Aurora Carbonell: ‘Les platges s’han massificat massa per activitat econòmica (…) Sitges té un potencial brutal, no vivim només del sol i platja’

Ha acabat la temporada de platges. A un costat molts concessionaris veuen amb incertesa el futur. A l’altre, al departament de platges arriba un degoteig de trucades de persones interessades en participar de la nova licitació de cara l’any que ve. I enmig de tot plegat la redacció del nou pla d’usos de les platges. La Generalitat defineix els criteris d’ocupació, i a l’Ajuntament li toca definir les activitats que podran fer-se. L’alcaldessa Aurora Carbonell afirma que el nou pla d’usos no contempla l’obertura de l’Hola, perquè el criteri és apostar per polítiques de sostenibilitat i regeneració. La conversa ha portat altres temes d’actualitat, com l’IBI, la recollida porta a porta o l’ocupació de terrasses a la via pública.

Escolteu-lo

Aurora Carbonell sobre la gentada al carrer: ‘Hem fet de tot, però ho reconec: no ens en sortim’.

L’alcaldessa reconeix que les multituds al carrer Joan Tarrida i els seus voltants, així com els botellots a la platja, estan creant situacions preocupants que tenen difícil solució. Aurora Carbonell afirma que aquest estiu hi ha hagut més policia que mai, entre els agents de la policia local, els reforços dels mossos d’esquadra i fins i tot agents de seguretat privada, però el fet que l’oci nocturn hagi de tancar a quarts d’una de la matinada està posant les coses molt difícils arreu, i també a Sitges. En un altre ordre de coses, Carbonell també ha anunciat que, seguint el posicionament de molts municipis, en el proper ple municipal es presentarà una moció contrària al projecte d’Adif d’instal·lació de barreres fonoreductores al pas de les vies del tren pel casc urbà. La conversa, que ha començat tractant l’obertura de la nova escola Agnès, també ha abordat els permisos de les terrasses -amb una derivada vers el foodtruck de ‘Corazón de agave’-, el top manta, la neteja, o la bonificació en el peatge de la C-32.

Escolteu-la

Aurora Carbonell: ‘M’han dit que el poble està més net’ L’alcaldessa apunta que les urbanitzacions seran les primeres a adoptar el porta a porta

Can Milà serà el nou centre de referència en turisme

De Can Milà al nou concurs de concessionaris a les platges, i de la neteja i la gestió del top manta al mega projecte d’Adif per remodelar els tunels del ferrocarril al massís del Garraf per adaptar-los a la normativa europea. Amb l’alcaldessa hem abordat alguns dels assumptes de l’actualitat municipal.

Escolteu-la

L’alcaldessa de Sitges confirma el cribratge massiu pel repunt de cassos de Covid

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha confirmat que aquest dimecres, 7 de juliol, es farà el cribratge massiu adreçat a joves de 16 a 29 anys, de 9 a 20h, al CAP de Sitges. D’aquesta manera es dóna resposta a l’important repunt de cassos que ha patit Sitges la darrera setmana. En la seva entrevista mensual a la Ràdio, Carbonell també s’ha referit a l’estat de les platges i a la necessitat d’adaptar-s’hi sense fer intervencions com les dragues, amb el suport d’estudis com el de dinàmica litoral que es presentarà properament. En aquest sentit, Sitges ha demanat fons europeus Next Generation lligats a projectes d’estabilització de les platges. L’alcaldessa també ha comentat que el futur de la gestió de la piscina del Club Natació es plantejarà al Consorci abans que es disolgui, i ha explicat que la Festa Major s’haurà d’adaptar a la situació de la pandèmia, amb la premisa d’evitar els esdeveniments multitudinaris.

Escolteu-la

Pel nou concurs de concessions a les platges, l’Ajuntament plantejarà menys guinguetes, més sostenibles i amb compromís de responsabilitat social. L’any que ve hi haurà canvis.

Foto: Eco de Sitges

L’alcaldessa Aurora Carbonell assegura que la controvertida imatge del xiringuito situat al passeig no es repetirà. Ha estat una mesura excepcional presa d’acord amb la situació d’un dels concessionaris que, arran de la manca de sorra a la seva platja -un fet recorrent i no resoluble amb l’aportació de sorra segons l’alcaldessa-, no podia obrir l’establiment. Més enllà de l’actual temporada, es preveuen molts canvis l’any vinent perquè l’Ajuntament ja ha establert els criteris bàsics que hauran de regir el plec de condicions per el nou concurs de les concessions de les guinguetes a les platges de Sitges. A més dels concessionaris actuals, el concurs estarà obert a tothom -l’Ajuntament ja ha constatat l’interès de sitgetans en participar-hi- i la institució vol menys guinguetes, més sostenibles i amb major responsabilitat social. Aurora Carbonell assumeix que el nou concurs suposarà un punt d’inflexió, que hi ha concessionaris preocupats, però que l’objectiu és millorar la qualitat dels serveis. Amb l’alcaldessa també hem parlat de l’obertura de l’oci nocturn, dels botellots i les poques alternatives que el municipi té per als joves, o de la liquidació del consorci del Club Natació.

Escolteu-la

L’Ajuntament portarà a ple extraordinari la liquidació del Consorci del Club Natació Sitges, i pagarà 3,8M€ per eixugar el deute. Aurora Carbonell defensa l’oportunitat d’utilitzar el romanent per fer obres pendents de fa anys. La prova de l’oci nocturn es farà al maig, però no aquest cap de setmana

Si tot va bé, el divendres 14 de maig l’Ajuntament celebrarà ple extraordinari per liquidar el Consorci del Club Natació Sitges, l’organisme públic-privat que es va crear a finals del 2010 per gestionar el milionari deute del club arran d’unes obres de reforma que es descontrolaren de pressupost. La liquidació suposarà que l’Ajuntament pagarà els 3,8 milions d’euros que queden pendents, i que haurà d’acordar amb el club la forma perquè pagui la seva part que ara no pot assumir. Així ho ha declarat l’alcaldessa Aurora Carbonell, amb la qual també hem parlat de la marxa de Bacardí, del romanent de 20M€ i dels seus objectius, o de l’assaig clínic de l’oci nocturn que ha de celebrar-se al carrer primer de maig. Sense voler anunciar una data, Carbonell ha assegurat que es farà el mes de maig, però que no serà aquest cap de setmana, abans de l’aixecament de l’estat d’alarma.

Escolteu-la

L’alcaldessa reconeix que el llarg cap de setmana de Pasqua ha posat a prova els operatius de seguretat i neteja

Com tants d’altres indrets de Catalunya, Sitges ha viscut un cap de setmana de Pasqua de multituds. D’aquí que l’alcaldessa Aurora Carbonell publiqués ahir a Facebook un resum de les diferents actuacions policials, posant en valor la feina del col·lectiu de la Policia Local. I el cert és que el llistat d’actuacions mostra una casuística tan diversa que posa sobre la taula, una vegada més, el plantejament de futur sobre si el Sitges que creixerà necessitarà més efectius policials. A aquest debat s’hi afegeix el de la neteja, la gestió de la qual aquests dies tampoc ha deixat un balanç molt positiu segons l’alcaldessa, que entén que caldrà vetllar pel desenvolupament del servei durant els propers mesos. Carbonell també s’ha referit a la prova d’obertura de l’oci nocturn, que sembla que s’ajornarà a final de mes, a la tramitació dels ajuts municipals per la Covid-19 i al resultat dels informes d’intervenció sobre la gestió de diferents esdeveniments durant l’any 2019.

Escolteu-la

Aurora Carbonell defensa el posicionament del govern a favor d’una estabilització sostenible de les platges, i apunta a un futur amb menys concessionaris i un model econòmic on la tecnologia i la sostenibilitat complementin el turisme

Els ‘Biorocks’ poden ser una de les solucions per les platges

L’alcaldessa Aurora Carbonell ha refermat la convicció del govern municipal de no contemplar la solució del dragatge, assumint els posicionaments dels regidors de turisme i de platges. Carbonell defensa el compromís del pla d’acció municipal en aquest aspecte i, en conseqüència, la postura consensuada per tots els membres de l’equip de govern. A la vegada l’alcaldessa s’ha referit a les alternatives que es contemplen per estabilitzar el litoral, entre les quals hi ha la dels ‘biorocks’, una mena de biòtops marins que poden servir d’escollera natural, o la cada vegada més llunyana possibilitat dels espigons submarins. Carbonell també ha alertat que el futur portarà una reducció de concessions a les platges i a l’impuls definitiu d’un model econòmic que aposta per la tecnologia i la sostenibilitat per complementar i donar suport l’indústria turística.

Escolteu-la

El govern proposa un pressupost pel 2021 de 52M€. Es dedicaran més de 8M€ a ajuts, i l’alcaldessa afirma que es podran atorgar amb més rapidesa.

El proper 13 de gener està prevista la celebració del ple dels pressupostos de l’Ajuntament per 2021. El govern prioritzarà els ajuts als diferents sectors socials i econòmics arran de la crisi de la Covid-19, plantejant una despesa total de més de 8M€, part dels quals vindran de la possibilitat de desbloquejar el romanent de tresoreria. Amb l’alcaldessa Aurora Carbonell hem conversat de la celeritat en la tramitació dels ajuts a la situació del peatge de l’autopista, passant per la gestió del servei d’escombraries, l’incivisme, el vandalisme als parcs infantils, la situació que viuen les persones sense sostre, o la dissolució del consorci del club natació i el nou futur de l’entitat, entre d’altres assumptes.

Escolteu-la

Aurora Carbonell anuncia que hi haurà més ajuts, però que el procés de gestió difícilment podrà ser molt més ràpid.

Foto publicada per Tony López al grup ‘Què cal millorar…’

I la policia segueix la pista a l’autor de la pintada al mur del baluard, i l’associació Sitges comerç torna al pacte local per la recuperació, i…el trencaclosques del Club Natació es resoldrà però és d’una gran complexitat si es vol que la solució sigui el menys gravosa possible pel club i per la caixa pública. De moment, s’intentarà fer una aportació extraordinària al consorci del Club Natació perquè aquest organisme injecti els diners que necessita imperiosament l’entitat. Aquests són alguns dels titulars que ha deixat la conversa mensual amb l’alcaldessa Aurora Carbonell, amb qui també hem parlat dels contenidors de l’avinguda Artur Carbonell, de la manca de parcs infantils o de la reunió que va mantenir amb els ex-alcaldes.

Escolteu-la

Aurora Carbonell reconeix que la tramitació dels ajuts va molt lenta i anuncia un pressupost pel 2021 capitalitzat pels ajuts Covid.

Demà es porten a ple les ordenances fiscals pel 2021, la base d’un pressupost per l’any que ve que l’alcaldessa Aurora Carbonell situa a l’entorn dels 50M€, bona part dels quals aniran destinats a ajuts a la ciutadania, arran de la crisi general provocada per la pandèmia de la Covid-19. Aurora Carbonell reconeix que els ajuts ja tramitats van molt (massa) lents, i ho atribueix a la quantitat de tramitació administrativa que cal moure per aprovar-los. L’alcaldessa ha deixat unes quantes reflexions sobre la marxa de Junts x Sitges, Ciutadans i Nou Horitzó del pacte per la recuperació econòmica, i de l’autocrítica que li demana Comuns Verds per reconduir la situació.

Escolteu-la

‘Hem utilitzat diners de Festa Major per pagar lloguers. I seguirem així’. L’alcaldessa dona per fet que l’Ajuntament generarà dèficit el 2021.

La prioritat del 2021 serà ajudar a la gent. I després vindrà tota la resta. Aquest és l’objectiu del govern municipal a l’hora d’elaborar el pressupost per l’any que ve, segons ha comentat l’alcaldessa Aurora Carbonell. Carbonell admet, a la vegada, que la minva d’ingressos i la necessitat de complir amb aquesta prioritat obligaran a fer equilibris de caixa, que generaran dèficit, amb l’afegit que, hores d’ara, continua sense oficialitzar-se l’anunci del govern central d’eliminar la regla de despesa del 2020 i que els municipis aprofitin els superàvits del 2018 i el 2019. L’alcaldessa creu que l’empresa de neteja encara ha de millorar els seus procediments, anuncia que, amb tota probabilitat, s’arribarà a un acord per poder aparcar de nou a la zona de Pins Vens, i valora que el municipi hagi pogut continuar proposant activitats durant l’estiu.

Escolteu-la