Santa Tecla 2021. Versos de les colles de diables infantils

Fotos: comissió Festa Major

Us oferim els versos de les tres colles de diables infantils, tal i com es declamaren durant l’exhibició de colles ahir a la tarda a la plaça de Catalunya.

Versos colla Vella

Versos colla Jove

Versos colla ABPS

Apunteu-vos-ho bé. El president de la comissió, Agustí Marcet, ens explica allò bàsic que cal saber de la Santa Tecla d’enguany

Apunteu-vos, primer, aquestes dades, i després escolteu amb tranquil·litat l’entrevista.

NO hi haurà reserva de cadires per internet. Les cercaviles es realitzaran dins d’un recinte tancat i amb aforament controlat, que anirà de les 1035 places a les 3445, amb importants possibilitats d’ampliació.

El 19 de setembre, a la plaça Catalunya, tindran lloc les mostres de balls infantils. Al matí, els balls blancs i balls parlats. A la tarda, les bèsties de foc i els versos de les tres colles infantils de diables. NO es farà la cercavila prèvia a l’exhibició de les colles. Es compensarà amb una petita actuació a la mateixa plaça.

Santa Tecla quedarà exposada al local municipal de les Cases Noves el dia 21 de setembre. Aquesta vegada si que es farà el trasllat des de la Parròquia, amb els membres de la comissió, autoritats i el rector acompanyats per la colla de grallers La Sitja, amb motiu del seu 15è aniversari.

Hi haurà entrada de Santa Tecla a la Parròquia, però només acompanyaran la Santa el balls, músics, la pendonista i les cordonistes, la comissió, les autoritats i les pubilles i els hereus. La part final del recorregut de la cercavila de les 19h (a partir del carrer Nou) estarà tancada al públic. L’entrada de Santa Tecla es transmetrà en directe per Maricel TV/Canal Blau.

Per participar a les matinals infantils és obligatori omplir el formulari que podeu trobar al web de la Festa Major, i enviar-lo, abans del 15 de setembre, al correu electrònic de la regidoria de tradicions i festes. El dilluns 13, a les 19:30h a l’Escorxador es farà el curs de consumidor reconegut com expert per aquells participants que no el tinguin i vulguin participar a la matinal infantil de foc.

Amb el president de la comissió, Agustí Marcet, hem acabat d’arrodonir detalls d’aquesta Santa Tecla.

Escolteu-lo

Concha Velasco s’acomiada dels escenaris. De l’arxiu sonor de la ràdio, una entrevista amb l’actriu que descobrí Sitges el 1965

foto: Marcel Fabra/Eix Diari

El passat diumenge, en finalitzar la representació de ‘La habitación de Maria’ al teatre Calderón de la seva nadiua Valladolid, Concha Velasco s’adreçà al públic per anunciar que deixava l’escena definitivament, empesa pel consell dels seus fills. Amb 81 anys i més de 60 anys de carrera, l’actriu va descobrir Sitges el 1965, en la seva època de ‘Chica ye-yé’. Ens ho va explicar el 29 d’agost de 2007, tres dies abans de descobrir la seva placa a la plaça dels artistes i de representar al Meliá ‘Filomena Marturano’. Recordem una conversa amb una gran de l’escena.

Escolteu-la

La Cubana rep la menció honorífica del premi Catalunya de teatre. Jordi Milán anuncia que l’exposició del Miramar es prorroga fins Nadal

La imatge és prou eloqüent. Ahir, durant la celebració de la gala ‘Catalunya aixeca el teló’, celebrada al gran teatre del Liceu i transmesa per TV3, la companyia teatral La Cubana va rebre la menció honorífica premi Catalunya de teatre, que atorga ADETCA, l’associació d’empreses de teatre de Catalunya. Amb molts dels actors i actrius que han format part de la història de la companyia a l’escenari, el seu director, Jordi Milán, defensà la necessitat de fer reivindicar la ‘bogeria’ en el procés de creació. No hi van faltar referències a Sitges i l’anunci que l’exposició commemorativa que es pot veure a l’edifici Miramar es prorroga fins Nadal.

Escolteu el ‘moment Cubana’ de la gala

A Can Falç, un homenatge al món de la pedra seca i als sitgetans que l’han estudiat i difós: ‘Tota pedra fa paret’, una exposició que heu de veure

Fins al 13 d’octubre, Can Falç acull l’exposició ‘Tota pedra fa paret’, una mostra itinerant organitzada pel departament de cultura de la Generalitat i l’associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional. En el cas de Sitges, el Grup d’Estudis Sitgetans, amb la col·laboració de la regidoria de cultura, ha participat de la creació d’un àmbit concret de la mostra, dedicat a l’aportació que el grup ‘Drac Verd de Sitges’ ha fet a l’estudi, catalogació i recuperació d’aquestes construccions caracteritzades per ser bastides sense argamasa. En l’actualitat el grup Drac Verd està format per Andreu Camps, Joan Trius -autor d’unes maquíssimes maquetes dels diferents tipus de construcció de barraques de pedra seca- Robert Rovira i Ramon Artigas. L’exposició també dedica un apartat a la feina del qui fou membre del grup, Josep Pascual, que dibuixà els croquis de 7419 barraques en un munt de quaderns que han estat donats per la família a l’associació per la pedra seca. Actualment, al portal ‘Wikipedra’, impulsat també pels membres del Drac Verd, hi consten catalogades 29000 construccions arreu de Catalunya, de les quals 1133 estan al Garraf. Us oferim un resum de l’acte inaugural, amb les paraules de la comissària de la mostra, i vice-presidenta del Grup d’Estudis, Beli Artigas, de Ramon Artigas, d’Adelaida Moya, directora general de cultura popular, i del regidor de cultura, Xavier Salmeron.

Escolteu-ho

El Prado s’omple de dones artistes i de públic majoritàriament femení en la tercera edició del Festival Dona

Molta música però també teatre, pintura, circ i màgia omplen la programació de la tercera edició del Festival Dona art en femení que s’allargarà fins diumenge. El certamen neix amb la voluntat de donar a conèixer doners artistes de Sitges i de fora i mira de fer créixer l’activitat cultural del Prado en particular i de Sitges en general, el gran repte és però el públic infantil i juvenil, el més difícil d’atraure segons els organitzadors, n’hem parlat amb Montse Mon.

Escolteu-la

De l’arxiu sonor de Ràdio Maricel, una conversa del 2003 amb els fundadors del grup barracaire ‘Drac Verd de Sitges’: Ramon Artigas, Josep Pascual i Andreu Camps

En aquell moment, primavera del 2003, el món de les barraques de pedra seca era un gran desconegut per tots els qui es movien fora de l’àmbit de la pagesia i la muntanya. Afortunadament, 18 anys després la realitat és una altra.  Aquest divendres s’inaugura a Can Falç l’exposició ‘Tota pedra fa paret’ dedicada al món de les barraques de pedra seca a Catalunya. En aquesta exposició hi ha un apartat específic dedicat al grup ‘Drac Verd de Sitges’, gràcies al qual es va començar a moure l’estudi d’aquestes construccions bastides sense argamasa. Ramon Artigas, Josep Pascual i Andreu Camps publicaren l’any 2003 el llibre ‘Barraques de pedra seca de Sitges i del Garraf’, editat per l’Ajuntament de Sitges. De l’arxiu sonor de Ràdio Maricel recuperem avui una conversa que us agradarà i que us pot servir de prèvia a l’exposició de Can Falç. Dels tres membres del grup inicial, Josep Pascual va morir el juliol de l’any passat, havent fet més de 7000 croquis de barraques de pedra seca d’arreu de Catalunya, i al grup s’hi va afegir Joan Trius, que també ha participat en el muntatge de l’exposició de Can Falç.

Escolteu-la

Les cercaviles dels petits a La Plana. La cercavila dels grans als carrers més amplis del centre. Tots amb aforament controlat. Allò que es pot dir de Santa Tecla explicat pel president Agustí Marcet

Defensa que tothom que ha volgut veure la Festa Major l’ha poguda veure, però a la vegada afirma que entre un 30 i un 40% de persones que van sol·licitar entrades per anar a veure les exhibicions no van comparèixer. El president de la Festa Major, Agustí Marcet, ha volgut agraïr la implicació del públic, les colles, els voluntaris i totes les persones que han col·laborat perquè, al final, tot anés millor del que es podia preveure en alguns moments de crisi. Superada la celebració de Sant Bartomeu -i amb debats pendents d’abordar sobre, per exemple, l’entrada de grallers- arriba una Santa Tecla que es vol amb un plantejament més ambiciós. I la comissió proposarà, d’entrada, tres cercaviles pels més menuts a la zona de La Plana (repartits per edats tal i com ja es feia tradicionalment) i una cercavila única pels grans, la del dia propi de Santa Tecla, que es desenvoluparia pels carrers més amplis del centre. Tot plegat amb aforaments controlats. Està per veure si enmig d’aquest trencaclosques hi haurà lloc per les exhibicions dels balls i les colles de foc infantils, però la prioritat que es marca la comissió és aquesta, si els tècnics de salut i el procicat ho aproven.

Escolteu-ho

El festival jardins de Terramar fa un bon balanç de l’edició d’enguany i cerca un acord de futur amb l’Ajuntament que l’eximeixi de passar per una nova licitació l’any que ve

No era una edició fàcil i els organitzadors del festival jardins de Terramar es mostren satisfets d’haver superat el repte d’un certamen celebrat amb les restriccions sanitàries de la Covid, que ha merescut el suport d’un públic que ha esgotat les localitats en molts dels seus concerts, i que haurà aconseguit fer un cap per mans pressupostari. Joan Ramon Rodriguez, co-director de l’esdeveniment, apunta ara cap a la consolidació i el creixement. Per un costat, creu que cal trobar un acord amb l’Ajuntament que permeti plantejar les futures edicions sense la incertesa que comporta el fet d’estar sotmès a un nou concurs públic un cop finalitzi l’any que ve la vigència de l’actual. I, per l’altre, considera que caldrà una major implicació institucional si es vol fer un pas endavant i situar al festival al nivell dels primers festivals de Catalunya. A manera de comparativa, Terramar té un pressupost d’1,2M€ assumits de forma íntegra per privats (l’Ajuntament assumeix les despeses de permisos i d’organització dels concerts de talent local al village), i el festival de Pedralbes es mou sobre els 3,5M. Rodriguez creu que l’entorn de Terramar és una de les grans potencialitats del certamen i amb un pressupost voltant els 2M€ es podria ambicionar un cartell d’artistes de projecció internacional.

Escolteu-lo

El regidor de festes es disculpa per la gestió de les entrades, defensa la comissió i apunta (sense dir-ho) a la possibilitat de cercaviles per Santa Tecla

David Martínez durant l’ofici

Creu que es va obrar amb excessiva prudència en les previsions dels aforaments per les exhibicions, i es disculpa perquè el sistema de gestió de les entrades no va funcionar com s’esperava, tot i que es mostra satisfet d’haver pogut reconduir la situació gràcies a la feina de tècnics, comissió, voluntaris i implicació dels propis balls. Comptat i debatut, el regidor de festes, David Martinez, fa un bon balanç de la Festa Major d’enguany, però resulta bastant evident que ni la regidoria ni la comissió volen tornar a passar per un episodi com el del passat 10 d’agost, que va generar una considerable frustració col·lectiva. D’aquí que, de cara a Santa Tecla, Martinez afirmi que es vol ‘donar un pas més’, i, sense ser més explícit, les seves paraules han donat molt a entendre que aquest pas més pot significar plantejar cercaviles. Està per veure com i de quina manera, però la idea va per aquí… I sí, l’ofici de Festa Major no es va oferir per Canal Blau, a partir d’un criteri de l’equip de govern.

Escolteu-lo

#FM2021: l’ofici i l’ofrena de l’Escola de grallers

Us oferim un video-resum de l’ofrena que l’Escola de Grallers de Sitges ha realitzat durant l’ofici de la Festa Major, amb motiu del seu 50è aniversari.

#FM2021: versos (2a part): versos colla Vella i colla Jove de diables

Us oferim els versos de les colles Vella i Jove de diables, tal i com s’han pogut escoltar a l’exhibició de les 19:30h a l’hort de Can Falç.

Versos de la colla Vella

Versos de la colla Jove