La plaça de l’Ajuntament s’omple de missatges d’empoderament, el dia internacional contra la violència envers les dones.

Aquest vespre s’ha celebrat, a la plaça de l’Ajuntament, l’acte institucional de commemoració del dia internacional contra la violència envers les dones. Us oferim en un clip de vídeo l’acte íntegre, durant el qual les alumnes de l’IES Benaprès, Celine Callejas i Clara Roig, han llegit algunes frases en rebuig a la violència masclista recollides entre l’alumnat del centre, i l’han tancat la regidora de drets Socials, ciutadania i igualtat i habitatge, Júlia Vigó, i l’alcaldessa Aurora Carbonell.

El ple de novembre aprova la creació d’una comissió d’investigació sobre el pàrquing de Pins Vens, reconeix la Gay Pride com a esdeveniment d’especial interès i oficialitza la comissió de Carnaval.


El ple ordinari del mes de novembre va acordar la creació d’una comissió especial d’investigació sobre el projecte de millora i condicionament de l’aparcament al voltant dels pavellons de Pins Vens, a iniciativa dels Comuns Verds de Sitges. L’oposició en bloc es va afegir a la iniciativa, mentre que el govern també ho va fer malgrat mostrar reticències, en ser un tema judicialitzat a partir d’una denúncia de la fiscalia.

Escolteu el debat sobre la moció de Pins Vens

El ple va aprovar la composició de la nova comissió de Carnaval, es va adherir al Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, i va aprovar la declaració de la Sitges Gay Pride com a esdeveniment d’especial interés per a la vila. Alguns grups van reclamar més implicació de l’AFGAL com a organitzadora en esdeveniments de Sitges, el que va ser contestat per Luís Enríquez, el seu president, al final de la sessió, declarant-se trist davant dels dubtes expressats.

Escolteu el debat sobre la Sitges Gay Pride

El govern va retirar l’aprovació inicial del reglament regulador d’ús de les instal·lacions esportives, després que una part majoritària de l’oposició (Junts per Sitges, PSC, Ciutadans i Nou Horitzó) en demanés la retirada, en considerar que hi havia mancances que volien que se subsanessin abans de l’aprovació inicial.

Els grups de l’oposició van presentar diverses propostes d’acord, una dels grups del govern (ERC, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges) i Comuns Verds en suport a les persones en situació de vulnerabilitat per haver exercit el seu dret a migrar, i dues de Ciutadans per demanar connectivitat wifi gratuita als espais públics i per la igualtat de tracte entre pareles de fet i matrimonis en l’accés a prestacions socials i beneficis fiscals. Per la seva banda, Junts per Sitges presentava una moció per fomentar i becar l’educació musical de grau professional i superior a alumnes de Sitges amb un mínim del 50%, el que va generar algunes reflexions sobre el model de l’Escola de Música.

En l’apartat de preguntes, el govern va dir que s’estava a l’espera de resoldre qüestions de tramitació per poder licitar la propera edició del Festival Jardins de Terramar, i que desconeix oficialment l’anunciada marxa de les Jornades del Cercle d’Economia.

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple íntegre

Si tot va com ha d’anar, el 2022 hi haurà pisos de promoció pública. Aurora Carbonell reconeix que és una prioritat del govern, però que tot va molt lent.

Els joves encara hauran d’esperar, perquè l’horitzó de la primera promoció de 72 pisos d’habitatge públic de lloguer se situa l’any 2022. Aleshores, si res no falla, estaran construïts i disponibles. Així ho ha confirmat aquest matí l’alcaldessa Aurora Carbonell, fent referència a una de les prioritats immediates del govern. Parlem de pisos, de neteja, de regeneració de platges i el futur del Club de Mar, de la nova associació de comerciants i del top manta, del pàrquing de Pins Vens i d’altres temes d’actualitat en l’entrevista mensual.

Escolteu-ho

Jaume Monasterio fa balanç dels primers mesos al capdavant de la regidoria d’esports: “hem d’aconseguir que ningú es quedi sense fer esport i que l’administració sigui més propera als clubs”

Probablement, el fet d’haver estat molts anys en el món de l’esport i en la darrera etapa com a president del Club Patí Subur Sitges li pot donar a Jaume Monasterio un lleuger avantatge a l’hora d’encapçalar una regidoria com la d’esports. Conscient del que suposa el dia a dia i de les dificultats que es poden trobar els clubs, el regidor d’esports té molt clar que el paper de l’administració passa per ser més propera a les entitats i els esportistes, més enllà de dotar-les d’unes bones instal.lacions. En aquest sentit, Monasterio ha recordat que el Rugby Club Sitges podrà gaudir la temporada vinent d’un nou camp i la necessitat d’adequar altres espais, com les pistes de l’Escola Miquel Utrillo, per tal d’agilitzar la problemàtica d’espai, o la construccció en un futur d’un tercer pavelló. El regidor d’esports ha fet un primer balanç dels seus primers mesos al capdavant de la regidoria i ha parlat, entre d’altres, d’algun nou projecte com l’anomenat Segell de Qualitat Esportiva, una iniciativa que pretèn que els clubs tinguin un model basat en valors i que compleixin uns mínims de qualitat formativa.

Escolteu-lo

El govern afronta la seva primera audiència pública i fa balanç dels primers 100 dies de mandat

El Miramar va acollir la primera de les sis audiències públiques previstes pel govern. L’alcaldessa, Aurora Carbonell, acompanyada de David Martínez i Júlia Vigó, primer i segona tinent d’alcaldessa respectivament, van començar l’acte fent balanç dels primers 100 dies de govern i amb la lectura d’un llistat de projectes engegats i de futur corresponents a diferents àrees. En matèria d’ensenyament es van anunciar obres a l’escola Barrachina, treball en el trasllat de l’Escola Pia i l’estudi de la municipalització de les llars d’infants municipals. En matèria d’habitatge es vol finalitzar el registre de pisos desocupats i adquirir-ne de nous, a banda d’iniciar el procés sancionador d’aquells habitatges d’ús turístic que no tinguin llicència. Es preveu també la remodelació del casal d’avis del carrer Pau Casals i un nou concurs d’arts escèniques pel 2020. En segon bloc va arribar el torn del públic amb intervencions centrades sobretot en matèria de serveis urbans i mobilitat a les que van poder respondre els regidors de les àrees corresponents, convertint-se Jaume Monasterio, en protagonista de la primera audiència pública de l’alcaldessa.

Escolteu l’audiència íntegra

ERC torna a guanyar les generals a Sitges, en unes eleccions que s’acosten als resultats de Catalunya

Esquerra Republicana ha guanyat la repetició de les eleccions generals del 10 de novembre a Sitges, repetint el triomf que ja va obtenir el passat 28 d’abril. Els republicans, però, han baixat en vots (3174)  i percentatge (23%), com ho ha fet el PSC (2480 vots i 18%), segona força. Junts per Catalunya (1948 vots i 14%) ha millorat resultat, situant-se tercera, mentre qui havia ocupat aquesta posició, En Comú Podem (1609 vots i 12%), passa a ser quarta força. El PP (1368 vots i 10%), cinqué, s’ha beneficiat de l’important enfonsament de Ciutadans (928 vots i 7%), sisé, com també ha augmentat Vox (902 vots i 6%). La CUP (675 vots i 5%) tanca la llista de les forces més votades. La jornada, desenvolupada amb total normalitat, s’ha saldat amb una participació del 71%, cinc punts i mig menys que fa set mesos.

ERC ha guanyat a totes les seccions electorals menys a les tres taules del Centre de Disseny, on ho ha fet el PP. Per la seva banda, el PSC, sense imposar-se a cap barri, ha guanyat en quatre taules del Centre d’Esplai, Turisme i la carretera de les Costes. Els resultats a Sitges s’acosten força en percentatge al global de Catalunya. El vot sobiranista ha estat un punt per sobre del de les forces favorables a la unitat d’Espanya (43% davant de 42%), tot i que si hi sumem els partidaris del dret a decidir, se situa en el 57%.

Escolteu-ho

 

Al portal de transparència de l’Ajuntament ja apareixen les declaracions d’activitats patrimonials i d’interessos dels regidors i regidores. Us ho expliquem.

Al portal de transparència de l’Ajuntament de Sitges ja es poden consultar les declaracions d’activitats patrimonials i d’interessos dels vint-i-un regidors i regidores de la corporació. El compliment d’aquest requisit legal es formalitza en l’inici i en el final de cada legislatura per a certificar que, durant l’exercici de la seva activitat, els càrrecs electes no s’han pogut beneficiar de la seva condició. Us ho expliquem.

Escolteu-ho

Josep Maria Martínez (El Margalló) dóna mig any de marge a l’actual equip de govern, però creu que ja és hora que es puguin veure actuacions concretes.

Com per exemple, vigilància les 24 hores, l’anàlisi de la xarxa de clavegueram i els seus problemes, l’execució del projecte de la depuradora de Garraf, o el del local social de les Botigues, o el del passeig marítim, o la definició de com naturalitzar la riera de Vallbona…. Algunes de les propostes ja tenen l’aprovació sota el braç i estan encara pendents d’execució. Josep Maria Martínez, regidor de El Margalló, és conscient que cal deixar un marge de confiança al govern per actuar, però no vol que determinades accions, que creu que ja es podrien posar en marxa, no estiguin encara agendades. En fem un repàs en aquesta entrevista que tanca la roda de portaveus.

Escolteu-lo

L’empresa Suburnet presenta recurs al TSJC davant la resolució que va prendre el tribunal català de contractació a l’impugnació del contracte de neteja, i es planteja demandar l’Ajuntament per mala praxi en la gestió de la licitació del servei. El regidor Monasterio assegura que això no canvia l’aplicació del contracte ja aprovat i signat amb CESPA.

L’empresa Suburnet, una UTE formada per INGESAN, S.A i SERSA, S.A, ha presentat al Tribunal Superior de Justicia de Catalunya un recurs contenciós administratiu contra la decisió que en el seu dia va prendre el tribunal català de contractació, sobre la impugnació que Suburnet va presentar respecte al concurs de licitació del nou contracte de neteja a Sitges. Marcos Gordaliza, portaveu de Suburnet, ha afirmat, per altra banda, que s’està plantejant una demanda contra l’Ajuntament de Sitges per mala praxi en el procediment de licitació del concurs. El regidor de serveis urbans, mobilitat i transport, Jaume Monasterio, afirma que la presentació d’aquest recurs al TSJC no atura el procés d’execució del contracte de neteja ja signat amb CESPA, s’ha mostrat molt tranquil respecte al procediment de gestió del contracte, i considera que tot plegat forma part d’un procediment habitual en les grans empreses (Ingesan està dins del paraigües d’OHL) quan queden fora dels concursos.

Escolteu Jaume Monasterio

Escolteu Marcos Gordaliza

Eduard Terrado (ERC) garanteix que el pàrquing de Pins Vens es podia fer en zona verda i afirma que el decret d’alcaldia que declarava nul·la de ple dret l’aprovació de l’obra es referia al projecte que després va ser modificat.

El portaveu d’ERC i regidor d’urbanisme, espais naturals, sostenibilitat i governació, Eduard Terrado, garanteix que l’aparcament situat al costat dels pavellons de Pins Vens es podia fer en aquest terreny de zona verda sense vulnerar cap normativa, i que el decret d’alcaldia que declarava nul de ple dret l’aprovació de les obres de millora d’aquesta zona es refereix a un projecte que després va ser modificat per adaptar-lo als requeriments de la normativa. Terrado, que ha llegit un fragment de la instància que Maria Àngels Llinàs va signar el 2016 en la qual sol·licitava l’asfaltat d’aquest mateix indret on ja s’hi aparcava, ha lamentat que no es valori un resultat que ha dignificat l’espai. Sobre el debat a l’entorn del top manta el regidor ha insistit en que la policia no pot actuar amb la contundència que requeriria un delicte penal, perquè es tracta d’una falta administrativa, i ha afirmat que els jutges son els primers que diuen a les policies locals que no els envïin més manters.

Escolteu-lo

El ple aprova les ordenances fiscals, però el govern es queda sol davant d’una oposició que es mostra unida i ferma a l’hora de criticar la manca de diàleg.

Us oferim, en 3 clips d’àudio diferenciats, el debat de les ordenances fiscals, el de les mocions vinculades als esdeveniments dels darrers dies, proposades per C’S i ERC, Guanyem Sitges i Junts per Sitges, i el de la petició que la directora general d’urbanisme ha fet a l’Ajuntament per a declarar nul de ple dret l’acord de junta de govern pel qual s’aprovava el projecte d’execució del pàrquing annex als pavellons de Pins Vens.

Escolteu el debat de les ordenances fiscals

Escolteu el debat de les mocions

Escolteu les preguntes sobre el pàrquing de Pins Vens

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple integre

Un Ple extraordinari demana l’amnistia dels presos i defensa el dret d’autodeterminació

L’Ajuntament de Sitges ha celebrat un ple extraordinari per debatre una moció per “demanar l’aministia de les persones preses polítiques i en defensa del dret d’autodeterminació”, presentada per Esquerra Republicana, Junts per Sitges i Guanyem Sitges. El debat de la moció en un ple extraordinari, i no en el proper ordinari, ha generat controvèrsia entre Junts i Guanyem, ja que els segons lamenten el cost que per les arques públiques té convocar sessions de caràcter extraordinari, mentre els primers destaquen l’excepcionalitat del fet per fer sortir la moció de l’activitat ordinària. La moció rebutja la sentència del Tribunal Suprem, demana l’amnistia de presos i exiliats, mostra el compromís amb el dret d’autodeterminació, destaca el caràcter pacífic del moviment independentista català, mostra respecte per la legitimitat de les institucions catalanes, i s’adhereix a les accions pacífiques de rebuig a la sentència.

Els tres grups municipalistes, El Margalló, Nou Horitzó i Sitges Grup Independent, han optat per l’abstenció, en respecte a la diversitat ideològica dels respectius votants. El PSC, que ha votat en contra, ha reclamat l’acatament de la sentència, i ha desitjat que la política resolgui el conflicte. Els tres grups proposants han argumentat el vot a favor.

Escolteu-lo