L’Hora d’Europa: entre el paper de les dones i quina Europa volem

Amb l’adeu d’Angela Merkel, se’n va un referent femení al continent, tot i que tant la presidència de la Comissió com del Banc Central estan en mans de dones. De la mirada femenina a una unió amb peus de fang, i del debat sobre quina Europa volem, hem parlat en l’inici d’una nova temporada de l’Hora d’Europa, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, el secretari general del Consell Català del Moviment Europeu, Oriol Lázaro, i la impulsora del Centre d’Estudis de les Dones d’Europa, Mireia del Pozo.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: el dilema de gestionar els fons de recuperació

Presentats ja a la Unió per part dels estats els documents per accedir als fons Next Generation, ara comença la part difícil: qui i com els repartirà, com es gestionaran, i de quina manera es retran comptes. I es plantegen tot d’interrogants: arribaran al món local públic? Les PIMES podran accedir-hi? Quina Europa en sortirà d’aquesta gairebé darrera oportunitat de configurar una Unió de veritat? Els hem intentat resoldre en la nostra habitual Hora d’Europa, amb Joaquim Millan d’Eurolocal, acompanyat d’Oriol Làzaro, secretari del Consell Català del Moviment Europeu, i de Mònica Plana, especialista en dret i finançament europeu.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: fons Next Generation EU, un caramel enverinat per gestionar

El govern espanyol està acabant els detalls del pla que presentarà a la Unió Europea sobre el paquet de fons Next Generation EU. A la controvèrsia sobre si els sectors triats acabaran afavorint les grans empreses de sempre, se suma el dubte de si la maquinària administrativa està preparada per donar resposta en dos anys a uns diners equivalents als rebuts els darrers vint. I mentre no arriben els diners, han d’arribar unes vacunes sobre les que la Unió ha mostrat una deficient arquitectura competencial per gestionar, en un món on Turquia es permet de menystenir la presidenta de la Comissió amb la condescendència del president del Consell. Hem parlat de tot plegat amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, el secretari general de Consell Català del Moviment Europeu, Oriol Làzaro, i l’experta en dret europeu Mònica Plana.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: primer vacunes, després fons de recuperació

L’aturada de la vacunació amb Astrazéneca a molts països europeus ha sumat incertesa al difícil camí de sortida de la pandèmia, en un moment que els estats estan preparant la demanda de finançament a càrrec dels fons Next Generation EU. A la nostra Hora d’Europa d’avui, amb en Joaquim Millan, d’Eurolocal, del cap d’Informatius de El Prat Ràdio i presentador del programa Connexió Europa, Lluís Rodríguez, i del president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, s’ha valorat la coordinació que suposa anar de la ma d’Europa, per sobre dels interessos polítics de cada estat que ocasionen disfuncions com les d’aturar o comprar vacunes unilateralment.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: la gestió de les vacunes com a repte, amb els fons Next Generation i Rússia a l’horitzó

No passa setmana que la Unió Europea deixi d’afrontar una qüestió decisiva. Primer, la gestió del contracte de les vacunes. Després, les relacions amb Rússia, tensades per una poc endreçada visita a Moscou de l’alt representant de la diplomàcia europea. I a les portes, la gestió dels fons de reconstrucció Next Generation UE, una oportunitat que cal veure si tothom sabrà aprofitar. N’hem conversat amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, Oriol Lázaro, secretari general del Consell Català del Moviment Europeu, i Rachele Arciulo, presidenta de VOLT, moviment progressista paneuropeu, a Espanya.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: Brèxit efectiu, canvi als EUA i la lluita contra la Covid

El nou any ens ha deixat la separació, acordada però definitiva, del Regne Unit de la Unió, un nou inquilí a la Casa Blanca amb qui restabir les relacions, i la distribució mancomunada de les vacunes. Ho hem comentat a la primera Hora d’Europa de l’any amb el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer.

Escolteu-lo

L’Hora d’Europa: el 2020 ens deixa canvis disruptius i un pla de recuperació per gestionar

El 2020 serà un any per oblidar, però també l’inici de moltes coses. Molts canvis a tots nivells han vingut per quedar-se, i comportaran un pla de recuperació amb la mobilització de fons europeus (Next Generation) que caldrà gestionar bé. Aquests han estat els eixos de la darrera hora d’Europa de l’any, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, el politòleg i sociòleg Albert Balada, i l’economista i president del Consell Català del Moviment europeu Xavier Ferrer.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: ressons americans i la igualtat de gènere en els pressupostos de la UE

L’Hora d’Europa del novembre ens arriba amb la ressaca de les eleccions americanes, de les que el politòleg Albert Balada ens recorda que no tenen encara president oficialment electe, i la negociació dels pressupostos de la Unió Europea pel 2021, els de la recuperació post-pandèmia, que haurien d’incorporar una visió transversal d’igualtat de gènere, segons ens ha explicat Neus Pociello, directora de la fundació Aroa. Hem conversat amb ells acompanyat de Joaquim Millan, d’Eurolocal.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa: el llarg camí de la recuperació

Trobarà Europa una estratègia comuna per sortir de la crisi econòmica provocada per la pandèmia? L’anunci de 750.000 milions d’euros per a projectes finalistes de caràcter verd o social, finançat a partir d’un deute mancomunat, obre una oportunitat a l’espera de conèixer els serrells sobre qui i com els repartirà, actualment en negociació. N’hem parlat a l’Hora d’Europa, amb en Joaquim Millan, d’Eurolocal, acompanyat de l’expert en comunicació i sostenibilitat Oriol Làzaro, i amb la consultora experta en temes europeus Saray Espejo.

Escolteu-los

Europa debat el seu present mentre encara el seu futur

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha pronunciat aquest matí el seu primer discurs de balanç en el debat sobre l’estat de la Unió, al Parlament Europeu. En la primera Hora d’Europa de la temporada, amb Joaquim Millan l’Eurolocal, hem comentat els reptes d’una Europa a priori poc ambiciosa per assumir uns canvis que té a tocar, i una integració imprescindible per sobreviure en el món globalitzat. Ho hem fet acompanyats de dos contertuliants habituals, el politòleg Albert Balada, i l’economista i president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa. Alemanya presideix un semestre clau

La presidència alemanya, estrenada avui, ha coincidit en sis mesos clau en què la Unió Europea ha de decidir quin paper vol de tenir en el futur. El club de 27 estats amb la part final del Brèxit pendent, amb la irresolta crisi dels refugits al fons, un sistema institucional gran però afeblit, i l’enorme repte de donar una resposta coordinada a la crisi econòmica derivada de la pandèmia del Covid 19, han estat l’eix d’una l’Hora d’Europa amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, a qui avui han acompanyat Oriol Lázaro, secretari general del Consell Català del Moviment Europeu, i Roberto Cogno, veí de Sitges i funcionari europeu jubilat que ha exercit com a delegat de la Unió Europea en diversos països en temes com desenvolupament sostenible o sobirania alimentària.

Escolteu-los

L’Hora d’Europa confinada: entre els problemes d’avui i les promeses per demà

La Unió Europea va tenir una resposta dividida i tardana a la crisi sanitària, i ho mira de redreçar amb la promesa de diversos fons de quantitats astronòmiques per afrontar el futur econòmic. Davant d’això, una evident manca de liquiditat, especialment al sud, és el maldecap diari de milers d’autònoms i petites empreses que han de continuar pagant mentre esperen els ajuts promesos. L’Europa tòpica del nord i del sud han emergit, de nou, entre la insolidaritat i la inconsciència repartida a parts iguals. Ho hem debatut en una nova Hora d’Europa confinada, amb Joaquim Millan, d’Eurolocal, amb Mireia Borrell, exsecretària d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya i editora del bloc Ekonomicus, i de l’economista Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu.

Escolteu-los