El 25è aniversari d’una nit memorable: la de la celebració del centenari de l’aparició del xató a l’Eco
Fou el 13 de febrer del 1996. Aquest dissabte farà 25 anys de la celebració a la Penya Barcelonista de Sitges, que aleshores presidia Rosa Tutusaus, del centenari de la primera referència escrita de la paraula xató, a partir d’una iniciativa que impulsà en Carles Montserrat amb els seus fills Carles i Albert, motivada per la seva passió pel plat que el dugué a una important tasca de recerca sobre els seus origens. La història situa el punt de partida de la celebració en un article titulat ‘Entre amigos’ i publicat a l’edició de l’Eco de Sitges del dissabte 16 de febrer de 1896. La crònica fa referència a la trobada entre Rusiñol i un grapat d’amics al salón del tresillo de la societat El Retiro el dijous anterior -dijous gras- per assaborir el indispensable cható, al que siguió una suculenta cena servida por el fondista señor Carcolse. El sopar de la Penya Barcelonista comptà amb representants de diferents sectors econòmics i socials de la vila. Nacho Deó era el regidor de festes, i Pere Junyent l’alcalde. A partir d’aquell moment s’institucionalitzà el 13 de febrer com a ‘Dia internacional del xató’, i es posà en marxa la campanya publicitària del ‘Xató fet a Sitges’. L’any següent el sopar es va celebrar a l’enyorat bar Texas, i els darrers anys la vetllada s’ha viscut al Janio’s Bar. Us oferim els parlaments d’aquella nit. En primer lloc el de Carles Montserrat, i després el de l’alcalde Pere Junyent.