El ple aprova per unanimitat la creació d’una comissió informativa per a analitzar el projecte d’alberg a Can Pei. El punt de venda de peix a Aiguadolç passa el darrer tràmit i el projecte “Peix de Sitges” serà una realitat. Es demanarà a la Generalitat que el Corpus sigui declarat festa patrimonial d’interès nacional

Us oferim el resum dels principals debats del ple municipal d’ahir.

El ple va aprovar per unanimitat, tal i com ja s’havia acordat en junta de portaveus, la creació d’una comissió per a l’estudi del projecte d’un alberg temporal per a persones sense sostre a la masia de Can Pere Mestres a Can Pei. La comissió, que es vol el màxim de representativa possible, respon a la necessitat de respondre a tots els interrogants que ha generat el projecte. El govern admet que no va donar la informació necessària en el seu moment, i els representants veïnals demanen l’anul·lació de l’acord del ple de març.

Escolteu el debat sobre la comissió de Can Pere Mestres

Sitges tindrà un punt de venda de peix al port d’Aiguadolç, gestionat per la confraria de pescadors de la vila. Ahir, amb els dubtes legals sobre la taula que exposaren els portaveus de ciutadans i la regidora no adscrita Carme Gasulla, el ple va possibilitar, 16 vots a favor, un en contra i 4 abstencions, l’aprovació definitiva del projecte de “Peix de Sitges”

Escolteu el debat sobre el punt de venda de peix 

L’Ajuntament ha tancat amb bones xifres l’exercici del 2016, fins al punt que sobre la taula cada cop es fa més present la intenció de rebaixar la pressió fiscal a la ciutadania, després d’un grapat d’anys d’esforços col·lectius molt importants.

Escolteu el debat sobre la liquidació del pressupost 2016

I tampoc no hi va haver debat, sinó un posicionament unànim molt ferm per part de tots els grups polítics, per a que el Corpus de Sitges sigui declarat festa patrimonial d’interès nacional. L’Ajuntament demanarà a la Generalitat de Catalunya que inicïi la tramitació oportuna per a que sigui possible, tal i com es va fer en el cas de la Festa Major.

Escolteu el posicionament del ple sobre la declaració del Corpus

L’Ajuntament destinarà una part dels diners del pla de contingència a pagar l’aportació anual de sorra a les nostres platges. Sobre l’etern assumpte que torna cada primavera també s’obrí un debat a l’entorn dels procediments administratius, el marc competencial i, sobretot, la solució definitiva.

Escolteu el debat sobre l’aportació de sorra a les platges

Escolteu la emissió del resum del ple

Escolteu el ple íntegre

L’Ajuntament desconeix com s’ha pogut sostreure la bandera espanyola del seu pal

La trapa del màstil sembla haver-se obert sense forçar-la massa

Amb una clau? amb un tornavís? Hores d’ara poques coses es poden dir sobre la forma amb la qual ha estat sostreta la bandera espanyola del seu pal, poc després d’haver estat enlairada al costat de les altres banderes oficials. La regidora de via pública, Carme Almirall, ha comentat les característiques d’aquests pals -que tenen el sistema mecànic d’enlairament ocult en el seu interior i al qual només s’hi pot accedir a través d’una trapa amb clau- tot assenyalant que la institució investigarà de quina manera es pot haver obert.

Escolteu-la

Tot allò que volieu saber sobre el projecte d’alberg a la masia de Can Pere Mestres i que es va explicar en roda de premsa

La masia de Can Pere Mestres, a Can Pei

Serà un espai per a no més de 12 persones, totes elles vetllades per l’àrea de serveis socials de l’Ajuntament, amb l’objectiu de posar en marxa un projecte social tutelat per la institució i per entitats amb àmplia experiència en la gestió d’equipaments destinats a persones sense sostre mereixedores de noves oportunitats a la vida. Aquest és el plantejament de la iniciativa d’alberg a la masia de Can Pere Mestres, que la regidora de benestar i família, Mireia Rossell, va explicar el passat divendres en roda de premsa, al costat de Ferran Busquets, director de la fundació Arrels, i de Ricard Barrull, dinamitzador del pla de persones de la fundació ATRA. Ambdós, a la vegada, varen voler deixar molt clar que cal trencar amb el tòpic que associa la indigència amb situacions d’alcoholisme i drogoaddicció, tot assenyalant que Sitges es pot sentir orgullosa de posar en marxa una iniciativa d’aquest tipus. La regidora va voler incidir en que el punt que va aprovar l’ordre del dia del ple de març fa referència, només, al projecte arquitectònic de l’edifici, i que ara és el moment per a que totes les persones i entitats que vulguin presentin al·legacions, de la mateixa manera que el projecte social vol incorporar les aportacions del màxim nombre possible d’agents vinculats al món de l’assistència a persones en aquesta situació.

Escolteu-ho 

Quatre titulars de Miquel Forns: De desbloquejar-se el romanent, es disposarà de 12M€ nets per a desenvolupar projectes. L’Ajuntament no es va presentar a l’acte de mediació entre empresa i educadores de les llars d’infants, perquè els serveis tècnics de la casa així ho aconsellaren. L’alcalde afirma que no ha volgut entrar en una guerra de banderes a l’hora d’acceptar la sentència que obliga a col·locar-les a l’Ajuntament, i creu que hagués estat bó informar als veïns de Can Pei del projecte d’alberg, però afirma que no es va fer perquè mai s’ha considerat que comporti cap mena de risc.

El govern està pendent de l’informe d’intervenció que certifiqui el càlcul dels serveis tècnics de la institució, segons el qual hores d’ara s’està pagant a 19 dies als proveïdors, 11 dies per sota del que la llei obliga per a poder desbloquejar el romanent de tresoreria. Si l’informe d’intervenció certifica la dada, es podrà portar al ple del mes d’abril l’alliberament del romanent de tresoreria que ara importa 24M€, dels quals a la vora de la meitat anirien per a pagar deute i sentències judicials diverses. Així ho ha afirmat l’alcalde Miquel Forns, que espera amb prudència una notícia que permetria començar a desenvolupar molts projectes del pla de mandat. En la seva compareixença mensual, Forns també s’ha referit al conflicte de les treballadores de les llars d’infants municipals, del projecte d’alberg per a persones sense sostre a la masia de Can Pere Mestres de Can Pei, i de la sentència judicial que obliga al govern a complir amb la llei de banderes, entre d’altres assumptes.

Escolteu-lo

Ple de març. Ahir l’Ajuntament paga a 20 dies a proveïdors. Si això continua així, es desbloquejarà el romanent de 15M€ en pocs dies. El ple aprova la reforma del parc de bombers voluntaris i es posiciona per a garantir el cobrament de les nòmines de les treballadores de les llars d’infants. La moció del PP per a que l’Ajuntament es desvinculi de l’AMI no prospera.

A data d’ahir, l’Ajuntament paga als seus proveïdors a 20 dies vista. Fou la xifra que exposà en veu alta el regidor d’hisenda Pep Moliné, i que destacà com un dels titulars que deixa el ple municipal del mes de març. L’anunci, que l’alcalde va matisar en el sentit que cal agafar-lo amb tota la prudència del món,  que permet tenir esperances de cara a que la institució pugui disposar dels 15 milions d’euros del romanent de tresoreria si a finals de mes es confirma que la mitjana de pagament als proveïdors es situa per sota dels 30 dies com marca la llei. Pep Moliné i l’alcalde Miquel Forns així ho exposaren.

Escolteu l’anunci del pagament a 20 dies als proveïdors

En tres moments del ple d’ahir es parlà de la situació que viuen les treballadores de les llars d’infants. L’Ajuntament garanteix a les treballadores que cobraran puntualment i estudia les fórmules disponibles per a municipalitzar el servei en el futur. Tot plegat enmig d’un debat on no hi faltà l’autocrítica sobre la gestió que la institució ha fet d’aquests equipaments al llarg dels anys, i les crítiques al paper de l’empresa a l’hora d’utilitzar les treballadores com a moneda de canvi. Les directores de les llars d’infants, acompanyades de moltes de les treballadores, demanaren compromisos per escrit i el posicionament ferm de l’Ajuntament en el camí cap a la municipalització, mentre tots els grups polítiques es posicionaren a favor de trobar una solució definitiva a una situació que mai no s’hagués hagut de produïr.

Escolteu el debat sobre les llars d’infants

El Parc de bombers voluntaris de Sitges serà reformat, i s’hi construirà una planta més, amb l’objectiu de resoldre les mancances endèmiques que els membres del cos han manifestat durant els darrers anys. El ple va aprovar per unanimitat la proposta, que suposarà una modificació del POUM, i el cap del col·lectiu de bombers sitgetà, Lluís Trulls féu un breu repàs històric a la història del parc, i anuncià que ben aviat s’incorporaran cinc nous membres al cos, Tot plegat enmig d’un clima d’evident satisfacció general per haver trobat sortida a unes demandes gairebé cròniques.

Escolteu el debat sobre les reformes al parc de bombers voluntaris

Amb 4 vots a favor, del PP i Ciutadans, les abstencions de Sitges Grup Independent i Nou Horitzó, i els 14 vots en contra dels membres del govern (PdeCAT/DC, ERC) la CUP, Sitges en positiu i la regidora no adscrita Carme Gasulla, el pla va tombar la moció que presentaren els populars per a que l’Ajuntament es desvinculés de l’Associació de Municipis per a la Independència. Fou un debat llarg i intens, però portat des del respecte.

Escolteu la moció sobre la desvinculació de l’Ajuntament a l’AMI, proposada pel PP

Finalment, us destaquem el debat sobre la moció que els col·lectius Iaioflautes del Garraf i Marea pensionista presentaren en relació a la defensa del sistema públic de pensions. La moció, que es presenta a tots els ajuntaments de la comarca, fou aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals, llevat del PP que hi votà en contra.

Escolteu el debat sobre la moció de Iaioflautes del Garraf i Marea pensionista sobre les pensions

Escolteu el resum del ple

Escolteu ple sencer

l’Ajuntament i l’observatori contra l’homofòbia uneixen esforços per a aclarir els fets relacionats amb l’agressió que va patir una persona la nit de la rua de l’extermini

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el president de l’observatori contra la homofòbia, Eugeni Rodríguez, mostraren ahir un posicionament contundent amb l’objectiu d’esclarir els fets relacionats amb l’agressió que va patir un home en un bar del carrer primer de maig, durant la nit de la rua de l’Extermini. La persona agredida, un ciutadà de Barcelona que anava vestit de ballarina i a qui colpejaren amb una porra extensible, marxà a casa seva després dels fets, i l’endemà presentà la denúncia per agressions a la comissaria dels mossos de Sitges, i no fou fins uns dies més tard que va ampliar aquesta denúncia inicial afegint-hi l’agreujant d’agressió homòfoba. Eugeni Rodríguez va agraïr la disposició de l’Ajuntament de Sitges en tot aquest procés, va anunciar una trobada amb el conseller d’interior pel proper 10 d’abril i va demanar un protocol d’actuació més clar davant de casos d’aquest tipus com s’han viscut els darrers dies a Catalunya. Per la seva banda, l’alcalde valoritzà la tasca que s’està fent des de la regidoria de benestar social, així com des de les entitats sitgetanes d’atenció al col·lectiu LGTBI, en un context en el qual creu que queda molt de camí de conscienciació.

Escolteu-ho

El Partit Popular celebra que a Sitges es compleixi la llei de banderes, gràcies a la iniciativa de la formació. En uns dies, les quatre banderes oficials onejaran a la façana de l’Ajuntament. El PP demanarà el proper dilluns que l’Ajuntament es desvinculi de l’AMI a qui defineix com “associació de la vergonya”

En aquesta zona se situaran els màstils de les banderes

Al pedrís d’entrada de l’Ajuntament se situaran els màstils per a que onegin les quatre banderes oficials. Així serà d’aquí pocs dies, en compliment d’un requeriment judicial que ha arribat a Sitges tal i com ha arribat a d’altres municipis de Catalunya. Ahir, el secretari general adjunt del Partit Popular a Barcelona, Antonio Gallego, acompanyat pel president de la formació a Sitges, Toni Molina i el regidor Ferran Ignasi Llombart, es va mostrar complagut pel fet que es compleixi la llei, i va valorar la iniciativa dels populars per a que així sigui. De la mateixa manera, ahir s’anuncià que el PP presentarà una moció al ple del proper dilluns per a demanar que l’Ajuntament es desvinculi de l’AMI, a qui el propi Gallego va qualificar d’Associació de la vergonya. Escolteu Antonio Gallego, Toni Molina i Ferran Ignasi Llombart.

Escolteu-ho

El regidor Jordi Mas creu que no ha d’existir preocupació pel desenvolupament del que queda de Plana Est, Santa Barbara i Vallpineda. L’Ajuntament farà valer davant els propietaris un desenvolupament d’acord amb les previsions que contempla el pla municipal d’habitatge. Ben aviat es posarà en marxa el procés per a la construcció de 70 habitatges socials a la zona que ja s’està urbanitzant.

A partir de les diferents informacions que apunten a que els propietaris dels terrenys de La Plana i Santa Bàrbara volen aprovar la continuació de les obres d’urbanització de la zona a la resta del sector, el regidor de territori, sostenibilitat i habitatge de l’Ajuntament de Sitges, Jordi Mas, creu que no hi ha motius per a la preocupació perquè la institució farà valer la necessitat d’un desenvolupament urbanístic d’acord amb el que planteja el pla local d’habitatge, que és d’un 7% (unes 2000 persones) durant els propers 10 anys. El regidor també ha apuntat que ben aviat es posarà en marxa el procés per a la construcció d’habitatge públic en una de les parcel·les de la zona que s’està urbanitzant actualment, concretament la més propera al sector de la Madriguera. Seran uns 70 habitatges que es volen oferir a un preu de lloguer assequible.

Escolteu-lo

En una reunió ja agendada, l’Ajuntament vol que Educare XXI reconegui el deute de 344.000€ i es comprometi a complir amb les nòmines de les educadores. Parla Eduard Terrado.

El regidor d’ensenyament, joventut i esports de l’Ajuntament, Eduard Terrado, vol que en la propera reunió que es tingui amb l’empresa gestora de les llars d’infants, i que ja està agendada però de la qual no n’ha volgut donar més detalls, Educare XXI reconegui el deute de 344.000€ amb la institució i, a la vegada, es comprometi a complir amb les nòmines de les educadores, per a que no torni a succeir el que s’ha viscut els darrers dies. El regidor, que no ha sabut respondre al perquè l’Ajuntament no va ser conscient fins l’any passat d’un deute que té el seu origen l’any 2011, s’ha refermat en la convicció que cal que les dues parts arribin a un acord. De moment, Educare XXI ja ha pagat les nòmines del mes de febrer a les treballadores, i l’Ajuntament ha pagat prop de 63.000€ en factures pendents girades per l’empresa.

Escolteu-lo

Ajuntament i Educare XXI continuen encallats en la negociació del conflicte a les llars d’infants, però mantenen les converses. Eduard Terrado espera que l’empresa pagui a les treballadores i no descarta intervenir el servei en el pitjor escenari.

Després de la reunió d’ahir al migdia entre l’Ajuntament i els responsables d’Educare XXI poc han canviat les coses, però ambdues parts mantenen obertes les converses. La institució espera una resposta de l’empresa sobre el reconeixement d’un deute que Educare XXI no reconeix, i a la vegada entèn que aquesta negociació no ha de condicionar el pagament de les nòmines a les treballadores al qual està obligada per contracte. El regidor d’educació, Eduard Terrado, va fer balanç de la trobada tot destacant que espera que l’empresa compleixi i no descartant, en el pitjor i menys desitjable dels casos, intervenir el servei. Més enllà d’això, ningú no ha pogut garantir que les treballadores cobrin d’immediat el 60% de la nòmina de febrer que queda pendent, després que l’empresa els pagués el 40% aquesta setmana.

Escolteu-lo

El regidor d’educació confirma que les treballadores de les llars d’infants han cobrat el 40% de les nòmines de febrer, i creu que ni a l’Ajuntament ni a Educare XXI els convé que la reunió d’avui no sigui positiva. Terrado també confirma que l’Ajuntament no podria pagar les nòmines de les treballadores “d’un dia per l’altre”.

Eduard Terrado reconeix que té una patata calenta sobre la taula, dóna tot el suport a les treballadores, i afirma que ni a l’empresa que gestiona les llars d’infants ni a l’Ajuntament els convé que la reunió d’aquest migdia no sigui positiva. El regidor d’educació creu que cadascú pot tenir les seves raons, però la fonamental rau en el que considera que és una vulneració del contracte per part d’Educare XXI, en el sentit que l’empresa té l’obligació contractual de pagar les nòmines a les treballadores, i que no pot argumentar que l’Ajuntament no li paga per a no fer-ho. Terrado també ha confirmat que l’empresa segueix sense reconéixer que té un deute amb la institució, mentre que l’Ajuntament pot posar sobre la taula la documentació que justificaria que l’empresa li ha d’abonar uns diners que l’Ajuntament va pagar-li de més en el seu dia. Sobre la hipòtesi que l’Ajuntament hagi d’intervenir en el servei, el regidor d’educació ha confirmat que podria fer-ho però que difícilment la solució al pagament de les nòmines seria “d’un dia per altre”. Parlem amb el regidor un quart d’hora abans de reunir-se amb Educare XXI.

Escolteu-ho

L’alcalde reconeix que un nou conflicte entre l’empresa que gestiona les llars d’infants i l’Ajuntament està al darrera de l’endarreriment de la paga a les treballadores del Cercolet. Forns garanteix que es resoldrà el més aviat possible.

L’alcalde de Sitges ha reconegut que un conflicte amb l’empresa gestora de les llars d’infants municipals, Educare XXI, està al darrera de l’endarreriment de la paga del mes de febrer a les treballadores del Cercolet. Segons l’alcalde, l’estiu passat, una auditoria municipal, posada en marxa pel departament d’intervenció, certificà que l’empresa havia cobrat de més de la institució, tenint en compte que durant el curs anterior la ratio d’infants matriculats havia estat menor que l’estipulada en el plec de condicions del concurs, per la qual cosa Educare XXI havia de retornar els diners o compensar l’Ajuntament. Com que no hi va haver acord amb l’empresa per a resoldre aquesta situació, l’Ajuntament va deixar de pagar a Educare des del juliol de l’any passat, i ara l’empresa, apel·lant a una clausula del conveni que li permet fer-ho perquè s’han superat els quatre mesos d’impagaments, vol deixar les llars d’infants el proper 16 de març si no hi ha acord. Mentrestant, les treballadores, cansades d’anys de tensió, exigeixen una solució al conflicte que l’alcalde promet que serà ràpida. Forns també ha fet balanç del Carnaval d’enguany, del paper dels cossos de seguretat i de l’emergència de salut que es va viure diumenge a la nit.

Escolteu-ho