‘Sense sorra no hi ha Sitges’ Platges, comerç i hostaleria reivindiquen la petició de la draga per aquest estiu.

Representants i associats de platges, comerç i hostaleria es varen concentrar ahir a la plaça de l’Ajuntament per visualitzar la seva reivindicació sobre la sol·licitud de portar la draga aquest estiu. Les associacions entenen que l’acció que de regeneració de platges que es va fer l’any passat va ser insuficient i demanen, un cop més, que el govern municipal atengui la seva petició atesa l’excepcionalitat del moment. Hores d’ara, Ajuntament i sectors econòmics semblen estar d’acord només en una qüestió, que no és menor: la de la necessitat de redactar un pla definitiu per l’estabilització de les platges, que pugui acollir-se als fons europeus per la Covid-19. En aquest sentit, el diputat de turisme de la Diputació de Barcelona, Joan Lluís Ruiz, s’ha compromés a defensar el projecte que presenti Sitges amb l’objectiu d’aconseguir els fons per executar-lo. Només amb una condició: que la vila presenti un únic projecte.

Escolteu la crònica de l’acte

La draga no vindrà més, però el govern garanteix sorra a les platges. El ple de febrer aprova definitivament el pressupost i sol·licita la creu de Sant Jordi per l’Escola de Grallers

La draga no vindrà més, però el govern garanteix que les platges de Sitges tindran sorra aquest estiu, a través de mètodes sostenibles. El debat sobre la moció presentada per Junts per Sitges per garantir l’aportació urgent de sorra a les platges capitalitzà la sessió de ple del mes de febrer, amb la picabaralla soterrada sobre si s’estan prenent totes les mesures possibles per ajudar prou al sector del turisme i del comerç. L’alcaldessa Aurora Carbonell es va mostrar ferma a l’hora de defensar la negativa a portar la draga per entendre que és la solució menys sostenible, més cara i amb menys garanties de cara al manteniment de la sorra. A canvi, s’aposta per un mètode semblant al que es va utilitzar l’any passat, que consisteix, bàsicament, en redistribuir la sorra de les platges a través d’excavadores i camions. Mònica Gallardo, per la seva banda, li recordà a Carbonell el seu posicionament sobre la draga el 2017 -quan protagonitzà un video a bord de la draga Josefa Pérez- i li qüestionà el seu suport al sector argumentant que els testimonis que ha recollit en les reunions amb els responsables d’hostaleria i comerç no coincideixen en absolut amb la visió donada per l’alcaldessa. La moció no fou aprovada però el debat, que arribà a l’apartat de precs i preguntes amb la colpidora intervenció de Joan Antoni Carbonell i Gloria Freixas -propietaris d’una guingueta- s’allargà gairebé una hora.

Escolteu el debat de la moció de l’aportació de sorra

El ple va aprovar, definitivament, la plantilla i el pressupost de l’Ajuntament pel 2021, que ascendeix a 52 milions d’euros. La regidora d’hisenda, Carme Almirall, reiterà els arguments ja exposats durant el debat de l’aprovació inicial, i que se centren en donar suport a la ciutadania i als sectors culturals, econòmics i esportius, a partir d’una previsió molt realista dels ingressos i de la possibilitat d’utilitzar el romanent de tresoreria a partir dels canvis en la normativa estatal. Junts per Sitges, Ciutadans i Nou Horitzó li van retreure a Almirall que no hagi mantingut amb els seus grups cap mena de contacte des de l’aprovació inicial del pressupost, i que el govern no hagi estat prou valent a l’hora de plantejar bonificacions d’impostos. En el debat no hi va mancar la liquidació del consorci del Club Natació, que suposarà per l’Ajuntament una despesa de 3.475.000€, que pagarà a través del romanent.

Escolteu el debat de l’aprovació del pressupost

Més satisfacció hi va haver a l’hora de parlar de la proposta que l’Ajuntament de Sitges elevarà a la Generalitat perquè l’Escola de Grallers de Sitges rebi la creu de Sant Jordi, amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació, impulsada per Blai Fontanals. La proposta del govern incorporarà, també, a tots els grallers i timbalers sitgetans. A més de justificar els mèrits recollits per l’escola en tota la seva trajectòria històrica, en el seu discurs per raonar la proposta de la creu de Sant Jordi, el regidor de cultura Xavier Salmeron també hi afegí noms com els de Guillem Alemany o Josep Marcet. La proposta fou aprovada per unanimitat amb el desig que el govern de la Generalitat atorgui aquest reconeixement que, en els darrers anys, ja han recollit l’Eco de Sitges, el Casino Prado i la societat recreativa El Retiro.

Escolteu el debat sobre la Creu de Sant Jordi a l’Escola de Grallers

El ple també va aprovar inicialment la normativa que ha de regular el sector dels habitatges d’ús turístic. A més de sancionar els il·legals, el govern vol establir uns criteris molt estrictes pel que fa als topalls d’apartaments turístics per zones del municipi, i per les obligacions que en tindran els seus gestors, i les sancions que poden rebre si no en responen. Per altra banda, les llicències dels apartaments d’ús turístic no es podran transmetre, ni traslladar d’un habitatge a un altre, i caducaran als dos anys si no hi ha activitat. S’obre ara un periode d’alegacions que haurà de servir per polir l’ordenança. En aquest sentit, Ciutadans fou el grup que mostrà més reticències a algunes de les condicions de la normativa, per entendre que vulneren drets i depassen les competències de l’Ajuntament.

Escolteu el debat sobre l’ordenança dels HUT

En l’apartat de mocions, el ple va aprovar dues propostes d’acord vinculades, per un costat, amb el suport a portar la llei d’amnistia al congrès dels diputats -presentada per ERC, Junts x Sitges i Guanyem Sitges- i amb el rebuig a l’empresonament de Pablo Hasél -presentada per Guanyem Sitges, ERC, Junts x Sitges i Comuns Verds-. En clau municipal, Ciutadans en va presentar dues: una destinada a l’elaboració d’un pla específic d’ajuts per l’oci nocturn, que el govern tombà per entendre que alguns dels seus objectius eren inassumibles, i una altra destinada a la instal·lació de banys públics accessibles, intel·ligents i respectuosos amb el medi ambient, que fou aprovada per unanimitat.

Escolteu el debat sobre les mocions sobre l’oci nocturn i els banys públics

Escolteu l’apartat de precs i preguntes

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple sencer

I aquí teniu el ‘Manifest de la verdura’ de la Vella Quaresma

Una estona després del testament de S.M.Carnestoltes s’ha publicat el ‘Manifest de la Verdura’ de la Vella Quaresma.

Escolteu el manifest

Veieu el video del manifest

L’enterro i el testament d’un Carnaval…. diferent!

Les emissàries de S.M. Carnestoltes llegint el testament

El Carnaval acaba avui amb el testament de S.M.Carnestoltes, llegit per les seves emissàries. Aquí el teniu!

Escolteu el testament

Mireu el video de l’enterro i el testament

La plaça de l’Ajuntament acull una concentració de protesta per l’empresonament de Pablo Hasél

Convocada per l’Assemblea, l’Ateneu Popular i Òmnium Garraf, prop d’una seixantena de persones s’han concentrat aquest vespre a la plaça de l’Ajuntament, en un acte de protesta contra l’empresonament del raper Pablo Hasél, que ha seguit l’estela de moltes convocatòries a poblacions catalanes i d’arreu de l’estat. Jordi Serra ha llegit el manifest unitari distribuït a les associacions, i Josep Maria Tubau ha llegit la lletra del rap de Hasél, Juan Carlos Bobón.

Escolteu l’acte íntegre

Aquí teniu l’Anti-Arribo i el Predicot!

Després d’una estona d’incertesa, provocada per problemes tècnics, la comissió de Carnaval va penjar ahir a la nit el programa especial de Telefot, que incorpora l’Anti-Arribo del Carnaval 2021 i la lectura del Predicot per part dels emissaris de S.M.Carnestoltes i de la Reina del Carnaval. L’especial de Telefot va comptar amb Josep Maria Alegre i Blai Fontanals, que varen recordar els origens del canal de televisió, i també amb els qui foren els tres presentadors de capçalera aleshores: Josep Maria Rosés, Vinyet Sánchez i  Paco Muñoz, que substituïren per una estona als titulars, Carmina Bonsmelons i Paco Merselo.

Escolteu el Predicot

Mireu el programa especial de Tele-Fot dedicat a l’Anti Arribo

El 25è aniversari d’una nit memorable: la de la celebració del centenari de l’aparició del xató a l’Eco

Fou el 13 de febrer del 1996. Aquest dissabte farà 25 anys de la celebració a la Penya Barcelonista de Sitges, que aleshores presidia Rosa Tutusaus, del centenari de la primera referència escrita de la paraula xató, a partir d’una iniciativa que impulsà en Carles Montserrat amb els seus fills Carles i Albert, motivada per la seva passió pel plat que el dugué a una important tasca de recerca sobre els seus origens. La història situa el punt de partida de la celebració en un article titulat ‘Entre amigos’ i publicat a l’edició de l’Eco de Sitges del dissabte 16 de febrer de 1896. La crònica fa referència a la trobada entre Rusiñol i un grapat d’amics al salón del tresillo de la societat El Retiro el dijous anterior -dijous gras- per assaborir el indispensable cható, al que siguió una suculenta cena servida por el fondista señor Carcolse. El sopar de la Penya Barcelonista comptà amb representants de diferents sectors econòmics i socials de la vila. Nacho Deó era el regidor de festes, i Pere Junyent l’alcalde. A partir d’aquell moment s’institucionalitzà el 13 de febrer com a ‘Dia internacional del xató’, i es posà en marxa la campanya publicitària del ‘Xató fet a Sitges’. L’any següent el sopar es va celebrar a l’enyorat bar Texas, i els darrers anys la vetllada s’ha viscut al Janio’s Bar. Us oferim els parlaments d’aquella nit. En primer lloc el de Carles Montserrat, i després el de l’alcalde Pere Junyent.

Escolteu-ho

El PP critica la gestió que està fent el govern català del turisme i el tancament de la restauració i reclama ajuts directes i zero impostos per a qui no ingressi

En el marc de la campanya de les eleccions del 14F José Maria Gilabert, president del PP a Sitges va rebre la candidata número 2 del PP al Parlament de Catalunya i Andrea Levy, regidora del PP a Madrid per parlar de turisme i restauració. Les populars van criticar la gestió del govern català davant un sector que creuen requereix d’ajuts directes i d’un pla de contingència que els permeti no pagar impostos en cas de no tenir ingressos.

Escolteu-ho

Es presenta el programa i el cartell del Carnaval 2021

Us oferim, íntegre, l’acte de presentació del Carnaval 2021, que va tenir lloc ahir al teatre Prado. L’acte fou presentat per Carmina Bonsmelons i Paco Mérselo, i comptà amb la presència del regidor de festes David Martínez, l’autor del cartell del Carnaval, Vicenç Morando i la presidenta de la comissió, Núria Scarp.

Escolteu-ho

Les entitats aposten per treure l’alcohol de les rues però admeten que hi ha colles que no hi estan d’acord, mentre segueix obert el debat sobre com resoldre la rua de dimarts. Així fou el debat de Carnaval del Retiro

De la negativa del Procicat al programa d’actes que havia previst la comissió, fins a si cal canviar el model de la festa, tot passant per la proposta d’eliminar l’alcohol de les carrosses participants a la rua o el diàleg entre entitats i colles… El Retiro va celebrar ahir el debat Carnaval: controvèrsia i debat amb acord i entesa, amb la presència dels presidents de les comissions de Carnaval de les entitats (Jordi Andreu del Retiro, Sandra Rubí del Prado i Otilia Blanco dels independents) de la presidenta de la comissió, Núria Scarp, i del regidor de tradicions i festes David Martinez. La vetllada fou moderada per Sergi Molina. Us l’oferim íntegre.

Escolteu-lo

Els treballadors d’UGT a Cespa es manifesten al Cap de la Vila i exposen que hi ha crispació a l’empresa arran del posicionament de CGT-CCOO, a qui denuncien per atribuïr-se una representativitat que no tenen

Divendres al migdia, treballadors i representants d’UGT a Cespa es concentraren al cap de la Vila per llegir un comunicat en el qual denunciaren l’estat de tensió que es viu a l’empresa arran de l’actitud de la CGT-CCOO amb l’objectiu d’atribuïr-se una representativitat que no els donaren els resultats de les eleccions sindicals. Aquest cap de setmana no hi ha hagut vaga, però el conflicte encara segueix obert. Divendres passat la Generalitat va convocar als representants de la CGT, però el sindicat no hi assistí al·legant que la convocatòria s’havia fet a darrera hora i ni tan sols havien pogut acordar la presència del seu advocat. Per la seva banda, la regidoria de serveis de l’Ajuntament de Sitges anunciava divendres que ha pogut confirmar que els motius laborals esgrimits per la CGT-CCOO per convocar la vaga ja s’han solucionat o estan en vies de solucionar-se.

Escolteu el comunicat de la UGT

Dues interpretacions històriques de ‘La processó de Sant Bartomeu’ i de ‘La Festa Major’

Diumenge 31 de gener, la cobla La principal de la Bisbal serà la protagonista del concert commemoratiu del centenari de la primera interpretació a Sitges de La processó de Sant Bartomeu del mestre Antoni Català, que va tenir lloc el 15 de novembre de 1920 al teatre Prado. El programa de la cobla també incorporarà La festa major d’Enric Morera, entre d’altres peces vinculades amb Sitges. En el marc d’aquesta commemoració us proposem dos enregistraments històrics de les nostres dues sardanes de capçalera. Per un costat, el de La processó de Sant Bartomeu que la Principal de la Bisbal enregistrà per la ‘Compañia del Gramófono/La voz de su Amo’ a finals dels anys 20 del segle passat, i per l’altre La Festa Major, que la cobla La principal de Peralada enregistrà per Victor Record cap a l’any 1915.

Escolteu-ho