12/07/2024

L’Hora d’Europa: per què cada cop més gent va als extrems?

Acomiadem una nova temporada de l'Hora d'Europa, amb Joaquim Millan d'Eurolocal, i amb la companyia de les reflexions de dos dels nostres col·laboradors habituals, Oriol Làzaro i Albert Balada. A partir de l'anàlisi de les eleccions franceses -i britàniques- de la setmana passada, hem parlat de l'aparició de propostes extremistes, estrambòtiques o frikies, basades en les xarxes i en la difusió de notícies falses, i al fet que són producte de la manca de cultura política i del cansament de part de la població. Una mancança i una desafecció que són responsabilitat, curiosament, de les institucions i els partits que haurien d'estructurar les eïnes per resoldre una crisi de prestigi que pot posar en risc el seu futur.
12/07/2024

Les estrenes de cinema amb Antonio del Valle

Amb Antonio del Valle avui fem repàs a les pel·lícules que podeu gaudir el cap de setmana. Començant per les propostes cinematogràfiques del Cinema a La Platja de La Fragata que organitza l'Ajuntament, que són gratuïtes i a la fresca i que ens porten dos títols premiats, Robot Dreams i 20.000 especies de abejas. Seguim pels dos títols que podreu veure al Prado el cap de setmana i que acumulen unes xifres exultants, Del Revés 2 i La Casa en Flames.
12/07/2024

Una bona prèvia de Festa Major amb un concert únic. El 18 d’agost, al Prado, el concert ‘La Processó, el so de la festa’, amb la Cobla Maricel, la camerata Eduard Toldrà i els grallers Marcets, sota la direcció del mestre Xavier Pagès

El saló teatre del Casino Prado acollirà el proper 18 d'agost el concert 'La Processó, el so de la festa'. Inspirat en la suite per a cobla i orquestra 'La Processó', del mestre Xavier Pagès, el concert el protagonitzaran la Cobla Maricel, la Camerata Eduard Toldrà i una petita representació dels grallers Marcets, tots ells sota la batuta del mestre Pagès.
11/07/2024

El Ple de Sitges acorda reclamar una escola institut a la Generalitat

Un ple extraordinari de l'Ajuntament de Sitges sobre educació va servir perquè totes les forces polítiques del consistori consensuessin una proposta que passa per la reclamació d'una escola institut a Sitges amb l'objectiu de resoldre l'emergència educativa fruit del creixement continuat del nombre d'alumnes, no previst per la Generalitat, i que ha tensionat la vida dels centres públics actuals a Sitges. També es va demanar una diagnosi clara de la situació per part del departament d'educació, inversions als quatre centres públics de primària per pal·liar els problemes del desdoblament de línies -i que inclogui la possibilitat d'ampliar l'escola Agnès de Sitges-, i noves línies, tant de secundària a l'institut Benaprès, com de batxillerat. En aquest sentit, els polítics també varen coincidir que crear una línia nova a l'Utrillo no és una solució, sinó un pedaç per pal·liar l'emergència. A més, es va reclamar aclarir la situació educativa de les Botigues i Garraf com a zona especial. L'aprovació de la moció, instada per la majoria de l'oposició (Junts per Sitges, Guanyem Sitges, PSC-el Margalló, Vox i PP), va venir precedida d'un llarg debat en què els grups proposants no va estalviar retrets pel que consideren immobilisme del govern fins que la situació ha estat insostenible, mentre que els partits que donen suport a l'alcaldessa van atribuir el problema a la deixadesa de planificació del govern català i a la situació general de l'educació. Aurora Carbonell es va comprometre, a petició de Mònica Gallardo, a demanar una reunió urgent amb el govern català per exposar les conclusions del Ple i reclamar solucions i terminis, i a més, va oferir que la comissió que es constituirà amb la comunitat educativa consensuï un Pacte Local per l'Educació.
10/07/2024

Tots els detalls del projecte de reforma del Retiro amb l’equip que el lidera

Al costat de Franchu Núñez, el president del Retiro, formen part de la junta i de l'equip d'obres Oriol Pascual, arquitecte; Ricard Vicente, encarregat de part social; Marta Torrijos, historiadora de l'art i experta en Miquel Utrillo; Javi Quintanilla, interiorista i Sergi Molina, periodista i encarregat de la comunicació. Amb ells hem conversat abastament del projecte de reforma del Retiro que està a punt d'acabar la primera fase d'enderroc i que planteja recuperar la imatge del saló original i noucentista de Miquel Utrillo adaptat al segle XXI. Del que representa fer una obra d'aquestes dimensions, de l'adaptació a la normativa, de les activitats que s'hi preveuen fer, dels colors i formes que veurem al saló teatre ja renovat, dels diners que costarà tot plegat, dels diners que ja es tenen i dels que falten per aconseguir, i de com obtenir-los n'hem parlat amb tots ells. L'objectiu prioritari i el que va originar la reforma és aconseguir la llicència d'activitat per al saló teatre, i si tot va bé de cara a les xatonades de Carnaval ja serà obert.
10/07/2024

A l’aigua, risc zero. Nova campanya preventiva d’estiu

El conseller d'interior de la Generalitat ha visitat avui Sitges per presentar una nova campanya de prevenció per un bany segur. L'acte que s'ha realitzat a la platja de La Fragata i ha comptat amb l'alcaldessa Aurora Carbonell que ha recordat que a hores d'ara Sitges ha comptabilitzat un augment de 36 rescats més respecte les mateixes dates l'any passat i que la xifra d'atencions del 2023 va ser de prop de dos mil cinc centes persones. Davant d'aquest increment Protecció Civil ha impulsat aquesta campanya que recorda els consells bàsics de seguretat per minimitzar els riscos en el bany a platges o piscines.
10/07/2024

La Confraria de Pescadors de Sitges, membre fundador del GALP-Costa Central

La processó de les barques serà, un any més, l'acte central de la Festa de la Mare de Déu del Carme, amb diverses activitats organitzades per la Confraria de Pescadors de Sitges, el Centre d'Interpretació de la Malvasia i el Port d'Aiguadolç. Enguany, a més. la Confraria sitgetana s'ha unit a les de Vilanova i la Geltrú, Barcelona i Badalona per constituïr el Grup d'Acció Local Pesquera (GALP) de la Costa Central, amb la que es pretenen implicar altres actors econòmics relacionats amb l'economia blava per desenvolupar projectes i aconseguir subvencions, a imatge d'altres GALP ja consolidats a diversos indrets de Catalunya. Hem comentat els actes de la Festa i la incorporació al GALP amb la secretària de la Confraria de Pescadors de Sitges, Isabel Vivó, i amb e gerent del GALP-Costa Central, Eduard Escolà.
09/07/2024

L’Escola Pia continua amb la reforma de l’edifici. Ha començat la segona fase de l’obra

Fa dues setmanes que va acabar el curs i l'Escola Pia ha arrencat de nou la reforma profunda de l'edifici. Si l'estiu passat va afectar el pati aquest estiu les obres impliquen altres canvis importants. D'entrada l'eliminació de la porta d'entrada i l'escala d'accés habitual del carrer Hort Gran, a partir del setembre aquest accés es desplaçarà més endavant del carrer, a tocar amb el carrer de les ànimes, i els més grans accediran a l'edifici per una nova porta i l'escala gran ja existent de l'edifici, l'altra escala s'enderrocarà per dotar de més espai l'interior de l'edifici. Altre canvi important és la construcció d'un edifici de dues plantes al pati de l'escola a tocar del carrer St.Isidre. Durant l'estiu es construirà l'estructura de l'edifici i les obres s'allargaran fins passat Nadal per enllestir l'interior. Si tot va bé després de l'aturada de Nadal les aules d'aquest nou edifici ja es podran utilitzar. Pel que fa al pati que es perd amb la construcció d'aquest nou edifici de dues plantes el director del centre ha explicat que es guanyarà per dalt perquè el terrat es podrà utilitzar des del setembre com a zona d'esbarjo. Altre canvi destacat d'aquest estiu és la construcció d'una escala d'accés a l'edifici per la façana del carrer St.Isidre. Es tracta d'una escala exterior que amb cada planta a través d'uns passadissos exteriors en forma de galeria. Tot plegat ens ho ha explicat el director de l'Escola Pia de Sitges Ramon Beringues.
09/07/2024

Veïns de Quint Mar reclamen disponibilitat de bombers a Sitges

Un incendi de matinada la setmana passada a un habitatge a Quint Mar va posar en risc la vida dels seus dos inquilins, i va provocar la mor de la seva gossa. L'actuació de familiars i veïns, i la ràpida col·laboració per part de la Policia Local i el SEM va permetre atendre les víctimes, però la coincidència amb una altra emergència va fer que els bombers no arribessin fins passada mitja hora des de l'avís, des del parc Gavà. Per això, veïns de Quint Mar han obert una campanya a Change.org per disposar de bombers a Sitges, i és que el Parc de Bombers Voluntaris de Sitges no dona servei sempre, ja que actualment compta amb la meitat dels efectius que serien recomanables. L'Ana Leyba, familiar dels afectats, ens ha explicat l'incident, i en Jordi Rius, cap dels Bombers Voluntaris de Sitges, ens ha explicat les mancances que actualment tenen al Parc.