Europa debat el seu present mentre encara el seu futur

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha pronunciat aquest matí el seu primer discurs de balanç en el debat sobre l’estat de la Unió, al Parlament Europeu. En la primera Hora d’Europa de la temporada, amb Joaquim Millan l’Eurolocal, hem comentat els reptes d’una Europa a priori poc ambiciosa per assumir uns canvis que té a tocar, i una integració imprescindible per sobreviure en el món globalitzat. Ho hem fet acompanyats de dos contertuliants habituals, el politòleg Albert Balada, i l’economista i president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa. Alemanya presideix un semestre clau

La presidència alemanya, estrenada avui, ha coincidit en sis mesos clau en què la Unió Europea ha de decidir quin paper vol de tenir en el futur. El club de 27 estats amb la part final del Brèxit pendent, amb la irresolta crisi dels refugits al fons, un sistema institucional gran però afeblit, i l’enorme repte de donar una resposta coordinada a la crisi econòmica derivada de la pandèmia del Covid 19, han estat l’eix d’una l’Hora d’Europa amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, a qui avui han acompanyat Oriol Lázaro, secretari general del Consell Català del Moviment Europeu, i Roberto Cogno, veí de Sitges i funcionari europeu jubilat que ha exercit com a delegat de la Unió Europea en diversos països en temes com desenvolupament sostenible o sobirania alimentària.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa confinada: entre els problemes d’avui i les promeses per demà

La Unió Europea va tenir una resposta dividida i tardana a la crisi sanitària, i ho mira de redreçar amb la promesa de diversos fons de quantitats astronòmiques per afrontar el futur econòmic. Davant d’això, una evident manca de liquiditat, especialment al sud, és el maldecap diari de milers d’autònoms i petites empreses que han de continuar pagant mentre esperen els ajuts promesos. L’Europa tòpica del nord i del sud han emergit, de nou, entre la insolidaritat i la inconsciència repartida a parts iguals. Ho hem debatut en una nova Hora d’Europa confinada, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, amb Mireia Borrell, exsecretària d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya i editora del bloc Ekonomicus, i de l’economista Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu.

Escolteu-los

L’Hora d’una Europa confinada

El confinament que pateix bona part d’Europa ens ha obligat a reflexionar sobre el que ha representat per una Unió Europea sotmesa a múltiples crisis prèvies la pandèmia del Covid19. La lentitud en la resposta, la manca de competències supranacionals, la descoordinació a molts estats o el paper de la Unió en el tauler global són algunes de les incògnites que obren el debat de cara al futur més proper. Ho hem fet en una videotrucada compartida amb els nostres especialistes de capçalera: Joaquim Millan, d’Eurolocal, el politòleg Albert Balada, i l’economista i president del Consell Català del Moviment Europeu Xavier Ferrer.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: l’Europa desorientada i el Brexit imminent

L’any nou ens portarà el Brèxit, confirmat després de la victòria de Boris Johnson a les darreres eleccions britàniques, les primeres resolucions judicials europees sobre la qüestió catalana, i una idea de per on navegarà la nova Comissió presidida per l’alemanya Ursula von der Leyen. Ho hem analitzat a la darrera Hora d’Europa de l’any, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, i la companyia del politòleg Albert Balada, i del sitgetà Brandon Jones, que com a britànic està preocupat per la lletra petita de la sortida de la Unió Europea.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: tres mesos més pel Brexit

El Regne Unit tindrà tres mesos més per executar el Brexit, després d’un nou ajornament instat pel Parlament, durant el que tindran lloc unes eleccions clau el proper 12 de desembre. La Unió Europea es mira amb expectació el procés, mentre ajorna els debats clau sobre el funcionament institucional, el repte de la immigració, o el propi paper al món. N’hem conversat, acompanyats de Joaquim Millan d’Eurolocal, amb el politòleg Albert Balada, i amb el president del Consell Català del Moviment Europeu, l’economista Xavier Ferrer.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: el col·legi de comissaris a examen

Aquesta setmana i la que ve seran decisives en l’arrancada de la comissió Von der Leyen, amb l’examen intensiu que el Parlament Europeu sotmet a tots els candidats per ser comissari. Dos d’ells ja no hi han arribat per conflictes d’interessos, i altres estan a la corda fluixa. N’hem parlat en una nova Hora d’Europa, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, el periodista Luis Rodríguez, de l’espai Connexió Europa de El Prat Ràdio, i el secretari general del Consell Català del Moviment Europeu, Oriol Làzaro.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: sense llum al final del túnel

Amb el nou curs polític, hem encetat la dotzena temporada de l’Hora d’Europa. Ho hem fet, com sempre, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, i l’analisi del politòleg Albert Balada i del president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer. Els retombs infinits del Brexit, la crisi dels refugiats que fa caure governs, o la lentitud per escollir una nova Comissió en un moment de feblesa institucional de la Unió, continuen marcant l’actualitat.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: noves institucions, velles maneres de funcionar

El mercadeig de càrrecs per a dirigir les institucions europees entre països i famílies polítiques de cara a la nova legislatura ha tornat a posar de manifest la fragilitat del projecte europeu, en perpètua transició entre una federació poc definida, i una confederació poc desitjada. N’hem pogut parlar amb el politòleg Albert Balada i amb Oriol Làzaro, Secretari General del Consell Català del Moviment Europeu.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: el primer repte serà saber qui entra

Les eleccions europees ens han deixat diversos titulars: La pèrdua del tradicional bipartidisme entre populars i socialistes europeus o un ascens de l’extrema dreta inferior del pronosticat. Ara toca lligar pactes per decidir qui comanda les institucions, o fins i tot, avaluar si tots els que han sortit podran ocupar la cadira, o sobre el paper de les dones en el disseny de la futura Unió, que vagi més enllà de la proclama benintencionada. N’hem parlat acompanyats de Joaquim Millan, l’Eurolocal, amb la participació de Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i de Neus Pociello, coordinadora de la campanya FEM_EU Feminist Europe.

Escolteu-ho

L’Hora d’Europa especial: anàlisi de les europees

Amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, i el politòleg Albert Balada, analitzem els resultats de les eleccions al Parlament Europeu 2019.

Escolteu-ho

L’Hora d’Europa: preparant les eleccions

En vigílies del Dia d’Europa, que coincidirà curiosament amb l’inici de la campanya electoral, la Unió Europea es prepara per unes eleccions al Parlament Europeu que definiran el seu futur. N’hem parlat, acompanyats de Joaquim Millan d’Eurolocal, amb en Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i amb Eugenia Bretones, de la junta de govern del Col·legi de Politologia i Sociologia de Catalunya, que organitza un debat amb les candidates catalanes a les eleccions europees, per visualitzar la perspectiva de gènere.

Escolteu-ho