Món Verd - Radio Maricel
18/04/2024

Món verd: plantes invasores i el projecte EXOGARRAF

L'Associació d'Educació Ambiental Biosfera treballa per eliminar les plantes exòtiques invasores que amenacen greument la biodiversitat vegetal dels espais naturals protegits de la costa del Garraf. Amb companyia d'estudiants de l'Escola Pia les darreres setmanes s'han realitzat jornades per arrencar espècies com l'ungla de gat, la figuera de moro o l'atzavara d'alguns espais sitgetans. D'espècies invasores, de possibles alternatives en parlem amb Agnès Collia, presidenta de Biosfera i responsable del projecte EXOGARRAF.
04/04/2024

Món verd: l’esclat de la primavera i com distingir si són figues o breves

La primavera ha arribat amb pluges que s’han notat a les plantes que han començat a brotar. En parlem amb el nostre especialista Edu Arnal amb qui també comentem curiositats relatives a les figueres, que considera el primer arbre a qui va ‘domesticar’ la humanitat, un arbre molt present en aquí i que en breu començarà a fer fruit, i si no sabeu si son figues o breves us en […]
07/03/2024

Món verd: arbres emblemàtics de Sitges i algunes reflexions en temps de sequera

Amb l'especialista en arbres avui comentem alguns dels arbres més emblemàtics de Sitges que encara perduren com un garrofer ubicat a la zona de Santa Bàrbara, a prop dels horts urbans; la figuera ubicada al parc infantil de davant del cementiri de San Sebastià, els lledoners de La Bòbila o els pocs xipresos que queden al Passeig de la Ribera. I en temps de sequera també algunes reflexions relacionades amb el cultiu i el consum d'alvocats i altres productes.
22/02/2024

Món verd amb Edu Arnal: “la sequera marca un dels caràcters del paisatge que tenim”

Amb l'expert en arbres Edu Arnal comentem alguns titulars que lluny d'ajudar a entendre la situació de sequera poden crear alarma allà no no sempre hi és. El Garraf és terra de pins, sequera i pluges torrencials quan hi són, i davant aquesta realitat Arnal demana és més gestió i menys titulars. D'altra banda cal saber ara és el moment de plantar arbres fruiters que malgrat requerir d'aigua, amb un reg d'aprofitament i conscient en podem tenir cura sense malbaratament, això sí, sempre que parlem de fruites com taronges, préssecs, cireres i altres varietats d'aquí, res de fruites tropicals com el mango, la papaya o l'avocat que necessiten de moltíssima aigua!.
25/01/2024

Món verd: plantes de balcó bones davant l’onada de virus i grips

Amb Edu Arnal parlem sobre aquelles plantes, la majoria aromàtiques, que en infusió ens ajudaran a passar millor aquesta etapa de refredats i grips i que es poden plantar a casa fàcilment. Sempre plantades de manera individual i sense exposar en excés al sol moltes d'elles a més es poden convertir en ambientadors naturals.
25/10/2023

Món verd amb Edu Arnal a la primera trobada de la Taula del verd urbà

És iniciativa de la regidoria d'acció ambiental i transició ecològica i té per objectiu millorar l'estat dels arbres i les plantes del municipi tenint en compte la situació d'emergència climàtica que vivim. La taula ha comptat amb professionals del sector a banda de tècnics municipals, n'hem parlat amb Edu Arnal amb qui també hem conversat sobre la necessitat de generar i divulgar una cultura en favor dels arbres i de les plantes que afavoreixi la implementació d'arbrat nou.
14/09/2023

Món verd amb Edu Arnal: “les palmeres no cauen, es trenquen”

Amb l'especialista en arbres i palmeres Edu Arnal reprenem l'espai Món Verd parlant de palmeres i ens avança que amb molta probabilitat caldrà eliminar-ne vàries a Sitges per evitar accidents i trencaments que no pas caigudes, això assegura, no passa mai. Escolteu la classe magistral sobre palmeres que ens fa i la reflexió final sobre la necessitat que la gestió municipal de la via pública passi per posar el focus en l'augment de la presència de verd als carrers.
22/06/2023

Món verd: jacarandes, tipuanes i bahunies florides i cap planta que inhibeixi mosquits

És una imatge habitual aquests dies a molts carrers de Sitges, voreres amb una catifa de flors que lluny de ser un problema el nostre especialista en arbres Edu Arnal, ens en parla en tant que conseqüència inevitable i saludable de tenir arbres com les jacarandes, les tipuanes o les bahuinies en plena floració.
01/06/2023

Món verd amb Edu Arnal: l’agrigultura regenerativa i els seus beneficis

La fal·lera per tenir palmeres a casa, en concret d'una varietat que creix ràpid, quinze anys després està obligant els especialistes a retirar-les perquè han deixat de ser un arbre de gaudi pel propietari. Ens ho explica Edu Arnal a peu d'una de les palmeres afectades i amb ell parlem d'agricultura regenerativa, de tots els seus beneficis.
08/05/2023

Món verd: reg en temps de sequera

La situació actual de sequera i les restriccions anunciades afecten de ple bona part de l'arbrat que ens envolta. Avui en parlem amb l'expert en arbres, Edu Arnal, que ens detalla què és el reg de supervivència, què implica i ens dóna pautes de com regar a casa, perquè cal seguir fen-t'ho, sense malbaratar aigua.
20/04/2023

Món verd: la difícil convivència entre arbres i veïns al carrer

L'elecció i el manteniment de l'arbrat urbà es complica quan els arbres han de conviure al carrer amb els veïns, finestres, balcons, voreres i cotxes. En parlem amb el nostre expert en arbres, Edu Arnal, i analitzem algunes podes recents a carrers del centre i conversem sobre la necessitat de prioritzar els arbres.
13/03/2023

Món verd: poda d’oliveres i arbres, despietada?

Amb l'especialista en arbres, Edu Arnal, conversem sobre algunes podes a oliveres i altres arbres ornamentals ubicats a espais públics del municipi i que han patit podes difícils de justificar. Segons el nostre especialista abans de qualsevol poda caldria preguntar-se quin és el motiu d'aquesta per tal de fer una gestió eficaç de l'arbrat.
09/02/2023

Món verd: amb Edu Arnal analitzem notícies d’actualitat relacionades amb arbres…i no gaire bones

Amb l'especialista en arbres i plantes Edu Arnal comentem dues notícies recents per reflexionar entorn el menysteniment de la natura a l'hora de prendre decisions i sobre el perill d'importar espècies i no fer-ho com cal.