No ho han tingut gens fàcil, però malgrat tot Angelina Salesas fa un bon balanç dels quatre anys com a presidenta de la Comissió de Corpus

Angelina Salesas acompanyada de la pregonera d’enguany Anna Grimau (foto Visit Sitges)

Diu que ho celebraran amb un bon sopar i que serà la millor manera de tancar una etapa al capdavant de la Comssió de Corpus. Angelina Salesas, que la setmana passada anunciava que el camí de l’actual comissió finalitzava aquest 2021, ha fet un bon balanç del que han estat quatre anys complicats i marcats, sobretot els dos últims, per la irrupció d’una pandèmia que ha dificultat, i de quina manera, el poder organitzar una festa tan participativa com és el Corpus. Salesas s’ha mostrat satisfeta pel Corpus d’enguany i pel fet d’haver pogut recuperar, ni que sigui una miqueta, l’essència de les catifes, per la gran participació dels sitgetans i per un gran pregó, així com el fet d’haver pogut tornar a veure els gegants i el drac i l’àliga al damunt de les cinc catifes que s’han confeccionat enguany.

Escolteu-la

Corpus 2021: Un any més, la Custòdia surt per uns minuts al Baluard

Us oferim un resum de la sortida de la Custòdia al Baluard, en el moment de la pregària de la missa del Corpus d’enguany, presidida pel rector, mossèn Josep Pausas.

 

Pregó del clavell 2021. Una peça de video entre el reportatge i la vindicació. La pregonera Anna Grimau ho té clar: ‘Hem de cuidar el planeta per tenir futur’

No ha estat un pregó qualsevol. El primer pregó virtual del Corpus ha estat aprofitat per la periodista sitgetana Anna Grimau per plantejar una peça de video on, a més d’evocar records d’infantesa i vivències del Corpus d’avui, hi ha deixat un bon grapat de conviccions personals sobre el respecte que hem de tenir al medi, la necessitat de moure’ns en un model de vida més sostenible i la vindicació de renaturalitzar Sitges.

Aquí teniu el pregó d’enguany!

Corpus 2021, el Corpus de la gent. En fem prèvia amb Eduard Tomàs

Partint de la base de la complicació que suposa organitzar una festa que aplega tanta gent, el Corpus d’enguany fa un pas endavant. Un Corpus que tindrà més catifes, exposició de clavells a Can Falç, un pregó del clavell (enllaunat) que declamarà Anna Grimau i la possibilitat de poder tornar a veure les tres parelles de gegants, el drac i l’àliga. Tot plegat, amb les restriccions que hores d’ara encara venen marcades per la pandèmia i amb l’esperança de recuperar el Corpus de sempre l’any que ve.  I és que l’actual comissió de Corpus que enpçala Angelina Salesas ha viscut Corpus amb pluja (2018), coincidint amb Sant Joan (2019) i una festa que l’any passat va arribar en plena pandèmia de la Covid-19. Els detalls de la festa d’enguany els comentem amb Eduard Tomàs, membre de la Comissió de Corpus.

Escolteu-lo

Més Corpus que l’any passat. Menys Corpus que l’any que ve. Es presenten els actes del Corpus 2021

Cinc catifes, situades a la plaça de l’Ajuntament, el Baluard, el baluard Miquel Utrillo i al Racó de la calma, i trepitjades pels gegants de la vila, els gegants moros, els americanos, el Drac i l’Àliga. Una exposició commemorativa a Can Falç, on també hi seran les torretes de la 81a exposició nacional de clavells, que torna en petit format, en espera de retrobar els jardins del Retiro. Un Corpus que tindrà pregó, encara que sigui en format virtual. I la pregonera serà la periodista de Televisió Espanyola Anna Grimau. Àngel Lorenzo s’encarregarà de la decoració del pati blau, i el pintor Albert Llobet ha estat l’autor del quadre original a partir del qual s’ha dissenyat el cartell de la festa. Ahir la presidenta de la comissió de Corpus, Angelina Salesas, va presentar la diada a través d’un video que va aplegar els testimonis del regidor de festes, David Martinez, dels diferents protagonistes de la celebració i de l’alcaldessa Aurora Carbonell. Us en fem un resum. Podreu trobar tot el programa d’actes aquí.

Escolteu-ho

 

Es presenta ‘Corpus, la festa de les festes’ d’Amadeu Carbó

En el marc de les activitats del Corpus 2021, la comissió va organitzar ahir, a les terrasses de l’espai cultural Pere Stämpfli seu del Grup d’Estudis Sitgetans, la presentació del llibre ‘Corpus, la festa de les festes’ del folklorista Amadeu Carbó, editat amb motiu del 700 aniversari de la celebració de la primera processó de Corpus a la ciutat de Barcelona, el 1320. Un petit volum que, de manera molt divulgativa, explica els motius i l’evolució d’una festa que ha marcat fins avui les celebracions d’arreu, i també la disposició protocolària de balls i autoritats. Jordi Cubillos s’encarregà de presentar l’acte i Eduard Tomàs féu la glossa del llibre tot establint lligams entre el Corpus sitgetà i el barceloní, que fou recuperat l’any 1992.

Escolteu la presentació de Jordi Cubillos

Escolteu Eduard Tomàs

Escolteu Amadeu Carbó

El viver de clavells es trasllada, provisionalment, al costat dels horts de Santa Bàrbara

De manera provisonal, i arran de l’actual situació sanitària, el viver de clavells s’ha hagut de traslladar a la zona de Santa Bàrbara, tot just al costat dels horts dels avis. Amb el desig de poder tornar de nou a l’Hospital de Sant Joan, la presidenta de la Comissió de Corpus, Angelina Salesas, ha recordat que estan a punt d’arribar els esqueixos de clavells, malgrat que enguany en seran uns quants menys, de cara al que s’espera una bona festa de Corpus, que l’any que ve se celebrarà a principis del mes de juny . Salesas, fent gala del seu optimisme, ha assegurat que la comissió treballa per poder celebrar el Corpus que tots coneixem.

Escolteu-la

Punt i final a un Corpus diferent, però amb un gran esperit col.lectiu per part dels sitgetans

Amb un acte privat -per criteris de seguretat- que es celebrà al Racó de la Calma i en el que la Comissió de Corpus va lliurar els diferents premis i els 3 rams de les gegantes, es va acomiadar un Corpus diferent. I és el que la d’enguany ha estat una festa marcada per la pandèmia, però que ha deixat el testimoni ben palès d’un esperit col.lectiu per part dels sitgetans alhora de fer present una celebració que, malgrat tot, s’ha pogut “vestir” amb un seguit d’elements decoratius a balcons i façanes i ha pogut viure un petit acte com el que va tenir lloc al Baluard el passat diumenge 14 de juny. El testimoni del Corpus 2020 ha quedat reflectit en un vídeo que no arriba als cinc minuts de durada i que ha anat a càrrec de Víctor Bregante. De tot plegat, n’hem parlat amb Eduard Tomàs, membre de la Comissió de Corpus.

Escolteu-lo

El vídeo d’un Corpus històric. El del 2020.

Avui es clou el Corpus 2020, i per a celebrar-ho la comissió ha preparat una sorpresa en forma de video. Un recull d’imatges i moments d’aquest històric Corpus d’enguany. Corpus 2020, un Corpus diferent, presenta imatges de la confecció de la catifa del baluard, dels preparatius de les decoracions de diversos carrers, i, evidentment, de la missa del Corpus i la benedicció al Baluard. Gaudiu-lo!

La comissió de Corpus feliç per la gran participació del veïnat i satisfeta pel desenvolupament de la festa. I…una foto per la reflexió. Parlem amb Angelina Salesas.

Com diria l’aforisme, l’èxit ha superat a la pròpia empresa. La presidenta de la comissió de Corpus, Angelina Salesas, es mostra molt satisfeta del desenvolupament de la festa d’enguany, malgrat el confinament, i agraeix la col·laboració dels veïns i veïnes per haver pres la iniciativa de guarnir balcons, carrers i façanes. Amb ella parlem de les seves sensacions l’endemà de la celebració, i de la important presència de públic a la plaça del Baluard, darrera les tanques de seguretat, que ha merescut també l’opinió del regidor de governació Eduard Terrado.

Escolteu Angelina Salesas

Escolteu Eduard Terrado sobre la presència de públic al Baluard

El moment més simbòlic del Corpus 2020!

Us oferim en un clip de video, el moment de l’ofici de Corpus en el qual la custòdia, portada pel rector mossèn Josep Pausas, ha sortit al Baluard per trepitjar l’única catifa del Corpus d’enguany i declamar la tradicional pregària de benedicció.

Bon Corpus 2020! El vídeo de la comissió de Corpus per a celebrar-ho us emocionarà!

Són dos minuts, els del Toc de processó. Però en aquests dos minuts passen els records d’un munt de generacions de sitgetanes i sitgetans. No cal que llegiu més, gaudiu del video que la comissió de Corpus ha preparat per celebrar la especial i històrica diada d’enguany. Us emocionarà.