La Tija, premi Janio Martí d’arts escèniques.

Van néixer el 2012 per vestir la història del Carnestoltes Carles Torres i la seva singular família, i amb els anys les titelles de corda, les titelles de mà i les ombres han anat fent encaix en el panorama cultural de Sitges. Enguany, la societat recreativa El Retiro ha decidit atorgar la primera edició del premi Janio Martí d’arts escèniques al grup La Tija. Del passat, del present, i del futur condicionat per la necessitat d’un local en parlem amb Josep Milán, Tuts Fernández i Florenci Salesas.

Escolteu-los

Fins al febrer del 2020, al Maricel us espera una història dels origens del Cau Ferrat, amb alguns originals mai vistos…

L’icònica picaporta de la Casa de l’Ardiaca (cap al 1500) i el dibuix que en va fer un jove Rusiñol

Amb motiu de la commemoració del 125è aniversari de la obertura del Cau Ferrat com a casa-taller de Santiago Rusiñol, un 4 de novembre de 1894, el Consorci del Patrimoni de Sitges ha organitzat una exposició que amb el títol El Cau Ferrat: la construcció d’un ideal, vol acostar als visitants als origens del que fou un dels centres de referència del Modernisme català i de l’art europeu, a través de 9 àmbits temàtics repartits per la planta baixa de Maricel i que aborden aspectes troncals de la història de l’actual museu. Rusiñol trasbalssà la vida quotidiana de Sitges i, a la vegada, sacsejà l’stablishment artístic del seu temps. Des de les festes modernistes a la vindicació del Greco amb la primera escultura de l’artista erigida a Espanya, el llegat de Rusiñol és enorme i Sitges en fou la principal beneficiària quan l’artista deixà tot el seu llegat a la Vila. La mostra, que es podrà veure fins al 16 de febrer de l’any que ve, ha servit, a la vegada, per a presentar obra mai vista fins avui, com és la col·lecció de 38 dibuixos que un jove Rusiñol, només tenia 17 anys, va presentar a la primera exposició de belles arts a Girona, demostrant un mestratge i una capacitat tècnica extraordinària.  S’inaugura avui a les 20h, però aquest matí l’han presentada als mitjans el director del consorci del patrimoni, Pere Izquierdo i el comissari Ignasi Domènech.

Escolteu-los

El Prado celebra els origens

La presidenta del Prado i l’alcaldessa descobreixen la placa commemorativa

Defugint qualsevol controvèrsia, la presidenta del Prado, Carme Artigas, afirmava ahir que en cap moment ha canviat l’any de fundació de l’entitat, el 1877, però  s’ha volgut celebrar el 150è aniversari de la data en la qual el mestre Josep Carbonell, Senalla, comprà la peça de terreny en la qual s’erigiria la seu social del Prado i, després, el saló teatre. Fou un 16 de novembre de 1869 quan Carbonell escripturà la compra del terreny a la notaria de Felip Font i Falp. La història no diu res sobre la data exacta de col·locació de la primera pedra, però no deuria trigar massa perquè ben aviat la documentació deixa constància de l’inici de l’activitat per a construir la seu social. A la façana del Prado es descobrí la placa commemorativa i a la sala d’actes Jofre Vila es presentà el llibre d’Isabel Coll El teatre Prado, un edifici amb ànima, del qual en vàrem parlar amb l’autora fa uns dies. Us oferim l’acte protocolari amb les paraules de la presidenta del Prado, la vicepresidenta del Grup d’Estudis Sitgetans, Beli Artigas, i l’alcaldessa de Sitges Aurora Carbonell, qui també va referir-se a la seva vinculació familiar amb el fundador.

Escolteu-ho

Isabel Coll ens presenta el llibre dedicat al Prado, editat amb motiu del 150è aniversari de l’entitat.

Però no hi ha constància històrica de la col·locació d’una primera pedra. El 16 de novembre del 1869, el músic sitgetà Josep Carbonell i Vidal escripturà, a la notaria de Felip Font i Falp, la compra d’una parcela de terreny on, mesos més tard, s’hi instal·là el que seria l’embrió de l’edifici del Casino Prado Suburense i, posteriorment, del seu teatre. La història de Carbonell no va tenir un bon final, però la societat seguiria el seu camí fins avui. La doctora en història de l’art Isabel Coll té un vincle familiar molt gran amb el Prado, i en el marc dels actes commemoratius del 150è aniversari de l’entitat, aquest diumenge presentarà El Prado, un teatre amb ànima. Amb ella parlem d’aquest llibre commemoratiu.

Escolteu-la

La tapa ‘Tom Jones’ sotscampiona del concurs nacional de ‘tapas y pinchos’ de Valladolid! Parlem amb Oriol Carbonell.

La tapa Tom Jones, una creació del xef Oriol Carbonell de Els jardins de El Retiro que ara ho porten els del Cable, ha resultat sotscampiona del concurs nacional de ‘tapas y pinchos’ de Valladolid on s’enfrontava a 47 aspirants. La tapa, que ja va aconseguir proclamar-se guanyadora del tapa a tapa sitgetà d’aquesta primavera, és una creació del xef Oriol Carbonell a partir d’una experiència gastronòmica viscuda a Tailàndia, on va tastar la sopa Tom Yon. La resta… ens l’explica l’endemà d’haver rebut el guardó.

Escolteu-lo

Mònica Garcia. Així ha vist i veu el festival la directora, en funcions, de la fundació.

Va arribar al festival el 2004, encarregant-se del departament de comunicació, i hi va tornar el 2015 com a vicedirectora de la fundació. Arran de la destitució de Xavier Duran, Mònica Garcia ha assumit temporalment la direcció de la fundació del Festival Internacional de Cinema de Catalunya. Amb ella parlem de la marxa de Duran, de l’informe de la intervenció municipal, de la necessaria professionalització i fidelització dels equips, del festival de Sitges en el context internacional, i, òbviament, dels plantejaments de futur que passen per a una millor racionalització de les despeses i per la recerca d’una major implicació del sector privat en el finançament del certamen.

Escolteu-la

El poemari ‘Nua cendra’ de Joan Duran, premi Vicent Andrés Estellés de poesia.

En el marc dels premis octubre, el poeta sitgetà Joan Duran ha guanyat el premi Vicent Andrés Estellés de poesia, amb Nua cendra. D’entre els 71 originals presentats, el jurat del premi l’ha escollit distingint-lo per la seva precisió formal, intel·ligència expressiva i intensitat controlada. Conversem amb l’autor.

Escolteu-lo

Ona Almirall, pubilla de Catalunya 2019!

Pubilla del Prado primer. Pubilla de Sitges 2018 després, i ahir, a Solsona, Ona Amirall Mirabent fou proclamada Pubilla de Catalunya 2019. A la delegació sitgetana acompanyaren a l’Ona Sergi Molina, que optava al títol d’hereu, la presidenta de Foment de Sitges, Maria Marín, i el regidor de tradicions i festes, David Martínez. L’Ona ens explica la seva experiència.

Escolteu-la

La Jove ho ha tornat a fer! Un nou 4 de 8! Aquí el teniu!

Ha costat però al final la Jove ho ha tornat a fer. Després de dos intents, a la tercera aquí teniu el 4 de 8 de la diada de la colla 2019! Felicitats Jove!!

Torna la cita amb la cultura irlandesa per a tots els públics, amb el festival ‘Creative Connexions’

Amb Brandon Jones fem un repàs al munt d’activitats que, al llarg de tot el cap de setmana, ofereix una nova edició del festival Creative connexions.

Escolteu-lo

Lorca arriba a Sitges amb la veu i la música de Joel Minguet

L’actor Joel Minguet presenta Lorca a la sala Jofre Vilà del Prado, un espectacle a mig camí entre el recital i l’obra de teatre que se centra en l’etapa de joventut del poeta granadí. Hem conversat amb Minguet sobre el procés creatiu de l’espectacle que combina quatre llenguatges o estils diferents, els poemes musicats, les cartes que s’escrivien Lorca i Dalí, un anecdotari i un monòleg inicial i final que enllacen l’espectacle.

Escolteu-ho

El Festival tanca edició amb El Hoyo com a gran vencedora i Sam Neill rebent el Premi Honorífic

La 52a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ha posat el punt i final entregant el gran Premi Honorífic a Sam Neill,  l’actor neozelandès va agraïr el guardó que també va rebre el fins ara sots-director del Festival, Mike Hostench, que va aprofitar la gala de cloenda per acomiadar-se del certamen. Pel que fa a la resta de premis la pel·lícula El Hoyo i el seu director Galder Gaztelu-Urrutia van ser els altres grans protagonistes de la cita amb quatre guardons rebuts: millor director revelació, millors efectes especials, el premi del públic i el de millor pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic. De la gala de cloenda i d’una edició que ha obtingut bones xifres pel que fa a venda d’entrades n’hem parlat amb Carlos Calvo.

Escolteu-ho

Escolteu l’entrega dels 4 guardons per El Hoyo