Una visió optimista. El Chiringuito de Sitges preveu una bona temporada d’estiu

Iniciaran la fase 2 després de dues setmanes oberts en fase 1 en la que també han estrenant nova imatge, una gran reforma que manté l’essència de l’establiment de sempre però modernitzat. Durant aquests primers dies oberts la resposta del client ha estat més que bona, molta gent i en general responsable amb les mesures de seguretat fora d’algun grup de joves. Àlex Rubio, soci del Chiringuito, creu que aquest estiu la gent continuarà venint a Sitges i per tant no pateix tant per la caixa, que ara amb aforament limitat continua funcionant, com per un possible rebrot. De tot plegat ens en parla un dels tres socis d’aquest establiment centenari.

Escolteu-lo

El proper 2 de juny, a les 18h, l’Ajuntament presentarà els casals d’estiu a través del canal de Youtube de la institució. El regidor David Martinez parla del final de curs escolar.

Ahir hi va haver consell escolar, i els centres educatius sitgetans viuen amb neguit aquesta recta final del curs 2019-2020, que durant 19 dies de juny permetrà el retorn dels alumnes a les aules, de forma voluntària, en horaris especials i amb totes les mesures de seguretat. Cada escola ha elaborat un protocol d’actuació propi, d’acord amb les seves instal·lacions i sempre en contacte permanent amb els pares, per saber quants nens i nenes formaran part d’aquesta darrera etapa d’un curs que, majoritàriament, acabarà de manera telemàtica. El regidor d’educació de l’Ajuntament, David Martinez, reconeix el malestar de les direccions dels centres davant la responsabilitat que els ha caigut al damunt arran de les directrius del departament d’educació de la Generalitat de i la possibilitat d’aplicar-les, però afirma que en cap moment la demanda dels pares ha superat la capacitat de les escoles per assumir el nombre d’alumnes que vindran. El regidor també s’ha referit a la situació de les llars d’infants municipals -de les quals l’Ajuntament ha assumit la totalitat del sou de les treballadores i les quotes de les famílies durant aquest periode de l’estat d’alarma- i de la planificació dels casals d’estiu, la programació dels quals es donarà a conèixer el proper dimarts, i que incorporaran nous espais com el Prado, el Retiro i les instal·lacions del Cau.

Escolteu David Martínez

La biblioteca Santiago Rusiñol obrirà dimarts 2 de juny, però només per devolucions i préstecs i sempre amb cita prèvia.

Apunteu un telèfon: 93 894 11 49. I apunteu uns nous horaris. Dilluns, dimarts, dijous i divendres, de 16 a 19:30h, i els dimecres, de 10 a 13h. A partir del proper 2 de juny, la biblioteca Santiago Rusiñol obrirà les seves portes, però només per oferir el servei de devolucions i préstecs, i sempre amb cita prèvia, que cal acordar per telèfon o a través del correu electrònic: b.sitges.sr@diba.cat. La biblioteca Roig i Raventós no obrirà, probablement, fins passat l’estiu. La directora de la biblioteca Santiago Rusiñol, Marta Sánchez, ens explica com funcionaran les coses a partir d’ara.

Escolteu-la

Vigileu amb el ‘phishing’! Els mossos adverteixen de l’augment d’estafes per internet.

Per regla general, no respongueu a correus electrònics o missatgeria a través de les xarxes, que us demanin dades personals o comptes bancaris. Els mossos d’esquadra alerten de l’increment, durant aquest periode d’estat d’alarma, dels casos d’estafes a través d’internet amb la tècnica del phishing. Raquel Cavanillas, agent del cos de mossos, ens deixa uns quants consells que també podreu trobar aquí.

Escolteu-la

Concerts solidaris amb Museus de Sitges, una iniciativa musical per recaptar aliments

L’objectiu era recaptar deu mil euros per a comprar aliments però ja en sumen més de quinze mil. La resposta del públic ha estat excepcional, tal com explica Marta Torrijos, responsable de públics dels Museus de Sitges, des d’on van decidir ajudar en aquesta emergència sanitària sumant-se a la campanya #AlimentsAmbCor de la Creu Roja. La iniciativa segueix viva i s’hi pot col·laborar encara a través del web de Museus de Sitges.

Escolteu-la

15 dies de març que tampoc no oblidaran mai els serveis funeraris. Parlem amb Sergi Sánchez, gerent d’Altima al Penedès-Garraf.

Entre el 15 i el 30 de març els tanatoris varen viure -com tants d’altres serveis essencials per la comunitat- un malson. El gerent de l’empresa de serveis funeraris Altima al Penedès-Garraf, Sergi Sánchez, reconeix que durant aquestes dues setmanes a Sitges els serveis augmentaren fins a 6 vegades més que en el mateix periode de l’any passat. Però més enllà d’aquesta càrrega de treball, el pitjor fou, sens dubte, que la normativa no permetés en cap moment la presència de familiars del difunt a les instal·lacions i, en conseqüència, que tot l’acompanyament a les famílies s’hagués de fer via telefònica o telemàtica. Us presentem un testimoni que no deixa indiferent.

Escolteu-lo

Yonnatan i Sira, dues experiències de voluntariat a Sitges

Ell, de República Dominicana, fa vuit anys que viu a Sitges, ella en fa dos que va arribar a la vila. Yonnatan i Sira fa mesos que fan de voluntaris per tal d’ajudar persones grans mentre dura aquesta situació d’emergència sanitària. L’experiència els ha permès conèixer millor els sitgetans i espais tan emblemàtics com el Mercat municipal, en tots dos casos el voluntariat els ha servit també com a mètode integratiu d’una vila que compta amb una gran xarxa de voluntariat, en el seu cas formen part del grup de més de dos-cents voluntaris que coordina el departament de participació ciutadana de l’Ajuntament. Hem conversat amb ells i ens han explicat la seva experiència com a voluntaris a Sitges.

Escolteu la conversa amb Yonnatan Calcaño

Escolteu la conversa amb Sira Mora

Balta Molina, entrenador del Bàsquet Sitges: “ens hauria agradat celebrar l’ascens a la pista, però… estem contents perquè ha estat una temporada excel.lent”

El Bàsquet Sitges celebrant el que fou la darrera victòria de la temporada, el 7 de març a Pins Vens

La suspensió de la temporada no amaga pas l’èxit d’un ascens que per al Bàsquet Sitges ha estat merescut gairebé des de la primera jornada del campionat. Els sitgetans, dirigits des de la banqueta per Balta Molina i Núria Gil, jugaran l’any vinent a 2ª Catalana després d’assolir uns números que expliquen perfectament el que ha fet l’equip aquesta temporada: un total de 19 victòries i 1 única derrota, la que va patir a Pins Vens davant el Casal de Vilafranca el passat 22 de febrer, en ple cap de setmana de Carnaval. Amb Balta Molina fem balanç d’una temporada brillant i en la que s’ha posat de manifest el gran valor dels joves jugadors de cara al futur, després que el club fes una aposta decidida per donar-los la oportunitat de demostrar-ho amb minuts a la pista i amb protagonisme. L’entrenador del Bàsquet Sitges espera poder retrobar-se amb els seus jugadors a Pins Vens i poder celebrar així un ascens guanyat a pols.

Escolteu Balta Molina

La cursa Corre per ells no s’atura, aquest any és virtual!

L’objectiu és el mateix de sempre, recaptar fons per al projecte del biosensor que ha de permetre als afectats per la PKU una millor qualitat de vida. Enguany però la cursa canvia de format degut a la situació d’alarma sanitària i els organitzadors han plantejat una cursa virtual on es demana que s’inscriguin fent un donatiu de 5 euros al web www.correperells.org i durant el cap de setmana els participants caminin o corrin 5 km i ho comparteixin a les xarxes amb una fotografia amb el hastag #correperells . Ens ho explica Alfonso Lugstenman, organitzador de la cursa.

Escolteu-lo

Necessitem la música. No oblidem als qui la fan. Cinc reflexions des del confinament: les d’Oriol Nebleza, Pinyu Martí, Sergi Ramírez, Joan Pinós i Jaume Freixes.

Vivien, des de sempre i en comptades excepcions, ficats dins d’un marc laboral fràgil. I la crisi ha acabat consolidant aquesta fragilitat que ha caigut de forma contundent sobre músics, artistes i tècnics vinculats al món de l’espectacle. Avui us deixem cinc testimonis que coincideixen en alguns arguments essencials. Cal una regularització professional dels treballadors del sector per a que puguin rebre aquells ajuts que es donen per justificats i necessaris en altres àmbits. Cal que administracions i empreses puguin cercar alternatives abans de suspendre actuacions i apostin pel talent local tan bon punt la recuperació es posi en marxa. I, finalment, cal que resituem la música, i la cultura en general, a l’alçada del que ha significat per a tots i totes nosaltres al llarg d’aquest periode de confinament.

Oriol Nebleza és músic de l’orquestra Metropol, una de les cinc grans formacions que es dediquen a la música de ball a Catalunya, i que, com totes, ha vist saltar de la seva agenda totes les cites del calendari. Fa dos mesos que no hi ha ingressos, tampoc no arriben ajuts, i plana la incertesa sobre com es gestionarà tot en el futur. El dia a dia, en conseqüència, no és fàcil.

Escolteu Oriol Nebleza

Fa un any, Pinyu Martí estava implicat en el projecte del CD dedicat a l’època del Harlem group del seu pare. El 14 de març, l’agenda es va aturar i reconeix que si no fos per tota la feina vinculada a l’àmbit de la docència, no seria fàcil aguantar una situació així. Fa valer la reflexió del gran Francesc Burrull a l’hora de dir que els músics avui estan pitjor que fa anys, reclama que d’una vegada l’administració reconegui als professionals del sector, i afirma convençut una veritat: la música és l’aliment de l’ànima, i l’ànima també cal cuidar-la.

Escolteu Pinyu Martí

Tots els músics s’han acostat a les xarxes durant el confinament, fent propostes de tota mena. A Sitges, qui ha tingut una presència diària continuada, fins fa ben poc, ha estat Sergi Ramírez. En Sergi, que va decidir no mirar l’agenda per no posar-se negatiu, vol veure el vas mig ple, creu que ens cal aprendre d’allò que hem viscut i vivim i demana als qui manen que la cultura no sigui utilitzada per a posar-se la medalla de torn. Dissabte torna a la càrrega amb un primer concert a La Cucanya.

Escolteu Sergi Ramirez

A Joan Pinós el confinament l’ha enxampat amb dos projectes discogràfics que han acabat sortint enmig de l’estat d’alarma. El de Llums, sons i emocions, destinat als més menuts de la casa, i Roaring twenties, el CD dels Apocadixie Cotton Pickers amb temes del repertori dels feliços anys 20. Pinós va més enllà de la reflexió sobre la situació dels músics i de la cultura i, sense defugir-la, acaba exposant la vulnerabilitat del model social en el qual vivim..

Escolteu Joan Pinós

I el nostre recorregut acaba amb en Jaume Freixes, un dels membres del grup sitgetà K-Liu. De moment, cal esborrar la imatge dels concerts d’estiu tal i com els coneixiem fins avui. Per tant, és un bon moment per a fer treball intern i per pensar en diferents maneres de reinventar-se a través de les xarxes, abans de tornar a trepitjar els escenaris.

Escolteu Jaume Freixes

Malgrat una pèrdua de 42.000 euros, el Nàutic Sitges “sobreviu” a la Covid-19 i encara el futur amb un cert optimisme gràcies, en part, a la fidelitat dels seus prop de 300 socis. Parla el seu president, Florenci Almunia

Haver de suspendre tot el gruix de les activitats, tan esportives com socials, no ha estat fàcil de poder gestionar per als clubs i en el cas del Nàutic Sitges no ha estat una excepció. Malgrat tot, el seu president, Florenci Almunia, no ha amagat un cert optimisme per encarar els propers mesos i de cara a la reobertura de les instal.lacions. Almunia ha deixat clar que les pèrdues econòmiques dels dos darrers mesos pugen a uns 42.000 euros, tot i que no han hagut de dur a terme cap mesura excepcional pel que fa a les quotes dels seus prop de 300 socis. Això sí, s’han vist obligats a fer un ERTE als seus tres treballadors. A dia d’avui, el Nàutic Sitges destaca, sobretot, per la seva escola de vela (fa prop de 6.000 cursos a l’any) i de cara al futur més imminent el seu president també creu que poden esdevenir una eina més per al resorgiment del turisme a la vila. Florenci Almunia assegura que el club està preparat per afrontar amb totes les garanties de seguretat les seves activitats, ja siguin cursos o esplais.

Escolteu-lo

Entre Cáritas i la Creu Roja, el centre de distribució d’aliments de Sitges està atenent més de 300 famílies. Parlem amb Albert Viñas, coordinador de Cáritas.

Arran de la pandèmia de la Covid-19, als qui ja patien la crisi s’hi han afegit autònoms i professionals que eren a punt de començar a treballar amb l’inici de la temporada. Hores d’ara, el centre de distribució d’aliments de Sitges, que coordinen conjuntament el departament de drets socials de l’Ajuntament, amb la Creu Roja i Cáritas, està atenent a més de 300 famílies que han de satisfer necessitats vitals. Albert Viñas, coordinador de Cáritas a Sitges, ens explica la campanya Tots sumem, que ha posat en marxa la institució per a recollir fons, i valora la feina que han fet i estan fent el grup de voluntaris que ha coordinat l’Ajuntament de Sitges per fer arribar els ajuts a tothom qui ho ha sol·licitat. El compte per a fer qualsevol donació és el ES48 2100 0395 5201 0064 3045 de La Caixa, i el telèfon de contacte amb Cáritas és el 93 894 6499.

Escolteu-lo