‘El nostre estimat Sitges es mor (…) Polítics! On sou?’ Els sectors econòmics tancats es manifesten a la plaça de la indústria.

Amb el lema ‘Salvem l’economia de Sitges’ representants dels diferents sectors econòmics afectats pel tancament arran de les mesures preses per contenir l’impacte de la Covid-19, s’han manifestat aquest matí a la plaça de la indústria per manifestar la seva indignació davant la gestió de la pandèmia, la manca i el retard dels ajuts, i, en especial, el paper dels polítics a l’hora de donar suport als afectats. Tot plegat en un manifest de 31 punts que ha estat llegit a diverses veus.

Escolteu la crònica

El Retiro ho ajorna tot, però l’1 de novembre fa 150 anys i les xarxes en deixaran constància. Parlem amb Elena Ferré.

Penjava d’un fil, i el fil es va trencar ahir. El Retiro no podrà celebrar l’acte institucional per commemorar el 150è aniversari de l’entitat, que queda ajornat per quan la pandèmia quedi enrera. La presidenta de l’entitat, Elena Ferré, assumeix amb resignació la suspensió d’un esdeveniment amb el qual hi havia posada molta feina i il·lusió, però, malgrat tot, diumenge les xarxes deixaran un testimoni simbòlic que recordi l’efemèride. Hem parlat, de nou, amb la presidenta.

Escolteu-la

‘Volem treballar!’ L’hostaleria i la restauració es mostren indignats i exigeixen la reobertura immediata dels establiments.

Una gentada s’ha aplegat aquest migdia a l’entorn del monument al Greco, responent a la crida que des dels sectors de l’hostaleria i la restauració s’ha fet als professionals per mostrar la indignació davant les mesures preses pel govern de la Generalitat per frenar l’augment de casos de Covid-19. Silvia Cerezo ha estat l’encarregada de llegir el manifest unitari.

Escolteu el manifest

El festival salva les noves restriccions i Mònica Garcia, presidenta de la fundació, agraeix la comprensió del públic.

La presidenta de la fundació del festival internacional de cinema de Catalunya, Mònica Garcia, fa un bon balanç del desenvolupament del certamen, tot i les restriccions inicials i les que s’han afegit les darreres hores. En aquest sentit, Garcia ha volgut agrair especialment les mostres de solidaritat dels espectadors del festival davant els canvis que afecten a la programació dels darrers dies.

Escolteu-la

Festival: mosquits i llagostes abans de la recta final. La crònica de Carlos Calvo

En Carlos Calvo ens acosta la crònica de la jornada d’ahir del festival, i ens apunta algunes recomanacions del cap de setmana.

Escolteu-lo

Festival 2020: un home llop de la Catalunya Nord, un exemple de cinema fantàstic rus i… Terrence Malick vestit de productor. La crònica de Carles Calvo.

L’home llop és Teddy, la producció russa és Sputnik i té un aire a Alien, i Terrence Malick ha produït The book of vision. Amb Carles Calvo repassem les tres propostes més destacades que ahir va portar el festival.

Escolteu-lo

Festival 2020: De ‘Relic’ a ‘Possessor’, tot passant per ’30 monedas’. La crònica de Carles Calvo.

Carles Calvo ens acosta la minicrònica del primer cap de setmana del festival, amb algunes propostes que han agradat molt i la presència de cares conegudes a la catifa vermella del Meliá.

Escolteu-lo

Una gala segura. Una bona pel·lícula. I…una celebració inesperada per… Àngel Sala

Amb la projecció de ‘Malnazidos’ ha començat la 53a edició del festival de cinema. Una edició desitjada i molt pensada davant de tots els condicionants imposats per la pandèmia de la Covid-19. A l’interior de l’auditori del Meliá, però, l’esperit es mantingué inalterable. Amb Carles Calvo i Joan Tutusaus comentem els aspectes més importants de l’inici del festival i escoltem la cerimònia inaugural que va tenir una sorpresa inesperada. L’equip del certamen s’empescà una celebració pel 20è aniversari d’Àngel Sala en la direcció, que va comptar amb la col·laboració telemàtica d’un grapat de personatges pels quals Sitges no és un festival qualsevol.

Escolteu-ho

El ple aprova més modificacions pressupostàries per ajudar a pagar els lloguers, i de nou obre el debat sobre la vivenda a Sitges

L’Ajuntament ha rebut 577 peticions d’ajut per pagar el lloguer. Són 6 vegades més que les rebudes l’any 2019. En total, la institució porta prop d’1,5 milions d’euros destinats a partides d’ajut per pagar l’habitatge, i resulta obvi pensar que s’extendran al 2021.
Les xifres obren el debat sobre les dures conseqüències socials de la crisi de la COVD-19 i, a la vegada, el problema crònic del preu i l’accés a la vivenda a Sitges.

Escolteu el debat sobre els ajuts al pagament del lloguer

No va prosperar la moció de Ciutadans que demanava reforçar el paper i les competències dels Ajuntaments en la lluita contra la ocupació il·legal d’habitatges. La majoria de regidors del ple, llevat dels de Nou Horitzó i El Margalló, consideraren la proposta excessivament alarmista i mancada de mesures socials. Amb major o menor èmfasi, però, tots els grups varen admetre que cal lluitar contra una activitat il·legal, per bé que alguns van fer referència a la gran quantitat de vivendes deshabitades propietat de la banca, que és, a la vegada, impulsora de moltes accions de desnonament.

Escolteu el debat sobre la moció de l’ocupació il·legal de vivendes

S’aprovaren per unanimitat dues mocions de Comuns-Verds: per un costat, la destinada a impulsar un pacte nacional per un turisme sostenible, i per l’altre la destinada a erradicar el maltractament animal.

El ple es va tornar a encallar en el debat d’una altra moció de Ciutadans, per garantir la viabilitat de la ‘Bears Sitges Week’ i el ‘Bears Sitges Meeting’. Bàsicament, l’oposició considera que el govern no està fent prou per donar suport als organitzadors d’ambdos esdeveniments, i dificulta qualsevol iniciativa de l’oposició per ajudar, mentre que el govern, en paraules del regidor de turisme Luis Miguel García, va respondre afirmant que s’està fent tot el possible perquè es mantinguin a la vila.

Escolteu el debat sobre la ‘Bears Sitges Week’

Finalment, després d’un intens debat a l’entorn de si la moció estava correctament presentada des del punt de vista legal per a poder ser debatuda, el ple va aprovar, amb els vots a favor d’ERC, Junts per Sitges i Guanyem Sitges, les abstencions del Sitges Grup Independent, Nou Horitzó, El Margalló i Comuns-Verds, i els vots en contra de Ciutadans i PSC, el posicionament de l’Ajuntament contra la sentència d’inhabilitació del president Quim Torra.

Escolteu el debat sobre la moció de rebuig a la sentència de Quim Torra

Escolteu el ple sencer

Entitats, partits i ciutadania es concentren a la plaça de l’Ajuntament per posicionar-se contra la sentència d’inhabilitació a Quim Torra i demanar unitat d’acció.

Com en tantes d’altres poblacions catalanes, Sitges també va viure ahir un acte de protesta contra la sentència d’inhabilitació al president de la Generalitat Quim Torra. A la plaça de l’Ajuntament s’aplegaren prop d’un centenar de persones, mantenint la distància de seguretat, per escoltar els manifestos d’Òmnium, de l’ANC i el que han compartit Esquerra Republicana, Junts per Sitges i Guanyem Sitges. Els tres manifestos coincidiren en el rebuig a la sentència, en la necessitat de contrapesar les seves conseqüències amb unitat d’acció per part de les forces polítiques sobiranistes, i en mantenir el compromís per l’objectiu de la república catalana. Per part d’ERC, JxSitges i Guanyem, es repartiren la lectura del manifest: Aurora Carbonell, Jaume Monasterio, Xavi Salmeron, Natàlia Matas, Rafel Font, Carme Almirall, Rosa Tubau i Mónica Gallardo.

Escolteu el manifest d’Òmnium

Escolteu el manifest de l’ANC

Escolteu el manifest d’ERC, Junts X Sitges i Guanyem Sitges

Us he mirat Santa Tecla… Ofici de Santa Tecla 2020 amb l’ofrena de les pubilles i els hereus.

Us oferim un clip de video amb alguns moments de l’ofici de la Festa Major de Santa Tecla d’enguany, amb especial atenció a l’ofrena de les pubilles i els hereus de la vila, precedida de les paraules de la pubilla de Catalunya, Ona Almirall

Aquí les teniu! Les (segures) Gitanes “d’antes” de Santa Tecla 2020. Un enregistrament de Vinyet Media.

Us oferim, amb la col·laboració de Ràdio Vinyet, l’enregistrament que Vinyet Media ha fet de la representació del ball de les Gitanes d’antes, que es va celebrar el passat dissabte al Prado.