Rosa Tubau explica la petita història del canvi de recorregut de les rues infantils, i es posiciona davant del comunicat del col·lectiu de Barraques sobre el concert del Fardo

La regidora de tradicions i festes, Rosa Tubau, ha defensat aquest matí que, quan l’alcalde i ella anaren al departament d’interior de la Generalitat a presentar el PAU per el Carnaval d’enguany, ja hi havia un recorregut acordat per a les rues infantils. Fou després d’haver-se aprovat el PAU quan les entitats alegaren raons de logística referent a la preparació de les carrosses per a les rues de la nit, i demanaren reconsiderar el recorregut de la rues infantils i apostar pel que ha quedat establert finalment, que és gairebé idèntic al de les rues d’adults. Tubau, que ha explicat amb detall com ha anat el procés fins arribar a aquesta solució final, també ha donat la seva opinió sobre el comunicat que el col·lectiu de Barraques ha fet públic arran del canvi en la ubicació del concert del fardo del dissabte de Carnaval. La regidora confessa que li sap molt greu el que ha passat, però que ha de vetllar pel conjunt de la festa, i creu que hagués pogut haver-hi una entesa entre els organitzadors del ball del fardo i l’empresa que gestiona les barres que la comissió tindrà baix a mar durant els dies de Carnaval.

Escolteu-la

El Maricel celebrarà el centenari amb un programa cultural i una important rehabilitació

L’any 2018 serà el del Palau Maricel. Coincidint amb el centenari de la finalització de les obres del conjunt de Maricel es preveu per a finals d’any un programa cultural, i l’inici de les obres de rehabilitació de l’altre gran element del conjunt de Maricel. Així, a partir de l’octubre s’inaugurarà una exposició sobre la construcció del conjunt, els seus protagonistes, i la col·lecció que Charles Deering hi va exposar. També està prevista l’edició d’un llibre commemoratiu, un itinerari integral per tot el Maricel amb un recorregut diferent de l’actual, i la digitalització de la documentació. En paral·lel, amb un pressupost de gairebé 3 mil·lions d’euros, es preveu la remodelació en profunditat del Palau, per restaurar els elements patrimonials i estructurals, preveure la seva museització, suprimir les barreres arquitectòniques, i acollir la botiga dels museus. Ho presentaven en roda de premsa la directora gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, i l’alcalde de Sitges, Miquel Forns.

Escolteu-ho

Gaudeix la Festa: per Sant Antoni, tornen els tres tombs (que ja no en son tres)

Vilanova està de festa, però els tres tombs també han canviat. En Txatxi Gómez ens apunta alguns d’aquests canvis en la festa major petita dels nostres veïns.

Escolteu-lo 

Carnaval 2018. “Emprenya a la penya”, el segon vídeo del doctor Pere Poma

El Cine Club ens presenta la seva programació pel mes de gener

Àlex Gardés, del Cine Club Sitges, ens acosta les propostes de l’entitat per aquest mes, que es projectaran al cinema Prado.

Escolteu-lo

Carnaval 2018. Aquí teniu el xató del doctor Pere Poma!

La Colla Huerto’s, organitzadors del Carnestoltes d’enguany, ens presenten el primer d’una sèrie de 4 videos que setmanalment es publicaran en el canal de youtube TV PomersEl doctor Pere Poma, acompanyat de la tieta Pilarin, ens explica la seva particular visió del plat carnavaler per excel·lència.

El Corpus del 1955 com mai no l’haveu vist

Amb Jordi Milà Franco i Eduard Tomàs comentem una filmació del Corpus del 1955 que l’historiador sitgetà ha trobat en el perfil de YouTube de l’empresa Huntley Film Archives, corresponent a un reportatge titulat Holidays in Spain, i en el qual, durant 3 minuts apareixen imatges del Corpus sitgetà, que avui esdevenen de molt valor històric, com la dels antics vestits dels gegants centenaris, abans de presentar els nous dissenys d’Artur Carbonell la Festa Major d’aquell any, o el pas de la processó per l’altar del Cap de la Vila, amb una disposició prou diferent de l’actual. Us oferim una versió del clip retocada de llum i color per a que en tingueu una millor visió. La comissió de Corpus ha publicat el video en el seu perfil de Facebook. Allí hi trobareu una explicació molt detallada de tot el que s’hi veu.

Escolteu-ho

Roland Sierra ens presenta algunes de les efemèrides del 2018 i ens anuncia, pel mes de març, la sortida al mercat del primer llibre de fotos de la col·lecció “Sitges desaparegut”

Aquest any s’escau el centenari la finalització de les obres del conjunt de Maricel

Amb Roland Sierra repassem algunes de les efemèrides més destacades que s’escauen aquest 2018 que acaba de començar, entre elles el centenari de la finalització de les obres del conjunt de Maricel, o el de la inauguració de la 1a exposició nacional de clavells. A més, en Roland ens comenta el que serà una de les novetats editorials més destacades per Sant Jordi. Aquest mes de març es presentarà el primer volum de “Sitges desaparegut”, una col·lecció bianual de quatre llibres de format apaisat, i amb prop de 180 pàgines cadascun, que presentaran moltes imatges de la vila no publicades fins avui en paper.

Escolteu-ho

En el record, Joan Josep Rocha, ‘Coté’. Recuperem la conversa amb el pendonista de la Festa Major del 2007

En Coté, de pendonista, minuts abans de l’ofici de la Festa Major del 2007

El 1997 fou pregoner. El 2007 fou pendonista. I el darrer dia del 2017 s’anunciava la mort del qui ha estat, per a molts i fins avui, l’home a qui Sitges deu els estudis més rigorosos sobre la nostra Festa Major. Membre fundador de l’Agrupació de Balls Populars i de la Colla Jove dels Diables de Sitges, Joan Josep Rocha i Serra va néixer un gener del 1937. De professió advocat, i de vocació festamajorenca, en Coté sempre va maldar per a la difusió del coneixement de la festa, com a base per a viure-la amb més intensitat i plenitud. A ell li correspon l’autoria d’un llibre de referència La Festa Major de Sitges –descarregable en aquest enllaç-, que prologà el seu amic, també recentment traspassat, Jofre Vila i que fou presentat l’any 1997.

Us oferim la conversa que varem mantenir amb en Coté en vigílies de la Festa Major del 2007, quan fou nomenat pendonista.

Escolteu-la

Els Pastorets dels Innocents

Us oferim, íntegra, la representació de El primer Nadal dels pastors, del passat 28 de desembre al teatre Prado. En els principals papers intervenen: Martín Tribaldos (Llucifer), Jordi Gracia (Satanàs), Martí Sáez (Farruc), Marcel Sentís (Grillat), Iván Saldaña (Garrofa), Jordi Mella (Pallanga), Dani Martínez (arcàngel Sant Miquel), Vinyet Esteban (arcàngel Gabriel), Oleguer Arola (Llufa), Eduard Terrado (Herodes), Òscar Campillo (Rodamón).

Escolteu-la

El Pessebre: una tradició que cal mantenir ben viva

Aprofitant que aquests dies el Palau del Rei Moro acull la 28ª exposició de diorames, hem conversat amb Llorenç Baqués i Sílvia Sentís, membres del Grup Pessebrista de Sitges. Ambdós, més enllà d’explicar el procés de confecció d’un pessebre o diorama, ens han deixat algunes reflexions sobre el fet de saber mantenir una tradició molt vinculada a les dates nadalenques.

Escolteu-ho

I després de Joan Yll, el cuiner Anton Rafecas protagonitza un nou spot de Borges sobre les tradicions nadalenques

El cuiner sitgetà Anton Rafecas és protagonista d’un nou spot publicitari dels productes més nadalencs de Borges. Aquí el teniu.