Temps de família - Radio Maricel
08/03/2024

Temps de família. La igualtat s’aprèn de petit amb el que es veu a casa. Algunes reflexions arran del 8 de març

En el dia internacional de les dones, amb en Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, conversem sobre els aprenentatges en la igualtat des de petits, i com perviuen en la societat rols molt definits quan es tracta d'atendre o d'empatitzar amb els problemes dels infants.
23/02/2024

Temps de família: no fer per no molestar, i la necessitat -en algun moment- d’ordenar i fer complir

No donar determinades instruccions o feines, o treballs, o deures, per evitar que el nen o nena s'incomodi, s'enfadi o crei situacions de conflicte. Amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, conversem avui sobre la temptació de rebaixar el nivell de demandes als fills, o als alumnes de classe, per mor de no entrar en situacions de conflicte.
26/01/2024

Temps de família. Cal trobar espais propis. Cal saber aguantar-se a un mateix. I des de petits

Amb en Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, parlem de les hores de no fer res, que no són de no fer res perquè les necessitem pel lleure personal, per pensar i per trobar-nos a nosaltres mateixos. I això des de petits. Necessitem els espais buits a la vida i els pares han de propiciar-los.
12/01/2024

Temps de família: l’autoritat és un acte d’amor

Què és l'autoritat i com es pot exercir? En Roman Pérez, una vegada més, ens deixa unes quantes reflexions a l'entorn del necessari exercici de l'autoritat per part dels pares, sense tenir por a que els fills pateixin un trauma. La primera feina pels pares és la de mantenir la coherència entre allò que creuen que haurien de fer i l'acció de fer-ho.
15/12/2023

Temps de família: Què vols? Si tens de tot! La gestió de la frustració

El darrer temps de família de l'any, amb en Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, aborda la gestió de la frustració, absolutament necessària en el dia a dia dels nens i nenes, i més encara quan s'acosten les festes de Nadal.
01/12/2023

Temps de família: ‘Prohibir’, el verb que fa por pronunciar, i costa més d’aplicar

Si no en voleu dir prohibir, digueu-li necessitat de marcar límits i vetllar perquè no es travessin. I tot plegat amb la convicció del 'tot no es pot tenir'. Ni ho poden tenir els pares, ni ho poden tenir els fills. Amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, conversem avui sobre les prohibicions i com aplicar-les.
17/11/2023

Temps de família: Prohibir el mòbil? Limitar-ne l’ús? Esperar a comprar-lo?

En els darrers dies han proliferat les notícies relacionades amb la possibilitat o necessitat de limitar o directament prohibir l'ús dels telèfons mòbils als centres escolars o als menors de 16 anys. Roman Pérez, psicòleg clínic psicoanalista del centre de reeducació David, ens deixa un seguit de reflexions que poden servir a les famílies sobre com gestionar millor l'ús d'un dispositiu que pot generar una dependència preocupant.
03/11/2023

Temps de família: parlar, escoltar, sentir-se escoltat i, sobretot, acompanyat

Encetem una nova temporada de l'espai de familia, amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, centrada avui amb alguns dels titulars que han estat notícia aquests darrers dies, i amb la reflexió sobre la necessitat de sentir-se escoltat: 'un nen que parla és un nen parlat'.
16/06/2023

Temps de família: la comunicació fa vincles. Les pantalles no.

Amb un concepte anglosaxó, el 'phubbing' (contracció de 'phone' i 'snubbing' -menysteniment-) defineix aquelles situacions en les quals les pantalles interfereixen obertament en la comunicació entre persones. Segons l'informe anual de la plataforma de control parental Qustodio, el 52% dels pares espanyols confessa que les pantalles redueixen el temps de convivència familiar, el 34% afirma que creen conflictes més d'un cop a la setmana, i el 16% admet que generen problemes diaris a la llar.
02/06/2023

Temps de família: la comprensió lectora, entre els llibres i les pantalles

És notícia d'aquests dies que el ministeri d'educació de Suècia farà marxa enrere en l'estratègia d'aprenentatge exclusivament digital a les escoles, i tornarà a incorporar els llibres de text perquè es considera que el paper fomenta una adquisició dels coneixements des del deteniment i la reflexió. El present i el futur sembla portar un equilibri complementari entre paper i pantalles, però, compte, hi ha una edat per a cada cosa, i una edat per les dues a l'hora... En parlem, com sempre, amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David.
05/05/2023

Temps de família. L’escola: els amics dels pares, els amics dels fills

L'escola sempre suposa la incorporació de noves dinàmiques en l'àmbit familiar. Entre elles, les que tenen relació amb les noves coneixences que fan els pares amb altres pares, i, òbviament, les primeres amistats dels nens i nenes. Amb en Roman Pérez, des del centre de reeducació David, conversem sobre com gestionar aquesta nova etapa de socialització de pares i fills perquè en surtin experiències enriquidores.
21/04/2023

Temps de família: l’exposició pública dels sentiments i la intimitat

Ser influencer -o voler-ho ser- és un dels desitjos de molts nens, nenes i joves, però l'exposició pública de la intimitat, dels sentiments, de la imatge personal, té riscos si no es fa amb mesura. Amb en Roman Pérez, psicòleg clínic-psicoanalista del centre de reeducació David, conversem sobre aquella línia tan imperceptible que separa l'ús sa i controlat de les xarxes, de la dependència d'elles.
24/03/2023

Temps de família: la fina línia que separa la protecció de la sobreprotecció

No fer pels fills el que els fills ja poden fer per si sols, i no deixar que les pors dels pares incideixin en les decisions respecte els fills. A partir d'aquests dos criteris es pot construir un vincle on operi la protecció i s'eviti la sobreprotecció. On acaba la primera i on comença la segona.
10/03/2023

Temps de família: els fets de Sallent, els de Badalona, els reptes de la vida sense filtres, el paper dels adults i la necessitat de parlar.

Arran dels fets de Sallent, i arran dels fets de Badalona, amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, obrim conversa intentant cercar les raons de tot plegat, i reflexionar sobre com poder abordar-ho.
24/02/2023

Un consell: que el mòbil arribi quan els pares creguin que els fills poden assumir la responsabilitat de tenir-lo

La presència del mòbil a les escoles i a la vida de molts adolescents està generant un debat important a l'entorn de situacions d'assetjament difícils de gestionar. Avui Roman Pérez, des del centre de reeducació David, ens deixa unes quantes reflexions que poden servir als pares o tutors.