Temps de família - Radio Maricel
14/06/2024

Temps de família. L’estiu, temps per descansar i de difícil organització

Amb Roman Pérez del Centre de Reeducació David, acomiadem temporada abans de l'estiu parlant precisament dels estius d'infància d'ara, de la necessitat de trencar rutines i descansar, de la difícil organització familiar que representen actualment, de la despesa econòmica i de la xarxa de suport necessària que, sobretot les mares, busquen.
31/05/2024

Temps de família: l’adopció de referents, l’efecte influencer, l’autoestima…

Des del moment en el qual retornem amb un somriure el somriure que ens fan ens pares, la nostra personalitat es va construïnt a partir de la identificació amb actituds de persones que es converteixen en referents per nosaltres. En els darrers anys, el paper de les xarxes socials i dels i les influencers s'estan fent molt presents a la vida de molts nens i nenes. Amb Roman Pérez, del centre de reeducació David, reflexionem sobre el poder de les influencers.
17/05/2024

Temps de família. La pressió per ser pares perfectes que no cal

A partir de diferents articles publicats a diaris de tirada nacional amb Roman Pérez del centre de reeducació David, parlem de la pressió social, emmarcada en un món cada vegada més centrat en les aparences, per ser pares i mares perfectes. Una perfecció que no respon a una necessitat dels fills i que ve imposada moltes vegades per les xarxes socials i per una voluntat de semblar més que no pas de ser. I d'aquí a la necessitat d'establir certa autoritat i límits i de que siguin els pares i mares els que triïn entre d'altres, que no cal ser perfectes.
03/05/2024

Temps de família. Sentir-se escoltat és sentir-se reconegut

Escoltar, que no sentir, és fonamental a la vida. I per escoltar cal temps. I per escoltar bé, dedicació per atendre als altres. Des del centre de reeducació David, Roman Pérez té la sensació que la inèrcia de la societat actual està portant més a parlar que no pas a escoltar. I necessitem, entre altres coses, ser ben escoltats per trobar sentit a la nostra vida.
19/04/2024

Temps de família: el temps ‘productiu’ i el sentit de la vida

Un estudi, liderat pel doctor Victor Serrano Gimeno, investigador del grup de recerca en salut mental de l'hospital de Sant Pau, constata l'augment en un 50% de conductes suïcides entre els joves arran de la pandèmia. Una dada sense precedents que ha posat en alerta les autoritats sanitàries. Amb en Roman Pérez, des del centre de reeducació David, conversem avui sobre com trobar el sentit de la vida, un concepte que pot semblar molt trascendent però que és fonamental en totes les etapes de la nostra existència.
05/04/2024

Temps de família. Reflexions sobre una de les notícies de la setmana: més de 20000 menors de 18 anys a Catalunya prenen psicofàrmacs

El titular és prou eloqüent: 'Més de 20000 menors medicats a Catalunya per transtorns mentals'. La Vanguardia d'avui divendres aborda unes dades preocupants sobre l'ús de la medicació en nens i joves i, a la vegada, exposa un seguit de reflexions de professionals sobre la realitat que amaguen aquestes dades, i que té molt a veure amb l'aprenentatge de la resiliència davant de situacions difícils, o de la gestió de la frustració quan no s'aconsegueixen determinades expectatives, que avui les xarxes socials posen a l'abast de tothom. Com sempre, n'hem parlat amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David.
22/03/2024

Temps de família: menys pantalles, menys sobreprotecció i més temps per parlar i compartir experiències

A partir de l'entrevista que la contraportada de La Vanguardia del passat dijous dedica al neuropsicòleg Álvaro Bilbao, conversem amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, sobre un seguit de conceptes vinculats al creixement dels nens i nenes, i que porten molt sovint a una reflexió potent: estimar massa no és sinònim d'estimar millor.
08/03/2024

Temps de família. La igualtat s’aprèn de petit amb el que es veu a casa. Algunes reflexions arran del 8 de març

En el dia internacional de les dones, amb en Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, conversem sobre els aprenentatges en la igualtat des de petits, i com perviuen en la societat rols molt definits quan es tracta d'atendre o d'empatitzar amb els problemes dels infants.
23/02/2024

Temps de família: no fer per no molestar, i la necessitat -en algun moment- d’ordenar i fer complir

No donar determinades instruccions o feines, o treballs, o deures, per evitar que el nen o nena s'incomodi, s'enfadi o crei situacions de conflicte. Amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, conversem avui sobre la temptació de rebaixar el nivell de demandes als fills, o als alumnes de classe, per mor de no entrar en situacions de conflicte.
26/01/2024

Temps de família. Cal trobar espais propis. Cal saber aguantar-se a un mateix. I des de petits

Amb en Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, parlem de les hores de no fer res, que no són de no fer res perquè les necessitem pel lleure personal, per pensar i per trobar-nos a nosaltres mateixos. I això des de petits. Necessitem els espais buits a la vida i els pares han de propiciar-los.
12/01/2024

Temps de família: l’autoritat és un acte d’amor

Què és l'autoritat i com es pot exercir? En Roman Pérez, una vegada més, ens deixa unes quantes reflexions a l'entorn del necessari exercici de l'autoritat per part dels pares, sense tenir por a que els fills pateixin un trauma. La primera feina pels pares és la de mantenir la coherència entre allò que creuen que haurien de fer i l'acció de fer-ho.
15/12/2023

Temps de família: Què vols? Si tens de tot! La gestió de la frustració

El darrer temps de família de l'any, amb en Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, aborda la gestió de la frustració, absolutament necessària en el dia a dia dels nens i nenes, i més encara quan s'acosten les festes de Nadal.
01/12/2023

Temps de família: ‘Prohibir’, el verb que fa por pronunciar, i costa més d’aplicar

Si no en voleu dir prohibir, digueu-li necessitat de marcar límits i vetllar perquè no es travessin. I tot plegat amb la convicció del 'tot no es pot tenir'. Ni ho poden tenir els pares, ni ho poden tenir els fills. Amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, conversem avui sobre les prohibicions i com aplicar-les.
17/11/2023

Temps de família: Prohibir el mòbil? Limitar-ne l’ús? Esperar a comprar-lo?

En els darrers dies han proliferat les notícies relacionades amb la possibilitat o necessitat de limitar o directament prohibir l'ús dels telèfons mòbils als centres escolars o als menors de 16 anys. Roman Pérez, psicòleg clínic psicoanalista del centre de reeducació David, ens deixa un seguit de reflexions que poden servir a les famílies sobre com gestionar millor l'ús d'un dispositiu que pot generar una dependència preocupant.
03/11/2023

Temps de família: parlar, escoltar, sentir-se escoltat i, sobretot, acompanyat

Encetem una nova temporada de l'espai de familia, amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, centrada avui amb alguns dels titulars que han estat notícia aquests darrers dies, i amb la reflexió sobre la necessitat de sentir-se escoltat: 'un nen que parla és un nen parlat'.