Gaudeix la festa. El Corpus, el procicat i la Festa Major, i les (no) diades castelleres

Amb en ‘Txatxi’ Gómez avui un petit poti-poti amb el balanç del Corpus, i els cridaners titulars sobre el retorn de les ‘festes majors’ i les ‘diades castelleres’.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: dels castells a Valls al Corpus, passant per Vilafranca i Reus

Ha estat una de les notícies de la setmana: les colles de Valls tornaran a fer castells per Sant Joan, gràcies al treball conjunt de les pròpies colles, l’Ajuntament del municipi, el Pius Hospital i l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà-ICS amb el vistiplau del departament de Salut. El nostre Gaudeix la Festa amb Txatxi Gómez comença per aquí i acaba amb el Corpus a Sitges i Barcelona.

Escolteu-ho

Gaudeix la festa: De Sant Anastasi a Badalona i Lleida al 700 aniversari del Corpus de Barcelona, passant per la Trinca i Pere Tapias

Badalona i Lleida, amb les seves festes dedicades a Sant Anastasi, han posat les bases del que pot ser el camí per l’organització les celebracions festives post-pandèmia. En parlem amb en ‘Txatxi’ Gómez amb el rerefons del 700è aniversari de la celebració del Corpus a Barcelona.

Escolteu-lo

 

 

Gaudeix la festa. Sant Jordi: roses, llibres i…obligacions?

El Sant Jordi d’enguany ha superat totes les expectatives. Malgrat tot, en ‘Txatxi’ Gómez escriu al seu blog: Per ser una festa, vaig mirar molt el rellotge. Per ser Sant Jordi va ser bastíssim. Potser no hem tornat a la normalitat. O sí, potser hi hem tornat massa. Avui el Gaudeix la Festa estira d’aquest fil…

Escolteu-lo

Gaudeix la Festa: del video de la dansa de la mort, al llibre de Nil Rider sobre el Corpus a Barcelona

Amb ‘Txatxi’ Gómez abordem el treball audiovisual sobre la ‘Dansa de la mort’ de Verges, que es va estrenar al Telenotícies de TV3 la nit de dijous Sant, i que ha estat dirigit per Lluís Danés. El clip de video ha generat opinions diverses entre els estudiosos. A la vegada ens referim a la presentació del llibre ‘L’ou com balla, l’efímer, el Corpus i la Catedral’ de Nil Rider.

Escolteu-ho

 

Gaudeix la festa: d’una extranya troballa a Berga a Francesc Canals, el ‘Santet’ del Poble Nou

La conversa d’avui comença a Berga, on s’han trobat a la cuneta de la carretera al santuari de Queralt, quatre reproduccions dels cavallets de la Patum, desapareguts fa vint anys, i acaba parlant del programa d’avui de ‘Gaudeix la festa’ dedicat a la figura de Francesc Canals, el jove del Poble Nou que va morir als 22 anys, i que ha passat a la història social de Barcelona amb el renom del Santet del Poble Nou.

Escolteu-ho

Gaudeix la festa: De no fer el Carnaval a fer-lo

L’endemà de dimecres de cendra, amb ‘Txatxi’ Gómez sobre allò que s’ha pogut fer Carnaval, i les sensacions que en deixa…

Escolteu-ho

Gaudeix la festa: un Carnaval en streaming, per un públic que ha canviat..amb alcohol o sense

A les portes del Carnaval d’enguany, amb en ‘Txatxi’ Gómez ens acostem a l’especial paper que tindran les xarxes i els mitjans, al canvi de gustos dels espectadors, i als canvis que també s’estan produïnt a la festa i que podrien ser motiu de debat…

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: Sant Antoni, Sant Pau i… Carnaval

Sant Antoni i la Mare de Déu de les Neus (foto:’Txatxi Gómez)

‘No poden arribar les festivitats i que els dies siguin igual que els altres’ ens ve a dir en Txatxi a l’hora de parlar de la primera gran festa del calendari que torna a posar a prova l’enginy per celebrar-la en pandèmia, com és el Carnaval. Abans, passem per Sant Antoni i Sant Pau.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: el petit gran miracle dels Reis.

A Sitges, a Vilanova, a tot arreu ses majestats els reis d’Orient han pogut arribar gràcies a l’esforç de moltes persones que els han posat les coses fàcils. Amb en ‘Txatxi’ Gómez conversem sobre l’arribada dels Reis, sobre les crítiques que han tingut i l’altaveu que suposen les xarxes a l’hora d’amplificar-les, i ho acabem endolcint amb la tradició del tortell i…la fava.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: Quatre quadres, quatre joies que tenim ben a prop.

Quatre obres de capçalera per sitgetans i vilanovins: La processó de Sant Bartomeu, La processó de Corpus, Les comparses de Vilanova El Drac. Les dues primeres les podeu veure en un espai enlluernador al museu Maricel, al costat dels grans mestres del luminisme sitgetà. Les altres dues en un espai no menys preferencial al museu Victor Balaguer. En ‘Txatxi’ Gómez ens apropa a quatre quadres que formen part de l’imaginari col·lectiu de la comarca. Aquestes festes, cerqueu una excusa per veu-re’ls amb tranquil·litat.

Escolteu-lo

Gaudeix la festa: A Vilanova ja parlen de Carnaval.

D’aquí uns dies, i a través de les xarxes com obliga la pandèmia, Vilanova posarà en marxa un nou saló del Carnaval, però en format virtual amb dues taules rodones i una ponència. En parlem amb en ‘Txatxi’ Gómez, però abans passarem per la cerimònia de beatificació a la basílica de la Sagrada Família, i per la restauració de l’àliga de Berga.

Escolteu-lo