Gaudeix la festa: d’una extranya troballa a Berga a Francesc Canals, el ‘Santet’ del Poble Nou

La conversa d’avui comença a Berga, on s’han trobat a la cuneta de la carretera al santuari de Queralt, quatre reproduccions dels cavallets de la Patum, desapareguts fa vint anys, i acaba parlant del programa d’avui de ‘Gaudeix la festa’ dedicat a la figura de Francesc Canals, el jove del Poble Nou que va morir als 22 anys, i que ha passat a la història social de Barcelona amb el renom del Santet del Poble Nou.

Escolteu-ho

Gaudeix la festa: De no fer el Carnaval a fer-lo

L’endemà de dimecres de cendra, amb ‘Txatxi’ Gómez sobre allò que s’ha pogut fer Carnaval, i les sensacions que en deixa…

Escolteu-ho

Gaudeix la festa: un Carnaval en streaming, per un públic que ha canviat..amb alcohol o sense

A les portes del Carnaval d’enguany, amb en ‘Txatxi’ Gómez ens acostem a l’especial paper que tindran les xarxes i els mitjans, al canvi de gustos dels espectadors, i als canvis que també s’estan produïnt a la festa i que podrien ser motiu de debat…

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: Sant Antoni, Sant Pau i… Carnaval

Sant Antoni i la Mare de Déu de les Neus (foto:’Txatxi Gómez)

‘No poden arribar les festivitats i que els dies siguin igual que els altres’ ens ve a dir en Txatxi a l’hora de parlar de la primera gran festa del calendari que torna a posar a prova l’enginy per celebrar-la en pandèmia, com és el Carnaval. Abans, passem per Sant Antoni i Sant Pau.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: el petit gran miracle dels Reis.

A Sitges, a Vilanova, a tot arreu ses majestats els reis d’Orient han pogut arribar gràcies a l’esforç de moltes persones que els han posat les coses fàcils. Amb en ‘Txatxi’ Gómez conversem sobre l’arribada dels Reis, sobre les crítiques que han tingut i l’altaveu que suposen les xarxes a l’hora d’amplificar-les, i ho acabem endolcint amb la tradició del tortell i…la fava.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: Quatre quadres, quatre joies que tenim ben a prop.

Quatre obres de capçalera per sitgetans i vilanovins: La processó de Sant Bartomeu, La processó de Corpus, Les comparses de Vilanova El Drac. Les dues primeres les podeu veure en un espai enlluernador al museu Maricel, al costat dels grans mestres del luminisme sitgetà. Les altres dues en un espai no menys preferencial al museu Victor Balaguer. En ‘Txatxi’ Gómez ens apropa a quatre quadres que formen part de l’imaginari col·lectiu de la comarca. Aquestes festes, cerqueu una excusa per veu-re’ls amb tranquil·litat.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: A Vilanova ja parlen de Carnaval.

D’aquí uns dies, i a través de les xarxes com obliga la pandèmia, Vilanova posarà en marxa un nou saló del Carnaval, però en format virtual amb dues taules rodones i una ponència. En parlem amb en ‘Txatxi’ Gómez, però abans passarem per la cerimònia de beatificació a la basílica de la Sagrada Família, i per la restauració de l’àliga de Berga.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: “La Santa Úrsula del 19 fou l’última de la segona època d’or dels castells”

Quedarien tres diades castelleres: Santa Ursula, Tots Sants i la diada dels minyons de Terrassa. Amb la temporada suspesa, amb ‘Txatxi’ Gómez conversem sobre el futur del món casteller, sobre la visita que el programa dosos amunt va fer a la seu de l’escola de grallers de Sitges, i acabem amb una visita a la fira mediterrània de Manresa.

Escolteu-lo

Des de Solsona, i a cop de trabuc, ‘Txatxi’ Gómez i els titulars sobre el Carnaval del 2021..

És massa d’hora per cancel·lar el Carnaval? Val la pena esperar una mica més? A partir de la notícia que fa dos dies va publicar Eix Diari, sobre el fet que l’organització del Carnaval vilanoví descarta celebrar l’Arrivo i les comparses per la crisi sanitària, parlem amb en Txatxi de com es pot abordar la situació.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: cal que celebrem, malgrat tot, les nostres festes majors

Imatge de l’Ofici i renovació del Vot del Poble d’enguany a VNG (foto Eix Diari)

Agost és, per excel.lència, el mes de la gran majoria de festes majors arreu de Catalunya. A les portes de la Festa Major de Sant Bartomeu a Sitges, alguns pobles i ciutats ja han pogut viure la seva en un format molt diferent al que es fa habitualment. Ciutats com Reus o Vilanova i la Geltrú han pogut superar amb bona nota la celebració de Sant Pere, en el cas dels reusencs, i Les Neus, en el cas dels vilanovins. Amb en Txatxi Gómez en parlem de tot plegat i una reflexió per damunt de tot: cal que celebrem, malgrat tot el que ens toca viure avui, les nostres festes majors.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: algunes reflexions sobre com canalitzar emocions o frustracions durant les festes majors d’enguany

Aquesta setmana, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i La Geltrú, per aquest ordre, han fet oficial que no podran celebrar les seves festes majors com sempre. Sense balls al carrer i adaptades a les actuals circumstàncies, a molts de nosaltres ens tocarà viure una Festa Major com no l’hem viscut mai i caldrà, en aquest sentit, canalitzar les diferents emocions o frustracions que vindran donades per tot plegat. En Txatxi Gómez ens deixa algunes reflexions, tot just l’endemà que Vilanova anunciés que només podrà “salvar”, i en un format diferent, actes com el Convit, l’Ofici i el Vot del Poble.

Escolteu-lo

Entre la Patum d’Albert Guinovart, el ‘toc de processó’ de l’escola de grallers, les paraules de l’alcalde de Vilafranca…. Benvingut retrobament amb el ‘Gaudeix la Festa’ i Txatxi Gómez!

Els dies assenyalats arriben, ens agafin com ens agafin. I, com va arribar la Pasqua, ha arribat Corpus, i amb ell l’inici de l’època més potent del nostre calendari festiu. Hem retrobat ‘Txatxi’ Gómez, i ha estat un retrobament feliç, però ple de reflexions que serveixen per aquests dies en els quals les festes cal celebrar-les com es pugui, però sense deixar de pensar en allò essencial que les mou….

Escolteu-lo