Gaudeix la festa: algunes reflexions sobre com canalitzar emocions o frustracions durant les festes majors d’enguany

Aquesta setmana, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i La Geltrú, per aquest ordre, han fet oficial que no podran celebrar les seves festes majors com sempre. Sense balls al carrer i adaptades a les actuals circumstàncies, a molts de nosaltres ens tocarà viure una Festa Major com no l’hem viscut mai i caldrà, en aquest sentit, canalitzar les diferents emocions o frustracions que vindran donades per tot plegat. En Txatxi Gómez ens deixa algunes reflexions, tot just l’endemà que Vilanova anunciés que només podrà “salvar”, i en un format diferent, actes com el Convit, l’Ofici i el Vot del Poble.

Escolteu-lo

Ajuntament i Comissió treballen per cercar alternatives a una Festa Major sense les 36 hores al carrer

Foto de Dani Morell

Una Festa Major sense les famoses 36 hores i tampoc la major part dels actes tradicionals per Santa Tecla. Ahir, en roda de premsa, l’alcaldessa Aurora Carbonell, acompanyada pel regidor de tradicions i festes, David Martínez, el president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, Agustí Marcet, i de Joan Duran, membre del Consell del Patrimoni Festiu de la festa Major, anuncià oficialment que la d’aquest 2020 serà una festa que caldrà adaptar-la i limitar-la a les actuals circumstàncies i apel.là a la responsabilitat de cara a no fer un mal ús de l’imaginari festiu i elements dels balls populars. Hores d’ara, Ajuntament i Comissió treballen per tal de cercar alternatives a una festa catalogada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i en aquest sentit es té molt clar que caldrà ser molt curosos i respectuosos amb aquells actes que es podran fer. Pel que fa a altres festes i esdeveniments, el regidor de tradicions i festes, David Martínez, va comentar que s’està treballant, de moment, per poder celebrar el Carnaval l’any vinent.

Escolteu-ho

La d’enguany serà una Festa Major sense balls al carrer. Agustí Marcet, president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, en fa una primera valoració després d’una reunió amb els caps de colla

Fotografia de Josep Maria Alegre

Manca la seva oficialitat però queda clar que la d’aquest 2020 serà una Festa Major especial i sense balls al carrer. Ahir, la Comissió de Festa Major i Santa Tecla va comunicar als caps de colla dels balls populars la intenció de no celebrar les famoses 36 hores com s’ha fet sempre. Vaja, que enguany els carrers i places de la vila no veuran desfilar els balls i tampoc se sap què passarà amb Santa Tecla a l’inici de la tardor. El que sí queda clar és el que no es podrà fer, però en aquests moments es desconeix quin tipus d’actes es podran dur a terme. En aquest sentit, la intenció clara és evitar aglomeracions de gent al carrer i situacions com les que es varen viure a la Festa Major de Sant Pere de Ribes. Agustí Marcet, president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, ha explicat que durant tots aquests mesos, malgrat l’incertesa de saber si la Festa Major es podria celebrar, la comissió ha treballat amb un cert optimisme per tal de tirar la festa endavant fins que, com reconeix, arribà el punt d’inflexió: el Corpus.

Escolteu-lo

Mireu quina Santa Tecla! Un time-lapse des de casa de Tea Hill.

La productora Roccomotion, acaba de publicar un time-lapse de 6 minuts on es pot veure la inauguració de l’exposició de la Santa i el pas de la processó cívica de la vigília per davant de casa de la pendonista Tea Hill. El vídeo ha estat realitzat per Facundo Beraudi. Us agradarà i us portarà bons records, malgrat aquell xàfec que ens va fer córrer a tots!

Mireu el video

Aquí les teniu! Les gitanes ‘d’antes’ confinades!

Amb una miqueta de retard respecte l’horari previst, però amb tota la càrrega satírica de sempre, ahir al vespre les gitanes d’antes oferiren una edició especial del ball, en versió confinada i telemàtica. Política, Carnaval i Festa Major ocuparen els principals temes de la representació, que va venir acompanyada per membres de l’escola de grallers de Sitges. Hem ajustat una mica l’enregistrament perquè el pugueu escoltar amb la màxima qualitat possible.

Escolteu les gitanes confinades

Agustí Marcet serà el nou president de la comissió de Festa Major. Parla el regidor David Martínez (i diu més coses…)

En espera de l’acord que es proposarà al ple municipal, el geganter dels gegants de la Vila, Agustí Marcet, serà el nou president de la comissió de Festa Major. Marcet ja havia format part de la comissió presidida per Maica Díez. El regidor David Martínez creu que la Festa Major té un pressupost suficient i que, en tot cas, cal gestionar-lo millor i cercar altres vies de finançament amb el suport municipal. Martínez també ha garantit el futur de les Barraques, tot elogiant-ne la seva feina, i ja apuntat una de les novetats del Carnaval de l’any vinent: la gala d’elecció de la Drag Queen de Sitges, que tindrà lloc a la fragata el diumenge 16 de febrer, abans de dijous gras.

Escolteu-lo

Els Morillas-Villacañas, una família de caps de colla de la Festa Major: “ens agrada gestionar, no manar”

La família Morillas-Villacañas (d’esquerra a dreta): Fali Morillas Jr., Maria Morillas, Chari Villacañas i Fali Morillas

No és estrany que en una mateixa casa de qualsevol família sitgetana tots els seus membres formin part d’algun ball de Festa Major. El que ja és més difícil és que tots els seus membres siguin caps de colla. Doncs això passa a casa dels Morillas-Villacañas: en Fali Morillas, cap de colla de la Mitjana de Bastons; la seva dona Chari Villacañas, cap de colla dels Capgrossos de l’ABPS; i els seus dos fills, el Fali i la Maria, caps de colla dels Pastorets i Gitanes de l’ABPS, respectivament. Hem volgut que ens expliquin quines són les experiències viscudes al capdavant de les seves colles, però tots ells coincideixen en allò fonamental a l’hora de ser els caps visibles d’un grup de persones, en aquest cas balladors: s’ha de gestionar, no manar.

Escolteu-los

Maica Díez fa balanç: ‘No estamos tan mal’ però cal aprofundir en la visió global de la Festa, i en la renovació dels balls com a veritable sortida per a la cantera que puja.

En el cabàs de les coses positives la unió de les Barraques i el Ball per a plantejar una prèvia de la Festa Major i de Santa Tecla que ha estat un èxit indiscutible. En el cabàs de les coses que han de continuar treballant-se, la de la renovació dels balls o la necessitat d’entendre que les cercaviles son el resultat d’una visió conjunta de tots els que hi participen.. Des de la consciència que la Festa va cap on la majoria de la gent vol que vagi, en la conversa amb la presidenta de la comissió no hi ha mancat la necessitat de plantejar, d’una vegada, infraestructures i logística a l’alçada de totes les activitats que es programen. Maica Díez fa balanç.

Escolteu-la

#STSitges19: I Santa Tecla arribà a la Parròquia.

Us deixem, un any més, amb la seqüència de l’arribada de Santa Tecla a la Parròquia, en acabar la processó de la diada.

#STSitges19 L’ofici i l’ofrena de la cobla Maricel i dels gegants Moros.

Us oferim un clip de video amb el resum de l’ofrena que la colla dels gegants moros de l’ABPS i la cobla Maricel han fet a Santa Tecla.

#STSitges19. La processó recull Santa Tecla de casa de la pendonista.

Just abans d’un intens xàfec que obligà a suspendre la processó cívica, Santa Tecla va poder sortir de casa de la pendonista Tea Hill, enmig d’una gentada que omplia el carrer Carreta. Us oferim un video-resum del pas de la processó de la vigília.

#STSitges19. Santa Tecla arriba a casa de la pendonista.

Una multitud esperava ahir l’arribada de Santa Tecla a casa de Tea Hill. Un magnífic portal esplendidament decorat. Us oferim el moment de l’arribada, de l’entrega de la Santa a la pendonista, de la mà de la presidenta de la comissió de la Festa Major, Maica Díez Alcón, i el seu discurs posterior.