Poc ha durat l’alegria del titular. L’Ajuntament de Sitges ja ha utilitzat bona part dels superàvits del 2018 i el 2019. La regidora Carme Almirall espera l’eliminació de la regla de despesa pel 2021 i el 2022 i la derogació de la ‘Llei Montoro’.

Al migdia d’ahir, la ministra d’hisenda, Maria Jesús Montero, anuncià, a través del programa Al Rojo Vivo de La Sexta, que el ministeri decidia suspendre la regla de despesa de la llei d’estabilitat pressupostària pel 2020, perquè els Ajuntaments puguin utilitzar els superàvits dels exercicis 2018 i 2019. Agafat el titular en el seu sentit final, la decisió suposaria, en el cas de Sitges, que l’Ajuntament podria disposar de prop de 17,5 milions d’euros, però avui la regidora d’hisenda Carme Almirall ha matisat, i molt, l’impacte del titular, perquè l’Ajuntament ja ha utilitzat bona part d’aquests superàvits, assumint la vulneració de la regla de despesa amb les conseqüències que això pot comportar. La regla de despesa és un índex de referència que el ministeri d’economia calcula en base al creixement del PIB estatal. A partir d’aquí, i seguint la norma de la llei d’estabilitat pressupostària, cap Ajuntament pot superar la despesa de l’any anterior per damunt del llindar que marca aquest índex, encara que tingui els comptes sanejats i amb superàvit. La crisi de la Covid-19 i les polítiques que moltes institucions han posat en marxa per ajudar la ciutadania, han propiciat moltes vulneracions d’aquest precepte de la llei. Més enllà del titular, doncs, la regidora d’hisenda apunta que l’important és que s’elimini la regla de despesa pels anys vinents i, a continuació, la llei sencera. Hores d’ara, l’Ajuntament treballa en un pressupost pel 2021 que no contempla aquestes informacions -no s’ha publicat encara el decret- i que apostarà per la contenció en la inversió i augment de la despesa en el suport a famílies, comerç i benestar social.

Escolteu-la