“Els vells, aquella nosa” una lectura tendre i punyent sobre com tractem els ancians, de Cèlia Sànchez-Mústich

Amb tendresa però també amb humor Cèlia Sànchez-Mústich reflexiona sobre la quarta edat i sobre el tracte paternalista que la societat dona als ancians. Ho fa a partir de l’experiència personal al costat d’una mare i una àvia dependents i amb la recerca d’una amiga perduda entre residències. Una lectura a estones incòmode que interpel·la el lector i la pròpia escriptora i que posa al capdamunt la necessitat de reforçar valors. Ens ho explica l’autora del llibre Els vells, aquella nosa.

Escolteu-la

 

Les noves aules de l’Escola Municipal de Música tindran nom

Aquest curs l’Escola Municipal de Música Montserrat Almirall de Sitges ha pogut estrenar noves aules a l’edifici de Can Coll. Coincidint amb la festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics, l’escola ha decidit celebrar-ho posant nom a les quatre aules a través d’un procés participatiu en el que el jurat, format per professors i professores, valoraran d’una manera especial el fet que siguin noms de músics vinculats amb Sitges o bé que tinguin relació amb alguna de les assignatures que es fan a les aules. Hores d’ara, i esperant poder recuperar les classes presencials, l’escola segueix amb la seva activitat de manera telemàtica. N’hem parlat amb Pepe Reche, director de l’Escola Municipal de Música Montserrat Almirall de Sitges.

Escolteu-lo

El viver de clavells es trasllada, provisionalment, al costat dels horts de Santa Bàrbara

De manera provisonal, i arran de l’actual situació sanitària, el viver de clavells s’ha hagut de traslladar a la zona de Santa Bàrbara, tot just al costat dels horts dels avis. Amb el desig de poder tornar de nou a l’Hospital de Sant Joan, la presidenta de la Comissió de Corpus, Angelina Salesas, ha recordat que estan a punt d’arribar els esqueixos de clavells, malgrat que enguany en seran uns quants menys, de cara al que s’espera una bona festa de Corpus, que l’any que ve se celebrarà a principis del mes de juny . Salesas, fent gala del seu optimisme, ha assegurat que la comissió treballa per poder celebrar el Corpus que tots coneixem.

Escolteu-la

La dansa també espera… i preocupa perdre un curs sencer. L’experiència de Sílvia Paretas des de l’escola de dansa del Prado.

El passat dilluns, 9 de novembre, les escoles de dansa de Catalunya es manifestaren a la plaça de Sant Jaume per demanar tornar a l’activitat el més aviat possible. Els centres, que faran una reunió conjunta aquest divendres per concretar quines mesures prendre, varen presentar un manifest on exigeixen la reobertura dels centres i escoles de dansa de Catalunya i un pla d’ajudes directes dirigides als professionals de la docència de la dansa. Per Sílvia Paretas, directora de l’esplai de dansa del Prado, el problema afegit és el de l’amenaça de perdre un curs molt important per moltes de les seves alumnes.

Escolteu-la

Mireu quin reportatge més bonic per celebrar els 40 anys de La Cubana!

Estava prevista una exposició commemorativa al Miramar -ajornada a l’any que ve- que hagués coincidit amb la representació de Adiós Arturo a Barcelona. Però La Cubana tampoc no podrà celebrar com cal el seu 40è aniversari. Malgrat tot, el portal Teatremusical.cat presenta un magnífic video per celebrar el 40è aniversari de la companyia, i el crític Eduardo de Vicente ha escrit un interessantíssim article a El Periódico on repassa la trajectòria de La Cubana, a través de diferents fonts documentals. Una manera de celebrar els 40 anys mentre esperem el final de la pandèmia.

Patrimoni dona llum verda a la tramitació de l’expedient per declarar bé cultural d’interès nacional les casetes del Garraf. Parlem amb ‘Fale’ Mateos i Marisol Navarro.

Els dos, un més que l’altre per veterania, tenen un munt d’històries per explicar. I les explicaran perquè hem quedat per retrobar-nos quan la pandèmia acabi. Mentrestant, en ‘Fale’ Mateos, i la Marisol Navarro Pratsavall, néta de Pere Pratsavall, un industrial de la fusta sabadellenc que es va construir una de les primeres cases a principis dels anys trenta, viuen amb alegria una tramitació que acabarà amb la declaració del conjunt de les 33 cases de la platja de Garraf com a Bé cultural d’interès nacional. Hem parlat amb ells.

Escolteu-los

El Retiro segueix oferint els seus vermuts musicals dels diumenges, ara de forma telemàtica

El Jazz serà protagonista aquest proper diumenge al migdia, al Retiro. Els ‘Apocadixie Cotton Pickers’, amb Patrícia Pérez, Joan Pinós i Roger Pascual, oferiran el primer dels concerts-vermut que venen a ser la continuïtat dels vermuts musicals que es venien fent als jardins de l’entitat des del passat estiu. Es tracta d’una proposta per poder seguir gaudint de la música, ara de forma telemàtica, amb l’afegit que un soci o sòcia del Retiro gaudirà de la possibilitat de veure’l ‘in situ’ amb el seu nucli familiar. Els concerts estan oberts a tothom i només cal que vagin al perfil de facebook de la Societat El Retiro. En dóna tots els detalls en Joan Pinós.

Escolteu-lo

L’ex alcalde Jordi Serra debuta amb ‘El poder sense límits’, una novel·la d’intriga que es llegeix d’una revolada.

Es titula El poder sense límits, i és el debut com a escriptor de l’ex-alcalde de Sitges Jordi Serra. Una novel·la en tres entregues, de la qual ja n’ha sortit a la venda la primera, editada pel Cep i la NansaTot comença amb un accident de trànsit que envia a John Smith als Camils en un coma profund. Allí el cuidarà l’infermera Maria Kustova. Durant els cinc anys del coma establirà amb ell una relació que acabarà emparellant-los un cop en surti, però el passat traumàtic dels dos els condicionarà la relació i, a la vegada, els ficarà al centre d’una història d’intriga, on hi apareixen des de jutges pedòfils fins a mafiosos russos establerts a Marbella. Un llibre per evadir-se de la pandèmia de la mà d’un escriptor que reconeix que ha anat construïnt la història mentre l’escrivia. Parlem amb ell.

Escolteu-lo

El Retiro ho ajorna tot, però l’1 de novembre fa 150 anys i les xarxes en deixaran constància. Parlem amb Elena Ferré.

Penjava d’un fil, i el fil es va trencar ahir. El Retiro no podrà celebrar l’acte institucional per commemorar el 150è aniversari de l’entitat, que queda ajornat per quan la pandèmia quedi enrera. La presidenta de l’entitat, Elena Ferré, assumeix amb resignació la suspensió d’un esdeveniment amb el qual hi havia posada molta feina i il·lusió, però, malgrat tot, diumenge les xarxes deixaran un testimoni simbòlic que recordi l’efemèride. Hem parlat, de nou, amb la presidenta.

Escolteu-la

Sitges és l’únic municipi de Catalunya amb dues sales de cinema centenàries. Prado i Retiro reben avui el reconeixement de l’acadèmia de cinema català. Parlem amb Carme Artigas.

En el dia mundial del patrimoni audiovisual, són 13 sales arreu del país les que avui reben, de la mà de l’acadèmia del cinema català, el reconeixement a una trajectòria de més de 100 anys de projeccions. Les presidentes del Prado i del Retiro, Carme Artigas i Elena Ferré, acompanyades del regidor de cultura, Xavier Salmeron, han anat a la sala degana de Catalunya, el cinema Mozart de Calella de la costa, a rebre aquest reconeixement. Hem conversat amb Carme Artigas, a punt de pujar el cotxe per anar camí de Calella.

Escolteu-la

El Retiro celebra els seus 150 anys amb la mirada posada en importants projectes de futur, a partir del 2022. Parla Elena Ferré

Logo del 150è aniversari, obra d’Albert Verdú

El 19 de juliol del 2022 El Retiro es deslliurarà de l’hipoteca del pàrquing. Serà aleshores quan podrà tornar a fer festa grossa perquè l’entitat podrà abordar projectes de futur que obriran una nova etapa. Mentrestant, el proper diumenge 1 de novembre, malgrat els condicionants que obliguen les mesures de seguretat Covid, les sòcies i els socis retiristes podran celebrar haver arribat a una data històrica: el 150è aniversari. Amb la presidenta Elena Ferré parlem del present i del futur del Retiro.

Escolteu-la

Jorge Alba i Francisco Hernández, guanyen l’edició més participativa del XXXIV Premi de pintura Sanvisens i del XXIV Premi d’escultura Pere Jou

La pandèmia i la obligatorietat de fer edicions telemàtiques dels premis de pintura Sanvisens i d’escultura Pere Jou d’aquest 2020 ha provocat un increment significatiu de la participació que en pintura ha superat les tres centes obres i en escultura s’ha apropat al centenar, xifres clarament superiors a la de l’anterior edició. La fórmula telemàtica ha afavorit també que la procedència dels participants hagi estat molt més variada i repartida per l’estat espanyol. Les obres guanyadores, la pintura del barceloní Jorge Alba, i l’escultura de Francisco Hernández, de Santa Cruz de Tenerife, s’exposen fins el 10 de gener a la primera planta de l’edifici Miramar juntament amb els accèssits i una mostra de les obres finalistes. Al mateix temps i fins el 22 de novembre la planta baixa del Centre Cultural Miramar acull l’obra guanyadora del Concurs de pintura Sanvisens del 2019 de l’artista Katinka Hars, junt amb el quadre vencedor l’exposició permet contemplar una onzena d’obres que conformen la col·lecció titulada Venus i Màgia d’aquesta artista d’origen francès. Per tancar el cicle expositiu de tardor l’Espai Cultural Pere Stämpfli acull també l’exposició dedicada a Josep Mª Jornet que compta d’una vuitantena de fotografies de l’artista i que podrà visitar-se també fins al 22 de novembre.

Escolteu-ho