Es facilita l’obertura de terrasses i es rebaixa un 75% la taxa. Cap nen/a es quedarà sense casal d’estiu. La vianalització del passeig seguirà fins la tardor, i…tornarà la draga. Alguns dels titulars de la 2a audiència de la Covid-19

Divendres passat, l’equip de govern de l’Ajuntament de Sitges va convocar una segona audiència pública telemàtica sobre la crisi de la Covid-19. Intervingueren, per aquest ordre, els regidors David Martinez, Carme Almirall, Júlia Vigó, Guillem Escolà, Jaume Monasterio, Xavier Salmeron, Eduard Terrado i la pròpia alcaldessa Aurora Carbonell. I a continuació es va respondre a algunes de les qüestions que la ciutadania formulà a través del xat de You Tube.

Entre els titulars més destacats de la sessió:

  • Es facilitarà la tramitació per a l’obertura de terrasses, s’amplia l’horari i es reduirà un 75% la taxa d’ocupació, que es pagarà a final d’any.
  • L’Ajuntament, amb la col·laboració de les AMPA de les diferents escoles i la regidoria d’esports oferiran uns casals d’estius ampliats per a que cap nen/a se’n quedi sense.
  • La vianalització del passeig marítim plantejada per a millorar la mobilitat de la ciutadania, arran de les restriccions de l’estat d’alarma, es mantindrà fins la tardor.
  • A principis de juny s’obriran al servei presencial les àrees de promoció econòmica i serveis socials. L’atenció es farà sempre amb cita prèvia, com és el cas de l’OAC que ja és oberta.
  • La biblioteca Santiago Rusiñol obrirà a principis de juny -amb les restriccions que marca la normativa- però, probablement, la Roig i Raventós no obrirà fins la tardor.
  • Entre el 10 i el 15 de juny es farà una aportació puntual de sorra a les platges de la Bassa Rodona, l’Estanyol i la Riera Xica. La sorra provindrà de la bocana de Port Ginesta. L’Ajuntament justifica l’actuació arran de les circumstàncies d’excepcionalitat.

Escolteu l’audiència pública

El ple tomba la moció per aturar el projecte de l’autòdrom, declara la nul·litat del projecte del pàrquing a Pins Vens i aprova la petició per a derogar la ‘llei Montoro’ i modificacions de pressupost destinades als ajuts per la Covid-19.

Fou una maratoniana sessió de 6 hores que us resumirem en tres debats bàsics.

El ple va tombar la moció de l’AMPA i la plataforma verda de l’autòdrom, que va presentar la regidora Carme Gasulla de Comuns Verds, per aturar el projecte d’hipòdrom amb hotels i pàrquing per a 3200 vehicles situat a l’històric òval inaugurat el 1923. Les associacions mediambientalistes, amb els partits de govern i els Comuns Verds entenen que l’obra comportarà afectacions de tota mena en un territori limítrof al terme municipal de Sitges, i que respon a una operació urbanística especulativa.

Per la seva banda, els grups contraris a la moció, Junts per Sitges, PSC, Ciutadans i Nou Horitzó, centraren el seu posicionament en tres factors claus. Per un costat, que l’Ajuntament no presentés en el seu dia cap alegació al projecte quan podia fer-ho. Per l’altre, que els informes elaborats per la institució per a justificar el seu posicionament incorren en contradiccions i en manca d’informació actualitzada. I, finalment, que no hi ha hagut voluntat de diàleg amb l’Ajuntament de Ribes, quan la decisió final correspon precisament al municipi veí, perquè el projecte es desenvolupa  en el seu terme municipal.

Us hem editat, en el mateix clip d’àudio, els dos debats sobre l’autòdrom que varen tenir lloc ahir. Un primer debat a l’entorn de les consideracions que l’Ajuntament de Sitges exposa sobre el text refós de la modificació del POUM de Ribes a la zona de l’autòdrom, i el segon a partir de la moció ja esmentada.

Escolteu el debat sobre l’autòdrom

L’aparcament a l’entorn dels pavellons de Pins Vens no s’hagués hagut de fer mai. El ple aprovà ahir la declaració de nul·litat del projecte, a partir del requeriment de la Generalitat, i ara caldrà veure com es restitueix l’espai al seu estat original. El debat sobre la responsabilitat de l’Ajuntament en la gestió de l’obra, sobre si el resultat final és o no millor del que hi havia, o sobre si s’havia escoltat el veïnat i les seves reclamacions fou especialment dur entre la regidora Carme Gasulla i el regidor Eduard Terrado, que, tot demanant disculpes, defensà l’obra feta, el seu objectiu, la voluntat de dialogar amb el veïnat i la transparència en la informació donada, mentre que Gasulla li va retreure no haver volgut escoltar als veïns i no atendre uns requeriments oficials dels quals l’Ajuntament ja n’era coneixedor.

Escolteu el debat sobre el pàrquing de Pins Vens

Per una àmplia majoria, el ple aprovà la moció per a sol·licitar la derogació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració, més popularment coneguda com a llei Montoro que, entre d’altres limitacions, impedeixen que l’Ajuntament pugui disposar del seu important romanent de tresoreria. Amb tot, durant el debat d’un altre dels punts de la sessió, Ciutadans i PSC li varen retreure al govern el que consideren que ha estat una pèssima gestió del pressupost del 2019, tant pel que fa a l’execució com per haver superat el sostre de despesa en 5M€, quelcom que també ha estat clau a l’hora de no poder disposar el romanent de tresoreria.

Escolteu el debat sobre la LRSAL

Escolteu el ple sencer

#tornarem, el nou video motivacional editat per l’Ajuntament.

Són les impactants imatges d’un Sitges desert a hores inhabituals del dia. L’Ajuntament de Sitges acaba de presentar un nou video motivacional que apunta a l’esperança propera de trobar-nos tots als carrers i places celebrant la vida. Us agradarà.

Tothom vol el mateix, però no tothom comparteix el mateix camí per arribar-hi. L’Ajuntament aprova el pressupost 2020.

En una nova sessió extraordinària celebrada de manera telemàtica, el ple de l’Ajuntament de Sitges va aprovar el pressupost 2020, amb els vots a favor dels grups de govern (ERC, Guanyem Sitges, Sitges Grup Independent) i els del PSC, els Comuns Verds i el Margalló, l’abstenció de Junts x Sitges, i els vots en contra de Ciutadans i Nou Horitzó. Com ja es va fer públic arran de l’aprovació provisional del document, el pressupost importa 49,9M€. L’objectiu de tots els representants polítics és unànim: ara més que mai cal que la institució es posi al servei de les necessitats de la ciutadania. El punt de conflicte rau en si la manera més eficaç de servir a aquestes necessitats, és mantenir un pressupost ja elaborat i modificar-lo, o redactar-ne un de bell nou. El debat mostrà aquest desencontre de criteri, que s’ha fet més evident davant de les exigències que requereix la crisi del Covid-19. Els grups polítics que han presentat al·legacions (JxSitges, PSC, NH) han lamentat que no hagin estat admeses a tràmit, per bé que el govern ha volgut reconèixer les seves aportacions i afirma que les considerarà .

El ple també ha aprovat per unanimitat dues modificacions de crèdit vinculades al pressupost acabat d’aprovar. Una de 342.000€ dedicada a cobrir les despeses del temporal Glòria, i dues més que sumen 650.000€ destinades als ajuts socials i també als ajuts destinats a autònoms, empreses i treballadors arran de la situació generada pel Covid-19. La sessió també aprovà dues modificacions del POUM, una de les quals, la de l’entorn de La Granja II i de l’ermita del Vinyet, que millorarà la vialitat i l’ús de la zona per part de la ciutadania, i que també preveu la construcció d’habitatge públic.

Finalment, el grup de Ciutadans ha proposat la creació d’un gabinet de crisi per gestionar la situació generada arran de la Covid-19, que incorpori a tots els regidors de l’Ajuntament i a professionals de diferents àmbits, per entendre que milloraria la de l’actual comitè d’actuació municipal. El govern, per boca del regidor de salut David Martínez, ha defensat la labor i les iniciatives preses pel comitè al llarg del desenvolupament de les seves funcions, considera que està complint amb tots els requisits que reclama la petició de Ciutadans, i creu que la proposta respon a un desig de protagonisme.

Escolteu el ple dels pressupostos

Bona Pasqua!! El Retiro us presenta l’emblemàtica ‘Encís amorós’ en versió confinada!

Esteu a punt per la Confinamella? De color de rosa,  d’olor de clavell…….. Les caramelles del Retiro no han volgut faltar a la cita de Pasqua, i s’han empescat una versió confinada de la caramella més emblemàtica de l’entitat: l’americana del 1933 Encís amorós, composada pel mestre Pallarès amb lletra de Felip Font. I el solo, no cal dir-ho, l’interpreta Abdón Vidal.

Dirigeix als cantaires el mestre Jordi Martí, els acompanya al piano en ‘Pinyu Martí’ i la realització del video ha anat a càrrec de Ferran Vilanova. Enguany, a més, la colla es vol sumar a la iniciativa de recaptar diners per a la investigació d’una vacuna per la Covid-19. Al final del video trobareu el número d’un compte corrent (ES05 0081 0063 2600 0222 3425) on, a la manera d’una tradicional cistella, podreu fer les vostres aportacions. Bona Pasqua a tothom i felicitats a les caramelles retiristes per la iniciativa!

Escolteu/descarregueu la caramella

Mireu el video

Sitges homenatja Ricard Salvat, l’home del festival de teatre més recordat.

Va aconseguir que els sitgetans visquessim el teatre com mai més no l’hem tornat a viure. Representacions amb la platea plena, espectacles de carrer amb gran participació del públic, joves talents del municipi que vàren poder pujar a l’escenari… Sitges es deixà conduir vers el teatre experimental, amb la confiança de sortir-ne satisfets en la majoria dels casos. Des de la seva arribada a la direcció del festival de teatre, Ricard Salvat encomanà la passió escènica a tothom. En commemoració del desè aniversari de la seva mort, el Grup d’Estudis Sitgetans, amb la col·laboració del Prado, la fundació Ricard Salvat i l’Ajuntament de Sitges, han organitzat un cicle de dues xerrades i un espectacle de petit format amb la lectura de Ronda de mort a Sinera, amb el qual es vol homenatjar la seva figura. En parlem amb la coordinadora de les activitats, Beli Artigas.

Escolteu-la

#8M Tenim motius per ser feministes. Acte institucional i lectura del manifest.

Amb la col·laboració de l’escola de dansa urbana del Casino Prado, la colla Jove dels castellers de Sitges, l’escola de grallers de Sitges i els nens i nenes del Cau, us oferim l’acte institucional del dia internacional de les dones, celebrat al Cap de la Vila. Intervenen en la lectura del manifest, la regidora Júlia Vigó, acompanyada de Mireia Paretas i de representants de la Jove de Sitges i de l’escola de grallers.

Manifest de la verdura de la Vella Quaresma.

Al Cap de la Vila, com ja és tradició, la Vella Quaresma ha llegit el seu popular Manifest de la verdura, que us oferim íntegre.

Escolteu el manifest de la verdura

“Una rua no és una cursa contra rellotge” Enterro i testament de Sa Majestat Carnestoltes KuKulcán.

N’hi ha hagut per a tothom, amb esperit crític, i un clam al bon companyerisme amb la colla de la Reina Sempre Smile i molt Bon Rotllo, i l’agraïment a tots els sitgetans i sitgetanes pel seu escalf dorant tota la setmana. Us oferim, en dos clips d’àudio diferenciats, la transmissió íntegra de l’enterro de Sa Majestat Carnestoltes i la lectura del testament.

Escolteu la transmissió íntegra

Escolteu només el testament

Adéu Panaché. Benvingut Kar’N Ball!

Per encàrrec de la comissió de Carnaval, i amb l’objectiu de revitalitzar les nits de dilluns al Retiro, la colla Xis-Pun presenta avui, a partir de les 20h, una proposta gratuïta per a tots els públics, carregada de sorpreses i actuacions musicals d’artistes sitgetans. És el Kar’NBall. Només es demana que vingueu amb un detall carnavaler. La resta…. a gaudir-ho!. N’hem parlat amb Ramon Artigas.

Escolteu-ho

Ja és aquí S.M.Carnestoltes! El gran Déu Kukulkán de la colla Bon Rotllo!

Des de la civilització pre-colombina ha arribat el gran Déu Kukulkán, envoltat d’una comitiva de prop de 100 persones plena de ploma, llum i color de la mà de la colla Bon Rotllo, dels Independents del Carnaval de Sitges.

Us oferim, en dos clips d’àudio diferenciats, la transmissió de l’Arribo del Carnaval i del predicot.

Escolteu la transmissió de l’Arribo

Escolteu només el predicot

Independents i Bon Rotllo a punt per l’Arribo!

El seu Carnaval no serà com el dels anys anteriors. Enguany, una colla dels Independents s’encarrega d’organitzar el Carnestoltes. I això és un repte important. La presidenta de l’entitat, Otilia Blanco, reconeix que els envolta aquella sensació de no poder baixar la guàrdia ni un moment. La persona que encarnarà a S.M. Carnestoltes és de Sitges. I fins aquí tot allò que es pot dir, més enllà del que la colla ja ha explicat al programa de Carnaval. Otilia Blanco, Marc Matias i Rafael Delgado ens ho expliquen.

Escolteu-los