La nostra història: Tot allò que volíeu saber sobre la Pia Almoina, i que res té a veure amb “La Pia”

Amb Ignasi Muntaner repassem la història de la institució eclesiàstica que durant segles gestionà els destins de les terres de Sitges després de la mort de Bernat de Fonollar.

Escolteu-ho

La nostra història. Bernat de Fonollar, el senyor de Sitges que vivia al castell

Amb Ignasi Muntaner seguim el fil de la història del castell de Sitges, i avui ens centrem amb un dels seus estadants il·lustres: Bernat de Fonollar.

Escolteu-lo

La nostra història. La història del castell de Sitges, i de la primera notació de Sitges com a límit del terme del castell d’Olèrdola el 990

Amb Ignasi Maria Muntaner encetem una nova etapa del temps de La nostra història, que deixa el repàs al nomenclator per a centrar-se en temes concrets. I comencem per la història del castell de Sitges.

Escolteu-lo

I la paraula més genuïnament sitgetana és….. “Anquina”. Ens ho explica Ignasi Muntaner a “La nostra història”

Podem dir fanigola, però hi ha més poblacions on es diu. En canvi, Ignasi Muntaner certifica que només a Sitges en diem Anquina a allò que se’n diu Antina, i que defineix una roca a flor d’aigua a prop de la costa. D’aquí que hagi perdurat la denominació-topònim de platja de les Anquines. Comencem el recorregut de la nostra història per aquí.

Escolteu-ho

La nostra història

Finalitzem una temporada més de la Nostra Història, repassant amb Ignasi Muntaner alguns dels darrers noms afegits al nomenclator de Sitges, com Ramon Buckley, el pare Albert Singla o Josep Soler i Tasis.

Escolteu-lo

La nostra història

Amb Ignasi Muntaner continuem el nostre recorregut pels nous carrers de Sitges, a través de la vida de Felip Font i Falp i Josep Maria Massip entre d’altres.

Escolteu-lo

La nostra història. De Joan Josep d’Àustria a González Ruano, passant pels Vidal-Quadres i els nous llibres del Grup d’Estudis

La històrica placa que recorda l’estada de Joan Josep d’Àustria el 1668

A partir de la petició que les JERC ha fet a l’Ajuntament de Sitges per a que el nom del carrer de Joan Josep d’Austria sigui substituït pel de Guillem Agulló -militant independentista del País Valencià que fou assassinat per un grup d’extrema dreta ara fa 24 anys- amb Ignasi Muntaner tornem a posar sobre la taula el debat de la revisió històrica dels noms d’alguns carrers i places de la vila.

Escolteu-lo

La nostra història. El mossèn que va explorar l’avenc de la Ferla i altres personatges en els carrers de la Plana Est

L’entrada a l’avenc de la Ferla

Amb Ignasi Muntaner repassem alguns dels noms dels carrers del sector de la Plana Est, molts d’ells vinculats a persones no especialment conegudes, com és el cas de mossèn Norbert Font i Sagués, el sacerdot que per la seva afició a la espeologia va descobrir i explorar molts dels avencs del Garraf.

Escolteu-ho

La nostra història: uns quants noms històrics a la Plana Est

Amb Ignasi Muntaner recordem avui Joaquim Folch i Torres, Joan Martínez Sardà i Francesc Carcolze, que tenen carrer a la Plana Est.

Escolteu-lo

La nostra història. Continuem a la Plana Est.

Amb Ignasi Muntaner continuem repassant les biografies dels protagonistes d’alguns dels noms de carrer de la Plana Est: Manel Llopis de Casades, Lola Anglada i Josep Bonaventura Falç.

Escolteu-lo

La nostra història. Passegem per la Plana Est.

Amb Ignasi Muntaner repassem les biografies dels protagonistes d’alguns dels noms de carrer de la Plana Est: Salvador Soler i Forment, Victor Balaguer i Isidor Cartró.

Escolteu-lo

La nostra història. El Vall o La Vall, el Mas d’en Liri o el Mas d’en Lliri

L’Ignasi Muntaner ens explica avui la decisió d’instal·lar un nou rètol de senyalització a la zona de El Vall, que corregiria la incorrecta denominació de La Vall, que encara avui perdura en la memòria popular i en una inscripció en pedra situada a la cantonada de la casa que fou de Joaquim Folch i Torres. També ens acostem al Mas d’en Lliri a partir d’una carta de la Noemí Milà a l’Eco de Sitges.

Escolteu-lo