L’Ona Almirall, primera dona a la Moixiganga de Sitges

Ona Almirall, al costat de Lluís Cardona (Foto Vicenç Morando)

L’Ona Almirall i Mirabent s’ha convertit en la primera dona en sortir amb l’actual Moixiganga de Sitges, després d’un temps de debat, i de posicionaments favorables tant del Consell del Patrimoni Festiu com de l’Agrupació de Balls Populars. L’Ona va acompanyar el seguici per la processó de Corpus. En parlem de l’experiència amb ella i amb un dels caps de colla actuals, Èrik Roqueta.

Escolteu-los

Al president de la comissió de Festa Major, Cisco Arbonés, li agradaria que l’esperit i la implicació viscuda durant la processó de Santa Tecla fos el referent a seguir

arbones_28092016

Estoïcisme sota la pluja a la processó de Santa Tecla

Va ploure molt, moltíssim, però la processó de Santa Tecla es va viure amb una implicació i un esperit col·lectiu que el president de la comissió, Cisco Arbonés, creu que és el que ha d’imperar durant tota la festa. Arbonés ha apel·lat, de nou, a la responsabilitat individual i no ha deixat de banda qüestions més delicades com plantejar quin és el rol que l’alcohol i les drogues han de tenir dins de la Festa Major. Content i satisfet de com ha anat tot, però amb deures pendents, el president de la comissió ha fet balanç aquest matí.

Escolteu-lo

Santa Tecla 2016: L’ofrena de “La Sitja” i dels nens i nenes a l’ofici. Una evocació al futur de la festa

Santa Tecla 2016. El consell del patrimoni festiu avala la presència de la dona a qualsevol ball. Xerrada: “I tú, dona, vols ballar la Moixiganga?”

moixiganga_22092016

Res no impedeix, ni des del punt de vista de la documentació escrita sobre la festa ni des del punt de vista legal, que la dona pugui incorporar-se a qualsevol ball de la nostra Festa Major. Per tant, el consell del patrimoni festiu entèn que les raons de gènere no poden obstaculitzar les incorporacions de persones que desitgin formar part d’un ball. A partir de l’exemple de la Moixiganga, la regidoria benestar i família de l’Ajuntament va organitzar al pati de l’edifici Miramar una xerrada on es posaren sobre la taula els rols de gènere a la Festa Major i fins a quin punt cal revisar-los. Alba Gràcia, autora del treball I tú, dona, vols ser Llucifer? moderà una taula rodona on hi participaren: Miquel Marzal, vocal del consell del patrimoni festiu, Adriana Matas, de la junta de l’Agrupació de Balls Populars i Mariona Piqué i Ona Almirall, ex-balladora i balladora de la Moixiganga infantil. Us oferim íntegra la xerrada, que us recomanem escoltar amb atenció.

Escolteu-la

Santa Tecla 2016. Rosó Carbonell, filla predilecta de Sitges

rosor_22092016

Us oferim, íntegre, l’acte institucional de reconeixement de Rosó Carbonell i Ripoll com a filla predilecta de Sitges, amb les intervencions de l’alcalde Miquel Forns, de Joan Yll, que llegí la glossa a l’homenatjada, i de la pròpia Rosó agraïnt a tot Sitges la distinció.

Escolteu-ho

Inauguració de l’exposició de Santa Tecla al domicili de la pendonista, Vinyet Ferrer

tecla_20092016

La pendonista Vinyet Ferrer, acompanyada dels seus fills Vinyet i Joan

Santa Tecla 2016: L’ofrena de la colla de grallers “La Sitja” serà un homenatge al futur de la Festa Major

sitja_21092016

La Sitja durant una entrada de grallers

Amb motiu del seu desè aniversari, la colla de grallers La Sitja serà la protagonista de l’ofrena a Santa Tecla. Una ofrena que esdevindrà un homenatge al futur de la Festa, a través d’un grup de nens i nenes que representaran totes les colles que formen part de la Festa Major. Avui, amb Ramon Faraboni hem recordat els inicis de la colla.

Escolteu-lo

Santa Tecla 2016: Vinyet Ferrer, una pendonista amb molts records de família

ferrer_19092016

Nascuda el dia de Sant Bartomeu del 1956, la Vinyet Ferrer ha viscut sempre la Festa Major amb intensitat. Li ve de familia. De la seva àvia Tecla i de la seva mare Toni Panyella, que fou pendonista l’any 1976. La pendonista d’enguany reconeix obertament que sempre li havia agradat poder-ho ser algun dia, i que l’exposició de la Santa a casa dels pares es viurà com un homenatge als seus avantpassats.

Escolteu-la

Santa Tecla 2016: Els versos de les colles infantils dels diables

diables_infantil_19092016

Us oferim, en tres clips d’àudio diferenciats, els versos de les tres colles infantils de diables, en l’ordre en el qual s’han representant en la mostra de Santa Tecla d’enguany.

Versos de la Colla Vella

Versos de la Colla Jove

Versos de la Colla de l’Agrupació de Balls Populars

Festa Major 2016: Entrada de Sant Bartomeu

Us oferim l’entrada de Sant Bartomeu a la Parròquia, i la cloenda de la processó amb els aplaudiments que tot el públic i les autoritats varen dispensar al pendonista Joan Yll, acompanyat dels seus fills Joan i Carme.

Festa Major 2016: Ofici i ofrenes dels balls

Us oferim un petit clip de video amb l’acte de les ofrenes dels balls de la Festa Major a Sant Bartomeu, amb especial atenció a dos veterans il·lustres: en Núñez i en “Nene”.

Festa Major 2016: Processó cívica