El Garraf també ha vist crèixer els visitants, tot i que sense arribar als nivells d’altres indrets naturals

El parc del Garraf ha vist incrementar de manera important el nombre de visitants les darreres setmanes, tot i que sense arribar als nivells extrems d’altres espais naturals de l’entorn de Barcelona. En l’espai periòdic del parc del Garraf, el seu director Santi Llacuna ha explicat com s’assumeix aquest increment de visites, i ha explicat temes com la restauració de pedreres, la reparació de camins, o sobre com afronta la fauna aquesta situació particular.

Escolteu-lo

El confinament ha deixat un massís del Garraf inèdit, amb animals recuperant l’espai de les persones

El confinament va deixar bona part dels treballadors del parc del Garraf a casa, i el massís del Garraf sense pressió humana, el que han aprofitat diverses espècies per apropar-se a entorns normalment ocupats per persones. El director del parc, Santi Llacuna, ha explicat avui que l’estat d’alarma els va agafar sense poder preveure un seguiment d’una situació tant excepcional, però que en canvi, s’han pogut continuar les tasques previstes de manteniment d’un espai molt afectat pel temporal Glòria, i que en breu ha d’afrontar una nova campanya d’incendis. Avui hem parlat amb ell de com es preveu el retorn progressiu a la reobertura d’espais.

Escolteu-lo

Espai Parc del Garraf: seguiment del senglars

Els senglars s’han convertit en un maldecap pels pagesos i els gestors dels espais naturals catalans. El Garraf té ara una densitat d’uns quatre exemplars per hectàrea, un nombre important, però encara lluny de la d’altres indrets del país. Sobre la necessitat de controlar-los n’hem parlat amb el director del Parc del Garraf, Santi Llacuna.

Escolteu-lo

Parc del Garraf: en alerta pel risc d’incendi

Mapa de risc d’emergència en la punta de l’onada de calor

L’onada de calor de la setmana passada i l’incendi de la Ribera d’Ebre deixen clar el risc que, cada any, pateix el Garraf de patir un foc de grans proporcions. Per aquest motiu, s’extrema la preocupació, la vigilància, i es deixen de banda les tasques de manteniment. El director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, ha explicat que molt poques vegades havia vist una situació amb tant de risc com la de finals d’aquest mes de juny. En l’espai sobre el Parc, també hem comentat la reintroducció de tortugues mediterrànies, i el seguiment de les àligues cuabarrades.

Escolteu-lo

Parc del Garraf: entre la fauna i la prevenció d’incendis

El perímetre cremat el 1994

En l’espai periòdic dedicat al Parc del Garraf, avui amb el seu director, Santi Llacuna, hem conversat sobre diverses espècies: els cavalls de la fundació Miranda, les tres parelles d’àligues cuabarrades, o la problemàtica dels senglars. Abans, Llacuna ha expressat preocupació per la sequera, i el risc que això representa de cara als incendis.

Escolteu-lo

Espai Garraf: la carta europea del turisme sostenible

El parc del Garraf s’ha adherit a la carta europea del turisme sostenible, el que ha motivat tota una sèrie d’actuacions per millorar-ne la gestió. Aquest ha estat un dels temes de què em conversat amb Santi Llacuna, director del Parc, juntament amb una jornada sobre els espigalls, el paper dels cavalls en la neteja del sotabosc, o l’estudi sobre la frecuentació de visitants.

Escolteu-lo

La fundació Miranda, una manera diferent d’acostar-se als cavalls

Un dels cavalls, al seu nou hàbitat del Garraf

Una seixantena de cavalls passen l’hivern al massís del Garraf, tutelats per la fundació Miranda, que treballa en la recuperació dels animals en el seu hàbitat natural. La fundació va fer una primera experiència fa dos anys, i després dels bons resultats, va decidir tornar recuperant un camí de transhumància entre el Berguedà i el Garraf amb la seixantena d’exemplars que gestiona. Els cavalls, procedents de maltractaments o amb experiències traumàtiques, s’adapten a una vida en semillibertat, sense ferradures ni estabulaments, només limitats per les grans finques on es dediquen a la neteja activa del sotabosc. Del projecte i de les seves necessitats, en forma de socis i padrins dels animals que permetin els recursos per a cobrir l’assistència veterinària o els tancaments de les finques, on també es fan visites guiades, n’hem parlat amb Rosa Galindo, responsable de la fundació.

Escolteu-la

Espai Garraf: El massís acaba l’estiu sense incendis, amb molta aigua, i esperant els cavalls.

La Mola. A la seva falda estaran els cavalls

El Parc del Garraf ha viscut un estiu tranquil, un any més sense incendis destacables, i ha començat una tardor amb molta aigua. Ho hem comentat en l’espai del Parc amb el seu director, Santi Llacuna, a l’espera que el mes de novembre arribin per segon any els cavalls de la fundació Miranda. Enguany, el Garraf acollirà cinquanta, una vintena més, que s’afegiran als set que s’han instal·lat de manera permanent.

Escolteu-ho

Espai Garraf: els cavalls del Berguedà s’adapten al Garraf

El projecte de la fundació Miranda de deixar 31 cavalls en semillibertat durant els mesos d’hivern al massís del Garraf ha estat un èxit. Els animals es van adaptar perfectament, i ara fa unes setmanes varen tornar per un camí ramader cap el Berguedà, per passar l’estiu. Aquest ha estat un dels temes que ha portat en l’espai periòdic en Santi Llacuna, director del Parc del Garraf.

Escolteu-lo

Espai Parc del Garraf

Amb Santi Llacuna, director del Parc del Garraf, repassem algunes novetats de l’espai natural per aquest 2018, començant pel grup de cavalls que una fundació hi ha traslladat per col·laborar en la neteja del sotabosc.

Escolteu-ho

Espai massís del Garraf: uns cavalls del Pirineu pasturaran pel massís

Santasusanna, límit de la zona de pastura pels nous cavalls

Amb Santi Llacuna, director del Parc del Garraf, repassem diversos aspectes relacionats amb el massís: la bona temporada d’incendis, amb molts conats però cap foc d’importància, el nou projecte de 18 cavalls del Pirineu que pasturaran la zona d’Olivella, la situació de les àligues perdigueres o la problemàtica dels senglars.

Escolteu-lo

El parc del Garraf ha passat el procés de certificació de la carta europea del turisme sostenible.

Amb Xavier Roget, responsable dels parcs de l’àrea occidental de la Diputació de Barcelona, conversem sobre el procés que ha portat al Parc del garraf a assolir la certificació de la carta europea del turisme sostenible.

Escolteu-lo