Medicina comunitària - Radio Maricel
12/04/2024

Parlem d’equitat menstrual amb Blanca Macias, infermera pediàtrica del CAP

Els alumnes de primer d'ESO dels dos instituts i de l'Escola Pia de Sitges han rebut o han de rebre una xerrada de mà de professionals del Centre d'Atenció Primària per parlar d'equitat menstrual. L'objectiu és normalitzar tot el que envolta la regla i les persones menstruants, eliminar tabús, estigmes i oferir informació sobre la menstruació a noies i nois, de fet entre els nens prop d'un 13% arriben a aquesta edat sense tenir cap coneixement al respecte, fet que fa necessàries les xerrades. D'altra banda, Blanca Macias està tots els dimecres als instituts per rebre els possibles dubtes i consultes que puguin tenir els joves en matèria de salut i que darrerament se centren en la salut mental, angoixes i en l'àmbit relacional més que no pas en temes sexuals.
15/03/2024

Andrea Arnaldo, dentista del CAP: “la higiene bucal és innegociable”

Coincidint amb que el proper dia 20 se celebra el Dia Mundial de la Salut Bucodental conversem amb l'odontòloga del Centre d'Atenció Primària de Sitges sobre les xerrades que han organitzat. Dimarts 19 a les 15h per a la població en general i a les 17h per a embarassades al mateix CAP professionals odontòlegs explicaran com prevenir malalties bucodentals, de fet, algunes de les més freqüents com les càries són 100% prevenibles i malalties de genives en bona part també i passen per tenir i practicar una correcta salut bucodental des que som nadons, per tant fins i tot abans de tenir dents.
19/01/2024

Andrea Arnaldo, dentista del CAP: “les càries són 100% prevenibles i sense sucre no hi ha càries”

Andrea Arnaldo és la dentista del Centre d'Atenció Primària i amb ella hem conversat dels serveis que ofereixen al CAP que passen entre d'altres pel diagnòstic i que posen èmfasi en la matèria preventiva, sobretot en edats primerenques davant la presència enorme de càries en la dentició de la ciutadania, cada vegada més jove. De fet Andrea Arnaldo assegura que les càries són una pandèmia que es pot prevenir del tot modificant hàbits alimentaris degut a que només hi ha càries si s'ingereix sucre.
22/12/2023

Albert Del Barrio, fisioterapeuta del CAP de Sitges: “ens hem de moure més del que ens movem”

El passat mes d'agost es va incorporar a l'equip de professionals del Centre d'Atenció Primària de Sitges en tant que fisioterapeuta. Aquesta nova figura juga un paper rellevant en el nou concepte de medicina comunitària del CAP i ofereix sessions grupals per ajudar els pacients de baixa complexitat amb una fisioteràpia que passa per ensenyar, corregir i plantejar exercicis i moviments que els pacients fins i tot després podran traslladar a casa seva.
24/11/2023

Alba Ribas, nutricionista del CAP de Sitges: “fer dietes no és la nostra missió”

Des del passat mes de febrer el CAP de Sitges compta amb una nutricionista a l'equip per tal de dotar d'atenció nutricional als pacients. La funció però no és pas oferir i dissenyar dietes personalitzades sinó oferir un tractament comunitari en aquells pacients amb patologies greus com obesitat.
10/11/2023

A finals d’any s’entregaran els nous mòduls del CAP

Gairebé està enllestida la seva instal·lació i si tot va bé per Reis l'àrea de pediatria ja visitarà pacients en les consultes que acollirà els nous mòduls ubicats a l'antic aparcament del Centre d'Atenció Primària de Sitges. Els tres mòduls han de permetre destensionar l'actual edifici del CAP i acollir amb més comfortabilitat els nous professionals sanitaris que en els darrers temps s'han anat incorporant a l'atenció primària com el fisioterapeuta, el psicòleg, la nutricionista, etc.
04/10/2023

Vacunes contra la grip, la COVID i la bronquiolitis

El proper 16 d'octubre arrenca una nova campanya de vacunació contra la grip i la COVID que s'adreçarà principalment a la població major de 60 anys, persones amb patologies, immunodeprimides, dones embarassades, sanitaris o treballadors de centres sanitaris i persones que convisquin amb algú d'aquests grups de risc. A banda, les persones fumadores, els docents i aquelles persones amb contacte amb aus i porcs es recomana que es vacunin de la grip malgrat no siguin del col·lectiu considerat de risc. Juntament amb aquesta campanya ha arrencat també una campanya de vacunació contra la bronquiolitis per a nadons d'entre 0 i 6 mesos consistent en una única dosi.
14/07/2023

Les vacunes de l’Herpes Zoster i la Pneumònia entren al calendari vacunacional d’adults

A banda de la Grip, la Covid o el Tètanus la vacunació d’adults acaba d’afegir dues noves vacunes com són la de la Pneumònia i la de l’Herpes Zoster. Els nascuts l’any 1942, 1943, 1957 i 1958 i també els majors de 90, aquells que hagin passat dues vegades l’Herpes Zoster o persones inmunodeprimides rebran, si no l’han rebut ja, l’avís del CAP per a que s’apropin a posar-se les […]
23/06/2023

Alguns consells davant la calor que fa i la que ve

No estem en onada de calor però en fa i cal tenir cura sobretot amb els nadons, gent gran i col·lectius vulnerables. Davant de possibles deshidratacions i cops de calor l'infermera i adjunta a la direcció del CAP de Sitges, Consol Delmàs ens recorda alguns dels consells de prevenció bàsics davant les altes temperatures.
28/04/2023

Raquel Murciego, treballadora social del CAP de Sitges: “els medicaments no ho curen tot”

És per aquest motiu que cada vegada més des de l'atenció primària es fa prescripció social, es a dir, es recepta participar en alguna activitat de caire social per tal de pal·liar part del mal del pacient que en molts casos va molt lligat a temes de solitud. La treballadora social en farà seguiment als quinze dies, al mes i als sis mesos i han comprovat que les millores són considerables tot i que requereix d'un esforç i de voluntat per part del pacient.
17/03/2023

Consol Delmàs, adjunta de direcció del CAP de Sitges, apunta que no hi ha demora d’atenció al centre en cas d’emergència tot i no tenir un equip destinat a aquestes tasques

Es a dir, no hi ha demora tot i no tenir un equip de professionals sanitaris dedicats només a atendre emergències. Aquests casos que apareixen a diari d'imprevist el CAP els té contemplats i els atén amb prou urgència, Delmàs assegura que en la majoria de casos fins i tot el mateix dia.
03/02/2023

Cada dimecres, passejades saludables per millorar el benestar físic i emocional

Han tingut tan bona acollida que han decidit ampliar grups, així a partir d'ara cada dimecres hi haurà passejades saludables però el primer i el tercer dimecres de cada mes seran per grups més experimentats i el segon i el quart dimecres de cada mes seran passejades pensades per grups inicials.
20/01/2023

El CAP de Sitges obre grup per fomentar hàbits saludables

Ja funcionen en altres municipis del Garraf i en breu s'activarà el de Sitges, un grup de persones que rebran distinta formació, consells i atenció en diferents sessions amb l'objectiu que adquireixin hàbits saludables en matèria nutricional però també en altres aspectes com en l'emocional o el físic.
23/12/2022

Pel 2023, si tot va bé, l’ampliació del CAP i un nou metge per cobrir una de les dues vacants pendents

En conversa amb la directora del CAP de Sitges, la Dra. Herminia Palacín, abordem el tema de l'ampliació del CAP que s'esperava per finals d'aquest any però que, si tot va bé, no serà fins el primer semestre del 2023. L'equipament que s'ubicarà on ara és la zona d'aparcament del CAP permetrà sis noves consultes on s'hi ubicarà principalment pediatria i permetrà solucionar en un primer terme el problema d'espai que presenta a hores d'ara el Centre d'Atenció Primària de Sitges.
28/10/2022

La comunitat com a medicina davant el malestar emocional

La figura del Referent de Benestar Emocional Comunitari està en ple funcionament al Centre d'Atenció Primària de Sitges, el seu rol, entre d'altres, és el de la prescripció social, es a dir, prescriure activitats, trobades, grups en comunitat davant de situacions de malestar emocional abans que aquests desenvolupin en malaltia de salut mental.