L’accident de caça que va acabar amb la vida d’un poni pottoka de la fundació Miranda el cap de setmana passat, ha generat certa controvèrsia sobre els permisos. La batuda estava informada, autoritzada i senyalitzada per la societat de caçadors d’Olivella, que és una de les autoritzades pel departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat pel control cinegètic del senglar al Garraf. El director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, ha explicat que des de la Diputació de Barcelona tenen una relació fluida amb les societats de caçadors, però ha reconegut que caldria millorar la informació pública sobre quan i on es fan aquestes batudes, especialment per evitar sorpreses entre les nombroses persones que, especialment els darrers temps, estan accedint als espais naturals. Llacuna no ha volgut entrar en les causes de l’accident de diumenge, que són actualment investigades pels Agents Rurals, però considera que cal compatibilitzar la tasca de les societats de caçadors en el control del senglar, un animal que sense depredadors es reprodueix molt ràpidament, i l’ús recreatiu de l’espai natural.
El confinament municipal ha convertit el massís del Garraf en un dels pocs indrets d’esbarjo per a molta gent. Els pocs aparcaments del parc s’omplen i s’ha incrementat molt la freqüentació, tot i que de moment no s’han hagut de prendre mesures. En l’espai periòdic amb el director de Parc del Garraf, Santi Llacuna, hem comentat també l’arribada de nous cavalls de la fundació Mirando, un nou estudi sobre l’astor, o la desequipació de vies d’escalada al fondo de Vallbona.
El parc del Garraf ha vist incrementar de manera important el nombre de visitants les darreres setmanes, tot i que sense arribar als nivells extrems d’altres espais naturals de l’entorn de Barcelona. En l’espai periòdic del parc del Garraf, el seu director Santi Llacuna ha explicat com s’assumeix aquest increment de visites, i ha explicat temes com la restauració de pedreres, la reparació de camins, o sobre com afronta la fauna aquesta situació particular.
El confinament va deixar bona part dels treballadors del parc del Garraf a casa, i el massís del Garraf sense pressió humana, el que han aprofitat diverses espècies per apropar-se a entorns normalment ocupats per persones. El director del parc, Santi Llacuna, ha explicat avui que l’estat d’alarma els va agafar sense poder preveure un seguiment d’una situació tant excepcional, però que en canvi, s’han pogut continuar les tasques previstes de manteniment d’un espai molt afectat pel temporal Glòria, i que en breu ha d’afrontar una nova campanya d’incendis. Avui hem parlat amb ell de com es preveu el retorn progressiu a la reobertura d’espais.
Els senglars s’han convertit en un maldecap pels pagesos i els gestors dels espais naturals catalans. El Garraf té ara una densitat d’uns quatre exemplars per hectàrea, un nombre important, però encara lluny de la d’altres indrets del país. Sobre la necessitat de controlar-los n’hem parlat amb el director del Parc del Garraf, Santi Llacuna.
Mapa de risc d’emergència en la punta de l’onada de calor
L’onada de calor de la setmana passada i l’incendi de la Ribera d’Ebre deixen clar el risc que, cada any, pateix el Garraf de patir un foc de grans proporcions. Per aquest motiu, s’extrema la preocupació, la vigilància, i es deixen de banda les tasques de manteniment. El director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, ha explicat que molt poques vegades havia vist una situació amb tant de risc com la de finals d’aquest mes de juny. En l’espai sobre el Parc, també hem comentat la reintroducció de tortugues mediterrànies, i el seguiment de les àligues cuabarrades.
En l’espai periòdic dedicat al Parc del Garraf, avui amb el seu director, Santi Llacuna, hem conversat sobre diverses espècies: els cavalls de la fundació Miranda, les tres parelles d’àligues cuabarrades, o la problemàtica dels senglars. Abans, Llacuna ha expressat preocupació per la sequera, i el risc que això representa de cara als incendis.
El parc del Garraf s’ha adherit a la carta europea del turisme sostenible, el que ha motivat tota una sèrie d’actuacions per millorar-ne la gestió. Aquest ha estat un dels temes de què em conversat amb Santi Llacuna, director del Parc, juntament amb una jornada sobre els espigalls, el paper dels cavalls en la neteja del sotabosc, o l’estudi sobre la frecuentació de visitants.
Una seixantena de cavalls passen l’hivern al massís del Garraf, tutelats per la fundació Miranda, que treballa en la recuperació dels animals en el seu hàbitat natural. La fundació va fer una primera experiència fa dos anys, i després dels bons resultats, va decidir tornar recuperant un camí de transhumància entre el Berguedà i el Garraf amb la seixantena d’exemplars que gestiona. Els cavalls, procedents de maltractaments o amb experiències traumàtiques, s’adapten a una vida en semillibertat, sense ferradures ni estabulaments, només limitats per les grans finques on es dediquen a la neteja activa del sotabosc. Del projecte i de les seves necessitats, en forma de socis i padrins dels animals que permetin els recursos per a cobrir l’assistència veterinària o els tancaments de les finques, on també es fan visites guiades, n’hem parlat amb Rosa Galindo, responsable de la fundació.
El Parc del Garraf ha viscut un estiu tranquil, un any més sense incendis destacables, i ha començat una tardor amb molta aigua. Ho hem comentat en l’espai del Parc amb el seu director, Santi Llacuna, a l’espera que el mes de novembre arribin per segon any els cavalls de la fundació Miranda. Enguany, el Garraf acollirà cinquanta, una vintena més, que s’afegiran als set que s’han instal·lat de manera permanent.
El projecte de la fundació Miranda de deixar 31 cavalls en semillibertat durant els mesos d’hivern al massís del Garraf ha estat un èxit. Els animals es van adaptar perfectament, i ara fa unes setmanes varen tornar per un camí ramader cap el Berguedà, per passar l’estiu. Aquest ha estat un dels temes que ha portat en l’espai periòdic en Santi Llacuna, director del Parc del Garraf.
Amb Santi Llacuna, director del Parc del Garraf, repassem algunes novetats de l’espai natural per aquest 2018, començant pel grup de cavalls que una fundació hi ha traslladat per col·laborar en la neteja del sotabosc.
Centre Cultural Miramar (1ª planta): Exposició 'PERMISO', de Matías Krahn Uribe
L'artista sitgetà, fill de Fernando Krahn i María de la Luz Uribe, exposa per primer cop a Sitges i mostra un conjunt de pintures tot investigant els símbols, els colors i les textures. Oberta fins al 25 d'abril Divendres: 16:00 h a 19:00 h Dissabtes, diumenges i festius: 11:00 h a 14:00 h / 16:00 h a 19:00 h LA PREGONERA 2021
12/04/2021, 10:00
Centre Cultural Miramar (planta baixa): Exposició 'THALASSA', de Montse Marcet
Mostra de l'artista sitgetana formada per aquarel.les, gravats, il.lustracions i obres de tècnica mixta. Oberta fins al 25 d'abril Divendres: 16:00 h a 19:00 h Dissabtes, diumenges i festius: 11:00 h a 14:00 h / 16:00 h a 19:00 h LA PREGONERA 2021
12/04/2021, 10:00
Museu de Maricel (sala d'exposicions Can Rocamora): Exposició "JOSÉ SEGRELLES, MESTRE DE LA FANTASIA"
Espai Cultural Pere Stämpfli: Exposició fotogràfica 'EL CONFINAMENT A SITGES'
Mostra de fotografies de Clàudia Sauret i membres de la Secció Fotogràfica del Grup d'Estudis Sitgetans. Oberta fins al 25 d'abril Dijous i divendres: 16:00 h a 19:00 h Dissabtes, diumenges i festius: 11:00 h a 14:00 h / 16:00 h a 19:00 h LA PREGONERA 2021
12/04/2021, 17:00
Cinema Prado: OTRA RONDA (castellà)
12/04/2021, 17:30
Cinema Retiro: THE MAURITANIAN (castellà)
DIA DE L'ESPECTADOR
12/04/2021, 18:00
Jornada de participació ciutadana 'T'HI SUMES?': L'impacte de la Covid-19 i mesures per atendre-la
Intervindran: Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges; Elisabeth Pérez, regidora de Participació Ciutadana i Salut Pública; Carme Almirall, regidora d'Hisenda; Luis Miguel García, regidor de Turisme; Guillem Escolà, regidor de Promoció Econòmica i Platges; i Júlia Vigó, regidora de Drets Socials. Es podrà seguir pel canal de youtube de l'Ajuntament de Sitges ( de les 18:00 h a les 19:30 h) Prèviament a cada sessió, les persones interessades podran enviar les seves preguntes a l'adreça de correu participacio@sitges.cat (fins el 8 d'abril).
12/04/2021, 19:30
Cinema Prado: OTRA RONDA (vose)
12/04/2021, 20:00
Cinema Retiro: I CARE A LOT (castellà)
DIA DE L'ESPECTADOR
12/04/2021, 21:00
FARMÀCIA DE GUÀRDIA: PHARMAUTO (Passeig Vilanova, 72)