L’IES Benaprès celebra el centenari de “L’Auca del senyor Esteve” de Rusiñol amb un seguit d’activitats

Un fragment de l’Auca amb els dibuixos de R.Casas i els rodolins de G.Alomar

l’IES Joan Ramon Benaprés celebra el centenari de l’estrena als escenaris de la versió teatral de l’Auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol amb tot un seguit d’activitats que passen per la incorporació de la novel·la com a lectura obligatòria per als alumnes de 4t d’ESO, fins a la creació d’una nova auca, reversionant la popularíssima edició amb dibuixos de Ramon Casas i rodolins de Gabriel Alomar, tot passant per una proposta de recorregut a través dels escenaris sitgetans de l’artista, oberta a tots els centres escolars, o la posada en escena de l’obra teatral amb alumnes de segon cicle d’ESO i batxillerat de les escoles de Sitges, dirigits per Xavier Canals. D’aquest farcit programa d’actes en parlem amb el seu coordinador, el professor Andreu Bosch.

Escolteu-lo

L’Ateneu celebra el seu 10è aniversari amb un gran concert el proper dissabte a l’envelat del passeig de la Ribera

Cartell del concert de dissabte

L’Ateneu de Sitges celebrarà el seu 10è aniversari amb un gran concert el proper dissabte a l’envelat del passeig de la Ribera, on hi actuaran sis coneguts grups del panorama musical català, alguns dels quals prou coneguts del públic sitgetà. Amb l’actual presidenta de l’Ateneu, Júlia Vigó, conversem sobre l’aniversari i sobre la situació actual de l’entitat. Les entrades anticipades pel concert de dissabte es poden trobar a 6€ a La Sitgetana i al bar La Placeta. També les podeu comprar a través d’aquest enllaç d’internet, a 7€, i el dia del concert es vendran a 10€ a les taquilles de baix a mar.

Escolteu-la

L’associació Cetacea va albirar fa quinze dies un grup d’uns deu dofins comuns de musell curt, una espècie poc habitual al Garraf

L’associació Cetacea, amb seu al port de Garraf, va albirar fa quinze dies una espècie de dofí poc comú en les nostres aigües: el dofí comú de musell curt. D’uns anys ençà, Cetacea du a terme el projecte de foto-identificació de cetacis que es poden veure al Mediterrani. Ens acostem a aquest món a través de l’experiència de Laura Almarcha.

Escolteu-la

El regidor Jordi Mas creu que no ha d’existir preocupació pel desenvolupament del que queda de Plana Est, Santa Barbara i Vallpineda. L’Ajuntament farà valer davant els propietaris un desenvolupament d’acord amb les previsions que contempla el pla municipal d’habitatge. Ben aviat es posarà en marxa el procés per a la construcció de 70 habitatges socials a la zona que ja s’està urbanitzant.

A partir de les diferents informacions que apunten a que els propietaris dels terrenys de La Plana i Santa Bàrbara volen aprovar la continuació de les obres d’urbanització de la zona a la resta del sector, el regidor de territori, sostenibilitat i habitatge de l’Ajuntament de Sitges, Jordi Mas, creu que no hi ha motius per a la preocupació perquè la institució farà valer la necessitat d’un desenvolupament urbanístic d’acord amb el que planteja el pla local d’habitatge, que és d’un 7% (unes 2000 persones) durant els propers 10 anys. El regidor també ha apuntat que ben aviat es posarà en marxa el procés per a la construcció d’habitatge públic en una de les parcel·les de la zona que s’està urbanitzant actualment, concretament la més propera al sector de la Madriguera. Seran uns 70 habitatges que es volen oferir a un preu de lloguer assequible.

Escolteu-lo

El 6 d’abril obre les portes l’Hotel Casa Vilella. En parlem amb el besnét del propietari, Pablo Salvador, i el director de l’establiment, Clótido Vico.

La casa enlluerna. I és que la reforma ha cuidat fins l’últim detall per a recuperar l’aspecte original de l’edifici, construït l’any 1919 per l’arquitecte reusenc Joan Rubió, per encàrrec de Joan Vilella. L’hotel Casa Vilella obrirà les seves portes el dijous 6 d’abril, i el dia 5 els sitgetans que ho vulguin tindran la possibilitat de visitar la casa. 14 habitacions de luxe, dues terrasses, un restaurant a l’alçada, i unes vistes impagables. N’hem parlat amb el besnét del propietari, Pablo Salvador, i amb el director de l’establiment, el sitgetà Clótido Vico, amb qui ens hem passejat per les habitacions.

Escolteu-ho

Montse Lago. Memòries de 50 anys de ràdio.

La montse, de ben joveneta, als estudis de Ràdio Penedès

Hi va entrar a punt de fer els 22 anys, i la ràdio ha estat -i de fet encara ho continua essent- part fonamental de la seva vida, malgrat que ella tingués molt clar que la prioritat sempre seria la família. Conversem amb una veterana d’esperit lliure i plena d’optimisme.

Escolteu-la

La inspectora en cap dels Mossos al Garraf, Rosa Gubianes, valora positivament el Carnaval d’enguany, creu que el full de ruta segueix conduïnt les rues a baix a mar i respon a les afirmacions de Carles Garcia.

La rua infantil de la disbauxa al seu pas per baix a mar

L’èxit del Carnaval és cosa de tots, afirma Rosa Gubianes, inspectora en cap dels Mossos d’Esquadra al Garraf, però a la vegada no deixa de dir que el full de ruta de seguretat ha de tendir vers un ideal que no és altre que plantejar les rues per baix a mar. Gubianes ha volgut valorar els esforços que han fet entitats i comissió per a adaptar-se als requeriments dels cossos de seguretat, i li han sabut greu les declaracions que el president de la comissió de Carnaval, Carles Garcia, va efectuar a la nostra emissora el passat 7 de març, quan va exposar situacions de risc durant les quals hagués volgut tenir a prop els cossos de seguretat.

Escolteu-la

En una reunió ja agendada, l’Ajuntament vol que Educare XXI reconegui el deute de 344.000€ i es comprometi a complir amb les nòmines de les educadores. Parla Eduard Terrado.

El regidor d’ensenyament, joventut i esports de l’Ajuntament, Eduard Terrado, vol que en la propera reunió que es tingui amb l’empresa gestora de les llars d’infants, i que ja està agendada però de la qual no n’ha volgut donar més detalls, Educare XXI reconegui el deute de 344.000€ amb la institució i, a la vegada, es comprometi a complir amb les nòmines de les educadores, per a que no torni a succeir el que s’ha viscut els darrers dies. El regidor, que no ha sabut respondre al perquè l’Ajuntament no va ser conscient fins l’any passat d’un deute que té el seu origen l’any 2011, s’ha refermat en la convicció que cal que les dues parts arribin a un acord. De moment, Educare XXI ja ha pagat les nòmines del mes de febrer a les treballadores, i l’Ajuntament ha pagat prop de 63.000€ en factures pendents girades per l’empresa.

Escolteu-lo

El Centre Excursionista prepara la 3a edició de la Sitges Rock Trail

Aquest dissabte tindrà lloc la tercera edició de la Sitges Rock Trail, la doble cursa per muntanya que organitza el Centre Excursionista de Sitges. La prova, amb dos recorreguts de 12,6 i 25km, té 427 esportistes inscrits, i mobilitzarà més d’un centenar de voluntaris. Ho comenta Joan Tutusaus, president del Centre Excursionista de Sitges.

Escolteu-lo

Joan Yll. Una conversa amb el cronista de la petita història de Sitges, avui ja cronista oficial de la Vila.

Ha estat i és l’home de les històries petites, discretes, costumistes. De les que fan poble i de les que deixen testimoni de la vida quotidiana i de la seva gent. Per unanimitat, Joan Yll Martínez fou designat cronista oficial de Sitges en la sessió de ple municipal del passat mes de febrer. En Joan sempre ha tingut vocació per escriure, i tot i començar a l’Eco l’any 1970 amb articles dedicats a la crítica musical, amb el centenari del setmanari local començà a plantejar el que avui ja és un clàssic del diari. Conversem amb ell després de saludar l’escriptor Roland Sierra, qui encetà la iniciativa del seu nomenament a través de les xarxes socials. Si voleu rellegir els articles d’en Joan els podeu trobar al seu blog a internet: un tomb per casa.

Escolteu-ho

Segueix obert el conflicte a les llars d’infants. Segons la directora de La Moixiganga l’Ajuntament s’ha compromés a pagar els sous de les treballadores si divendres no cobren de l’empresa. Els pares demanen garanties que no es repetirà el que ha passat i preparen mesures de pressió. Parlem amb Mireia Vericat i M.Carmen Ortega.

S’està a l’espera del resultat d’una reunió important demà al migdia, que pugui donar una solució definitiva al conflicte obert entre l’Ajuntament i l’empresa gestora de les llars d’infants, que ha desembocat en l’impagament de les nòmines de febrer a les treballadores, i amb l’advertiment de l’empresa de deixar la gestió dels equipaments el proper 16 de març si les coses no es resolen. Mireia Vericat, en representació del col·lectiu de mares i pares dels centres, ha mostrat aquest matí el seu suport incondicional a la feina de les educadores, que ha qualificat d’espectacular, i ha demanat garanties més enllà de l’acció puntual que pugui posar en marxa l’Ajuntament per a pagar les nòmines del mes de febrer. Per la seva banda, la directora de La Moixiganga, Mari Carmen Ortega, ha confessat que les treballadores estan cansades de viure en aquesta mena d’estat de tensió permanent, des que el 2011 es produí l’episodi de la retirada dels 300€ que l’Ajuntament aportava al seu sou, i demana una solució definitiva al problema, tot confessant que en varen ser coneixedores el passat 16 de febrer, malgrat que el desacord entre empresa i Ajuntament, causant de la situació actual, es remunti al mes de juliol del 2016.

Escolteu-les

Rafael Mateos, “Fale”, escollit delegat de l’Ajuntament a Garraf: “Seré el gestor entre l’Ajuntament i el veïnat”

Pep Moliné conversant amb Mateos i Jung

El passat dissabte, els veïns del poble de Garraf varen escollir Rafael Mateos Ayza, Fale, com a delegat de l’Ajuntament a Garraf, com a culminació d’un procés participatiu en el qual també es postulava com a candidat Jorge Jung. Mateos vol convertir-se en la balda entre l’Ajuntament i el veïnat, per a resoldre les necessitats dels garrafencs.

Escolteu-lo