Poc ha durat l’alegria del titular. L’Ajuntament de Sitges ja ha utilitzat bona part dels superàvits del 2018 i el 2019. La regidora Carme Almirall espera l’eliminació de la regla de despesa pel 2021 i el 2022 i la derogació de la ‘Llei Montoro’.

Al migdia d’ahir, la ministra d’hisenda, Maria Jesús Montero, anuncià, a través del programa Al Rojo Vivo de La Sexta, que el ministeri decidia suspendre la regla de despesa de la llei d’estabilitat pressupostària pel 2020, perquè els Ajuntaments puguin utilitzar els superàvits dels exercicis 2018 i 2019. Agafat el titular en el seu sentit final, la decisió suposaria, en el cas de Sitges, que l’Ajuntament podria disposar de prop de 17,5 milions d’euros, però avui la regidora d’hisenda Carme Almirall ha matisat, i molt, l’impacte del titular, perquè l’Ajuntament ja ha utilitzat bona part d’aquests superàvits, assumint la vulneració de la regla de despesa amb les conseqüències que això pot comportar. La regla de despesa és un índex de referència que el ministeri d’economia calcula en base al creixement del PIB estatal. A partir d’aquí, i seguint la norma de la llei d’estabilitat pressupostària, cap Ajuntament pot superar la despesa de l’any anterior per damunt del llindar que marca aquest índex, encara que tingui els comptes sanejats i amb superàvit. La crisi de la Covid-19 i les polítiques que moltes institucions han posat en marxa per ajudar la ciutadania, han propiciat moltes vulneracions d’aquest precepte de la llei. Més enllà del titular, doncs, la regidora d’hisenda apunta que l’important és que s’elimini la regla de despesa pels anys vinents i, a continuació, la llei sencera. Hores d’ara, l’Ajuntament treballa en un pressupost pel 2021 que no contempla aquestes informacions -no s’ha publicat encara el decret- i que apostarà per la contenció en la inversió i augment de la despesa en el suport a famílies, comerç i benestar social.

Escolteu-la

Quan es pugui, l’Escorxador serà el primer equipament a ser remodelat de la tríada també formada pel Patronat i el mercat vell.

Durant aquests dies al portal decidim.sitges.cat podeu mirar i donar la vostra opinió sobre les tres propostes que l’Ajuntament de Sitges, a través d’un procés participatiu, té definides pel Patronat, l’Escorxador i el Mercat Vell. D’aquests tres equipaments, l’Escorxador és el que té més probabilitats a curt termini de ser remodelat, sempre i quan hi hagi la decisió política i els recursos econòmics per a fer-ho. La idea és traslladar els gegants i les bèsties de foc a l’espai que ocupava, uns metres més enllà, l’oficina de l’antiga Caixa Penedès -ara propietat municipal- i que l’Escorxador esdevingui sala polivalent per a la celebració d’activitats teatrals, exposicions, conferències o projeccions audiovisuals. Amb el regidor de cultura, Xavier Salmeron, hem conversat sobre els tres equipaments i els condicionants que presenten a l’hora de desenvolupar els projectes.

Escolteu-lo

Aurora Carbonell, positiva de Covid-19. Estarà en quarentena fins al 10 de setembre, i ja ha fet llista de contactes…

Avui m’han confirmat que sóc positiva per Coronavirus.
De moment em trobo bé i no presento cap símptoma. He seguit i seguiré en tot moment les indicacions de les autoritats sanitàries. Des d’avui i fins que calgui seguiré exercint les meves responsabilitats com alcaldessa de Sitges des de casa. Amb aquestes paraules, l’alcaldessa Aurora Carbonell exposava a les xarxes socials el resultat de la prova PCR que li van fer, arran d’haver estat en contacte amb una persona positiva de Covid-19 el cap de setmana anterior a la Festa Major. Ho viu des de la normalitat inherent al fet que és una assimptomàtica de llibre, però preocupada per si li ha pogut encomanar a la seva mare, i per si algun dels contactes que ha mantingut els darrers dies, amb la Festa Major pel mig, pot haver contret el virus. Aquesta és la seva experiència.

Escolteu-la

Aurora Carbonell reconeix que no està satisfeta amb la gestió de l’empresa de neteja. ‘Encara no’, matisa mentre explica que va convocar als seus responsables per ‘cridar-los a l’ordre’.

No se li escapa a ningú: l’empresa de neteja necessita millorar i encara queda molt camí per recórrer. L’alcaldessa Aurora Carbonell ha reconegut aquest matí que cal incidir en la neteja sota dels contenidors, en buidar més sovint els que estan situats en indrets on s’omplen de manera recurrent, i en augmentar les campanyes informatives i les sancions als incomplidors, siguin particulars o establiments. La conversa també ha abordat  la relació amb l’oposició -i la certa sorpresa amb la qual Carbonell va rebre les reunions de Luis Miguel Garcia amb els representants de Nou Horitzó i Junts per Sitges- o la possibilitat de gestionar el romanent de tresoreria per abordar les necessitats dels mesos que vindran.

Escolteu-ho

Josep Amigó en el record: ‘jo no crec que els problemes siguin irresolubles mai’

Va entrar a la política activa el 1987. I en va sortir el 1999, quan fou escollit president del comitè executiu local d’Unió Democràtica. Però per a una gran majoria, Josep Amigó fou, sobretot, el propietari del restaurant La Torreta i un home que defugia la polèmica i apostava sempre pel diàleg des d’un tarannà cordial molt propi de la seva personalitat. Del nostre arxiu sonor, recuperem aquesta conversa del 17 de novembre del 1999, just quan havia deixat de ser regidor de turisme, cultura i ensenyament acabada la primera legislatura de Pere Junyent a l’alcaldia.

Escolteu-ho

Ahir Jaume Monasterio va posar el seu càrrec a disposició, però Aurora Carbonell no li va acceptar. L’alcaldessa creu que l’oposició obra d’una forma poc digna i roïna, per haver fet públic el cas del lloguer del regidor, mentre Ignasi Rubí defensa l’empara legal de la denúncia i assegura que el que és indigne és que Sitges tingui una alcaldessa com Carbonell. Escolteu Jaume Monasterio, Júlia Vigó, Aurora Carbonell i Nacho Rubí.

A partir del comunicat de tots els grups de l’oposició, en el qual es manifestava que el regidor Jaume Monasterio havia incorregut en impagaments del lloguer de l’habitatge que té contractat amb l’hospital, i que l’alcaldessa Aurora Carbonell -en qualitat de presidenta del patronat de la fundació- i la regidora Júlia Vigó haurien ocultat informació sobre aquest assumpte, aquest matí hem escoltat els testimonis dels protagonistes. Per Jaume Monasterio, Júlia Vigó i Aurora Carbonell, el comunicat de l’oposició respon a una estratègia política que ha vulnerat l’obligada privacitat de les dades i els assumptes que es tracten a les reunions del patronat de l’hospital. Per l’oposició, en paraules de Nacho Rubí, el seu portaveu en aquest cas, l’alcaldessa ha emparat una actitud incompatible amb els valors inherents a l’exercici d’un càrrec públic, i, s’obre la possibilitat de presentar una moció per crear una comissió d’investigació.

Escolteu Jaume Monasterio, Júlia Vigó, Aurora Carbonell i Nacho Rubí

Després de molts anys d’esforçades tramitacions, l’Ajuntament aconsegueix desafectar 8 vivendes de les ‘cases dels mestres’ per convertir-les en vivendes socials.

Ha estat un objectiu de moltes legislatures i de molts regidors/es. Aquest matí, en sessió extraordinària de ple municipal, l’Ajuntament ha aprovat la desafectació de 8 vivendes de les 12 de les quals consten els dos blocs de les conegudes ‘cases dels mestres’ del carrer Sant Honorat 40-42, per destinar-les a persones amb risc d’exclusió social. La tramitació d’aquesta iniciativa ha estat possible gràcies, en bona part, a la bona predisposició del departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La sessió també ha aprovat el conveni urbanístic amb la junta de compensació del pla parcial de La Granja II, gràcies al qual es podrà construir un equipament públic vinculat a l’ermita del Vinyet i a la seva àrea arqueològica propera, i l’inici de la tramitació del projecte executiu per a la millora de l’enllumenat públic al passeig de Les Botigues. Més controvertida ha estat l’aprovació d’un conveni extrajudicial que implica l’Ajuntament amb els propietaris de la urbanització de las terrazas de Sitges, en un procés urbanístic que havia aconseguit un acord entre ambdues parts el 2011 i que, per un cúmul de circumstàncies no es va arribar a complir, i ara els propietaris se senten víctimes d’una gestió que els obligarà a pagar a ells i a l’Ajuntament, per la qual cosa han obert una reclamació patrimonial contra la institució.

Escolteu el ple extraordinari.

El cas de ‘La Tola de Sitges’ tensa les relacions entre Guanyem i Junts x Sitges. Parlen: Javi Avendaño, Mònica Gallardo i Xavier Salmerón.

A partir de la publicació el passat dilluns d’un comunicat de Guanyem Sitges, on s’exposava informació que havia recollit el grup Anonimous Sitges a partir del hackeig del compte de twitter La Tola de Sitges, tot vinculant-lo a la germana de la cap de llista de Junts per Sitges, que l’hauria utilitzat per crispar, difamar i endurir el debat polític a les xarxes, hem abordat la crònica dels fets a partir dels testimonis d’ambues formacions.

Javi Avendaño, de Guanyem Sitges, reconeix que la formació no hagués actuat directament contra aquest perfil de twitter, però la iniciativa d’anonimous els motivà a participar de la informació que es compartia amb qui ho demanés. Un cop sabuda, Avendaño entèn que calia demanar públicament el posicionament de Junts x Sitges sobre aquest assumpte que Guanyem considera que cal erradicar de la vida política.

Escolteu Javi Avendaño

La cap de llista de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, ha definit la publicació d’aquest comunicat com una cortina de fum, lamenta que una formació política doni versemblança a una informació obtinguda per uns desconeguts a través del hackeig , i lliga el que ha succeït amb la pregunta que la seva formació ha fet sobre la contractació del familiar d’un membre de l’equip de govern per a treballar d’informador de platges. Gallardo ha anunciat que Junts per Sitges es planteja accions legals davant d’aquests fets.

Escolteu Mònica Gallardo

La cap de llista de Junts per Sitges, també ha afirmat que el mateix dilluns va rebre un whatsapp del regidor Xavier Salmeron, on l’advertia que Guanyem publicaria el comunicat, que ell mateix no hi estava d’acord i que li sabia molt greu. El propi Xavier Salmeron ha replicat lamentant que Gallardo hagi fet pública una conversa personal, i ha afirmat, a títol personal, que ell hagués publicat aquest comunicat, però en uns altres termes.

Escolteu Xavier Salmeron

El darrer ple abans d’ampliar el govern destina 450.000€ més a la situació derivada del Covid-19, i aprova el dret de superfície dels futurs habitatges de lloguer assequible

Gairebé set hores de ple telemàtic, amb diversos problemes tècnics, van servir per a què el ple municipal ordinari del mes de juny aprovés despeses i ajuts per valor de 450.000€ per paliar els efectes de la pandèmia del Covid-19, destinats majoritàriament a la contractació de personal, a subvencions per a entitats culturals, i pel foment de l’emprenedoria. A més, en el torn d’urgència es va modificar el règim retributiu dels regidors per adaptar les previsions a la imminent entrada al govern del PSC i el Margalló, una incorporació que van saludar diversos grups, i es va atorgar el dret de superfície durant 75 anys a les entitats sense ànim de lucre que gestionaran els 175 habitatges de lloguer assequible que s’han de construïr a tres parcel·les de la Plana. Entre les mocions, la controvèrsia va saltar en la que portaven conjuntament Ciutadans i Nou Horitzó reprovant l’actitut “sectària, autoritària i excloent” de l’alcaldessa per no deixar-los participar a les reunions d’execució del pressupost. Abans de rebutjar-la, diversos grups van qüestionar els partits proposants el llenguatge emprat, i el fet que quan varen votar contra el pressupost ja sabien que no podrien participar en aquestes trobades no reglades.

El ple va aprovar la comissió d’estudi per el·laborar el reglament dels mitjans de comunicació i el del consell de mitjans, va destinar crèdit per tancar procediments judicials molt antics a Vallpineda i Las Terrazas, i va resoldre els recursos presentats contra la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament. Entre la resta de les propostes d’acord, es varen aprovar totes: els Comuns Verds en portaven dues, una per incloure el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, en el calendari de celebracions de Sitges i una altra de suport a la creació de l’Agència del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat de Catalunya; Ciutadans una per defensar i fer efectiva la conciliació laboral i fer efectiva la reducció de la bretxa salarial per la crisi del Covid-19; i el PSC dues més, per reclamar a l’estat i la Generalitat més capacitat financera i autonomia pels ens locals, i una altra per a què la Generalitat aixequi la suspensió dels ajuts per minimitzar l’imacte de la Covid-19 en els lloguers d’habitatge habitual. Entre les preguntes, van destacar les que qüestionaven els criteris d’ubicació dels nous contenidors de recollida de brossa, i que han motivat queixes entre diversos veïns, i les escoles bressol públiques, que continuen tancades. Aquest tema va protagonitzar l’única pregunta del públic, ja que les educadores no han cobrat la paga extraordinària pel no abonament per l’Ajuntament de les despeses a Educare XXI. El regidor David Martínez es va comprometre a resoldre la qüestió de manera immediata.

Escolteu el debat de les modificacions de crèdit

Escolteu el debat de la proposta d’acord de Ciutadans i Nou Horitzó per garantir la participació en les reunions de pressupost

Escolteu el debat sobre l’actualització del règim retributiu dels regidors

Escolteu el debat sobre l’atorgament de dret de superfície per la contrucció d’habitatges de lloguer assequible

Escolteu el resum del ple en vint minuts

Escolteu el ple sencer

Aurora Carbonell no vol que la incorporació de noves forces es faci perdent la tasca de regidors que hi ha al govern

Aurora Carbonell en una visita al Port d’Aiguadolç, durant les trobades amb el sector econòmic

Primer el temporal Glòria i després la pandèmia del Covid-19. Aurora Carbonell ha hagut d’afrontar dues grans crisis en el seu primer any a l’alcaldia que li han fet modificar les espectatives per a una legislatura que afrontava en minoria, però per a la que vol una majoria de grups al govern. En aquest sentit, creu que aviat es podrà anunciar l’ampliació amb el PSC i el Margalló, si els primers i Guanyem poden llimar les diferències, ja que creu que no tindria sentit incorporar nous regidors perdent pel camí uns altres de qui ha valorat molt positivament la tasca, i mantenir-se en minoria. L’alcaldessa considera que hi ha partits que han obstaculitzat la tasca de govern, però no els ha volgut assenyalar, considera que la moció de Junts per Sitges sobre l’ús del romanent s’hauria d’haver presentat abans per estudiar-ne la viabilitat, i que Ciutadans i Nou Horitzó no han de participar del grup de seguiment del pressupost si van mostrar-se contraris al mateix. Aurora Carbonell ha reconegut que l’Ajuntament de Sitges ha arribat tard en les al·legacions a l’Autòdrom de Terramar, però ha explicat que en el seu dia no va arribar tota la informació i que té demanada una reunió amb el conseller Calvet, i ha expressat dubtes sobre l’aportació extraordinària de la draga enguany, ja que és molt costosa ecològicament i econòmica, i no té sentit fer-la amb la temporada avançada. Per últim, l’alcaldessa pensa que tindrem un estiu d’adaptacions en indrets o moments on hi pugui haver molta gent, com les platges o les festes.

Escolteu-la

David Martinez espera que els parcs infantils puguin obrir un cop acabi l’estat d’alarma, reconeix que la prohibició de determinades activitats pot haver creat greuges comparatius, i creu que l’exemple del Corpus pot ser un bon punt de partida per la Festa Major.

La nostra roda de portaveus finalitza amb el representant de Sitges Grup Independent, que, a la vegada, ha estat qui ha presidit el comitè de gestió de la crisi de la Covid-19 a l’Ajuntament de Sitges. Un comitè que cessarà la seva activitat tan bon punt finalitzi l’estat d’alarma i del qual el regidor n’ha fet una valoració molt positiva. Martínez reconeix que el compliment de les normes ha portat greuges comparatius, fent referència a aquells establiments als quals els han prohibit determinades activitats mentre que a peu de carrer s’han vist escenes compromeses. El portaveu de SGI, que s’ha referit també al curs escolar, al plantejament de seguretat a les platges, o a la celebració de la Festa Major,  ha valorat el paper proactiu del PSC a l’hora de donar suport al govern, i ha estat molt crític amb l’oposició i, especialment, amb Nou Horitzó de qui obertament ha assenyalat que el seu posicionament negatiu als pressupostos té el seu origen en no haver pogut entrar al govern.

Escolteu-lo

Josep Maria Martinez (El Margalló): ‘En algun moment he tingut la percepció que fins i tot del Covid es vol fer també política’.

Tot està per confirmar, però no entrava dins de les seves previsions la de poder arribar a ser regidor de governació, però el portaveu de El Margalló s’ho agafa com una oportunitat de col·laborar amb l’acció del govern, del qual lamenta que se’n qüestioni cada dia la seva gestió, per una part de l’oposició que considera que té una actitud excessivament beligerant. Martínez s’ha mostrat sorprès per la decisió de l’assemblea de Guanyem Sitges, després de l’acord previ que s’havia establert sobre el document que plantejava la incorporació del PSC, i apunta que si no hi ha confiança tampoc no servirà de gran cosa fer canvis sobre el paper…

Escolteu-lo