L’alcaldessa reconeix que el llarg cap de setmana de Pasqua ha posat a prova els operatius de seguretat i neteja

Com tants d’altres indrets de Catalunya, Sitges ha viscut un cap de setmana de Pasqua de multituds. D’aquí que l’alcaldessa Aurora Carbonell publiqués ahir a Facebook un resum de les diferents actuacions policials, posant en valor la feina del col·lectiu de la Policia Local. I el cert és que el llistat d’actuacions mostra una casuística tan diversa que posa sobre la taula, una vegada més, el plantejament de futur sobre si el Sitges que creixerà necessitarà més efectius policials. A aquest debat s’hi afegeix el de la neteja, la gestió de la qual aquests dies tampoc ha deixat un balanç molt positiu segons l’alcaldessa, que entén que caldrà vetllar pel desenvolupament del servei durant els propers mesos. Carbonell també s’ha referit a la prova d’obertura de l’oci nocturn, que sembla que s’ajornarà a final de mes, a la tramitació dels ajuts municipals per la Covid-19 i al resultat dels informes d’intervenció sobre la gestió de diferents esdeveniments durant l’any 2019.

Escolteu-la

El ple aprova nous ajuts i es tensa en el debats sobre la reprovació a Júlia Vigó i els informes d’intervenció sobre irregularitats diverses en la gestió dels festivals de Terramar i de cinema, de Cespa i del Club Natació, l’any 2019

El ple municipal de març va aprovar la posada en marxa de nous ajuts destinats a les activitats econòmiques que han vist limitada o suspesa la seva activitat, al finançament de les despeses de lloguer o hipoteca dels locals, i als treballadors autònoms. La partida per a tots aquests ajuts ascendeix a 450.000€ i s’afegeix als que ja es van aprovar durant l’any passat, però a diferència d’aquells, l’Ajuntament validarà també els dels sol·licitants que estiguin pendent de pagament dels tributs municipals. Malgrat que els dictamens varen ser aprovats per unanimitat, l’oposició li va retreure al govern el retard en la gestió dels ajuts i la poca valentia en implementar mesures més ambicioses.

Escolteu el debat sobre ajuts a empreses i autònoms

Més intens i cantellut fou el debat sobre la moció que presentà Ciutadans de suport als comerços de Sitges afectats per la Covid, i en repulsa per la criminalització del sector per part de representants municipals. Ciutadans es referia a la presència de la regidora Júlia Vigó entre els integrants de la manifestació que el jovent antifeixista de Sitges organitzà el passat dissabte 13 de març, coincidint amb la protesta de l’associació Sitges comerç. Manuel Rodriguez, i posteriorment Mònica Gallardo de Junts per Sitges, qüestionaren el paper de la regidora de drets socials, ciutadania i igualtat en una manifestació que titllà de racistes als comerciants, mentre que la pròpia Julia Vigó, amb el suport de Carme Gasulla de Comuns Verds i Luis Miguel Garcia del PSC, lamentaren el que entenen que és una maniobra política per desacreditar la regidora, utilitzant arguments que el propi Garcia titllà de ‘política barata’. Per la seva banda, l’alcaldessa Aurora Carbonell refermà el compromís del govern amb el comerç local, i assegurà que el govern hagués donat suport a la moció de Ciutadans si no hagués incorporat la reprovació a Júlia Vigó. La moció no prosperà.

Escolteu el debat de la moció sobre el suport al comerç

També fou intens el debat a partir de la donació de compte que feia referència als informes de control financer de la intervenció municipal, en el marc del pla anual de control financer de l’any 2019, i que mostren un rosari d’irregularitats en la gestió del festival de Terramar, del festival de cinema, del contracte amb l’empresa de neteja Cespa, en el consorci del Club Natació o en el pla de subvencions a entitats que va elaborar l’Ajuntament, entre d’altres, que l’oposició va qualificar de molt greus. Carme Gasulla, Ignasi Rubí, Manuel Rodriguez i Mònica Gallardo qüestionaren amb contundència la voluntat del govern de voler parlar d’aquests informes, per la forma en la qual es presentaren al ple i per la precipitació en entregar-los a l’oposició, mentre que la regidora d’hisenda Carme Almirall i la pròpia alcaldessa negaren aquesta intenció i obriren la porta a parlar-ne en la comissió de seguiment dels pressupostos o al ple municipal.

Escolteu el debat sobre els informes de la intervenció municipal

Repassem, ara, la llista de mocions que s’aprovaren per unanimitat, o per una àmplia majoria. Els Comuns Verds en presentaren dues: la que proposa un seguit de mesures perquè el municipi defensi i visibilitzi els drets de les persones trans i a favor de la llei trans -que coincidí amb la celebració del dia de la visibilitat del col·lectiu- i la que proposa commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la segona república -el proper 14 d’abril- amb un seguit d’activitats que posin en valor les consecucions col·lectives d’aquesta època i, en especial, a les mestres i educadores. El debat derivà, en alguns moments, cap al dret a l’autodeterminació, però finalment la moció no va recollir aquesta aportació del grup de Guanyem Sitges.

Escolteu el debat de les mocions de Comuns-Verds

El ple va aprovar per unanimitat, després d’un debat en el qual els grups es mostraren obertament preocupats per aquest assumpte que s’ha agreujat arran de la pandèmia, una moció de Ciutadans per implantar un pla local de prevenció del suïcidi i salut mental.

Escolteu el debat de la moció sobre el pla de prevenció del suïcidi

També s’aprovà per unanimitat la moció que presentà Junts per Sitges sobre la implantació de la targeta moneder alimentària.

Escolteu el debat sobre la moció de la targeta moneder alimentària

Finalment, la totalitat del plenari també aprovà per unanimitat el reglament del consell municipal de mitjans de comunicació i el de l’emissora municipal Ràdio Maricel. En un altre punt de l’ordre del dia, vinculat a modificacions pressupostàries, l’alcaldessa Aurora Carbonell anuncià que en un proper ple es portarà a aprovació la sol·licitud que l’Ajuntament de Sitges farà per reincorporar-se al consorci de la TDT Garraf i, en conseqüència, la possibilitat de tornar a emetre continguts de Maricel TV a través de Canal Blau TV.

Escolteu l’apartat de precs i preguntes

Escolteu el ple sencer

Escolteu el resum del ple

Carlos Carrizosa de Ciutadans critica el govern municipal per inacció amb les platges i el comerç coincidint amb l’inici de l’obertura de la temporada turística

En visita a Sitges el president de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, va criticar el govern municipal per inacció davant l’estat de les platges, que va considerar de desastrós, i per la manca d’ajuts al comerç local en plena pandèmia. La visita que es va precedir de reunions amb l’Associació del Servei de Platges i amb Sitges Comerç va comptar amb la presència dels tres regidors locals de Ciutadans, Manu Rodríguez, Jose Tendero i María Siles. 

Escolteu-ho

Eduard Terrado (ERC) afirma que alguns dels regidors de la comissió d’investigació del pàrquing de Pins Vens han volgut utilitzar-la per interessos partidistes i electorals

Assumeix els punts de vista diversos de la comissió i valora que s’hagués posat en marxa, però Eduard Terrado, portaveu d’ERC i regidor d’urbanisme i medi, creu que hi ha hagut actituds poc respectuoses per part d’alguns regidors que n’han format part, i creu que si la comissió hagués estat neutral i objectiva hagués pogut consensuar-se un únic document de conclusions. La conversa ha començat a Pins Vens, ha passat per Vallpineda i per Rat-Penat, per acabar amb la naturalització de la riera de Terramar, i les obres del que serà el llac més gran de tots els clubs de golf de Catalunya, al golf Terramar. Unes obres que el regidor no ha rebut amb massa entusiasme….

Escolteu-lo

El ple extraordinari del pàrquing de Pins Vens es posa més d’acord en reconèixer les errades en la gestió del projecte i en la necessitat que no es repeteixin, que no pas en les mesures que cal aplicar per evitar-les en el futur

A partir de la petició dels grups de Comuns Verds, Nou Horitzó, Ciutadans i Junts per Sitges, ahir l’Ajuntament de Sitges va celebrar sessió extraordinària de ple municipal, durant la qual s’exposaren els treballs de la comissió d’investigació sobre el projecte de condicionament i millora de l’aparcament a l’entorn del pavelló de Pins Vens, i les conclusions a les quals han arribat els diferents grups polítics de la corporació que n’han format part.

I acabada la sessió, tres titulars amb els quals coincidiren tots els grups. Primer: ha estat important la creació d’aquesta comissió -la primera en la història de l’Ajuntament- per la voluntat de transparència vers la ciutadania, i es valora molt la feina desenvolupada. Segon: es reconeix que l’Ajuntament no va gestionar bé -per raons diverses- el procés de redacció i desenvolupament del projecte del pàrquing i que cal evitar que situacions així es repeteixin en el futur. I tercer: tenint en compte que en cap moment la comissió es plantejava com un òrgan per fiscalitzar ningú, també tots els grups coincidiren en que no hi va haver en cap moment mala intenció dels tècnics de la casa, però que cal millorar la gestió dels processos. En qualsevol cas, el govern també va refermar-se en la idea de valorar l’objectiu final del projecte, que entén que no és altre que dotar al veïnat d’un equipament necessari, com és un pàrking, en bones condicions.

A partir d’aquí les opinions sobre quines són les mesures que hauria d’adoptar l’Ajuntament per evitar que situacions com la viscuda es repeteixin en el futur, evidenciaren les raons del perquè es presentaren cinc documents de conclusions diferents en el ple d’ahir: el d’ERC, el de ‘El Margalló’, el de ‘Guanyem Sitges’, el de Sitges Grup Independent, i, finalment, el document que presentaren conjuntament Junts per Sitges, Ciutadans, Nou Horitzó i Comuns Verds. Així, el ventall d’arguments anà des dels grups que s’interpelaren sobre com fou possible que l’Ajuntament contractés a una empresa que no estava inscrita al registre mercantil perquè redactés el projecte del pàrquing, fins als qui creuen que cal una revisió del pla general per evitar errades com les que han desencadenat aquest conflicte, passant pels qui demanen a l’Ajuntament que escolti més al veïnat i tingui una millor coordinació entre els seus departaments per gestionar millor els projectes des del primer moment.

La creació d’aquesta comissió, impulsada per una moció dels Comuns-Verds, fou aprovada per unanimitat el mes de desembre del 2019 i l’objectiu ha estat analitzar la gestió del projecte d’aquesta obra, que va aprovar-se per ple el desembre del 2017, va iniciar-se l’octubre de l’any 2018, es va obrir el febrer del 2019, i es va tancar el setembre del 2020, arran d’una resolució de la direcció general d’urbanisme en la qual, i segons el resultat de diferents inspeccions, s’exposava que les obres es realitzaren en sòl qualificat de no urbanitzable, sense tenir l’aval de la direcció general d’urbanisme de la Generalitat de Catalunya.

El problema es vinculava a un conflicte entre la qualificació dels terrenys segons el pla territorial metropolità de Barcelona -carta urbanística de rang superior al nostre pla general- respecte a la qualificació dels terrenys segons el Pla General de Sitges. Aquesta incompatibilitat, que està en vies de solució, té unes raons que cal cercar fa 10 anys enrere. El nostre pla general, aprovat el 2006, qualificava d’urbanitzable la part del terreny on s’han fet les obres d’adequació, però el pla territorial metropolità, aprovat el 2011, qualificà una part d’aquest terreny, per raons que es desconeixen, com a sòl no urbanitzable. Com que l’Ajuntament de Sitges no va presentar al·legacions en el seu dia contra aquesta qualificació dels terrenys definida pel pla territorial metropolità, la qualificació quedà establerta d’aquesta forma. Quan arribà el moment de redactar el projecte d’adequació del pàrquing de Pins Vens, l’Ajuntament el va considerar com una ‘obra local ordinària’ que no requereix d’una documentació específica i, en conseqüència, ningú es va aturar a comprovar aquest conflicte de qualificacions entre les dues cartes urbanístiques, que partia d’un problema existent de fa anys. Com que aquesta incompatibilitat no fou resolta quan les obres del pàrquing van començar, la Generalitat va concloure que l’Ajuntament estava realitzant en aquell indret una alteració urbanística que afectava a sòl no urbanitzable, i d’aquí que demanés a l’Ajuntament que declarés la nul·litat del projecte amb l’obligació de restaurar la realitat urbanística alterada. Seguint aquesta instrucció, el ple municipal del maig del 2020 va declarar nul de ple dret l’acord del ple de l’11 de desembre del 2017 pel qual s’aprovà el projecte de les obres del pàrquing de Pins Vens, que van costar 212.000€. En paral·lel, i arran de la denúncia d’Àngels Llinàs, veïna del Poble Sec, el juliol del 2019 la fiscalia va interposar denúncia contra l’Ajuntament de Sitges al jutjat número 2 de Vilanova, per un pressumpte delicte contra l’ordenació del territori. El cas ha estat sobreseït provisionalment aquest mes de gener del 2021, tot i que encara es pot recórrer, però ha planat sobre els treballs de la comissió, que en tot moment ha volgut mantenir-se absolutament al marge del procés judicial i de qualsevol intenció de jutjar ningú, i també s’ha tingut en compte en les conclusions d’alguns dels grups municipals presentades ahir.

Els treballs de la comissió d’han desenvolupat entre el 21 de maig del 2021 i el 14 de gener del 2021, han comptat amb representants de tots els grups polítics, i ha permès escoltar el testimoni de tècnics, responsables polítics, veïns i membres d’associacions mediambientalistes. L’ha presidida la regidora de Comuns Verds, Carme Gasulla, actuant com a secretari el regidor de Nou Horitzó Nacho Rubí. Ambdós varen agraïr a tots els grups la seva col·laboració, però, a la vegada, denunciaren el poc suport de l’Ajuntament a l’hora de dotar d’eines suficients a la comissió per poder treballar amb eficàcia, i algun qüestionament sobre la neutralitat de la mateixa a l’hora d’expressar determinats posicionaments.

Us oferim diferents clips d’àudio amb les exposicions dels grups polítics.

Escolteu Carme Gasulla i Nacho Rubí en l’exposició inicial

Escolteu Josep Maria Martínez de El Margalló

Escolteu Carme Gasulla de Comuns Verds

Escolteu Nacho Rubí de Nou Horitzó

Escolteu Julia Vigó de Guanyem Sitges

Escolteu David Martinez de Sitges GI

Escolteu Maria Lores i Jose Tendero de Ciutadans

Escolteu Luis Miguel García del PSC

Escolteu Rafel Font de Junts per Sitges

Escolteu Jaume Monasterio d’ERC

Escolteu el ple sencer

Escolteu el resum del ple

Josep Maria Martínez (El Margalló) entén el neguit del sector econòmic, però afirma: ‘Hem vist que aquest cap de setmana el tema de la sorra no ha estat cap inconvenient perquè la gent vingui’

Reconeix que aquelles reivindicacions amb les quals El Margalló va arribar a l’Ajuntament han quedat al darrera de les prioritats marcades per la pandèmia. Es mostra satisfet per la tasca de la Policia Local, tenint en compte tota la feina afegida que ha suposat el control de la normativa anti Covid en un moment en el qual la gent té moltes ganes de sortir, però admet que difícilment durant aquesta legislatura es podrà complir amb la necessitat d’augmentar la plantilla d’agents policials. I el portaveu de El Margalló també reconeix que l’Ajuntament ha de comunicar més, però que determinats debats, com el del top manta o el de la draga, han d’allunyar-se de la controvèrsia política.

Escolteu-lo

Manu Rodriguez (C’s) creu que PSC i Sitges GI haurien de marxar d’un govern en el que no hi creuen, i lamenta que es criminalitzi el sector del comerç respecte el top manta

A partir de les declaracions que en el seu dia vàren fer Luis Miguel Garcia i Guillem Escolà sobre la regeneració de les platges, el portaveu de Ciutadans, Manu Rodriguez, creu que ambdós haurien de ser valents i deixar un govern que Rodriguez considera feble i condicionat pels regidors de Guanyem Sitges, a qui retreu un posicionament beligerant respecte el turisme i el comerç. Malgrat tot, el portaveu també admet que l’oposició no ha estat capaç de consolidar una majoria alternativa.

Escolteu-lo

David Martinez confirma que la Generalitat vol que, passada la Setmana Santa, l’escola Agnès acabi el curs al nou edifici.

I això pot suposar un bon trasbals per la comunitat educativa i les famílies que comptàven amb la previsió que no es traslladarien al nou edifici fins a l’inici del curs 2021-2022. El regidor d’educació i portaveu de Sitges Grup Independent, David Martinez, ha confirmat aquest matí les intencions del departament d’educació de la Generalitat pel que fa al trasllat de l’escola, i la necessitat de resoldre el trencaclosques que generarà el canvi en ple curs escolar. En paral·lel, l’actual instal·lació on s’ha ubicat l’escola durant els darrers 15 anys, podrà utilitzar-se com a espai per activitats d’entitats o associacions, fins que l’Ajuntament en defineixi el futur. El portaveu del Sitges GI també s’ha posicionat davant els debats sobre el dragatge i la protesta de l’associació Sitges comerç d’aquest cap de setmana. Martinez reafirma el compromís que el partit té amb el govern municipal sobre el criteri de no utilitzar la draga, defensa el suport que l’Ajuntament està donant al teixit comercial i demana que baixi la tensió dels debats per facilitar posicionaments de consens.

Escolteu-lo

Xavier Salmerón (Guanyem): ‘Des del moment que vàrem accedir al govern municipal, els dirigents de determinades entitats econòmiques del municipi han fet política constant’

El portaveu de Guanyem Sitges, Xavier Salmeron, ha reiterat la defensa de la formació per un model de turisme sostenible, complementat per altres activitats econòmiques, tot lamentant que es reiteri el missatge que el govern municipal no està donant prou suport als sectors d’hostaleria, platges i comerç. Salmeron afirma que entén el patiment dels concessionaris de platges, però creu que durant els darrers anys s’ha viscut una massificació de l’oferta de serveis a la sorra, i li preocupa encara més què passarà l’any vinent quan, probablement, el pla d’usos i el concurs públic portarà una reducció del nombre de concessionaris. El regidor també ha anunciat que d’aquí poc es presentaran els projectes de reforma de Patronat i Escorxador. Tot i que encara no hi ha dotació pressupostària per la seva execució, quan n’hi hagi es començarà per l’Escorxador, atesa la necessitat que moltes entitats han exposat a l’Ajuntament arran del procés participatiu.

Escolteu-lo

Carme Gasulla creu que govern i sector econòmic estan obligats a entendre’s, demana ajuts directes i confessa que tant ella com Nacho Rubí s’han sentit molt sols a la comissió d’investigació del pàrquing de Pins Vens

Posicionada obertament contra l’ús de la draga per regenerar les platges, la portaveu dels Comuns Verds, Carme Gasulla, creu absolutament necessari que el govern acompanyi més al sector econòmic en aquest moment de transició, i demana més diàleg i ajuts directes perquè pugui travessar aquest moment de crisi. A la vegada, els Comuns també s’han posicionat en contra de la proposta d’un port de desballestament de vaixells a Vallcarca i entenen que el millor per l’indret seria retornar al seu estat original, abans de la creació de la cimentera, sense deixar de banda l’activitat econòmica vinculada al coneixement i difusió de l’entorn natural. Gasulla també ha comentat les conclusions de la comissió d’investigació sobre la gestió de l’obra d’adequació com a pàrquing del terreny situat al costat del pavelló de Pins Vens, i reconeix que no s’ha aconseguit consensuar un únic document de conclusions, que ha rebut pressions, que ella com a presidenta i Nacho Rubí com a secretari s’han sentit molt sols, i que a l’Ajuntament li costa molt reconèixer les seves errades.

Escolteu-la

Aurora Carbonell defensa el posicionament del govern a favor d’una estabilització sostenible de les platges, i apunta a un futur amb menys concessionaris i un model econòmic on la tecnologia i la sostenibilitat complementin el turisme

Els ‘Biorocks’ poden ser una de les solucions per les platges

L’alcaldessa Aurora Carbonell ha refermat la convicció del govern municipal de no contemplar la solució del dragatge, assumint els posicionaments dels regidors de turisme i de platges. Carbonell defensa el compromís del pla d’acció municipal en aquest aspecte i, en conseqüència, la postura consensuada per tots els membres de l’equip de govern. A la vegada l’alcaldessa s’ha referit a les alternatives que es contemplen per estabilitzar el litoral, entre les quals hi ha la dels ‘biorocks’, una mena de biòtops marins que poden servir d’escollera natural, o la cada vegada més llunyana possibilitat dels espigons submarins. Carbonell també ha alertat que el futur portarà una reducció de concessions a les platges i a l’impuls definitiu d’un model econòmic que aposta per la tecnologia i la sostenibilitat per complementar i donar suport l’indústria turística.

Escolteu-la

Luis Miguel García i Guillem Escolà admeten que, de no formar part de l’equip de govern, haguéssin votat a favor de la solució de la draga per aquest estiu

En resposta a les declaracions que ahir va fer el president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber, el regidor de turisme, Luis Miguel Garcia, i el regidor de platges, Guillem Escolà, han reconegut que, de no formar part de l’equip de govern, les seves formacions haguéssin votat a favor de portar la draga a Sitges aquest estiu, atesa l’excepcionalitat del moment. Garcia i Escolà, però, també han afirmat que el seu vot en el debat de la moció que presentà Junts x Sitges en el ple del passat dimecres, respon a l’obvi consens amb el qual es debaten els temes en el si de l’equip de govern, i als compromisos que es van adquirir en el moment d’incorporar-s’hi.

Escolteu Luis Miguel Garcia

Escolteu Guillem Escolà