Joan García Targa ens presenta el curs ‘El Sitges dels nostres avantpassats’ que començarà al GES la setmana que ve.

La setmana que ve comença al Grup d’Estudis Sitgetans un curs de sis sessions dedicat al Sitges dels nostres avantpassats, dirigit per l’arqueòleg Joan García Targa. Amb en Joan hem parlat dels temes bàsics que abordarà aquesta proposta.

Escolteu-lo

De la vista general, al més petit detall. Frederic Montornés ens presenta l’obra del fotògraf Joaquim Gomis.

Nascut a Barcelona el 1902, Joaquim Gomis fou un dels grans fotògrafs catalans allunyats del ressò mediàtic per vocació pròpia. D’entre un enorme fons de 70.000 originals, Frederic Montornés, comissari de l’exposició sobre la seva obra que es pot veure fins al 17 de març al Miramar, n’ha extret 96 que dibuixen un Sitges i una Catalunya d’una altra època, amb imatges d’estètica evocadora, composades amb molt pocs elements. Amb Montornés hem parlat d’una mostra que val la pena veure.

Escolteu-lo

La reina entrarà al Retiro. “Les entitats no es poden encallar en el passat”. Parla Elena Ferré, presidenta de l’entitat.

Adaia Matas, reina del 2018

El Retiro continua sense creure en la Reina, però les entitats no es poden encallar en el passat. Així ho manifesta Elena Ferré, presidenta del Retiro, que confessa que la decisió presa per la junta directiva de l’entitat no ha estat ni fàcil ni unànime, però que és vista com un signe de canvi i d’adaptació a com s’està vivint el Carnaval per les noves generacions. El 2019 marcarà una fita en la petita/gran història del Carnaval sitgetà. La presidenta del Retiro ens explica com s’ha arribat a aquesta decisió.

Escolteu-la

Dissabte us hi podreu passejar, però el que veureu només ho poden fer els presentadors de The Grand Tour, un dels programes més vistos d’Amazon Prime.

Jeremy Clarkson condueix un Aston Martin DB4GT per l’autòdrom

Dissabte, de 10 a 14h, els responsables de la nova gestió de l’autòdrom de Terramar, l’empresa Grand Prix, organitza una jornada de portes obertes al circuit, per on us hi podreu passejar. Els qui en el seu dia foren el trio més conegut en el món del periodisme automobilístic televisiu, de la mà del programa Top Gear de la BBC, varen conduïr amb intensitat per la venerable i veterana pista de l’autòdrom de Terramar en un dels capítols de The Grand Tour, la seva nova sèrie a Amazon Prime. Són Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May. Gaudiu aquest vibrant clip.

Gaudeix la festa: festa religiosa, festa pagana i… Sant Pau.

En Txatxi Gómez arriba avui acompanyat d’en Jordi Cubillos. Conversem sobre la taula rodona que tindrà lloc dissabte a l’Ateneu, amb el títol de Festa religiosa, festa pagana, i sobre la festa de Sant Pau de Ribes, que se celebra avui i demà.

Escolteu-ho

Ajudeu a les Massó de Can Negrita a cercar als descendents de Felip Massó i Carbonell!

Les tres germanes Massó de Can Negrita (Rosita, Carmeta i Contxita) han fet una crida, per tal de buscar als descendents del seu avantpassat Felip Massó i Carbonell. Ho han fet a través de la seva pàgina de Facebook (@lesmassodecannegrita) i amb l’ajuda de l’Isidro, que després de fer un curset gratuït d’internet i xarxes socials a la Creu Roja ha aconseguit penjar el video on les tres germanes, demanen la col·laboració ciutadana per trobar als seus familiars, que podrien estar a qualsevol indret del món. Per tant es prega que tothom faci difussió d’aquesta recerca i si algú té alguna informació es posi en contacte amb les Massó de Can Negrita a través del facebook.

El xató de Marc Ribas (ortodoxos absteniu-vos-en)

Si cada maestrillo tiene su librillo, aquí teniu el xató fet pel popularissim Marc Ribas al cuines de TV3. Un xató amb llicències creatives!

Memòria històrica: Josep Manuel Soler, Manel Carbonell, Sam Barrachina i Mercè Sella recorden l’entrada de les tropes franquistes a Sitges.

En el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Sitges, hem remasteritzat la cinta d’àudio original de la conversa que vàrem mantenir en els nostres estudis el 22 de gener de 1999, amb Josep Manuel Soler, Mercè Sella, Sam Barrachina i Manel Carbonell. El seu testimoni és tan colpidor com gràfic de les sensacions barrejades que molts sitgetans visqueren aquell dia.

Escolteu-ho

L’autòdrom serà un centre de proves hípiques i de presentacions del món del motor. L’empresa Grand Prix posa en marxa un ambiciós projecte de 20M€, que obrirà el 2022.

Es mantindrà íntegra l’estructura de l’òval, la tribuna i l’espectacular espai  inferior on durant fa molts anys s’hi instal·laren els carrossaires del Retiro, i a l’nterior de l’anella, on durant molts anys hi va haver una explotació agrícola, s’hi ubicaran unes pistes multifuncionals on s’hi celebraran competicions hípiques durant la temporada d’hivern. Les presentacions i petits esdeveniments vinculats al món del motor, i les competicions hípiques seran els dos eixos bàsics del projecte que l’empresa d’esdeveniments Grand Prix contempla per el que és, avui, l’únic circuit del seu gènere al món que es conserva íntegre. El projecte suposa una inversió de 20M d’euros i s’espera que pugui inaugurar-se el 2022, vigília del centenari de l’equipament. N’hem parlat amb el cap de comunicació, Eduard Vilarubí. Apunteu-vos a l’agenda una jornada de portes obertes per al proper dissabte 26 de gener.

Escolteu-lo

Roland Sierra ens presenta les efemèrides del 2019

Del centenari de La processó de Sant Bartomeu o la urbanització de Terramar, al 125è aniversari de l’arribada dels Grecos al Cau Ferrat. Del 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Sitges, al cinquantenari de l’enderroc de l’antic edifici de l’escola Pia, o de la inauguració del parc infantil del Pic-Nic -amb el seu mític elefant-. Amb Roland Sierra repassem algunes de les efemèrides que s’escauen aquest 2019 que acaba de començar.

Escolteu-lo

Els Pastorets dels innocents

Us oferim, íntegre, l’enregistrament de la representació de El primer Nadal dels pastors, que va tenir lloc el passat 28 de desembre al teatre Prado. La funció, dirigida per Carles Maicas i per Juan José Rocha en l’apartat musical, va comptar amb el següent repartiment: Martín Tribaldos (Llucifer), Daniel Martínez (Satanàs), Marcel Sentís (Grillat), Martí Sáez (Farruc), Jordi Mella (Pallanga), Ivan Saldaña (Garrofa), Vinyet Mirabent (Arcàngel Gabriel), Llucià Ainsa (Avarícia i Baltasar), César Villellas (Supèrbia), Rosa Vila (Luxúria), Júlia Villellas (Ociositat), Júlia Martos (Enveja), Alpe Conceptes (Gula i Gaspar), Gerard Pascual (Ira), Georgina Vendrell (Atzaries), Eduard Terrado (Herodes), Llorenç Serrado (Abel), Laura Llansó (Llapsó), Júlia Terrado (Llufa), Jan Carbonell (Garrofeta), Martina Cusidó (Ester), Òscar Campillo (Rodamón i Melcior), Paula Tribaldos (Sant Miquel).

Escolteu-lo

Lambert Gràcia, Manel Aleacar i Ramon Artigas, tres lloros del Quinto sitgetà

Els tres lloros sitgetans, d’esquerra a dreta, Ramon Artigas, Manel Aleacar i Lambert Gràcia

La tradició del joc del Quinto segueix ben viva a Sitges. Des del dia de Nadal i fins Reis, entitats com la Societat El Retiro i el Casino Prado celebren les seves partides d’un dels jocs d’atzar més populars a Catalunya. I és que el quinto arrossega cada any a un públic molt fidel disposat a escoltar els clàssics com “va de quinto de 50 cèntims, la nena maca o l’avi” o, fins i tot, a a llançar alguna que altra guixa i, sobretot, a intentar picar el màxim de vegades per guanyar algun que altre caleret. Avui, de la mà de tres lloros amb experiència, hem conegut alguns dels secrets, anècdotes i situacions viscudes a ambdues entitats. En parlem amb en Lambert Gràcia, Manel Aleacar i Ramon Artigas.

Escolteu-los