La draga arribarà a finals de juny, i l’Ajuntament vetllarà per la sobreocupació dels xiringuitos per a que no hi hagi conflicte de criteris amb la Generalitat

Divendres passat, la Diputació de Barcelona va presentar la campanya de seguretat i salubritat a les platges Cuida la platja, cuida’t tu, i l’Ajuntament de Sitges la temporada de platges d’enguany. En el rerefons, la imminent arribada de la draga que ha d’aportar sorra a unes platges que, en alguns casos, han resultat força malmeses arran de la tempesta del passat dimecres, i la obertura definitiva de tots els xiringuitos de les platges. Aurora Carbonell va reconèixer que el principal problema ha estat un criteri diferent entre la Generalitat i els concessionaris a l’hora de valorar l’espai ocupat per a les instal·lacions. Per aquest motiu, l’Ajuntament també incorporarà la medició de la superfície dels xiringuitos sitgetans per a evitar que aquesta situació es produeixi una vegada més. El president de l’associació de concessionaris, Manuel Martínez, va assenyalar el perjudici que ha suposat per a 85 persones no poder obrir 9 concessions durant dos mesos, i a la vegada ha manifestat que, gràcies a l’aportació de sorra, Sitges salvarà una vegada més la temporada. L’acte fou presidit per la diputada de consum i salut de la Diputació, Laura Martinez, i l’alcalde Miquel Forns.

Escolteu-ho

L’ANC de Sitges proposa una llista unitària i transversal del sobiranisme, de cara a les municipals del 2019, i exposa a l’Ajuntament -al costat d’Òmnium, l’ABPS, el Prado, el Retiro i el GES, que Sitges tingui una plaça de l’1 d’octubre.

Constaten que, des que varen instal·lar la parada dels caps de setmana el Nadal de l’any passat, ha augmentat el nombre de persones interessades en conèixer de primera mà les reivindicacions de l’ANC i afegir-s’hi. Com en d’altres poblacions de Catalunya, l’Assemblea local de l’ANC ha exposat la proposta de fer una llista transversal unitària de totes les formacions sobiranistes de cara a les properes municipals, i la resposta ha estat receptiva. La setmana passada, portaveus de l’associació es reuniren amb l’alcalde, en companyia de representants del Prado, del Retiro, del GES i d’Òmnium per a demanar que la rotonda de l’avinguda sofia/camí capellans on hi ha l’escultura vela d’Antoni Roselló porti el nom d’1 d’octubre. En parlem amb Jordi Serra i Ferran Martínez.

Escolteu-ho

Tres alcaldes i molts punts en comú. Jordi Serra, Jordi Baijet i Miquel Forns en les terceres jornades “Repensar Sitges”, organitzades per l’Eco.

Els tres coincideixen en que la seva condició els ha donat l’oportunitat de tenir un contacte amb la gent difícilment comparable al de cap altra feina. Els tres també coincideixen en assenyalar que el creixement de Sitges ha vingut fortament condicionat per allò que es va decidir fa més de mig segle i reflexionen sobre fins a quin punt els Ajuntaments poden controlar la velocitat del desenvolupament urbanístic. Serra, Baijet i Forns també posaren sobre la taula assumptes com les promocions de vivenda social o la necessitat de cercar noves alternatives econòmiques al monocoltiu turístic. Us oferim la xerrada sencera, que va moderar la periodista Anna Grimau.

Escolteu-ho

Ple de maig: L’Ajuntament aprova per unanimitat els nous criteris de valoració dels llocs de treball de la corporació i la protecció del conjunt de casetes de la platja de Garraf. El govern anuncia rebaixes en la pressió fiscal per a l’any que ve.

Us oferim, en quatre àudios diferenciats, els debats més destacats de la sessió de ple municipal de dilluns, i que us resumim en el quadre adjunt.

Escolteu el debat sobre la valoració de llocs de treball de la corporació

Escolteu el debat sobre la protecció de les casetes de Garraf

Escolteu el debat sobre el tancament del pressupost del 2017

Escolteu el debat sobre l’anul·lació de la consulta de Les Botigues

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple sencer

Us oferim, també, el clip de video amb el senyal institucional de la sessió

Miquel Forns sobre la possibilitat de comprar el Reference per a fer un viver d’empreses: “Baijet va tenir una visió de futur, però la va tenir equivocada”

Així està l’entrada del Reference (Foto: Aleix Ramirez/Nació Sitges)

Tot i no estar en el pla de mandat, que prioritza la compra de l’edifici del Patronat a la Generalitat de Catalunya, el govern es planteja la possibilitat de comprar l’edifici del Sitges Reference al banc dolent, amb la finalitat d’instal·lar-hi un viver d’empreses. L’alcalde ha confirmat a Ràdio Maricel que fa temps que hi ha aquesta possibilitat sobre la taula, tenint en compte que ja s’ha construït l’accés des de l’autopista i que l’Ajuntament planteja encabir-hi un viver d’empreses, recuperant la idea que en el seu dia va impulsar el govern de Jordi Baijet. Abans d’arribar al Reference, la conversa amb l’alcalde ha parlat de la consulta a les Botigues, de la urbanització de la Plana i dels pisos socials, o del superàvit i el romanent de tresoreria i la capacitat d’executar-lo.

Escolteu-ho

Miguel Ángel Bastenier: “A mí el que em preocupa és que això sigui un aperitiu del que està per arribar”

El passat dissabte a la nit, una de les vidrieres del domicili del regidor de Ciutadans a l’Ajuntament de Sitges, Miguel Angel Bastenier, fou l’objectiu d’una pedrada que en trencà un dels dos vidres. La mateixa nit, Bastenier presentà denúncia a la policia local que està instruïnt atestat contra aquest acte violent. El número dos de Ciutadans, que ahir mateix va rebre el suport de diferents representants polítics sitgetans, ha mostrat la seva preocupació per si aquesta acció pot significar la prèvia d’un estat de tensió més important. Bastenier admet que exposa els seus arguments amb una beligerància que pot sublevar algú, però enten que estem en democràcia. Aquest és el seu testimoni.

Escolteu-ho

El govern de Sitges deplora el fons i les formes del govern central per suspendre la consulta de les Botigues, i cercarà noves vies per conèixer l’opinió dels veïns

Aquest és el comunicat del govern

El govern municipal i la CUP han mostrat la disconformitat pel fons i les formes de l’advertiment per suspendre la consulta popular no referendària sobre la segregació de les Botigues de Sitges. La subdelegació del Govern central a Barcelona va advertir per via telefònica al batlle, i per correu electrònic al secretari municipal, que no es podia fer la jornada en considerar els advocats de l’estat que es tractava d’un referèndum, i que com a tal, es necessitava l’autorització del consell de ministres. L’Ajuntament de Sitges discrepa d’aquest argument, després d’haver seguit tots els procediments de la llei catalana, que regula consultes no vinculants, sense que s’hagi presentat cap impugnació. Malgrat això, la comissió de seguiment de la consulta va recomanar la suspensió de la mateixa, per evitar posar en risc els treballadors municipals que hi havien de participar si la delegació del govern feia més passos per impedir-la. Tant l’alcalde Miquel Forns, com els portaveus dels grups del govern, Aurora Carbonell i Pep Moliné, i el regidor de la CUP Pol Vigó, han denunciat la intenció del govern de l’estat d’aixafar l’autonomia municipal i els processos participatius, i s’han compromés a cercar maneres per saber l’opinió dels veïns sobre la continuitat o no de les Botigues a Sitges. Així ho han explicat en una llarga roda de premsa.

Escolteu-ho

Carme Gasulla creu que la principal mancança del govern municipal és la capacitat d’autocrítica, considera una urgència avançar amb els pisos socials i apunta que el nou equipament esportiu de Sorli posarà en risc al Club Natació i la piscina municipal.

La portaveu d’Iniciativa-Catalunya en Comú, Carme Gasulla, s’ha mostrat molt crítica amb la gestió de l’equip de govern en molts dels temes que formen part de l’actualitat política, des del superàvit del pressupost del 2017, fins a la situació del projecte del punt de venda de peix a Aiguadolç, la municipalització de la zona blava, o l’actuació del govern davant la urbanització del PPU1 de La Plana i Santa Bàrbara. Gasulla, que entén que la promoció de vivendes socials ja hauria d’estar començada perquè es tracta d’un assumpte d’urgència, apunta a que la implantació del nou centre esportiu de la cadena de supermercats Sorli a Sitges, posarà en qüestió el futur del Club Natació i de la piscina municipal. Finalment, Gasulla ha afirmat que li agradaria seguir en la política municipal, i ha assenyalat la possibilitat oberta de ser la cap de llista d’una futura formació que podria anomenar-se Comú de Sitges.

Escolteu-la

Pol Vigó reconeix que potser aquesta legislatura la CUP mostra un perfil menys beligerant, però es mostra molt crític davant l’actuació del govern en matèria de pisos socials i gestió d’equipaments.

Tornaria al carrer, confessa Pol Vigó tot mostrant un posicionament que entén bastant extrapolable a la resta de regidors de la CUP, que consideren que la política institucional no parla prou de les prioritats del carrer, i s’embolica en debats no sempre productius. Vigó creu que potser és cert que aquesta legislatura la formació està mostrant un perfil menys beligerant que l’anterior, però ho atribueix a un canvi en el context i a un acostament del govern a les propostes que la CUP havia posat sobre la taula en reiterades ocasions.

Escolteu-lo

Ensenyament confirma verbalment a l’Ajuntament que no es tancarà la línia de P3 de l’escola Maria Ossó. Parlen Laura Gómez, José Luís Quesada i Eduard Terrado.

Dijous passat, pares i mares es trobaren amb el regidor a les portes de l’escola

El departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya va confirmar divendres a la tarda a l’Ajuntament que no es tancarà la línia de P3 de l’escola Maria Ossó, com gairebé estava confirmat la setmana passada. Ara només s’espera que demà dimarts arribi des del departament la oficialització per escrit de la decisió. En 24h doncs, s’ha pogut capgirar una situació, gràcies en bona part a la influència dels arguments dels pares i la direcció del centre. En parlem amb Laura Gómez, una de les mares afectada per la situació, amb el regidor d’ensenyament, Eduard Terrado, i amb el president de l’AMPA del centre José Luís Quesada.

Escolteu-ho

Ferran Ignasi Llombart: “En este Ayuntamiento cuando alguien no hace lo que tiene que hacer pocas veces se ven sanciones, cuando alguien hace lo que tiene que hacer pasa desapercibido, y cuando alguien hace más de lo que tiene que hacer no recibe nunca ni un gracias”

El portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament ha valorat positivament la feina del nou gerent, però creu que cal posar més ordre a la resta de l’organigrama municipal per a que al carrer siguin més evidents els projectes que es plantegen. Llombart, que ha defensat el superàvit davant la situació econòmica viscuda durant la crisi, creu que la propera legislatura ha d’afavorir un govern de concentració en temes bàsics pel desenvolupament de la vila. El portaveu ha anunciat que el partit es pronunciarà sobre el cap de llista la propera tardor, però que a ell li agradaria seguir.

Escolteu-ho

Aurora Carbonell defensa la gestió del superàvit de l’Ajuntament, davant del bloqueig estatal dels comptes, i li agrada com està quedant la urbanització de La Plana i Santa Bàrbara.

De La Plana i Santa Bàrbara, a Les Botigues, passant per la gestió del superàvit i del romanent municipal, la portaveu d’ERC fa un repàs a la vida política municipal, tot defensant la gestió econòmica del govern de les crítiques que ahir va exposar Ricard Vicente, portaveu de Sitges en Positiu.

Escolteu-la