El ple aprova per unanimitat la creació d’una comissió informativa per a analitzar el projecte d’alberg a Can Pei. El punt de venda de peix a Aiguadolç passa el darrer tràmit i el projecte “Peix de Sitges” serà una realitat. Es demanarà a la Generalitat que el Corpus sigui declarat festa patrimonial d’interès nacional

Us oferim el resum dels principals debats del ple municipal d’ahir.

El ple va aprovar per unanimitat, tal i com ja s’havia acordat en junta de portaveus, la creació d’una comissió per a l’estudi del projecte d’un alberg temporal per a persones sense sostre a la masia de Can Pere Mestres a Can Pei. La comissió, que es vol el màxim de representativa possible, respon a la necessitat de respondre a tots els interrogants que ha generat el projecte. El govern admet que no va donar la informació necessària en el seu moment, i els representants veïnals demanen l’anul·lació de l’acord del ple de març.

Escolteu el debat sobre la comissió de Can Pere Mestres

Sitges tindrà un punt de venda de peix al port d’Aiguadolç, gestionat per la confraria de pescadors de la vila. Ahir, amb els dubtes legals sobre la taula que exposaren els portaveus de ciutadans i la regidora no adscrita Carme Gasulla, el ple va possibilitar, 16 vots a favor, un en contra i 4 abstencions, l’aprovació definitiva del projecte de “Peix de Sitges”

Escolteu el debat sobre el punt de venda de peix 

L’Ajuntament ha tancat amb bones xifres l’exercici del 2016, fins al punt que sobre la taula cada cop es fa més present la intenció de rebaixar la pressió fiscal a la ciutadania, després d’un grapat d’anys d’esforços col·lectius molt importants.

Escolteu el debat sobre la liquidació del pressupost 2016

I tampoc no hi va haver debat, sinó un posicionament unànim molt ferm per part de tots els grups polítics, per a que el Corpus de Sitges sigui declarat festa patrimonial d’interès nacional. L’Ajuntament demanarà a la Generalitat de Catalunya que inicïi la tramitació oportuna per a que sigui possible, tal i com es va fer en el cas de la Festa Major.

Escolteu el posicionament del ple sobre la declaració del Corpus

L’Ajuntament destinarà una part dels diners del pla de contingència a pagar l’aportació anual de sorra a les nostres platges. Sobre l’etern assumpte que torna cada primavera també s’obrí un debat a l’entorn dels procediments administratius, el marc competencial i, sobretot, la solució definitiva.

Escolteu el debat sobre l’aportació de sorra a les platges

Escolteu la emissió del resum del ple

Escolteu el ple íntegre

Acte institucional del nomenament de Joan Yll com a cronista oficial de la Vila de Sitges

Us oferim, íntegre, l’acte institucional de nomenament de Joan Yll Martínez com a cronista oficial de la vila de Sitges. En primer lloc escoltareu a Xavier Miret, qui contextualitzà la figura del cronista oficial, a continuació el propi Joan Yll, i finalitzà l’acte l’alcalde Miquel Forns.

Escolteu-ho

Editat per la fundació Ave Maria, Isabel Coll presenta al Liceu el llibre més documentat sobre l’obra del pintor Josep Mirabent i Gatell.

Julio Molinario, Miquel Forns i l’autora durant la presentació

Editat per la fundació Ave Maria, amb el suport de l’Ajuntament de Sitges, ahir es va presentar al gran teatre del Liceu el que és, fins avui, l’obra més documentada sobre un dels artistes especialitzats en pintura decorativa més importants del segle XIX a Catalunya: Josep Mirabent i Gatell (1831-1899). La doctora en història de l’art, Isabel Coll, signa Josep Mirabent i Gatell, entre el Romanticisme i el Premodernisme, com a fruit d’una exhaustiva investigació sobre l’autor, entre d’altres, de la decoració del saló dels miralls del gran teatre del Liceu, el paranimf de la Universitat de Barcelona o les estances de la seu de l’actual Ateneu Barcelonès. Mirabent i Gatell, nascut a Barcelona però arrelat familiarment a Sitges, com ho testimonia la casa familiar construïda al capdamunt del carrer Rafael Llopart, ja havia estat protagonista d’altres treballs d’investigació d’Isabel Coll, a qui el seu avi esperonà en diverses ocasions per a que s’introduís en l’obra d’un pintor que mereixia reconeixement i estudi. Aquest és un nou llibre solidari de la fundació Ave Maria i, per tant, els seus beneficis es destinaran a l’obra social de la fundació. Us oferim l’acte de presentació íntegre, amb les paraules prèvies del president de la fundació, Julio Molinario, la doctora Isabel Coll, i l’alcalde Miquel Forns.

Escolteu-ho

Bona Pasqua! Les caramelles del 2017 recorden a Josep Manuel Soler i Soler

El recordat balcó d’en Josep de l’Eco, en una imatge del llibre “Les meves lletres de caramelles”

Us oferim en tres audios diferenciats, les interpretacions de les tres colles de caramelles, en l’ordre d’actuació d’aquesta nit de dissabte de Glòria a la plaça de l’Ajuntament. Us recordem que si voleu descarregar-vos l’àudio de cadascuna de les interpretacions, només heu d’acostar el punter del ratolí al vincle Escolteu-les, prémer el botó de la dreta i escollir l’opció guardar el enlace como del menú contextual.

Les caramelles sitgetanes, dirigides pel mestre Joan Pinós, han interpretat:

Primavera ja ets aquí (lletra de Lali Vergés i música de Jordi Panyella) Veu solista: Juli Delclós.

El carrer d’en Bosch (lletra de Josep Manuel Soler i música de Jordi Panyella)

Escolteu-les

Les caramelles del Prado, dirigides pel mestre Pere Camps, han interpretat:

Primaveral (lletra de Josep Manuel Soler i música de Jordi Panyella)

Invitació a la dansa (lletra de Joan Puig i Mestre, i música de Manuel Torrens)

Escolteu-les

Les caramelles del Retiro, dirigides pel mestre Jordi Martí, han interpretat:

Una vela blanca (lletra de Josep Manuel Soler i música de Gabriel Pallarès) Veu solista: Abdón Vidal (solo dedicat a l’habitació 417 de l’hospital Sant Camil)

Sitges, encant de Pasqua (lletra de Josep Manuel Soler i música de Janio Martí)

Escolteu-les

Un patrimoni mariner excepcional. La col·lecció de dibuixos d’Emerencià Roig es presenta a la Casa Rocamora

Fins el proper mes d’octubre, a la Casa Rocamora podeu veure una exposició sobre el fons de dibuixos de la col·lecció de marineria d’Emerencià Roig i Raventós, que esdevé un patrimoni d’excepcional valor sobre el món de la marineria a vela, just al tombant de l’adveniment dels vaixells a vapor. Emerencià Roig, que fou fill d’un dels grans noms de la pintura luminista, es dedicà apassionadament a documentar de manera detallada vaixells i objectes de marineria, que aplegà en una col·lecció de la qual les maquetes sempre n’han estat un dels seus aspectes més populars. A l’exposició de la casa Rocamora s’ha volgut defugir expressament de la col·lecció de maquetes, per a centrar l’atenció en prop de 130 dibuixos que demostren fins a quin punt la tasca de Roig esdevé fonamental pels estudiosos i interessats en el món mariner. La directora del consorci, Vinyet Panyella, i el comissari de l’exposició, Pere Izquierdo, presentaren la mostra als mitjans de comunicació. Us en fem el resum.

Escolteu-ho

Les propostes del cine-club Sitges per al mes d’abril

Amb Ferran Martínez, del Cine-Club Sitges, fem un repàs a la programació que presenta l’entitat aquest mes d’abril.

Escolteu-lo

Ple de març. Ahir l’Ajuntament paga a 20 dies a proveïdors. Si això continua així, es desbloquejarà el romanent de 15M€ en pocs dies. El ple aprova la reforma del parc de bombers voluntaris i es posiciona per a garantir el cobrament de les nòmines de les treballadores de les llars d’infants. La moció del PP per a que l’Ajuntament es desvinculi de l’AMI no prospera.

A data d’ahir, l’Ajuntament paga als seus proveïdors a 20 dies vista. Fou la xifra que exposà en veu alta el regidor d’hisenda Pep Moliné, i que destacà com un dels titulars que deixa el ple municipal del mes de març. L’anunci, que l’alcalde va matisar en el sentit que cal agafar-lo amb tota la prudència del món,  que permet tenir esperances de cara a que la institució pugui disposar dels 15 milions d’euros del romanent de tresoreria si a finals de mes es confirma que la mitjana de pagament als proveïdors es situa per sota dels 30 dies com marca la llei. Pep Moliné i l’alcalde Miquel Forns així ho exposaren.

Escolteu l’anunci del pagament a 20 dies als proveïdors

En tres moments del ple d’ahir es parlà de la situació que viuen les treballadores de les llars d’infants. L’Ajuntament garanteix a les treballadores que cobraran puntualment i estudia les fórmules disponibles per a municipalitzar el servei en el futur. Tot plegat enmig d’un debat on no hi faltà l’autocrítica sobre la gestió que la institució ha fet d’aquests equipaments al llarg dels anys, i les crítiques al paper de l’empresa a l’hora d’utilitzar les treballadores com a moneda de canvi. Les directores de les llars d’infants, acompanyades de moltes de les treballadores, demanaren compromisos per escrit i el posicionament ferm de l’Ajuntament en el camí cap a la municipalització, mentre tots els grups polítiques es posicionaren a favor de trobar una solució definitiva a una situació que mai no s’hagués hagut de produïr.

Escolteu el debat sobre les llars d’infants

El Parc de bombers voluntaris de Sitges serà reformat, i s’hi construirà una planta més, amb l’objectiu de resoldre les mancances endèmiques que els membres del cos han manifestat durant els darrers anys. El ple va aprovar per unanimitat la proposta, que suposarà una modificació del POUM, i el cap del col·lectiu de bombers sitgetà, Lluís Trulls féu un breu repàs històric a la història del parc, i anuncià que ben aviat s’incorporaran cinc nous membres al cos, Tot plegat enmig d’un clima d’evident satisfacció general per haver trobat sortida a unes demandes gairebé cròniques.

Escolteu el debat sobre les reformes al parc de bombers voluntaris

Amb 4 vots a favor, del PP i Ciutadans, les abstencions de Sitges Grup Independent i Nou Horitzó, i els 14 vots en contra dels membres del govern (PdeCAT/DC, ERC) la CUP, Sitges en positiu i la regidora no adscrita Carme Gasulla, el pla va tombar la moció que presentaren els populars per a que l’Ajuntament es desvinculés de l’Associació de Municipis per a la Independència. Fou un debat llarg i intens, però portat des del respecte.

Escolteu la moció sobre la desvinculació de l’Ajuntament a l’AMI, proposada pel PP

Finalment, us destaquem el debat sobre la moció que els col·lectius Iaioflautes del Garraf i Marea pensionista presentaren en relació a la defensa del sistema públic de pensions. La moció, que es presenta a tots els ajuntaments de la comarca, fou aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals, llevat del PP que hi votà en contra.

Escolteu el debat sobre la moció de Iaioflautes del Garraf i Marea pensionista sobre les pensions

Escolteu el resum del ple

Escolteu ple sencer

La federació de comerciants i empresaris es dissol i demana als comerços la seva implicació en la creació d’una nova associació de botiguers

Després de tretze anys d’activitat, la federació de comerciants i empresaris de Sitges es dissoldrà, però abans no ho faci convida a tots els botiguers sitgetans a un sopar a l’hotel Meliá amb l’objectiu de posar en marxa un nou ens associatiu que intenti, una vegada més, la unió del sector davant els reptes actuals del comerç. Enrique Fuertes, president de FECES, reconeix que l’associació es dissol per la inoperància de les associacions que en formaven part, i que el context posa molt difícils les coses a qui vingui. El sopar del proper divendres 5 de maig és gratuït, però es demana un donatiu de 10€ que anirà integrament destinat a la fundació Ave Maria. Tota la informació sobre l’esdeveniment la podeu trobar al web de FECES.

Escolteu-ho

Joan Claret. L’abstracció lluminosa a l’edifici Miramar, en l’exposició “Del mosaic al laberint”

Una de les obres de l’àmbit “Mosaics” de la mostra, signada el 1959

Amb el seu fill Albert, i amb el curador de l’exposició conjuntament amb ell, Àlex Mitrani, ens acostem a la figura d’un dels màxims exponents de l’art abstracte de la posguerra a Catalunya: Joan Claret (1929-2014). La primera planta de l’edifici Miramar acull, fins al 7 de maig, la mostra Del mosaic al laberint, que recull una selecció d’obres significatives del pintor a través de quatre àmbits temàtics.

Escolteu-ho

Genís Hernández & Roby, protagonistes de la primera exposició “Binomis”. Una inauguració….molt dolça!

Us afegim un petit clip de video amb l’acte inaugural i una visió de conjunt de la primera exposició de la sèrie “Binomis”, que s’inaugurà el passat divendres al Miramar, amb les obres de Genís Hernández i Roby. Durant l’acte inaugural, i conduïts i acompanyats pel pastisser Cristian Escribá i de la seva mà dreta Xavi Marco, els artistes sitgetans composaren un mural amb merenga dedicat a en Genís, que divendres celebrava el seu aniversari.

El Prado i el Retiro, creus de Sant Jordi! Parlen Isaac Bielsa i Elena Ferré

Gairebé tres anys després que el ple de l’Ajuntament de Sitges aprovés la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya de la Creu de Sant Jordi per al Casino Prado i la Societat Recreativa El Retiro, aquesta setmana el conseller de cultura ha comunicat als presidents de les entitats que el govern de Catalunya els atorga la màxima distinció amb la qual es reconeix la tasca d’entitats i persones per la comunitat. Hem saludat a Isaac Bielsa i a Elena Ferré que viuen amb satisfacció aquest moment, després de molts mesos de dificultats per a les històriques societats sitgetanes.

Escolteu-los

L’Ateneu celebra el seu 10è aniversari amb un gran concert el proper dissabte a l’envelat del passeig de la Ribera

Cartell del concert de dissabte

L’Ateneu de Sitges celebrarà el seu 10è aniversari amb un gran concert el proper dissabte a l’envelat del passeig de la Ribera, on hi actuaran sis coneguts grups del panorama musical català, alguns dels quals prou coneguts del públic sitgetà. Amb l’actual presidenta de l’Ateneu, Júlia Vigó, conversem sobre l’aniversari i sobre la situació actual de l’entitat. Les entrades anticipades pel concert de dissabte es poden trobar a 6€ a La Sitgetana i al bar La Placeta. També les podeu comprar a través d’aquest enllaç d’internet, a 7€, i el dia del concert es vendran a 10€ a les taquilles de baix a mar.

Escolteu-la