Notícies sobre la Festa Major/Santa Tecla a Sitges - Radio Maricel
15/07/2024

Els 40 anys de l’àliga i el seu procés de restauració. En parlem amb el seu cap de colla Xavier Rosés

L'Àliga celebra aquest 2024 el seu 40è aniversari i des del passat mes de juny està essent sotmesa a un procés de restauració al taller d'Olivella de l'artesà Arnau Codina. En parlem amb el cap de colla de l'Àliga, Xavier Rosés.
28/05/2024

La Vella de Diables obre la porta a poder fer-se simpatitzant de la colla i tenir accés a continguts i activitats exclusives

La colla vella de Diables de Sitges ha posat en marxa una iniciativa que vol satisfer els desitjos de tots aquells i aquelles que vulguin viure l'experiència de la colla més a prop, tot proposant-los poder participar d'actes reservats als seus membres, o poder accedir a informació exclusiva sobre les activitats. La proposta, que en cap cas suposa tenir la possibilitat de poder tirar foc, però si poder compartir les vivències internes de la colla, ens l'ha explicada Pablo Duran, president de la Vella. La quota anual de simpatitzant és de 20€ i els interessats/des poden adreçar-se al QR de la imatge, o enviar un correu electrònic a collavellasitges@gmail.com
27/12/2023

Oleguer Font, nou president de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges per als propers dos anys

Conversem amb el nou president de l'Agrupació de Balls Populars de Sitges. Oleguer Font, que ja formà part de l'anterior junta que encapçalà Vinyet Esteban, ens parla de les línies bàsiques que la nova junta es planteja per als dos propers anys i de tot allò que té a veure amb la realitat d'una entitat que té un pes específic vers la Festa Major i Santa Tecla.
27/10/2023

El protocol de la Festa Major de Sitges en unes jornades organitzades per la Generalitat. En parlem amb Joan Duran

Com s'han adaptat els protocols d'algunes de les festes tradicionals a la realitat social i legal d'avui? Dijous passat va tenir lloc a la facultat de geografia i història de la UB la jornada La Festa domesticada? Protocols i noves sintaxis festives, en la qual es trobaren estudiosos de les festes majors de Mataró, Sant Cugat, Sitges i Tarragona per parlar d'aquesta qüestió entre d'altres. En Joan Duran, autor de l'informe per a la catalogació de la Festa Major de Sitges com a festa patrimonial ens explica el resultat de l'experiència.
27/09/2023

En la seva primera Festa Major i Santa Tecla com a regidora de Tradicions i Festes, Eva Martín fa un bon balanç però no amaga una certa preocupació pel relleu generacional a les colles

Passades la Festa Major i Santa Tecla, fem balanç amb la regidora de Tradicions i Festes. Eva Martín creu que, amb tot allò matisable, s'han viscut dues grans festes però no amaga una certa preocupació per un dels debats que ja fa anys que roda: el del relleu a les colles o de quina manera es podria regular la intervenció del públic més jove durant els cercaviles, especialment amb les colles de foc.
27/09/2023

La Festa Major en 360º. Les espectaculars imatges a Instagram de @waabbi

Waabbi és el perfil a Instagram de Gabriel Pérez, un jove argentí afincat a Sitges de fa anys, que treballa a l'hosteleria i té una vocació audiovisual que espera poder desenvolupar en el futur. D'ell ha sorgit un projecte que presenta la Festa Major a través de clips de video captats amb un pal de 3 metres d'alçada, que incorpora una càmera amb un camp de visió de 360 graus. Amb aquests elements, i una concepció visual pròpia, Waabbi ha penjat tot un seguit de clips de video espectaculars a Instagram, que us convidem a veure. La llista ha començat especialment pel foc, però ben aviat s'incorporaran més videos que estan en procés de post-producció. Amb ell n'hem parlat.
25/09/2023

Titular: l’any que ve les processons cíviques de Festa Major seran més curtes. És el compromís de la presidenta Marta Casterad

El primer balanç de Santa Tecla dóna un dels titulars probablement més esperats: vista l'experiència d'enguany per Sant Bartomeu i Santa Tecla, la presidenta de la comissió, Marta Casterad, exposa que de cara l'any que ve els recorreguts de les cercaviles de la vigília seran més curts, amb l'objectiu de fer-los més gestionables davant els problemes viscuts enguany. Casterad proposarà una reunió amb tots els balls el proper mes d'octubre per parlar de tots aquells aspectes que creu que són millorables. Hem fet un balanç d'urgència amb la presidenta.
24/09/2023

Santa Tecla 2023: Entrada del tabernacle de la Santa

Us he mirat Santa Tecla, i la Festa Major ha acabat. Us deixem amb el video de l'entrada del tabernacle, acompanyat per les pubilles i els hereus, tot el seguici de la processó, les autoritats i, òbviament, la pendonista Carmen Escolano, les cordonistes i la família. Fins l'any que ve!
24/09/2023

Santa Tecla 2023: L’ofrena de les pendonistes

Hem viscut una ofrena històrica. De les que difícilment es repetirà. Elles, 29 ex-pendonistes de Santa Tecla, l'han protagonitzada al costat de les seves netes i néts. Les han acompanyades la colla de grallers formada per Rafel Marcet, Joan Carbonell, Manel Sabaté i Albert Soler, interpretant el toc de Matinades, i la cobla Maricel que ha interpretat 'La processó de Santa Tecla' del mestre Jordi Pañella. Emocionant!
21/09/2023

Santa Tecla 2023: trasllat de la Santa

Us oferim el video del trasllat de la imatge de Santa Tecla de la Parròquia al Palau del rei moro, on l'ha rebuda la pendonista d'enguany, Carmen Escolano, acompanyada de la seva família, la comissió, les autoritats, les pubilles i els hereus i una gentada. (Spoiler: conté llàgrimes, somriures, emocions i aplaudiments)
19/09/2023

Carmen Escolano, una pendonista feliç i molt emocionada: “no m’ho hagués pensat mai però de ben segur que ho recordaré tota la vida”

Conversem amb una feliç i emocionada Carmen Escolano. Amb la Pendonista de Santa Tecla d'enguany recordem alguns dels moments d'aquest camí que començà en el moment que la Comissió de Festa Major i Santa Tecla li proposà ser la Pendonista i que acabarà just quan, en companyia de les seves filles i germanes, farà l'entrada a la parròquia quan finalitzi la processó el proper 23 de setembre.
04/09/2023

‘Guitarrejant la festa’, un projecte musical a foc lent a partir de les músiques més populars de Festa Major. En Manel Sabaté ens ho explica

La vigília de Festa Major es publicà a YouTube la versió per guitarra de la 'Marxa dels Macaris'. Ha estat la darrera aportació del projecte Guitarrejant la Festa que va néixer l'any de la pandèmia, i que ara formen, fonamentalment, Manel Sabaté, Àlex Paco i Siscu Vidal. Amb Manel Sabaté, autor de l'arranjament de les peces, ens explica una història que va començar l'any de la pandèmia, amb tothom tancat a casa.
01/09/2023

Marta Casterad i allò fonamental que cal posar en comú sobre la Festa Major

El debat més important és el relacionat amb la dimensió que ha pres la festa, l'actitud de part del públic i la necessitat de començar a plantejar de debò si cal posar en marxa una campanya de pedagogia. El que han viscut les colles de foc, i el que va passar al pont dels ocells són els dos exemples més evidents de la necessitat d'un compromís col·lectiu per aconseguir que la festa es visqui i es celebri, però no es pateixi més del compte.
30/08/2023

Barraques 2023: la crisi de l’èxit. Fem balanç amb en Tubau

Les Barraques han estat un èxit indiscutible, però la seva organització es mou en els límits de l'esforç. D'aquí que el president de Barraques, Josep Maria Tubau, digui en veu alta que, tot i el suport d'Ajuntament i Policia Local en la gestió dels requisits indispensables per a fer-les possibles, el model ha pres una dimensió que demana un debat seré sobre els plantejaments de futur. El pressupost de Barraques supera els 200.000€ i l'entitat assumeix la majoria de despeses, i assumeix, també, que l'esdeveniment és deficitari abans de començar. Agraeixen la subvenció de la Generalitat, lamenten que, tot i tramitar-la, la Diputació no aporti ni un euro al festival -a diferència del Tingladu de Vilanova- i consideren que si l'Ajuntament creu en el model Barraques, hauria d'aportar qualcom més que els 28000€ de subvenció actuals. Amb en Tubau fem balanç.