De Sitges al Yucatán. Un projecte arqueològic i social que proposa una immersió en la cultura maia

L’arqueòleg Joan Garcia Targa és un dels difusors i precursors del Projecte Social Xbaatun que es du a terme a Tekal de Venegas, al Yucatán, un projecte arqueològic amb una vessant social que dissabte es presentarà a Sitges, en una xerrada a l’Hotel Sunway Playa Golf amb la intenció de sumar finançament. El projecte a més incorpora la proposta d’un viatge per tal de donar l’oportunitat a viatgers aventurers a viure una experiència immersiva en la cultura maia.

Escolteu-ho

Mónica Gallardo, sobre el pressupost 2020: ‘Quan hom diu que és un pressupost social, verd, lila, a més de dir-ho ho ha de sustentar amb xifres’

Encetem la roda de portaveus amb la cap de llista de Junts per Sitges. Mónica Gallardo ha estat crítica amb la valoració de la proposta de pressupost 2020, presentada pel govern amb l’acord dels Comuns Verds. Gallardo considera que les xifres del pressupost no responen a les prioritats que ha exposat el govern, sigui en habitatge, en assistència social, en turisme o platges. I en el rerefons, la reflexió que li queda després del ple municipal de dimecres, quan la formació presentà la proposta d’acord de reprovació a l’alcaldessa Aurora Carbonell.

Escolteu-la

Jaume Monasterio i Guillem Escolà valoren les destrosses que ha provocat la llevantada ‘Glòria’

Així ha quedat part de les escales de la Punta

Els regidors de via pública i de platges fan un repas als danys que ha produït el temporal durant les darreres hores. L’Ajuntament està fent balanç de les destrosses per a gestionar els possibles ajuts que puguin arribar des de les administracions superiors.

Escolteu-los

Els ‘New Jerseys’ al passeig Vilafranca es mantindran fins al març. A partir d’aleshores es coordinarà el funcionament dels semàfors de Salvador Mirabent i Sínia Morera perquè no s’obrin simultàniament. Ho explica Jaume Monasterio.

Des de fa setmanes, una barrera de New Jerseys barren el pas del trànsit entre el carrer Salvador Mirabent i el passeig de Vilafranca, a la zona de l’Oasis. La mesura respon ha respost, segons explica el regidor de mobilitat Jaume Monasterio, a els successius problemes de seguretat que ha provocat, sobretot, la manca de prudència a l’hora de seguir les indicacions en aquesta cruïlla on conflueixen moltes direccions. Després d’una reunió de valoració amb la Policia Local s’ha decidit la retirada de la barrera a canvi d’una reprogramació dels semàfors dels carrers Salvador Mirabent i Sínia Morera, amb l’objectiu d’ordenar millor les sortides dels vehicles des d’ambdues vies.

Escolteu-lo

El mes de març es presentarà ‘Sitges comerç’, amb la voluntat d’aconseguir la màxima representació de comerciants i empresaris locals.

Una vegada més, un grup de comerciants ha pres la iniciativa de crear una nova associació, que agrupi, a més dels comerços, als empresaris locals que tinguin negocis d’atenció al públic. Davant els reptes del comerç electrònic, la venda ambulant il·legal o el preu dels lloguers, s’imposa la convicció que no hi ha cap altra sortida que la unió dels comerciants. Davant de la proposta, que ha estat molt ben rebuda per part de l’Ajuntament, el proper mes de març es presentarà Sitges comerç. O almenys, aquest és el nom provisional. En parlem amb Carme Asuar, Noelia Gimenez i Carlos Prieto, alguns dels impulsors de la iniciativa.

Escolteu-ho

L’APMA demana reconsiderar el projecte de remodelació de l’Autòdrom de Terramar

L’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA), va convocar diumenge una caminada reivindicativa per reclamar la reconsideració i canvis en el projecte de remodelació de l’Autòdrom de Terramar, que està en fase de tramitació urbanística per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, en considerar-lo desproporcionat i especulatiu. Els ambientalistes rebutgen que l’accés principal de la instal·lació sigui pel gual de la riera de Ribes, en considerar que es tracta d’un corredor biològic que uneix tres espais naturals: Olèrdola, el parc del Garraf, i els Colls i Miralpeix. A més, l’APMA també discrepa de les dimensions previstes, amb entre 700 i 2000 cavalls estabulats, i la construcció de 3 hotels, un d’ells en el perímetre exterior, a l’actual zona agrícola. Per tot plegat, han demanat a les institucions que reconsiderin el projecte. N’hem parlat amb Andreu Bosch, de l’APMA.

Escolteu-lo

 

La Generalitat obliga a obrir el vial paral·lel a la riera de Terramar, mentre l’Ajuntament es planteja el futur del baixador a la platja per evitar l’impacte dels visitants a la riera de Ribes.

Finalment, ha estat l’obertura d’un expedient sancionador per part del departament de territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya el que ha portat a l’obertura del vial que, paral·lel a la desembocadura de la riera de Ribes, ha estat barrat al pas dels vianants des que se’n té memòria de l’urbanització de l’entorn. Així ho ha confirmat el regidor de governació, urbanisme i espais naturals, Eduard Terrado, que ha plantejat la possibilitat que la mesura també s’apliqui al carrer de les Enquines, continuació natural del vial que ha estat obert, on hi ha unes tanques a banda i banda amb uns rètols que adverteixen que es tracta d’una propietat privada i que està prohibit el pas. Per altra banda, el govern també s’està plantejant el futur de les escales metàliques d’accés a la platja del Cellerot, que mena a la desembocadura de la riera de Ribes, perquè la pressió dels nombrosos visitants que s’hi adrecen està perjudicant l’ecosistema.

Escolteu-lo

L’Utrillo celebra una nova campanya de donació de sang organitzada pels alumnes de sisè, l’objectiu és arribar a les 200 donacions

Els alumnes de sisè de l’Utrillo, Vinyet Verbo, Víctor Brea, Jairo Padilla, Estefania Sanz i Jan Dalcolmo amb les professores Ana Zambrana i Marisa Álvarez.

Dijous dia 16 de gener per la tarda, de 15h a 20h, l’escola Miquel Utrillo i l’Institut J.R.Benaprès seran seu d’una nova campanya de donació de sang. Sota el lema Dóna Alegria, els alumnes de 6è de l’Utrillo han presentat avui la campanya que té per objectiu superar la xifra de donants de l’any passat i arribar a les dues centes donacions. El projecte, en el que hi treballen des del mes de novembre, ha servit aquests alumnes per aprendre sobre medi i altres matèries i vol ajudar també al Banc de Sang i Teixits a aconseguir la xifra òptima de reserva de sang que després dels Nadals registra el pitjor moment.

Escolteu-los

August Bover ens presenta ‘Tornaveu’, el poemari que tanca la trilogia iniciada fa 10 anys amb ‘Cloc!’

Fa deu anys va ser Cloc!. Fa cinc anys va ser Beabà, i ja ha sortit a la venda Tornaveu, el tercer llibre d’una trilogia que ha volgut jugar amb la llengua tot proposant-se reptes a l’hora d’elaborar poemes. En parlem amb l’autor. El poemari es presentarà el proper dimarts 28 de gener a la biblioteca Santiago Rusiñol.

Escolteu-lo

El Centre de Formació d’Adults torna al carrer St.Honorat amb instal·lacions noves

Després de dos anys de periple per diverses instal·lacions municipals el professorat del Centre de Formació d’Adults ha tornat al carrer Sant Honorat. Un cop finalitzades les obres de reforma de l’edifici ahir es va inaugurar oficialment i es va presentar a la ciutadania en una jornada lúdica i festiva. Nou aules, una aula d’estudi, un office, mobiliari modular i una gran terrassa són alguns dels guanys de la reforma d’aquest edifici que havia estat una antiga fàbrica de persianes però que fa més de trenta anys que acollia l’escola d’adults. L’estrena permet adequar el continent al contingut que ofereix en centre i que mira de ser innovador. Ens ho explica la directora del CFA, Carmen Masó.

Escolteu Carmen Masó

El projecte de reforma que va néixer del pressupost participatiu del 2014 clou amb David Martínez com a regidor d’ensenyament. Pel que fa a la darrera planta, que de moment roman buida, l’Ajuntament preveu ubicar-hi quelcom relacionat amb el món de l’ensenyament i la formació. Ho explica el regidor d’ensenyament.

Escolteu David Martínez

Lloyd Milen, cònsol britànic a Barcelona: “pel Brexit no cal preocupar-se, només ocupar-se si no es tenen els papers en regla”

Els ciutadans britànics residents a Sitges no han de preocupar-se pel Brexit, el proper 1 de febrer, si tenen els papers de residència en regla. I si no els tenen, han d’ocupar-se de tenir-los. Aquest ha estat el missatge que el cònsol general del Regne Unit a Barcelona, Lloyd Milen, ha volgut expressar davant dels dubtes que la imminent sortida de la Unió Europea pot provocar entre la nombrosa colònia britànica de la vila. Milen ha passat pels micròfons de Ràdio Maricel aclarint que ara s’ha pactat la sortida, i que les condicions futures en sortiran d’una propera negociació quan el trencament s’hagi materialitzat, però que hi ha el compromís de mantenir els drets actuals a tots els expatriats britànics que siguin residents a Espanya a finals de 2020. I, en qualsevol cas, ha recomanat adreçar-se a les pàgines especials que els governs britànic i espanyol posen a disposició per aclarir els dubtes dels ciutadans i empreses residents als dos països.

Escolteu-lo

Josep Aleacar tindrà una placa a la plaça dels artistes, a proposta del Grup pessebrista.

Tot va començar cap als 13-14 anys, amb un pessebre fet amb guix, i des d’aleshores, i llevat dels anys durant els quals els seus fills eren petits, en Josep Aleacar no ha parat de seguir amb la tradició de fer el diorama per Nadal. A proposta del Grup Pessebrista de Sitges, el consell de cultura ha aprovat el reconeixement a Josep Aleacar amb una placa a la plaça dels artistes. Amb ell conversem sobre una afició que demana espai, temps i paciència.

Escolteu-lo