Menja sa - Radio Maricel
23/01/2025

Menja sa: com llegir i interpretar bé les etiquetes dels aliments

Més enllà del tamany de la lletra que acostuma a ser minúscul entendre el que diu l'etiquetatge dels aliments que comprem no sempre és fàcil. Alba Vigó ens fa una guia fàcil i senzilla perquè interpretem correctament aquestes dades i sobretot perquè mirem aquelles que realment cal tenir en compte per a la nostra salut. A tenir en compte que de la llista d'ingredients els tres primers no haurien d'incloure el sucre, que l'additiu E-621 no és recomanable i pel que fa al nivell de sucre inclòs en els carbohidrats, cap aliment de consum diari hauria de superar els 10gr de sucre per cada 100gr de producte sòlid o 5gr de sucre per cada 100ml de producte líquid. També hem d'estar pendents de la sal, els nivells no haurien de superar els 5gr de sal per cada 100gr de producte sòlid o els 0'25gr de sal per cada 100ml de producte líquid.
09/01/2025

Menja sa: l’efecte io-io, què és i els riscos que comporta

Després dels excessos de Nadal per molta gent comença una etapa restrictiva amb el menjar que en moltes ocasions acaba esdevenint en una recuperació del pes a posteriori, aquest encadenament de períodes de pèrdua de pes amb d'altres en que es recuperen quilos es coneix com l'efecte io-io, avui amb Alba Vigó en parlem, coneixem les fases que el formen i sobretot expliquem els riscos que comporta que van molt més enllà d'aprimar-se o engreixar-se i poden afectar la nostra salut i fins i tot posar-la en risc.
12/12/2024

Menja sa: mètodes per fer front als excessos nadalencs, funcionen?

Tots hem sentit a parlar i fins i tot hem practicat en algun moment algun mètode per tal de que els excessos nadalencs no ens passin factura. Avui en parlem amb l'Alba Vigó i n'analitzem alguns per veure si realment funcionen i per descomptat ens ofereix aquells consells que sí que ens ajudaran a no acabar els Nadals amb més pes i malestar. L'objectiu final però sempre ha de ser gaudir dels àpats nadalencs sense culpa.
21/11/2024

Menja sa: els menús escolars també són assumpte de les famílies

Coincidint amb que la Generalitat ha anunciat que revisarà els menús escolars i en decidirà la composició nutricional parlem de menús escolars i de la importància d'establir una educació alimentària des de ben petits tenint en compte que els menjadors escolars són un espai idoni per adquirir hàbits alimentaris saludables. Amb tot, aquesta responsabilitat no hauria de recaure únicament en les escoles i monitors de menjadors, amb Alba Vigó parlem de la importància de que les famílies s'impliquin en l'ensenyament d'aquests hàbits per tal de poder mantenir-los al llarg de tota la vida.
07/11/2024

Menja sa: la moda d’enriquir aliments amb proteïnes

Iogurts i tot tipus de postres làctics rics en proteïna, formatge i pa proteic i fins i tot proteïna en pols per afegir als aliments. Tot plegat es pot trobar en les prestatgeries de qualsevol supermercat, es tracta de productes força més cars però que generen una falsa sensació de saludable. Del paper de la proteïna en la nostra alimentació, d'aquesta moda de la indústria alimentària per enriquir-ho tot amb proteïna i de si hi ha necessitat o no de prendre aquests producte en parlem amb Alba Vigó.
24/10/2024

Menja sa amb Alba Vigó: “el dejuni intermitent no és una dieta”

El dejuni intermitent és una pràctica amb orígens molt antics i amb un vincle principalment religiós. Avui parlem de dejuni, del que diu la ciència sobre aquesta moda que ajorna la ingesta de menjar determinades hores del dia i del que en pensa la nostra experta en dietètica i nutrició, Alba Vigó. D'entrada un apunt, no és una dieta.
20/06/2024

Menja sa: afrontar-se a l’estiu i als buffets lliures amb salut

El darrer capítol del Menja Sa per parlar dels àpats d'estiu. Alba Vigó ens dóna tres consells bàsics per fer front a l'estiu i a les vacances sense perdre salut , amb gaudi i sobretot evitant penediment al setembre. I un dels clàssics de l'estiu són els buffets lliures, taules plenes de menjar i beure que poden gaudir-se sempre i quan seguiu els consells de la nostra nutricionista, ella ens explica què fer i com fer-ho.
06/06/2024

Menja sa: hàbits saludables per mantenir el desig sexual

Amb Alba Vigó parlem de la relació directe entre mantenir uns hàbits saludables i el desig sexual. D'entrada tenir en compte que els aliments afrodisíacs responen més a mites que no pas a estudis científics, per tant la xocolata o la canyella no salva ni desperta les ganes de sexe. Cal parar atenció a l'alimentació per evitar fatiga, una mala salut cardiovascular i poder regular el pes corporal, cal descans, practicar exercici físic i evitar tòxics com l'alcohol o el tabac.
16/05/2024

Menja sa: l’obsessió pel menjar saludable

L'etiqueta 'healthie' a molts productes, la de 'veggie', la de 'ric en...' o els mal anomenats postres saludables que han inundat les xarxes són conceptes i propostes que poden generar confusió respecte el que vol dir menjar saludable. Cal dur una dieta saludable però compte! fer salut no ha de passar necessàriament per aquestes opcions. En parlem amb Alba Vigó.
25/04/2024

Menja Sa: alimentem bé els infants? parem atenció als esmorzars

Amb la tècnica en nutrició Alba Vigó fem una ullada al món de l’alimentació infantil i ens centrem en l’esmorzar perquè probablement és on més errades es comenten. El tradicional got de llet amb cacao en pols i cereals no és l’opció més saludable tot i que probablement sí la més habitual, davant d’aquesta realitat proposem alguna alternativa de canvi i expliquem perquè estaria bé mirar de canviar-la poc a […]
14/03/2024

Menja sa: l’alimentació en les diferents etapes de la dona

L'embaràs, la lactància i la menopausa són tres etapes vitals de les dones que poden requerir necessitats especials i concretes pel que fa a l'alimentació. En el cas de l'embaràs el més important passa per 'cuidar-se per dos' i en cap cas augmentar la quantitat d'ingesta si aquesta no respon a una gana real, en el cas de la lactància cal parar atenció en la hidratació sense obsessionar-se i i per descomptat evitar l'alcohol i pel que fa a la menopausa amb una bona alimentació que incorpori una bona quantitat de fruita i verdura n'hi haurà prou, això sí, sense oblidar la pràctica d'exercici físic.
29/02/2024

Menja sa: col·lagen, serveix per a res prendre’n suplements?

No hi ha cap evidència científica que afirmi que la ingesta de col·lagen beneficii en res la nostra salut articular o la nostra pell, així ens ho explica la tècnica en nutrició Alba Vigó. Amb ella coneixem què és exactament el col·lagen, de que està format i de quina manera entra al nostre cos quan el prenem com a suplement. Per a la salut articular i la pell el millor és mantenir uns bons hàbits alimentaris incrementant la ingesta de verdures i fruites, hidratació i evitant entre d'altres el tabac, i per descomptat fer exercici físic.
01/02/2024

Menja sa: mites i falses creences sobre la salut intestinal

Amb la tècnica en nutrició Alba Vigó parlem de salut intestinal, de femtes i flatulències, d'allò que és normal i del que no i de com aconseguir una bona salut intestinal tenint en compte que no tenir-la pot minvar molt la qualitat de vida de les persones. L'estrenyiment afecta a moltes persones i està rodejat de creences en molts casos no provades que mirem de desmentir. El més important a tenir en compte és que els bons hàbits alimentaris condueixen cap a aquesta salut intestinal i que en cas de dubte sempre cal visitar el metge.
18/01/2024

Menja sa: el perill per la salut de les ‘dietes miracle’

Passat Nadal i a poc d'un mes pel Carnaval a Sitges comença el temps de dietes, moltes d'elles no sota supervisió mèdica i amb promeses enganyoses que avui mirem de destapar amb la nutricionista Alba Vigó. Tot allò que suposa comprar productes extra a mode de batuts, etc. i que a més representa una gran despesa econòmica ens hauria de fer sospitar.
28/12/2023

Menja sa: compte amb titulars enganyosos, cal escepticisme nutricional

Davant l'incessant bombardeig de titulars relacionats amb la nutrició cal cert escepticisme i buscar rigor científic. Avui amb Alba Vigó analitzem alguns dels darrers titulars més polèmics en l'àmbit alimentari i expliquem perquè falten a la veritat i donem pautes per oferir una mirada crítica davant tant de titular i influencer que a través dels mitjans i les xarxes socials difonen hàbits poc saludables i confonen la població.