“Si em perdo, busqueu-me per Festa Major”. Un record per a Ramon Soler Fernández. En ‘Ramon de l’Eco’

En Ramon, de pendonista durant la FM de l’any passat

Fou la veu amb la qual finalitzaven les emissions durant els primers anys de Ràdio Maricel. Però això ara, és anècdota, com ho són tantes hores de tertúlies i converses durant un munt de matins radiofònics. Ahir va morir Ramon Soler, ex-president de la comissió de Festa Major, ex-president de Carnaval, pendonista de la Festa Major del 2017, i persona profundament implicada en una bona colla d’activitats de la vila, des del teatre al quinto, entre moltes altres. Volem compartir amb vosaltres dos records molt recents: el del seu paper com a feliç pendonista durant l’entrada de Sant Bartomeu del 2017, i l’entrevista que arran del seu nomenament li va fer Pitu Valera. Durant aquella entrevista, en Ramon va deixar anar la frase que millor defineix la seva passió de sempre: Si em perdo, busqueu-me per Festa Major.

Escolteu en Ramon

En el record, Joan Josep Rocha, ‘Coté’. Recuperem la conversa amb el pendonista de la Festa Major del 2007

En Coté, de pendonista, minuts abans de l’ofici de la Festa Major del 2007

El 1997 fou pregoner. El 2007 fou pendonista. I el darrer dia del 2017 s’anunciava la mort del qui ha estat, per a molts i fins avui, l’home a qui Sitges deu els estudis més rigorosos sobre la nostra Festa Major. Membre fundador de l’Agrupació de Balls Populars i de la Colla Jove dels Diables de Sitges, Joan Josep Rocha i Serra va néixer un gener del 1937. De professió advocat, i de vocació festamajorenca, en Coté sempre va maldar per a la difusió del coneixement de la festa, com a base per a viure-la amb més intensitat i plenitud. A ell li correspon l’autoria d’un llibre de referència La Festa Major de Sitges –descarregable en aquest enllaç-, que prologà el seu amic, també recentment traspassat, Jofre Vila i que fou presentat l’any 1997.

Us oferim la conversa que varem mantenir amb en Coté en vigílies de la Festa Major del 2007, quan fou nomenat pendonista.

Escolteu-la

Cisco Arbonés fa balanç en finalitzar la seva etapa de president de comissió

Fem balanç de Santa Tecla, i, a la vegada, dels dos anys durant els quals en Cisco Arbonés ha estat president de la comissió de Festa Major i Santa Tecla. Arbonés, que es mostra molt satisfet de la feina feta i dels moments viscuts, creu que cal seguir en la consciència de la importància d’entendre la festa com un conjunt en el qual tots hi tenim una responsabilitat a prendre per a fer-la cada cop més lluïda.

Escolteu-lo

Santa Tecla 2017: Entrada de Santa Tecla a la Parròquia

Santa Tecla 2017. Uns “Segadors” molt intensos al final de la sortida d’ofici

Santa Tecla 2017. L’ofrena de les cintes de l’Agrupació de Balls Populars a Santa Tecla

Santa Tecla 2017: “I tu, els vols portar?” El debat de gènere arriba als gegants

Les limitacions físiques no són el principal problema a l’hora d’incorporar-se a una colla de gegants. Així ho han deixat clar els responsables de les tres colles sitgetanes, reunides per la regidora d’Igualtat al voltant d’una taula rodona amb el títol “I tu, els vols portar?”. Alba Gràcia ha volgut trencar els estereotips de gènere a la Festa Major, i ha destacat que poc a poc es van fent passes, moltes desapercebudes, en aquest sentit. De fet, Joan Duran, com a membre del nou Consell del Patrimoni Festiu, ha explicat que enlloc del protocol de Festa Major s’exposa que hi hagi limitacions sobre la incorporació a les colles en funció del gènere, motiu pel qual com a Consell no hi ha cap motiu per oposar-s’hi. Pel que fa a les colles, Maria Hernàndez i Anna Sànchez, caps de colla de les Cubanites, han explicat que no tenen cap petició masculina per sumar-se a la seixantena de noies que hi ha a la llista d’espera. Els gegants Moros, representats pel seu cap de colla, Pau Baqués, no han rebut petició de cap noia, i els de la Vila, segons Ricard Vicente, fa anys que compten amb la Sílvia Sentís a la Matinal. La mateixa Sílvia ha manifestat que li faria il·lusió fer una Festa Major sencera. Tanmateix, tant gegants de la Vila com Cubanitos han remarcat les dificultats que podria tenir una noia o un noi per incorporar-se a les dinàmiques d’una colla de gènere diferent. Al final de la xerrada, Cristina Canyellas ha explicat que per la Matinal d’enguany, la colla del Drac va anar a buscar tres noies, una d’elles ella mateixa, amb la intenció de trencar l’estereotip de gènere.

Escolteu la xerrada

Santa Tecla 2017: Atenent als moments que viu Catalunya, mossèn Josep Pausas dedica unes pregàries específiques en l’arribada de Santa Tecla a casa de la pendonista.

Santa Tecla 2017: Immaculada Almiñana. Una pendonista plena d’il·lusió i…. de nervis

Està tan il·lusionada com nerviosa, però igualment segura que tot anirà bé. Els més veterans l’hauran coneguda atenent al locutori telefònic del carrer Jesús, d’altres venent números dels cecs al passadís de Can Royal a l’entrada dels jardins del Retiro, però abans i ara la Immaculada Almiñana sempre ha estat seguidora de la Festa Major, i en especial del foc i la Moixiganga. Amb ella parlem dels seus records d’infantesa, i de com està vivint aquests dies previs a Santa Tecla.

Escolteu-la

Santa Tecla 2017: Versos de les tres colles infantils de diables.

Us oferim, en tres clips d’àudio diferenciats, els versos de les tres colles infantils de diables, en l’ordre en el qual actuaren ahir al Parc de Can Bóta.

Escolteu la colla Jove

Escolteu la colla de l’Agrupació de Balls Populars

Escolteu la colla Vella

La Comissió demana que els portants de gegants i cabeçuts a la Matinal Infantil siguin majors de sis anys, per evitar cotxets i massa pares en el seguici

La Comissió de Festa Major i Santa Tecla recomana en la preceptiva inscripció a l’OAC que els portants de gegants i cabeçuts de la Matinal Infantil siguin majors de sis anys, però en un comunicat ha indicat que aquesta limitació és orientativa i que no es privarà ningú de sortir. La Comissió recorda que l’any passat van sortir 1200 nens i nenes, i que la presencia de molts pares, mares i cotxets de canalla en el seguici dificulta la fluïdesa de la sortida, pel que es demana corresponsabilitat a les famílies perquè la Matinal avanci de manera endreçada. A més, enguany s’hi ha afegit una trobada de gegants, cabeçuts i dracs petits sense foc dissabte 16 de setembre a l’Hort de Can Falç. El president de la Comissió, Sisco Arbonés, ha demanat disculpes per no haver fet arribar aquesta informació amb claredat, i ha expresat el desig de mantenir obert un debat sobre les condicions en que s’han de dur a terme els diferents actes.

Escolteu-lo

Festa Major 2017: Moment “Ens casem o què?”

Us deixem amb la que pot passar, probablement, per ser la petició de casament amb més testimonis mai viscuda a Sitges. Succeïa en acabar el vers del Drac a l’Hort de Can Falç. Ell és Marc Pérez, i ella és Meritxell Baño. La resta… aplaudim el moment!