Tres senyores i un pregó. Les veïnes a punt per dissabte!.

Tot va començar un 5 d’abril del 2013 a l’Ateneu, amb les converses de bar a la Sitgetana. I, després de gairebé cinc anys, les veïnes afronten el repte de fer el pregó de la Festa Major, amb la col·laboració d’en Josep Milán i en Marc Hill. Sobre com ho veuen i sobre com ho viuen en parlem amb Loreto Baqués, Anna Mataró i Mariona Gens. Una entrevista sense spoiler.

Escolteu-les

“Miku” Berbegal i Carlos Subias ens presenten uns “Pastorets” en versió dance per aquesta Festa Major

“Miku” Berbegal i Carlos Subias ens presenten una versió dance de la melodia dels Pastorets, per aquesta Festa Major del 2017. Els dos DJ’S, que porten un estiu molt intens arran de les festes Wave al Sweet Pachá, ens comenten els detalls d’aquest projecte.

Escolteu-los

La Festa Major de l’orgue. Una interpretació històrica de Josep Pagès

Al mestre Josep Pagès i Busom (1946-2001) li devem l’arranjament, a partir de temes del nostre folclore tradicional, d’una suite de Festa Major que ell interpretava a l’orgue amb una gran força emocional. Us oferim l’enregistrament que la ràdio en va fer un 8 d’agost del 1995.

Allò que no sabem dels gegants moros d’en Querol

Els antics gegants moros d’en Querol

“Els gegants moros d’en Querol i els gegants nous. La història mai explicada”. Aquest és títol de la conferència que l’Eduard Tomàs, autor de la recent publicada història del Corpus de Sitges, pronunciarà aquest proper diumenge al Miramar i que ens permetrà descobrir alguns aspectes de la història dels que varen ser els primers gegants a Sitges, que desconeixem. Un petit exemple: sabien que els antics gegants d’en Querol i el que avui son els nostres gegants vells (abans gegants nous) havien arribat a coincidir en algunes de les festes sitgetanes?. L’Eduard Tomàs ens ofereix un petit tastet de la xerrada que servirà, a més, per celebrar els 120 anys dels gegants centenaris de la vila.

Escolteu-lo

Una subhasta, una pesseta, una colla i uns Jocs Olímpics. La Jove de diables explica la seva història a les xerrades del Janio’s

Us oferim, íntegra, la primera de les xerrades de Festa Major al Janio’s Bar, organitzada amb la col·laboració del restaurant La Salseta, sonoritzacions Justo Conde i l’Eco de Sitges. Amb el títol de Colla Jove, colla olímpica, Josep Pérez exposà algunes dades i anècdotes bàsiques per a conèixer la història de la Jove de diables, i explicà els detalls de la participació de la colla en la cerimònia de cloenda dels jocs olímpics del 92, de la qual ahir es commemorava el 25è aniversari. Acompanyaren Josep Pérez, Magí Panyella, vicepresident de la Jove, David Rossell, cap de colla, i el president de la comissió de Festa Major, Cisco Arbonés.

Escolteu-la

Josep Milán i la presència dels balls parlats a la Festa Major

Amb Josep Milán conversem sobre la presència de balls parlats en la nostra Festa Major, a partir de la conferència que farà el proper dissabte a la seu del Grup d’Estudis Sitgetans: Els balls d’antany: les representacions perdudes de la nostra Festa Major. Entre la temàtica religiosa, la costumista i la satírica es movien la gran majoria d’aquestes representacions executades a places públiques o teatres.

Escolteu-lo

Ramon Soler: “Si em perdo, busqueu-me per Festa Major”

Saludem al pendonista de la Festa Major d’enguany, amb un cabàs de vivències per a explicar, pròpies del qui ha viscut la celebració des de molts rols i responsabilitats diferents. Amb el record als absents, començant pel seu pare, Ramon Soler pensa viure la Festa Major més intensa de totes, en companyia d’uns cordonistes que, ja en el seu dia, varen ser companys seus de comissió: Josep M. Rosés, Josep Gracia, Jordi Cubillos i Àngel Lorenzo.

Escolteu-lo

Blanca Benítez. L’evolució de l’artista darrera del cartell i les il·lustracions del programa de la Festa Major.

Han passat 10 anys, i Blanca Benítez s’ha retrobat amb el cartell de Festa Major. A diferència del 2007, quan fou la comissió qui li encarregà l’obra, enguany ha estat l’artista qui ha volgut participar en el concurs de cartells organitzat per la comissió. I per votació popular el seu cartell ha resultat guanyador. En qualsevol cas, el cartell és, en el fons, una peça que complementa l’altra gran tasca que ha fet l’artista sitgetana il·lustrant el programa de Festa Major, amb unes obres allunyades en esperit formal a les dels bodegons que en el seu dia la varen fer popular a moltes cases de la vila. Molt més lliures, molt més deshinibides. En aquesta evolució hi ha tingut molt a veure el descobriment de l’aquarel·la, que sempre havia tingut oblidada malgrat que la seva mare l’esperonava a conrear-la. Amb Blanca Benítez hem recordat el passat i hem parlat del present. El futur vindrà marcat per una gran exposició prevista a l’edifici Miramar l’octubre de l’any vinent.

Escolteu-la

Una Festa Major amb….. K-Liu! El grup sitgetà ens presenta “La nostra Festa”, la seva cançó per a la Festa Major.

La nostra festa, aquest és el títol del videoclip que el grup sitgetà K-Liu ha presentat amb l’objectiu que esdevingui un dels temes de la Festa Major. Més enllà de la cançó, que atrapa des dels primers compassos, el clip reflecteix una manera de viure la Festa Major plenament identificada amb la de la generació dels sitgetans més joves. El clip ha estat produït per Trio de Doses i dirigit per Neil Murphy. Saludem a l’estudi a Pau Gonsalbes, Dani Nieto, Pau Gallardo, Jaume Freixes i Victor Lisbona que ens comenten com, després de dos anys, la trajectòria del grup està començant a prendre una volada important. El video i la cançó la podeu trobar i descarregar al web de K-Liu.

Escolteu-los

Es presenta el programa de la Festa Major 2017

La foto de família en finalitzar l’acte

Us oferim, íntegre, l’acte de presentació del programa de la Festa Major 2017, que va tenir lloc als jardins del Retiro. Per aquest ordre intervenen: Rosa Tubau, regidora de tradicions i festes, Cisco Arbonés, president de la comissió, Josep Maria Tubau en representació del col·lectiu de Barraques, Lorena Lucas (cap de colla de les gitanes de la vila) i Vinyet Planas i Cristina Sáez (caps de colla del ball de cintes), les veïnes (Loreto Baqués, Anna Mataró i Mariona Gens), Ramon Soler i Immaculada Alminyana (pendonistes de Sant Bartomeu i Santa Tecla), mossèn Josep Pausas i l’alcalde Miquel Forns.

Escolteu-ho

A un mes de Festa Major, alguns titulars de Cisco Arbonés: “Cal escoltar-nos els uns als altres (…) Hi ha moments, sota la pressió, que arribem a ser una unitat” / “Es pot fer una Festa Major digna amb els diners que hi ha (…) És molt fàcil criticar”

Cisco Arbonés durant la presentació de pendonistes i pregoner

És el seu segon i darrer any com a president de la comissió, i encara recorda amb molta satisfacció l’esforç comú que va permetre que, malgrat la pluja, la processó de Santa Tecla de l’any passat sortís al carrer, demostrant que res no pot tombar la voluntat col·lectiva. A un mes de la celebració de la Festa Major, Cisco Arbonés creu que tot anirà cada cop millor en la mesura que creixin les ganes d’escoltar-se entre els balls per a resoldre aquells problemes de sempre. De la mateixa manera, el president creu que cal acabar d’ordenar la matinal infantil de Santa Tecla, per a millorar alguns aspectes de seguretat. Enguany la comissió regalarà les espardenyes als balladors -sense que serveixi de precedent- i s’ha arribat a l’acord amb el pendonista per a exhibir Sant Bartomeu a l’Escorxador. Santa Tecla romandrà exposada al domicili d’Antoni Mirabent i Glòria Baqués, veïns d’Immaculada Alminyana.

Escolteu-lo

Les Veïnes faran el pregó de la Festa Major d’enguany, Ramon Soler en serà el pendonista i Immaculada Almiñana, pendonista de Sta. Tecla

D’esquerra a dreta: Ramon Soler, Loreto Baqués, Mariona Gens, Anna Mataró i Immaculada Almiñana (foto Nació Digital)

En un acte que se celebrà el passat dissabte al Miramar, la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, a través del seu president Cisco Arbonés, desvetllà els primers noms de la Festa Major i Santa Tecla d’enguany. Loreto Baqués, Anna Mataró i Mariona Gens, les populars Veïnes, seran les encarregades de declamar el pregó, mentre que Ramon Soler fou designat, enguany per la Parròquia, pendonista de Sant Bartomeu, mentre que Immaculada Almiñana serà la pendonista de Santa Tecla. També es va donar a conèixer el cartell guanyador d’aquest 2017, obra de l’artista Blanca Benítez i que va obtenir el 25% dels vots de les prop de 700 persones que van participar en el concurs al que enguany s’hi van presentar dotze propostes. Els oferim l’acte íntegre que comptà, a més, amb l’apunt musical del sac de gemecs Miquel Acuña i la intervenció de Cisco Arbonés i la regidora de cultura, tradicions i festes, Rosa Tubau.

Escolteu-ho