Europa afronta l’any clau

Amb el Brexit acabat d’activar, la crisi dels refugiats a la recàmera, i la perspectiva de les eleccions franceses i alemanyes, la Unió Europea es troba aquest any en el punt d’inflexió més transcendental dels seus 60 anys d’història. En parlem, al costat de Joaquim Millan, d’Eurolocal, amb el corresponsal francès de Europe 1 i de la ràdio pública belga RTBF a Espanya, Henry de Laguérie, i amb el politòleg i polític català Marcel·lí Martorell.

Escolteu-los

L’hora d’Europa. Està Europa en crisi? Parlen dues expertes en relacions internacionals.

Els liders d’Europa s’han reunit a Malta

Saludem avui a dues especialistes en relacions internacionals que, a la vegada, són diputades al parlament de Catalunya. Són Susana Beltran, professora de Dret Internacional Públic de la UAB, de Ciutadans, i Esther Niubo, directora de la fundació Rafael Campalans, del PSC. Totes dues coincideixen en la visió d’una Europa en crisi, que necessita fer-se atractiva per una ciutadania massa escèptica per la situació econòmica, per l’ascens dels populismes o per la visió de les institucions europees com un gegant inoperant. En parlem, com sempre, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal.

Escolteu-les

L’hora d’Europa: de Trump al procés, passant per la Unió Europea

Amb Joaquim Millán, d’Eurolocal, i els nostres politòlegs habituals, Xavier Ferrer i Albert Balada, conversem sobre el paper d’Europa davant l’arribada de Donald Trump a la presidència dels Estats Units, i la presència del president de la Generalitat Carles Puigdemont a la seu del parlament europeu.

Escolteu-lo

L’hora d’Europa. La Unió Europea vista per dos joves de l’IES Vinyet: Sergi Molina i Ezequiel Rubinowicz

En Sergi i l’Ezequiel amb en Joaquim

La darrera hora d’Europa del 2016 repassa l’actualitat de l’any a través del punt de vista de dos joves estudiants de l’IES Vinyet, en Sergi Molina i l’Ezequiel Rubinowicz. Com sempre, acompanyats de Joaquim Millan.

Escolteu-ho

Els Estats Units de Trump i……. Europa

usa

Amb els nostres tertulians de capçalera, el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferret, i el politòleg Albert Balada, cerquem respostes a les conseqüències que pot tenir per Europa l’elecció de Donald Trump com a nou president dels Estats Units.

Escolteu-ho

L’hora d’Europa: Hongria diu no a les quotes de la UE sobre acolliment de refugiats. Un referèndum no vinculant, però definitori.

flag_of_hungary-svg

El passat diumenge, els hongaresos varen votar majoritàriament en contra del sistema de repartiment dels refugiats establert per la Unió Europea, en un referèndum definitori de la percepció social amb la qual el país viu aquest drama humà. Amb Xavier Ferrer i Albert Balada, els nostres politòlegs de capçalera, abordem aquest assumpte i la seva repercussió en el si d’una Unió Europea prou trasbalssada.

Escolteu-ho

L’Hora d’Europa: la Unió en crisi

eur_14092016

Amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, i el politòleg Albert Balada, repassem l’inici del curs polític a una Unió Europea sobrepassada per crisis a tots nivells: Grècia, el Brèxit, el descrèdit de les institucions i dels seus representants, el paper menguant a nivell mundial o les contradiccions en les polítiques econòmiques i fiscals.

Escolteu-los

Especial L’Hora d’Europa: entre el Brexit i les generals

El Berxit és un fet: els britànics no volen estar a la Unió Europea

El Brexit és un fet: els britànics no volen estar a la Unió Europea

Edició especial de l’Hora d’Europa, per analitzar les causes i conseqüències de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el Brexit, decidida en referèndum pels britànics, i de les eleccions generals celebrades diumenge a Espanya. Amb la companyia de Joaquim Millan, d’Eurolocal, conversem amb l’eurodiputat català Francesc Gambús, i amb el politòleg Albert Balada.

Escolteu-ho

L’Hora d’Europa. Amb el Brexit a l’horitzó.

L'encaix de la Gran Bretanya a la Unió Europea, en qüestió

L’encaix de la Gran Bretanya a la Unió Europea, en qüestió.

El proper 23 de Juny, els més de 46 milions de ciutadans del Regne Unit amb dret a vot estan convocats a decidir si volen seguir formant part de la Unió Europea. El referèndum sobre el Brèxit, convocat pel primer ministre conservador David Cameron com una promesa electoral, ha posat en escac les cancelleries europees i les institucions de Brussel.les. A dues setmanes de la decisiva cita, en parlem en una nova edició de l’Hora d’Europa, amb la companyia de Joaquim Millan, d’Eurolocal, i del politòleg Jaume Balada.

Escolteu-ho

L’hora d’Europa. El dia d’Europa amb menys motius per a la celebració.

eur_05052016

Amb Joaquim Millán, d’Eurolocal, i Xavier Ferrer i Albert Balada, els nostres politòlegs de capçalera, conversem sobre el perquè el proper dia d’Europa del 2016 té pocs motius per a celebrar-se. Enguany, el consell general del moviment europeu -amb el suport de les entitats municipalistes, ha publicat la declaració més crítica dels darrers anys per a commemorar la diada.

Escolteu-ho

L’hora d’Europa. L’hora dels refugiats, de Turquia i del Brexit…

Adjunto os remito la fotografia de Idomeni fotografia de Rober Astorgano

La fotografia de Robert Astorgano d’una criatura en el camp de refugiats d’Idomeni, i que s’ha fet viral a les xarxes.

En companyia de Joaquim Millán, d’Eurolocal, l’Hora d’Europa d’aquesta setmana retroba al politòleg, sociòleg i historiador del pensament Albert Balada, per a centrar-nos en la crisi dels refugiats, el nou rol de Turquia, i el debat sobre el referèndum sobre la marxa del Regne Unit de la Unió.

Escolteu-ho

L’hora d’Europa

eur_03022016

En companyia de Joaquim Millán, d’Eurolocal, conversem avui amb Fernando Guirao, professor de la UPF i comissari de l’exposició commemorativa del 30è aniversari de l’ingrés d’Espanya a les institucions europees, l’1 de gener de 1986.

Escolteu-ho