Notícies sobre el Corpus de Sitges - Radio Maricel
10/06/2024

Un Corpus per recordar, per molts motius. Parlem amb Eduard Tomàs

Amb la cloenda de la 84a exposició nacional de clavells, ahir es va tancar oficialment el programa del Corpus 2024, que incorporava alguns reptes per la comissió que presideix Eduard Tomàs, des de la nova empresa subministradora de clavell, que va guanyar el concurs-licitació per 5 anys, fins al canvi d'ubicació del pregó i l'exposició, passant per propostes complementàries com la instal·lació decorativa a la Davallada, o l'enlluernadora catifa del Cap de la Vila. Amb Eduard Tomàs en fem balanç.
04/06/2024

Mireia, Mònica i Judit. Les tres dones responsables de la cúpula i la catifa del Cap de la Vila

Mireia Rossell i Judit Miró són patrones veïnals de la Fundació de l'Hospital de St. Joan Baptista i Mònica Tomàs és l'artista i dissenyadora, i totes tres són les primeres responsables de la catifa del Cap de la Vila del Corpus d'enguany amb motiu del 700 aniversari de l'Hospital. La idea d'incloure una rèplica de la cúpula noucentista de l'edifici de l'Hospital els va venir de seguida, el procés de crear-la ha estat més difícil i ha requerit de l'ajut de molta gent, sobretot l'equip de La Nau del Prado amb qui durant setmanes han treballat colze a colze. Amb totes tres repassem la idea, el procés i el resultat d'aquesta catifa i parlem d'alguns dels actes del 700 aniversari de l'Hospital que han permès, entre d'altres, obrir els Jardins a l'exposició Nacional de Clavells i rebre una acollida boníssima. La següent cita important a celebrar en aquest aniversari serà per Sant Joan.
01/06/2024

El pregó d’una artista, amb sorpresa caramellaire al final! Escolteu Montse Curtiada i el seu pregó del Corpus 2024

Per primer cop al Racó de la Calma, i envoltada d'àngels i testos de clavells dibuixats, i de la reproducció de 'La processó de Corpus' de Mas i Fontdevila, Montse Curtiada, sense paper i sense xarxa, s'ha ficat a la butxaca el públic amb un pregó de Corpus que ha evocat els seus records d'infantesa, els de quan fou presidenta de la Comissió, i els que conserva com a treballadora dels museus. Un viatge emocional per la memòria personal i col·lectiva que ha acabat amb sorpresa: des de la porta d'entrada del Maricel de Terra, la colla de caramelles del Retiro, dirigida pel mestre Jordi Martí, ha interpretat una de les caramelles més estimades pel pare de la Montse, Lluís Curtiada: 'Ha vingut la Primavera'. Deixeu-vos endur, com si escoltessiu una història a cau d'orella plena de vitalitat. L'acte ha estat precedit per les paraules del president de la comissió de Corpus, Eduard Tomàs, i l'ha tancat l'alcaldessa Aurora Carbonell.
01/06/2024

Clavells i Malvasia en la presentació de la 84a Exposició Nacional de Clavells de Corpus

Alba Gràcia, coordinadora del Centre d'Interpretació de la Malvasia va ser l'encarregada d'inaugurar la 84a Exposició Nacional de Clavells del Corpus 2024, que per primera vegada s'exposa als Jardins de l'Hospital de St.Joan amb motiu del seu 700 aniversari. La historiadora va realitzar una extensa comparativa entre el clavell i la Malvasia en el seu vessant més terrenal, en tant que plantes, però també en el vessant històric trobant-ne paralel.lismes. L'acte, que inaugurava oficialment el Corpus d'enguany, va comptar amb la participació de l'administrador de l'Hospital, Jordi Sans i del president de la comissió de Corpus, Eduard Tomàs i el va cloure la regidora de Tradicions i Festes, Eva Martín.
31/05/2024

Un aniversari i un record. 75 anys de la catifa de Corpus del tercer tram del carrer Jesús i l’enyor de Glòria Baqués

Aquest Corpus 2024 celebrarà un aniversari especial, els 75 anys ininterromputs de la catifa del tercer tram del carrer Jesús de la que n’era ‘presidenta’ Glòria Baqués, a qui enguany veïns i amics del carrer homenatgen més que mai. De la història del Corpus vista des d’aquest tram de carrer, del veïnat ben avingut, dels amics i jovent que han permès mantenir la tradició i sobretot de l’enyorada Glòria Baqués […]
29/05/2024

El Corpus 2024 ja és a punt. En parlem amb Eduard Tomàs, president de la Comissió de Corpus, i Laura Arbonés, membre de la comissió

En companyia d'Eduard Tomàs, president de la Comissió de Corpus, i de Laura Arbonés, membre de les comissió hem fet la prèvia del Corpus d'aquest 2024. El gruix de la festa tindrà lloc dissabte dia 1 i diumenge dia 2, però divendres, al Racó de la Calma, es donarà el tret de sortida amb el pregó que declamarà Montse Curtiada.
29/05/2024

Montse Curtiada proposarà un pregó de Corpus des de les vivències personals

15 anys després que el seu pare declamés el pregó de Corpus als jardins del Retiro, Montse Curtiada declamarà el pregó del Corpus d'enguany divendres a les 22h al Racó de la Calma. 'Volem que el facis tu perquè ets artista!' li va dir la comissió, i a l'artista li ha sortit el pregó d'una tirada, absolutament motivada per l'encàrrec i pels records personals que evoca després de molts anys de vivències al costat de la festa, especialment aquesta darrera època des que assumí la coordinació/presidència de la comissió de Corpus.
28/05/2024

Joan Hernández, pendonista del Corpus 2024: “és una gran il.lusió per a tota la família, especialment per a la mare”

Una conversa amb Joan Hernández Matas, pendonista del Corpus d'aquest 2024. En Joan reviu alguns dels moments viscuts a l'entorn de la catifa del primer tram del carrer Jesús, i reconeix sentir-se il.lusionat per poder dur el penó el proper diumenge 2 de juny.
23/05/2024

Anna Sánchez i Oona Argilagós ens presenten el joc de les festes sitgetanes. L’Hort de Can Falç acollirà aquest dissabte una jornada oberta per als qui vulguin posar a prova els seus coneixements sobre el Corpus, Festa Major i Sta. Tecla, i Carnaval

Amb Anna Sánchez i Oona Argilagós, de la Comissió de Corpus, parlem del procés de creació i alguns detalls del nou joc de les festes sitgetanes, que es presentarà aquest dissabte a l'Hort de Can Falç, en una jornada en la que aquells i aquelles que vulguin participar i jugar podran passar una bona estona i, de pas, aprofundir en el coneixement de quatre de les grans festes del calendari sitgetà: Carnaval, Corpus, Festa Major i Santa Tecla.
16/05/2024

El Corpus 2024 arriba amb el primer joc de taula sobre les festes sitgetanes sota el braç. Montse Curtiada en serà la pregonera, Joan Hernández el pendonista i Mar Mestres l’autora del cartell

Els oferim l'acte de presentació del Corpus de Sitges 2024, que va tenir lloc al saló teatre del Casino Prado. Els Corpus d'enguany arriba amb una novetat prou destacada: el primer joc de taula de les festes sitgetanes, del qual hores d'ara ja hi ha un prototip. L'ex presidenta la Comissió de Corpus, Montse Curtiada, serà l'encarregada de declamar el Pregó del Clavell el proper 31 de maig al Racó de la Calma, Joan Hernández ha estat designat Pendonista de la Minerva i Mar Mestre ha estat l'autora del cartell. L'Hospital de Sant Joan Baptista, en el marc del seu 700 aniversari, serà l'encarregat enguany de confeccionar l'altar i la catifa del Cap de la Vila.
12/06/2023

Tot ha anat bé per Corpus, malgrat el xàfec extemporani que precipità el final de la processó. Eduard Tomàs fa balanç a cop calent

Quatre gotes primer, i un petit però intens xàfec després. El suficient per tornar a viure un moment d'incertesa amb 7 catifes pendents de ser trepitjades, i un bestiari en risc de remullar-se. Avui és l'anècdota final d'un Corpus molt lluït i elogiat, des del pregó a la instal·lació de l'altar al Cap de la Vila, i que viurà el proper diumenge 18 la seva cloenda als jardins del Retiro. La conversa amb Eduard Tomàs ha començat per aquí, i el president s'ha mostrat molest pel fet d'haver de prendre precipitadament la decisió de reconduir el recorregut de la processó, induït per alguns membres de les colles. D'això, del global de la festa, i de la reflexió del president sobre la necessitat de dotar-la de més pressupost n'hem parlat aquest matí.
10/06/2023

Mireia Rossell reivindica el Corpus més viscut i emotiu en un pregó musical

Amb el marc d'una cuidada escenografia que incorporava la imatge d'una catifa, caixes de clavells i una imatge de la seva mare, i amb un rerefons farcit de referències musicals, Mireia Rossell Pascual va declamar un pregó de Corpus alhora sentit i didàctic, amb temps per l'emotivitat personal però també per recrear escenes quotidianes que van aixecar més d'un somriure. Acompanyada musicalment per Joan Pinós, Raül Planas i Roger Pascual, la Mireia va interpretar ella mateixa alguna peça, i va reclamar fer de la vida un mosaic com les catifes del Corpus.
09/06/2023

Mireia Rossell, pregonera del Corpus 2023: “el Corpus és participació i fer el pregó ha estat un regal”

Una petita conversa amb Mireia Rossell, la pregonera del Corpus d'aquest 2023. El Pregó del Clavell obre aquesta nit (22:00 h) als jardins del Retiro un Corpus que enguany ja és, oficialment, Festa Patrimonial d'Interès Nacional.
08/06/2023

Un Corpus especial i per viure’l. En parlem amb Eduard Tomàs i Laura Arbonés

Conversem amb Eduard Tomàs i Laura Arbonés, president i membre de la Comissió de Corpus, respectivament. La festa d'enguany arrencarà demà divendres als jardins del Retiro amb el pregó que declamarà Mireia Rossell i viurà el seu punt més àlgid el diumenge amb la processó. Un Corpus especial perquè serà el primer des que la Generalitat el va declarar Festa Patrimonial d'Interès Nacional.
07/06/2023

Joan Ortiz, pendonista del Corpus 2023: “els clavells s’han de cuidar molt, gairebé com si tinguessis un nen petit”

Conversem amb Joan Ortiz, el pendonista del Corpus d'enguany. Una conversa entre aquells primers records de la seva participació a la festa i una afició al cultiu dels clavells que li ve des que el recordat Manel Enríquez li proposà participar al Corpus com expositor de clavells. L'acompanyaran a la processó el seu fill Òscar i el seu consogre Jaume Llorens.