Temps de família - Radio Maricel
16/06/2023

Temps de família: la comunicació fa vincles. Les pantalles no.

Amb un concepte anglosaxó, el 'phubbing' (contracció de 'phone' i 'snubbing' -menysteniment-) defineix aquelles situacions en les quals les pantalles interfereixen obertament en la comunicació entre persones. Segons l'informe anual de la plataforma de control parental Qustodio, el 52% dels pares espanyols confessa que les pantalles redueixen el temps de convivència familiar, el 34% afirma que creen conflictes més d'un cop a la setmana, i el 16% admet que generen problemes diaris a la llar.
02/06/2023

Temps de família: la comprensió lectora, entre els llibres i les pantalles

És notícia d'aquests dies que el ministeri d'educació de Suècia farà marxa enrere en l'estratègia d'aprenentatge exclusivament digital a les escoles, i tornarà a incorporar els llibres de text perquè es considera que el paper fomenta una adquisició dels coneixements des del deteniment i la reflexió. El present i el futur sembla portar un equilibri complementari entre paper i pantalles, però, compte, hi ha una edat per a cada cosa, i una edat per les dues a l'hora... En parlem, com sempre, amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David.
05/05/2023

Temps de família. L’escola: els amics dels pares, els amics dels fills

L'escola sempre suposa la incorporació de noves dinàmiques en l'àmbit familiar. Entre elles, les que tenen relació amb les noves coneixences que fan els pares amb altres pares, i, òbviament, les primeres amistats dels nens i nenes. Amb en Roman Pérez, des del centre de reeducació David, conversem sobre com gestionar aquesta nova etapa de socialització de pares i fills perquè en surtin experiències enriquidores.
21/04/2023

Temps de família: l’exposició pública dels sentiments i la intimitat

Ser influencer -o voler-ho ser- és un dels desitjos de molts nens, nenes i joves, però l'exposició pública de la intimitat, dels sentiments, de la imatge personal, té riscos si no es fa amb mesura. Amb en Roman Pérez, psicòleg clínic-psicoanalista del centre de reeducació David, conversem sobre aquella línia tan imperceptible que separa l'ús sa i controlat de les xarxes, de la dependència d'elles.
24/03/2023

Temps de família: la fina línia que separa la protecció de la sobreprotecció

No fer pels fills el que els fills ja poden fer per si sols, i no deixar que les pors dels pares incideixin en les decisions respecte els fills. A partir d'aquests dos criteris es pot construir un vincle on operi la protecció i s'eviti la sobreprotecció. On acaba la primera i on comença la segona.
10/03/2023

Temps de família: els fets de Sallent, els de Badalona, els reptes de la vida sense filtres, el paper dels adults i la necessitat de parlar.

Arran dels fets de Sallent, i arran dels fets de Badalona, amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, obrim conversa intentant cercar les raons de tot plegat, i reflexionar sobre com poder abordar-ho.
24/02/2023

Un consell: que el mòbil arribi quan els pares creguin que els fills poden assumir la responsabilitat de tenir-lo

La presència del mòbil a les escoles i a la vida de molts adolescents està generant un debat important a l'entorn de situacions d'assetjament difícils de gestionar. Avui Roman Pérez, des del centre de reeducació David, ens deixa unes quantes reflexions que poden servir als pares o tutors.
27/01/2023

Temps de família: la tolerància al malestar

Amb Roman Pérez del centre de reeducació David parlem del poc que es tolera, en general, un estat de malestar i encara menys quan aquest el viu un infant, i de la necessitat d'acompanyar qualsevol estat de tristesa, frustració, enuig sense necessàriament intervenció adulta.
13/01/2023

Temps de família: en el dia mundial contra la depressió, alguns aspectes que cal tenir en compte

Avui s'escau el dia mundial contra la depressió, i amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, conversem sobre aquest estat emocional i com abordar-lo, fent especial incidència en algunes de les creences o tòpics que l'envolten
16/12/2022

Temps de família. La importància de separar-se bé

L'espai que compartim amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, comença avui abordant el concepte de violència vicària, i acaba exposant les moltes situacions que poden donar-se en una separació, i que afecten emocionalment als fills. Amb tot, en Roman és molt clar: pels nens sempre és millor una bona separació que una mala convivència familiar, i hi ha parelles que entenen perfectament la importància de saber separar-se prioritzant el benestar dels seus fills/es.
03/06/2022

Temps de família: Complir la paraula

Avui amb Roman Pérez, psicòleg clínic-psicoanalista del centre de reeducació David, parlem del valor de complir amb la paraula donada, i de com hem anat perdent la consideració a la responsabilitat de complir. Escolteu-ho https://continguts.radiomaricel.cat/continguts/2022/06/03/fam_03062022.mp3
20/05/2022

Temps de família: no deixeu que les xarxes socials siguin prioritàries a l’hora d’establir relacions o vincles

Arran de la detenció de cinc menors d’edat com a responsables de la pressumpta violació de dues noies de 12 anys a Burjassot, amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, hem volgut estirar de nou el fil del paper de les xarxes a l’hora d’establir vincles i relacions, i de com les conductes del món virtual -on els límits es difuminen i es pot actuar des de la […]
06/05/2022

Temps de família: la qüestió no és a qui estimes, sinó com estimes i si ets sents estimat/da

En Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, ens deixa avui unes quantes reflexions a partir d’una informació apareguda a el diari ‘El País’ respecte a l’enquesta sobre les atraccions sexuals dels i de les adolescents barcelonins. Escolteu-lo https://continguts.radiomaricel.cat/continguts/2022/05/06/fam_06052022.mp3