Les botigues de Sempre: la Ferreteria Sales a punt de fer 100 anys amb Josep Sales darrera el taulell: “ho hem venut tot, tot, tot”

Amb gairebé 100 anys de vida fem un repàs per la vida de la Ferreteria Sales de la mà de Josep Sales la tercera generació al capdavant d’aquest establiment que va néixer al carrer Major, 8 i que des de fa anys atén al carrer Hort Gran, 12. La història de la ferreteria s’explica, en bona part, a través dels productes que s’hi han venut, més enllà de femelles i cargols els electrodomèstics i les novetats tecnològiques han estat protagonistes en la història d’aquesta ferreteria en la que s’hi han viscut, i encara s’hi viuen, multitud d’anècdotes lligades al progrés social de la vila.

Escolteu-ho

La Boutique Glòria diu adéu després de 47 anys dedicats a la talla gran i defensant la unió entre botiguers

La Boutique Glòria ha baixat persiana a les portes dels 47 anys de vida i deixa orfe, sobretot, les clientes de talla gran, un públic real però amb poca oferta on triar a la vila. Glòria Marrugat s’acomiada de la botiga per dedicar temps a la mare, Glòria Argenté, però no marxa sense abans demanar més unió entre botiguers i conscient que la situació és difícil i que els propietaris de locals haurien d’ajudar.

Escolteu-la

Una història que es tanca: Patricia i Angi, les ànimes de ‘El Patufet’

Després de més de quaranta anys a la llar d’infants El Patufet, Patricia i Angi senten un profund agraïment a Sitges i a les famílies que van confiar en elles com a educadores. La pandèmia ha accelerat el seu pla de futur i les ha obligat a tancar una de les llars d’infants més emblemàtiques i antigues de Sitges. Ubicada al carrer espalter El Patufet diu adéu però deixa una empremta profunda en elles i en vàries generacions de sitgetans.

Escolteu-les

Les botigues de sempre: la Merceria Requena, un clàssic que resisteix anant a contracorrent

Carmen Requena i Carmen Andreu són dues de les tres generacions que han estat al capdavant de la Merceria Requena al carrer Àngel Vidal. Setanta anys després de la seva inauguració l’establiment es manté amb la filosofia de sempre, un negoci familiar, que mira per conciliar la vida de les que hi treballen i que es nega a obrir festius i diumenges, fet que, en els temps que corren, és anar a contracorrent.

Escolteu-les

Les botigues de sempre: dues dones i una història interminable, la de l’estanc número 2 de Sitges

L’estanc número 2 de Sitges, ubicat al carrer Sant Francesc, té darrera una llarga i soferta història. Mariona Pujol n’és ara la propietària després d’anys de lluita per mantenir el negoci familiar en el que durant anys hem vist darrera el taulell, Magda Bosch, la seva mare. Totes dues ens parlen de la història d’aquest establiment, probablement centenari, que continua viu malgrat les dificultats burocràtiques, familiars i emocionals.

Escolteu-les 

Les botigues de sempre: després de 25 anys l’escola de Lolita Vilalta deixa Sitges per obrir una nova etapa entre l’alegria i el dolor

Amb pena però amb la satisfacció d’haver-ho intentat Lolita Vilalta s’ha emportat l’escola de ball, fins ara ubicada al carrer Rafael Llopart, a la Rambla del Garraf, a Sant Pere de Ribes. El trasllat és fruit de la voluntat de fer créixer l’escola i obrir-la a noves disciplines, quelcom que requeria d’un espai amb característiques difícils de trobar a la vila. L’alegria d’ampliar el negoci du implícita la pena de marxar de la vila que sempre l’ha acollit. Aquesta és la conversa amb Lolita Vilalta.

Escolte-la

Les botigues de sempre: les germanes Roviralta es jubilen

Després de quaranta anys, Clotilde i Cristina Güell Roviralta s’acomiaden de la joieria Roviralta. L’ofici, herència de la mare, els va atrapar gairebé sense voler i el van fer créixer fins a convertir-se en la joieria de referència del Cap de la Vila. Arribada l’hora de jubilar-se, i en ple tràmit de traspàs de la botiga, que mantindrà el nom però no a elles, hem conversat amb les germanes sobre el món màgic de la joia al que s’hi han dedicat professionalment tota la vida amb dissenys propis i amb la passió i la il·lusió d’algú que estima allò que fa.

Escolteu-les

Les botigues de sempre amb Josep Antoni Fontanals: “jo cada dia de l’any menjo pernil”

Josep Antoni Fontanals s’ha passat la vida envoltat de pernils, i de fet en menja a diari i en du sempre a sobre si viatja a l’estranger. És l’anècdota curiosa d’una entrevista a un treballador incansable que, junt amb la seva dona, Lola Navarro, celebra els 50 anys de vida de Xarcuteria Fontanals que ara gestionen els fills. Malgrat el producte continua sent el mateix Josep Antoni considera que els fills ara saben viure més enllà de treballar.

Escolteu-lo

Les botigues de sempre: Supermercat Virgili diu adéu per sempre amb el convenciment de que “ja no es parla amb el client”

La història de Supermercat Virgili arrenca fa 65 anys a Can Falç amb Josep Maria Virgili collint fruita i verdura de temporada per després vendre-la a l’antic mercat municipal. El trasllat del mercat el va portar cap al poble sec junt amb la seva dona Anna Gabaldà i els seus fills, per convertir un antic garatge en l’actual establiment que ara ha tancat fruit de la forta competència de les grans superfícies i de tenir una clientela fidel però gran.  Tota la història de supermercat Virgili ens l’han explicat Josep Maria Virgili i la seva dona Anna Gabaldà.

Escolteu-ho

Les botigues de sempre: Fruites La Sínia, tres generacions al mercat municipal de Sitges

Joan Silo i Montse Comas amb la resta de treballadors de Fruites La Sínia

Montse Comas, juntament amb el seu soci Joan Silo, és la única de la família de la Sínia Robert que continua al capdavant de Fruites la Sínia després que els seus avis iniciessin el negoci a l’antic mercat municipal de Sitges, a la plaça de l’Ajuntament. Tres generacions després la feina al mercat ha canviat molt, també la ubicació, fet que ha marcat el negoci i l’ha obligat a adaptar-se. Tot apunta a que no hi haurà quarta generació de Comas al mercat, en conversa amb ells la Montse assegura que “aquesta feina és molt maca però és molt esclava” .

Escolteu-ho

Les botigues de sempre: Fotos Gassó, des del 1938 retratant Sitges i la seva gent

Tres generacions de Ricard Gassó, avi, fill i nét, fotografiats per Joan Iriarte.

Ricard Gassó Aranda i Ricard Gassó Rossell, pare i fill, revisen passat i present de Fotos Gassó, un establiment que va començar com a botiga de souvenirs i que des del 1938 es dedica a la fotografia. L’evolució del sector ha estat constant però ha estat el fill el que ha viscut el gran canvi cap a la digitalització que els ha obligat a adaptar-se. En conversa amb ells ens diuen que el valor emocional de la foto s’ha perdut amb el temps i ara, asseguren, toca “fer una mica de tot”.

Escolteu-ho

Les botigues de sempre: Albert i Anna, 40 anys venent fruita

Albert Córcoles i Anna Milà

La fruiteria Albert i Anna, del carrer Artur Carbonell 20, tanca dissabte definitivament. Després de quaranta anys venent fruita l’Anna es jubila i l’Albert, el seu fill, no continuarà amb el negoci. La decisió no ha estat fàcil, tots dos s’emocionen en pensar que dilluns vinent ja no aixecaran la persiana de la botiga, però estan convençuts del camí triat. Hem conversat amb ells i ens han explicat com ha canviat la venda de fruita i verdura amb el pas del temps i com de difícil ho té la petita botiga per subsistir en un món cada vegada més globalitzat i amb més competència.

Escolteu-ho