Us he mirat Santa Tecla… Ofici de Santa Tecla 2020 amb l’ofrena de les pubilles i els hereus.

Us oferim un clip de video amb alguns moments de l’ofici de la Festa Major de Santa Tecla d’enguany, amb especial atenció a l’ofrena de les pubilles i els hereus de la vila, precedida de les paraules de la pubilla de Catalunya, Ona Almirall

Aquí les teniu! Les (segures) Gitanes “d’antes” de Santa Tecla 2020. Un enregistrament de Vinyet Media.

Us oferim, amb la col·laboració de Ràdio Vinyet, l’enregistrament que Vinyet Media ha fet de la representació del ball de les Gitanes d’antes, que es va celebrar el passat dissabte al Prado. 

La restauració dels ‘Cubanitos’. Un viatge en el temps per tornar als origens. Aleix Vall ens explica un procés meticulós que acabarà a l’octubre.

Els ‘cubanitos’ el 1967, i durant el procés de restauració als tallers d’Avall

El proper mes d’octubre tornaran a Sitges els gegants Americanos. Els Cubanitos han viscut, i viuen encara, un profund i metòdic procés de restauració que els deixarà en un estat molt proper a l’original. Amb el pas dels anys, les figures, fetes de cartó pedra, han estat intervingudes amb tota mena de modificacions, restauracions i pedaços que han acabat per deformar-ne l’aspecte i alterar-ne l’integritat. Aleix Vall, de l’empresa Avall de Reus encarregada de la restauració, ens explica amb detall l’evolució dels treballs durant tots aquests mesos.

Escolteu-lo

#FMSitges20: Els 36 videos per 36 hores, de l’Escola de grallers de Sitges.

Per aquesta Festa Major de la pandèmia, l’Escola de Grallers de Sitges s’ha proposat una feina ingent que ha anat publicant a les xarxes. 36 clips de video per cadascuna de les 36 hores de la Festa Major, en els quals les diferents colles de l’escola interpreten les peces més significatives del nostre repertori tradicional. Els clips han estat produïts i realitzats per Xavier Alaman i Sergi Molina i els podeu trobar tots en aquest enllaç de You Tube.

Us deixem el clip de Matinades per a que tingueu un tastet de la selecció.

#FMSitges20: L’ofici que recordarem sempre. Un aplaudiment enorme pels sanitaris.

En unes circumstàncies excepcionals, preses arran de les mesures sanitàries obligades per la pandèmia, aquest matí s’ha celebrat l’ofici de Festa Major. Us oferim, per un costat, el clip d’audio on es poden escoltar les paraules de benvinguda als fidels, a càrrec de Montserrat Quelón, seguides per l’homilia de mossèn Josep Pausas, i la prèvia a les ofrenes a càrrec de Vinyet Castillo.

Escolteu-ho

Gairebé dos minuts d’aplaudiments han acompanyat als diferents sanitaris que han participat en les ofrenes: Marc Gracia, Laia Baijet, Núria Lozada, Mònica Peña, Xavier Ruiz, Maria Marcet, Joan Pagès, Vinyet Noguero i Toni Nebrera. Us deixem un video-resum de l’ofici.

#FMSitges20. I per a rematar la vigília… una petita joia de Facundo Beraudi. Les campanes i els morterets multicàmera! Mireu!

Ho puc intentar? ens preguntà el càmera i documentalista Facundo Beraudi de Roccomotion. Oi tant que si! li responguerem nosaltres. El resultat, aquí el teniu. Felicitats a l’autor!

#FMSitges20: Els versos de les tres colles de diables.

Us oferim els versos que les tres colles de diables sitgetanes han enregistrat expressament per la Festa Major d’enguany. Recordeu que si voleu guardar-vos els versos en el vostre ordinador/dispositiu, només cal que seleccioneu l’opció: guardar enlace como

Escolteu els versos de la Colla Vella

Escolteu els versos de la Colla Jove

Escolteu els versos de la Colla de l’Agrupació de Balls Populars

Dos grans pregons: Janio Martí (2002) i Miquel Forns (2003)

La Festa Major de Sitges ha tingut sempre una gran sort. No hi ha hagut pregó dolent. Tots s’han celebrat amb major o menor mesura. Però avui us presentem dos pregons que van entusiasmar. Els dos es van celebrar al Racó de la Calma. En la vida de Janio Martí l’encàrrec del pregó va significar un punt d’inflexió personal molt important. I pel públic present, el seu pregó fou una veritable declaració d’amor a la festa. Per la seva banda, 17 anys després es pot dir que Miquel Forns havia pensat inicialment un altre pregó que no tenia res a veure amb el que va declamar. El pregoner va viure una catarsi personal que el va conduir a arraconar l’historicisme i l’ortodòxia, per abocar-se al seu imaginari personal, ple d’experiències i anècdotes, que acabà fent partícep al públic d’una emocionant recreació de l’entrada de Sant Bartomeu a la Parròquia. Aquí els teniu.

Escolteu el pregó de Janio Martí

Escolteu el pregó de Miquel Forns

2002. Les noces d’or de l’entrada de grallers. Un aniversari memorable al Cap de la Vila.

Han passat 18 anys, i el record és potent. Totes les colles de grallers de Sitges entraren juntes al Cap de la Vila al Toc de Matinades, interpretaren juntes Noces d’Or, la peça commemorativa per a la ocasió que composà el mestre Blas Coscollar, i s’acomiadaren amb un popurri de Festa Major. No era gens fàcil posar d’acord tantes formes de tocar diferents, però aquesta entrada de grallers va directament al cor. La recordem.

Escolteu-la

Una colla històrica. Un enregistrament per escoltar.

El 1980, a l’escenari del Prado, la colla de grallers formada per Josep Marcet, Jordi Canals, Josep Maria Vadell i Albert Vadell enregistraren 10 peces del repertori popular. Molts recorden encara el so d’aquella colla, i per a alguns aquella colla continua essent, avui, una de les millors colles de grallers que ha tingut mai Sitges. Els més joves trobareu una manera de tocar que ja no s’estila, però que respecta al màxim la cadència rítmica i la musicalitat, i en alguns moments es deixa anar amb un virtuosisme tècnic difícil d’assolir. Quaranta anys després, en Pitu Valera s’ha retrobat amb en Pep Marcet, en Jordi Canals i l’Albert Vadell a la sala d’actes del Retiro, en una xerrada feta amb tots els condicionants imposats per les mesures de seguretat de la pandèmia, però que us agradarà escoltar. Volem agrair al Retiro la cessió de les dependències per fer l’entrevista, i a Albert Vadell el material tècnic per enregistrar-la.

Escolteu el programa

Les peces que es varen enregistrar són, per aquest ordre: Toc de castells, Toc de processó, Corrandillo, La segona, La boja, Ball Cerdà, Jota castellana, Les Majorales, Matinades i la Marxa dels Macaris.

Escolteu les peces de l’enregistrament

#FMSitges20: Els presidents parlen. I aquests són els sentiments que recorden..

Us oferim el video amb testimonials de diferents presidents que han estat de la comissió de Festa Major i Santa Tecla: Francesc Rosell, Rafel Font, Maica Diez, Josep Casanova, Francesc Arbonés, Aroa Llorens, Joan Marsal i les paraules de Ramon Soler en l’entrevista que li féu Ràdio Maricel el 8 d’agost del 2017, amb motiu de la seva designació com a pendonista. El video es projectà el passat 19 d’agost durant l’acte de benvinguda institucional a Sant Bartomeu, celebrat al Racó de la Calma

Agustí Marcet a la confinaxerrada del Janio’s: ‘Estic convençut que és més complicat muntar una ‘no Festa Major’, o com li vulguem dir, que una Festa Major’

Tot i les restriccions imposades per la crisi sanitària, el Janio’s Bar no ha volgut faltar a la seva cita anual i ahir va celebrar la seva 22a xerrada amb el títol de Confinafesta Major. A través d’un Instagram live, el regidor de tradicions i festes, David Martínez, i el president de la comissió de Festa Major i Santa Tecla, Agustí Marcet, apuntaren tot allò que ja se sap, amb algunes informacions afegides que val la pena destacar, entre elles que, en paraules del regidor, davant de la tardor i del dur 2021 que es presenta per a molts sitgetans/es, l’Ajuntament intentarà mantenir el pressupost de la Festa Major de l’any que ve…. Moderà la xerrada en Jordi Martí.

Escolteu la xerrada íntegra