L’Ajuntament instal.la dispensadors de gel hidroalcohòlic al carrer

En uns moments en els que les dades de contagis per Covid són prou dolentes, el departament de salut de l’Ajuntament de Sitges ha decidit instal.lar uns dispensadors de gel hidroalcohòlic al carrer. Són, concretament, vuit dispensadors automàtics que s’ubiquen a la Platja Sant Sebastià, La Fragata, Plaça Indrústria, Passeig de Vilafranca, Plaça Catalunya, Plaça Eduard Maristany, Parc de Can Robert i Passeig de Les Botigues de Sitges. En parlem amb la regidora de salut pública, Elisabeth Pérez.

Escolteu-la

En la tornada a l’escola després de Nadal, el regidor d’educació es mostra esperançat de cara al proper trimestre

El dia de la tornada a l’escola després de les vacances de Nadal, l’Ajuntament de Sitges s’ha encarregat de fer un cribratge amb test d’antígens als professors/es i personal de les dues llars d’infants municipals, escola d’adults i els que forman part del projecte ‘Instruments, companys d’escola’, que fan classes a quart i cinquè de primària a les escoles Esteve Barrachina, Maria Ossó, Miquel Utrillo i Escola Pia. En aquest sentit, el regidor d’educació, David Martínez, confia en que el proper sigui un bon trimestre tot defensant que les escoles són llocs segurs. Martínez ha comentat que el Departament d’Educació de la Generalitat no els ha confirmat encara quan arribaran a Sitges els kits d’automostra que es faran tots els professionals dels centres educatius, en aquest procés de cribratges massius que, en principi, es faran fins al proper 29 de gener.

Escolteu-lo

El Biocom-SC de la UPC, les dades darrera del seguiment de la Covid-19

El grup de treball sobre Biologia Computacional i Sistemes Complexos Biocom-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya ofereix des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 informació sobre l’evolució epidemiològica a diversos nivells geogràfics, amb detallats informes que en el cas català descendeixen fins el nivell municipal. Gràcies a aquestes dades, cada dia es pot fer una fotografia del risc de rebrot i de la taxa de reproducció a Sitges. Sobre la dificultat de tenir, treballar i publicar dades sistemàtiques n’hem parlat amb Clara Prats, una de les responsables del grup.

Escolteu-la

Una història de PCR’s, explicada per Joana Fort.

És bioquímica i investigadora i, arran de la pandèmia de la Covid-19, ha viscut d’a prop el món de les proves PCR i tot el que l’envolta. D’aquí que, través del seu blog personal, Joana Fort hagi volgut difondre, de manera clara i entenedora, alguns conceptes propis dels professionals de laboratori, que ara formen part del nostre dia a dia. Amb ella hem conversat sobre allò bàsic que cal saber de les proves PCR.

Escolteu-la

Us he mirat Santa Tecla… Ofici de Santa Tecla 2020 amb l’ofrena de les pubilles i els hereus.

Us oferim un clip de video amb alguns moments de l’ofici de la Festa Major de Santa Tecla d’enguany, amb especial atenció a l’ofrena de les pubilles i els hereus de la vila, precedida de les paraules de la pubilla de Catalunya, Ona Almirall

Aquí les teniu! Les (segures) Gitanes “d’antes” de Santa Tecla 2020. Un enregistrament de Vinyet Media.

Us oferim, amb la col·laboració de Ràdio Vinyet, l’enregistrament que Vinyet Media ha fet de la representació del ball de les Gitanes d’antes, que es va celebrar el passat dissabte al Prado. 

Les unitats mòbils per fer proves PCR a les escoles ja són a punt a Sitges i el CAP confirma un descens dels sospitosos per coronavirus els darrers dies però alerta que cal no abaixar la guàrdia

Fa dues setmanes van arribar a fer prop de seixanta proves PCR diàries, a hores d’ara un fort descens dels casos sospitosos deixa aquesta dada en no més d’una quinzena de proves diàries, un fet que, entre d’altres, respon a una major capacitat de discriminació dels professionals sanitaris del CAP de Sitges davant el coronavirus. En quinze dies veurem el resultat de l’inici de curs i del comportament ciutadà per Santa Tecla, mentrestant el CAP assegura tenir capacitat per fer les proves PCR que siguin necessàries i confirma que les unitats mòbils per fer PCR a les escoles estan a punt al territori Garraf-Penedès i compten amb reforços de personal per tal d’activar-se tan bon punt sigui necessari. Ens ho explica la directora del Centre d’Atenció Primària de Sitges, Herminia Palacín.

Escolteu-la

La proposta solidària de Karina Crespo arriba a les escoles i instituts públics de Sitges

Amb motiu del centenari del grup alemany Klingle, fabricant de paper i caixes de cartró, la companyia va posar en marxa un concurs per dotar econòmicament un centenar de projectes solidaris arreu del món on tenen seu. Un d’aquests projectes guanyadors va ser el proposat per la sitgetana Karina Crespo consistent en comprar dispensadors de gel hidroalcohòlic per a les escoles i instituts i al que, en darrera instància, hi van afegir la creació d’unes paperes de cartró. Tot plegat ja llueix als centres educatius, ens ho explica Karina Crespo.

Escolteu-la

Les reflexions de Joan Enric Almiñana, pare d’un resident de l’Ave Maria que hagués volgut més contacte amb el seu fill

Lamenta que en sis mesos ha vist el seu fill tres dies durant 30 minuts, molt menys del que li hauria agradat i considera que, malgrat l’obligatorietat de seguir els protocols que marca la Generalitat, el centre no ha donat prou importància a les relacions afectives entre residents i familiars en el que portem de pandèmia. La seva és una visió crítica amb la gestió de l’Ave Maria en aquests temps de crisi sanitària que considera que ha primat evitar el contagi per davant del contacte amb les famílies.

Escolteu-lo

Les llars d’infants municipals obren amb menys alumnes i amb el mateix protocol de seguretat que les escoles

En aquest inici de curs les dues llars d’infants municipals de Sitges, El Cercolet i La Moixiganga, calculen que han tingut una davallada d’inscrits de prop del 40% però esperen que la matrícula viva i una tendència positiva de la pandèmia permeti omplir les aules durant el curs. Tot i que els protocols de seguretat que apliquen en aquests dos centres són els mateixos que a les escoles en el seu cas no han tingut baixada de ratios a les aules ni reforç de personal fet que lamenten. Ho explica Eli Batlle, directora d’El Cercolet.

Escolteu-la

Núria Pascual, directora de l’Ave Maria: “cap resident es queda sense abraçades”

imatge de l’Eco de Sitges

Després de superar quinze dies de confinament l’Ave Maria torna a ser residència verda, es a dir, no registra cap cas de coronavirus. L’actual protocol del departament de Benestar Social però no els permet rebre visites de familiars dins el recinte degut a la situació de risc que viu Sitges, un fet que podria canviar de manera imminent amb el canvi de protocol que preveu el departament que permetria tornar al sistema de semàfor i per tant recuperar l’entrada de familiars dins el recinte. Malgrat tot la directora del centre ha volgut recordar que l’Ave Maria no és un centre tancat, les famílies que ho han desitjat han pogut endur-se el resident seguint sempre els protocols de retorn, un fet que no sempre és possible i que ha portat a que hi hagi residents que acumulin sis mesos sense sortir del recinte de l’Ave Maria. Ens ho explica Núria Pascual, directora de l’Ave Maria.

Escolteu-la

El regidor d’educació, David Martínez, apel·la a la responsabilitat col·lectiva per evitar aglomeracions de pares en les entrades i sortides de les escoles

L’entrada esglaonada a l’escola vivia avui la prova de foc, els alumnes han tornat a l’escola per torns, per portes diferenciades i amb mascareta, una nova manera de fer que encara s’haurà de polir, sobretot pel que fa als acompanyants, el repte passa ara per evitar que pares i mares s’acumulin  a les entrades i sortides de l’escola, així ho ha explicat el regidor d’educació de Sitges, David Martínez.

Escolteu-lo