Santa Tecla 2021. Versos de les colles de diables infantils

Fotos: comissió Festa Major

Us oferim els versos de les tres colles de diables infantils, tal i com es declamaren durant l’exhibició de colles ahir a la tarda a la plaça de Catalunya.

Versos colla Vella

Versos colla Jove

Versos colla ABPS

Apunteu-vos-ho bé. El president de la comissió, Agustí Marcet, ens explica allò bàsic que cal saber de la Santa Tecla d’enguany

Apunteu-vos, primer, aquestes dades, i després escolteu amb tranquil·litat l’entrevista.

NO hi haurà reserva de cadires per internet. Les cercaviles es realitzaran dins d’un recinte tancat i amb aforament controlat, que anirà de les 1035 places a les 3445, amb importants possibilitats d’ampliació.

El 19 de setembre, a la plaça Catalunya, tindran lloc les mostres de balls infantils. Al matí, els balls blancs i balls parlats. A la tarda, les bèsties de foc i els versos de les tres colles infantils de diables. NO es farà la cercavila prèvia a l’exhibició de les colles. Es compensarà amb una petita actuació a la mateixa plaça.

Santa Tecla quedarà exposada al local municipal de les Cases Noves el dia 21 de setembre. Aquesta vegada si que es farà el trasllat des de la Parròquia, amb els membres de la comissió, autoritats i el rector acompanyats per la colla de grallers La Sitja, amb motiu del seu 15è aniversari.

Hi haurà entrada de Santa Tecla a la Parròquia, però només acompanyaran la Santa el balls, músics, la pendonista i les cordonistes, la comissió, les autoritats i les pubilles i els hereus. La part final del recorregut de la cercavila de les 19h (a partir del carrer Nou) estarà tancada al públic. L’entrada de Santa Tecla es transmetrà en directe per Maricel TV/Canal Blau.

Per participar a les matinals infantils és obligatori omplir el formulari que podeu trobar al web de la Festa Major, i enviar-lo, abans del 15 de setembre, al correu electrònic de la regidoria de tradicions i festes. El dilluns 13, a les 19:30h a l’Escorxador es farà el curs de consumidor reconegut com expert per aquells participants que no el tinguin i vulguin participar a la matinal infantil de foc.

Amb el president de la comissió, Agustí Marcet, hem acabat d’arrodonir detalls d’aquesta Santa Tecla.

Escolteu-lo

Les cercaviles dels petits a La Plana. La cercavila dels grans als carrers més amplis del centre. Tots amb aforament controlat. Allò que es pot dir de Santa Tecla explicat pel president Agustí Marcet

Defensa que tothom que ha volgut veure la Festa Major l’ha poguda veure, però a la vegada afirma que entre un 30 i un 40% de persones que van sol·licitar entrades per anar a veure les exhibicions no van comparèixer. El president de la Festa Major, Agustí Marcet, ha volgut agraïr la implicació del públic, les colles, els voluntaris i totes les persones que han col·laborat perquè, al final, tot anés millor del que es podia preveure en alguns moments de crisi. Superada la celebració de Sant Bartomeu -i amb debats pendents d’abordar sobre, per exemple, l’entrada de grallers- arriba una Santa Tecla que es vol amb un plantejament més ambiciós. I la comissió proposarà, d’entrada, tres cercaviles pels més menuts a la zona de La Plana (repartits per edats tal i com ja es feia tradicionalment) i una cercavila única pels grans, la del dia propi de Santa Tecla, que es desenvoluparia pels carrers més amplis del centre. Tot plegat amb aforaments controlats. Està per veure si enmig d’aquest trencaclosques hi haurà lloc per les exhibicions dels balls i les colles de foc infantils, però la prioritat que es marca la comissió és aquesta, si els tècnics de salut i el procicat ho aproven.

Escolteu-ho

El regidor de festes es disculpa per la gestió de les entrades, defensa la comissió i apunta (sense dir-ho) a la possibilitat de cercaviles per Santa Tecla

David Martínez durant l’ofici

Creu que es va obrar amb excessiva prudència en les previsions dels aforaments per les exhibicions, i es disculpa perquè el sistema de gestió de les entrades no va funcionar com s’esperava, tot i que es mostra satisfet d’haver pogut reconduir la situació gràcies a la feina de tècnics, comissió, voluntaris i implicació dels propis balls. Comptat i debatut, el regidor de festes, David Martinez, fa un bon balanç de la Festa Major d’enguany, però resulta bastant evident que ni la regidoria ni la comissió volen tornar a passar per un episodi com el del passat 10 d’agost, que va generar una considerable frustració col·lectiva. D’aquí que, de cara a Santa Tecla, Martinez afirmi que es vol ‘donar un pas més’, i, sense ser més explícit, les seves paraules han donat molt a entendre que aquest pas més pot significar plantejar cercaviles. Està per veure com i de quina manera, però la idea va per aquí… I sí, l’ofici de Festa Major no es va oferir per Canal Blau, a partir d’un criteri de l’equip de govern.

Escolteu-lo

#FM2021: l’ofici i l’ofrena de l’Escola de grallers

Us oferim un video-resum de l’ofrena que l’Escola de Grallers de Sitges ha realitzat durant l’ofici de la Festa Major, amb motiu del seu 50è aniversari.

#FM2021: versos (2a part): versos colla Vella i colla Jove de diables

Us oferim els versos de les colles Vella i Jove de diables, tal i com s’han pogut escoltar a l’exhibició de les 19:30h a l’hort de Can Falç.

Versos de la colla Vella

Versos de la colla Jove

#FM2021: versos (1a part): Drac i diables Agrupació de Balls Populars

Us oferim el vers del Drac i els versos de la colla de diables de l’Agrupació de Balls Populars, que s’han declamat a l’exhibició de les 17h a l’hort de Can Falç

Vers del Drac

Versos dels diables de l’ABPS

#FM2021: totes les entrades de grallers a les places

Us oferim els àudios de les quatre entrades de grallers que ha viscut la Festa Major d’enguany.

A la plaça de Catalunya ha intervingut l’Escola de grallers de Sitges. Els grallers han interpretat: ‘La Festa Major’ d’Enric Morera, ‘Remembrança de Festa Major’ (darrer popurri que féu l’escola al Cap de la Vila, l’any 1996/97), ’50è aniversari de l’escola de grallers’ (Pasdoble de Juantxo Gómez, obsequi de els ‘gaiteros del Ciego’ arran de la seva visita enguany), ‘Toc de castells’ (versió de els grallers ‘Els Romeas’ del Vendrell), ’50 anys grallejant’ (original de Blai Fontanals Argenter en commemoració del 50è aniversari) i ‘La processó de Sant Bartomeu’ d’Antoni Català.

Escolteu la transmissió de l’entrada de grallers a la plaça de Catalunya

Escolteu únicament la interpretació de l’escola de grallers

A l’escola Esteve Barrachina han intervingut els grallers Marcets, interpretant: ‘Toc de castells’, ‘Setembre’ (peça del músic de Llíria Javi Alamà), ‘Gaztelugatxeko martxa’ de Kepa Junquera i ‘Popurri festamajorenc’. Després de les dues peces inicials, ha intervingut una de les colles de sac de gemecs.

Escolteu la interpretació dels grallers Marcets

Els grallers ‘La Sitja’ han protagonitzat l’entrada de grallers a l’hort de Can Falç. Han interpretat: ‘La Sitja’ (pasdoble de Javi López, fill d’en Paco López), ‘Vals jota de La Patum’, ‘La Festa Major’ d’Enric Morera i ‘Popurri de Festa Major’. Ha intervingut també una de les colles de sacs de gemecs que acompanya els balls blancs. (agraïm la col·laboració d’Aleix Ramirez)

Escolteu la interpretació de la colla La Sitja

I a la plaça dels castellers l’entrada de grallers ha vingut de la mà de la colla Maricel. Han interpretat: ‘Marxa mora’, ‘Encintant’, ‘Ituki Mendizaleak’ i ‘popurri de Festa Major’. Ha intervingut també una de les colles de sac de gemecs que acompanya els balls blancs.

Escolteu la interpretació de la colla Maricel

#FM2021: Una maquíssima versió per guitarra clàssica de ‘La processó de Sant Bartomeu’ amb Manel Sabaté

 

#FM2021. El pregó d’Eva (Evita) Martin

De la vida personal a la professional, de la Festa Major als viatges a la India, dels records de joventut amb el barret de palla, a la il·lusió de ballar les gitanes o de viure de ben a prop les evolucions de l’àliga. Eva Martin ha ficat en el bagul del seu pregó un munt de records, i ha tingut la col·laboració destacada de l’escola de grallers de Sitges, el ball de les gitanes i els timbalers de l’àliga.

Escolteu la transmissió del pregó

Escolteu únicament el pregó

#FM2021: el pregó Satíric d’en Franchu Núñez

Us oferim, íntegrament, el pregó satíric de la Festa Major organitzat per l’Agrupació de Balls Populars i que ha anat a càrrec de Franchu Núñez. Hi ha hagut humor, a partir de personatges ben diversos, i hi ha hagut reflexions a l’entorn d’alguns dels assumptes que han creat controvèrsia enguany, entre ells el de les entrades per a les exhibicions dels balls i la necessitat de fer entendre als infants que no sempre es pot aconseguir tot allò que es desitja.

Escolteu-lo

Les Barraques fan un molt bon balanç de l’any més esforçat de tots, tot i que assumeixen pèrdues

Foto: @pau.pascuaal

El dijous passat es va viure una mala nit. Però després tot es va reconduir i els organitzadors fan un molt bon balanç de l’edició de les barraques d’enguany, malgrat totes les dificultats vinculades amb la gestió de les mesures Covid i la logística complexa del nou espai de la plana de Santa Bàrbara. Una setmana després tornem a saludar a Josep Maria Tubau, i ens deixa el desig de tornar l’any que ve a l’escenari de la Fragata, a plantejar de nou unes barraques de tres dies, a reflexionar sobre la necessitat de professionalitzar algunes de les feines necessàries per organitzar-les i… a retrobar l’entrada gratuïta.

Escolteu-lo