#FMSitges19: De quan Sitges va mentir al govern de Carles III per protegir les festes. Una història que ens explica Eduard Tomàs.

Al segle XVIII Sitges tenia 11 confraries, que organitzaven més de 80 processons durant l’any. I d’entre elles, la de Sant Bartomeu i Santa Tecla i la de la Minerva que n’organitzaven les dues més importants. La relació de les confraries amb l’església no fou sempre fluïda. A inicis de segle, des de la jerarquia eclesiàstica es criticava que els devots fessin més aportacions econòmiques a les confraries que a l’església i, a canvi, els rectors es veien obligats a participar de la majoria d’actes religiosos que organitzaven les confraries. A Sitges, però, poc a poc s’establí una molt bona entesa entre mossèn Francesc Rafecas -que fou rector de la parròquia durant 37 anys- les confraries i l’Ajuntament, fins al punt que, el 1770, els tres conxorxaren la redacció d’una documentació que falsificava els comptes de les confraries, i que estava destinada a justificar, davant del govern de Carles III, la hipotètica prohibició de la celebració de diferents festes, per entendre que es gastaven diners en desordenes generalizados. Eduard Tomàs, que el passat dissabte explicà les seves investigacions sobre aquest assumpte al Grup d’Estudis Sitgetans, ens ho comenta.

Escolteu-ho

#FMSitges19 La prèvia a la Festa des de Vinyet Media/Ràdio Vinyet

Un reportatge en video de quart d’hora per anar fent boca. Els equips tècnics de Ràdio Vinyet i Vinyet Media s’acosten a la seu de l’ABPS, al domicili del pendonista, als preparatius de l’Escola de Grallers de Sitges i… intenten trobar els nous vestits dels Gegants Moros. Us agradarà!

#FMSitges19. El pregó de Toni Vigó i Julià.

Us oferim, íntegre, el pregó de la Festa Major 2019, declamat per Toni Vigó i Julià. Una passejada (emocionada) pel Sitges de la seva infantesa, de la seva joventut i de la Festa Major d’avui.

Escolteu la transmissió íntegra del pregó

Escolteu només el pregó

#FMSitges19. Senyores i senyors, Mia Muntanè ‘on fire’! El pregó satíric de l’ABPS.

Us oferim, íntegre, el pregó satíric de Festa Major, organitzat per l’Agrupació de Balls Populars, i declamat per Mia Muntanè, amb tota la intensitat que us podeu esperar!

Escolteu-lo

La salut de la Festa Major, en una de les xerrades del Janio’s més interessants i participatives dels darrers anys.

No es va parlar de tot, però gairebé. En l’única xerrada de Festa Major al Janio’s Bar d’aquest any es desgranaren un munt de temes que, encara avui, continuen generant petits/grans debats sobre l’organització de la festa. Des de la situació actual de l’entrada de grallers, el nivell de les colles i la seva retribució, tot passant per la renovació dels balls, l’ordre de les cercaviles, el respecte al que diu el protocol, el sentit religiós de la festa i la participació dels polítics en els actes religiosos, o la relació entre comissió i Ajuntament, entre d’altres assumptes. Hi van participar: Raimon Casals, tècnic de l’inventari de danses vives de Catalunya i estudiós de la cultura popular, Blai Fontanals, graller i president de l’escola de grallers de Sitges, i la presidenta de la comissió de Festa Major i Santa Tecla, Maica Díez. Us oferim la xerrada íntegra que va moderar Xavi Huete.

Escolteu-la

Els Gegants Moros celebren el seu 40è aniversari amb un canvi d’imatge

Els Gegants Moros i els seus portants a l’Escola Esteve Barrachina, el dia de la seva estrena el 22 d’agost del 1979

Els Gegants Moros de l’ABPS celebren enguany el seu 40è aniversari i ho faran amb un important canvi d’imatge, tot intentant recuperar aquells nous gegants que un 22 d’agost del 1979 es van poder veure, per primer cop, en la seva estrena a l’Escola Esteve Barrachina. Ara, i per poder celebrar aquests 40 anys, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges va decidir que caldria recuperar, essent el més fidel possible, els antics gegants moros a través d’un procés que ha contemplat la construcció d’uns nous cavallets, mans i vestits nous. El resultat d’aquests “nous” Gegants Moros es podrà veure el proper 22 d’agost a l’Escola Esteve Barrachina, on tindrà lloc una festa que recordarà, en part, l’arribada d’aquells nous gegants a Sitges i en el que també pretèn ser un petit homenatge al grup de sitgetans que es van encarregar de la seva construcció. N’hem pogut parlar de tot plegat amb els actuals caps de colla dels Gegants Moros, Franchu Núñez i David Gutiérrez.

Escolteu-los

Josep Carbonell “Jepet”, pendonista de Sant Bartomeu 2019: “abans havíem fet molta pedagogia als balls. Tenim una Festa Major molt potent”

Conversem amb Josep Carbonell, en “Jepet”, pendonista de Sant Bartomeu d’enguany. Des dels seus 19 anys formant part de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, amb tres presidents diferents, passant pel muntatge de l’exposició dels sants patrons a les cases dels pendonistes, fins arribar a l’actualitat com un dels membres del Cos de Portants del Tabernacle de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Un munt d’històries de Festa Major, algunes d’elles prou complicades de gestionar, però un desig com a pendonista: que els balls i els músics surtin al carrer amb molta alegria per viure una Festa Major més.

Escolteu-lo

Els 40 anys de la Mitjana de Bastons

La Mitjana de Bastons celebra enguany el seu 40è aniversari

La Colla Mitjana de Bastons de Sitges celebra aquest 2019 el seu 40è aniversari i serà l’encarregada de realitzar l’ofrena durant l’ofici de Sant Bartomeu. Després d’una primera experiència ara farà cinc anys durant l’ofici de Santa Tecla, la colla té previst fer una ballada especial per celebrar aquests 40 anys. La manera de ballar, de picar, les músiques… converteixen el ball de bastons sitgetà en un dels més admirats arreu. De tot plegat, i de com té previst celebrar l’aniversari la Mitjana de Bastons, n’hem pogut parlar amb el seu cap de colla, en Fali Morillas, acompanyat d’en Mario Franco i Jordi Sebastián.

Escolteu-los

1992: Retrats de Festa Major

Us oferim un testimoni històric. Un programa especial de més de dues hores, amb les entrevistes a alguns protagonistes significatius de la Festa Major de Sitges, realitzades l’estiu del 1992. Escoltareu, per aquest ordre, a: Guillem Alemany (graller), Antoni Parra (geganter), Joan Planas “Miru” (diablessa), Isidre Pañella (pirotècnic), Josep Capdet (bastoner), Blai Fontanals (graller), Ramon Aliaga (majoral dels Cercolets) i Francesc Suarez (bastaix de la Moixiganga). Us recordem que per a descarregar l’arxiu només cal que acosteu el ratolí al vincle Escolteu-ho, i premeu el botó de la dreta, tot escollint del menú desplegable l’opció guardar el enlace como/desa l’enllaç com a, i escolliu la carpeta del vostre dispositiu on voleu desar-lo. Pareu atenció. És un arxiu gran (més de 300mb) però entenem que val la pena que tingueu el programa amb la màxima qualitat.

Escolteu-ho 

L’ABPS, a punt per a una Festa Major que celebrarà els 40 anys dels Gegants Moros i Ball de Gitanes

Els Gegants Moros i el Ball de Gitanes celebren enguany el seu 40è aniversari

Després de fer-ne 40 com a entitat l’any passat, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges segueix durant aquest 2019 celebrant aniversaris. Enguany, seran els Gegants Moros i el Ball de Gitanes els que fan 40 anys i ho celebraran amb una festa el proper 22 d’agost en la que podrem veure uns Gegants Moros amb nova indumentària i en el que pretèn ser un petit homenatge a les persones que van recuperar els gegants l’any 1979. El Ball de Gitanes, per la seva banda, també està preparant un seguit d’actes de cara a un mes de setembre que arribarà farcit d’actes, molts d’ells relacionats amb Santa Tecla. De tot plegat, n’hem pogut parlar amb Loreto Baqués, presidenta de l’Agrupació de Balls Populars. Al Palau del Rei Moro ja es respira aquests dies Festa Major i l’entitat donarà el seu tret de sortida el proper 19 d’agost amb el pregó satíric que enguany declamarà Mia Muntanè.

Escolteu-la

Toni Vigó, pregoner de la Festa Major 2019: “serà un pregó en el que la memòria farà molta feina”

Reconeix que aquell 25 de maig, dia en el que li varen proposar ser el pregoner de la Festa Major d’enguany, va tenir una barreja d’emocions. Fill del recordat mestre Antoni Vigó i germà del també mestre Miquel Vigó, en Toni Vigó, fuster de professió, és conscient que no té el do ni de l’escriptura ni de la paraula i és per això que, com ja avançà el dia de la seva presentació, no serà el clàssic pregó escrit i en el que la memòria i els records tindran un paper fonamental. Els records, per exemple, d’un Toni Vigó portant dels Gegants Moros, primer, i els Gegants de la Vila després. Ara fa setze anys que deixà de ser geganter i assegura que el primer any que li tocà ser espectador de la Festa Major anava una mica perdut. Aquí va la sincera conversa amb el pregoner de la Festa Major 2019, Toni Vigó i Julià.

Escolteu-lo

Maica Díez: “Vull pensar que la Festa Major encara no té cap batalla perduda. Cada cop més, anem tots a una i tenim un sentit més col.lectiu”

Parlem de Festa Major i ho fem amb la presidenta de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, Maica Díez. És la prèvia de cada any i el seguit de reflexions en veu alta que van una mica més enllà del repàs a uns actes que vestiran la festa d’enguany. Des del treball col.lectiu entre Barraques i la mateixa comissió per oferir una potent programació musical, passant pels cercaviles de la Cívica, com poder organitzar millor la distribució dels balls a la sortida de les dues, amb les actuacions a l’Hort de Can Falç i l’Hospital o un pensament més personal de la presidenta de la Comissió, com el fet de no renunciar a seguir “arreglant” allò que potser més d’un pensa que no té “arreglo”. Maica Díez, en el seu segon i darrer any al capdavant de la comissió, també creu que cada cop més hi han menys pensaments radicals i un sentit més col.lectiu de la festa per part dels balls.

Escolteu-la