El matí amb nosaltres / A Cel Obert - Radio Maricel
02/06/2023

La tertúlia esportiva dels divendres

La tertúlia habitual dels divendres. Aquesta setmana amb Rosa Tutusaus, Pere Serramalera, Jordi Fusté i Toni Muñoz.
02/06/2023

Temps de família: la comprensió lectora, entre els llibres i les pantalles

És notícia d'aquests dies que el ministeri d'educació de Suècia farà marxa enrere en l'estratègia d'aprenentatge exclusivament digital a les escoles, i tornarà a incorporar els llibres de text perquè es considera que el paper fomenta una adquisició dels coneixements des del deteniment i la reflexió. El present i el futur sembla portar un equilibri complementari entre paper i pantalles, però, compte, hi ha una edat per a cada cosa, i una edat per les dues a l'hora... En parlem, com sempre, amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David.
02/06/2023

Les notícies de l’Utrillo. Darrer butlletí del curs!

En el darrer butlletí del curs us comentem que la campanya de recollida de residus ha estat un èxit total, que l'alumnat de 6è s'ho ha passat pipa de colònies, que la setmana que ve comença la jornada intensiva i que ahir es va celebrar una trobada musical a la fira de cooperatives del parc de Can Robert.
01/06/2023

Rusiñol vist per Picasso, del retrat d’admiració a gairebé la caricatura

De petites dimensions en línia amb la tipologia de les obres, l'exposició mostra la relació interessant entre Rusiñol i Picasso, que comença amb l'admiració del jove aprenent de pintor cap al mestre, a l'artista que representava Rusiñol i finalitza amb una relació de respecte però amb to, fins i tot, de caricatura que plasmen alguns dels 29 dibuixos que mostra l'exposició. La mostra adquireix valor també perquè 7 dels dibuixos provenen del Museu Picasso, una cessió poc freqüent que converteix la mostra en privilegi.
01/06/2023

Sveta Trushka homenatja Pau Casals amb el seu violoncel al Prado

La violoncelista reconeguda a nivell internacional homenatjarà la figura de Pau Casals en l'any de commemoració del 50è aniversari de la seva mort. Hem conversat amb ella sobre el concert que oferirà al Casino Prado Suburense.
01/06/2023

Món verd amb Edu Arnal: l’agrigultura regenerativa i els seus beneficis

La fal·lera per tenir palmeres a casa, en concret d'una varietat que creix ràpid, quinze anys després està obligant els especialistes a retirar-les perquè han deixat de ser un arbre de gaudi pel propietari. Ens ho explica Edu Arnal a peu d'una de les palmeres afectades i amb ell parlem d'agricultura regenerativa, de tots els seus beneficis.
31/05/2023

El ple més emocional mai escoltat a l’Ajuntament de Sitges, ha estat aquest: el del comiat de la legislatura 2019-2023

Recordem moltes intervencions plenes d'emoció al saló de plens de l'Ajuntament, però, probablement, no tenim constància en tota la història de la ràdio d'un ple municipal amb tantes intervencions encadenades on el vessant emocional dels regidors hagi estat tant present. El ple del comiat d'aquesta legislatura no ha estat un ple qualsevol. Us convidem a escoltar allò que l'ha fet diferent a tots els altres: els discursos de comiat de 10 dels seus regidors. Per aquest ordre: Jose Tendero, Manu Rodríguez, Maria Lores, Rafel Font, Natalia Matas, Josep Maria Martinez, Júlia Vigó, Xavier Salmeron, Guillem Escolà, Eduard Terrado i, finalment, l'alcaldessa Aurora Carbonell.
31/05/2023

Les 6 cooperatives de 4 escoles de Sitges, llestes per vendre els seus productes a Can Robert

Amb objectius majoritàriament solidaris, les 6 cooperatives escolars de 4 centres educatius de Sitges (Esteve Barrachina, Maria Ossó, Escola Pia i Agnès de Sitges), posaran aquest dijous els seus productes a la venda al parc de Can Robert, després de treballar tant la constitució de les cooperatives com tots els processos per elaborar els productes. Jocs, sabons, penjadors o bosses són alguns dels objectes que s'ofereixen, a preus que oscil·len entre l'euro i els 10€.
31/05/2023

Trencar el gel de la por a través de la poesia. Demà es presenta el poemari ‘Perdent la por’ d’Anton Ferret

El va acabar l'any 2019, i el plantejà com un repte personal per superar la barrera de la por a la repercussió de la publicació de la primera obra. Anton Ferret presenta demà a la biblioteca Santiago Rusiñol, en companyia de Jordi Llavina -autor del pròleg- i de Lídia Gázquez, 'Perdent la por', un poemari on es recullen reflexions que abasten des de les pors més quotidianes a les més trascendents que tots hem pogut tenir en algun moment, o que continuem tenint. N'hem parlat amb l'autor.
31/05/2023

El Corpus de Sitges 2023 es presenta amb l’orgull de ser Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Mireia Rossell serà la pregonera, Joan Ortiz el pendonista i Jordi Abellan ha estat l’autor del cartell

El Corpus d'enguany arriba amb algunes novetats però de ben segur que amb la plena satisfacció per part de tothom d'haver estat declarat recentment per la Generalitat Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Ahir, al Mercat Vell, la Comissió de Corpus va presentar una festa que també tindrà com a protagonistes els Gegants Vells amb la confecció de la catifa i altar del Cap de la Vila, que anirà a càrrec de la colla de geganters, amb motiu del seu 125è aniversari. Mireia Rossell serà l'encarregada de declamar el Pregó del Clavell el proper 9 de juny als jardins del Retiro i Joan Ortiz, un ferm col.laborador de la festa com a expositor de clavells, ha estat designat pendonista i l'acompanyaran a la processó com a cordonistes el seu fill Òscar i el seu nebot Miquel. El cartell ha estat obra de Jordi Abellan Moreno, qui ha volgut plasmar l'essència de la festa amb aquells elements que considera característics i amb la família com a principal font d'inspiració.
30/05/2023

Xavi Masana és des de fa 20 anys el cuidador dels senders de Gran Recorregut de Sitges

La Generalitat va organitzar el passat 9 de maig un acte de reconeixement als cuidadors de senders de Catalunya. Entre ells hi ha en Xavi Masana, que en nom del Centre Excursionista de Sitges té cura dels dos senders de gran recorregut de Sitges -marcats amb les clàssiques marques blanca i vermella-, la primera etapa del GR5 entre Sitges i Olesa de Bonesvalls, i el GR92 entre el poble de Garraf i Vilanova.
30/05/2023

Aquest cap de setmana torna el concurs Mirabent Magrans de cant i música de cambra. En parlem amb Ramon Artigas

Aquest cap de setmana 16 formacions de cambra i 40 cantants de diverses nacionalitats participaran a la final de la 27a edició del concurs de música Mirabent Magrans, organitzat per la família de qui fou el 1r president de joventuts Musicals a Sitges, l'Ajuntament de Sitges i l'Associació Concertante. L'esdeveniment, que tindrà lloc dissabte i diumenge al Prado amb entrada gratuïta, atorga 12000€ en premis. N'hem parlat amb el seu director, Ramon Artigas.
29/05/2023

Junts guanya les municipals empatant a 4 regidors amb ERC i PSC-El Margalló. SitgesGI i Verds-ECP també guanyen 1 regidor, mentre Guanyem el perd, i entren VOX, Fets per Sitges i PP

I al final de la nit, Mònica Gallardo deixà anar el titular: 'M'hi veig d'alcaldessa'. Amb 1875 vots i un 17,13% de percentatge de vot, Junts x Sitges es va proclamar guanyadora de la nit electoral de les municipals d'enguany, protagonitzant, a la vegada, un quàdruple empat amb ERC, que baixa a la segona posició respecte el 2019, i el PSC-El Margalló que guanya un regidor. La resta dels titulars de la nit també són ben clars: Sitges Grup Independent i Verds en Comú Podem guanyen un regidor, i Guanyem Sitges no podrà revalidar els dos regidors amb els quals ha comptat aquesta legislatura. També amb un regidor entren a l'Ajuntament VOX, Fets per Sitges i el Partit Popular, que tornarà al ple municipal després de quatre anys de no tenir-hi representació.
28/05/2023

#28MSitges. A les 14h la participació ratlla el 30%, gairebé 5 punts per sota de la del 2019.

Un 29,98% de percentatge de vot. Aquesta és la dada de participació oficial de les eleccions municipals d'enguany a les 14h, 4,81 punts percentuals menys que la del 2019 a la mateixa hora. La participació és una de les preocupacions en aquesta jornada electoral i tots i cadascun dels candidats i candidates n'han fet referència. En aquest butlletí podreu escoltar les declaracions de tots 13 en el moment d'exercir el seu dret a vot.
26/05/2023

La tertúlia esportiva dels divendres

Aquesta setmana, una tertúlia especial recordant moments de la història recent de la UE Sitges, amb Jordi Fusté i Toni Muñoz.