Gaudeix la festa: De no fer el Carnaval a fer-lo

L’endemà de dimecres de cendra, amb ‘Txatxi’ Gómez sobre allò que s’ha pogut fer Carnaval, i les sensacions que en deixa…

Escolteu-ho

I aquí teniu el ‘Manifest de la verdura’ de la Vella Quaresma

Una estona després del testament de S.M.Carnestoltes s’ha publicat el ‘Manifest de la Verdura’ de la Vella Quaresma.

Escolteu el manifest

Veieu el video del manifest

L’enterro i el testament d’un Carnaval…. diferent!

Les emissàries de S.M. Carnestoltes llegint el testament

El Carnaval acaba avui amb el testament de S.M.Carnestoltes, llegit per les seves emissàries. Aquí el teniu!

Escolteu el testament

Mireu el video de l’enterro i el testament

Els carrossaires del Retiro, el Cabaret de l’Agrupa i el Carrusel del Prado. 3 videos per aquest Carnaval del 2021

Us oferim tres propostes de video per entretenir-vos i recordar bons moments de Carnaval. El ‘Cabaret a casa’ de l’Agrupa, amb la imprescindible Mercè Garcia, acompanyada de Juzz Ubach i Oriol Nebleza

El video que el Carrusel del Prado ha fet per convidar a tots els seus fidels a l’espectacle de l’any vinent

I el que Vinyet Media ha fet per acostar-nos al món dels carrossaires del Retiro, que també viuen el desencís de no poder preparar el Carnaval de sempre

Aquí teniu l’Anti-Arribo i el Predicot!

Després d’una estona d’incertesa, provocada per problemes tècnics, la comissió de Carnaval va penjar ahir a la nit el programa especial de Telefot, que incorpora l’Anti-Arribo del Carnaval 2021 i la lectura del Predicot per part dels emissaris de S.M.Carnestoltes i de la Reina del Carnaval. L’especial de Telefot va comptar amb Josep Maria Alegre i Blai Fontanals, que varen recordar els origens del canal de televisió, i també amb els qui foren els tres presentadors de capçalera aleshores: Josep Maria Rosés, Vinyet Sánchez i  Paco Muñoz, que substituïren per una estona als titulars, Carmina Bonsmelons i Paco Merselo.

Escolteu el Predicot

Mireu el programa especial de Tele-Fot dedicat a l’Anti Arribo

És dijous gras. Agafeu el que tingueu a casa i acompanyeu en ‘Pinyu’ i el seu particular ‘Disco Samba’!

Agafeu qualsevol objecte de casa que us pugui servir per fer soroll i…. només cal acompanyar al Pinyu primer, o al segon, o potser al tercer, al quart, al cinquè, al sisè, al setè o al vuitè!. El músic sitgetà us proposa passar una estona divertida en família acompanyant un dels temes clàssics del Carnaval: el Disco Samba. Us hi atreviu?

El 25è aniversari d’una nit memorable: la de la celebració del centenari de l’aparició del xató a l’Eco

Fou el 13 de febrer del 1996. Aquest dissabte farà 25 anys de la celebració a la Penya Barcelonista de Sitges, que aleshores presidia Rosa Tutusaus, del centenari de la primera referència escrita de la paraula xató, a partir d’una iniciativa que impulsà en Carles Montserrat amb els seus fills Carles i Albert, motivada per la seva passió pel plat que el dugué a una important tasca de recerca sobre els seus origens. La història situa el punt de partida de la celebració en un article titulat ‘Entre amigos’ i publicat a l’edició de l’Eco de Sitges del dissabte 16 de febrer de 1896. La crònica fa referència a la trobada entre Rusiñol i un grapat d’amics al salón del tresillo de la societat El Retiro el dijous anterior -dijous gras- per assaborir el indispensable cható, al que siguió una suculenta cena servida por el fondista señor Carcolse. El sopar de la Penya Barcelonista comptà amb representants de diferents sectors econòmics i socials de la vila. Nacho Deó era el regidor de festes, i Pere Junyent l’alcalde. A partir d’aquell moment s’institucionalitzà el 13 de febrer com a ‘Dia internacional del xató’, i es posà en marxa la campanya publicitària del ‘Xató fet a Sitges’. L’any següent el sopar es va celebrar a l’enyorat bar Texas, i els darrers anys la vetllada s’ha viscut al Janio’s Bar. Us oferim els parlaments d’aquella nit. En primer lloc el de Carles Montserrat, i després el de l’alcalde Pere Junyent.

Escolteu-ho

En la setmana del Carnaval 2021, algunes reflexions en veu alta de la presidenta de la Comissió de Carnaval, Núria Escarp

El Carnaval del 2020 fou la darrera gran festa que es va poder celebrar abans de l’arribada a les nostres vides de la Covid-19 i molts pensaven que el Carnaval del 2021 seria la primera de les grans festes després d’una pandèmia que, en definitiva, no ha permès tampoc la celebració d’un Carnaval que s’ha hagut d’adaptar a l’actual situació de restriccions. Aquest havia de ser el Carnaval del Carnestoltes del Retiro o de la Reina del Prado, o el d’una “Arribació” que havia esdevingut com una mena de pla B i que ja tenia gairebé a punt la gent dels Independents. Un Carnaval sense rues al carrer i sense actes a les entitats s’acaba convertint en una festa virtual o de pantalles en el que la comissió, encapçalada per Núria Escarp, hi ha posat tota la imaginació possible per no quedar orfes d’una de les festes de capçalera per a molts sitgetans. Aquí van algunes de les reflexions en veu alta de Núria Escarp, presidenta de la Comissió de Carnaval, en aquests dies previs a la festa.

Escolteu-la

Jordi Andreu i el que havia de ser un Carnaval especial en el 150è aniversari del Retiro: “Tot plegat es fa molt difícil i es troba a faltar aquest esperit de família dels retiristes en els mesos previs”

Foto Nació Digital

El del d’enguany havia de ser un Carnaval especial per a la Societat El Retiro degut als 150 anys que celebra l’entitat. El de 2021, però, no serà un Carnaval com els de sempre i en aquest sentit la gent del Retiro, com ha confessat el president de la Comissió de Carnaval de l’entitat, troba molt a faltar, entre d’altres, el poder compartir tots els mesos previs que converteixen els retiristes en una gran família. El Carnestoltes d’enguany, que havia d’organitzar el Retiro, haurà d’esperar a l’any vinent. Mentrestant, caldrà fer bondat i adaptar-se a una situació que obliga a celebrar la festa de manera molt diferent. En parlem de tot plegat amb Jordi Andreu, president de la Comissió de Carnaval de la Societat El Retiro.

Escolteu-lo

Es presenta el programa i el cartell del Carnaval 2021

Us oferim, íntegre, l’acte de presentació del Carnaval 2021, que va tenir lloc ahir al teatre Prado. L’acte fou presentat per Carmina Bonsmelons i Paco Mérselo, i comptà amb la presència del regidor de festes David Martínez, l’autor del cartell del Carnaval, Vicenç Morando i la presidenta de la comissió, Núria Scarp.

Escolteu-ho

Les entitats aposten per treure l’alcohol de les rues però admeten que hi ha colles que no hi estan d’acord, mentre segueix obert el debat sobre com resoldre la rua de dimarts. Així fou el debat de Carnaval del Retiro

De la negativa del Procicat al programa d’actes que havia previst la comissió, fins a si cal canviar el model de la festa, tot passant per la proposta d’eliminar l’alcohol de les carrosses participants a la rua o el diàleg entre entitats i colles… El Retiro va celebrar ahir el debat Carnaval: controvèrsia i debat amb acord i entesa, amb la presència dels presidents de les comissions de Carnaval de les entitats (Jordi Andreu del Retiro, Sandra Rubí del Prado i Otilia Blanco dels independents) de la presidenta de la comissió, Núria Scarp, i del regidor de tradicions i festes David Martinez. La vetllada fou moderada per Sergi Molina. Us l’oferim íntegre.

Escolteu-lo

Des de Solsona, i a cop de trabuc, ‘Txatxi’ Gómez i els titulars sobre el Carnaval del 2021..

És massa d’hora per cancel·lar el Carnaval? Val la pena esperar una mica més? A partir de la notícia que fa dos dies va publicar Eix Diari, sobre el fet que l’organització del Carnaval vilanoví descarta celebrar l’Arrivo i les comparses per la crisi sanitària, parlem amb en Txatxi de com es pot abordar la situació.

Escolteu-lo