L'Hora d'Europa - Radio Maricel
13/12/2023

L’Hora d’Europa: joves europeistes, i recerca concreta

La darrera Hora d'Europa de l'any, amb la companyia de Joaquim Millan, l'Eurolocal, ens ha servit per donar tres pinzellades de la COP28, del canvi de govern a Polónia i de la presidència espanyola de la Unió Europea, amb el politòleg Albert Balada. Francesc Almendros, d'Equipo Europa ens ha explicat com es fa difusió europeista des dels joves i per als joves, i Blanca Deusdad, professora de la Universitat Rovira i Virgili, ens ha explicat el projecte de recerca SoCaTel, un sistema de cocreació de serveis adreçat a persones grans.
22/11/2023

L’Hora d’Europa: joves per una Unió cada cop menys important, però federal

Volen els joves una Europa Federal? Des de la Joventut Europea Federalista (JEF) creuen que sí, i que seria la manera d'afrontar els nombrosos reptes que es plantegen. Però el president de la JEF Catalunya, Taha Zitan, també reconeix que és una utopia, per la que s'ha de lluitar amb la difusió de la idea d'Europa, i des de baix, des del municipi, cap a dalt. Amb ell hem parlat amb una nova Hora d'Europa amb Joaquim Millan, l'Eurolocal, abans de saludar al politòleg Albert Balada, que ens han reflexionat sobre la pèrdua de pes de la Unió Europea en els conflictes mundials.
04/10/2023

L’Hora d’Europa: un nou curs amb eleccions i una comissió més forta

El 2024 es renova el Parlament Europeu, en la que serà la principal fita del curs polític europeu que acaba de començar. Els reptes estan sobre la taula, des de la immigració a la unificació de criteris en diverses qüestions. Una d'elles és la protecció de les dones, que ara es basarà a tota la Unió en el conveni d'Istambul, que no havia estat ratificat encara per sis països. I de fons, l'increment cada cop més evident del paper de la Comissió i la seva presidenta, davant d'uns governs devilitats encara per la sortida de la pandèmia, i en alguns casos, amb governs populistes. Ho hem comentat amb Joaquim Millan, d'Eurolocal, la politòloga Rachele Arciulo i el consultor Oriol Lázaro.
26/06/2023

L’Hora d’Europa: què ha passat a Rússia?

L'Hora d'Europa ha analitzat avui les circumstàncies de la rebel·lió de dissabte de l'empresa Wagner a Rússia, i el paper dels actors internacionals, entre ells la Unió Europea, en tot plegat. Un fet que s'escau just quan Espanya, en període electoral anticipat, està a punt d'assumir la presidència de la Unió.
10/05/2023

L’Hora d’Europa: del Dia d’Europa a les decisions a llarg termini

A l'Hora d'Europa hem celebrat el Dia d'Europa preguntant-nos per què costa tant prendre les decisions estratègiques a llarg termini. El politòleg Albert Balada ha recordat que la Unió ha pres partit en un conflicte que enfronta el seu principal subministrador de blat, Ucraïna, amb un important subministrador de combustibles, Rússia, sense tenir resolta ni l'autosuficiència alimentària ni l'energètica. El consultor Oriol Làzaro lamenta que manquin lideratges valents, que mirin més enllà del curtplacisme dels cicles electorals com el que tot just encetem. Hem parlat amb ells, en companyia de Joaquim Millan, d'Eurolocal.
05/04/2023

L’Hora d’Europa: Dels maldecaps dels autònoms als debats sobre la personalitat europea

Darrera la voluntat de relacionar les cotitzacions amb la realitat, la darrera reforma legislativa sobre els autònoms introdueix complexitat a la ja difícil existència d'aquest grup de treballadors. I més, si es té en compte la manca d'homogeneitat entre els diversos països de la Unió. N'hem parlat a l'Hora d'Europa, amb la companyia de Joaquim Millan d'Eurolocal, amb Elisabeth Bach, presidenta d'Autònoms Pimec. I per reflexionar també hem comptat amb la presència de l'exdirigent política Dolors Camats, ara directora de la fundació Catalunya Europa.
21/12/2022

L’Hora d’Europa: corrupció al Parlament Europeu

L'any acaba amb l'escàndol de corrució al Parlament Europeu, o amb la celeritat amb què la cambra ha actuat davant les actuacions il·lícites d'una vicepresidenta. Amb Joaquim Millan, d'Eurolocal, i el consultor Oriol Làzaro, hem analitzat el blindatge cada cop més gran de la càmera europea per evitar els casos de descontrol que l'han afectat en el passat, i de com ha afrontat la crisi actual, a l'espera de l'any que ha de oferir una sortida a la crisi ucraniana, mentre els grans blocs europeus es posicionen davant els futurs processos electorals.
23/11/2022

L’Hora d’Europa: l’hivern facilitarà la cerca de solucions per a Ucraïna

Comença una nova temporada de l'Hora d'Europa, amb la guerra no declarada a Ucraïna acostant-se al punt mort que provocarà l'hivern, amb els dos bàndols amb capacitat de fer mal però no d'imposar-se, i una Europa clarament alineada amb el govern de Kiiv.