Tres senyores i un pregó. Les veïnes a punt per dissabte!.

Tot va començar un 5 d’abril del 2013 a l’Ateneu, amb les converses de bar a la Sitgetana. I, després de gairebé cinc anys, les veïnes afronten el repte de fer el pregó de la Festa Major, amb la col·laboració d’en Josep Milán i en Marc Hill. Sobre com ho veuen i sobre com ho viuen en parlem amb Loreto Baqués, Anna Mataró i Mariona Gens. Una entrevista sense spoiler.

Escolteu-les

“Miku” Berbegal i Carlos Subias ens presenten uns “Pastorets” en versió dance per aquesta Festa Major

“Miku” Berbegal i Carlos Subias ens presenten una versió dance de la melodia dels Pastorets, per aquesta Festa Major del 2017. Els dos DJ’S, que porten un estiu molt intens arran de les festes Wave al Sweet Pachá, ens comenten els detalls d’aquest projecte.

Escolteu-los

Estaran els gegants moros d’en Querol a la Selva del Camp? Allí se’n va perdre la pista vers el 1940…. Escolteu la conferència d’Eduard Tomàs

Documentalment parlant, varen ser els primers gegants que va tenir Sitges. El 1845 varen sortir per primer cop, i el 1919 per darrera vegada. I durant un bon grapat d’anys, els gegants moros d’en Querol compartiren protagonisme amb els gegants nous, presentats el 1897 i que avui coneixem com els centenaris gegants de la vila. La singular història dels gegants moros d’en Querol i dels gegants nous fou la protagonista de la conferència que ahir va pronunciar Eduard Tomàs en una sala d’actes del Miramar plena de gom a gom. I la xerrada acabà deixant una incògnita per a resoldre, que té a veure amb el destí que tingueren els primers gegants moros un cop varen deixar de sortir a les processions de Corpus i Festa Major. Tomàs explicà que Josep Robert i Soler (el creador del reconstituent Phosphorenal Robert) els comprà i els guardà al seu magatzem del carrer Sant Pere. Robert morí el 1922, i, segons diferents testimonis, un dels seus fills, Josep Robert i Mestre, s’endugué els gegants a una masia de la seva propietat a la Selva del Camp, pels volts del 1940….

Us oferim, íntegra, la conferència Els gegants moros d’en Querol i els gegants nous. La història mai explicada. Presentà l’acte el president de la comissió, Cisco Arbonés.

Escolteu-la

La Festa Major de l’orgue. Una interpretació històrica de Josep Pagès

Al mestre Josep Pagès i Busom (1946-2001) li devem l’arranjament, a partir de temes del nostre folclore tradicional, d’una suite de Festa Major que ell interpretava a l’orgue amb una gran força emocional. Us oferim l’enregistrament que la ràdio en va fer un 8 d’agost del 1995.

Allò que no sabem dels gegants moros d’en Querol

Els antics gegants moros d’en Querol

“Els gegants moros d’en Querol i els gegants nous. La història mai explicada”. Aquest és títol de la conferència que l’Eduard Tomàs, autor de la recent publicada història del Corpus de Sitges, pronunciarà aquest proper diumenge al Miramar i que ens permetrà descobrir alguns aspectes de la història dels que varen ser els primers gegants a Sitges, que desconeixem. Un petit exemple: sabien que els antics gegants d’en Querol i el que avui son els nostres gegants vells (abans gegants nous) havien arribat a coincidir en algunes de les festes sitgetanes?. L’Eduard Tomàs ens ofereix un petit tastet de la xerrada que servirà, a més, per celebrar els 120 anys dels gegants centenaris de la vila.

Escolteu-lo

Una subhasta, una pesseta, una colla i uns Jocs Olímpics. La Jove de diables explica la seva història a les xerrades del Janio’s

Us oferim, íntegra, la primera de les xerrades de Festa Major al Janio’s Bar, organitzada amb la col·laboració del restaurant La Salseta, sonoritzacions Justo Conde i l’Eco de Sitges. Amb el títol de Colla Jove, colla olímpica, Josep Pérez exposà algunes dades i anècdotes bàsiques per a conèixer la història de la Jove de diables, i explicà els detalls de la participació de la colla en la cerimònia de cloenda dels jocs olímpics del 92, de la qual ahir es commemorava el 25è aniversari. Acompanyaren Josep Pérez, Magí Panyella, vicepresident de la Jove, David Rossell, cap de colla, i el president de la comissió de Festa Major, Cisco Arbonés.

Escolteu-la

Josep Milán i la presència dels balls parlats a la Festa Major

Amb Josep Milán conversem sobre la presència de balls parlats en la nostra Festa Major, a partir de la conferència que farà el proper dissabte a la seu del Grup d’Estudis Sitgetans: Els balls d’antany: les representacions perdudes de la nostra Festa Major. Entre la temàtica religiosa, la costumista i la satírica es movien la gran majoria d’aquestes representacions executades a places públiques o teatres.

Escolteu-lo

Ramon Soler: “Si em perdo, busqueu-me per Festa Major”

Saludem al pendonista de la Festa Major d’enguany, amb un cabàs de vivències per a explicar, pròpies del qui ha viscut la celebració des de molts rols i responsabilitats diferents. Amb el record als absents, començant pel seu pare, Ramon Soler pensa viure la Festa Major més intensa de totes, en companyia d’uns cordonistes que, ja en el seu dia, varen ser companys seus de comissió: Josep M. Rosés, Josep Gracia, Jordi Cubillos i Àngel Lorenzo.

Escolteu-lo

Un grup d’artistes sitgetans participarà en el primer encontre cultural amb la ciutat de Carcassona

Dimecres i dijous de la setmana vinent, un grup d’artistes sitgetans visitarà Carcassona per a participar de la primera edició de trobades artístiques entre Sitges i aquesta localitat occitana, que es concretarà, sobretot, amb una exposició conjunta a la capella dels dominics. Avui n’hem parlat amb Blanca de Nicolás, que coordina l’esdeveniment, i els pintors Manuel Blesa i Adolfo Rua.

Escolteu-los

Blanca Benítez. L’evolució de l’artista darrera del cartell i les il·lustracions del programa de la Festa Major.

Han passat 10 anys, i Blanca Benítez s’ha retrobat amb el cartell de Festa Major. A diferència del 2007, quan fou la comissió qui li encarregà l’obra, enguany ha estat l’artista qui ha volgut participar en el concurs de cartells organitzat per la comissió. I per votació popular el seu cartell ha resultat guanyador. En qualsevol cas, el cartell és, en el fons, una peça que complementa l’altra gran tasca que ha fet l’artista sitgetana il·lustrant el programa de Festa Major, amb unes obres allunyades en esperit formal a les dels bodegons que en el seu dia la varen fer popular a moltes cases de la vila. Molt més lliures, molt més deshinibides. En aquesta evolució hi ha tingut molt a veure el descobriment de l’aquarel·la, que sempre havia tingut oblidada malgrat que la seva mare l’esperonava a conrear-la. Amb Blanca Benítez hem recordat el passat i hem parlat del present. El futur vindrà marcat per una gran exposició prevista a l’edifici Miramar l’octubre de l’any vinent.

Escolteu-la

Un any més, “Em dic Vinyet, un nom de Sitges”

I enguany amb el nou trenet-barqueta. Un any més, l’Ajuntament de Sitges va organitzar la recepció Em dic Vinyet, un nom de Sitges, per a celebrar amb les Vinyets la festa i la singularitat del nom. Aquesta vegada la recepció es va celebrar a l’era del Vinyet, on les homenatjades hi arribaren amb la barqueta que les esperava a La Fragata. Xavier Miret, director de l’arxiu històric de la vila, féu una molt interessant exposició sobre l’origen i la pervivència del nom.

Una Festa Major amb….. K-Liu! El grup sitgetà ens presenta “La nostra Festa”, la seva cançó per a la Festa Major.

La nostra festa, aquest és el títol del videoclip que el grup sitgetà K-Liu ha presentat amb l’objectiu que esdevingui un dels temes de la Festa Major. Més enllà de la cançó, que atrapa des dels primers compassos, el clip reflecteix una manera de viure la Festa Major plenament identificada amb la de la generació dels sitgetans més joves. El clip ha estat produït per Trio de Doses i dirigit per Neil Murphy. Saludem a l’estudi a Pau Gonsalbes, Dani Nieto, Pau Gallardo, Jaume Freixes i Victor Lisbona que ens comenten com, després de dos anys, la trajectòria del grup està començant a prendre una volada important. El video i la cançó la podeu trobar i descarregar al web de K-Liu.

Escolteu-los