Han passat 25 anys i volem que desperteu la memòria. 1992, l’any que vàrem viure olímpicament.
Han passat 25 anys de l’any olímpic. Us enxampés de petits o grans, el 1992 va donar grans titulars a Sitges. Des de la inauguració de l’autopista Pau Casals, a la del Gran Sitges, passant pels JJOO, l’ascens de la UE Sitges, les festes modernistes, la polèmica del pàrquing de La Fragata, el fallit viatge a Hong-Kong del Carrusel del Prado, o l’aniversari de l’agermanament entre Sitges i Banyeres de Luchon….
Un quart de segle després, us proposem recuperar un munt de testimonis, a partir del programa especial de resum del 1992, que Ràdio Maricel va emetre el 9 de gener del 1993. Són cinc blocs temàtics que podeu escoltar per separat o descarregar-vos al dispositiu que volgueu. Recordeu que per a fer-ho, només cal que acosteu el punter del ratolí sobre l’enllaç, i desplegueu el menú contextual per a seleccionar guardeu l’enllaç com…
BLOC 1
Els Jocs olímpics i les inversions hoteleres
Amb les veus de: Peter Matas (voluntari olímpic), Jaume Serra (regidor d’esports), Josep Pérez (membre de la colla jove de diables que participà a la cerimònia de cloenda), Talino Plana (coordinador d’esdeveniments), Martin Hopkins (responsable de la BBC), Miquel Marzal (ABPS) i l’ex-alcalde Jordi Serra. La veu de Donna Summer ens porta a la gala d’inauguració del Gran Sitges, amb els parlaments de Jordi Pujol (ex-president de la Generalitat) i Jordi Serra, i les paraules del primer director de l’establiment, Rupert Rafel. Escoltareu també els testimonis de: Guillem Rocafort, primer director de l’hotel Estela Barcelona, Xavier Vives, director de l’hotel Antemare, de la presidenta del Gremi d’Hostaleria, Blanca Gabaldà, de Miquel i Josep Maria Matas, amb motiu del 75è aniversari de l’Hotel Subur, de Josep Lluís Llauradó, director de l’hotel Barcelona Sants i del senyor Lobeiro de la urbanització del Parc de Mar. Aquest primer bloc finalitza amb un duet memorable de Rafel Marcet i Jordi Panyella, interpretant Sitges rie.
BLOC 2
La inauguració de l’autopista A-16 tunels del Garraf
Amb les veus de Francesc Gutiérrez (AUCAT), Josep Milà (en representació dels veïns de Quint Mar) i Josep Castrillo, alcalde pedani de Garraf. Aquest bloc acaba amb la interpretació de la sardana Gràcies Núria de Janio Martí, a càrrec de la Principal de la Bisbal.
BLOC 3
El frustrat viatge a Hong-Kong del Carrusel, el debat sobre la posició de la reina del Carnaval, les eleccions i la inauguració del bingo del Patronat
Amb les veus de Jofre Vila, Rossy Llorens, Verònica Fraser (reina del Carnaval), Trino Carbonell (Carnestoltes), els candidats sitgetans de les eleccions autonòmiques (Pere Junyent, Ventura Sella, Jordi Barrachina), i Xavier Canals i sitgetans i sitgetanes parlant de la inauguració del bingo del Patronat.
BLOC 4
La polèmica pel projecte del pàrquing de La Fragata, la Festa Major i Santa Tecla, la commemoració de les festes modernistes, el 25è aniversari del festival de cinema, la festa dels Barcelona Dragons i l’aniversari de l’agermanament entre Sitges i Banyeres de Luchon.
Amb l’àudio del ple durant el qual Jordi Serra, davant de la pressió popular, retirà el projecte de construcció d’un pàrquing a La Fragata, i els testimonis de: Josep Sales, coordinador de la plataforma anti-pàrquing, opinions de la ciutadania i Mario Parra, president del Retiro, parlant del projecte de pàrquing de l’entitat. Escoltareu també el pregó de la Festa Major de La Cubana, al pendonista de la Festa Major, Josep Masip, a la pendonista de Santa Tecla, Mercè Villar, a Rafel Casanova, distingit amb el títol de fill predilecte i a Francesc Suárez, mític bastaix de la Moixiganga. Seguim amb el manifest modernista llegit per Gonçal Sobré i el jurament modernista declamat al passeig per Josep Maria Rosés, i els testimonis del director sortint del festival, Joan Lluís Goas, i l’entrant, Àlex Gorina. Els Dragons s’ho passen bé durant a Sitges i Jordi Serra i Jean Peyrafitte conversen sobre l’agermanament entre Sitges i Bagneres de Luchon.
BLOC 5
Alguns noms propis del 1992
Amb les veus de la pubilla de Sitges, Mireia Andreu, Miquel Matas parlant de la partida de clavells podrits del Corpus, Jaume Sabater i el seu quarto de reixa mereixedor del premi a la tradició sitgetana, Montserrat Almirall rebent el premi Trinitat Catasús, monsenyor Antoni Briva, bisbe d’Astorga, Antoni Mirabent i la seva jubilació com a cap de protocol de l’Ajuntament, Mary Santpere recordant Artur Carbonell, el senyor Antonio González que va sortir de Sitges en un barril per a fer la ruta fins a Sevilla, el pintor Josep Puigmartí i la seva angoixa davant els mitjans de comunicació, la inauguració de la reforma de l’hort de Can Falç i del casal de Caixa Penedès, amb el seu primer president, Josep Almirall, Antoni Caballero, president de l’AMIS, Rosa Beckers, presidenta de la Creu Roja parlant de la situació límit del servei de 24 hores, Jordi Petit contestant a la pregunta de si Sitges és capital gay, Ignasi Muntaner parlant del mil·lenari de Sitges i el pregoner Barry McQueen, visitant olímpic, cantant una versió sui generis del Y viva España.