompanya els balls blancs. (agraïm la col·laboració d’Aleix Ramirez)

Escolteu la interpretació de la colla La Sitja

I a la plaça dels castellers l’entrada de grallers ha vingut de la mà de la colla Maricel. Han interpretat: ‘Marxa mora’, ‘Encintant’, ‘Ituki Mendizaleak’ i ‘popurri de Festa Major’. Ha intervingut també una de les colles de sac de gemecs que acompanya els balls blancs.

Escolteu la interpretació de la colla Maricel

#FM2021. El pregó d’Eva (Evita) Martin

De la vida personal a la professional, de la Festa Major als viatges a la India, dels records de joventut amb el barret de palla, a la il·lusió de ballar les gitanes o de viure de ben a prop les evolucions de l’àliga. Eva Martin ha ficat en el bagul del seu pregó un munt de records, i ha tingut la col·laboració destacada de l’escola de grallers de Sitges, el ball de les gitanes i els timbalers de l’àliga.

Escolteu la transmissió del pregó

Escolteu únicament el pregó

#FM2021: el pregó Satíric d’en Franchu Núñez

Us oferim, íntegrament, el pregó satíric de la Festa Major organitzat per l’Agrupació de Balls Populars i que ha anat a càrrec de Franchu Núñez. Hi ha hagut humor, a partir de personatges ben diversos, i hi ha hagut reflexions a l’entorn d’alguns dels assumptes que han creat controvèrsia enguany, entre ells el de les entrades per a les exhibicions dels balls i la necessitat de fer entendre als infants que no sempre es pot aconseguir tot allò que es desitja.

Escolteu-lo

50 anys dels castellers de Sitges, que celebrem amb una xerrada plena d’anècdotes del nostre arxiu sonor

La vigília de Festa Major farà 50 anys exactes de la presentació de la colla dels castellers de Sitges. Al programa de la Festa Major d’enguany trobareu un excel·lent article d’en Jordi Dólera sobre la història de la primera colla sitgetana i de la seva hereva, la Jove de castellers. Amb motiu d’aquest 50à aniversari hem recuperat del nostre arxiu sonor una xerrada que organitzà la Jove el 28 de juliol de 2011, amb motiu de la inauguració del seu arxiu. Aleshores es trobaren en Ricard Baqués, fundador dels castellers de Sitges, en Tito Suárez, darrer cap de colla, i Òscar Farrerons, cap de colla de la Jove entre 1994-1996 i l’any 2000. Tots ells moderats pel mateix Jordi Dólera. Gaudireu molt amb la conversa, perquè està plena d’anècdotes!

Escolteu-la