La companyia internacional de circ acrobàtic, Les Farfadais, aterra a Sitges

Després de mesos aturats per la pandèmia de la Covid19 han apostat per Sitges i el seu públic per oferir un nou espectacle creat expressament per a la vila. De títol Equality, el show, apte per a tots els públics, vol transmetre un missatge d’igualtat. A partir d’aquest divendres 10 de juliol i fins el proper 30 de d’agost el pati de l’Escola Pia de Sitges, al carrer Hort Gran, acollirà de dijous a diumenge aquest espectacle d’acrobàcies aèries. Les entrades es poden comprar a la taquilla que habilitaran al mateix pati de l’escola o bé anticipadament al web d’Equality. Ens ho ha explicat Stephane Haffner, director artístic de Les Farfadais.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: algunes reflexions sobre com canalitzar emocions o frustracions durant les festes majors d’enguany

Aquesta setmana, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i La Geltrú, per aquest ordre, han fet oficial que no podran celebrar les seves festes majors com sempre. Sense balls al carrer i adaptades a les actuals circumstàncies, a molts de nosaltres ens tocarà viure una Festa Major com no l’hem viscut mai i caldrà, en aquest sentit, canalitzar les diferents emocions o frustracions que vindran donades per tot plegat. En Txatxi Gómez ens deixa algunes reflexions, tot just l’endemà que Vilanova anunciés que només podrà “salvar”, i en un format diferent, actes com el Convit, l’Ofici i el Vot del Poble.

Escolteu-lo

Ajuntament i Comissió treballen per cercar alternatives a una Festa Major sense les 36 hores al carrer

Foto de Dani Morell

Una Festa Major sense les famoses 36 hores i tampoc la major part dels actes tradicionals per Santa Tecla. Ahir, en roda de premsa, l’alcaldessa Aurora Carbonell, acompanyada pel regidor de tradicions i festes, David Martínez, el president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, Agustí Marcet, i de Joan Duran, membre del Consell del Patrimoni Festiu de la festa Major, anuncià oficialment que la d’aquest 2020 serà una festa que caldrà adaptar-la i limitar-la a les actuals circumstàncies i apel.là a la responsabilitat de cara a no fer un mal ús de l’imaginari festiu i elements dels balls populars. Hores d’ara, Ajuntament i Comissió treballen per tal de cercar alternatives a una festa catalogada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i en aquest sentit es té molt clar que caldrà ser molt curosos i respectuosos amb aquells actes que es podran fer. Pel que fa a altres festes i esdeveniments, el regidor de tradicions i festes, David Martínez, va comentar que s’està treballant, de moment, per poder celebrar el Carnaval l’any vinent.

Escolteu-ho

El Festival Fes+Chapeau no descarta tornar a Sitges si l’edició d’enguany funciona més enllà que es desencalli el desacord amb Sant Pere de Ribes, municipi d’on prové

La del 2020 serà la vuitena edició d’aquest Festival d’arts escèniques i la primera que se celebra a Sitges, una ubicació que podria continuar en properes edicions tot i que el certamen va néixer a Sant Pere de Ribes i és on s’ha consolidat. El cap de setmana del 17 al 19 de juliol l’Hort de Can Falç i el Parc de Can Robert acolliran espectacles de circ, dansa i música amb aforaments reduïts i preus assequibles. Les entrades es poden comprar al web del Fes+Chapeau. Hem parlat amb el Director artístic de Carpa Revolució, el centre d’investigació artística que organitza aquest Festival.

Escolteu-lo

La d’enguany serà una Festa Major sense balls al carrer. Agustí Marcet, president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, en fa una primera valoració després d’una reunió amb els caps de colla

Fotografia de Josep Maria Alegre

Manca la seva oficialitat però queda clar que la d’aquest 2020 serà una Festa Major especial i sense balls al carrer. Ahir, la Comissió de Festa Major i Santa Tecla va comunicar als caps de colla dels balls populars la intenció de no celebrar les famoses 36 hores com s’ha fet sempre. Vaja, que enguany els carrers i places de la vila no veuran desfilar els balls i tampoc se sap què passarà amb Santa Tecla a l’inici de la tardor. El que sí queda clar és el que no es podrà fer, però en aquests moments es desconeix quin tipus d’actes es podran dur a terme. En aquest sentit, la intenció clara és evitar aglomeracions de gent al carrer i situacions com les que es varen viure a la Festa Major de Sant Pere de Ribes. Agustí Marcet, president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, ha explicat que durant tots aquests mesos, malgrat l’incertesa de saber si la Festa Major es podria celebrar, la comissió ha treballat amb un cert optimisme per tal de tirar la festa endavant fins que, com reconeix, arribà el punt d’inflexió: el Corpus.

Escolteu-lo

Els cinemes Prado i Retiro reobren les seves portes després de més de tres mesos tancats

Les tres sales de cinema de la comarca del Garraf tornaran a oferir projeccions després de més de tres mesos tancades, arran de la Covid-19. Aquesta nova etapa s’afronta amb molta il.lusió i per celebrar aquesta reobertura s’oferirà una sessió gratuïta com a mostra d’agraïment a totes aquelles persones que han donat suport als responsables dels tres cinemes (Prado, Retiro i Ribes) durant els mesos de confinament. Val a dir que les tres sales s’han preparat molt bé per adaptar-se a les mesures de seguretat necessàries, amb reducció d’aforament i regulació de les entrades i sortides dels espectadors. D’aquesta nova etapa dels cinemes post-coronavirus n’hem parlat amb Owen John Holden, del Cineclub Sitges.

Escolteu-lo

Menys activitats i totes a l’aire lliure. El Sitgestiu Cultural 2020 se centra en el Racó de la Calma i les Terrasses

L’oferta estiuenca de Museus de Sitges també s’ha vist afectada per la pandèmia de la Covid-19 i aquest any hi haurà menys activitats, totes a l’exterior i amb aforament reduït per tal de garantir l’acompliment de les mesures de seguretat. Concerts d’òpera, de clàssica, de jazz, tallers i un dia de cinema a la fresca són algunes de les propostes a les que s’hi sumen quatre visites nocturnes temàtiques que se centraran en la malvasia, en l’observació astronòmica, en l’enologia i en la Fundació Stampflï. D’altra banda, la Festa de la Poesia i el Festival de Jazz Antic de Sitges, dues activitats consolidades a la vila que enguany no s’han pogut celebrar degut al confinament, tindran una jornada específica en el Sitgestiu Cultural 2020.  Ho han explicat Pere Izquierdo, director de Museus de Sitges i Xavier Salmeron, regidor de cultura. Han intervingut també en la presentació Alba Gràcia, del Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges; Carles Schnabel, de l’Observatori Astronòmic del Garraf i Joan Duran, de la Festa de la Poesia.

Escolteu-ho

Punt i final a un Corpus diferent, però amb un gran esperit col.lectiu per part dels sitgetans

Amb un acte privat -per criteris de seguretat- que es celebrà al Racó de la Calma i en el que la Comissió de Corpus va lliurar els diferents premis i els 3 rams de les gegantes, es va acomiadar un Corpus diferent. I és el que la d’enguany ha estat una festa marcada per la pandèmia, però que ha deixat el testimoni ben palès d’un esperit col.lectiu per part dels sitgetans alhora de fer present una celebració que, malgrat tot, s’ha pogut “vestir” amb un seguit d’elements decoratius a balcons i façanes i ha pogut viure un petit acte com el que va tenir lloc al Baluard el passat diumenge 14 de juny. El testimoni del Corpus 2020 ha quedat reflectit en un vídeo que no arriba als cinc minuts de durada i que ha anat a càrrec de Víctor Bregante. De tot plegat, n’hem parlat amb Eduard Tomàs, membre de la Comissió de Corpus.

Escolteu-lo

El vídeo d’un Corpus històric. El del 2020.

Avui es clou el Corpus 2020, i per a celebrar-ho la comissió ha preparat una sorpresa en forma de video. Un recull d’imatges i moments d’aquest històric Corpus d’enguany. Corpus 2020, un Corpus diferent, presenta imatges de la confecció de la catifa del baluard, dels preparatius de les decoracions de diversos carrers, i, evidentment, de la missa del Corpus i la benedicció al Baluard. Gaudiu-lo!

La comissió de Corpus feliç per la gran participació del veïnat i satisfeta pel desenvolupament de la festa. I…una foto per la reflexió. Parlem amb Angelina Salesas.

Com diria l’aforisme, l’èxit ha superat a la pròpia empresa. La presidenta de la comissió de Corpus, Angelina Salesas, es mostra molt satisfeta del desenvolupament de la festa d’enguany, malgrat el confinament, i agraeix la col·laboració dels veïns i veïnes per haver pres la iniciativa de guarnir balcons, carrers i façanes. Amb ella parlem de les seves sensacions l’endemà de la celebració, i de la important presència de públic a la plaça del Baluard, darrera les tanques de seguretat, que ha merescut també l’opinió del regidor de governació Eduard Terrado.

Escolteu Angelina Salesas

Escolteu Eduard Terrado sobre la presència de públic al Baluard

El moment més simbòlic del Corpus 2020!

Us oferim en un clip de video, el moment de l’ofici de Corpus en el qual la custòdia, portada pel rector mossèn Josep Pausas, ha sortit al Baluard per trepitjar l’única catifa del Corpus d’enguany i declamar la tradicional pregària de benedicció.

Bon Corpus 2020! El vídeo de la comissió de Corpus per a celebrar-ho us emocionarà!

Són dos minuts, els del Toc de processó. Però en aquests dos minuts passen els records d’un munt de generacions de sitgetanes i sitgetans. No cal que llegiu més, gaudiu del video que la comissió de Corpus ha preparat per celebrar la especial i històrica diada d’enguany. Us emocionarà.