I la paraula més genuïnament sitgetana és….. “Anquina”. Ens ho explica Ignasi Muntaner a “La nostra història”

Podem dir fanigola, però hi ha més poblacions on es diu. En canvi, Ignasi Muntaner certifica que només a Sitges en diem Anquina a allò que se’n diu Antina, i que defineix una roca a flor d’aigua a prop de la costa. D’aquí que hagi perdurat la denominació-topònim de platja de les Anquines. Comencem el recorregut de la nostra història per aquí.

Escolteu-ho

La nostra història

Finalitzem una temporada més de la Nostra Història, repassant amb Ignasi Muntaner alguns dels darrers noms afegits al nomenclator de Sitges, com Ramon Buckley, el pare Albert Singla o Josep Soler i Tasis.

Escolteu-lo

La nostra història

Amb Ignasi Muntaner continuem el nostre recorregut pels nous carrers de Sitges, a través de la vida de Felip Font i Falp i Josep Maria Massip entre d’altres.

Escolteu-lo

La nostra història. De Joan Josep d’Àustria a González Ruano, passant pels Vidal-Quadres i els nous llibres del Grup d’Estudis

La històrica placa que recorda l’estada de Joan Josep d’Àustria el 1668

A partir de la petició que les JERC ha fet a l’Ajuntament de Sitges per a que el nom del carrer de Joan Josep d’Austria sigui substituït pel de Guillem Agulló -militant independentista del País Valencià que fou assassinat per un grup d’extrema dreta ara fa 24 anys- amb Ignasi Muntaner tornem a posar sobre la taula el debat de la revisió històrica dels noms d’alguns carrers i places de la vila.

Escolteu-lo

La nostra història. El mossèn que va explorar l’avenc de la Ferla i altres personatges en els carrers de la Plana Est

L’entrada a l’avenc de la Ferla

Amb Ignasi Muntaner repassem alguns dels noms dels carrers del sector de la Plana Est, molts d’ells vinculats a persones no especialment conegudes, com és el cas de mossèn Norbert Font i Sagués, el sacerdot que per la seva afició a la espeologia va descobrir i explorar molts dels avencs del Garraf.

Escolteu-ho

La nostra història: uns quants noms històrics a la Plana Est

Amb Ignasi Muntaner recordem avui Joaquim Folch i Torres, Joan Martínez Sardà i Francesc Carcolze, que tenen carrer a la Plana Est.

Escolteu-lo

La nostra història. Continuem a la Plana Est.

Amb Ignasi Muntaner continuem repassant les biografies dels protagonistes d’alguns dels noms de carrer de la Plana Est: Manel Llopis de Casades, Lola Anglada i Josep Bonaventura Falç.

Escolteu-lo

La nostra història. Passegem per la Plana Est.

Amb Ignasi Muntaner repassem les biografies dels protagonistes d’alguns dels noms de carrer de la Plana Est: Salvador Soler i Forment, Victor Balaguer i Isidor Cartró.

Escolteu-lo

La nostra història. El Vall o La Vall, el Mas d’en Liri o el Mas d’en Lliri

L’Ignasi Muntaner ens explica avui la decisió d’instal·lar un nou rètol de senyalització a la zona de El Vall, que corregiria la incorrecta denominació de La Vall, que encara avui perdura en la memòria popular i en una inscripció en pedra situada a la cantonada de la casa que fou de Joaquim Folch i Torres. També ens acostem al Mas d’en Lliri a partir d’una carta de la Noemí Milà a l’Eco de Sitges.

Escolteu-lo

La nostra història

Amb Ignasi Muntaner ens acostem a la història del Camí Capellans, i altres temes vinculats.

Escolteu-lo

La nostra història

Amb Ignasi Muntaner acabem de recorrer els carrers de la urbanització l’Observatori.

Escolteu-lo

La nostra història. Sobre la palmera de la rectoria i altres coses

Amb Ignasi Maria Muntaner apuntem uns quants detalls més sobre la història de la palmera de la rectoria, i seguim el nostre recorregut pels carrers de l’Observatori.

Escolteu-lo