Notícies de Cultura de Sitges - Radio Maricel
21/11/2023

“Un llençol blanc”, el dietari poètic de Xavier Gonzàlez-Costa sobre l’inici de la guerra a Ucraïna

El destí va voler que l'inici de la guerra d'Ucraïna, el 24 de febrer de 2022, coincidís amb la data de jubilació de Xavier Gonzàlez-Costa. Colpit per la invasió russa, va decidir poemar diàriament les sensacions del que havia de ser un conflicte curt, fins que va arribar als quatre mesos. I, prologat pel periodista Manel Alías Tort i publicat per edicions de l'Albí, va veure la llum "Un llençol blanc. Un dietari poètic frustrat de la guerra d'Ucraïna". Dissabte es va presentar a Sitges amb la participació de la nova comunitat ucraïnesa de la vila, famílies molt agraïdes per l'exercici d'empatia que representa patir per allò que, malgrat no conèixer-ho de primera ma, commou fins el punt de fer-ne poesia.
16/11/2023

‘Mientras tanto’ l’exposició d’Alejandro Martínez al Miramar, guanyador del Concurs de Pintura Sanvisens del 2022

Va guanyar el XXVI Concurs de Pintura Sanvisens i fer-ho li ha permès exposar de manera individual a la planta baixa del Centre Cultural Miramar aquest any. Fins el 10 de desembre en horari de matí i tarda es pot visitar aquesta exposició que compta amb els retrats figuratius emmarcats en un paisatge oníric d'Alejandro Martínez, i també gaudir dels seus collages, una obra amb la que assegura es va divertir molt i juga amb les perspectives i els colors.
16/11/2023

Les barraques reben el reconeixement del Gremi d’Hostaleria mentre afronten un futur a la recerca dels origens. ‘El model actual de barraques és insostenible’ afirma Josep Maria Tubau

Les Barraques han tingut assemblea aquesta setmana, i hi ha hagut relleu a la presidència de l'entitat: Pol Vigó substitueix Josep Maria Tubau en un moment de canvi que coincideix amb el reconeixement que el Gremi d'Hostaleria de Sitges farà a l'entitat el proper dimarts, 21 de novembre, concedint-los el títol d'amic predilecte. I és que el president sortint ho ha expressat amb claredat: l'actual model de barraques, el que ha permès concerts multitudinaris a la platja de la Fragata i fotografies virals a les xarxes, no pot continuar perquè no és sostenible econòmicament ni assumible des del punt de vista d'una organització de voluntaris. Per tant, Barraques es planteja un retorn a l'esperit original de l'esdeveniment, per poder-lo gestionar amb més garanties. N'hem parlat amb el president sortint, Josep Maria Tubau.
13/11/2023

El Cercle Artístic de Sitges guardarà la ‘Polusca’ de l’artista Giuseppe Verri fins que se’n decideixi un nou destí. Carles Arola ens explica la història

La història recent que comença el passat dilluns, 6 de novembre, quan Carles Arola es trobà dalt de tot de les escales que menen al pis superior de l'estudi Vidal una escultura com aquesta. Una 'polusca' creada per l'artista italià Giuseppe Verri, amb l'objectiu d'expressar un missatge de compromís amb la preservació del medi ambient. El nom de l'obra -de la qual l'autor n'ha fet més d'un miler d'exemplars- prové del nom que donaren els romans a una regió del centre d'Itàlia, i ha arribat a Sitges provinent d'holanda, gràcies al matrimoni format per Leo Kuntze i Teresa Palomas. L'Eco d'aquesta setmana n'explica la història, i Carles Arola ens l'ha comentada aquest matí.
10/11/2023

La Pilarin Bayés il·lustra la petita història de Noemí Milà i Alba Gràcia sobre la malvasia

"Petita història de la Malvasia de Sitges" és el títol del darrer conte dels mil i escaig que ha il·lustrat Pilarín Bayés. La il·lustradora viguetana ha tornat a dibuixar sobre Sitges (abans ho havia fet sobre Rusiñol i sobre la Festa Major), a partir d'una història que han escrit Noemí Milà i Alba Gràcia, i que es presenta en el marc del cicle Biblioteques en DO i de la Setmana de la Malvasia de Sitges. A prop de fer 83 anys, la Pilarín mostra una envejable energia i ganes de continuar creant, i ha recordat la malvasia com un producte de prestigi quan tenies visites a casa.
03/11/2023

La 3a edició de la ‘Vila del llibre’ torna amb Portugal com a protagonista. En parlem amb el seu coordinador Enric Bono

Amb un canvi de concepte torna 'Sitges vila del llibre' aquest cap de setmana. El mercat vell, el palau del rei moro o la fundació Stämpfli seran alguns dels punts de trobada de la tercera edició de l'esdeveniment, que enguany deixa les parades de llibres a l'alçada de Terramar per portar-les al casc antic, i dedicarà la seva edició a la cultura portuguesa. Sobre els canvis, la programació i el futur n'hem parlat amb Enric Bono, coordinador de les viles del llibre.
02/11/2023

Demà comença la tercera edició de la mostra de cinema LGTBIQ+ ‘Endimaris’, que premiarà el programa ‘Drag race España’ i la pel·lícula ‘Te estoy amando locamente’

El programa de televisió d'Atresmedia 'Drag race España' serà el protagonista de la gala inaugural de la tercera edició de la mostra de cinema LGTBIQ+ Endimaris, que comença demà divendres i acabarà el proper 12 de novembre. Drag race España ha rebut el premi en la categoria de televisió i la pel·lícula 'Te estoy amando locamente' , dirigida per Alejandro Marin, el premi a la millor pel·lícula. La mostra projectarà 12 films, alguns d'ells precedits de reconeixements arreu, com la pel·lícula italiana 'Fireworks' que encetarà el festival o 'Little Richard, I'm everything' que es projectarà a la cloenda. Owen John Holden n'explica els detalls.
31/10/2023

‘Tornaràs a mirar-me’ és la nova i premiada novel·la de Joan Duran, amb el Sitges dels 80 com a escenari

De 'Tornaràs a mirar-me' el jurat dels premis Octubre n'ha valorat 'la plasticitat de la llengua, la minuciosa descripció de la crueltat humana amb una sensibilitat extrema i el domini subtil de l'oralitat amb violència expressiva'. Joan Duran ha guanyat -ex aequo amb l'escriptor Ferran Garcia Oliver- el premi Andròmina de narrativa en el marc dels premis octubre que van viure la seva 52a edició el dissabte passat a València. La novel·la té molts punts de contacte amb la vida i les preocupacions dels sitgetans als anys 80, com les vinculades al creixement urbanístic i la pèrdua d'indentitat, o el consum de drogues i la presència de la sida. L'obra sortirà al mercat la primavera de l'any vinent. N'hem parlat amb l'autor.
30/10/2023

Jordi Andreu, nou president de la Comissió del Carnaval: “no hem entrat per fer grans canvis ni fer una revolució al Carnaval”

Arriba amb el compromís de liderar la Comissió del Carnaval que forma junt amb Manel Lázaro, Judith Lázaro i Quique Delgado i representants de les entitats Prado, Retiro i Independents. La voluntat inicial és la de fer equip i treballar plegats amb les entitats per endreçar una festa que assegura que fa anys va morir d'èxit i necessita recuperar prestigi i reconeixement. Amb tot no hi ha intenció de sacsejar el Carnaval, més aviat posar-hi cert ordre sobretot pel que fa als actes per tal d'evitar que se solapin i acabin perjudicant més que beneficiant la festa i els organitzadors.
30/10/2023

El Prado ple de gom a gom en la presentació del CD de l’obra d’Antoni Pañella

Una audiència entusiasmada va rebre, el passat dissabte, la interpretació de les sardanes i els ballables del mestre Antoni Pañella, durant el concert de presentació de les peces que s'inclouen en el doble compact disc 'La banda sonora d'una vida', que s'entregà gratuïtament a tot el públic en acabar l'acte. El concert va comptar amb la presència del quintet d'Esteve Molero, amb la solista Laia Masdeu, que interpretaren la part de ballables del mestre Panyella, el pianista Òscar Ferret, que interpretà 'leyenda granadina' -l'única peça no inclosa en els discos- i la cobla Maricel que interpretà les 8 sardanes que s'inclouen en l'enregistrament, que també contempla dues peces de música religiosa, amb Francesc Pi i Maria Neus Ibáñez i Neus Pi. Us oferim un resum de l'acte, amb la interpretació d'Òscar Ferret, les paraules finals de Carme Pañella -la filla del mestre i impulsora d'aquesta iniciativa que s'ha mogut a títol personal i familiar- i la interpretació de la sardana 'Maria Carme'.
27/10/2023

El protocol de la Festa Major de Sitges en unes jornades organitzades per la Generalitat. En parlem amb Joan Duran

Com s'han adaptat els protocols d'algunes de les festes tradicionals a la realitat social i legal d'avui? Dijous passat va tenir lloc a la facultat de geografia i història de la UB la jornada La Festa domesticada? Protocols i noves sintaxis festives, en la qual es trobaren estudiosos de les festes majors de Mataró, Sant Cugat, Sitges i Tarragona per parlar d'aquesta qüestió entre d'altres. En Joan Duran, autor de l'informe per a la catalogació de la Festa Major de Sitges com a festa patrimonial ens explica el resultat de l'experiència.
25/10/2023

Si us agrada la novel·la negra, teniu una cita amb ‘Subur negre’ divendres i dissabte a la biblioteca

Divendres i dissabte la biblioteca Santiago Rusiñol acollirà les jornades 'Subur negre', un esdeveniment gratuït que proposa un seguit de taules rodones sobre temes vinculats a la creació, edició i impacte social de la literatura negra, vinculant autors, editors i estudiosos del gènere. El seu impulsor és Josep Vaccaro i amb ell hem comentat algunes de les realitats del món editorial que s'abordaran durant les jornades, tot deixant pel final un encàrrec/queixa a l'Ajuntament de cara l'any que ve, perquè 'no ha col·laborat en res'.
24/10/2023

Dissabte es presenta al Prado el CD dedicat al músic Antoni Pañella. En parlem amb Carme Pañella.

Mai no es va poder dedicar professionalment a la música, perquè les obligacions familiars s'interposaren en el seu camí, però el mestre Antoni Pañella fou un home prolífic, per bé que tampoc se'n conserven la totalitat de les seves composicions. Per la seva filla Carme l'edició d'aquest CD -que inclou sardanes, ballables i dues composicions de caire religiós, i que es repartirà gratuïtament el proper dissabte al Prado- ha estat un objectiu vital, que vol reconèixer la figura del seu pare i dels músics sitgetans en general. Aquesta és una història bonica amb final feliç que ens ha explicat la mateixa Carme Pañella.
18/10/2023

Dissabte comença el cicle de música clàssica al Prado. En parlem amb Ramon Artigas

Aquest dissabte dia 21 comença un nou cicle de concerts de clàssica al Prado, impulsat per l'organització del concurs de cant i música de cambra Mirabent Magrans i la pròpia entitat. Seran quatre concerts, dos dels quals amb els guanyadors del 3r premi del concurs d'enguany, un tercer amb la col·laboració de l'entitat musical andorrana 'Amics cambra romànica' i el primer amb la pianista Misaki Pascual. Amb Ramon Artigas, director del concurs Mirabent Magrans, hem fet un repàs a la programació entre desitjos que Sitges pugui tenir un cicle de concerts de clàssica estable durant tot l'any, com en l'època de Joventuts Musicals.
17/10/2023

Dissabte comença el cicle de tardor de jazz, memorial Josep Vadell. En parlem amb Pinyu Martí

El cicle de tardor de jazz memorial Josep Vadell arriba a la seva tercera edició. I ho fa amb una proposta absolutament consolidada, que amb Pinyu Martí de programador continua el llegat d'en Josep Vadell de voler oferir qualitat a l'abast de tots els públics. Amb en Pinyu repassem la programació d'enguany al saló d'actes del Prado, que començarà el proper dissabte 21 d'octubre.