El matí amb nosaltres / A Cel Obert - Radio Maricel
17/06/2024

José Luis Herrera, nou director del Parc del Garraf, explica com el massís s’ha preparat per a la temporada de risc d’incendis

José Luis Herrera és el nou director del Parc del Garraf i del Foix. Tècnic forestal procedent de la mateixa Diputació de Barcelona, la seva arribada ha coincidit amb un increment de la pluviometria que ha alleugerit força l'estrès hídric de les passades temporades. Tanmateix, a l'estiu tots els operatius prioritzen la protecció davant del risc d'incendis, tot i que el model de resposta, competència de diverses administracions, va canviant amb el temps. Amb ell hem comentat l'inici de la campanya, i les estratègies de futur de l'espai protegit.
17/06/2024

L’estudi sobre el futur Pla Local de l’Habitatge a Sitges certifica el problema d’accés que pateix la vila

Un total de 83 persones varen respondre en el procés participatiu al voltant de l'elaboració del futur Pla Local de l'Habitatge de Sitges, presentat divendres passat, i varen mostrar preocupació per l'escassedat d'oferta, pels elevats preus o per la necessitat d'habitatge protegit, especialment per a joves i persones grans. L'estudi, finançat per la Diputació de Barcelona, fa una radiografia demogràfica de Sitges, i detecta la necessitat d'un cert grau d'intervenció pública per revertir la situació. En aquest sentit, el regidor Jaume Monasterio va explicar que s'ha començat la planificació per fer 482 pisos de protecció oficial, i des de l'Ateneu es va reclamar més intervenció pública per prevenir els incompliments normatius. L'alcaldessa Aurora Carbonell va indicar que l'habitatge és el problema més greu que té Sitges.
17/06/2024

L’Utrillo estrena el FAIGLab, un espai educatiu digital per innovar i desenvolupar idees

Aquest laboratori per fabricar idees s'ubica a la que antigament va ser la casa de la conserge i d'aquí que l'hagin anomenat Casa de la Regina. El projecte està impulsat principalment pel centre de recursos pedagògics específics de suport a la innovació i la recerca educativa (CESIRE) permetrà els alumnes i professors d'aquesta escola tenir un espai destinat a fabricar digitalment projectes fent ús de tecnologies com una talladora làser, una brodadora digital o impressores i escàners 3D. L'escola Miquel Utrillo ha estat un dels 150 centres triats entre un total de més de dos mil cinc cents de tot Catalunya. Amb tot la intenció és que l'espai no sigui d'ús només per l'escola i que s'obri a tota la comunitat educativa i social de Sitges. El director de l'escola, Pau Canut, va conduir l'acte d'inauguració en el que van intervenir representants del CESIRE, Pilar Rodríguez, la directora dels Serveis Territorials d'Educació del Penedès i el regidor d'educació, Albert Oliver-Rodès.
17/06/2024

Talent femení, una associació que visibilitza dones professionals del territori

Sitges, en concret l'Hotel Melià, ha estat l'acollidor de la darrera jornada de l'associació Talent Femení. Prop d'una vintena de dones es van reunir per compartir experiències i coneixements professionals en una jornada de networking impulsada per aquesta associació creada fa nou anys per Susana Villagrasa amb l'ànim de visibilitzar les dones en un entorn professional i posar en valor el paper de les dones del Penedès i Garraf en un àmbit laboral. Ens ho explicava la fundadora i presidenta de Talent Femení, Susana Villagrasa.
14/06/2024

L’equip Infantil del Sitges Hockey Club i una temporada per emmarcar. En parlem amb l’entrenadora Guillermina Fisher i la jugadora Vinyet Rigau

Amb Guillermina Fisher, Vinyet Rigau i Alex Anadón parlem de l'exitosa temporada de l'equip infantil del Sitges Hockey Club, que ha acabat guanyant el campionat de lliga amb uns números que ho diuen tot: 14 victòries, 2 empats i només 1 derrota.
14/06/2024

Temps de família. L’estiu, temps per descansar i de difícil organització

Amb Roman Pérez del Centre de Reeducació David, acomiadem temporada abans de l'estiu parlant precisament dels estius d'infància d'ara, de la necessitat de trencar rutines i descansar, de la difícil organització familiar que representen actualment, de la despesa econòmica i de la xarxa de suport necessària que, sobretot les mares, busquen.
14/06/2024

Una ruta nocturna modernista amb degustació d’un gelat del record, el passeig d’aromes amb vins i caves o el concert amb malvasia, novetats del Sitgestiu 2024

I aquestes passen sobretot per oferir activitats experiencials més enllà de culturals. La proposta per aquest estiu de Museus de Sitges incorpora una vintena de propostes entre rutes, tallers, concerts, curtmetratges o la ja clàssica òpera de butxaca que s'allargaran durant tot el mes de juliol i agost. Ahir es va fer la presentació oficial del programa amb una ruta experiencial que va iniciar-se al Racó de la Calma de mà de Mònica Porta, de Museus de Sitges i va continuar amb Yoyi Julià d'AGIS que va presentar els Capvespres de lluna plena i la Ruta Nocturna Modernista; Esteve Nabona i Rafa Coronado encarregats de presentar el Concert Modernista amb Malvasia; Àngel Sala, director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que va presentar el tradicional passi de curtmetratges al Racó de la Calma; Montse Curtiada des del racó familiar explicant els quatre tallers i la màgia; Joan Pinós i Oscar Ferret amb la proposta de Retrio de Jazz al Cau; Irene Iborra explicant el gelat del record creat per l'ocasió i amb Irene Gibert i Mercè Sumarroca, explicant l'experiència olfactiva i gustativa del Passeig d'Aromes. Van cloure la presentació Mercè Munné, gerent en funcions del Museus de Sitges i Carme Gasulla, en representació de l'Ajuntament.
14/06/2024

Les notícies de l’Utrillo. Darrer butlletí del curs!

Aquesta setmana us parlem sobre la inauguració del FAIGlab Casa de la Regina, del tret de sortida de la Sitges App, de l'arribada dels nous panells interactius del Departament, i de la festa de final de curs i l'arribada del fi de curs escolar. Aquest és el darrer butlletí de notícies d'aquest curs. Que passeu un bon estiu!
13/06/2024

Manuel Corrales explora la mirada i l’experiència del trànsit al Miramar

Manuel Corrales fa 30 anys que va arribar a Sitges. Autodefinit com a "artivista", a mitges entre artista i activista, proposa a la primera planta del Miramar-Centre Cultural un recorregut reivindicatiu del trànsit, amb figures centrades en la cara i els ulls, darrera els quals troba Corrales l'ànima de les persones. Una setantena de quadres, amb un sorpresiu tub intermig, conformen la mostra d'aquest pintor i escultor, que busca retratar la bellesa darrera del trauma de cadascú.
13/06/2024

Rosa Gallach porta el mar a la planta baixa del Miramar

L'artista Rosa Gallach reivindica el mar i les seves criatures en una exposició amb 54 pintures i 20 escultures. Figures de peixos imaginaris recreant carpes o raps, emmarcats per quadres del mar de diverses formes, un audiovisual, la cua d'una balena o un munt de sardines fetes una a una, formen part de la mostra que acull la planta baixa del Miramar-Centre Cultural. Gallach, resident al poble de Garraf, treballa el bronze, el guix, el fang o les resines.
13/06/2024

Món verd: adéu Fondat i la impossibilitat de complir la regla 3-30-300

Amb Edu Arnal conversem sobre la llavor de xia i les conseqüències ambientals que ja està produint degut al seu alt consum promogut sobretot a les xarxes socials. I acabem parlant de les imatges que també s'han fet virals a Sitges de l'enderroc del Fondat i de la dificultat, o gairebé impossibilitat, de complir la regla del 3-30-300, si no sabeu de què parlem l'Edu ens ho explica.
12/06/2024

El PSC-El Margalló fa una crida a Junts per Sitges i a ERC a fer un pacte de govern

Luis Miguel Garcia, portaveu del PSC-El Margalló, ha anunciat la proposta en roda de premsa i ha assegurat que demà mateix es posarà en contacte amb la portaveu de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, i l'alcaldessa, Aurora Carbonell per tal de posar les bases per a construir un pacte de govern que permeti tirar endavant polítiques d'habitatge, entre d'altres. Des del PSC-El Margalló s'ha afirmat que fins ara no hi ha hagut cap conversa al respecte però confien, tot i saben que serà difícil, poder avançar amb el que seria un pacte de govern entre les tres formacions més votades en les darreres eleccions municipals i que en cap cas, asseguren, descarta cap altre partit a excepció de VOX.
12/06/2024

Un dia més de festa i la incorporació de voluntaris, novetats de les festes de Sant Joan del Poble Sec

Aquest dissabte 15 de juny arrencaran les festes de Sant Joan del Poble Sec amb el tradicional sopar de pà amb tomàquet a la Plaça Catalunya. Els actes forts arribaran el següent cap de setmana aquest any amb l'afegit d'un dia més, dissabte 22 s'ha programat festa infantil a la tarda i música a la nit a càrrec de dj's i de la banda del territori Sr.Fong. El plat fort però serà diumenge 23 amb la tradicional revetlla de Sant Joan a la Plaça Catalunya i l'actuació del grup de música Raggatuning. L'endemà, dia de St.Joan, l'Eucaristia, sardanes i havaneres per cloure unes festes organitzades des de l'any passat per una nova comissió molt jove que han decidit apostar per la figura del voluntari per donar-los un cop de mà. N'hem parlat amb Ainara Martínez i Mario Rodríguez.
12/06/2024

Per primera vegada el departament d’educació admet que Sitges necessita una escola i es planteja ampliar amb una tercera línia l’Utrillo

Una ampliació de línia que va condicionada a una remodelació integral de les instal·lacions de l'escola Miquel Utrillo i que en cap cas arribaria per al proper curs escolar 24-25. L'acord de solució es va parlar ahir en una reunió a l'Ajuntament entre representants del govern, el director dels centres públics del departament i la direcció dels serveis territorials del Penedès i que va comptar amb la presència dels directors de les escoles públiques i concertada de Sitges i amb els grups a l'oposició. La part positiva és l'admissió per part del Departament d'Educació de la necessitat d'una nova escola a Sitges, fet que des dels centres feia anys que es demandava, la part no tant positiva és que la solució no arreglarà l'emergència immediata d'alta demanda en la matriculació de cara al curs vinent. N'hem parlat amb el director de l'escola Miquel Utrillo, Pau Canut i amb el regidor d'educació, Albert Oliver-Rodés.