Notícies de Cultura de Sitges - Radio Maricel
23/07/2024

Orgue i tenora a la parròquia. En parlem amb Francesc Pi, organista titular de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla

Amb Francesc Pi, organista titular de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, parlem del concert d'orgue i tenora que oferiran aquesta nit. Pi ens ofereix també uns quants detalls sobre les particularitats de l'orgue barroc de la parròquia.
19/07/2024

Una exposició per descobrir les pintures d’Agustí Ferrer Pino al santuari del Vinyet. En parlem amb l’historiadora Beli Artigas

Amb Beli Artigas conversem sobre l'exposició sobre Agustí Ferrer Pino que es podrà veure a la capella de les arts de la Fundació Ave Maria fins el proper 4 d'agost. La mostra, amb poc més d'una vintena d'obres, és un bon motiu per conèixer i contextualitzar les redescobertes pintures de Ferrer Pino al cambril del santuari del Vinyet.
16/07/2024

El grup Retrio forma part, un any més, del paisatge cultural dels museus de Sitges. En parlem amb Pinyu Martí

Amb Pinyu Martí, músic i membre del grup Retrio, parlem de la trajectòria d'aquest particular trio de músics que, un any més, formen part de l'oferta cultural dels museus de Sitges. Retrio, que va nèixer l'any 2000, el fomen en Joan Pinós (contrabaix), Òscar Ferret (piano) i Pinyu Martí (bateria).
15/07/2024

El Prado ofereix, per tercer any, una proposta musical molt local en els seus capvespres als jardins

Amb Carme Artigas, presidenta del Casino Prado, fem un repàs al cartell de la tercera edició dels Capvespres als jardins del Prado. Una proposta amb diferents estils musicals per gaudir, fins l'11 d'agost, de les tardes de diumenge.
15/07/2024

Els 40 anys de l’àliga i el seu procés de restauració. En parlem amb el seu cap de colla Xavier Rosés

L'Àliga celebra aquest 2024 el seu 40è aniversari i des del passat mes de juny està essent sotmesa a un procés de restauració al taller d'Olivella de l'artesà Arnau Codina. En parlem amb el cap de colla de l'Àliga, Xavier Rosés.
08/07/2024

Ton Ferret presenta Turisme interior, un viatge poètic i evocador a Roma

Un any després de presentar Perdent la por, el seu primer poemari, Anton Ferret Baig ha vist publicat el seu segon llibre de poesia, Turisme interior (Pagès editors), un recorregut per les postals de la Roma més turística de la que veu la tradició llatina i mediterrània. L'obra va ser premiada amb el XVè premi Jordi Pamies de Poesia, i compta amb el pròleg de Teresa Tort i Videllet i l'epíleg de Joan Duran i Ferret. Hem parlat amb ell.
05/07/2024

La figura emmarcada. Nova exposició per parlar del paper clau i humil dels marcs en els quadres

La Sala Vaixells del Palau Maricel recupera vida com a espai expositiu i fins el proper 29 de setembre acull l'exposició La figura emmarcada que mostra obres de la col·lecció Casacuberta Marsans que han estat emmarcades per Horacio Pérez-Hita, el màxim expert de l'Estat Espanyol en marcs. L'exposició fa un recorregut per l'art català des de la pintura hispano-flamenca de finals de s.XIV fins a principis de s.XX passant pel gòtic i el barroc i presenta en cada cas el diàleg entre l'obra i el seu marc que ha estat triat minuciosament per l'expert. El marc, aquest moble humil i moltes vegades oblidat pren en aquesta exposició el protagonisme. Presenta l'exposició Ignasi Domènech, cap de col·leccions de Museus de Sitges i Horacio Pérez-Hita.
05/07/2024

El bon inici de la Jove de Sitges fa preveure una bona temporada i afegeix el repte de poder consolidar el quatre de vuit

Amb Jordi Dólera, president de la Colla Jove de Castellers de Sitges, parlem del bon inici de temporada que enllaça, de fet, amb les bones sensacions que la colla va tenir l'any passat. La Jove actuarà demà (19:30 h) a la Plaça dels Castellers en el marc de la festa de les Cases Noves i estaran acompanyats pels Xicots de Vilafranca.
04/07/2024

La Festa de la Poesia a Sitges, a punt per a la seva majoria d’edat. En parlem amb Joan Duran i Cèlia Sánchez-Mústich

Amb Joan Duran i Cèlia Sánchez-Mústich fem, com cada any, la prèvia de la Festa de la Poesia. Una festa que és a punt d'arribar a la seva majoria d'edat i que ha aconseguit no només consolidar-se en el calendari festiu sitgetà, sinó de trobar aquell punt de complicitat dels diferents col.lectius, entitats i veïns de la vila.
19/06/2024

Divendres s’inaugura la rehabilitació de l’Escorxador, convertit en un ‘centre d’arts vives’

Divendres s'inaugurarà oficialment la rehabilitació de l'Escorxador, convertit en un centre d'arts vives, destinat a acollir activitats culturals de petit format, vinculades especialment a les arts escèniques i musicals, en un espai diàfan que compta amb una graderia retràctil i la possibilitat d'acollir prop de 200 persones, a més d'un espai exterior sota pèrgola que permetrà la realització d'activitats a l'aire lliure. La rehabilitació de l'equipament, que està dotat d'escenari mòbil i d'una nova infraestructura d'il·luminació i so, ha costat prop d'1 milió d'euros. L'alcaldessa Aurora Carbonell, el regidor de cultura, Albert Oliver-Rodés i el regidor d'obres Jaume Monasterio han explicat als mitjans els detalls de l'obra. La inauguració tindrà lloc el proper divendres, 21, amb una jornada de portes obertes durant la qual es presentarà el cicle 'Imprescindibles' i hi actuarà el grup Últim cavall.
14/06/2024

Una ruta nocturna modernista amb degustació d’un gelat del record, el passeig d’aromes amb vins i caves o el concert amb malvasia, novetats del Sitgestiu 2024

I aquestes passen sobretot per oferir activitats experiencials més enllà de culturals. La proposta per aquest estiu de Museus de Sitges incorpora una vintena de propostes entre rutes, tallers, concerts, curtmetratges o la ja clàssica òpera de butxaca que s'allargaran durant tot el mes de juliol i agost. Ahir es va fer la presentació oficial del programa amb una ruta experiencial que va iniciar-se al Racó de la Calma de mà de Mònica Porta, de Museus de Sitges i va continuar amb Yoyi Julià d'AGIS que va presentar els Capvespres de lluna plena i la Ruta Nocturna Modernista; Esteve Nabona i Rafa Coronado encarregats de presentar el Concert Modernista amb Malvasia; Àngel Sala, director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que va presentar el tradicional passi de curtmetratges al Racó de la Calma; Montse Curtiada des del racó familiar explicant els quatre tallers i la màgia; Joan Pinós i Oscar Ferret amb la proposta de Retrio de Jazz al Cau; Irene Iborra explicant el gelat del record creat per l'ocasió i amb Irene Gibert i Mercè Sumarroca, explicant l'experiència olfactiva i gustativa del Passeig d'Aromes. Van cloure la presentació Mercè Munné, gerent en funcions del Museus de Sitges i Carme Gasulla, en representació de l'Ajuntament.
13/06/2024

Manuel Corrales explora la mirada i l’experiència del trànsit al Miramar

Manuel Corrales fa 30 anys que va arribar a Sitges. Autodefinit com a "artivista", a mitges entre artista i activista, proposa a la primera planta del Miramar-Centre Cultural un recorregut reivindicatiu del trànsit, amb figures centrades en la cara i els ulls, darrera els quals troba Corrales l'ànima de les persones. Una setantena de quadres, amb un sorpresiu tub intermig, conformen la mostra d'aquest pintor i escultor, que busca retratar la bellesa darrera del trauma de cadascú.
13/06/2024

Rosa Gallach porta el mar a la planta baixa del Miramar

L'artista Rosa Gallach reivindica el mar i les seves criatures en una exposició amb 54 pintures i 20 escultures. Figures de peixos imaginaris recreant carpes o raps, emmarcats per quadres del mar de diverses formes, un audiovisual, la cua d'una balena o un munt de sardines fetes una a una, formen part de la mostra que acull la planta baixa del Miramar-Centre Cultural. Gallach, resident al poble de Garraf, treballa el bronze, el guix, el fang o les resines.
10/06/2024

Un Corpus per recordar, per molts motius. Parlem amb Eduard Tomàs

Amb la cloenda de la 84a exposició nacional de clavells, ahir es va tancar oficialment el programa del Corpus 2024, que incorporava alguns reptes per la comissió que presideix Eduard Tomàs, des de la nova empresa subministradora de clavell, que va guanyar el concurs-licitació per 5 anys, fins al canvi d'ubicació del pregó i l'exposició, passant per propostes complementàries com la instal·lació decorativa a la Davallada, o l'enlluernadora catifa del Cap de la Vila. Amb Eduard Tomàs en fem balanç.
06/06/2024

Marc Serrano (‘The pawn of the lost dinasty’) ens presenta ‘Alley Oop’

Té 26 anys, exerceix el periodisme musical a la revista 'Enderrock' i continua tenint en la música una vocació mantinguda durant els anys. Marc Serrano, el sitgetà que està al darrera de 'The pawn of the lost dinasty' acaba de treure un nou tema, Alley Oop, un rap dedicat al món del bàsket -una altra de les seves passions- que s'ha presentat conjuntament amb un videoclip, dirigit pel cineasta i fotògraf Angelo Cabral. Amb en Marc conversem sobre aquest darrer treball, sobre el panorama musical a Catalunya, i sobre la forma d'escoltar i consumir música de les joves generacions.