El matí amb nosaltres / A Cel Obert - Radio Maricel
02/03/2024

David Jou presenta el seu poemari ‘Celebració del Vinyet’, que aplega 50 anys de versos dedicats a la Mare de Déu i a l’entorn del Santuari

Editat per Viena, aquesta tarda s'ha presentat a la seu del Grup d'Estudis Sitgetans el darrer poemari de David Jou, que és, a la vegada, el cinquè dedicat a poemes sitgetans. 'Celebració del Vinyet' és un recull de poemes dedicats a la Mare de Déu i a l'entorn del Santuari que va néixer arran d'una proposta del seu germà Lluís per celebrar el 70è aniversari del poeta que es va escaure l'any passat. Han acompanyat Jou en la presentació, Vinyet Panyella i Joan Yll. Les paraules prèvies a l'acte han anat a càrrec de la presidenta del Grup d'Estudis Núria Amigó.
01/03/2024

Una estafa immobiliària, i uns quants consells per evitar-vos disgustos a l’hora de cercar un pis de lloguer. En parlem amb Vicente Agulló

Vicente Agulló, propietari de l'agència Factor Immobiliari, denuncià el passat cap de setmana a la comissaria dels mossos d'esquadra un cas d'estafa exercit pel perfil d'Instagram 'Petit Pierre' que, fent-se passar per treballador de l'agència d'Agulló, ha llogat pisos a Torredembarra, Vilanova o Sitges amb claus que no obrien, o condicions de lloguer que no complien allò promès. D'aquí que, aprofitant la circumstància, Vicente Agulló ens deixi un seguit de consells que cal tenir molt en compte si cerqueu un pis de lloguer.
01/03/2024

Les notícies de l’Utrillo

En el butlletí d'aquesta setmana us comentem l'arribada de les màquines del programa FAIG, l'activitat d'apadrinament de l'alumnat de 4t d'ESO del Benaprès amb els nens i nenes de 6è de la nostra escola i la finalització de les jornades de portes obertes. Finalment, també tractem la trobada esportiva de jocs d'arreu del món de les classes de 1r.
29/02/2024

Menja sa: col·lagen, serveix per a res prendre’n suplements?

No hi ha cap evidència científica que afirmi que la ingesta de col·lagen beneficii en res la nostra salut articular o la nostra pell, així ens ho explica la tècnica en nutrició Alba Vigó. Amb ella coneixem què és exactament el col·lagen, de que està format i de quina manera entra al nostre cos quan el prenem com a suplement. Per a la salut articular i la pell el millor és mantenir uns bons hàbits alimentaris incrementant la ingesta de verdures i fruites, hidratació i evitant entre d'altres el tabac, i per descomptat fer exercici físic.
29/02/2024

La gestió del servei de neteja, i el cost de la pròrroga del contracte, centren el ple de febrer

La votació de la resolució del recurs de reposició que l'empresa Prezero presentà a l'Ajuntament contra un dels apartats de l'acord de prestació obligatòria del servei d'escombraries, arran de la no renovació automàtica del contracte, provocà ahir un intens debat al ple municipal, on l'oposició criticà de nou la gestió de la regidora Cristina Guiu i del govern, a més de demanar, en reiterades ocasions, que es faci pública la valoració del cost de la pròrroga que l'empresa presentà a l'Ajuntament el passat 22 de febrer. La regidora Cristina Guiu argumentà que el document de Prezero està essent valorat pels tècnics i que fins que no l'hagin validat no farà pública la xifra per no mentir al ple. La qualitat del servei de neteja també formà part del gruix del debat.
28/02/2024

Els veïns indignats clamen contra la benzinera, i el govern admet que no li agrada però que cal complir la llei

Per a explicar-ho fàcilment: al pla parcial de la Bòbila II hi ha prevista la instal·lació d'una benzinera (a la part de baix, propera a la rotonda) i d'una gran superfície comercial a sobre mateix, que té tots els números per a que sigui un supermercat de la cadena alemanya ALDI. No es contemplen, tal i com es va exposar en el seu dia, establiments comercials ni zona de restauració. Per a que la benzinera sigui una realitat cal que superi la tramitació per aconseguir la llicència ambiental, que obriria la porta a la concessió de la llicència d'activitat i, finalment, la llicència d'obra per construïr-se. I per aconseguir la llicència ambiental caldrà que l'equipament superi el procés de valoració de les al·legacions que pugui presentar el veïnat, i els diferents informes dels especialistes respecte el projecte que ja s'ha entrat a l'Ajuntament. Per tant, la carta fonamental que pot jugar el veïnat és la de les al·legacions, perquè per la resta l'aprovació del pla parcial de la zona l'any 2016 atorgà uns drets als propietaris dels terrenys que fan gairebé inviable qualsevol modificació per la quantitat econòmica que pot suposar indemnitzar-los.
28/02/2024

Els taxistes de Sitges s’adhereixen al servei comarcal de taxis, i això millorarà l’atenció al client. Però queden assumptes pendents. Parlem amb Raül Delgado

Els taxistes de Sitges s'han incorporat al servei de taxi comarcal que va entrar en funcionament l'any passat. Des del punt de vista dels usuaris això suposarà que -mantenint el telèfon i l'app de reserves del servei de Sitges- la central de reserves gestionarà quin taxi -d'entre tots els de la comarca- pugui estar disponible per efectuar el servei i l'enviarà a l'usuari, facilitant que hi hagi menys temps d'espera. Raül Delgado és, des del passat mes de novembre, el nou president de l'associació de taxistes de Sitges, i, més enllà de l'adhesió al servei comarcal de taxis, hem parlat de problemes quotidians, com el de la seguretat, l'accés al casc urbà, o el nombre de llicències respecte la demanda en mesos o esdeveniments que apleguen gran nombre de peticions.
27/02/2024

Diumenge els veïns de Garraf triaran qui els representi a l’Alcaldia de Sitges

Els tres candidats a representar l'alcaldia del poble de Garraf són David Navarro, MªCristina Ronda i Marc Fibla, tots tres veïns de Garraf i triats per un procés de participació ciutadana que culminarà diumenge dia 3 amb l'elecció de la persona que finalment haurà d'exercir la tasca de representar l'alcaldia d'Aurora Carbonell al nucli de Garraf. Hem conversat amb dos d'ells que han posat de relleu la particularitat que viu aquest nucli urbà sitgetà allunyat físicament del municipi de Sitges fet que genera certes dificultats en les que consideren cal posar èmfasi. Escolteu MªCristina Ronda i Marc Fibla.
27/02/2024

Creart Fest, una ruta de dansa itinerant a l’IAB i entorns

És la quarta edició d'aquest festival de dansa contemporània que organitzen els alumnes de segon curs de la formació de contemporani de l'Institut Of The Arts Barcelona. En total seran onze actuacions coreografiades pels alumnes de segon curs i interpretades pels de primer i totes executades en diferents espai del centre i els seus voltants. De fet el show comptarà amb guies que acompanyaran el públic al llarg d'aquest recorregut dansat que es durà a terme divendres 1 de març a les 17h i dissabte 2 de març a les 14h i a les 17h.
27/02/2024

Neix el col·lectiu ‘Les palmeres roses’ com un exemple d’activisme crític LGTBIQ+

A les antípodes del que consideren una imatge tòpica i mercantilitzada que la celebració de la Gay Pride ofereix del col·lectiu LGTBIQ+, i amb l'objectiu de consolidar un espai on expressar-se, debatre, reivindicar, formar-se i gaudir plenament -com assenyala el seu manifest fundacional- d'un orgull català, popular i proletari, acaba de néixer l'assemblea LGTBIQ+ 'Les palmeres roses'. De moment, el grup, sota el paraigües de l'Ateneu de Sitges, s'ha presentat a través de xarxes però s'espera que ben aviat pugui celebrar-se l'acte públic de presentació. N'hem parlat amb en Llorenç Martínez.
26/02/2024

Monika Zgustova novel·la la vida de Milena Jesenská, dona empoderada i feminista a la Praga de fa un segle

"Soc la Milena de Praga" és la darrera obra de l'escriptora sitgetana Monika Zgustova. En ella novel·la l'atzarosa vida de Milena Jesenská, filla de família benestant de Praga, casada amb un metge en un primer matrioni infeliç a Viena, i després amiga i confident de Kafka. Aquesta relació li canvia la vida, l'empodera i la fa tornar a Praga, on exerceix el periodisme amb cert èxit, s'involucra en política i acaba ajudant els jueus a fugir dels nazis, motiu pel que la detenen i acaba al camp de Ravensbrück, on morirà no sense abans tenir una gran darrera relació. Zgustová torna a la seva Txèquia natal revisant un personatge estudiat i estimat, a qui va tocar viure bona part dels trasvalsats esdeveniments de la primera part del segle XX a centreeuropa.
25/02/2024

L’hospital enceta els actes del 700è aniversari amb la conferència de Jacint Sastre sobre els inicis de la institució

El saló d'or del palau Maricel ha acollit la conferència inaugural del cicle dedicat al 700è aniversari de l'hospital de Sant Joan. L'historiador sitgetà Jacint Sastre, especialitzat en l'edat mitjana, fou l'encarregat de pronunciar la conferència dedicada als primers anys de vida de la institució, des que el 20 de febrer de 1324 Bernat de Fonollar, senyor de Campdàsens, va rebre el permís del bisbe de Barcelona per a instaurar un hospital a Sitges situat al palau de Centelles, l'edifici dalt d'un rocam que Fonollar comprà el 1320, just on avui situem la sala gòtica del museu Maricel, antigament dedicada a l'advocació de Sant Joan Evangelista, primer, i a Sant Joan Evangelista després, sota el domini de la Pia Almoina. Presentà l'acte la presidenta del Grup d'Estudis Sitgetans, Núria Amigó, i presentà al ponent la doctora Isabel Coll, qui aprofità per demanar a l'Ajuntament que faci el possible per incorporar el fons documental de Jacint Sastre, petició que recollí al final de l'acte l'alcaldessa Aurora Carbonell. Us oferim la vetllada sencera.