Parc del Garraf - Radio Maricel
17/06/2024

José Luis Herrera, nou director del Parc del Garraf, explica com el massís s’ha preparat per a la temporada de risc d’incendis

José Luis Herrera és el nou director del Parc del Garraf i del Foix. Tècnic forestal procedent de la mateixa Diputació de Barcelona, la seva arribada ha coincidit amb un increment de la pluviometria que ha alleugerit força l'estrès hídric de les passades temporades. Tanmateix, a l'estiu tots els operatius prioritzen la protecció davant del risc d'incendis, tot i que el model de resposta, competència de diverses administracions, va canviant amb el temps. Amb ell hem comentat l'inici de la campanya, i les estratègies de futur de l'espai protegit.
13/03/2024

El millor consell davant d’un senglar és no acostar-s’hi

Al Garraf hi ha 6 senglars per km2, una densitat per sota de la meitat del Montnegre-Corredor o el nord de les comarques gironines. Tanmateix, la seva aparició en entorns urbans ha generat una certa alarma. Per això, n'hem parlat amb el biòleg del Parc del Garraf, Emilio Valbuena, que d'entrada, ens ha explicat que cal tenir en compte que són animals salvatges, que busquen menjar, i que es mouen en grups amb cries. Per tant, millor deixar-los tranquils -no són agresius però poden ser perillosos- i portar els gossos lligats per evitar espantar-los. La seva proliferació malgrat les batudes, per manca de depredadors i per la seva adaptabilitat, és un problema a molts països. Curiosament enguany, per la sequera i el menor accés a aliment, s'espera que es noti un descens del nombre d'exemplars.
23/10/2023

Santi Llacuna es jubila de director del Parc del Garraf, i fa balanç de com ha canviat la gestió dels espais naturals des de 1995

Primer va ser el biòleg, i després el màxim responsable del Parc del Garraf. Negociador i empatic amb les diverses sensibilitats d'un espai protegit controvertit i polièdric, Santi Llacuna deixa per jubilació la direcció del Parc del Garraf, un indret on hi va arribar el 1995. Una gestió complexa, amb un gruyère de pedreres, abocador i autopista, on s'han de ponderar els valors naturals, alguns de gran importància, amb la proximitat de grans conurbacions urbanes. Procedent del món rural, que ha notat a faltar, ara es dedicarà a una nova passió descoberta: la pesca. Col·laborador de Ràdio Maricel de fa molts anys, hem repassat aquesta trajectòria en el seu comiat.
15/03/2023

Parc del Garraf: secs abans de començar la temporada

La sequera neguiteja, i molt. Mesos sense cap pluja destacable han deixat el Garraf en una situació crítica, i amb un risc d'incendis inusualment disparat per l'època de l'any. En l'espai periòdic dedicat al Parc del Garraf, el seu director, Santi Llacuna, ha expressat la preocupació davant del que serà unes llargues primavera i estiu si la meteorologia no reverteix la situació.
05/07/2022

El Garraf ha patit dos focs en pocs dies. En parlem amb Santi Llacuna

La rapidesa de l'actuació, els mitjans tècnics, i l'expertesa dels serveis d'extinció varen ser claus per aturar els dos incendis forestals que els darrers dies ha patit el Garraf, a Olivella i Sant Pere de Ribes, i que han cremat 184 hectàrees. Així ho considera el director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, que ha relatat l'ensurt viscut, i que va afectar els cavalls que gestiona la fundació Miranda, els quals varen haver de ser reubicats. Precisament, la rebaixa del combustible gràcies a la gestió forestal dels diversos ramats ha estat un altre element per evitar que cap dels focs es convertís en un gran incendi. Una persona ha estat detinguda i posada en llibertat, acusada de ser causant dels focs. N'hem parlat amb Santi Llacuna.
04/05/2022

Espai Parc del Garraf: temor per la manca d’aigua, alegria per l’astor i la cuabarrada

Un hivern molt sec fa tèmer que aquest estiu es dispari el risc d'incendi al Garraf. De fet, un incendi primaveral a la zona dels Masets i la Cova Negra va representar el primer avís. El director del Parc, Santi Llacuna, ha expressat avui en l'espai periòdic sobre el Garraf el temor pel dèficit hídric d'enguany. També hem parlat de la presencia de l'astor, de les quatre parelles d'àligues cuabarrades -més que mai-, del perill dels senglars, de les obres a la infraestructura, i de la difícil gestió de l'abocador de la vall de Joan.
03/11/2021

Parc del Garraf: els visitants que van venir amb la pandèmia s’hi han quedat

Les restriccions de mobilitat a causa de la pandèmia van fer incrementar el volum de visitants dels espais naturals con el Parc del Garraf, i ara, mesos després, es manté una alta freqüentació. En l'espai periòdic dedicat al Parc del Garraf hem comentat amb el seu director, Santi Llacuna, aquest fenòmen, així com altres aspectes, com la situació dels senglars, les filtracions de l'abocador de la vall de Joan, o el projecte Stonewallsforlife.
08/06/2021

El parc de Garraf: preocupació per l’estiu, neguit per l’abocador

En l'espai periòdic sobre el Parc del Garraf, el seu director, Santi Llacuna, ha explicat el cert retorn a la normalitat en la visitació, després de l'allau de persones que durant els diversos confinaments van posar el massís prop de la saturació. Ara, toca estar preparat davant del risc d'incendis després d'uns mesos secs, mentre s'esperen els resultats dels estudis que es realitzen sobre els gasos de l'abocador de la Vall de Joan, que algunes fons apunten com a responsables de petits moviments percebuts a la Plana Novella. Llacuna diu que no està demostrada aquesta relació, però que igualment cal fer un seguiment dels gasos subterranis, que s'han incrementat amb la impermeabilització de la superfície, i que s'han extès per nous avencs, amb el risc que comporta.
24/02/2021

El director del Parc del Garraf creu que la informació és bàsica per prevenir accidents de caça

L'accident de caça que va acabar amb la vida d'un poni pottoka de la fundació Miranda el cap de setmana passat, ha generat certa controvèrsia sobre els permisos. La batuda estava informada, autoritzada i senyalitzada per la societat de caçadors d'Olivella, que és una de les autoritzades pel departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat pel control cinegètic del senglar al Garraf. El director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, ha explicat que des de la Diputació de Barcelona tenen una relació fluida amb les societats de caçadors, però ha reconegut que caldria millorar la informació pública sobre quan i on es fan aquestes batudes, especialment per evitar sorpreses entre les nombroses persones que, especialment els darrers temps, estan accedint als espais naturals. Llacuna no ha volgut entrar en les causes de l'accident de diumenge, que són actualment investigades pels Agents Rurals, però considera que cal compatibilitzar la tasca de les societats de caçadors en el control del senglar, un animal que sense depredadors es reprodueix molt ràpidament, i l'ús recreatiu de l'espai natural.
22/01/2021

Parc del Garraf: es disparen les visites, mentre arriben els cavalls, i s’estudia l’astor

El confinament municipal ha convertit el massís del Garraf en un dels pocs indrets d'esbarjo per a molta gent. Els pocs aparcaments del parc s'omplen i s'ha incrementat molt la freqüentació, tot i que de moment no s'han hagut de prendre mesures. En l'espai periòdic amb el director de Parc del Garraf, Santi Llacuna, hem comentat també l'arribada de nous cavalls de la fundació Mirando, un nou estudi sobre l'astor, o la desequipació de vies d'escalada al fondo de Vallbona.
22/10/2020

El Garraf també ha vist crèixer els visitants, tot i que sense arribar als nivells d’altres indrets naturals

El parc del Garraf ha vist incrementar de manera important el nombre de visitants les darreres setmanes, tot i que sense arribar als nivells extrems d'altres espais naturals de l'entorn de Barcelona. En l'espai periòdic del parc del Garraf, el seu director Santi Llacuna ha explicat com s'assumeix aquest increment de visites, i ha explicat temes com la restauració de pedreres, la reparació de camins, o sobre com afronta la fauna aquesta situació particular.
22/05/2020

El confinament ha deixat un massís del Garraf inèdit, amb animals recuperant l’espai de les persones

El confinament va deixar bona part dels treballadors del parc del Garraf a casa, i el massís del Garraf sense pressió humana, el que han aprofitat diverses espècies per apropar-se a entorns normalment ocupats per persones. El director del parc, Santi Llacuna, ha explicat avui que l'estat d'alarma els va agafar sense poder preveure un seguiment d'una situació tant excepcional, però que en canvi, s'han pogut continuar les tasques previstes de manteniment d'un espai molt afectat pel temporal Glòria, i que en breu ha d'afrontar una nova campanya d'incendis. Avui hem parlat amb ell de com es preveu el retorn progressiu a la reobertura d'espais.
22/10/2019

Espai Parc del Garraf: seguiment del senglars

Els senglars s’han convertit en un maldecap pels pagesos i els gestors dels espais naturals catalans. El Garraf té ara una densitat d’uns quatre exemplars per hectàrea, un nombre important, però encara lluny de la d’altres indrets del país. Sobre la necessitat de controlar-los n’hem parlat amb el director del Parc del Garraf, Santi Llacuna. Escolteu-lo https://continguts.radiomaricel.cat/continguts/2019/10/22/gar_22102019.mp3
02/07/2019

Parc del Garraf: en alerta pel risc d’incendi

L’onada de calor de la setmana passada i l’incendi de la Ribera d’Ebre deixen clar el risc que, cada any, pateix el Garraf de patir un foc de grans proporcions. Per aquest motiu, s’extrema la preocupació, la vigilància, i es deixen de banda les tasques de manteniment. El director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, ha explicat que molt poques vegades havia vist una situació amb tant de risc com […]
25/04/2019

Parc del Garraf: entre la fauna i la prevenció d’incendis

En l’espai periòdic dedicat al Parc del Garraf, avui amb el seu director, Santi Llacuna, hem conversat sobre diverses espècies: els cavalls de la fundació Miranda, les tres parelles d’àligues cuabarrades, o la problemàtica dels senglars. Abans, Llacuna ha expressat preocupació per la sequera, i el risc que això representa de cara als incendis. Escolteu-lo https://continguts.radiomaricel.cat/continguts/2019/04/25/gar_25042019.mp3