El govern dóna compte del compliment del Pla d’Actuació Municipal en la primera audiència pública presencial des de l’inici de la pandèmia

L’equip de govern municipal ha donat compte de la seva tasca just traspassat l’equador de la legislatura amb una audiència pública a l’hotel Melià de repàs de les actuacions previstes al Pla d’Actuació Municipal. Els 3 eixos del PAM, garantia de drets i qualitat de vida, model urbà i entorn natural, i nova governança, participació i convivència, varen ser explicats pels regidors en una llarga relació de punts, dividits entre els Fets, o aquelles actuacions ja realitzades, i els Futurs, les previstes o pendents de realització. A més, es va afegir un quart eix, la gestió de la pandèmia, que ha obligat de manera sobrevinguda a abocar els esforços més importants d’aquests dos anys, segons va explicar l’alcaldessa Aurora Carbonell, tant de destinació de recursos com de canvis organitzatius.

Els ciutadans han centrat les seves preguntes en qüestions concretes, moltes d’elles relacionades amb l’habitatge, com els terminis per accedir als pisos de protecció oficial, l’ordenança dels habitatges d’ús turístic, o el seguiment del preu dels lloguers. També s’ha preguntat per Festa Major, que segons el regidor David Martínez, es farà amb gralles, gegants i balls blancs, però serà diferent.

L’alcaldessa ha remarcat la incorporació de dues formacions, El Margalló i PSC, al pacte original d’Esquerra Republicana, Sitges Grup Independent i Guanyem, i va reconèixer que l’Ajuntament ha de guanyar en agilitat. Aurora Carbonell ha destacat l’esforç de mobilització de diners en ajuts per fer front a les necessitats per la pandèmia, i va apuntar que es demanaran els fons europeus Next Generation per projectes sobre sostenibilitat, tecnologia i igualtat d’oportunitats. Per últim, Carbonell ha dit que el govern té les portes obertes per parlar amb la ciutadania. El quadre de compliment del PAM es pot consultar a l’adreça pam.sitges.cat.

Escolteu el resum

Escolteu l’acte sencer

Una exposició que us sorprendrà: ‘Els ocells de Sitges’

Són dos joves fotògrafs: l’Èric Mozas i en Pablo Lozano. Tenen 15 i 16 anys. L’Èric es vol dedicar a la biologia i en Pablo al món de l’audiovisual, i ambdos van aprofitar l’oportunitat del confinament per deixar anar tota la seva capacitat obervadora a la recerca d’ocells. Del seu treball n’ha sortit una exposició que us recomanem del tot: ‘Ocells de Sitges’, que es podrà veure fins al 27 de juny a la sala d’exposicions del Grup d’Estudis Sitgetans, en horari de 18 a 20h, de dijous a Diumenge, i també d’11 a 14h dissabtes i diumenges. La mostra es va presentar divendres passat, amb la presència del regidor de cultura, Xavier Salmeron, Jesús Coines, de Biodiversitat Sitges, la presidenta del GES, Núria Amigó, i els dos joves fotògrafs.

Escolteu la presentació de Xavier Salmeron i Jesus Coines

Escolteu Pablo Lozano i Èric Mozas

Corpus 2021: Un any més, la Custòdia surt per uns minuts al Baluard

Us oferim un resum de la sortida de la Custòdia al Baluard, en el moment de la pregària de la missa del Corpus d’enguany, presidida pel rector, mossèn Josep Pausas.

 

Pregó del clavell 2021. Una peça de video entre el reportatge i la vindicació. La pregonera Anna Grimau ho té clar: ‘Hem de cuidar el planeta per tenir futur’

No ha estat un pregó qualsevol. El primer pregó virtual del Corpus ha estat aprofitat per la periodista sitgetana Anna Grimau per plantejar una peça de video on, a més d’evocar records d’infantesa i vivències del Corpus d’avui, hi ha deixat un bon grapat de conviccions personals sobre el respecte que hem de tenir al medi, la necessitat de moure’ns en un model de vida més sostenible i la vindicació de renaturalitzar Sitges.

Aquí teniu el pregó d’enguany!

Ajuntament i Diputació es comprometen a trobar finançament per assumir la reforma del palau Maricel, valorada en 4M€

Foto: video Deering State Miami

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i el diputat de cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, es varen comprometre ahir a cercar el finançament per abordar la reforma del Palau Maricel. El col·legi d’arquitectes ja té l’encàrrec per posar en marxa el concurs públic per a la rehabilitació de l’edifici, i s’estima que el cost de les obres serà d’uns 4 milions d’euros. El compromís s’ha fet públic en el marc de la presentació del llibre ‘Maricel cent anys d’art i cultura a Sitges’ un magnific volum coordinat per Vinyet Panyella del qual ja en vàrem parlar abastament arran de la seva sortida al mercat durant la diada de Sant Jordi. Al final de la seva intervenció, l’ex-directora dels museus de Sitges va fer dos precs: un d’ells fou el de la posada en marxa del procés de rehabilitació del Palau Maricel, i l’altre el de fer el possible perquè Sitges pugui tenir una còpia de la placa feta per l’escultor Josep Llimona, que l’Ajuntament de Sitges obsequià a Deering el 23 d’agost del 1916 amb motiu de la seva distinció com a fill adoptiu, i que marxà amb el milionari a la seva Stone House de Miami, presidint l’entrada a l’edifici.

L’acte de presentació del llibre fou moderat per l’actual director en funcions dels museus, Pere Izquierdo, i comptà amb la participació virtual des del ‘Deering State’ de Miami de la seva directora, Jennifer Titshammer, i de la directora de la fundació Deering, Nina Zanella, veritablement entusiasmades pel fet que l’any vinent s’escaurà el centenari de la construcció de la mansió de Deering a Florida i pot ser un bon moment per enfortir els llaços amb Sitges.

Escolteu les paraules finals de Jennifer Titshammer

Escolteu els precs de Vinyet Panyella

Escolteu l’alcaldessa i el diputat de cultura

Escolteu la crònica de l’acte

Veieu el video de la presentació íntegra

A partir d’avui, i fins al 26 de setembre, el museu Maricel recupera un dels grans pintors catalans del segle XX: Miquel Villà

L’exposició es titula ‘La pintura sense atzar’, fent referència a una convicció personal que creia en el treball i la revisió permanent de l’obra, però també s’hagués pogut anomenar ‘L’arquitecte del paisatge’ com el definí el crític d’art Rafael Santos Torroella, o ‘un home per damunt dels ‘ismes’, a partir de les paraules de Sebastià Gasch. Des d’avui, i fins al 26 de setembre, el museu Maricel acull una exposició antològica dedicada a Miquel Villà, un dels pintors més singulars de la pintura catalana del segle XX, amb una obra que va més enllà de la figuració, i amb un ús dels gruixos de matèria que impressiona, a partir d’una paleta de colors molt propera a Cezanne o Gauguin. Villà, absent de les sales d’exposicions durant gairebé quatre dècades, tampoc s’havia destacat mai per una personalitat socialment activa ni amb ganes de notorietat, tant és així que la gran majoria d’obres van signades al revers com a senyal evident d’un sentit de la discreció que va mantenir al llarg de la seva vida. La mostra, comissariada per Ignasi Domènech i Susanna Portell ocupa tota la planta baixa de Maricel, fent un recorregut cronològic per les diferents etapes de l’evolució del pintor, i culmina a la sala Sert on es projecta un video que us oferim també en aquesta publicació. La presentació de l’exposició anà a càrrec del director en funcions del Consorci del Patrimoni, Pere Izquierdo, i del regidor de cultura Xavier Salmeron.

Escolteu Pere Izquierdo i Xavier Salmeron

 

Mireu el video de l’exposició, amb les intervencions de Daniel Giralt Miracle, Ignasi Domènech, Susanna Portell, Juan Antonio Masoliver Ródenas i Carles Bongiluppi

Més Corpus que l’any passat. Menys Corpus que l’any que ve. Es presenten els actes del Corpus 2021

Cinc catifes, situades a la plaça de l’Ajuntament, el Baluard, el baluard Miquel Utrillo i al Racó de la calma, i trepitjades pels gegants de la vila, els gegants moros, els americanos, el Drac i l’Àliga. Una exposició commemorativa a Can Falç, on també hi seran les torretes de la 81a exposició nacional de clavells, que torna en petit format, en espera de retrobar els jardins del Retiro. Un Corpus que tindrà pregó, encara que sigui en format virtual. I la pregonera serà la periodista de Televisió Espanyola Anna Grimau. Àngel Lorenzo s’encarregarà de la decoració del pati blau, i el pintor Albert Llobet ha estat l’autor del quadre original a partir del qual s’ha dissenyat el cartell de la festa. Ahir la presidenta de la comissió de Corpus, Angelina Salesas, va presentar la diada a través d’un video que va aplegar els testimonis del regidor de festes, David Martinez, dels diferents protagonistes de la celebració i de l’alcaldessa Aurora Carbonell. Us en fem un resum. Podreu trobar tot el programa d’actes aquí.

Escolteu-ho

 

La Jove torna als assajos, i creua els dits per si es pot fer alguna actuació aquesta temporada. Parlem amb Jordi Dólera

Foto: Jove de Sitges

De moment en grups de 20 i per separat, seguint totes les directrius que ha donat la coordinadora de colles castelleres, i amb l’esperança que aquesta temporada es pugui fer alguna cosa. Jordi Dólera, president de la Jove de Sitges, té molt clar que caldrà anar ‘partit a partit’, però confia en que potser per Santa Tecla hi hagi alguna possibilitat d’organitzar una actuació. Aquest és el balanç que fa de l’any viscut, i del que ha de venir.

Escolteu-lo

Els ‘Cubanitos’ restaurats han agradat. Crònica d’un feliç matí de dissabte

Després de molts mesos de treballs al taller de l’empresa Avall de Reus, dissabte passat es presentà, al saló teatre de ‘El Retiro’,  la restauració dels gegants americanos, en Panxito i la Panxita, en una emotiva vetllada durant la qual es va explicar amb tot detall el procés de recuperació de les peces. Amb en Pitu Valera fem crònica de l’acte, durant el qual intervingueren el regidor de tradicions i festes, David Martinez, les caps de colla dels Cubanitos, Jezabel de la Coba i Raquel Planas, el restaurador Aleix Vall i l’alcaldessa Aurora Carbonell.

Escolteu-ho

Us oferim, també, la transmissió en video de l’acte

Tot el Miramar a punt per l’exposició antològica de La Cubana, que obrirà portes el 17 de juny: ‘La Cubana, 40+1 anys: un viatge des del ‘no-res’ fins al 2021’

La Cubana com mai no l’haveu vist. La companyia ha buidat el seu magatzem de l’Hospitalet per ocupar tots els espais de l’edifici Miramar (planta baixa, primer pis, terrasses i auditori) amb motiu d’una exposició antològica que estava previst obrir l’any passat, i que la pandèmia va obligar a ajornar. ‘La Cubana, 40+1 anys: un viatge des del ‘no-res’ fins al 2021’ obrirà les seves portes el proper 17 de juny, fins al 26 de setembre, en horaris de matí i tarda i amb reserva prèvia d’entrades, que ja es poden adquirir al web de Cultura Sitges, o presencialment a l’oficina de turisme. La mostra, de prop de 1000m2 fa un repàs a tota la trajectòria de la companyia sitgetana, amb espais monogràfics dedicats a les popularíssimes Teresines o als diferents temes musicals dels seus espectacles més populars, sense deixar de banda la vindicació dels valors del teatre amateur i de les persones que han passat totes les hores del món al costat de La Cubana per arribar fins aquí. En paral·lel a l’exposició, durant el mes de juliol al Prado es projectaran les versions televisives d’alguns dels èxits de la companyia, i al Retiro es reposarà ‘Teresina, S.A’. Ahir, en roda de premsa, el regidor de cultura, Xavier Salmeron, i el director de ‘La Cubana’, Jordi Milán, en van donar tots els detalls. Us ho expliquem.

Escolteu-ho

Sitges celebra el dia contra la LGTBIQ+fòbia sota el lema “Digues la teva”

L’associació Colors Sitges Link va organitzar al monòlit contra la homofòbia del passeig Marítim l’acte de celebració del dia contra la LGTBIQ+fòbia, amb la lectura d’un manifest que portava per lema “Digues la teva”, per animar les denúncies contra qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual. Diverses formacions polítiques municipals varen fer ofrenes florals en un acte de caràcter festiu i reivindicatiu, que va acabar amb els parlaments del president de l’entitat, Pedro Martín, de la regidora de Drets Socials Júlia Vigó, i de l’alcaldessa Aurora Carbonell.

Escolteu-lo

S’estrena la sardana ‘El Retiro, 150 anys d’història’. Escolteu-la

En el marc del concert de primavera, organitzat pels Amics de la Sardana, el passat divendres s’estrenà al saló teatre del Retiro la sardana commemorativa del 150è aniversari de l’entitat, composada per Blai Fontanals, amb lletra de Joan Duran, i amb adaptació per cobla del mestre Joan Moliner. La interpreta la cobla Maricel dirigida per Francesc Gregori, amb el tenor Andreu Miret. Agraïm a la societat El Retiro haver-nos facilitat l’enregistrament.

Escolteu-la