Lorca arriba a Sitges amb la veu i la música de Joel Minguet

L’actor Joel Minguet presenta Lorca a la sala Jofre Vilà del Prado, un espectacle a mig camí entre el recital i l’obra de teatre que se centra en l’etapa de joventut del poeta granadí. Hem conversat amb Minguet sobre el procés creatiu de l’espectacle que combina quatre llenguatges o estils diferents, els poemes musicats, les cartes que s’escrivien Lorca i Dalí, un anecdotari i un monòleg inicial i final que enllacen l’espectacle.

Escolteu-ho

El Festival tanca edició amb El Hoyo com a gran vencedora i Sam Neill rebent el Premi Honorífic

La 52a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ha posat el punt i final entregant el gran Premi Honorífic a Sam Neill,  l’actor neozelandès va agraïr el guardó que també va rebre el fins ara sots-director del Festival, Mike Hostench, que va aprofitar la gala de cloenda per acomiadar-se del certamen. Pel que fa a la resta de premis la pel·lícula El Hoyo i el seu director Galder Gaztelu-Urrutia van ser els altres grans protagonistes de la cita amb quatre guardons rebuts: millor director revelació, millors efectes especials, el premi del públic i el de millor pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic. De la gala de cloenda i d’una edició que ha obtingut bones xifres pel que fa a venda d’entrades n’hem parlat amb Carlos Calvo.

Escolteu-ho

Escolteu l’entrega dels 4 guardons per El Hoyo

Aina Clotet evoca els seus inicis com a actriu en el pregó de la Verema

L’actriu Aina Clotet va recordar els seus inicis com a actriu en el pregó de les Festes de la Verema. Clotet va recordar que Sitges va tenir un paper especial en les campanyes que el seu pare, el reconegut investigador contra la SIDA Bonaventura Clotet, engegava periòdicament per a recollir fonts.

Escolteu-la

Tres casos d’èxit del Producers Meet Producers, el programa de mentoratge del Festival

Presentació del programa Producers Meet Producers

La cinquena edició del Producers Meet Producers ha comptat amb la presentació de tres experiències d’altres anys que han finalitzat amb èxit, es a dir, amb una producció audiovisual. És el cas de A Little Taste, curtmetratge que participa en la Secció Oficial del Fantàstic i que ha dirigit el jove Víctor Català amb la producció de Sandra López i el guió de Carlos Tome, a banda de comptar amb l’ajuda de Víctor Ciurana com a mentor. Un cas similar és el del curt Omar, un audiovisual de caire social que ha dirigit Miquel Romans amb el suport de la productora sènior Sandra Forn. Finalment el jove director de cinema de gènere Alberto Evangelio ens ha parlat de VisitanT, el llargmetratge en el que està treballant gràcies, entre d’altres, al programa Producers Meet Producers i al productor veterà Sebas Mery.

Escolteu-ho

Gaudeix la Festa: De Santa Tecla a la Mercè i de la Mercè a la Misericòrdia de Reus.

El nostre primer Gaudeix la Festa de la temporada s’acosta, sobretot, a les festes de la Misericòrdia a Reus, i al paper de la música al carrer en la seva tasca d’acompanyar alguns balls.

Escolteu-lo

 

Crònica del festival: ‘The lighthouse’ impacta

Carlos Calvo, el nostre cronista festivaler, s’està recuperant de la seva projecció. The lighthouse es torna a projectar avui a El Retiro i ha estat una de les grans cites del festival. I ens hi afegeix Little Monster, Bliss Lux aeterna, un altre impacte visual de Gaspar Noé. Per no parlar de la inclassificable Ventajas de viajar en tren.

Escolteu la crònica de Carlos Calvo

El públic del fantàstic ovaciona Vincenzo Natali i Patrick Wilson, els dos grans protagonistes de la gala inaugural del Festival de Cinema de Sitges

La gala inaugural de la 52a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya va destacar, per damunt de tot, dos noms propis, els de Patrick Wilson i Vincenzo Natali, actor i director de In the tall grass, el film inaugural. Wilson rebia, a més, el Premi la Màquina del Temps per la seva trajectòria en el cinema fantàstic, i Natali s’enduia els aplaudiments del públic amb un parlament íntegre en català i castellà on posava en valor el gènere fantàstic i els seus seguidors. Tot plegat després del discurs inaugural el director del Festival, Àngel Sala, i de la directora general de la Fundació del Festival, Mònica Garcia que van recordar el bon moment que viu el fantàstic i la indústria que l’acompanya. També va ser moment de recordar Narciso Ibáñez Serrador a través de la seva darrera producció, Reality, un nou capítol de la mítica sèrie Historias para no dormir, presentada pel seu fill Alejandro Ibáñez, un curtmetratge que se suma a la campanya ‘NO a la guerra’ contra la infància de Save the children. De tot el que va donar de si la gala inaugural n’hem fet crònica amb Carlos Calvo.

Escolteu-ho

La 52a edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges arriba en plena edat d’or de l’animació, amb molta òpera prima, bona collita de cinema nacional, més dones en la indústria cinematogràfica i amb un gran estat de salut del gènere.

El Reial Cercle Artístic de Barcelona va acollir la presentació de la 52a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. El Sitges 2019 arrencarà el proper dijous 3 d’octubre i oferirà 171 pel·lícules a banda d’activitats de tota mena dirigides al públic en general i als professionals de la indústria en particular. En l’any en que Mad Max és el leitmotiv i Sam Neill rebrà el Gran Premi Honorífic el director del certamen, Àngel Sala, ha volgut destacar el bon estat de salut del gènere fantàstic, present no només a Sitges sinó també a molts altres festivals de cinema de caire internacional com Cannes, Venezia, Toronto o Berlín. De tot el que oferirà el Festival a Sitges del 3 al 13 d’octubre i del paper de la indústria cinematogràfica a la vila en van parlar l’alcaldessa Aurora Carbonell, el director del certamen Àngel Sala i l’actual directora en funcions de la Fundació del Festival, Mònica Garcia.

Escolteu-ho

Els Morillas-Villacañas, una família de caps de colla de la Festa Major: “ens agrada gestionar, no manar”

La família Morillas-Villacañas (d’esquerra a dreta): Fali Morillas Jr., Maria Morillas, Chari Villacañas i Fali Morillas

No és estrany que en una mateixa casa de qualsevol família sitgetana tots els seus membres formin part d’algun ball de Festa Major. El que ja és més difícil és que tots els seus membres siguin caps de colla. Doncs això passa a casa dels Morillas-Villacañas: en Fali Morillas, cap de colla de la Mitjana de Bastons; la seva dona Chari Villacañas, cap de colla dels Capgrossos de l’ABPS; i els seus dos fills, el Fali i la Maria, caps de colla dels Pastorets i Gitanes de l’ABPS, respectivament. Hem volgut que ens expliquin quines són les experiències viscudes al capdavant de les seves colles, però tots ells coincideixen en allò fonamental a l’hora de ser els caps visibles d’un grup de persones, en aquest cas balladors: s’ha de gestionar, no manar.

Escolteu-los

Sitges acull el 1r festival de la cultura gal·lesa-catalana.

Música i cultura. Aquesta és la combinació que proposa el primer festival de cultura gal·lesa catalana que se celebrarà durant el cap de setmana a Sitges. A la biblioteca Santiago Rusiñol s’hi exposaran, fins a l’11 d’octubre, posters vinculats amb el paper de les brigades internacionals a la guerra civil espanyola -molts voluntaris gal·lesos hi varen participar- i dissabte al matí a la mateixa biblioteca s’hi celebrarà una jornada sobre el paper dels brigadistes gal·lesos i sobre la supervivència de les llengües catalana i gal·lesa, amb la presència de Lluis Jou i Miquel Strubell. La programació musical se centrarà en un concert de gospel a l’ermita de Sant Sebastià, a càrrec d’una coral del país de Gal·les, i en una jornada de música i poesia diumenge al matí a l’hotel Sitges Royal Rooms. Ens ho explica el coordinador del festival, Brandon Jones.

Escolteu-lo

Maica Díez fa balanç: ‘No estamos tan mal’ però cal aprofundir en la visió global de la Festa, i en la renovació dels balls com a veritable sortida per a la cantera que puja.

En el cabàs de les coses positives la unió de les Barraques i el Ball per a plantejar una prèvia de la Festa Major i de Santa Tecla que ha estat un èxit indiscutible. En el cabàs de les coses que han de continuar treballant-se, la de la renovació dels balls o la necessitat d’entendre que les cercaviles son el resultat d’una visió conjunta de tots els que hi participen.. Des de la consciència que la Festa va cap on la majoria de la gent vol que vagi, en la conversa amb la presidenta de la comissió no hi ha mancat la necessitat de plantejar, d’una vegada, infraestructures i logística a l’alçada de totes les activitats que es programen. Maica Díez fa balanç.

Escolteu-la

#STSitges19: I Santa Tecla arribà a la Parròquia.

Us deixem, un any més, amb la seqüència de l’arribada de Santa Tecla a la Parròquia, en acabar la processó de la diada.