El ple aprova definitivament les ordenances fiscals, el nou reglament de participació i el pla local de joventut, però les reivindicacions de les treballadores de les llars d’infants protagonitzen la sessió
I és que el moment més intens del ple va arribar quan es portaven quatre hores de sessió. En una contundent intervenció durant l’apartat de precs i preguntes, el col·lectiu de treballadores de les llars d’infants de Sitges es mostrà molt crític davant de la gestió de la regidoria a l’hora d’elaborar el plec de condicions per la licitació del servei, per entendre que està ple d’errades i que no resol el problema de precarització laboral que pateixen. El regidor David Martinez i l’alcaldessa Aurora Carbonell es defensaren argumentant, per un costat, que els experts desaconsellaren municipalitzar el servei -que era la intenció inicial del govern- i que el conveni que regula les treballadores del sector és un desastre, però es comprometeren a esmenar totes les errades del plec de clàusules abans no comenci el procés d’adjudicació del servei.
Després d’un fugaç pas per l’administració de la fundació de l’hospital de Sant Joan -que va haver de deixar per mor d’una incompatibilitat amb la normativa dels estatuts- el ple va aprovar ahir la incorporació de Mireia Rossell, ex-regidora de benestar i familia, com a patrona veïnal de la junta de l’hospital. En paral·lel, la fundació ha designat Jordi Sans com a nou administrador.
El ple també va aprovar el nomenament de Josep Trilla com a jutge de pau substitut de Sitges, tot valorant-ne la seva implicació en el teixit social de la vila.
Sense gaire debat, més enllà del que es produí durant l’aprovació inicial en el ple de setembre, ahir s’aprovaren definitivament les ordenances fiscals del 2023, que suposaran, fonamentalment, la congelació de l’IBI. El ple dels pressupostos està previst que es celebri en una sessió extraordinària l’11 de gener de l’any que ve.
Més debat hi va haver, en canvi, en l’aprovació de l’actualització del reglament de participació ciutadana. La regidora de l’àrea, Elisabeth Pérez, exposà les bases de l’actualització que contempla una homogeneïtzació de criteris a tots els consells i la intenció que les audiències públiques siguin més dinàmiques limitant el temps de les intervencions del públic, quelcom que li va retreure l’oposició a més de manifestar sentir-se arraconada del debat per la redacció del reglament. La regidora va respondre argumentant un canvi de criteri que vol prioritzar la paraula dels tècnics per davant de la dels polítics.
Millor li anaren les coses al regidor Xavier Salmeron, perquè el pla local de joventut 2022-2025 fou aprovat per unanimitat. El document aposta per un seguit d’accions destinades a millorar l’entorn quotidià dels joves, des de les activitats de lleure a l’orientació laboral, les conductes saludables o l’accés a l’habitatge. Una vegada més, però, la sessió evidencià la preocupació general per la situació dels joves en molts àmbits, inclòs el de la salut mental.
Durant el ple s’aprovaren tres mocions. Una primera, dirigida a l’estat, a la Generalitat i a la Diputació, per implementar mesures que ajudin a les administracions locals en aquest temps de crisi, i que fou presentada per Comuns-Verds amb el suport de PSC, ERC, SGI i el regidor no adscrit Ignasi Rubí, i una segona, també presentada per Comuns-Verds amb el suport d’Ignasi Rubí per garantir l’educació inclusiva a les escoles de Sitges. Finalment, la tercera moció, presentada per Junts per Sitges, demanava mesures per controlar les ocupacions conflictives i delinqüencials i propicià un debat conegut sobre les característiques de les ocupacions i la situació de vulnerabilitat o no de les persones que ocupen.