El ple aprova el projecte de la nova escola de música i els plans de mobilitat i transició energètica
Amb més temperatura ambiental al saló de plens, però menys tensió emocional entre els regidors, el primer ple ordinari de la legislatura aprovà el projecte bàsic i executiu de la nova escola de música i els plans de mobilitat i transició energètica del municipi, així com el pla d’emergència municipal en situació de sequera. La sessió començà, però, amb l’aprovació de la declaració institucional a favor de la integritat, l’objectivitat, el retiment de comptes i l’honradesa i de tolerància zero front al frau i la corrupció, un document bàsic per avançar en el pla d’integritat de l’Ajuntament, i una obligació legal per acollir-se a fons europeus. Més debat hi va haver a l’entorn de l’ús del romanent per pagar les despeses d’electricitat d’edificis municipals, tant pel que fa a factures pendents del 2022, com a la previsió de despesa pel que queda del 2023. Assumint que les factures s’han de pagar, l’oposició va retreure al govern l’ús del romanent per satisfer una despesa que entenen que s’hagués pogut preveure en el pressupost d’enguany.
La sessió aprovà per unanimitat la nova comissió de reis, que presidirà Vinyet Planas, i que tindrà com a membres a: Adrià Berlan Micó, Montserrat Lluís López, Francisco Javier Rodriguez Barriga, Cristina Sáez Alcázar, Núria Lluís Rodriguez, Francisco Javier Ruiz Díaz, Melchor Collado Forn, Xavier Jansà Pellejero i Carla Artigas Cunill. Tant la regidora de festes, Eva Martín, com alguns dels portaveus dels diferents grups volgueren agraïr a l’ex president i avui regidor Josep van Gorkom la seva feina al capdavant de la comissió sortint.
Escolteu l’aprovació de la nova comissió de reis
El ple aprovà inicialment el projecte bàsic i executiu de la nova escola de música, que estarà situada al costat de l’espai jove, i tindrà un cost de 1.163.940€ + IVA. La necessitat de talar quatre arbres de la pineda del Rocar generà un cert debat, al qual la regidora Carme Gasulla va respondre afirmant que no hi havia cap més opció, que la zona es tractarà com un parc urbà i que properament es posarà en marxa un ‘pla de verd urbà’ amb l’objectiu d’ampliar urgentment l’arbrat de tot el municipi.
Escolteu el debat de l’escola de música
Coincidint amb la posada en marxa, la propera tardor, de les obres del passeig marítim de Les Botigues que farà el ministeri, i que es preveu que durin un any, el ple va aprovar ahir el projecte de tractament ambiental del front marítim de Les Botigues en el tram final d’accés a Port Ginesta, per un valor de 190.000€ + IVA.
I, finalment, després de molts anys de treballs -l’origen del procés data del 2014- el ple va aprovar el pla de mobilitat de Sitges 2023-2028, un extens document on es proposen 28 actuacions destinades a l’ús de modes de transport més sostenibles, a la disminució de l’ús del vehicle privat a favor de la bicicleta i el transport públic, a millorar la distribució de mercaderies i la gestió dels aparcaments, i a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre d’altres.
Escolteu el debat sobre el pla de mobilitat
La sessió també aprovà el pla d’emergència municipal en situació de sequera, que ha estat supervisat per l’Agència Catalana de l’Aigua, i que importa un seguit de mesures destinades a gestionar-ne el seu ús de la manera més eficaç possible, a través de la creació d’un comitè tècnic municipal. La regidora d’acció ambiental i transició ecològica Carme Gasulla es va referir a la necessitat de replantejar quin tipus d’espècies vegetals es planten a Sitges per evitar un consum d’aigua poc sostenible, i la regidora de via pública i imatge Cristina Guiu lamentà que la situació actual no permet l’ús de l’aigua com li agradaria per netejar carrers i contenidors.
Escolteu el debat sobre el pla de sequera
I el darrer debat important del ple fou el de l’aprovació del pla de transició energètica de Sitges, un document que es va treballar fonamentalment durant l’anterior legislatura -la regidora Gasulla agraí la tasca feta per Xavier Roig- i que té com a objectiu la millora de l’eficiència energètica en tots als àmbits per aconseguir que les emissions de CO2 a l’atmosfera hagin disminuït un 55% l’any 2030. El pla proposa 56 accions -fins i tot es contempla la gestió del malbaratament alimentari- de les quals un 29% estan en execució.
Escolteu el debat del pla de transició energètica
La sessió també aprovà la creació de la comissió d’estudi que ha de redactar l’ordenança municipal que permeti agilitzar la tramitació administrativa de les llicències urbanístiques i les comissions tècniques i d’estudi que han de continuar amb el procés de la internalització de les llars d’infants de Sitges.