Junts continua lamentant la manca de diàleg amb el govern en temes fonamentals. Mònica Gallardo aposta per la recuperació de l’Atlàntida com una oportunitat

Foto del grup: recuperem l’Atlàntida

La portaveu de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, ha lamentat de nou la manca de diàleg del govern a l’hora d’abordar la gestió de temes importants per la vila, com el futur del Club Natació, el concurs dels concessionaris de platges, o el projecte d’Adif d’instal·lació de plaques sòniques al llarg del recorregut de la via del tren, i ha reiterat la disposició del seu grup a col·laborar. Gallardo, que ha reconegut que hi ha assumptes que depenen d’institucions superiors, creu que al govern li ha mancat voluntat d’insistir per trobar solucions.

Escolteu-la

Luis Miguel Garcia, sobre el projecte d’ADIF: ‘Les pantalles s’hauran de posar d’una manera o d’una altra’.

Però el portaveu del PSC assegura que farà el possible perquè l’impacte d’aquesta instal·lació sigui mínim. D’aquí uns dies hi ha prevista una reunió amb els responsables d’ADIF per parlar sobre el projecte i reiterar la sol·licitud de fer un pas sota la via sense cap mena de restricció pel veïnat. Garcia, que s’ha referit també al problemes generats pels botellots, reconeix també que no es pot fer més del que s’està fent i creu que, ben aviat -després del periode durant el qual molts establiments han pogut augmentar la superfície dedicada a les terrasses- caldrà retornar a la situació pre-pandèmica, perquè ara les taules ocupen excessiu espai públic.

Escolteu-lo

Aurora Carbonell sobre la gentada al carrer: ‘Hem fet de tot, però ho reconec: no ens en sortim’.

L’alcaldessa reconeix que les multituds al carrer Joan Tarrida i els seus voltants, així com els botellots a la platja, estan creant situacions preocupants que tenen difícil solució. Aurora Carbonell afirma que aquest estiu hi ha hagut més policia que mai, entre els agents de la policia local, els reforços dels mossos d’esquadra i fins i tot agents de seguretat privada, però el fet que l’oci nocturn hagi de tancar a quarts d’una de la matinada està posant les coses molt difícils arreu, i també a Sitges. En un altre ordre de coses, Carbonell també ha anunciat que, seguint el posicionament de molts municipis, en el proper ple municipal es presentarà una moció contrària al projecte d’Adif d’instal·lació de barreres fonoreductores al pas de les vies del tren pel casc urbà. La conversa, que ha començat tractant l’obertura de la nova escola Agnès, també ha abordat els permisos de les terrasses -amb una derivada vers el foodtruck de ‘Corazón de agave’-, el top manta, la neteja, o la bonificació en el peatge de la C-32.

Escolteu-la

Aurora Carbonell: ‘M’han dit que el poble està més net’ L’alcaldessa apunta que les urbanitzacions seran les primeres a adoptar el porta a porta

Can Milà serà el nou centre de referència en turisme

De Can Milà al nou concurs de concessionaris a les platges, i de la neteja i la gestió del top manta al mega projecte d’Adif per remodelar els tunels del ferrocarril al massís del Garraf per adaptar-los a la normativa europea. Amb l’alcaldessa hem abordat alguns dels assumptes de l’actualitat municipal.

Escolteu-la

Ple de juliol. Els sitgetans dediquen el 58% dels seus ingressos a pagar el lloguer del pis. La vila es declara àrea amb mercat d’habitatge tens

Els sitgetans dediquen el 58% dels seus ingressos al pagament del lloguer de la vivenda. És gairebé el doble del que els especialistes estableixen com a topall màxim per una economia domèstica sostenible. A Sitges el preu mitjà del lloguer ha augmentat un 31% els darrers 5 anys, quan l’IPC català ho ha fet un 4,8%. Com a conseqüència, el preu mig del lloguer a la vila s’estableix ara en 1021,48€, quan a la comarca del Garraf és de 779€ i a Catalunya és de 735€ mensuals. Totes aquestes xifres han permès que la vila compleixi amb escreix els requisits per ser declarada àrea amb mercat d’habitatge tens. El ple municipal de juliol, el darrer abans de vacances, va aprovar-ne la declaració entre la preocupació dels regidors per aquest escenari que només pot contrapesar-se, hores d’ara, per la construcció de pisos socials per part de les institucions. La regidora Júlia Vigó encetà el debat.

Escolteu el debat sobre l’habitatge

El ple també va impulsar l’atorgament d’una subvenció anual de 3000€, a la manera d’una beca, per treballs d’investigació vinculats a la història, geografia, patrimoni o arqueologia de Sitges. Els projectes que es presentin seran valorats per un jurat. La sessió també va aprovar el rescat de 22 places de pàrquing del mercat, tot tancant un assumpte que es remunta a la signatura d’un conveni l’any 2006. L’Ajuntament pagarà 175.000€ pel rescat de les 22 places i l’alcaldessa va agrair als paradistes la seva paciència durant aquests 15 anys. En un registre semblant, la institució també haurà d’assumir els 275.000€ d’una demanda interposada per la petroliera Repsol, arran de la eliminació de la benzinera de Can Perico. Aleshores, la companyia demanà a l’Ajuntament una nova localització pel surtidor, però aquesta no es va concretar i l’empresa presentà una demanda a la qual l’Ajuntament ha respost amb un recurs. Mentrestant, cal assumir la indemnització en espera de la resolució judicial.

Arran de l’aprovació de l’aixecament d’una objecció suspensiva de la intervenció general i del pagament de despeses de manteniment i d’inversions a la xarxa d’aigua, el ple entrà en un intens debat on l’oposició li va retreure al govern que l’Ajuntament -i, en conseqüència la ciutadania- acabi pagant a l’empresa concessionària uns serveis que hauria d’assumir l’Agència Catalana de l’Aigua, i que després també es contemplin en el rebut del servei.

Pel que fa a les mocions, els vots en contra de l’equip de govern varen tombar la moció de Ciutadans per a la creació d’un pla municipal de prevenció del bullying a les escoles. El regidor David Martínez entén que l’Ajuntament ja disposa de recursos per abordar la problemàtica, però es mostrà obert a parlar-ne. L’oposició no li comprà l’argument i li qüestionà el vot contrari en un assumpte davant del qual consideren que sempre cal sumar esforços.

Escolteu el debat de la moció de l’assetjament escolar

Tampoc prosperà la moció de Ciutadans contra la dictadura i en suport al poble cubà. En quedà un debat molt polaritzar entre els regidors Manu Rodriguez i Xavier Salmeron.

Escolteu el debat sobre Cuba

En canvi, si que s’aprovaren per unanimitat les altres dues mocions que es presentaren al ple. Per un costat, la dels Comuns-Verds destinada a denunciar l’exclusió dels col·lectius no digitalitzats dels serveis bancaris i la involució en l’atenció a la ciutadania que ha provocat la reestructuració de les entitats bancàries, i, per l’altre, la que presentaren els Comuns amb el PSC demanant el retorn de l’activitat als centres d’atenció primària.

Escolteu el debat sobre els serveis bancaris

Escolteu el debat sobre els CAP

Escolteu l’apartat de precs i preguntes

El ple va començar amb una emocionada intervenció de Carme Gasulla agraïnt a totes les persones que li han donat suport durant el periode de tractament de la seva malaltia.

Escolteu el ple sencer

L’Ajuntament es compromet a trobar una solució pel problema de les paneroles al Poble Sec. Ho explica Elisabeth Pérez

Qui tingui un problema amb plagues de paneroles o ratolins, i que pugui relacionar-se amb la via pública, pot enviar un correu electrònic a sanitat@sitges.cat. Aquesta és la forma més ràpida i directa de posar-se en contacte amb l’Ajuntament. Així ho ha manifestat la regidora de salut pública, Elisabeth Pérez, arran de la informació publicada a l’Eco d’aquesta setmana. Pérez ha assenyalat que el passat divendres el departament es va començar a posar en contacte amb els veïns afectats amb l’objectiu d’intentar delimitar les zones problemàtiques perquè l’empresa de control de plagues pugui actuar. La regidora ha explicat que hi ha una programació feta respecte les actuacions en el clavegueram de tot el municipi, però només les trucades dels veïns alertant de situacions concretes poden ajudar a resoldre casos com els que han exposat els veïns del Poble Sec.

Escolteu-la

 

L’alcaldessa de Sitges confirma el cribratge massiu pel repunt de cassos de Covid

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha confirmat que aquest dimecres, 7 de juliol, es farà el cribratge massiu adreçat a joves de 16 a 29 anys, de 9 a 20h, al CAP de Sitges. D’aquesta manera es dóna resposta a l’important repunt de cassos que ha patit Sitges la darrera setmana. En la seva entrevista mensual a la Ràdio, Carbonell també s’ha referit a l’estat de les platges i a la necessitat d’adaptar-s’hi sense fer intervencions com les dragues, amb el suport d’estudis com el de dinàmica litoral que es presentarà properament. En aquest sentit, Sitges ha demanat fons europeus Next Generation lligats a projectes d’estabilització de les platges. L’alcaldessa també ha comentat que el futur de la gestió de la piscina del Club Natació es plantejarà al Consorci abans que es disolgui, i ha explicat que la Festa Major s’haurà d’adaptar a la situació de la pandèmia, amb la premisa d’evitar els esdeveniments multitudinaris.

Escolteu-la

Un Ple de gairebé 7 hores aprova l’ordenança dels habitatges d’ús turístic

L’Ajuntament de Sitges va viure aquest 30 de juny un dels plens més llarg del que portem de legislatura. La sessió, de nou telemàtica, es va allargar gairebé set hores. Entre els punts més destacats hi havia l’aprovació definitiva de l’ordenança municipal dels habitatges d’ús turístic. Junts per Sitges, Ciutadans i el regidor Nacho Rubí es van oposar al punt, després d’un debat sobre la defensa de l’activitat legal, el control dels pisos il·legals, i les molèsties als veïns.

El Ple va aprovar la reincorporació de Sitges al Consorci per a la TDT Garraf, el que ha de permetre un estalvi que, en no ser quantificat, va generar dubtes de diversos grups. A més, Junts per Sitges va apel·lar per no perdre la marca històrica de Maricel TV. Els regidors també van aprovar la declaració de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat i l’Arquebisbat de Barcelona com a entitats de caràcter social, per tal que Caritas es pugui acollir a bonificacions dels tributs municipals, i la modificació de les taxes d’estacionament, que canvien el sistema de carrers a zones, i incorporen el concepte de zona verda, gratuïta per a residents.

La sessió incorporava diversos punts relacionats amb la plantilla municipal, especialment l’actualització de la valoració dels llocs de treball municipals, i també va aprovar les bases reguladores del procediment per atorgar subvencions a projectes d’educació per a la justícia global. Tots els regidors es varen afegir a la declaració del Casino Prado Suburense com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), el que suposarà la seva inscripció al catàleg del patrimoni cultural català. L’aprovació del projecte de reforma de les dues plantes superiors de l’Escola d’Adults va permetre a l’alcaldessa, a preguntes de l’oposició, d’explicar que Ràdio Maricel no tornarà a les dependència del carrer Sant Honorat, sinó que s’ampliaran els estudis de la darrera planta de l’Ajuntament. 

Pel que fa a les mocions, la que presentaven Comuns Verds per una pirotècnia respectuosa i segura que protegeixi persones i animals sensibles al soroll va generar un cert debat entre tradicions i drets, i va ser finalment rebutjada. En canvi, va prosperar la moció de Junts per Sitges a petició de l’ANC per fer els pagaments dels impostos estatals a l’Agència Tributària de Catalunya, després de la incorporació d’una esmena per salvar l’advertiment que havia fet el secretari en un informe. També es van presentar una moció conjunta sobre la prohibició de les armes nuclears i una dels Comuns Verds per la igualtat de drets de persones LGTBI, que varen ser aprovades per unanimitat, i una altra de Ciutadans de rebuig als indults, que va ser rebutjada després d’un llarg debat. Finalment, Ciutadans va veure aprovada la moció que presentava per la instal·lació de màquines d’envasos amb incentiu.

El ple va donar compte de la marxa d’Ignasi Rubí de Nou Horitzó, i la seva consideració com a regidor no adscrit. Comuns Verds, Ciutadans i Junts van demanar que se’l convidés a participar de les Juntes de Portaveus, però Luis Miguel García va apel·lar al ROM per no fer-ho. Finalment, l’alcaldessa va informar que l’Ajuntament ja ha abonat el deute de 3,2 milions d’euros a Caixabank del Consorci del Club Natació, amb el que el deute queda eixugat.

Escolteu el debat sobre els Habitatges d’Ús Turístic

Escolteu el debat sobre la moció per una pirotècnia respectuosa i segura

Escolteu el ple sencer

Nacho Rubí deixa Nou Horitzó en desacord amb la gestió que ha fet el partit d’un requeriment del tribunal de comptes i per la pèrdua de confiança amb Lluís Marcé: ‘Ara em sento que he fet el correcte’

El fins avui portaveu i cap de llista de Nou Horitzó, Ignasi Rubí, ha anunciat en un comunicat que deixa el partit per haver perdut la confiança amb el seu president i fundador Lluís Marcé, arran, fonamentalment, de la gestió que s’ha fet d’un procediment obert pel tribunal de comptes sobre pressumptes irregularitats en el finançament de la campanya electoral de les municipals del 2019. A partir de la justificació de despeses que va presentar el partit, l’organisme considera que la formació va superar el límit d’inversió publicitària assignada per llei, incorreguent en una falta greu. Les primeres al·legacions a la decisió del tribunal no han estat acceptades, i el passat mes de maig el tribunal obrí un nou periode d’al·legacions i nomenà una instructora a fi de resoldre l’assumpte que pot suposar una sanció no inferior a 50.000 euros. Rubí reconeix que ha intentat de totes les maneres possibles fer entendre a Lluís Marcé les conseqüències que per Nou Horitzó suposa no abordar com cal aquesta situació, fins i tot proposant una refundació del partit, però confessa que quan el president li va dir ‘ja t’espavilaràs tu i el partit’ va viure un punt d’inflexió que l’ha portat fins aquí. Aquesta és la crònica d’un trencament que portarà Rubí al grup de regidors no adscrits i a que Nou Horitzó deixi de tenir representació a l’Ajuntament en el que queda de legislatura.

Escolteu Nacho Rubí

Pel nou concurs de concessions a les platges, l’Ajuntament plantejarà menys guinguetes, més sostenibles i amb compromís de responsabilitat social. L’any que ve hi haurà canvis.

Foto: Eco de Sitges

L’alcaldessa Aurora Carbonell assegura que la controvertida imatge del xiringuito situat al passeig no es repetirà. Ha estat una mesura excepcional presa d’acord amb la situació d’un dels concessionaris que, arran de la manca de sorra a la seva platja -un fet recorrent i no resoluble amb l’aportació de sorra segons l’alcaldessa-, no podia obrir l’establiment. Més enllà de l’actual temporada, es preveuen molts canvis l’any vinent perquè l’Ajuntament ja ha establert els criteris bàsics que hauran de regir el plec de condicions per el nou concurs de les concessions de les guinguetes a les platges de Sitges. A més dels concessionaris actuals, el concurs estarà obert a tothom -l’Ajuntament ja ha constatat l’interès de sitgetans en participar-hi- i la institució vol menys guinguetes, més sostenibles i amb major responsabilitat social. Aurora Carbonell assumeix que el nou concurs suposarà un punt d’inflexió, que hi ha concessionaris preocupats, però que l’objectiu és millorar la qualitat dels serveis. Amb l’alcaldessa també hem parlat de l’obertura de l’oci nocturn, dels botellots i les poques alternatives que el municipi té per als joves, o de la liquidació del consorci del Club Natació.

Escolteu-la

El ple aprova pels pèls la modificació del POUM a la zona de Rat Penat, amb el vot contrari del regidor de El Margalló i l’enfrontament entre govern i oposició per si s’ha preservat l’interès públic i el dels veïns de la zona

Per 11 vots a favor, els d’ERC, PSC, SGI i Guanyem Sitges, i 10 en contra, els de JXSitges, C’S, Nou Horitzó, Comuns Verds i El Margalló, el ple municipal va votar ahir a favor de la modificació del POUM en l’àmbit de Marquès de Comillas/Rat Penat/Morabito, amb l’objectiu de complir una sentència judicial del 2010, regularitzar la situació dels habitatges construïts i ordenar el futur desenvolupament de la zona situada just a la sortida de la carretera de les costes en direcció Barcelona. El conflicte urbanístic, d’una gran complexitat, es remunta l’any 2006, quan el pla general canvià els paràmetres urbanístics de la zona, que havia definit l’antic pla general del 1991, deixant els 25 habitatges que ja hi havia construïts en situació de ‘volum disconforme’. El 2007 els propietaris denunciaren la situació i tres anys després la justícia els donà la raó declarant la nulitat del POUM en aquella zona i ordenant que es restés la superfície de sostre ja construïda de la que es podria edificar. El passat mes de gener, aquest punt fou retirat de l’ordre del dia amb l’objectiu de reconsiderar la proposta de l’Ajuntament amb els veïns, que entenien que la proposta municipal no estava considerant la sentència del TSJC del 2010 on es concloïa que el primer sector s’havia edificat amb 2000 metres quadrats de més, i que aquesta quantitat s’havia de restar de la resta del sector. Ahir, el regidor d’urbanisme Eduard Terrado, va defensar el consens veïnal i la necessitat d’aprovar el punt atès que l’Ajuntament podria ser acusat de prevaricació si continua mantenint la situació actual, però l’oposició va demanar en bloc la retirada del dictamen per entendre que la majoria de veïns continuen sense estar-hi d’acord, com varen exposar en una assemblea celebrada el passat divendres, i que l’Ajuntament no estava lluitant prou per preservar l’interès general alineant-se amb els interessos de la promotora Metrovacesa. Durant el debat, diversos grups de l’oposició inquiriren en repetides ocasions al regidor Josep Maria Martínez de El Margalló, que exposés les raons de la negativa del seu partit a votar favorablement com la resta de membres del govern. Martinez, després d’una llarga estona de silenci, argumentà que ‘no era moment de parlar’ i que donaria la seva opinió en l’àmbit privat a qualsevol regidor que li ho demanés, quelcom que li va retreure Mònica Gallardo a l’apartat de precs i preguntes, apel·lant a la seva condició de càrrec electe que ha de donar explicacions al ple municipal. Comptat i debatut, el punt s’aprovà pels pèls i ara s’obre el periode d’alegacions. A la vegada, l’Ajuntament té sobre la taula una nova proposta dels veïns que el regidor es va comprometre a estudiar.

Escolteu el debat sobre la modificació del POUM a Rat Penat

El ple va aprovar per unanimitat el reglament de registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial de Sitges i la quarta modificació de les bases reguladores de la convocatòria d’ajuts al lloguer. A partir d’ara no caldrà portar anys empadronat a Sitges per sol·licitar vivenda pública. Només caldrà que s’estigui empadronat a Sitges en el moment de sol·licitar-la. Per altra banda, el govern es va comprometre a agilitzar tot el possible el pagament dels ajuts. En va explicar els detalls la regidora Júlia Vigó. En un punt posterior el ple va aprovar la modificació del reglament de subvencions amb el mateix objectiu d’agilitzar els tràmits per sol·licitar-les i rebre-les.

Escolteu els debats sobre VPO i lloguer

Pel que fa a les mocions, la majoria s’han adreçat a qüestions supramunicipals. Per un costat, han estat aprovades dues mocions de Guanyem Sitges, sobre l’accés universal a les vacunes i en suport a la ciutadania colombiana, que ha acabat derivant en un debat sobre la situació a Veneçuela. També s’han aprovat dues mocions presentades per Comuns Verds, per donar suport al projecte Viopet de protecció de les mascotes en casos de violència de gènere, i
sobre l’ofensiva d’Israel a Palestina. Finalment, s’han rebutjat dues propostes d’acord presentades per Ciutadans, contra els nous peatges a les autopistes i per la creació d’una mesa d’avaluació local dels projectes municipals finançats a través dels fons europeus.

Escolteu l’apartat de mocions del ple

En l’apartat de les dacions de compte el ple va posar sobre la taula els informes de la intervenció municipal sobre els exercicis del 2018 i el control financer de l’exercici 2021. La regidora Carme Gasulla de Comuns Verds fou molt crítica respecte el nombrós llistat d’irregularitats de procediment i documentació que exposa la intervenció, apuntant a la responsabilitat política del govern.

Escolteu el debat de les dacions de compte

Escolteu l’apartat de precs i preguntes

Escolteu el ple sencer

Escolteu el resum del ple

L’Ajuntament liquida el deute del Consorci del Club Natació en un Ple que deixa més preguntes que respostes

En un ple extraordinari celebrat a les 8 d’aquest matí, l’Ajuntament de Sitges ha aprovat una modificació de crèdit per valor de 3,2 milions d’euros, per pagar el deute hipotecari pendent del consorci del Club Natació Sitges, com a pas previ a la liquidació definitiva de l’ens que es va crear fa 10 anys per salvar el club, aleshores immers en un monumental deute de 4,2 milions d’euros. L’aprovació d’aquesta quantitat, sortida del romanent municipal, ha arribat el darrer dia que l’Ajuntament podia aprofitar l’oferta que li feia CaixaBank: una quitança de 300.000€ dels interessos de demora de l’operació. El ple, que també ha designat Rafel Font com a representant de l’oposició al Consorci, era un pas necessari per liquidar un ens extingit des del 2015 en aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (RSAL), però pendent del pagament dels deutes existents. Els diners que abona l’Ajuntament permetran que la junta del Consorci aprovi la seva desaparició, que posteriorment haurà de ser ratificada pel Ple de l’Ajuntament i per l’assemblea de socis del Club Natació. El govern ha emmarcat aquesta sortida en un pla que ha de garantir la supervivència d’una entitat centenària i de les activitats que s’hi desenvolupen, i que s’haurà de concretar en el futur.

En aquest sentit, diversos grups de l’oposició han criticat la manca d’informació i de respostes a les previsions de futur per l’equipament, i el retard per procedir a l’execució de la liquidació que era legalment obligatòria fa sis anys, i que a la vegada fou aprovada en un ple municipal del maig del 2019 sense que aquell dictamen mai s’arribés a executar. Així, Carme Gasulla, dels Comuns Verds, ha qüestionat l’informe de gerència que planteja mantenir la gestió del Club Natació amb un conveni i ajornar el deute que l’entitat té amb l’Ajuntament, i ha recordat els informes d’intervenció on es qüestionava haver permés que el consistori es fes càrrec d’un deute inasumible per l’entitat, que a més bloquejava la liquidació o no liquidava cap factura pel lloguer. També ha demanat opinió a secretari i interventora sobre la possible municipalització dels serveis i els treballadors del club, però l’alcaldessa Aurora Carbonell ha contestat que aquest debat es plantejarà quan el consorci estigui definitivament liquidat. El regidor d’esports, Jaume Monasterio, ha explicat que l’objectiu és la continuitat del Club i les seves activitats.

Manu Rodríguez, de Ciutadans, ha lamentat que en el seu dia el seu grup ja va preveure que això podia acabar passant, i que mentrestant l’Ajuntament ha continuat pagant, i, per altra banda, ha demanat un pla de viabilitat. Rafel Font, de Junts per Sitges, ha lamentat el que considera inacció fins avui del govern municipal en aquest assumpte. Els grups del govern (Esquerra Republicana, Partit dels Socialistes, Sitges Grup Independent, Guanyem i Margalló), juntament amb Junts per Sitges i Ciutadans han votat a favor de la modificació de crèdit, mentre de Nou Horitzó i Comuns Verds s’hi han abstingut.

Escolteu la sessió de ple íntegra