I per Sant Joan… festa al barri del Poble Sec

El cartell d’enguany, obra de l’artista Roby

El Poble Sec ja és a punt, un any més, per viure la tradicional revetlla de Sant Joan a la Plaça de Catalunya. El programa d’actes que enguany durà a terme la Comissió de Festes ja va començar el passat 16 de juny amb el Correbars i el sopar de pa amb tomàquet. Amb en Jaume Berbegal i Pablo Durán, membres de la Comissió de Festes de Poble Sec, hem fet un repàs no només als actes previstos per la festa d’enguany, sinó a fer un petit balanç d’aquests quatre anys que la comissió porta al capdavant d’una festa que vol mantenir encara aquell esperit de barri i que sigui accessible a tothom.

Escolteu-los

“La Memòria de les cases” continuarà a l’octubre amb cases d’artistes

La nova proposta cultural “La Memòria de les cases” vol fer visible la història més anònima de persones i famílies vinculades a Sitges a través de les cases i edificis que els representen. Dissabte passat s’hi va presentar la primera ruta emmarcada en el centre històric de Sitges i que té com a protagonistes dotze personatges il·lustres vinculats amb la vila ja sigui per una vessant familiar, històrica, social o política. Unes plaques ubicades a les façanes de les cases i amb codi QR permeten accedir a la informació que han treballat la historiadora Àngels Parés i l’escriptora Montserrat Esquerda i que es complementa amb la que es troba en aquest web.

La segona ruta de “La Memòria de les cases” es centrarà en artistes i es presentarà a l’octubre coincidint amb el Dia de l’Artista tal com ha confirmat la regidora de cultura, tradicions i festes Rosa Tubau. Hem parlat a fons del projecte amb ella i amb Àngels Parés.

Escolteu-ho

August Bover ens presenta Pompeu Fabra

Sitges s’ha afegit a l’any Fabra, que commemora el 150è aniversari del naixement del filòleg i el centenari de la Gramàtica Catalana, amb una sèrie d’activitats, obertes amb una conferència a càrrec d’August Bover. Amb ell repassem la trajectòria del modernitzador de la llengua catalana.

Escolteu-lo

L’agenda de la biblioteca

Marta Sánchez ens acosta les darreres activitats de les biblioteques i ens recorda els nous horaris ara que s’acosta l’estiu.

Escolteu-la

“La Processó de Sant Isidre baixant a l’ermita de Sant Sebastià”, de Mas i Fontdevila cedida a Sitges

La Sala dels Luministes del Museu Maricel ja llueix “La Processó de Sant Isidre baixant a l’ermita de Sant Sebastià” d’Arcadi Mas i Fontdevila. L’obra de grans dimensions i datada del 1917 ha estat cedida per l’empresari Felip Massot a Sitges després d’adquirir-la recentment en una subhasta. El quadre que ja forma part de la pinacoteca municipal és el dinovè Mas i Fontdevila que es pot veure als Museus de Sitges tal i com va explicar la Directora-Gerent dels Museus, Vinyet Panyella, en l’acte oficial de la cessió de l’obra el passat dijous. Tot seguit van intervenir Felip Massot , l’alcalde de Sitges Miquel Forns, i va tancar l’acte la Presidenta de la Diputació de Barcelona i alhora Presidenta del Consorci del Patrimoni de Sitges, Mercè Conesa.

Escoteu-ho

Els Amics de l’Òpera de Sitges aspiren a que a la vila s’organitzi un festival internacional d’òpera

Hi ha les sinèrgies, hi ha les voluntats, però encara falta un llarg recorregut per aconseguir que, cada cop més, el públic s’acosti als espectacles. Els amics de l’òpera de Sitges tenen la il·lusió que a la vila es pugui celebrar un festival internacional del gènere, i és amb aquest objectiu final amb el qual es volen treballar tot un seguit d’iniciatives, com xerrades, cine-fòrums, o petits concerts als hotels, que amplïin la base de públic que, a més d’agradar-li l’òpera, surtin de casa per anar-la a veure. Ens ho explica Joan Escolà.

Escolteu-ho

Angelina Salesas es mostra molt satisfeta del Corpus d’enguany, però la comissió plantejarà canvis per a millorar el soroll ambient a l’entorn del pregó i el concurs d’expositors de clavells.

La foto de família dels guardonats a l’escenari del Retiro

La presidenta de la comissió del Corpus, Angelina Salesas, s’ha mostrat molt satisfeta del desenvolupament de la festa d’enguany i, sobretot, de la implicació de la ciutadania en els bons i els mals moments. Deixant de banda l’imponderable de la pluja, Salesas està molt contenta dels canvis incorporats en la cloenda al Vinyet, que han permés una assistència de públic molt nombrosa, i amb els de la presentació del cartell i el programa. A canvi, assumeix que traslladar els gegants de lloc el dia del pregó no va servir per a resoldre del tot el tema del soroll ambient, i que, per a evitar tensions, l’any que ve no s’anunciarà el dia en el qual el jurat avaluarà l’exposició de clavells, ni constarà el nom dels expositors.

Escolteu-la

L’escola de música Montserrat Almirall participarà diumenge en el concert del 25è aniversari de l’associació catalana d’escoles de música. 5000 músics es trobaran al RCDE Stadium

L’escola municipal de música Montserrat Almirall participarà del concert final del 25è aniversari de l’Associació Catalana d’Escoles de Música, que tindrà lloc el proper diumenge al RCDE Stadium de Cornellà. La cita arriba després de tot un seguit de concerts multitudinaris que, al llarg dels darrers mesos, s’han vingut celebrant a diferents poblacions catalanes. Diumenge, prop de 5000 músics d’entre 8 i 80 anys es trobaran al camp de l’Espanyol per a interpretar conjuntament un seguit de peces de repertori en diferents estils. Serà, de nou, un repte per a cantants i instrumentistes. Ens ho explica Pinyu Martí.

Escolteu-ho

Òscar García ‘Berok’ és un decorador muralista que està pensant en quelcom espectacular per a fer sota el pont de la via…

Rusiñol i el món de l’art serien protagonistes del pas sota la via

Es diu Òscar Garcia, és escriptor de graffittis i decorador muralista. Signa amb el tag de Berok. Des de fa anys viu a Sitges i la seva obra més popular és, sens dubte, el mural del pati de l’escola Esteve Barrachina on apareixen el Drac i l’Àliga. A Cubelles estan entusiasmats amb el trampantojo que l’any passat va fer sobre unes façanes degradades, i ara té al cap una idea per a decorar el pas sota la via, que ha pensat conjuntament amb l’artista Daniel Rodriguez…. Tot ens ho explica en aquesta conversa.

Escolteu-lo

L’icònic monòlit de ‘2001’ protagonitza el cartell del festival d’enguany, que homenatjarà Peter Weir i l’actriu Pam Grier

El festival internacional de cinema de Catalunya ja té cartell, i enguany és una imatge sòbria i simbòlica que pren com a referència l’icònic monòlit de 2001, a space odyssey d’Stanley Kubrick, una de les obres capdals de la cinematografia del segle XX i la pel·lícula predilecta del director del festival, Àngel Sala. Sala va presentar ahir en roda de premsa el cartell i alguns dels titulars de la 51a edició del certamen, que homenatjarà al director Peter Weir i l’actriu Pam Grier. Us ho expliquem.

Escolteu-ho

Escolteu la roda de premsa sencera

Fins al 15 de juny, el col·lectiu ‘Nou gats de Sitges, i gates’ presenta l’exposició “L’impacte del color”, amb

Fins al 15 de juny a l’estudi Vidal, el col·lectiu nou gats de Sitges i gates presenta l’exposició de pintura L’impacte del color amb la col·laboració d’Artur Duch. En parlem amb en Pepe Nebleza, Maribel Oliveras i Artur Duch.

Escolteu-ho

Corpus 2018. Pregó del clavell de Josep Milan

Josep Milan, acompanyat de Joan Duran, Mercè Garcia, Josep Van Gorkom i Joana Fort

Un pregó que va incorporar la interpretació d’una part d’un auto sacramental del segle XVI amb versos de Joan Timoneda, i també una versió del conegut Pange lingua de Sant Tomàs d’Aquino, i del no menys popular clavell del balcó, amb lletra de Josep Maria de Sagarra i música d’Enric Morera. Josep Milan, acompanyat per Joan Duran, Joana Fort, Mercè Garcia i Josep Van Gorkom, fou el protagonista del pregó del clavell d’enguany, que us oferim integrament. També us oferim els parlaments institucionals de l’acte. Intervingueren, en aquest ordre: Elena Ferrer (presidenta de El Retiro), Joan Josep Ortiz (membre de la comissió del Corpus), Angelina Salesas (presidenta de la comissió del Corpus), Àngels Torras (directora dels serveis territorials del departament de cultura de la Generalitat) i l’alcalde Miquel Forns.

Escolteu els parlaments institucionals

Escolteu el pregó