La Jove torna als assajos, i creua els dits per si es pot fer alguna actuació aquesta temporada. Parlem amb Jordi Dólera

Foto: Jove de Sitges

De moment en grups de 20 i per separat, seguint totes les directrius que ha donat la coordinadora de colles castelleres, i amb l’esperança que aquesta temporada es pugui fer alguna cosa. Jordi Dólera, president de la Jove de Sitges, té molt clar que caldrà anar ‘partit a partit’, però confia en que potser per Santa Tecla hi hagi alguna possibilitat d’organitzar una actuació. Aquest és el balanç que fa de l’any viscut, i del que ha de venir.

Escolteu-lo

Els ‘Cubanitos’ restaurats han agradat. Crònica d’un feliç matí de dissabte

Després de molts mesos de treballs al taller de l’empresa Avall de Reus, dissabte passat es presentà, al saló teatre de ‘El Retiro’,  la restauració dels gegants americanos, en Panxito i la Panxita, en una emotiva vetllada durant la qual es va explicar amb tot detall el procés de recuperació de les peces. Amb en Pitu Valera fem crònica de l’acte, durant el qual intervingueren el regidor de tradicions i festes, David Martinez, les caps de colla dels Cubanitos, Jezabel de la Coba i Raquel Planas, el restaurador Aleix Vall i l’alcaldessa Aurora Carbonell.

Escolteu-ho

Us oferim, també, la transmissió en video de l’acte

Les Barraques d’aquest 2021 arriben amb més dies de concerts i la necessitat de donar un cop de mà als professionals del sector musical

El col.lectiu de Barraques va anunciar la setmana passada el cartell per a aquest 2021 i el cert és que l’edició d’enguany arriba amb un seguit de novetats i condicionada, òbviament, per l’actual situació de pandèmia. Hi hauran, d’entrada, més dies de concerts (del 12 al 16 d’agost) i, de manera excepcional, enguany els concerts seran de pagament, el que des del col.lectiu s’entèn també com una aposta ferma de suport al món cultural, en especial als professionals de la música i tècnics. Una altra de les novetats serà que aquest any els concerts es faran en un recinte tancat a l’aire lliure (encara per acabar de concretar). De moment, aquesta setmana està previst que es comencin a anunciar els concerts per dies i que d’aquí poc també es puguin començar a posar a la venda les entrades. En parlem de tot plegat amb el president del col.lectiu de Barraques, Josep Maria Tubau.

Escolteu-lo

 

 

Dues interpretacions històriques de ‘La processó de Sant Bartomeu’ i de ‘La Festa Major’

Diumenge 31 de gener, la cobla La principal de la Bisbal serà la protagonista del concert commemoratiu del centenari de la primera interpretació a Sitges de La processó de Sant Bartomeu del mestre Antoni Català, que va tenir lloc el 15 de novembre de 1920 al teatre Prado. El programa de la cobla també incorporarà La festa major d’Enric Morera, entre d’altres peces vinculades amb Sitges. En el marc d’aquesta commemoració us proposem dos enregistraments històrics de les nostres dues sardanes de capçalera. Per un costat, el de La processó de Sant Bartomeu que la Principal de la Bisbal enregistrà per la ‘Compañia del Gramófono/La voz de su Amo’ a finals dels anys 20 del segle passat, i per l’altre La Festa Major, que la cobla La principal de Peralada enregistrà per Victor Record cap a l’any 1915.

Escolteu-ho 

Us he mirat Santa Tecla… Ofici de Santa Tecla 2020 amb l’ofrena de les pubilles i els hereus.

Us oferim un clip de video amb alguns moments de l’ofici de la Festa Major de Santa Tecla d’enguany, amb especial atenció a l’ofrena de les pubilles i els hereus de la vila, precedida de les paraules de la pubilla de Catalunya, Ona Almirall

Aquí les teniu! Les (segures) Gitanes “d’antes” de Santa Tecla 2020. Un enregistrament de Vinyet Media.

Us oferim, amb la col·laboració de Ràdio Vinyet, l’enregistrament que Vinyet Media ha fet de la representació del ball de les Gitanes d’antes, que es va celebrar el passat dissabte al Prado. 

La restauració dels ‘Cubanitos’. Un viatge en el temps per tornar als origens. Aleix Vall ens explica un procés meticulós que acabarà a l’octubre.

Els ‘cubanitos’ el 1967, i durant el procés de restauració als tallers d’Avall

El proper mes d’octubre tornaran a Sitges els gegants Americanos. Els Cubanitos han viscut, i viuen encara, un profund i metòdic procés de restauració que els deixarà en un estat molt proper a l’original. Amb el pas dels anys, les figures, fetes de cartó pedra, han estat intervingudes amb tota mena de modificacions, restauracions i pedaços que han acabat per deformar-ne l’aspecte i alterar-ne l’integritat. Aleix Vall, de l’empresa Avall de Reus encarregada de la restauració, ens explica amb detall l’evolució dels treballs durant tots aquests mesos.

Escolteu-lo

#FMSitges20: Els 36 videos per 36 hores, de l’Escola de grallers de Sitges.

Per aquesta Festa Major de la pandèmia, l’Escola de Grallers de Sitges s’ha proposat una feina ingent que ha anat publicant a les xarxes. 36 clips de video per cadascuna de les 36 hores de la Festa Major, en els quals les diferents colles de l’escola interpreten les peces més significatives del nostre repertori tradicional. Els clips han estat produïts i realitzats per Xavier Alaman i Sergi Molina i els podeu trobar tots en aquest enllaç de You Tube.

Us deixem el clip de Matinades per a que tingueu un tastet de la selecció.

#FMSitges20: L’ofici que recordarem sempre. Un aplaudiment enorme pels sanitaris.

En unes circumstàncies excepcionals, preses arran de les mesures sanitàries obligades per la pandèmia, aquest matí s’ha celebrat l’ofici de Festa Major. Us oferim, per un costat, el clip d’audio on es poden escoltar les paraules de benvinguda als fidels, a càrrec de Montserrat Quelón, seguides per l’homilia de mossèn Josep Pausas, i la prèvia a les ofrenes a càrrec de Vinyet Castillo.

Escolteu-ho

Gairebé dos minuts d’aplaudiments han acompanyat als diferents sanitaris que han participat en les ofrenes: Marc Gracia, Laia Baijet, Núria Lozada, Mònica Peña, Xavier Ruiz, Maria Marcet, Joan Pagès, Vinyet Noguero i Toni Nebrera. Us deixem un video-resum de l’ofici.

#FMSitges20. I per a rematar la vigília… una petita joia de Facundo Beraudi. Les campanes i els morterets multicàmera! Mireu!

Ho puc intentar? ens preguntà el càmera i documentalista Facundo Beraudi de Roccomotion. Oi tant que si! li responguerem nosaltres. El resultat, aquí el teniu. Felicitats a l’autor!

#FMSitges20: Els versos de les tres colles de diables.

Us oferim els versos que les tres colles de diables sitgetanes han enregistrat expressament per la Festa Major d’enguany. Recordeu que si voleu guardar-vos els versos en el vostre ordinador/dispositiu, només cal que seleccioneu l’opció: guardar enlace como

Escolteu els versos de la Colla Vella

Escolteu els versos de la Colla Jove

Escolteu els versos de la Colla de l’Agrupació de Balls Populars

Dos grans pregons: Janio Martí (2002) i Miquel Forns (2003)

La Festa Major de Sitges ha tingut sempre una gran sort. No hi ha hagut pregó dolent. Tots s’han celebrat amb major o menor mesura. Però avui us presentem dos pregons que van entusiasmar. Els dos es van celebrar al Racó de la Calma. En la vida de Janio Martí l’encàrrec del pregó va significar un punt d’inflexió personal molt important. I pel públic present, el seu pregó fou una veritable declaració d’amor a la festa. Per la seva banda, 17 anys després es pot dir que Miquel Forns havia pensat inicialment un altre pregó que no tenia res a veure amb el que va declamar. El pregoner va viure una catarsi personal que el va conduir a arraconar l’historicisme i l’ortodòxia, per abocar-se al seu imaginari personal, ple d’experiències i anècdotes, que acabà fent partícep al públic d’una emocionant recreació de l’entrada de Sant Bartomeu a la Parròquia. Aquí els teniu.

Escolteu el pregó de Janio Martí

Escolteu el pregó de Miquel Forns