En la seva gran majoria, la ciutadania està complint, però l’inspector Rafael Pino adverteix sobre el cansament emocional i els ‘policies de balcó’ a les xarxes.

L’inspector de la Policia Local, Rafael Pino, creu que la majoria de la ciutadania ha complert i està complint les diferents restriccions que s’han aplicat arran de la pandèmia. Reconeix, a la vegada, l’existència d’un cansament generalitzat per aquest context de limitacions continuades, i assumeix que hi ha grups minoritaris de persones que seran sempre incomplidores per una simple raó de rebuig a la norma. L’inspector exposa les limitacions que el cos policial es troba davant la gran quantitat de casuística que està generant el dia a dia de la pandèmia i alerta sobre la publicació a les xarxes d’imatges de persones o menors, que poden implicar conseqüències als seus responsables.

Escolteu-lo

Aurora Carbonell reconeix que la tramitació dels ajuts va molt lenta i anuncia un pressupost pel 2021 capitalitzat pels ajuts Covid.

Demà es porten a ple les ordenances fiscals pel 2021, la base d’un pressupost per l’any que ve que l’alcaldessa Aurora Carbonell situa a l’entorn dels 50M€, bona part dels quals aniran destinats a ajuts a la ciutadania, arran de la crisi general provocada per la pandèmia de la Covid-19. Aurora Carbonell reconeix que els ajuts ja tramitats van molt (massa) lents, i ho atribueix a la quantitat de tramitació administrativa que cal moure per aprovar-los. L’alcaldessa ha deixat unes quantes reflexions sobre la marxa de Junts x Sitges, Ciutadans i Nou Horitzó del pacte per la recuperació econòmica, i de l’autocrítica que li demana Comuns Verds per reconduir la situació.

Escolteu-la

Amb la força i el suport de tothom, l’Ave Maria s’enfronta a la crisi del coronavirus. Ens ho explica Nuria Pascual

Des de fa gairebé una setmana, l’Ave Maria viu amb la tensió del coronavirus a casa. 33 residents i 14 treballadors han estat contagiats pel virus, tres residents estan hospitalitzats i la resta controlats seguint tots els protocols establerts. La directora de la fundació, Nuria Pascual, viu la crisi confinada a casa, mentre es gestiona un trencaclosques molt complex. Hores d’ara, la situació està estabilitzada i una mica més tranquil·la que fa set dies, i la Nuria té paraules d’agraïment per tothom, pel suport rebut en tot moment.

Escolteu-la

Sitges és l’únic municipi de Catalunya amb dues sales de cinema centenàries. Prado i Retiro reben avui el reconeixement de l’acadèmia de cinema català. Parlem amb Carme Artigas.

En el dia mundial del patrimoni audiovisual, són 13 sales arreu del país les que avui reben, de la mà de l’acadèmia del cinema català, el reconeixement a una trajectòria de més de 100 anys de projeccions. Les presidentes del Prado i del Retiro, Carme Artigas i Elena Ferré, acompanyades del regidor de cultura, Xavier Salmeron, han anat a la sala degana de Catalunya, el cinema Mozart de Calella de la costa, a rebre aquest reconeixement. Hem conversat amb Carme Artigas, a punt de pujar el cotxe per anar camí de Calella.

Escolteu-la

El Retiro celebra els seus 150 anys amb la mirada posada en importants projectes de futur, a partir del 2022. Parla Elena Ferré

Logo del 150è aniversari, obra d’Albert Verdú

El 19 de juliol del 2022 El Retiro es deslliurarà de l’hipoteca del pàrquing. Serà aleshores quan podrà tornar a fer festa grossa perquè l’entitat podrà abordar projectes de futur que obriran una nova etapa. Mentrestant, el proper diumenge 1 de novembre, malgrat els condicionants que obliguen les mesures de seguretat Covid, les sòcies i els socis retiristes podran celebrar haver arribat a una data històrica: el 150è aniversari. Amb la presidenta Elena Ferré parlem del present i del futur del Retiro.

Escolteu-la

Josep Maria Jornet. El fotògraf i la vocació. Una conversa del 9 de novembre de 1998

En el marc de l’exposició ‘Josep Maria Jornet, recull fotogràfic 1950 – 2007’ organitzada pel dia de l’artista, de l’arxiu sonor de Ràdio Maricel recuperem la conversa que Sira Puig va mantenir amb el fotògraf sitgetà el 9 de novembre de 1998 en el programa Encantats de conèixer-lo. Tot va començar quan Jornet va anar a veure una exposició fotogràfica al Prado l’any 1952 o 1953…

Escolteu-lo

El bioquímic sitgetà Xavier Hernàndez, amb un dels cinc millors expedients acadèmics de ciències de tot l’estat el 2016, guanya el premi nacional de fi de carrera del ministeri

El sitgetà Xavier Hernàndez ha guanyat un dels cinc primers premis nacionals de final de carrera que atorga el ministeri d’Educació en la modalitat de ciències, en tenir un dels cinc millors expedients d’estudiants de ciències d’entre els que varen acabar la carrera el 2016 a tot l’estat. El premi, que s’atorga amb retard, ha arribat a en Xavier treballant en el doctorat al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, on ha arribat després d’una estància als Estats Units i una altra a Suïssa. Dedicat actualment a la biologia computacional, hem conversat amb ell sobre el present i futur del seu camp professional.

Escolteu-lo

Josep Cabré, president del Rugby Club Sitges: “hem esperat molt de temps, però ara mateix aquesta espera se’ns fa eterna”

No van poder acomiadar el camp del Sant Bàrbara com es mereixia i molt probablement tampoc es pugui fer una gran celebració per inagurar el nou camp, però la gent del Rugby Club Sitges el que vol ara mateix és començar a poder instal.lar-se a la que serà la seva nova casa i preparar la nova temporada. De moment i, segons les darreres previsions, el Rugby Club Sitges s’hi podria instal.lar la setmana vinent o a finals d’octubre. Ara mateix, llevat dels equips de les categories inferiors, els equips del club estan entrenant en precari i és en aquest sentit que necessiten, quan abans millor, accedir al nou camp. El president del Rugby Club Sitges, Josep Cabré, assegura que l’espera s’està fent eterna i que el fet d’haver de compartir la instal.lació amb altres esports no és el que a ell li hauria agradat. Cabré també ha fet referència a la nova secció d’hoquei i als objectius d’una temporada que, amb permís de la Covid-19, hauria d’arrencar a finals del proper mes de novembre.

Escolteu-lo

RobotSitges guanya el primer premi Bitbot Challenge 2020 de la Generalitat, per potenciar les vocacions tecnològiques entre les noies a través del lleure

L’acadèmia de robòtica sitgetana RobotSitges ha guanyat el primer premi Bitbot Challenge 2020, impulsat pel departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat. Els guardons tenen per objectiu potenciar les vocacions tecnològiques entre les noies a través del lleure. El responsable de Robot Sitges, Dídac Marín, va reunir un grup de quatre estudiants per desenvolupar un projecte d’automatització de reg amb Micro:bit, una petita placa de programació britànica. Després de superar satisfactòriament la primera fase de disseny del projecte, abans de l’estiu, durant el juliol varen tirar endavant la proposta, que ha estat l’escollida d’entre les 15 finalistes. A més dels valors del treball, el jurat ha destacat que fos l’únic casal amb un públic 100% femení.

Escolteu-lo

Per la porta gran!. Toni Ponce torna a la competició assolint dos rècords del món, tres d’Espanya i s’assegura la seva presència als Jocs de Tòquio

Toni Ponce en plena acció (foto CPE)

El fet d’haver estat fins a vuit mesos sense competir no li ha impedit a Toni Ponce retrobar-se amb l’èxit una vegada més. I és que la seva presència a les Sèries Mundials de Berlín li ha suposat tornar amb un gran tresor en forma de 9 medalles (8 ors i una d’argent), dos rècords del món (100 i 200 braça), tres rècords d’Espanya (200 esquena, 400 lliures i 100 lliures) i dues mínimes (A i B) per als Jocs Paralímpics de Tòquio (100 braça / 100 lliures). En aquest sentit, Ponce s’ha convertit en el primer nedador de la delegació espanyola que s’ha assegurat la seva presència a la capital japonesa el proper estiu, amb permís, aixó sí, de la pandèmia de la Covid-19. Amb el nedador vilafranquí fem un repàs a la seva gran actuació aquest darrer cap de setmana a Berlín, on l’equip espanyol ha sumat un total de 36 medalles.

Escolteu-ho

La travessa en el desert. Tres reflexions que cal escoltar davant de les noves restriccions: Sara Águila, Marta Vaccaro i Pau Matas.

Tots tres coincideixen en un punt: consideren injust i exagerat el tancament total del sector de la restauració i l’estètica, tenint en compte tots els esforços que s’han fet per adequar els seus espais de treball a les normatives de seguretat. A partir d’aquí hi afegiriem des del prec a que els polítics vagin a una a l’hora de proposar mesures, fins la necessitat de pensar en ajuts si la situació d’aquests 15 dies s’allarga. Perquè, passat el festival de cinema, arriba un llarg camí fins la primavera de l’any vinent, que demanarà molts esforços.

Sara Águila, de Sitges Beauty Center, ha hagut de tancar el 50% del seu negoci dedicat als tractaments d’estètica, i reflexiona sobre un problema no menor: el de les conseqüències emocionals de la pandèmia.

Escolteu Sara Águila

L’any que ve el restaurant El Tros celebrarà el seu 30è aniversari. Marta Vaccaro reconeix que el 2020 ha estat un any molt difícil, i que gràcies a les seves nebodes l’establiment s’ha incorporat a les xarxes socials i ha donat bon resultat quan ha estat l’hora d’apuntar-se al delivery.

Escolteu Marta Vaccaro

Pau Matas fou dels molts que ahir es manifestaren al passeig de la Ribera contra les noves mesures del govern de la Generalitat davant la segona onada de la Covid-19. El Pic-Nic i l’Sports Bar també s’han apuntat al delivery, però és evident que entre setmana la demanda és una altra, i la tardor i l’hivern es presenten més llargs que mai.

Escolteu Pau Matas

El festival salva les noves restriccions i Mònica Garcia, presidenta de la fundació, agraeix la comprensió del públic.

La presidenta de la fundació del festival internacional de cinema de Catalunya, Mònica Garcia, fa un bon balanç del desenvolupament del certamen, tot i les restriccions inicials i les que s’han afegit les darreres hores. En aquest sentit, Garcia ha volgut agrair especialment les mostres de solidaritat dels espectadors del festival davant els canvis que afecten a la programació dels darrers dies.

Escolteu-la