Temps de família: marcar límits i socialitzar, les dues claus per educar la nostra part destructiva

Els darrers dies els mitjans van plens de notícies colpidores vinculades al món dels infants i els adolescents. Avui acabem la temporada de ‘Temps de família’, amb Roman Pérez des del centre de reeducació David, acostant-nos a la nostra part destructiva. Tots la tenim, i és fonamental per la nostra vida saber gestionar-la.

Escolteu-ho

Temps de família: Menys mòbil, més vida. I més vida vol dir més salut emocional

Foto: orange

“La vida real no es una ‘story’. Quizá lo más revolucionario que podemos hacer es apagar el móvil” va dir Iñigo Errejón en una entrevista a la cadena SER. Fa molt de temps que en Roman Pérez, psicòleg-psicoanalista del centre de reeducació David, adverteix sobre la necessitat de mesurar el nostre vincle amb el mòbil i amb les xarxes socials. Avui estirem d’aquest fil i, a la vegada, dels problemes de salut emocional que pot provocar.

Escolteu-ho

Temps de família: la quarta onada és…la de l’angoixa. Reflexions i consells

Arriba sense avisar, de cop i volta i en qualsevol moment. I no hi ha una única causa que la provoqui, però al seu darrera hi ha sempre moments de tensió emocional. Arran de la pandèmia han augmentat els casos d’angoixa, i avui amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, hem parlat del benestar emocional, dels problemes de salut mental, i ens ha deixat algunes reflexions que us poden ajudar.

Escolteu-lo

Temps de família: els joves, la pandèmia, la depressió..

A partir d’un dels titulars de la portada de l’Eco d’aquesta setmana, relacionat amb les conseqüències de la pandèmia en la salut mental de joves i infants, conversem amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, sobre com abordar aquest assumpte, tant des del punt de vista familiar com institucional.

Escolteu-lo

Temps de família. Els pares que se senten qüestionats, i la importància del que passa entre els 0 i els 5 anys

L’empresa Ipsos ha realitzat un estudi entre pares i mares de 28 països, i entre les conclusions bàsiques hi ha que una gran majoria dels pares i mares enquestats se senten qüestionats per la manera que tenen de criar els fills, i, a la vegada, una gran majoria també pensa que els primers anys de vida no són especialment importants en comparació amb d’altres etapes. Amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, dediquem l’espai d’avui a parlar-ne.

Escolteu-lo

Temps de família. La pandèmia, el confinament, i les males contestes als pares

Imatge: scoopnest

Aviat farà un any del decret d’estat d’alarma a partir del qual s’inicià un confinament estricte, que ha anat evolucionant fins a les mesures que tenim avui. Dins les cases, les relacions entre pares i fills també han canviat, i, amb elles, diferents estudis apunten que hi ha hagut un augment de casos de fills que contesten malament als pares. Amb Roman Pérez, psicoterapeuta-psicoanalista del centre de reeducació David, abordem avui un assumpte que cal gestionar des de la comprensió del moment que vivim, però també des de la necessitat de marcar límits.

Escolteu-lo

Temps de família: adolescents i pares sota la pressió del confinament

Una enquesta feta a 1500 pares i mares pel gabinet de psicologia Amalgama 7 conclou que el confinament ha tensionat les relacions amb els fills, ha propiciat una major tendència a l’aïllament dels adolescents a les seves habitacions, i en alguns casos actituds agressives. Amb Roman Pérez, des del centre de reeducació David, abordem alguns aspectes d’aquest estudi i com gestionar algunes de les situacions que exposa.

Escolteu-ho

Temps de família: els joves durant la pandèmia, i les poques sortides a la pressió emocional del confinament

Foto: bioguia

Tancats a l’habitació, un dia rere l’altre, i amb ben poques sortides de lleure disponibles arran del confinament, els joves s’enfronten a una pressió emocional molt potent en una època en la qual les restriccions apunten, precisament, a aquell moment de la vida en el qual es vol fer de tot i sense massa restriccions. I el fet és que hi ha pocs consells per donar més enllà de l’obvi de resistir fins que tot això acabi. Avui en Roman Pérez, des del centre de reeducació David, ens deixa unes reflexions que ajuden a abordar amb més ponderació algunes informacions sobre els joves i la pandèmia.

Escolteu-lo

Temps de família. Els reis…de les pantalles

I de les pantalles a les xarxes socials i a l’exposició de la vida personal i de la vida dels altres… Els Reis han aterrat a moltes cases en forma de telèfon mòbil, i amb el mòbil han arribat algunes incerteses pels pares. Amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, conversem sobre com abordar la situació.

Escolteu-lo

Temps de família. La pandèmia, les renúncies i les tensions amb els adolescents.

Després de tants mesos de restriccions, el nostre grau de tolerància no és el del primer dia. Amb Roman Pérez, psicòleg clínic del centre de reeducació David, abordem la pressió que la pandèmia està generant en les emocions dels adolescents, que veuen retallades moltes de les activitats que formen part del seu moment vital.

Escolteu-lo

Temps de família. Temps de Covid, un repte pels pares

Des del centre de reeducació David, retrobem una temporada més, però amb una periodicitat menor obligada per les circumstàncies, el nostre ‘Temps de família’. Amb Roman Pérez ens acostem a com tot aquest periode de pandèmia ha suposat un repte molt important pels pares.

Escolteu-lo

Els nens, els pares, i els adolescents en època de confinament. En parlem amb Roman Pérez.

Primera reflexió, sense que sigui excloent: més important que salvar el curs és salvar els nens i nenes. Segona reflexió: a tots els membres de la família els cal conviure amb l’acceptació d’aquest NO en majúscules a moltes coses que han format part de la vida quotidiana. Tercera reflexió: Cal no deixar-se endur pel pensament de la necessitat de mantenir una hiperactivitat dins de casa. Hi ha d’haver moments de tranquil·litat i fins i tot d’avorriment per a tots, i tots han de poder tenir un mínim espai de privacitat. I quarta reflexió: Cal mesurar l’exposició a mitjans d’informació i a pantalles si no es vol caure en estats de tensió emocional. Roman Pérez, psicoterapeuta-psicoanalista del centre de reeducació David, ens apunta algunes pautes ara que els petits i les petites de la casa podran sortir a passejar.

Us deixem un article d’en Roman, titulat Confinats en família que us pot resultar molt interessant de llegir, i us recordem dos telèfons d’atenció psicològica a la ciutadania: el del col·legi de psicologia de Catalunya (649 756 713) i el del servei d’acompanyament a famílies del departament de treball i afers socials a la comarca del Garraf (692 490 533).

Escolteu-lo