Gaudeix la festa: algunes reflexions sobre com canalitzar emocions o frustracions durant les festes majors d’enguany

Aquesta setmana, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i La Geltrú, per aquest ordre, han fet oficial que no podran celebrar les seves festes majors com sempre. Sense balls al carrer i adaptades a les actuals circumstàncies, a molts de nosaltres ens tocarà viure una Festa Major com no l’hem viscut mai i caldrà, en aquest sentit, canalitzar les diferents emocions o frustracions que vindran donades per tot plegat. En Txatxi Gómez ens deixa algunes reflexions, tot just l’endemà que Vilanova anunciés que només podrà “salvar”, i en un format diferent, actes com el Convit, l’Ofici i el Vot del Poble.

Escolteu-lo

Entre la Patum d’Albert Guinovart, el ‘toc de processó’ de l’escola de grallers, les paraules de l’alcalde de Vilafranca…. Benvingut retrobament amb el ‘Gaudeix la Festa’ i Txatxi Gómez!

Els dies assenyalats arriben, ens agafin com ens agafin. I, com va arribar la Pasqua, ha arribat Corpus, i amb ell l’inici de l’època més potent del nostre calendari festiu. Hem retrobat ‘Txatxi’ Gómez, i ha estat un retrobament feliç, però ple de reflexions que serveixen per aquests dies en els quals les festes cal celebrar-les com es pugui, però sense deixar de pensar en allò essencial que les mou….

Escolteu-lo

La ‘Confinamella’ del Retiro, protagonista del ‘Gaudeix la Festa’ de Pasqua.

El programa Gaudeix la festa, que dirigeix i presenta el nostre col·laborador Txatxi Gómez, ha presentat aquesta setmana una edició especial dedicada a la tradició de les caramelles i com algunes colles d’arreu de Catalunya n’han pogut fer una versió confinada. A partir del minut 5:27 podreu escoltar en Jordi Martí explicant la confinamella del Retiro i també la iniciativa de sortir amb la gralla al balcó de casa seva, per interpretar algunes de les peces més populars del nostre folklore, en companyia del timbal d’en Jordi Mestre dos pisos més amunt. El programa s’acosta també a les caramelles de Puig-Reig, Cardona i Llorenç del Penedès. Us agradarà!

Gaudeix la festa: De Sant Medir a la Quaresma, i de la Quaresma a Setmana Santa.

Dels dolços per Sant Medir, a la prèvia d’una Setmana Santa que no serà com les altres. Amb Txatxi Gómez anem de Gràcia a Sevilla.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: rua i sàtira, és tot Carnaval?

Conversem sobre el Carnaval, la tradició d’aquesta festa i com perdura, o no, al territori. Perilla la sàtira en favor de les rues? és tot Carnaval? ens tapem la cara o ens despullem? de tot plegat en parlem amb Joan Ignasi ‘Txatxi’ Gómez.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: Un passeig pels Sant Antonis d’arreu

De Manacor al país Valencià, tot passant, òbviament, per Vilanova i la Geltrú. Txatxi Gómez ens proposa un viatge per diferents celebracions de la diada de Sant Antoni.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: la Fia-Faia, els àpats nadalencs i el Quinto

Amb Joan Ignasi Gómez (Txatxi) fem una prèvia de tradicions nadalenques. Passem primer pel Berguedà per conèixer la Fia-Faia, una tradició d’origen precristià que se celebra cada 24 de desembre a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, tot seguit seiem a taula i repassem part de la gastronomia pròpia del Nadal a Catalunya, i acabem amb el joc del Quinto.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: què celebra Andalusia el 4 de desembre? i una recomanació literària

El 4 de desembre de 1977 va esdevenir en transcendetal per a la història dels andalusos. La mort a trets en plena repressió policial d’un jove el va convertir en heroi involuntari del que molts ara consideren com el Dia Nacional d’Andalusia. Ens ho explica Joan Ignasi Gómez ‘Txatxi’ i ens fa una recomanació literària, ‘Foc, foc, correfoc’ una edició del Cep i la Nansa.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: l’inèdit 3de9 sense folre de la Vella i la Joves de Valls i una picada d’ullet a Lorca

Amb Joan Ignasi Gómez recordem la recent fita històrica aconseguida per les dues colles castelleres de Valls que en la mateixa Diada de Santa Úrsula van carregar el memorable 3de9 sense folre. Tot seguit en ‘Txatxi’ comparteix un text antic de Lorca amb una temàtica encara vigent.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: Una Santa Úrsula que pot ser històrica…

Diumenge és Santa Úrsula, i les dues colles de Valls tenen un repte que pot ser històric per el món casteller. En ‘Txatxi’ Gómez ens ho explica, mentre fem balanç de la temporada.

Escolteu-lo

Gaudeix la Festa: De Santa Tecla a la Mercè i de la Mercè a la Misericòrdia de Reus.

El nostre primer Gaudeix la Festa de la temporada s’acosta, sobretot, a les festes de la Misericòrdia a Reus, i al paper de la música al carrer en la seva tasca d’acompanyar alguns balls.

Escolteu-lo

 

Gaudeix la festa: tanquem temporada a Berga, en plena Patum 2019

Els gegants de Berga a punt per a la Patum de Lluïment, en la Patum d’aquest 2019 (foto Txatxi Gómez)

Tanquem una nova temporada del Gaudeix la festa i quina millor manera que amb en Txatxi Gómez des de Berga, per oferir-nos els detalls de la Patum d’aquest 2019. Berga espera viure, un any més, una Patum multitudinària i amb el seu moment més àlgid: la Patum Completa a la Plaça de Sant Pere.

Escolteu-ho