Oblideu el turisme de multituds. No té futur. Una conversa plena de reflexions amb el professor Jose Antonio Donaire

Aquesta conversa parteix d’una molt interessant entrevista al diari Avui del passat 20 d’agost. Jose Antonio Donaire  és professor de turisme a la universitat de Girona i afirma, amb rotunditat, que cal canviar el model de desenvolupament turístic perquè l’actual s’esgota. El futur porta a estratègies que tinguin per objectiu combinar el dret de tothom a fer turisme, amb la necessitat de vetllar per la capacitat de càrrega de les destinacions, amb l’objectiu d’aconseguir retrobar el sentit bàsic del fet turístic: conèixer món a través de la gent i de l’entorn on viuen. Tot el que escoltareu és aplicable a Sitges.

Escolteu-ho

Ja han començat les esperades obres del pavelló 2 de Pins Vens. En parlem amb el regidor d’esports, Jaume Monasterio, i el president del Bàsquet Sitges, Pau Simó

A poc de començar la nova temporada esportiva, els usuaris del pavelló 2 de Pins Vens han hagut de reorganitzar-se per trobar nous espais d’entrenaments. I és que des de fa uns dies han començat les obres que contemplen la substitució de la coberta i pintura de l’estructura de la pista així com la substitució del paviment. El cost total de les dues actuacions és de prop de 500.000 euros i la durada prevista serà de poc més de tres mesos. N’hem pogut parlar amb el regidor d’esports, Jaume Monasterio, i amb el president del Bàsquet Sitges, Pau Simó, com un dels clubs afectats per les obres. En el cas del bàsquet, els seus equips han hagut d’anar a entrenar a l’Escola Miquel Utrillo i l’IES Joan Ramon Benaprès i aprofitar algunes franges del pavelló 1. Més complicat, però, ho ha tingut el Club Gimnàstica Rítmica Sitges Garraf a l’hora de trobar un espai per dur a terme la seva activitat i, de moment, estan utilitzant el Mercat Vell.

Escolteu-ho

L’Ajuntament posa en marxa la campanya de conscienciació per acabar amb els excrements de gossos als carrers

La idea bàsica és que els propietaris de gossos que no recullin els excrements dels seus animals prenguin consciència del risc per a la salut que suposa deixar-los al carrer. Però darrera de la campanya hi ha també la voluntat de difondre bones pràctiques, normativa i consells pels usuaris d’animals domèstics. A partir del mes de gener del 2022 totes les persones que tinguin el seu animal censat -un tràmit que cal realitzar a l’OAC, i que serà gratuït a partir de l’any que ve- rebran un kit amb material promocional de la campanya, una petita ampolla per dissoldre els orins, bosses per a la recollida d’excrements i informació sobre la normativa vigent. N’hem parlat de tot plegat amb la regidora de salut pública, Elisabeth Pérez.

Escolteu-la

Veïns dels carrers que donen a mar recullen signatures per demanar solucions a les nits d’incivisme que els han convertit en un urinari públic

Escena quotidiana al carrer Carreta

L’escena s’ha repetit i es repeteix encara cada cap de setmana. Els carrers que donen a baix a mar s’han acabat convertint en urinaris públics de moltes de les persones que fan botellot a la platja. Els veïns s’han organitzat per recollir col·lectivament signatures i presentar una instància a l’OAC perquè s’hi trobi una solució. N’hem parlat amb Tea Hill, veïna del carrer carreta.

Escolteu-la

Apunteu-vos-ho bé. El president de la comissió, Agustí Marcet, ens explica allò bàsic que cal saber de la Santa Tecla d’enguany

Apunteu-vos, primer, aquestes dades, i després escolteu amb tranquil·litat l’entrevista.

NO hi haurà reserva de cadires per internet. Les cercaviles es realitzaran dins d’un recinte tancat i amb aforament controlat, que anirà de les 1035 places a les 3445, amb importants possibilitats d’ampliació.

El 19 de setembre, a la plaça Catalunya, tindran lloc les mostres de balls infantils. Al matí, els balls blancs i balls parlats. A la tarda, les bèsties de foc i els versos de les tres colles infantils de diables. NO es farà la cercavila prèvia a l’exhibició de les colles. Es compensarà amb una petita actuació a la mateixa plaça.

Santa Tecla quedarà exposada al local municipal de les Cases Noves el dia 21 de setembre. Aquesta vegada si que es farà el trasllat des de la Parròquia, amb els membres de la comissió, autoritats i el rector acompanyats per la colla de grallers La Sitja, amb motiu del seu 15è aniversari.

Hi haurà entrada de Santa Tecla a la Parròquia, però només acompanyaran la Santa el balls, músics, la pendonista i les cordonistes, la comissió, les autoritats i les pubilles i els hereus. La part final del recorregut de la cercavila de les 19h (a partir del carrer Nou) estarà tancada al públic. L’entrada de Santa Tecla es transmetrà en directe per Maricel TV/Canal Blau.

Per participar a les matinals infantils és obligatori omplir el formulari que podeu trobar al web de la Festa Major, i enviar-lo, abans del 15 de setembre, al correu electrònic de la regidoria de tradicions i festes. El dilluns 13, a les 19:30h a l’Escorxador es farà el curs de consumidor reconegut com expert per aquells participants que no el tinguin i vulguin participar a la matinal infantil de foc.

Amb el president de la comissió, Agustí Marcet, hem acabat d’arrodonir detalls d’aquesta Santa Tecla.

Escolteu-lo

De l’arxiu sonor de la ràdio: Núria Vidal i el record potent de l’11S a Nova York.

Ens va acompanyar a l’estudi del carrer Sant Honorat el 21 de setembre de 2001. 10 dies abans de l’atac al World Trade Center. La conversa comença recordant aquell cafè amb una amiga que va propiciar que la Núria no arribés a la parada del metro de World Trade Center a l’hora que tenia prevista. La resta és història i una colla de reflexions sobre els fets, sobre com els va viure la ciutat, i sobre com van trasbalssar el món.

Escolteu-la

Concha Velasco s’acomiada dels escenaris. De l’arxiu sonor de la ràdio, una entrevista amb l’actriu que descobrí Sitges el 1965

foto: Marcel Fabra/Eix Diari

El passat diumenge, en finalitzar la representació de ‘La habitación de Maria’ al teatre Calderón de la seva nadiua Valladolid, Concha Velasco s’adreçà al públic per anunciar que deixava l’escena definitivament, empesa pel consell dels seus fills. Amb 81 anys i més de 60 anys de carrera, l’actriu va descobrir Sitges el 1965, en la seva època de ‘Chica ye-yé’. Ens ho va explicar el 29 d’agost de 2007, tres dies abans de descobrir la seva placa a la plaça dels artistes i de representar al Meliá ‘Filomena Marturano’. Recordem una conversa amb una gran de l’escena.

Escolteu-la

Atomik Funk, música disco d’abans tocada per joves d’ara

És una formació jove però que toca música d’abans, versions d’èxits de la música disco dels 70 i 80 i que es presenta com un grup potent en el directe. Actuarà divendres als Jardins de Can Ferratges en el marc de La Pregonera, la programació cultural de l’Ajuntament de Sitges. Atomik Funk neix per a fer directes potents i sorprenents amb èxits d’altres èpoques i per damunt de tot vol fer ballar i crear un clima festiu, al cap davant hi ha Pau Acunya, un jove sitgetà que vol dedicar-se a la música, entre d’altres coses, i que mira també de crear una associació de músics de Sitges que ja ens avança que es dirà Subur Culture Club. 

Escolteu-lo

Aurora Carbonell sobre la gentada al carrer: ‘Hem fet de tot, però ho reconec: no ens en sortim’.

L’alcaldessa reconeix que les multituds al carrer Joan Tarrida i els seus voltants, així com els botellots a la platja, estan creant situacions preocupants que tenen difícil solució. Aurora Carbonell afirma que aquest estiu hi ha hagut més policia que mai, entre els agents de la policia local, els reforços dels mossos d’esquadra i fins i tot agents de seguretat privada, però el fet que l’oci nocturn hagi de tancar a quarts d’una de la matinada està posant les coses molt difícils arreu, i també a Sitges. En un altre ordre de coses, Carbonell també ha anunciat que, seguint el posicionament de molts municipis, en el proper ple municipal es presentarà una moció contrària al projecte d’Adif d’instal·lació de barreres fonoreductores al pas de les vies del tren pel casc urbà. La conversa, que ha començat tractant l’obertura de la nova escola Agnès, també ha abordat els permisos de les terrasses -amb una derivada vers el foodtruck de ‘Corazón de agave’-, el top manta, la neteja, o la bonificació en el peatge de la C-32.

Escolteu-la

El centre de formació d’adults obre la matriculació pels cursos 2021-2022 amb l’atenció posada a les TIC i a nous perfils d’alumnat

Aquesta setmana ha començat el periode de matriculació pels cursos 2021-2022 del centre de formació d’adults. L’oferta és molt gran i variada i abasta des dels continguts instrumentals (dedicats als aprenentatges bàsics) fins als tastets culturals o els dedicats a les tecnologies de la informació i la comunicació, popularment conegudes com TIC. Tota la programació lectiva i de cursos -així com la informació per matricular-vos- la podeu trobar en aquest enllaç.

Amb Montse Busom, directora del centre, hem conversat sobre l’oferta d’enguany.

Escolteu-la

Júlia Alberola, una jove apassionada pel cant líric

Els Jardins del Casino Prado i el Festival Dona art en femení han estat el seu primer escenari d’actuació a Sitges, municipi on hi viu des de fa poc i estiueja des de fa molt. Júlia Alberola és una jove apassionada de l’òpera que està a punt de començar la carrera de cant líric al Conservatori del Liceu després d’haver cursat el grau de piano i òpera al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i d’haver rebut el Premi d’Honor de Cant del 2021. Hem conversat amb aquesta jove sitgetana que vol dedicar-se a l’òpera de manera professional.

Escolteu-la

Finalment, l’oci nocturn es reunirà amb el conseller Argimon aquesta setmana i exigirà una data per la reobertura. En parlem amb Damià Orts

Indignat i desesperat, aquest cap de setmana el portaveu del sector de l’oci nocturn, Damià Orts, piulava a twitter: ‘el caos s’apodera de la nit. Govern, fins quan seguireu tancant els ulls?’ acompanyant les imatges del botellot del polígon industrial de Llinars del Vallès, durant el qual alguns joves patejaren un vehicle dels mossos d’esquadra. Cansat de compromisos incomplerts, Orts ha anunciat que aquesta setmana membres de la patronal es trobaran amb el conseller Argimón i li exigiran una data per reobrir el sector, amb el compromís de no fer-se enrere.

Escolteu-lo