L’Ona Almirall, primera dona a la Moixiganga de Sitges

Ona Almirall, al costat de Lluís Cardona (Foto Vicenç Morando)

L’Ona Almirall i Mirabent s’ha convertit en la primera dona en sortir amb l’actual Moixiganga de Sitges, després d’un temps de debat, i de posicionaments favorables tant del Consell del Patrimoni Festiu com de l’Agrupació de Balls Populars. L’Ona va acompanyar el seguici per la processó de Corpus. En parlem de l’experiència amb ella i amb un dels caps de colla actuals, Èrik Roqueta.

Escolteu-los

Finalitza un Corpus tot esperant que esdevingui Festa Patrimonial d’Interès Nacional

Núria Amigó posa fi a la seva etapa al capdavat de la Comissió de Corpus

L’acte de cloenda del Corpus ahir als jardins de la Societat El Retiro va suposar, a més, el comiat de l’actual Comissió de Corpus que durant els darrers quatre anys ha encapçalat Núria Amigó. Tot esperant que esdevingui Festa Patrimonial d’Interès Nacional, el Corpus d’enguany ens ha deixat alguns apunts històrics com la presència de nou del Penó de la Confraria de la Minerva a la processó o la publicació del llibre sobre el Corpus d’Eduard Tomàs que esdevé un document històric i gràfic indispensable per conèixer tot allò d’una festa que ha guanyat en participació en aquests últims anys. Núria Amigó ha fet balanç dels quatre anys de feina d’una comissió que ha intentat fer del Corpus una festa molt més lluïda en tots els sentits.

Escolteu-la

Gaudeix la Festa: l’inici del calendari més festiu de l’any

El foc dels diables i fogueres inicia el calendari festiu de l’estiu

Tanquem temporada radiofònica del Gaudeix la Festa i amb en ‘Txatxi’ Gómez fem, d’entrada, un balanç del que ha estat, diuen, una polèmica Patum de Berga. L’arribada de l’estiu ens marca també l’inici del calendari més festiu de l’any amb les festes de Sant Joan i Sant Pere i que culminarà, com cada any, amb un agost carregat de Festes Majors.

Escolteu-ho

Calor, tradició i innovació al Corpus de Sitges 2017

Els gegants vells al Cap de la Vila (foto Ajuntament de Sitges)

El pregó del clavell, declamat pel periodista resident a Sitges Jaume Freixes i Graells, va donar als jardins de la Societat el Retiro el tret de sortida a les festes del Corpus 2017. Freixes va glosar el Corpus i els clavells amb un recorregut històric i musical. Abans, la presidenta del Retiro, Elena Ferré, i la de Corpus, Núria Amigó, havien donat la benvinguda als assistents, i després, l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va entregar formalment al director general de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat, Lluis Puig, de la petició de reconixement del Corpus com a festa patrimonial d’interès nacional, i un exemplar d’Història i evolució del Corpus de Sitges, l’obra d’Eduard Tomàs presentada enguany.

Aquest diumenge calorós, amb la celebració de la diada de Corpus a Sitges, van destacar la catifa del Cap de la Vila, amb que el Rugbi Club Sitges celebrà el seu 30è aniversari, la recuperació del penó de la Minerva, portat en la processó per Rosa Andreu, acompanyada de Sònia Mataix i Carme Andreu, els 120 anys dels gegants vells de la vila, i la incorporació per primer cop a la Moixiganga d’una noia, la Ona Almirall.

Escolteu l’acte del pregó del clavell

Més propostes que mai a les Barraques de Sitges 2017

El cartell de Barraques d’enguany

Amb més grups i més propostes que mai. Així es presentaren les Barraques de Sitges 2017 en un acte que va tenir lloc el passat divendres a La Torreta i que va servir també per veure en directe, per primer cop, als sitgetans “Oselznick” i els graciencs “Gats”. Barraques ha consolidat la seva oferta de concerts a La Fragata durant els dies previs de la Festa Major, enguany els dies 18, 19 i 20 d’agost. Gabri González, del col.lectiu de Barraques, acompanyat per Sisco Arbonés, president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, destacà, entre d’altres, l’alt nivell dels diferents grups que actuaran els tres dies, així com la possibilitat de veure el pregó de la Festa Major en directe a través d’una pantalla gegant a la mateixa zona de Barraques.

Escolteu-ho

Processó de Corpus 2017

Us oferim un petit clip amb la processó de Corpus al seu pas pel carrer Santiago Rusiñol. Apuntem tres anotacions a destacar. La presència de la parella històrica dels gegants de la Vila, que enguany han complert 120 anys. La incorporació de la primera dona a la Moixiganga. Ona Almirall Mirabent ha fet de candelera durant la sortida del ball a la processó. Finalment, Rosa Andreu Almirall ha portat el recuperat penó de la Minerva, que encapçalava el seguici processional, acompanyada per Sonia Mataix Andreu i Carme Andreu Requena.

Torna el Concurs Mirabent i Magrans, enguany en la seva 23ª edició

Després de dos anys d’absència el Concurs Josep Mirabent i Magrans torna aquest cap de setmana en la seva 23ª edició, amb els ja habituals apartats de cant i música de cambra. Organitzat per la família Mirabent i Magrans, Concertante i l’Ajuntament de Sitges, l’edició d’enguany presentarà 23 formacions de cambra i 36 cantants que faran les seves audicions al Casino Prado. Un cop més, amb Ramon Artigas conversem sobre aquells aspectes més o menys novedosos d’un concurs que ha trobat, de nou, l’empenta necessària per seguir endavant.

Escolteu-ho

L’Escola Municipal de Música celebra els seus deu anys

Un moment del concert del passat dissabte als jardins de Terramar (foto Sitges Actiu)

Sense saber hores d’ara quina serà la seva ubicació definitiva, l’Escola Municipal de Música Montserrat Almirall ha celebrat el seu desè aniversari i ho va fer el passat dissabte als Jardins de Terramar amb un concert a càrrec d’alumnes i professors. El seu director actual, Pinyu Martí, considera important, de moment, haver arribat fins aquí més enllà de les mancances que han vingut donades, sobretot, per no disposar d’un espai estable i adient a les necessitats de l’escola. En Pinyu ens deixa algunes reflexions prou interessants com el fet, per exemple, de pensar en un futur espai de la música en un sentit més global.

Escolteu-ho

Roger Mas presenta “El dolor de la bellesa” en el darrer vermut de Primavera de “La palmera torta”

L’art i el reciclatge junts, de nou, en el segon Festival Sitges Reciclart

L’exposició “Drap-Art” inaugura aquesta tarda (19.30h) al Miramar la segona edició del festival Sitges Reciclart, que arriba, de nou, carregat de propostes que promouen l’art a través de les diferents tècniques de reciclatge. Amb l’objectiu d’incidir en la sensibilització del medi ambient d’una forma lúdica, el Reciclart 2017 tindrà activitats en forma d’exposicions, tallers, conferències o música. N’hem parlat amb Judith Albors, responsable del Centre d’Estudis del Mar.

Escolteu-ho

El Corpus 2017 comença a caminar

Els protagonistes del Corpus de Sitges 2017

Un cartell de l’artista sitgetana Anna Monzó és la imatge del Corpus de Sitges 2017, el programa del qual va ser presentat a la sala gòtica del Museu de Maricel amb una interpretació de la Muixeranga a càrreg del grup Retrio. La festa tindrà lloc el cap de setmana del 17 i 18 de Juny, amb el pregó del periodista Jaume Freixes, i l’encàrreg al Rugbi Club Sitges per dissenyar la catifa i l’altar del Cap de la Vila. La festa recupera, a més, la figura de la pendonista de la confraria de la Minerva, que anirà a càrrec de Rosa Andreu.

Escolteu l’acte

Les veïnes i companyia on fire, en sis minuts de “El cabaret de la terra” a la sala d’actes de El Retiro