Tots a una contra el Covid-19, però preocupen, i molt, la situació a les residències i l’impacte econòmic de cara al futur. En el primer ple telemàtic de la història de Sitges, el govern exposa les mesures preses però l’oposició li demana poder treballar conjuntament.

Per primer cop a la història de Sitges, i arran de la pandèmia provocada pel virus SARS-CoV2, l’Ajuntament de la vila ha celebrat una sessió extraordinària per via telemàtica, en la qual els diferents regidors del govern han exposat les mesures que s’han pres des de les diferents àrees del consistori, davant d’una oposició que s’ha mostrat compromesa amb la feina del govern, però, a la vegada, li ha demanat que s’obri a una col·laboració plena amb l’objectiu de donar el millor servei possible a la ciutadania en aquests moments tan complexos. I un apunt, i no menor. Alguns grups polítics han alertat de la situació a les residències d’avis sitgetanes, i del gir dramàtic que pot prendre si no s’actua amb rapidesa.

Escolteu el ple íntegre

S’aprova inicialment el pressupost del 2020

L’Ajuntament de Sitges va aprovar inicialment el pressupost del 2020, amb els vots a favor dels grups del govern, els Comuns Verds, el Margalló i dos regidors del PSC, els vots en contra de Nou Horitzó i Ciutadans i l’abstenció de Junts per Sitges i el regidor Luís Miguel García del PSC.

Escolteu el resum dels continguts del ple

Escolteu el ple íntegre

Redactar el Duprocim, actualitzar el pla d’arbrat i…cercar una solució consensuada per les platges. Els tres grans titulars del ple extraordinari sobre la tempesta ‘Glòria’.

El ple extraordinari d’ahir es va moure entre el reconeixement unànim a la ingent tasca dels cossos de seguretat i les brigades municipals, i el qüestionament, per part de l’oposició, a la gestió política del govern a l’hora d’establir un gabinet d’emergència per organitzar la feina, o al fet de no haver tingut una previsió prou acurada d’acord amb els avisos que la Generalitat va emetre. Durant la sessió va quedar ben clar que hi va haver molt d’esforç personal, però també deficiències a l’hora d’establir un protocol d’actuació, probablement perquè Sitges encara no té redactat un Duprocim, el document únic de protecció civil que resumeix tots els plans de contingència davant d’emergències que ha de tenir el municipi. A la vegada, sobre el plenari va planar quina solució es pot donar al problema de l’estabilització/regeneració de les platges. El govern garanteix que es portarà sorra, però no afirma a través de quin sistema, i a la vegada apunta a que Sitges redacti un projecte de regeneració consensuat entre tots els agents implicats i el presenti al ministeri. De moment, l’estat ja ha advertit l’Ajuntament que, en cas de fer-se, l’execució del projecte d’espigó submergit a la platja Sant Sebastià seria d’aquí tres anys. I mentrestant, sobre la taula hi ha la possibilitat d’optar a la proposta de provar un espigó submergit inflable…

Trobareu els debats del ple d’ahir en cinc àudios diferenciats.

Debat sobre els efectes del temporal i l’impacte econòmic

Debat sobre les mesures de seguretat i la resposta dels cossos responsables

Debat sobre els efectes en l’arbrat i les platges

Debat sobre les afectacions a la mobilitat urbana i personal

Debat sobre les mesures preventives

Escolteu el ple íntegre

Escolteu el resum del ple

Tres quarts d’hora que salvaren una petita crisi.. Crònica del ple de gener.

Aquests son els titulars del ple de gener

Us oferim, en clips d’àudio diferenciats, els debats més destacats del ple d’ahir.

Escolteu el debat sobre la moció de reprovació a Aurora Carbonell

Escolteu el debat sobre les llambordes Stolpersteine

Escolteu el debat sobre les obres del camp de rugby

Escolteu el debat sobre la moció del Duprocim

Escolteu el debat sobre la moció de l’arbrat

Escolteu el debat sobre la moció de la Cruyff court

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple sencer

El ple aprova, amb moltes abstencions, les ordenances fiscals del 2020.

Cliqueu per a veure els titulars

Escolteu el debat sobre les ordenances fiscals

Escolteu el debat sobre la fundació del Festival de Cinema

Escolteu els debats de les propostes d’acord

Escolteu el ple sencer

El ple de novembre aprova la creació d’una comissió d’investigació sobre el pàrquing de Pins Vens, reconeix la Gay Pride com a esdeveniment d’especial interès i oficialitza la comissió de Carnaval.


El ple ordinari del mes de novembre va acordar la creació d’una comissió especial d’investigació sobre el projecte de millora i condicionament de l’aparcament al voltant dels pavellons de Pins Vens, a iniciativa dels Comuns Verds de Sitges. L’oposició en bloc es va afegir a la iniciativa, mentre que el govern també ho va fer malgrat mostrar reticències, en ser un tema judicialitzat a partir d’una denúncia de la fiscalia.

Escolteu el debat sobre la moció de Pins Vens

El ple va aprovar la composició de la nova comissió de Carnaval, es va adherir al Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, i va aprovar la declaració de la Sitges Gay Pride com a esdeveniment d’especial interés per a la vila. Alguns grups van reclamar més implicació de l’AFGAL com a organitzadora en esdeveniments de Sitges, el que va ser contestat per Luís Enríquez, el seu president, al final de la sessió, declarant-se trist davant dels dubtes expressats.

Escolteu el debat sobre la Sitges Gay Pride

El govern va retirar l’aprovació inicial del reglament regulador d’ús de les instal·lacions esportives, després que una part majoritària de l’oposició (Junts per Sitges, PSC, Ciutadans i Nou Horitzó) en demanés la retirada, en considerar que hi havia mancances que volien que se subsanessin abans de l’aprovació inicial.

Els grups de l’oposició van presentar diverses propostes d’acord, una dels grups del govern (ERC, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges) i Comuns Verds en suport a les persones en situació de vulnerabilitat per haver exercit el seu dret a migrar, i dues de Ciutadans per demanar connectivitat wifi gratuita als espais públics i per la igualtat de tracte entre pareles de fet i matrimonis en l’accés a prestacions socials i beneficis fiscals. Per la seva banda, Junts per Sitges presentava una moció per fomentar i becar l’educació musical de grau professional i superior a alumnes de Sitges amb un mínim del 50%, el que va generar algunes reflexions sobre el model de l’Escola de Música.

En l’apartat de preguntes, el govern va dir que s’estava a l’espera de resoldre qüestions de tramitació per poder licitar la propera edició del Festival Jardins de Terramar, i que desconeix oficialment l’anunciada marxa de les Jornades del Cercle d’Economia.

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple íntegre

El ple aprova les ordenances fiscals, però el govern es queda sol davant d’una oposició que es mostra unida i ferma a l’hora de criticar la manca de diàleg.

Us oferim, en 3 clips d’àudio diferenciats, el debat de les ordenances fiscals, el de les mocions vinculades als esdeveniments dels darrers dies, proposades per C’S i ERC, Guanyem Sitges i Junts per Sitges, i el de la petició que la directora general d’urbanisme ha fet a l’Ajuntament per a declarar nul de ple dret l’acord de junta de govern pel qual s’aprovava el projecte d’execució del pàrquing annex als pavellons de Pins Vens.

Escolteu el debat de les ordenances fiscals

Escolteu el debat de les mocions

Escolteu les preguntes sobre el pàrquing de Pins Vens

Escolteu el resum del ple

Escolteu el ple integre

Un Ple extraordinari demana l’amnistia dels presos i defensa el dret d’autodeterminació

L’Ajuntament de Sitges ha celebrat un ple extraordinari per debatre una moció per “demanar l’aministia de les persones preses polítiques i en defensa del dret d’autodeterminació”, presentada per Esquerra Republicana, Junts per Sitges i Guanyem Sitges. El debat de la moció en un ple extraordinari, i no en el proper ordinari, ha generat controvèrsia entre Junts i Guanyem, ja que els segons lamenten el cost que per les arques públiques té convocar sessions de caràcter extraordinari, mentre els primers destaquen l’excepcionalitat del fet per fer sortir la moció de l’activitat ordinària. La moció rebutja la sentència del Tribunal Suprem, demana l’amnistia de presos i exiliats, mostra el compromís amb el dret d’autodeterminació, destaca el caràcter pacífic del moviment independentista català, mostra respecte per la legitimitat de les institucions catalanes, i s’adhereix a les accions pacífiques de rebuig a la sentència.

Els tres grups municipalistes, El Margalló, Nou Horitzó i Sitges Grup Independent, han optat per l’abstenció, en respecte a la diversitat ideològica dels respectius votants. El PSC, que ha votat en contra, ha reclamat l’acatament de la sentència, i ha desitjat que la política resolgui el conflicte. Els tres grups proposants han argumentat el vot a favor.

Escolteu-lo

Ple de setembre: s’aprova el nou contracte de la neteja, i s’obren debats sobre el futur de la Casa Bacardí, el model de gestió turística o el festival Jardins de Terramar

El ple ordinari de setembre, que malgrat provar sistemes més àgils en les intervencions ha acabat durant més de cinc hores, ha permés aprovar el nou contracte de la neteja, que s’adjudica a CESPA per 6’8 milions d’euros anuals, amb renovació total de maquinària, quatre anys de durada, i canvis en la gestió. El regidor Jaume Monasterio ha ofert una comissió de seguiment per vigilar-ne l’execució, i Carme Gasulla ha votat en contra, ja que està en contra de la privatització.

Escolteu el debat sobre la neteja

El balanç i el futur del Festival dels Jardins de Terramar va generar nous debats. Primer, els Comuns Verds de Sitges rebel·laren un informe d’intervenció que qüestionava algunes de les pràctiques de justificació de subvencions d’edicions passades. I més tard, una moció de Junts per Sitges per demanar-ne la continuitat, que va ser aprovada en acceptar el grup proposant de retirar que l’Ajuntament “destini tots els recursos necessaris” a l’esdeveniment.

Escolteu el debat sobre el festival Jardins de Terramar

En l’apartat de dictamens, el ple va aprovar la declaracio de la International Bears Week com a esdeveniment d’especial interès per a la vila. Ja dintre les de mocions, Ciutadans en presentava dues, una per implementar formació sanitària especial a la Policia Local, aprovada per unanimitat, i una segona sobre la garantia de neutralitat als centres educatius, rebutjada per la majoria de la resta de grups, que van criticar els proposants per posar en dubte la comunitat educativa. El Ple també va aprovar una moció de Nou Horitzó per la permanència de la Casa Bacardí i una de Junts per Sitges per crear un ens público-privat per gestionar el turisme. Per últim, es va portar a aprovació una moció de rebuig a les amenaces d’Endesa per cobrar el deute a famílies vulnerables.

Escolteu la moció sobre la Casa Bacardí

El torn final de preguntes del públic va ser especialment llarg. Una convocatòria des de les xarxes va motivar diverses persones a assistir i presentar consultes, algunes de concretes i altres de més genèriques. Hem recollit les intervencions de Carlos Prieto, Aitor Martínez Torres i Toni Martínez, i la resposta a les mateixes de l’alcaldessa, Aurora Carbonell.

Escolteu les preguntes

A continuació teniu el ple íntegre.

Escolteu el ple sencer

Ple juliol 2019: Un informe de la intervenció municipal destapa un seguit d’irregularitats en la gestió del festival de cinema els anys 2015 i 2016, i demana que la fundació del certamen torni els 391.000€ (+38.000 d’interessos) de subvenció municipal que va rebre.

El primer ple ordinari de l’actual legislatura va abordar un contundent informe de fiscalització de la intervenció municipal, segons el qual la gestió del festival de cinema durant els anys 2015-2016 està plena d’irregularitats de procediment i de manca d’informació/justificació sobre contractes, aportacions econòmiques, o processos de selecció. La intervenció municipal enten que el festival va demanar unes aportacions econòmiques a l’Ajuntament que no tenien justificació d’acord amb el positiu balanç econòmic dels seus comptes, i considera que la fundació ha de retornar l’import de les subvencions municipals que va rebre el 2015 i el 2016, una d’elles extraordinària. Els responsables del festival tenen 15 dies per a presentar al·legacions un cop el ple ha aprovat el requeriment de la intervenció. L’informe fou rebut amb preocupació per part de tots els grups polítics municipals, que també varen aprovar una reserva de crèdit de 428.000€ per a protegir el certamen en el cas que hagi de pagar la quantitat que se li reclama, però el debat sobre la necessitat de reconduir la gestió es va fer evident.

Escolteu el debat sobre el festival

El ple municipal va portar a debat tres mocions. Dues d’elles varen ser aprovades per unanimitat: la dels Comuns Verds per al reconeixement de l’estat d’emergència climàtica, i la de Junts x Sitges per a la prevenció d’incendis forestals, que incorpora la creació d’una taula local per treballar en aquest assumpte. No va prosperar la moció que va presentar Ciutadans per a que el municipi es desvinculi de l’Associació de Municipis per a la Independència, per bé que més d’un grup polític va estar d’acord en considerar que no és admissible que l’associació no presenti la justificació dels diners públics que rep.

Escolteu el debat sobre la moció dels Comuns Verds

Escolteu el debat sobre la moció de Junts x Sitges

I, com era previsible, travessà la sessió el debat sobre la capacitat que tindrà l’alcaldessa de compaginar la seva dedicació a l’alcaldia amb la nova condició de diputada al parlament. Aurora Carbonell va rebre felicitacions, però totes portaven al darrera un qüestionament, més o menys evident, a la idoneïtat de la seva decisió, tenint en compte la situació del municipi. L’alcaldessa es defensà des de la il·lusió per assumir un repte que creu que és bo per Sitges, i afirmà que deixarà el parlament de Catalunya si creu que no pot assumir-ho. Escoltareu, per aquest ordre: Carme Gasulla, Manu Rodriguez, Luis Miguel Garcia, Mónica Gallardo, Xavier Salmeron, David Martinez i la pròpia Aurora Carbonell.

Escolteu el debat sobre la dedicació de l’alcaldessa

El ple també va nomenar presidenta de la comissió de Reis a Lorena Lucas, tot agraïnt la feina feta per la comissió fins avui presidida per Joan Roca. En l’apartat de precs i preguntes les relacionades amb l’àmbit de la neteja i la seguretat foren majoria. En aquest sentit, els treballadors del servei nocturn dels caps de setmana de l’empresa MonBus exposaren els problemes relacionats amb les agressions i els robatoris que han viscut les darreres setmanes.

Escolteu el ple sencer

El ple del Cartipàs avança els plens a les 16h, defineix atribucions i regidories, i escenifica la minoria del govern en no poder aprovar la creació de càrrecs eventuals

El nou govern municipal ha vist rebutjada la seva proposta de creació de dos càrrecs eventuals, ja que la majoria de l’oposició ha mostrat la seva oposició a la proposta. D’aquesta manera, el ple del Cartipàs ha escenificat la minoria de les tres formacions del govern, amb 8 dels 21 regidors. Al ple també s’ha explicat que aquesta legislatura els plens seran els tercers dimecres de cada mes a les 16h, per permetre la conciliació dels assistens a les sessions. El Ple ha deixat sobre la taula el nomenament de membres en òrgans col·legiats, després que no es pogués aplicar el pacte arribat entre grups de l’oposició en el cas del Consorci del Patrimoni de Sitges pels estatuts de l’organisme. Per últim, el ple ha donat compte de la constitució dels grups municipals, del nomenament dels tinents d’alcalde i dels regidors amb responsabilitat, i de la delegació d’atribucions a la Junta de Govern.

Escolteu-ho

Aurora Carbonell fa història i ja és la primera alcaldessa de Sitges, i ERC per primer cop arriba a l’alcaldia del municipi. Escolteu la transmissió del ple d’investidura de la legislatura 2019-2023.

Aurora Carbonell, entrevistada al final del ple.

Us oferim, íntegra, la transmissió de la sessió de constitució de la legislatura 2019-2023 a l’Ajuntament de Sitges, que ha investit alcaldessa Aurora Carbonell, d’ERC, amb els vots de Sitges Grup Independent, Guanyem Sitges i els Comuns Verds.

Escolteu-ho