El matí amb nosaltres / A Cel Obert - Pàgina 14 de 853 - Radio Maricel
29/01/2025

‘Seitons Masdeu Hola i Adeu’, una startup convertida en creació teatral

Neus Masdeu és performer i arenyenca, el seu pare va ser el darrer subhastador de peix de la llotja d'Arenys de Mar i ara participa en l'espectacle que arribarà a Sitges el proper dijous 20 de gener a les 20h a l'Escorxador i que dirigeix i protagonitza la seva pròpia filla. Hem conversat amb ella sobre aquesta proposta que té com a punt de partida una idea de negoci real basada en els seitons en vinagre que ella mateixa va dissenyar i que ha acabat esdevenint un espectacle on es barreja teatre, humor, gastronomia i on el públic farà un recorregut històric, nostàlgic i tendre per la vida de la Neus i la seva família. Tot plegat una proposta gens convencional que obre el Cicle <35 de La Pregonera i que inaugurarà l'espai de l'Escorxador convertida demà dijous a les 20h en una gran festa entorn els seitons. Es poden comprar les entrades a 10€ al web de cultura Sitges.
29/01/2025

Júlia Vidal i Maria Junyent, les impulsores del ‘Cicló <35’ de La Pregonera

És una il·lusió feta realitat, i que a partir d'ara començarà a caminar al remodelat Escorxador. Júlia Vidal i Maria Junyent han estat les impulsores del nou cicle 'Cicló <35' destinat a donar a conèixer joves artistes emergents amb propostes variades i per a tots els públics. Teatre, música, dansa formen part d'una programació que encaixarà perfectament amb tots aquells que vulguin propostes novedoses i, fins a cert punt, transgressores. Amb elles n'hem parlat.
28/01/2025

La Pregonera 2025 presenta més de 40 propostes culturals, l’Escorxador com a espai protagonista i un cicle dedicat a creadors de menys de 35 anys

Cicló <35 és el nou cicle que proposa cinc propostes de teatre, música i dansa i que exclusivament mira de promoure creadors de fins a 35 anys, la cita serà sempre els dijous i tindrà un preu de 10euros. A banda La Pregonera presenta altres propostes culturals per a tots els públics que inclouen exposicions, entre elles el Recicl'Art que torna en format bianual o la mostra dedicada a l'humor gràfic prevista per la primavera. Pel que fa al teatre la programació inclou cinc propostes, tres d'elles a l'Escorxador que es presenta com el nou espai protagonista de l'any. Destaquen entre les propostes teatrals Moltes Mercès de Mercè Comes per l'octubre. La Pregonera inclou també propostes familiars, dansa i espectacles musicals i en qualsevol d'ells es podrà aplicar els descomptes del carnet jove o carnet blau i hi haurà també disponibles els abonaments. Participen de La Pregonera també Museus de Sitges que destaca per aquest 2025 tres exposicions de producció pròpia que s'ubicaran a la Sala Vaixells i el Prado que insisteix en programar cultura per tot l'any i enguany inclou sis propostes teatrals i musicals per al primer semestre entre les que s'inclou l'obra Els Bons amb Ramon Madaula i Jordi Boixaderes i una proposta familiar de circ als Jardins. De cara als darrers sis mesos de l'any el protagonisme se l'endurà el Festival Sitges Dona i els cicles de Jazz i clàssica. Ho han explicat amb detall l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, el regidor de cultura, Albert Oliver-Rodés, Mercè Munné, directora en funcions de Museus de Sitges i Carme Artigas, presidenta del Prado.
28/01/2025

Joan Garcia Targa proposa un curs sobre La guerra a l’antiguitat

La guerra ha estat una activitat inherent a les societats humanes. Recentment arribat de Mèxic, del jaciment d'Xbaatun, l'arqueòleg sitgetà Joan Garcia Targa proposa un nou curs entre el 4 de febrer i el 18 de març amb 6 sessions per estudiar les causes i formes del conflicte a Mesopotàmia, Egipte, Grècia, Roma o el Yucatan. Per això, proposarà com sempre classes amb força material i bibliografia. Una proposta de cursos que va començar el 2007 i que, tot i la dificultat de trobar temes, continua endavant.
28/01/2025

L’agenda de les biblioteques

Reprenem l'espai de les biblioteques de Sitges, la Santiago Rusiñol i la Josep Roig i Raventós, amb l'agenda de presentacions, activitats i exposicions de cara als propers dies. També hem comparat la llista dels llibres i documents més prestats el 2024 tant a Sitges com a la resta de biblioteques de la Diputació. Ho hem comentat ambla Marta Sànchez.
28/01/2025

Sabor a Xocolà voldria que el protocol reconegués la singularitat d’una colla concebuda com la suma del ball i la música en directe

Ana Vázquez allecillos, cap de colla de Sabor a Xocolà, porta un bon disgust al damunt, arran de la proposta de modificació del protocol de Carnaval que, explícitament, incorpora un epígraf on no es contemplen els músics a l'hora de comptabilitzar el nombre de membres de les colles, que s'establirà en cas d'aprovar-se entre els 35 i els 125. La cap de colla, que compta amb el suport de la comissió de Carnaval del Retiro, creu que amb aquesta decisió no es valora la singularitat d'una colla que, des dels seus inicis, ha contemplat els músics com a part de la seva presentació al carrer per Carnaval. Amb ella hem conversat sobre com han viscut tot aquest procés.
28/01/2025

El concert ‘Cel i calitges’ arriba al paranimf de la Universitat de Barcelona, i és un èxit. En parlem amb el tenor Andreu Miret

Tot plegat va començar el passat mes de novembre al Prado, com un recital que posà en valor Sitges i la música del modernisme i del tombant de segle. I la iniciativa, amb variants, està prenent volada fins al punt que ahir es va presentar el concert al paranimf de la universitat central de Barcelona. Sobre la necessitat d'acostar el repertori de les sardanes clàssiques al públic més jove, i a la vegada seguir enregistrant repertori poc conegut, n'hem parlat amb el tenor Andreu Miret, protagonista del concert al costat de la soprano Rosa Maria Abella, la pianista Viviana Salisi i David Puertas com a narrador.
27/01/2025

Jordi Andreu: ‘No podem fer un protocol a mida de ningú’

Dimecres vinent, el ple municipal preveu aprovar les modificacions al protocol del Carnaval, que bàsicament es centren en les rues infantils, que veuran limitat el nombre de carrosses a 25 i l'edat mínima per a participar-hi augmentarà de 3 a 5 anys. Enguany encara hi podran participar els nens i nenes de 3 anys, l'any que ve la limitació serà a partir de 4 anys, i el 2027 quedarà establerta en 5 anys. La modificació que ha generat més debat, però, ha estat la que afecta particularment a una de les colles icòniques del Carnaval del Retiro i del Carnaval en general: Sabor a Xocolà. El nou protocol establirà, a partir d'ara, un nombre mínim de 35 integrants per colla (abans el mínim era de 25) i incorpora l'epígraf on explícitament s'especifica que el músics acompanyants no es comptabilitzaran com a membres de la colla, el que deixaria fora de la rua Sabor a xocolà. El president diu que no ha estat aquesta la intenció i que, enguany, pel fet que el protocol estarà en periode d'alegacions quan arribi Carnaval, Sabor podrà sortir sense problema. La colla ha fet públic el seu posicionament crític a l'Eco. N'hem parlat de tot plegat amb Jordi Andreu.
24/01/2025

Amb Cinta Valldepérez, directora de pediatria al Garraf parlem del nou protocol i de les millores en l’àrea pediàtrica

Coincidint amb l'anunci del nou protocol de pediatria establert per la Conselleria de Salut conversem amb la directora de l'Equip Territorial d'Atenció Pediàtrica del Garraf, Cinta Valldepérez. El document estableix canvis i millores, algunes d'elles ja incorporades en el dia a dia de les consultes pediàtriques però d'altres de noves com el fet que la revisió dels 10 anys incorporarà un electrocardiograma per prevenir possibles problemes cardiovasculars. El protocol incideix molt en la higiene digital i en aquest sentit amb Valldepérez hem parlat de la necessitat d'establir bons hàbits en el consum de pantalles des de ben petits. El CAP de Sitges compta amb tres equips pediàtrics formats per una pediatra i una infermera, una xifra que compleix amb les ratios marcades per la conselleria però que ara ha vist incrementada la feina per la mancança de pediatres en la sanitat privada a la vila.
24/01/2025

Biodiversitat i Bridepalla construeixen un refugi per a rèptils i insectes al parc dels garrofers

Aquest matí, Biodiversitat Sitges i l'empresa sitgetana Bridepalla, dedicada als regals d'empresa creats amb plantes i llavors, han posat en marxa una iniciativa destinada a construir petits refugis per a rèptils i insectes al parc dels Garrofers. Amb el gerent de Bridepalla, Jon Marin, conversem sobre com s'ha gestionat la idea.
24/01/2025

Les notícies de l’Utrillo. Èxit total de la campanya de donació de sang!

181 persones van donar sang ahir durant la campanya 'Un petit gest, tres vides més!', organitzada pels alumnes de sisè. En el butlletí d'aquesta setmana us en parlem i també us comentem la visita d'obra dels arquitectes d'infraestructures de la Generalitat per iniciar les obres de millora i reforma de la façana de l'edifici de primària.
23/01/2025

Les estrenes de cinema amb Antonio del Valle

Fem repàs a la cartellera cinematogràfica de la setmana que ens proposa al Cinema Prado Babygirl amb Nicole Kidman i Sonic3. Als Odeon Multicines La semilla de la higuera sagrada, Premi especial del Jurat a Cannes i al CineClub Sala 1 Pobres Criatures amb Emma Stone que es va endur l'Òscar a millor actriu el 2024. Al Cinema Ribes projecten Cónclave i a La Bòbila, a Les Roquetes, es pot veure L'Edat Imminent i Here.
23/01/2025

Menja sa: com llegir i interpretar bé les etiquetes dels aliments

Més enllà del tamany de la lletra que acostuma a ser minúscul entendre el que diu l'etiquetatge dels aliments que comprem no sempre és fàcil. Alba Vigó ens fa una guia fàcil i senzilla perquè interpretem correctament aquestes dades i sobretot perquè mirem aquelles que realment cal tenir en compte per a la nostra salut. A tenir en compte que de la llista d'ingredients els tres primers no haurien d'incloure el sucre, que l'additiu E-621 no és recomanable i pel que fa al nivell de sucre inclòs en els carbohidrats, cap aliment de consum diari hauria de superar els 10gr de sucre per cada 100gr de producte sòlid o 5gr de sucre per cada 100ml de producte líquid. També hem d'estar pendents de la sal, els nivells no haurien de superar els 5gr de sal per cada 100gr de producte sòlid o els 0'25gr de sal per cada 100ml de producte líquid.
Resum de privadesa

Aquest web utilitza cookies perquè puguem oferir-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema al teu navegador i realitza funcions tals com reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.