Un Ple extraordinari demana l’amnistia dels presos i defensa el dret d’autodeterminació

L’Ajuntament de Sitges ha celebrat un ple extraordinari per debatre una moció per “demanar l’aministia de les persones preses polítiques i en defensa del dret d’autodeterminació”, presentada per Esquerra Republicana, Junts per Sitges i Guanyem Sitges. El debat de la moció en un ple extraordinari, i no en el proper ordinari, ha generat controvèrsia entre Junts i Guanyem, ja que els segons lamenten el cost que per les arques públiques té convocar sessions de caràcter extraordinari, mentre els primers destaquen l’excepcionalitat del fet per fer sortir la moció de l’activitat ordinària. La moció rebutja la sentència del Tribunal Suprem, demana l’amnistia de presos i exiliats, mostra el compromís amb el dret d’autodeterminació, destaca el caràcter pacífic del moviment independentista català, mostra respecte per la legitimitat de les institucions catalanes, i s’adhereix a les accions pacífiques de rebuig a la sentència.

Els tres grups municipalistes, El Margalló, Nou Horitzó i Sitges Grup Independent, han optat per l’abstenció, en respecte a la diversitat ideològica dels respectius votants. El PSC, que ha votat en contra, ha reclamat l’acatament de la sentència, i ha desitjat que la política resolgui el conflicte. Els tres grups proposants han argumentat el vot a favor.

Escolteu-lo

Manu Rodriguez (C’s) reconeix que és molt possible que la oposició acabi propiciant una moció de censura, i anuncia l’abstenció a les ordenances fiscals.

El portaveu de Ciutadans admet que entre els grups de l’oposició hi ha millor sintonia a l’hora de compartir opinions, que comunicació entre govern i oposició. Manu Rodriguez lamenta, en aquest sentit, que l’actual equip de govern no tingui una figura semblant a la de Pep Moliné, que exercí un paper important a l’hora de considerar la participació de la oposició en la gestió dels temes importants del municipi. Rodríguez lamenta que encara no s’hagi presentat pla de mandat i apunta un complex debat de pressupostos.

Escolteu-lo

L’acte de record a Lluís Companys esdevé una nova concentració contra la sentència del Suprem

El tradicional acte de record en l’aniversari de l’afusellament de Luís Companys va reunir més públic que mai, en un clima d’indignació per la sentència contra els líders sobiranistes del Tribunal Suprem. A l’acte hi van participar representants d’Esquerra Republicana, Junts per Sitges i Guanyem Sitges, mentre que el PSC local va fer l’ofrena a la tarda en considerar l’acte polititzat, i els Comuns Verds no hi varen anar per motius d’agenda. Cap de la resta de formacions amb representació hi va assistir. L’alcaldessa Aurora Carbonell va apel·lar a la movilització per protestar contra la decisió judicial. L’acte va acabar amb el cant dels Segadors per part dels assistents.

Escolteu-ho

Els Comuns-Verds no votaran a favor de les ordenances. Carme Gasulla lamenta que el govern hagi demanat responsabilitat a l’oposició però no hagi acceptat cap de les seves al·legacions.

La portaveu dels Comuns Verds de Sitges, Carme Gasulla, decidirà el proper dissabte si votarà negativament o abstenció a les ordenances fiscals que presentarà el govern. Gasulla, que proposarà la creació d’una comissió específica per a l’estudi de les ordenances, lamenta que el govern demani responsabilitat als regidors quan no ha acceptat cap al·legació de l’oposició, i considera que no s’aprofundeix prou en la tarifació social. Sobre les ordenances, la situació política, la neteja, els festivals o el top manta hem conversat amb la portaveu dels Comuns.

Escolteu-la

El govern plantejarà en junta de portaveus extraordinària la suspensió de tota l’activitat institucional fins divendres. Això inclourà el ple municipal de dimecres, però no l’acte d’homenatge al president Companys. Parla Aurora Carbonell.

L’alcaldessa Aurora Carbonell ha confirmat aquest matí que el govern es planteja la suspensió de tota l’activitat institucional fins divendres, arran de la sentència de l’1 d’octubre, i així ho comentarà a la resta de grups municipals en una junta de portaveus extraordinària que tindrà lloc avui a les 19h, una hora abans de l’acte de protesta que ha estat convocat a la plaça de l’Ajuntament. L’únic acte que es mantindrà a l’agenda institucional és el de l’homenatge a Lluís Companys, previst per demà dimarts a les 19:30h al davant del monòlit dels Molins.

Escolteu-ho

El govern presenta la proposta d’ordenances fiscals de 2020, amb congel·lació de l’IBI, i criteris de sostenibilitat i equitat social

El govern de Sitges ha presentat la proposta d’ordenances fiscals per al 2020, que es portarà a aprovació al ple de dimecres vinent. El document proposa mantenir l’IBI en 20.000 rebuts, a través d’una rebaixa del tipus de gravamen del 0,56% al 0,52%, amb el que es compensa l’increment anual, que finalitza l’any vinent. En aquest sentit, la regidora d’hisenda Carme Almirall ha comentat que en breu s’haurà de prendre una decisió política per decidir què fer en el futur amb aquest impost. Les noves ordenances han volgut aplicar mesures de sostenibilitat, bonificant els vehicles menys contaminants o les reformes per aprofitar l’energia solar, i també l’equitat social, gravant més habitatges buits i bonificant els habitatges destinats a lloguer social. A més, es pujarà el preu de l’aigua per destinar-ho a manteniment i noves infraestructures. Ho expliquen, al costat de Carme Almirall, els regidors Júlia Vigó i David Martínez.

Escolteu-ho

David Martínez (SGI) anuncia un nou ajornament en la reobertura de l’Escola d’Adults, i que ja té presidència pel Carnaval

L’Escola d’Adults té un nou termini per la reobertura després de les obres: el gener. Els tràmits administratius han provocat aquest nou endarreriment, segons ha explicat el regidor d’ensenyament i primer tinent d’alcaldessa, David Martínez (SGI). El regidor també ha anunciat una propera reunió entre Escola Pia, Fundació, Ajuntament i Generalitat per desbloquejar el futur de l’únic centre concertat de Sitges, després que fa mesos els pares i mares votessin per àmplia majoria traslladar la instal·lació. Martínez, que com a regidor de festes s’ha trobat amb totes les comissions per renovar, ha anunciat que ja té la persona que s’ocuparà de la de Carnaval, tot i que encara no l’ha anunciat, i que la setmana vinent començarà les gestions per a la de Festa Major. David Martínez, que ha fet un balanç positiu dels tres mesos i mig de govern després d’un aprenentatge accelerat per la inexperiència en tasques municipals, ha lloat la feina de les tres formacions del govern, i ha admés la necessitat de parlar força amb l’oposició.

Escolteu-lo

Xavier Salmeron (Guanyem Sitges) afirma que l’informe de la intervenció municipal ‘no ha tingut res a veure’ amb la destitució de Xavier Duran com a director de la fundació del Festival, sinó altres problemes de gestió que va exposar la Generalitat, i dels quals també en tenia coneixement l’Ajuntament.

Admet que poden haver existit problemes de comunicació amb l’oposició, i en demana disculpes. Afirma que ell pot no estar d’acord amb la presència de Casa Bacardí al mercat, però la seva condició de regidor de govern el porta a obrir un procés participatiu sobre el futur de l’equipament, que vol que sigui consensuat a partir, probablement, d’un paper en blanc. Xavier Salmeron, de Guanyem Sitges, també s’ha referit a la destitució de Xavier Duran com a director de la fundació del festival, desvinculant-la de l’informe de la intervenció municipal, però raonant-la a partir d’altres problemes en la gestió del certamen, i ha exposat les conclusions de l’altre informe de l’intervenció sobre el festival jardins de Terramar, a partir del qual es conclou que el procés de licitació a l’empresa organitzadora no es va fer correctament en el seu dia, i que, finalitzat el contracte, ara cal obrir una nova licitació que s’espera que arribi a temps pel festival de l’any que ve.

Escolteu-ho

Luis Miguel García, portaveu del PSC, aposta com a solució immediata per al top manta el retorn al suport de la seguretat privada i les multes als compradors. García lamenta que, fins avui, només dos regidors de l’equip de govern, Julia Vigó i Xavier Salmeron, s’han posat en contacte amb ell per telèfon.

La nostra roda de portaveus saluda avui Luis Miguel García, del PSC. Amb ell abordem alguns dels temes del debat polític dels darrers mesos. Des de la casa Bacardí a la neteja, passant pel top manta i les relacions entre govern i oposició.

Escolteu-lo

Mònica Gallardo (Junts x Sitges) sobre el diàleg amb el govern: “Hem fet un avís, més d’un avís. N’estem fent. Jo crec que pel bé de tothom, i pel bé de Sitges sobretot, haurien de reaccionar”

Obrim la roda de portaveus d’aquesta legislatura amb la cap de llista de Junts per Sitges. Mónica Gallardo confessa que li està costant molt d’entendre el posicionament del govern respecte a la relació amb els grups de l’oposició i, sobretot, vers l’intercanvi d’informació i de debat respecte a iniciatives que afecten a temes fonamentals per a la vila. Sense voler anar més enllà, la portaveu de Junts per Sitges entén que la situació actual està cohesionant l’oposició a l’hora d’exposar un posicionament ferm als plens municipals. En la conversa no deixem de banda el pacte amb el PSC al consell comarcal, o les mocions de la formació aprovades en el darrer ple.

Escolteu-la

Ple de setembre: s’aprova el nou contracte de la neteja, i s’obren debats sobre el futur de la Casa Bacardí, el model de gestió turística o el festival Jardins de Terramar

El ple ordinari de setembre, que malgrat provar sistemes més àgils en les intervencions ha acabat durant més de cinc hores, ha permés aprovar el nou contracte de la neteja, que s’adjudica a CESPA per 6’8 milions d’euros anuals, amb renovació total de maquinària, quatre anys de durada, i canvis en la gestió. El regidor Jaume Monasterio ha ofert una comissió de seguiment per vigilar-ne l’execució, i Carme Gasulla ha votat en contra, ja que està en contra de la privatització.

Escolteu el debat sobre la neteja

El balanç i el futur del Festival dels Jardins de Terramar va generar nous debats. Primer, els Comuns Verds de Sitges rebel·laren un informe d’intervenció que qüestionava algunes de les pràctiques de justificació de subvencions d’edicions passades. I més tard, una moció de Junts per Sitges per demanar-ne la continuitat, que va ser aprovada en acceptar el grup proposant de retirar que l’Ajuntament “destini tots els recursos necessaris” a l’esdeveniment.

Escolteu el debat sobre el festival Jardins de Terramar

En l’apartat de dictamens, el ple va aprovar la declaracio de la International Bears Week com a esdeveniment d’especial interès per a la vila. Ja dintre les de mocions, Ciutadans en presentava dues, una per implementar formació sanitària especial a la Policia Local, aprovada per unanimitat, i una segona sobre la garantia de neutralitat als centres educatius, rebutjada per la majoria de la resta de grups, que van criticar els proposants per posar en dubte la comunitat educativa. El Ple també va aprovar una moció de Nou Horitzó per la permanència de la Casa Bacardí i una de Junts per Sitges per crear un ens público-privat per gestionar el turisme. Per últim, es va portar a aprovació una moció de rebuig a les amenaces d’Endesa per cobrar el deute a famílies vulnerables.

Escolteu la moció sobre la Casa Bacardí

El torn final de preguntes del públic va ser especialment llarg. Una convocatòria des de les xarxes va motivar diverses persones a assistir i presentar consultes, algunes de concretes i altres de més genèriques. Hem recollit les intervencions de Carlos Prieto, Aitor Martínez Torres i Toni Martínez, i la resposta a les mateixes de l’alcaldessa, Aurora Carbonell.

Escolteu les preguntes

A continuació teniu el ple íntegre.

Escolteu el ple sencer

Aurora Carbonell escoltarà l’oposició després de les crítiques per poca informació, i espera que el nou contracte de neteja, que va al ple de dimecres, suposi un canvi en la gestió d’aquesta problemàtica

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, afronta el nou curs polític i els primers cent dies del govern entre Esquerra Republicana, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges, entre la necessitat de coordinar les tres formacions, i la de respondre les crítiques de l’oposició per la informació que els hi arriba sobre decisions municipals, motiu pel que s’ha convocat una Junta de Portaveus extraordinària, en la que ha explicat que escoltarà el que li hagin de dir els diversos grups. Mentre, a l’horitzó proper, espera l’aprovació d’ordenances i del primer pressupost de la legislatura.

El Ple d’aquest dimecres, primer després de l’estiu, votarà finalment el nou contracte de neteja, que assumirà de nou Cespa, però amb un increment de gairebé el doble de la dotació pressupostària. L’alcaldessa també ha fet balanç d’un estiu amb meteorologia canviant que s’ha traduït en altibaixos d’ocupació turística, i ha remés la solució per Bacardí o el Patronat a un futur pla d’equipaments culturals.

Aurora Carbonell ha explicat que gairebé no ha pogut iniciar-se en tasques com a diputada al Parlament de Catalunya, per poder valorar fins a quin punt condicionarà la seva feina com a alcaldessa.

Escolteu-la