El Regne Unit tindrà tres mesos més per executar el Brexit, després d’un nou ajornament instat pel Parlament, durant el que tindran lloc unes eleccions clau el proper 12 de desembre. La Unió Europea es mira amb expectació el procés, mentre ajorna els debats clau sobre el funcionament institucional, el repte de la immigració, o el propi paper al món. N’hem conversat, acompanyats de Joaquim Millan d’Eurolocal, amb el politòleg Albert Balada, i amb el president del Consell Català del Moviment Europeu, l’economista Xavier Ferrer.
Aquesta setmana i la que ve seran decisives en l’arrancada de la comissió Von der Leyen, amb l’examen intensiu que el Parlament Europeu sotmet a tots els candidats per ser comissari. Dos d’ells ja no hi han arribat per conflictes d’interessos, i altres estan a la corda fluixa. N’hem parlat en una nova Hora d’Europa, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, el periodista Luis Rodríguez, de l’espai Connexió Europa de El Prat Ràdio, i el secretari general del Consell Català del Moviment Europeu, Oriol Làzaro.
Amb el nou curs polític, hem encetat la dotzena temporada de l’Hora d’Europa. Ho hem fet, com sempre, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, i l’analisi del politòleg Albert Balada i del president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer. Els retombs infinits del Brexit, la crisi dels refugiats que fa caure governs, o la lentitud per escollir una nova Comissió en un moment de feblesa institucional de la Unió, continuen marcant l’actualitat.
El mercadeig de càrrecs per a dirigir les institucions europees entre països i famílies polítiques de cara a la nova legislatura ha tornat a posar de manifest la fragilitat del projecte europeu, en perpètua transició entre una federació poc definida, i una confederació poc desitjada. N’hem pogut parlar amb el politòleg Albert Balada i amb Oriol Làzaro, Secretari General del Consell Català del Moviment Europeu.
Les eleccions europees ens han deixat diversos titulars: La pèrdua del tradicional bipartidisme entre populars i socialistes europeus o un ascens de l’extrema dreta inferior del pronosticat. Ara toca lligar pactes per decidir qui comanda les institucions, o fins i tot, avaluar si tots els que han sortit podran ocupar la cadira, o sobre el paper de les dones en el disseny de la futura Unió, que vagi més enllà de la proclama benintencionada. N’hem parlat acompanyats de Joaquim Millan, l’Eurolocal, amb la participació de Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i de Neus Pociello, coordinadora de la campanya FEM_EU Feminist Europe.
En vigílies del Dia d’Europa, que coincidirà curiosament amb l’inici de la campanya electoral, la Unió Europea es prepara per unes eleccions al Parlament Europeu que definiran el seu futur. N’hem parlat, acompanyats de Joaquim Millan d’Eurolocal, amb en Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i amb Eugenia Bretones, de la junta de govern del Col·legi de Politologia i Sociologia de Catalunya, que organitza un debat amb les candidates catalanes a les eleccions europees, per visualitzar la perspectiva de gènere.
La preocupació pels casos d’assatjament sexual ha arribat al Parlament Europeu, a través de la iniciativa MeTooEP, amb la que es volen millorar els procediments de denúncia i prevenció d’aquests casos entre el personal de la institució. N’hem parlat a una Hora d’Europa especial en connexió amb el mateix Parlament amb Blanca de Riquer, assessora de la comissió d’igualtat de l’eurocambra i representant de la iniciativa. També hem conversat sobre la tasca parlamentària amb Frederic López Palau, assistent de l’eurodiputat Francesc Gambús. Com sempre, amb la col·laboració d’Eurolocal.
A quinze dies del Brexit, continúa havent una incertesa absoluta sobre en quins termes el Regne Unit acabarà abandonant la Unió Europea, o en si finalment ho acabarà fent. Avui ho hem comentat a l’Hora d’Europa, acompanyats de Joaquim Millan, d’Eurolocal, amb el consultor Pau Solanilla i l’economista Xavier Ferrer. Solanilla, autor fa deu anys del llibre “Europa en tiempos de cólera”, ha mostrat la seva esperança en que la generació Erasmus revertirà el progressiu deteriorament de la confiança ciutadana cap les les institucions europees, comandades per persones poc carismàtiques, curtplacistes i amb una preocupació exclusiva en els interessos dels estats. Per la seva banda, més enllà de l’embolic britànic, Ferrer ha expressat preocupació pels dubtes sobre el projecte europeu que poden aflorar entre França i Alemanya, i sobre la afectació dels debats domèstics en les properes eleccions europees.
L’Hora d’Europa de febrer l’hem feta amb connexió amb la Cruïlla d’Europa, el programa setmanal que Teresa Carreras presenta des de Mataró Audiovisual, i amb Josep Maria Soler des de Ràdio Vilafranca. Al costat del nostre col·laborador Joaquim Millan, d’Eurolocal, hem conversat amb la ciutadana britànica Sue Correa, amb Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i amb Estefania Narrillos, del Parlament Europeu.
Els lobbies són elements essencials per al funcionament de les institucions comunitàries, i malgrat això, han estat històricament mal vistos a Espanya i Catalunya, confonent la capacitat d’influència amb la compra de voluntats. Oriol Làzaro, assessor de l’eurodiputat Francesc Gambús, ha reivindicat el paper dels lobbies de totes les tendències per influïr sobre els legisladors, i ha lamentat el temps que passa entre la feina per elaborar directives, la seva aprovació i transposició en lleis estatals, i els reglaments que finalment les desenvolupen. N’hem parlat a l’Hora d’Europa, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, que continua amb al seva campanya Fem-EU per construïr Europa des d’una mirada feminista, i Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, que ha destacat la necessitat de transmetre a la ciutadania la importància de les properes eleccions al Parlament Europeu.
La Unió Europea afronta el 2019 dues circumstàncies que marcaran el seu futur: el Brexit al març, amb la decisió final de amb quines condicions surt del club el Regne Unit, i unes eleccions europees al maig, en un marc de creixement de moviments populistes i antieuropeistes a tot el continent. Ho contextualitzem en una nova Hora d’Europa, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, i dos dels nostres tertulians habituals, el politòleg Albert Balada i l’economista Xavier Ferrer.
Farmàcia de Guàrdia (Fins a les 23h): BENAZET (Camí Capellans, 23)
9/12/2019, 18:30
Biblioteca Santiago Rusiñol: 'Què és el núvol? Quin és el seu impacte ecològic?'
Explicarem que és el 'núvol' per on viatgen els nostres correus electrònics o on es guardes les nostres fotografies.
9/12/2019, 19:00
Centre cultural Miramar: Lectura pública de la Declaració Universal dels Drets Humans
A càrrec d’entitats i associacions sitgetanes, amb la col.laboració de l’actriu Anna Barrachina.
Organitza: Sitges Solidari, conjuntament amb Amnistia Internacional Penedès.
9/12/2019, 9:30
Envelat de La Fragata: Activitats esportives i lúdiques de la Piscina Municipal
La Piscina Municipal de Sitges organitza classes de Zumba, Body Pump, Ioga, Pilates, Styledance infantil, entre d'altres activitats. De les 9:30 h a les 20:30 h
9/12/2019, 21:00
Farmàcia de guàrdia (Fins a les 23h): ARROYO (Platja Sant Sebastià, 57)