Els Plens de Sitges - Radio Maricel
29/02/2024

La gestió del servei de neteja, i el cost de la pròrroga del contracte, centren el ple de febrer

La votació de la resolució del recurs de reposició que l'empresa Prezero presentà a l'Ajuntament contra un dels apartats de l'acord de prestació obligatòria del servei d'escombraries, arran de la no renovació automàtica del contracte, provocà ahir un intens debat al ple municipal, on l'oposició criticà de nou la gestió de la regidora Cristina Guiu i del govern, a més de demanar, en reiterades ocasions, que es faci pública la valoració del cost de la pròrroga que l'empresa presentà a l'Ajuntament el passat 22 de febrer. La regidora Cristina Guiu argumentà que el document de Prezero està essent valorat pels tècnics i que fins que no l'hagin validat no farà pública la xifra per no mentir al ple. La qualitat del servei de neteja també formà part del gruix del debat.
01/02/2024

En contra del posicionament del govern, l’oposició aconsegueix aprovar una moció que demana que la sorra dragada dels ports de Sitges es destini a les platges del municipi

Amb els vots a favor dels grups proposants (PSC-EM i Junts per Sitges) i del PP, Vox i Fets per Sitges, l'oposició aconseguí aprovar una moció que demana a l'Ajuntament que en el termini d'un mes pregui una decisió a la recerca de la solució definitiva per les platges, i que demani al ministeri que la sorra dragada dels ports es destini a les platges del municipi més afectades. El debat sobre la moció evidencià, un cop més, les clares divergències a l'hora d'abordar aquest assumpte. El govern va fer valer els treballs de la taula del litoral, que aplega experts en la matèria i agents econòmics, en el sentit d'atendre les recomanacions dels especialistes i cercar una solució consensuada, mentre que l'oposició fa valer la necessitat d'actuar d'immediat davant de la degradació de les platges, tenint en compte la imminent arribada de la temporada.
21/12/2023

El ple aprova el protocol comarcal de violències masclistes i la construcció de la planta que permetrà l’ús de l’aigua de la depuradora, però es manté ben oberta l’escletxa entre govern i Junts/PSC-El Margalló

El darrer ple del 2023 aprovà el protocol comarcal per fer front a les violències masclistes, les obres per millorar el clavegueram del carrer carreta i Pau Barrabeig i les de la construcció de la planta que permetrà l'ús de l'aigua regenerada de la depuradora d'aigües residuals. Però la sessió no va poder salvar l'escletxa oberta de fa mesos entre govern i els dos principals partits de l'oposició, Junts per Sitges i PSC-El Margalló, que s'evidencià en sengles intervencions dels seus portaveus quan van fer referència a les darreres declaracions de l'alcaldessa a Ràdio Maricel sobre la incorporació del PSC-El Margalló al govern i l'atorgament directe d'un espai públic a un familiar de Mònica Gallardo, quelcom que Junts ha desmentit categòricament en un comunicat on s'interpreta que les declaracions de l'alcaldessa apunten a que Gallardo hagués comès un delicte de prevaricació.
30/11/2023

El ple aprova, amb el vot de qualitat de la presidència, no personar-se com acusació particular en el cas de la taula del 3r sector i mantenir la comissió informativa. Luis Miguel Garcia demana la dimissió de l’alcaldessa

El ple aprovà, amb el vot de qualitat de la presidència, l'informe dels serveis jurídics de la institució que dona parcialment la raó al recurs que presentaren els treballadors municipals contra els acords del ple extraordinari del passat 19 de juliol, respecte a la creació d'una comissió d'investigació i que l'Ajuntament es personés com acusació particular en el procediment obert pel jutjat número 8 de Vilanova en relació amb la taula del 3r sector. El debat recuperà bona part de l'argumentari que s'exposà en aquell ple extraordinari, per bé que de manera més ordenada, en una sessió en la qual Mònica Gallardo féu públic que ha estat citada en qualitat de testimoni -no encausada- en aquest procés de diligències prèvies i Luís Miguel Garcia demanà la dimissió d'Aurora Carbonell per entendre que s'ha arribat a una situació insostenible mentre li retreia manca de lleialtat per amagar-li un decret d'alcaldia que permetia l'obertura d'informació reservada vinculada a la taula del 3r sector. La votació d'aquest punt -del qual s'abstingueren de participar i votar l'alcaldessa, Jaume Monasterio, Nacho Rubí i Mònica Gallardo, comptà amb els vots favorables dels grups del govern i de Guanyem Sitges, els vots contraris de Junts per Sitges, PSC-El Margalló i el PP, i l'abstenció de Vox.
26/10/2023

Ple d’octubre. Tres noms propis i dos debats intensos

Els tres noms propis són: Lorena Lucas, la regidora de Guanyem Sitges que s'acomiadà del plenari per motius personals, Jordi Andreu, nou president de la comissió de Carnaval, i Judith Miró, escollida patrona veïnal de la fundació privada de l'hospital de Sant Joan. I el primer dels debats va arribar arran de l'aprovació d'una modificació de crèdit que trasllada una partida de 8000€ que fins avui estava destinada al marketing digital del departament de turisme, per aportar-los a la primera edició del festival de novel·la negra 'Sitges negre' que es farà durant el pont de la Puríssima, i que no s'ha de confondre amb el festival 'Subur negre' que comença aquest cap de setmana. El portaveu del PSC-El Margalló, Luís Miguel García, denuncià el que considera que és una concessió del govern al pacte amb Verds en Comú Podem, pel fet que ell ja havia elevat la mateixa proposta durant la legislatura anterior i no havia estat aprovada, i ara tira endavant. García -com després també féu Mònica Gallardo de Junts per Sitges- ho atribuí al fet que l'ex-regidor de cultura Gabi Serrano està al darrera d'aquesta iniciativa.
28/09/2023

Ple de setembre. S’aproven les ordenances fiscals. El rebut de l’IBI pujarà de mitjana entre 33 i 44€ l’any. Sitges tindrà sindicatura de greuges i el Natació i l’Ajuntament mostren el seu desencontre

Les ordenances fiscals per al 2024 proposen un augment del tipus impositiu que s'aplica al valor cadastral del rebut de l'IBI d'un 0,53, pel que la gran majoria dels rebuts tindran un augment d'un 8%. El govern justifica l'augment de l'IBI per mantenir l'equilibri pressupostari i la qualitat dels serveis públics. L'oposició criticà la manca de diàleg i de treball previ, l'augment de la pressió fiscal a la ciutadania i la poca transparència a l'hora d'exposar a què es destinaran els diners que es recaptin amb aquest augment. Amb tot, els dos grans grups de l'oposició, Junts x Sitges i el PSC-El Margalló, mostraren posicionaments diferenciats a l'hora de votar. Davant del vot negatiu de Junts, el PSC-Margalló -amb crítiques vetllades als arguments que Carme Gasulla exposà en el passat- s'abstingué en un gest que definiren com un exercici de responsabilitat vers els sitgetans, més que no pas un suport al govern.
03/08/2023

El ple aprova el projecte de la nova escola de música i els plans de mobilitat i transició energètica

Amb més temperatura ambiental al saló de plens, però menys tensió emocional entre els regidors, el primer ple ordinari de la legislatura aprovà el projecte bàsic i executiu de la nova escola de música i els plans de mobilitat i transició energètica del municipi, així com el pla d'emergència municipal en situació de sequera.
20/07/2023

El ple aprova el cartipàs, ajorna el debat sobre la contractació de 3 càrrecs de confiança i el govern presenta dotze actuacions immediates per executar abans de final d’any

En sessió extraordinària celebrada ahir, i amb algun dels punts aprovats després d'una segona votació i pel vot de qualitat de l'alcaldessa, el ple municipal aprovà el cartipàs per l'actual legislatura, dividit en 23 regidories i 10 regidors amb dedicació exclusiva, que és el màxim permès per llei en municipis de fins a 35000 habitants. Pel que fa a les retribucions, l'alcaldessa tindrà una remuneració de 62000€ bruts anuals, i els tinents d'alcalde/regidors amb dedicació plena de 52000€ bruts anuals. Eva Garcia del PP i Jose Antonio Gilabert de Vox criticaren el que entenen excessiu nombre de regidories i de regidors amb dedicació plena, en el que consideren que és una forma de tenir satisfets tots els socis de govern. El ple deixà sobre la taula el debat sobre la contractació de 3 assessors/càrrecs de confiança pel govern, per l'àrea d'urbanisme i pel departament de comunicació.
20/07/2023

El ple aprova la creació d’una comissió, que presidirà la regidora del PP Eva García, per investigar el vincle de l’Ajuntament amb la taula del 3r sector, i presentar-se com acusació particular un cop finalitzi la 1a declaració dels càrrecs electes

Un ple extraordinari desquiciant en el seu desenvolupament i en un clima d'evident tensió i retrets continus, acabà aprovant, amb esmenes a cadascun dels dos punts inicials, la creació d'una comissió informativa de caràcter especial per a investigar els vincles entre l'Ajuntament i la taula del 3r sector. Una comissió que es constituirà el dilluns següent a la darrera declaració dels investigats i que presidirà la regidora del PP Eva García, atès que els dos partits proposants dels acords, Junts per Sitges i PSC/El Margalló, consideren que la regidora Carme Gasulla, proposada inicialment pel govern, no respon a un perfil prou desvinculat del sentit de la comissió com per presidir-la. La sessió, que no va comptar amb la presència de l'alcaldessa Aurora Carbonell, del regidor Jaume Monasterio ni del secretari municipal -pel fet de la seva condició d'investigats pel jutjat número 8 de Vilanova i la Geltrú-arrencà amb un speech de l'alcaldessa denunciant l'actuació policial el passat 21 de juny, defensant la gestió de l'Ajuntament en tot aquest assumpte i apuntant al fet que, per primer cop, l'Ajuntament es personaria com a acusació particular, quelcom que no havia passat mai abans.
17/06/2023

Es constitueix l’Ajuntament de la legislatura 2023-2027. Aurora Carbonell, alcaldessa per segon mandat consecutiu. Escolteu el ple d’investidura

Finalment, l'acord de govern entre ERC, SitgesGI, Verds en Comú Podem, Fets per Sitges i el suport extern de Guanyem Sitges ha possibilitat la segona legislatura d'Aurora Carbonell a l'alcaldia de Sitges. Ha estat un ple en dos registres: per un costat el de la convicció en fer valer el respecte, la convivència, la dignitat, i la necessitat de treballar plegats per abordar els importants reptes de la vila durant els propers 4 anys. Per l'altre, el de la sensació agredolça que les tres setmanes de pactes han deixat en les formacions polítiques que hi han participat: versions diferents i ferides emocionals que s'han manifestat en les diferents intervencions.
31/05/2023

El ple més emocional mai escoltat a l’Ajuntament de Sitges, ha estat aquest: el del comiat de la legislatura 2019-2023

Recordem moltes intervencions plenes d'emoció al saló de plens de l'Ajuntament, però, probablement, no tenim constància en tota la història de la ràdio d'un ple municipal amb tantes intervencions encadenades on el vessant emocional dels regidors hagi estat tant present. El ple del comiat d'aquesta legislatura no ha estat un ple qualsevol. Us convidem a escoltar allò que l'ha fet diferent a tots els altres: els discursos de comiat de 10 dels seus regidors. Per aquest ordre: Jose Tendero, Manu Rodríguez, Maria Lores, Rafel Font, Natalia Matas, Josep Maria Martinez, Júlia Vigó, Xavier Salmeron, Guillem Escolà, Eduard Terrado i, finalment, l'alcaldessa Aurora Carbonell.
27/04/2023

El ple aprova el protocol de Festa Major i deixa una pregunta a l’aire: podria acabar enderrocat el 8è pis de l’hotel Terramar?

Finalment, i en tràmit d'urgència, el ple municipal aprovà ahir per unanimitat l'actualització del Protocol de la Festa Major, elaborat pel consell del patrimoni festiu, i que afegeix actes i reorganitza i millora continguts respecte la darrera versió del mateix, aprovat pel ple municipal del 31 de maig de 2010. Us convidem a llegir el document aquí, l'annex del protocol on consten les fitxes de tots els balls, entremesos i elements propis de la festa en aquest enllaç, i, finalment, les partitures de tots els balls i entremesos de la Festa Major i Santa Tecla en aquest altre enllaç.
30/03/2023

El ple aprovà la modificació de l’ordenança de sorolls per prohibir l’ús de la pirotècnia fora de les festes tradicionals, la moció del sindicat de llogateres per instar a ‘La Caixa’ a resoldre els problemes dels seus pisos a Sitges, i les bases per l’adjudicació de la 3a fase dels pisos d’HPO

En una sessió maratoniana de més de 5 hores, el ple municipal del mes de març aprovà la modificació de l'ordenança de sorolls per prohibir l'ús de la pirotècnia amb mescla detonant fora de les celebracions tradicionals de Festa Major i Santa Tecla, dels dies de Sant Joan (23 i 24 de juny) i d'activitats que l'Ajuntament consideri d'especial rellevància. Per tant, a partir d'ara es prohibeix l'ús extemporani de pirotècnia amb petard -inclosos xiuladors o roncadors- sigui per celebrar un casament, una victòria esportiva o un aniversari per posar alguns dels exemples més recorrents.
23/03/2023

El govern es mostra complagut per la feina feta i defensa que ha gestionat la vila al servei de l’interès general. L’oposició li retreu manca de diàleg, de transparència i de projecte. La vivenda, les platges, la neteja i la gestió centren el debat de l’estat del municipi

Govern i oposició es refermaren en l'argumentari que han mantingut els darrers mesos a l'hora d'analitzar l'estat del municipi durant la celebració del ple extraordinari d'ahir. L'alcaldessa definí el 2022 com l'any de consolidació del programa d'un govern que es mostra complagut i satisfet de la feina feta, i defensa que ha gestionat el municipi al servei de l'interès general i dels més necessitats. Per la seva banda, els grups de l'oposició li retreuen manca de transparència i de projecte i no haver volgut mantenir cap mena de col·laboració durant tota la legislatura. La vivenda pública, les platges, la neteja i la gestió econòmica vàren ser els principals temes de debat durant la sessió.
01/03/2023

El ple aprova la creació d’una comissió per a la municipalització de les llars d’infants mentre la majoria de l’oposició demana la dimissió del regidor d’ensenyament

Amb l'únic vot en contra del regidor no adscrit Ignasi Rubí -que va reconèixer que no creu en la municipalització i que es pot crear un precedent per altres serveis- el ple municipal va aprovar la creació de la comissió tècnica per a l'estudi i l'anàlisi de la municipalització del servei de les llars d'infants, dins del seguit de compromisos als quals va arribar l'Ajuntament amb les educadores per ajornar la vaga. Els vots a favor, doncs, van ser gairebé unànims però els grups de l'oposició no estalviaren crítiques al govern, tant pel que fa a la gestió del procés de licitació i a la responsabilitat davant un estat de tensió que va desembocar amb la vaga de les treballadores, com al propi regidor d'educació, David Martinez, del qual en demanaren la dimissió el regidor no adscrit Manu Rodriguez en representació del seu grup, la portaveu de Comuns Verds, Carme Gasulla, i la portaveu de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, per entendre que no ha assumit el lideratge ni la responsabilitat davant la crisi.